# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Pasifagresif yenileniyor: Söz milletin – Hafta 2
| 01.12.2013

Memnun olduklarınız, olmadıklarınız.

8 Haziran 2009′da yayın hayatına başlayan ve o günden bu yana hiç durmadan faaliyetlerini sürdüren Pasifagresif, bundan tam 1 sene önce, 30 Kasım 2012′de kapsamlı sayılacak bir yenilenmeye gitmiş ve sizlerden aldığımız yorumlar, talepler ve şikayetler çerçevesinde bazı değişikliklere uğramıştı. Yüksek not alan albümler listesi gibi zamanla işlevini yitiren birtakım bölümler kalkmış, şu an bu satırları okuduğunuz ve sitenin en aktif kısımlarından biri olan tartışma bölümü gibi, editör yazıları gibi kimi bölümler siteye eklenmişti. Bu değişiklikler siteyi bir hayli canlandırdı, pek çok yeni takipçi kazanmamızı sağladı.

Haziran 2009-Kasım 2012 arasında Pasifagresif’in Facebook’taki beğeni sayısı 500 küsürken, son 1 yılda bu rakam %1000′den fazla artarak 5.500′lü rakamlara çıktı. Twitter hesabımız da aynı şekilde, ilk 3,5 yılda 400 civarında takipçiye sahipken, son 1 yılda %100′den fazla artarak 900′lere geldi. Kısacası, yapılan değişiklerin yerinde olduğu ortada. Önemli olansa, bu değişikliklerin neredeyse tümünün sizlerden gelen yorumlara göre şekillenmiş olmasıydı.

O yenilenmeden bu yana tam 1 yıl geçti ve şimdi, Pasifagesif’in çok da uzak olmamasına çalıştığımız bir gelecekteki ikinci ve çok kapsamlı yenilenmesinde, tekrar sizlerin yorumlarına başvuruyoruz. Birçoğunuzun Pasifagresif’i düzenli olarak takip ettiğini, sevdiğini, Pasifagresif’e değer verdiğini biliyoruz. Böyle olmasa bunca konuk yazı göndermez, bunca haber mail’i atmaz, siteye bu denli katkıda bulunmazdınız. Dolayısıyla, bir kez daha size soruyoruz:

Pasifagresif’te değişmesini istediğiniz, memnun olmadığınız ya da çok memnun olup da aynı kalmasını istediğiniz şeyler neler? Sizce neler yapılarak Pasifagresif daha aktif, daha eğlenceli bir yer haline getirilebilir? Sadece “şu bölüm gitsin, şu bölüm kalsın”la yetinmeyip, sıfırdan yeni öneriler de getirebilir, bizi mutlu edebilirsiniz.

Yapacağımız yenilenmede çok faydalı olacağına emin olduğum yorumlarınızı bekliyor, bunca zamandır adeta sizlerle birlikte büyütüp sürdürdüğümüz Pasifagresif’in daha uzun yıllar hepimiz için faydalı ve eğlenceli bir yer olmasını dileyerek, buyrun yorumlara diyorum.

  Yorum alanı

“Pasifagresif yenileniyor: Söz milletin – Hafta 2” yazısına 144 yorum var

  1. Durakonis says:

    Çıkan “tüm” önemli ya da önemlimsi, yani global piyasada, en azından metalstorm’da listelenen metal albümlerinin listelendiği bir bölüm istiyorum. Güncelleme çok sık yapılmasa da olur, liste halinde sunulsa da olur. Tek isteğim, çıkan albümün grubunun türünün yanına yazılması. Grup adı, albüm adı ve tür yan yana yazılsa yeterli olur. Zaten örnek şarkı verilmesi falan gibi bişey olsa, maaşla adam tutmak gerekir, uğraşılmaz. :)

    Bu arada, çıkan derken: Yeni çıkan demek istedim. Çıkmış olan değil. :) Ama 3 ayda bi liste halinde güncellense de olur. Türünü yanına yazdınız mı, “PA forever!” tişörtü bile giyerim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Durakonis, bunun kallavisi şurada varken biz niye daha sınırlısı için ekstradan uğraşalım ki? :)

    http://www.metalstorm.net/events/new_releases.php?upcoming=1

    Durakonis

    @Ahmet Saraçoğlu, Özellikle en sağa da “grubun türü” yazılmasını istiyorum, sanırım metalstorm bu hizmeti vermiyor. Tek tek tıklayıp, grubun türüne bakmak da can sıkıcı oluyor binlerce grup baz alındığından. Varsa bu kapsamda, ve tıklamadan grubun türünün yazdığı liste olan bi site, gerek olmaz elbet. :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Durakonis, ufak bir şeymiş gibi gözükebilir ama bu bahsettiğin şey o kadar büyük bi iş ki aslında. :) Türlerini bilmediğimiz gruplara tek tek metal-archives’dan bakma kısmını geçtim, insanlardan gelen “şu listede yok, o da eklense iyi olur”larla baş etmek için bile o sayfayı günde 50 kere güncellemek gerekir. O yüzden, verdiğim linkteki gruplardan ne tür yaptığını bilmediklerinizi bi zahmet google’da aratıp veya direkt m-a’dan bakarak buluverin, bu işi bizden beklemeyin :)

    Durakonis

    @Ahmet Saraçoğlu, Ufak bişeymiş gibi gözükmemişti, ama işin teknik bi kolaylaması olabilir belki diyerekten diyeyim dedim. Böyle bi site olmadıkça, en iyisi şurada sol sütundaki türlere tıklamak galiba. Hatta yeterli gayet ya, fazla açgözlülük iyi değil. (Not: bunda da genel listede sağ tarafta türler yazıyo, ama sadece aşırı güncel ya da çıkmak üzere albümler listelendiğinden, 1-2 ay uzak kalınınca telafi etmek için yetmiyo. Sol sütundaki olay iyidir. :) http://www.metalmusicarchives.com/new-releases.aspx

  2. moruk says:

    yorum sisteminden son derece rahatsızım..kim bu zamanda mailleri açıp kontrol ediyor ki? ben bir yerde yorum yazmışsam aradan da zaman geçmişe bana cevap verildiğini pratik olarak nasıl takip edeceğim???

    Disqus’a geçilse çok iyi olur… ayrıca yorumlara puanlama da yapılabilmeli diyeceğim, ama site yönetimi ‘biz yorumlara puan verip kaçan kullanıcı değil bizzat yorum yapan adam istiyoruz ondan puanlama sistemini bilerek koymadık, yoksa düşünmedik değil’ diyecek…

    site çok akıllıca bir şekilde kısa vadede sürekli ziyaret oranını arttıracak teknik tedbiler alınarak, kısıtlamalar yapılarak tasarlanmış… da bizim de işimiz gücümüz var, sürekli siteye giremiyoruz.. yorumlar akıp gidiyor takip edemiyor, konudan kopuyoruz… uzun vadede kullanıcıyı bezdirir bu tarz şeyler…

    ismail vilehand

    @moruk, yorumlara + – verildiği an sitenin bittiği an olur. müzik zevki yüzünden birbirini eksileyenler mi arasın, + almak için inci sözlük hesabı birbirini göt etmeye çalışanlar mı ararsın hepsi aynen yaşanır burada. ayrıca belli sınırlar çerçevesinde herkesin yorumu değerlidir. ne kadar saçma olursa olsun sınırları aşmayan yorumlar her zaman yazılmalı. çok zıtta olsa fikirler belirtilmeli.

    Osman

    @ismail vilehand, +1

    barisius

    @moruk, bir insan yorumlara puan verilmesini neden ister anlayamıyorum? Niye bir konuda yorum yapmadan önce kendimizi frenlememizi sağlayacak bu tür bir sistemin parçası olalım ki?

    Ahmet Saraçoğlu

    @moruk, yorumlara puan vermek, daha doğrusu herhangi bir şeye puan + – vermek, cidden sonun başlangıcı olur. Bir sürü insanı siteden kaçırır, vs. O yüzden puanlama olayına girmeyiz. Ancak yorumların takip edilememesi konusunda haklısın. İlk günden beri o konuda ben de rahatsızım ancak WordPress’sel bazı kısıtlamalardan dolayı istediğimiz yorum konseptini tam oturtamadık. Site yenilendiğinde bu konu en büyük önceliklerimizden olacak.

  3. Can Yakay Darbaz says:

    Benim mi yanlışım var emin değilim ama “Cevab ver” yerine “Cevap ver” olması gerekiyo sanırım? :D

    ali ihsan balı

    @Can Yakay Darbaz, ‘Cevab ver’ ekşi’deki eski bir muhabbete dayanıyor yanılmıyorsam..
    http://i184.photobucket.com/albums/x60/fjallraven1/misc/cevab_veremedi.jpg

    Can Yakay Darbaz

    @ali ihsan balı, he öyle bi geyiği var yani tamamdır..

  4. Can Yakay Darbaz says:

    Yerli gruplara, yerli piyasaya özel bi bölüm açılmalı bence! Ülkemizdeki grupların sahne aldığı metal günleri ile ilgili duyurular, çekimler olabilir.. 15 Aralık Shaft, 22 Aralık Taksim Sokak Hayvanları için yapılan konser (heretic soul, soul sacrifice gibi gruplar çıkıyor) vs vs..

    Elvan

    @Can Yakay Darbaz, +1
    Özellikle metal coverlayan yerli gruplar ve çıktıkları mekanlar listelense pek şükela olur.

  5. Jester says:

    Öncelikle sık sık yenilenen röportaj ve konser kritikleri bölümlerinin aynı hızda devam etmesini çok istiyorum, eskiden sırf albüm kritiği ağırlıklı siteyi gezen ben şimdi albüm kritiklerine bakmaz oldum. Çok dolu bir içerik var, aynen devam etmeli.

    Bir önerim de sitedeki okurlarla ilgili. Site zaten röportajlardan tut kritiklere kadar hep okurlarla iç içe, fakat okurların yaptığı cover’ları veya gruplarının reklamlarını falan paylaşacağı bir platform olması iyi olur bence. Aslında grup paylaşma bölümünde kaynayıp gidebilecek her türden veriyi değerlendirmek lazım diye düşünüyorum.

    Bir diğer şey de PATV 3 aydır işlevsiz şekilde duruyor öyle, bir şeyler koyun lan. :(

    Can Yakay Darbaz

    @Jester, PATV konusunda katılıyorum çok iyi bölümler çekilmesine gerek yok yeni şeyler görelim yeter bize :D

    Ahmet Saraçoğlu

    @Jester, PATV’nin uzun süredir durma sebebi, benim yurt dışında yaşıyor olmam ve herkesin normalden fazla düzeyde yoğun olması. PATV diğer tüm bölümlerden fazla emek istiyor ve öylesine bir şeyler yapmak istemediğimizden, bir süredir güncelleyemedik. 2013 listelerinin ardından güncelleyeceğiz.

    İnsanların cover’larını, videolarını paylaşabilecekleri bir video veritabanı iyi bir fikir ve zaten aklımızda olan bir şey.

  6. elovitnas says:

    Tartışma kısmı bir seviye daha geliştirilip forum modeli bir yapıya büründürülebilir. Hatta forum kurulsun daha iyi olur. Bir de sitenin yapısı çok karmaşık. Röportajlar, konser duyuruları vs. daha rahat görülebilir, kullanılabilr hale getirilebilir. Eyyorlamam bu kadar.

    devrim

    @elovitnas, foruma katiliyorum, forum canlandirir

    Ahmet Saraçoğlu

    @elovitnas, 4,5 yıl önce sitenin açıldığı gün sitede hiçbir zaman forum olmayacağını söylemiştik. Ayrıca siteye yapılan yorumlar hiçbir zaman onay sürecinden geçmeden çıkmayacak.

  7. Can Yakay Darbaz says:

    Amatör gruplarla ilgili bir platform oluşturulması gerektiğini düşünüyorum, ama aşırı derecede kirlilik olacağından dolayı bu konuyu daha önceden de düşünmüş olup sıcak bakmadığınızı tahmin ediyorum.. Bu yüzden sadece sizin onayınızı almış “gayet iyiler” dediğiniz gruplara yer verebilirsiniz.. hergün 1 grup veya her hafta 1 grup şeklinde olabilir çok bilgi kirliliği yaşanmaması için.. Bu müziği gerçekten iyi yapıp bir yere gelmek isteyen, müziğini daha geniş kitlelere dinletmek isteyen arkadaşlar için bulunmaz bir fırsat olacağını düşünüyorum :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Can Yakay Darbaz, bizim onayımızı alma konusu hiç olmaz; tek işlevi düşman kazanmak olur. :) Ama bu tarz amatör platform düşünülebilir.

  8. eXozmen says:

    Tasarım işleriyle alakadar olmamdan dolayı görsel açıdan bir kaç şey söyleyeceğim. Site karmaşıklığı konusuna bi noktada bende katılıyorum. Tema özellikle de metal müziğe gayet yatkın ama yinede daha pro bir tema kullanılabilir, blog havasından uzaklaşmış olur site. Biliyorum wordpress ne de olsa ama blog havasından uzaklaşmak mümkün. Hemde karmaşıklık giderilir. Ayrıca logo yenilenebilir(yeni logo yapılır :D) Yeri gelmişken; Belki tepki çekeceğim ama ben ‘PasifAgresif’ ismini beğenmiyorum işin açığı. Ama tabii şu saatten sonra isim değişikliği çok saçma olur. Ha bir de forumdan söz edilmiş yukarıda. Yorumlarımızı sadece burada atmaya devam etmeliyiz.

    Nahilath

    @eXozmen, Evet PasifAgresif gibi kaliteli bir sitenin daha profesyonel bir görsellik kazanması gerekiyor bence de. Blog havasından çıkılmalı.

    KarAMetaL

    @eXozmen, +1
    Daha karanlık bir tema ve farklı bir görünüm iyi olur bence.

    Ahmet Saraçoğlu

    @eXozmen, görünüm baya bir değişecek. Çok daha kapsamlı ancak sadeliğini kaybetmeyen, her yere daha kolay ulaşılır bir hale getirmeye çalışacağız.

  9. Cattle Decapitation says:

    Yazar kadrosuna yeni kişiler eklense fena olmayacak, yazar kadrosu çoğu zaman konuk yazarların gönderdiklerinin arkasında kalıyor zira. Uzun süredir aktif olamayan yazarlarımız var, onlar yeniden müsait olana kadar sitenin hantallaşmaması adına.

  10. Burak Bostancıoğlu says:

    Bence grup haftaları olsun mesela bir hafta boyunca protest the hero albümleri kritikleri olsun

    Ahmet Saraçoğlu

    @Burak Bostancıoğlu, bu olay, o grubu sevmeyenler için sitenin kritik kısmının 1 hafta boyunca işlevsiz olması anlamına gelir; zaten en az 7 albüm çıkarmış grupların büyük kısmının bazı albümleri zaten sitede var, o yüzden bu olaya girmeyiz. Zamanında sadece Death ve Pantera için yapmıştık bunu. Tüm diskografilerini arka arkaya koymuştuk toplam 2 hafta içinde.

  11. Nahilath says:

    Albüm kritikleri konusunda anket yapılabilir.

    Mesela şöyle bir şey:

    Bu hafta hangi albümün kritiğini görmek istersiniz?

    A- X albümü
    B- Y albümü
    C- Z albümü
    D- C albümü

    Sonuca göre albüm kritiği yapılır…

    Ahmet Saraçoğlu

    @Nahilath, bu durumda da bize ekstra iş binmiş olur (henüz dinlemediğimiz bir albüm istenirse onu dinlemek için ekstra zaman ayırmak), artı bu şekilde yapılırsa promolar yazılmadan beklemek durumunda kalır. Kritik seçme konusu bizde kalsın. :)

    Nahilath

    @Ahmet Saraçoğlu, Kast ettiğim yanlış anlaşıldı :)

    Oradaki ”X albümü”nü siz belirleyeceksiniz zaten. Yani sizin belirlediğiniz seçenekler (ya da sizin dinlediğiniz) içerisinde olacak. Yoksa zaten anket yerine, konu açılsın derdim ”istediğiniz albümü yazın” diye :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Nahilath, o seçenekleri sunabiliyorsak, zaten o albümler yazılmış ya da yazılacaktır demektir. :) O yüzden A şıkkı seçilse bile, B, C, D, E şıklarındaki albümler de yine birkaç gün içinde çıkacaktır. O yüzden çok bir anlam ifade etmez gibime geliyor.

    Nahilath

    @Ahmet Saraçoğlu, hmmmm tamam. sitenin ”kritik” işleyişini tam bilmediğim için… :)

  12. Mert says:

    Benim siteyle ilgili en çok istediğim şey, davayı satma sürecinin hızlanması. Bence siteye içerik sağlayan insanların artık, “PA metal sitesi, bunun ne işi var burda” tarzı yorumları görmeyip, her türlü müzikle ilgili içeriği ikinci kez düşünmeden siteye kazandırması gerekiyor. Tabi isteniyorsa ve elverdiği ölçüde. Böyle şeyler zaten var sitede evet, ama hala bu konuda belli bir çekingenlik yaşanıyor gibi, yanlış anlamadıysam tabi.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Mert, çarklar dönüyor.

  13. Aaron says:

    Kullanıcı arayüzü kesinlikle değişmeli.

  14. owlboss says:

    abi bu görünüşüne çok alıştık ama kritiklerin anasayfadaki duruşu daha dikkat çekici bir tasarımla güçlendirilebilir bence. Takip eden varmıydı bilmiyorum ama bir dönem metal review sitesi bunu çok şeker biçimde kullandı. (şuan last rites olarak devam eden site, isim değişince site tasarımı da değişti) Bide takipçileri heyecanlandırmak için yazılıp bekleyen-yazılacak kritiklerin belirtildiği bir bölüm açılabilir, Böylece bizler de meraktan geberip gideriz.

    owlboss

    @owlboss, Bunun yanında madem bu kadar büyüdük bi liste bölümü de açılabilir. mesela belli aralıklarla yapılacak anketlerle tüm zamanların türlere göre en iyi albümleri, albüm kapakları, yıl sonu listeleri ve akla gelecek her konuda bir list bölümü açılabilir. Sitenin genel duruşunu flan bu sayede daha belli edici yapmış olabiliriz. Çok da müthiş olur bence.

    owlboss

    @owlboss, abi bide bu konser yazıları çok altta kalıyor ya. ben mesela facebookta flan rastlamasam hiç aklıma gelmiyor o kısım. Bazen de yorumları incelerken dikkat ediyorum ”aa vay amk Carcass konserii ohaa The Ocean vs. cidden bence bu sıkıntı. Bu olaylar ya menü olarak üste taşınmalı yada konser yazıları haberler bölümünde yazı siteye eklendiği zaman dillendirilmeli.

    Ahmet Saraçoğlu

    @owlboss, bu konuya kökten çözüm getireceğiz. Şu anda sıkıntılı, haklısın.

  15. DrAQA says:

    Site ile ilgili neler yapılır düşünmeye devam ediyorum, elle tutulur bir şey bulursam mutlaka yazarım, ancak şunu rica ediyorum lütfen siteyi çok değiştirmeyin, ne kadar sade o kadar güzel.

    Ayrıca forum olayına biraz karşıyım, sitenin yapısına bence hiç uygun değil. Ancak mesela üyelik sistemi getirilebilir, hiç olmazsa kişinin kendisi kendi geçmişine bakabilir veya kritiklere “Sonradan bakılacak” gibi bir seçenek eklenir, kullanıcı buna tıkladığında kendi sayfasında “Bakılacak listesi” gibi bir listeye sahip olur. Zira ben bazen bakacağım albümlerin isimlerini falan unutuyorum, kaybolup gidiyor. Dediğim seçenek gibi bir de mesela “Favori Albümlerine Ekle” gibi bir seçenek de olursa, başka bir kullanıcı, diğerinin sevdiği albümleri falan görebilir vs. Aklıma gelenler bunlar şimdilik.

    Ha bir de PasifAgresif olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde buluşmalar falan düzenlenebilir. Ne bileyim güzel arkadaşlıklara yol açabilir yani. PA sayesinde çok sağlam adamlarla tanıştım çünkü. (Evet bu siteyi seviyorum.)

    ismail vilehand

    @DrAQA, buluşma istiyosanız ben osmanbey’de lokanta işletiyorum. bir cuma akşamı yada ctesi öğleden sonra seve seve ev sahipliği yaparım. siz içkiyi alırsınız ben masayı kurarım. krallar gibi de ağırlarım yani. site yönetimine ihtiyaç yok, gelmek isteyenler organize olup bana ulaşsın yeterli. ayrım yok herkes gelebilir.

    Ahmet Saraçoğlu

    @DrAQA, buluşma olaylarına her türlü varız. Yukarılarda dediğim gibi forum asla olmayacak. Değişiklik konusunda da: site değişecek, bir çok açıdan değişecek ama sadelik her zaman ilk hedef olacak.

  16. ismail vilehand says:

    bence site görsel olarak mükemmel hiç bir şey değişmesin. sitenin tek eksiği güncellik bence. güncellikten kastım misal; yeni bir grup çıkıyor ve iyi bir plak şirketiyle anlaşma yapıyor, turneler klipler falan havada uçuşuyor ya da underground bir grup zorlu imkanlarla bomba bir albüm çıkarıyor ve metal alemlerinde çok konuşuluyor, yüksek puanlar alıyor vesaire ama bu grubun ne kritiği oluyor ne de grupla alakalı bir haber oluyor sitede.

    yani bana kalırsa farklı müzik zevklerinden genç, dinamik, bolca boş vakti olan, sürekli gündemi takip eden ve en önemlisi farkı müzik türlerine hakim ve bu müzik türleriyle ilgili muhakeme yeteneği olan adamlar lazım kadroya.

    misal atıyorum bir grup underground ya da piyasa camiada duyulmaya başladı, haber olarak duyuruldu bu (duyurulmasa da olur) sonrasında bence albümün nete düşme ya da çıkış tarihinin belli bir süre sonrasında KESİNLİKLE kritiği gelmeli.

    bundan kastım şu; yani misal atıyorum iş bölümü yapılmalı. x kişide black metal, doom metal var, y kişide thrash ve heavy metal var, z kişide ise death metal, deathcore, grindcore var. bu türlerden bir albüm çıktı mı illa çıkış haftasında yazılmalı bence.

    farkındayım çok zor bişeyden bahsediyorum. şuan bu ortamlardan tek bir insan dahi tanımadığım için böyle bir kadro imkanı var mı ondan da haberim yok. ama ne bileyim ben pasifagresif’i öyle sıradan bir site olarak görmüyorum. benim için metalsucks.net, blabbermouth.net gibi sitelerle eş değer site bir site bu. ve buraya her katkım olduğunda inanılmaz seviniyorum.

    dikkat ettiğim kadarıyla bu bahsettiğim güncelliği kısmen Ahmet kendi bildiği grupları yazarak yaratıyor ama destek şart.

    tabi tavsiye ettiğim formül fiyasko da olabilir. müzik türü konusunda bilgi birikimi ve o tür içinde objektiflik şart. misal atıyorum her deathcore grubuna düşük puan basan bir death metal sever ya da her metalcore grubuna düşük puan basan thrash metal sever ile işler daha kötüye gider.

    yani dediğim gibi benim fikirlerim sadece teoride güzel gözüküyor. pratikte fiyasko yaratabilir. o da sizin takdiriniz.

    owlboss

    @ismail vilehand, Abi kritikler ve güncellik konusunda söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Bence yeni çıkan tüm önemli albümlerin kritiği imkanlar doğrultusunda en azından 2 haftada flan siteye kazandırılmalı. Bu tabii dediğin gibi iş bölümü gerektiren de bişe. Hatta bana kalırsa yeni albüm kritikleri daha farklı bir biçimde sunulmalı, ne bilim sitenin anasayfasındaki görünümü kapağın bir köşesinde ”yeni album” tarzı bir etiket şeysi de olabilir.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ismail vilehand, önerdiklerin bizim de aklımızda olan ve yapmak istediğimiz şeyler, ancak seni de dediğin gibi çok kolay bir şey değil. Yeni çıkan önemli her şeyi hemen yazma konusunda elimizden ne gelirse yapacağız.

  17. sefagn says:

    ya yapmayın amk şunu be vallahi yapmayın lan site ne güzel böyle değiştirince bok olmasın abi :((((

    neyse bende pekçok kişi gibi sitenin şu anki halini çok seviyor ve aynı kalmasını diliyorum ama illede değiştiricez diyorsanız tavsiyem şu anki sadeliği korumanızdır.

  18. burock1988 says:

    Çok güzel bir siteye sahipsiniz. Tek kusur bulacağım nokta death metali diğer metal türlerinden daha fazla ön planda tutuyor oluşunuz. Diğer türlerde daha fazla paylaşım görmeyi diliyoruz :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @burock1988, buna ben de katılıyorum, haklısın. Bu konuda da daha geniş bir yapıya bürünmek istiyoruz.

  19. ali ihsan balı says:

    Yazıhaneden.com sitesinde Orkun Çolakoğlu ile Kaan Kural basketbol konuştuğu ‘Potacast’ isimli bir program var. Bilen bilir. Benzeri de PA için düşünülebilir. Potacast bildiğim kadarıyla Skype üzerinden konuşmalarını kaydederek programı hazırlıyorlar. Burada da albümlerin karşılıklı kritik edildiği, ya da metal dünyasında gündemde olan konuların konuşulduğu bir ‘Metalcast’ yapılabilir.

    Berca B.

    @ali ihsan balı, onlar çok iyi ya. Long live potacast.

    ali ihsan balı

    @Berca B., Aynen ya.. Hem güzel geyik var hem de çok iyi basketbol konuşuyorlar. Kaçırmadan takip ediyorum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ali ihsan balı, kritik olmasa da bu sohbet olayını yapmaya başladık, zamanla daha kapsamlı hale gelecektir.

  20. wokkanaga says:

    Öncelikle röportajlar sitenin en güzel kısmı bence, aynen kalsın. PATV güzel oluyordu ama uzun aralar veriliyor. Tabi bir şey diyemiyorum muhtemelen zaman alan bir uğraş.
    Ayrıca klasiklere ilişkin bir bölüm olmalı bence. Bazen insan çok baba bir albümü gözden kaçırdığını fark ediyor. Son olarak ben arayüzden memnunum, kullanımı oldukça kolay.

  21. atoutlemonde says:

    Sitenin şu anki halinden gayet memnun olduğumu belirteyim öncelikle. Özellikle röportaj kısmı her hafta büyük bir beklenti oluşturmaya başladı. DrAQA da belirtmiş yukarda ben de üyelik sistemi isteyenlerdenim. Bunla beraber yorum onayı da kalksa fena olmaz. Olumsuz bir durum veya trollük olduğunda banlarsınız. Son olarak kültlük mertebesinde birçok albümün kritiği eksik. Onlara da el atmak gerek.

    Korhan Tok

    @atoutlemonde, Binlerce kişinin yıllardır ayıla bayıla dinlediği albüme kritik yazmanın çok bir anlamını göremiyorum ben artık.

    Bir de yorum onayı kalkarsa buralar dingonun ahırına döner komple.

    Sana cevap olarak yazdım ama, aklımdaki şeylerdi bunlar. Tam da senin dediklerinin tersi oldukları için şey oldu, hehe.

    Nahilath

    @Korhan Tok, Aynen katılıyorum. Çünkü bu tarz kritikler çok klişe cümleler üzerine dönüyor. Hemde yazar için yazması daha zor oluyordur.

    Yorum onay olayı da sitenin kalitesini ve seviyesini koruyan en temel etmenlerden. Kaldırılırsa iyi olmaz.

    atoutlemonde

    @Korhan Tok, Yorum onayı kalkmasını üyelik sisteminin gelmesiyle şartlı olarak önerdim zaten. Riskleri var tabi ama öteki türlü de editörleri beklemek zorunda kalıyoruz. Onların da bu site dışında işleri var. Bu şekilde yorum akışı hızlanabilir. Suyunu çıkaran olursa da banlayabilirler.

    Klasik albümlerin yazımı zor, farklılık yaratmak kolay değil ama bu mantaliteyle yeni çıkmış kusursuz albümlerin de kritiği olmamalı o zaman. Şimdi bir Master of Puppets, bir The Sound of Perseverance var da kötü mü oldu yani.

    Sencer

    @atoutlemonde, Yorum onayı muhabeti çok saçma bence de. Absürd ve site sahiplerinin kendi tarzları dışındaki hiçbişeye onay vermemesi ise saçmalık..

    Ahmet Saraçoğlu

    @Sencer, “site sahiplerinin kendi tarzları dışındaki hiçbişeye onay vermemesi” derken?

    Sencer

    @Ahmet Saraçoğlu, Sana mantıklı gelmeyen bi yorumu saçma olduğu gerekçesiyle gözardı @men ve onaylamaman ve diyaloglar halinde giden bi muhabbetin istediğin noktada çat diye bitmesini sağlaman. Bu sizin hoşunuza gidebilir ama başka bi çözüm bulsanız da iyi olur.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Sencer, öyle bir şey yapıyor olsaydık, “fikirlerinizi söyleyin siteyi ona göre yapalım” diye tartışma başlığı açar mıydık sence?

    Sencer

    @Ahmet Saraçoğlu, Tabii ki istenilene uymak zorundasın yoksa siteye girmez insanlar arz talep deniyor buna. Bunu sanki babanın hayrına yapıyomuş izlenimi yaratmaya çalışma istersen. Kastettiğimin haberlerin altındaki kullanıcı yorumları olduğunu bal gibi biliyosun ;)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Sencer, “Bunu sanki babanın hayrına yapıyomuş izlenimi yaratmaya çalışma istersen” kısmını neyi düşünerek söyledin bilmiyorum ama, şu ana kadar sitede okuduğum en saçma yorumu yazmış oldun, tebrik ederim.

    Sitede, şu an yazdığım yorumla birlikte 73.821 yorum var.

    Sencer

    @Ahmet Saraçoğlu, Saçma gelmesi anlamamış olmanla ilgili olabilir. Sonuçta insanların siteye girmesi birinci hedefin ki bunu “100lerce kişi bizi takip ediyor, 10000leri bulan bi takipçi kitlemiz var” türü söylemlerinizden anlayabiliriz.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Sencer, kendi sitemle ilgili her şeyi en ince detayına kadar biliyor ve anlıyorum, o konuyu geçelim, komik olmayalım. Bir de şu nüktedan iğneleyici tavrı bir bırakalım istersen. İnsanların fikirlerini öğrenme amaçlı şu başlıkta olaya nasıl böyle garip bir taraftan yaklaştın, şaşılası.

    “insanların siteye girmesi birinci hedefin” diyorsun. Tabii ki de okur sayımızı artırmaya çalışıyoruz, bundan daha normal ne olabilir? Cidden, dünyada bundan daha normal ne olabilir? :) Bir şarkı yapsan, film çeksen, x bir ürün çıkarsan, bunun daha fazla insanca görülmesini, bilinmesini istemez misin? Hele ki konu bir internet sitesiyse. :) Dünyanın herhangi bir yerinde “yıllarca uğraşacağımız bir site açalım ama çok insan girmesin, aramızda şey edelim” diyen birileri mi var?

    Evet, okur sayımız artsın istiyoruz, ama “birinci hedefimiz” tabii ki bu değil, o olsaydı site içeriği çok daha farklı yerlere giderdi tahmin edersin ki.

    Site için yıllardır kaç kişinin ne kadar emek verdiğini, türlü türlü konulardaki harcamaları tahmin etmiyormuş gibi konuşman şaşırtıcı gerçekten.

    Korhan Tok

    @atoutlemonde, Kritiğin yazımıyla ilgili yazar arkadaşlarımın herhangi birinin bir sorun yaşadığını sanmıyorum. Bol çeşitlilikte ve abuklukta yazılar yazabiliyor her biri, bir ben yazamıyorum sdf.

    Benim demeye çalıştığım tanıdığım, bildiğim insanların büyük bir çoğunluğu pasifagresif i açtıklarında daha önce denk gelmedikleri bir albümün kritiğini görmek istiyor. Sabah yeni kritik görmek için siteyi açıyor ve bahsettiğin albümlerden biriyle karşılaşıyor mesela. Kinder sürpriz aldığında, her ne kadar muhteşem olsa da nihayetinde sende hali hazırda olan oyuncaktan çıkması gibi biraz. Ne bileyim.

    Yoksa zaten haklısın, imba albümlerin kritikleri olsun, altlarında güzel sohbet dönsün, yazarın da, okuyucunun da bilmediği anekdotlar paylaşılsın filan, bunlar güzel şeyler evet. Ben sadece üst paragrafta anlatmaya çalıştığım noktadan baktığım için, kendi adıma çok klasik albüm yazma işine girişmemeye çalışıyorum bir süredir.

    Yorum-forum-üyelik-ban..vs gibi konular sık sık tartışılan şeyler zaten. Daha da çok goy goyu döner önümüzdeki süreçte. Ben durumun bu halini koruması taraftarıyım. Ancak buna karar verecek kişi Aamed Başgan tabii.

    Ahmet Saraçoğlu

    @atoutlemonde, PA’yı seviyorsanız, emin olun ki bunun 1. nedeni yorumların onaylanarak çıkıyor olması. Gelen her yorumu yayınlasak… Vov… Buralar nice olurdu.

  22. eXozmen says:

    Sitenin goruntusu sadelik falan tamam lafim yok ama site daha da site gibi gozukebilir. Su an bi web sitesinden cok bi blog goruntusu hakim. Bunu soylemeye calisiyorum. Tabii yinede cogunluk ne diyorsa o.

    Ahmet Saraçoğlu

    @eXozmen, bu konuda kapsamlı adımlar atacağız, her şey daha profesyonel görünümlü, sade, kolay ulaşılır olacak.

  23. Baybora says:

    Bence bu haliyle gayet iyi olsa da yeni bölümler için güzel fikirler var burada,benim aklıma pek birşey gelmiyor. Her açıdan güzel şu an benim için,özellikle de görsel açıdan.

  24. emptyfields says:

    sade ve basit olsun

  25. Toxic Breath says:

    Sitenin tasarımı gayet hoşuma gidiyor açıkçası basit,kesin ve net.

    Amatör grupların demolarını vs. (size ulaştırdıkları takdirde) yayınlayacağınız ve yorumlayacağınız bir bölüm olması harika olurdu açıkçası.
    Türk gruplarının promotion şansını ikiye katlar diye düşünüyorum.

    Bir de az duyulmuş ve hatta neredeyse duyulmamış under-rated,underground gruplara yer verilebilir.
    Göz önünde olan gruplar öyle yada böyle bulunabiliyor,önemli olan (en azından benim için oldschool) ruhu koruyan ve gereken önemi kazanamamış grupları görmek hoşuma giderdi.

    Burada yazdığım iki paragraf kesinlikle sitenin eksiği olarak düşündüğüm şeyler değil site cidden harika ^^
    Eleştiri değil öneri bazında kısacası ^^

    emptyfields

    Underground grupların haberleri daha çok yer almalı bence,
    metalica nın son filminin 3.teaser ını zaten her yerde bulabiliriz ama takip ettiğim underground grubunun yeni demosunu nasıl bulabilirim,konseri var mı,albüm çıkaracaklar mı…gibi şeyleri bulmak çok zor oluyo.Bu konuda underground piyasayı derleyip toparlayan ortak bir paylaşım platformu yok gibi.Pasifagresif bu boşluğu doldurabilecek en büyük aday.
    Ama hala underground grupların promolarını göndereceği bir zemin yok.Tüm site böyle olmasa bile bazı yazarlar bunu üstlenebilir.tüm site böyle olsa daha iyi ferçi de:))

    Ahmet Saraçoğlu

    @Toxic Breath, @emptyfields underground olaylarına da daha fazla gireceğiz. İçerik giderek daha geniş bir hal alacak ve underground gruplara da şimdikinden çok daha fazla yer vereceğiz. Günlük girilen haber sayıları da artacak, röportaj namına da, büyük gruplar kadar underground’lara da yöneleceğiz. Sitede aynı anda birden fazla röportaj falan olmasını istiyoruz.

  26. Osman says:

    Grup önerme bölümü orospu oldu gibi. Bu laftan kastım Facebook duvarı gibi oldu anlamında. Önerebileceğim bişey yok ama :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Osman, oranın amacı o aslında biraz. Yani daha iyi bir hale getirilebilir mi bilemiyorum. Orayı komple değiştirebiliriz belki.

  27. Elvan says:

    Bir de, belki bir milyonuncu kez söylenmiştir daha önce ama gene de söyleyeyim: son yorumlar kısmında geriye dönük olarak da yorumlara bakabilelim; en azından belirli bir güne ait tüm yorumları görebilelim.

    Kullanıcı nickinin üzerine tıklayınca da yazdığı yazıları, yaptığı yorumları vs. görebilelim. Zeki Müren’i de görebilelim, o da bizi görebilsin. çipetpet. saygılar.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Elvan, yukarıda da dedim, bunu yapmayı 4,5 yıldır istiyoruz. Yenilenirken 1 numaralı hedeflerden biri de bu olacak.

  28. moruk says:

    yukardaki arkadaşa katılıyorum… grup önerme ve bilgi paylaşma portalları birbirinden ayrılmalı…

  29. serdar91 says:

    bence wordpress altyapısını kullanmak bile sizin için ayrı bir sıkıntı kaynağıdır diye düşünüyorum. fakat eldeki şartları düşündüğümde şu anki altyapı üzerinde radikal bir değişimin pek gerekli olmadığı kanısındayım. üstteki yorumlarda da geçtiği üzere grup önerme ve bilgilendirme bölümünün ikiye ayrılması taraftarıyım. bunun dışında aklıma gelen herhngi bir değişiklik talebi yok.

  30. Ufuk Sönmez says:

    benim önerilerim şunlar:

    1)kritiklerin taglarına “2013′te çıkan albümler” gibi etiketler olursa, aratılınca bulması daha kolay olur. yani her kritikte “x’te çıkan albümler” gibi bir etiketlendirme olmalı.

    2)örneğin c harfine bastığımızda, o harfte çıkan kritiklerin yanında kritiğin yazarı tarafından verilmiş puanlar da gözükse süper olur.

    3)siteye daha fazla okurun katılımını istiyorsak, yorum onaylama hızının ve bununla ilişkili yorum sirkülasyon hızının artması gerektiğini düşünüyorum.

    4)site okur ve yazarlarının kişisel veya grup olarak müzik kayıtlarını paylaşabileceği bir bölüm açılabilir.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ufuk Sönmez, 1) 2012′den bu yana çıkan tüm albümlere o tag’i koyuyoruz zaten. Herhangi bir 2013 albümünün altında 2013′e tıklarsan görebilirsin.

    3) Saat 01:00-06:00 haricinde 3 kişi sürekli yorumları onaylıyor. Yorum yapıldığında zaten bana mail geldiğinden (sırf PA’ya gelen yorumlar için bugüne dek 120.000′den fazla mail almışım) ve ben de bilgisayar başında çalıştığımdan, bilgisayar başında olmadığımda da telefona uyarı geldiğinden, 01:00-06:00 saatleri arasında olmayan hiçbir mesaj 1 saatten fazla bekletilmiyor, o da yorum onaylayan 3 kişinin birden bilgisayar başında olmaması halinde. Kısacası, gün içindeki yollanan mesajların %90′ı, yollandıklarından sonraki 10-15 sn içinde sitede oluyorlar.

    Ufuk Sönmez

    @Ahmet Saraçoğlu,

    1)ben bu olayı bilmiyodum ya, direk salak gibi ana sayfadan 2013 diye aratıyodum :D “pasifagresif, where stupidity happens”.

  31. Nahilath says:

    Birkaç şey daha karalamak istiyorum izniniz ile :)

    - Sitedeki yorumlar bölümü daha detaylandırılabilir. ”Kritiklere atılan son yorumlar”, ”Sohbet bölümüne atılan son yorumlar”, ”Haberlere atılan son yorumlar” şeklinde. Bu sayede bazı yorumlar arada kaynamamış, bir anda aşağı inip yok olmamış olur.

    - Forum tadına kaçan şöyle bir düşüncem var. Mesela her kullanıcının profili olabilir. Aynı ”katkıda bulunanlar” bölümündeki gibi. Oraya ”şu sıralar en sevdiği albüm”, ”şu sıralar en çok dinlediği grup” gibi şirinlikler olabilir. Bunları paylaşmak eminim her metalcinin hoşuna gider.

    - Eskide yapıldığı gibi ”400000. yorumu atan kişiye Amazon’dan istediği albüm hediye” tarzı olaylar tekrar yapılsın.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Nahilath, hediye, yarışma vs olayları aralıklarla olmaya devam edecek. İlk 2 maddeye şu an için bir şey diyemiyorum.

  32. Burak Bostancıoğlu says:

    Mobil sayfa görünümü ya da mobil uygulama beklemek çok mu olur acaba :D

    Ahmet Saraçoğlu

    @Burak Bostancıoğlu, hiç de çok olmaz. Bunu da yapmayı planlıyoruz.

  33. zlayer says:

    her albümün bir kritiği olmak zorunda değil bence farklı görüşlere sahip alternatif kritiklerde olamalı.

    Ben sitenin basit ve sade tasarımını seviyorum ama grup önerme kısmı belli başlıklara ayrılıp daha forumsal yapılabilir.

  34. Şeyma Güneş says:

    yorumların hepsini teker teker okumak gibi bir inada sahip olduğumdan, gözlerimin ağrıyor olmasını doğal bularak ben de buraya yorum atmak istedim. ve bu buraya atacağım ilk yorum olacak. biraz heycanlandım galiba ya. ahah.
    17yaşına henüz girmiş bir PA sever olarak, söyliyiceklerim fazla üstün körü olacak gibi. veya cıvığı çıkacak. her neyse. Öncelikle belirtmeliyim ki, pasifagrasif benim ‘hayatınızda en önemli şeylerin listesini yapın’ listemde baş sıralarda. Bu sitenin burayı sevmeyen bir yorumcusu, veya takipçisi olduğunu düşünmüyorum. Bence PA bu haliyle yeterince iyi, ama siz site kurucularının yeni şeyler istiyor olması, sürekli yaptıkları şeylere yeni şeyler ekleyerek daha fazlasını üstüne koyması takdir edilecek şey doğrusu. Burda en sevdiğim şey yazı başlıklarının orjinalliği. gerçekten gülünç olabilir, ama öyle. Bazen bu başlıklara bakıp, kıskandığım bile oluyor. Üstte abilerimizin dediği gibi (kız yorumcu göremedim) bakmak istediğim albümler, okumak istediğim yazıları bazen bakamadan unutuyor veya kaybedebiliyorum. bu açıdan biraz daha düzene girebilir. Ki okumaktan usanmadığım, girip saatlerce çıkamadığım bu siteye böyle bir belirginlik eklense bütün hayatım burda geçebilir. düşününce çok sakıncalı geldi aslında jhfjhg.

    ve en önemlisi PA buluşmaları olsa gerçekten efsane olur. Sizlerle tanışmayı, var olan bilgilerinizi gözünüzün içine baka baka dinlemeyi çok isterim. hani ilim Çinde de olsa alınız mevzusu gibi. Ağzınızdan çıkıcak her kelimeye ihtiyacım varmışçasına. Müzik çok geniş bir alan çünkü.

    bir de anladık ki, ben yazınca üstün körü değil, cıvığı çıkan türden oluyormuş.

    Son olarak, GOJİRA ile ilgili daha fazla şey görmek istediğimi söylemek istiyorum. Ahmet abi büyüksün abi! jkghdhjd PA üyelerinin kafalarından öpüyorum. sekizyüzbinyıl birlikte olmak dileğiyle.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Şeyma Güneş, teşekkürler. Yorumları düzene sokmayı biz de istiyoruz. O şekilde olursa site çok daha aktif ve eğlenceli olacaktır.

    Buluşma olaylarına 2014 içerisinde gireceğiz, belli olduğunda duyurularını yaparız.

    Gojira röportaj tekliflerimizi 4,5 yıldır sallamıyor. :(

  35. Erdem says:

    Bence iOS ve Android uygulaması çıksın, 10 numara olur.

    Oblgoth

    @Erdem, uygulama konusu biraz enteresan. Çok büyük hitlere sahip alışveriş sitelerinin (misal: d&r) bile bombok, tasarımdan, fonksiyondan yoksun uygulamaları var. Ancak iyi tasarlandığında da baya keyifli, kullanmaktan keyif alınacak bir uygulama yaratılabilir. Bilg. Müh. Öğrencisi bir PA sever olarak böyle bir proje olursa her türlü katkıya hazırım.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Erdem, @Oblgoth, bu konuda da düşüncelerimiz var. Bir şeyler belli oldukça gerektiğinde fikir alırız, teşekkürler.

  36. Oblgoth says:

    Öncelikle sitenin ara yüzünü çok sevdiğimi belirteyim. Renk tonları, geleneksel olagelmiş bazı aytıntılar, bunlar takipçiler üzerinde farkında olmadığımız bir biçimde alışkanlık ve aidiyet yaratır PA gibi sürekli takip edilen sitelerde. Aynı durumu çok eski bir forumda yaşamıştık, oradan biliyorum. (forumera.com belki bilen vardır.) Velhasıl, ara yüz iyi, illa güncellenecekse simdiki ana fikirden kopmasın.

    Bir diğer mühim nokta şu ki, bence PA artık para kazanmalı. Henüz reklam görmedik sitede ancak fazla rahatsız edici olmadığı takdirde ki bu noktada yönetime çok güveniyorum, reklam alınıp para kazanılmalı ve muhtelif projeler geliştirilmeli. İlk etapta ufak bir PA fast mesela. Ayrıca sitenin para kazanması şu noktada da mühim, içerik gittikçe artıyor. Yukarıda bir çok kişi kritiklere şöyle de ulaşabilelim, yorumlara böyle ulaşalım gibi önerilerde bulunmuş. Bunların hepsi sunucu tarafında daha fazla maliyet demek. Para kazanın abi.

    Son yenilikte eklenen editör yazıları ve her ne kadar çok iştirak edememiş olsam da haftanın tartışma konusu çok iyi olmuştu. Aynı şekilde hız kesmeden devam etmeli.

    Yukarıda yeni çıkan her album hemen kritiklensin, dağıtım yapılsın kimin ne kritikleyeceği belli olsun gibi öneriler yapılmış, ben kritik yazmayı özellikle bu sitedeki yazar tayfasının yazdıkları kritikleri sanat eseri gibi görüyorum. Şöyle ki, zaten olması gerektiği miktarda albüm paylaşıyorlar aralarında. Bu mevzuyu her yeni çıkan albüm hemen paylaşılıp kritiklensin nojtasına taşımak bir memuriyet gibi olur ve kritiklerin kalitesi düşer diye düşünüyorum.

    Yukarıda da söylenmiş, disqus bence iyi fikir. Baya iyi fikir. Forumlaşmaya karşı savaşacak, kan dökecek guruhta ön safları tutarım ama bence yorum yazma kısmına bir güncelleme gerekli.

    Sevgiler.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Oblgoth, reklam olayı sitenin en önemli kırılma noktası aslında. Şöyle ki, siteye ciddi anlamda emek veriliyor. Günde en az 4 saatini siteye ayıranlarımız var. Bu neredeyse yarım mesaili bir işte çalışmak demek. Bazı günler geliyor bu 5-6 saate çıkıyor. Cidden çıkıyor. Ayrıca yapmak istediğimiz bir sürü şey var. Cidden çok fazla fikir var kafamızda. Ancak, bu kadar zaman (ve para) harcanan ve maddi getirisi olmayan bir şeyi büyütmek, para kazanılmaksızın imkansız. Cidden imkansız. O yüzden o konuda da bir şeyler yapmak zorundayız. Para kazanalım diye değil, siteyi büyütmek istediğimiz için zorundayız. Kafamızdaki güzel şeyleri gerçekleştirebilmek için zorundayız. Aksi takdirde, 4,5 yıldır aynen şu anki gibi devam eden site, 14,5 yıl sonra da bundan daha fazla bir şey olamaz. Çünkü en azından giderleri karşılayacak kadar maddi getirisi olmadığı sürece, site için şu anda harcanan emek ve paradan daha fazlası harcanamaz ve site zaman içinde hantallaşır, sıkıcılaşır, biz de yoruluruz okurlar da bayar, öylece sönüp gider. O yüzden de, bırak sönmeyi, siteyi şu anki halinde tutmayı, site çok daha büyüsün, bir sürü yeni şey yapılabilsin istiyoruz ve bunun için de biraz maddi getirisinin olması gerekiyor. Sitenin yenilenecek olmasının başlıca amacı da bu şekilde bir şeye imkan tanıyacak bir görünüme kavuşmak zaten. Tabii reklam alacağız diye siteyi maymuna çevirmeyeceğimizi de biliyorsunuzdur.

    Bu konuya parmak basan tek kişi olduğun için teşekkürler. :)

    Oblgoth

    @Ahmet Saraçoğlu, :)

  37. BelGarath says:

    Hepsini okudum, en iyi takipçi benim :)
    Önerilerimi, buradan görüp de beğendiklerimi, maddeler halinde yazayım.

    1 – Yorum takip etme kısmı gerçekten zor.
    2 – Üyelik sistemi güzel olabilir.
    3 – Kullanıcıların başlık açabilmesi iyi olur bence ama sıkıntılı tabi
    4 – Yerli grup tanıtım alanı fikrini beğendim. Tabi eleştirilere de hazırlıklı olmaları lazım.
    5 – Kavga olmalı. Burada kavga olmuyor. Örneğin yukarıda yer alan bir konuşmaya istinaden ben Sencer’i tutayım, bir kaç kişi de Ahmet’i. Renkli olur.:)
    6 – Konser kritikleri, bir çok kişi için olduğu gibi benim için de çok değerli. Daha önde, daha da zengin olursa iyi olur. Fotoğraf eksikliği hissediyorum ben.

    Sitenin başarılı olmasının nedeni samimiyeti ve sıcaklığı bence. Daha kapalı, daha bilgili ya da bir yere kadar daha beraber insanlar topluluğu.(Yazar-okuyucu herkes). Çok renklilik, seslilik iyidir derim ama demiyorum. Üzülerek söylüyorum ki “Nerede çokluk, orada bokluk” ama ne yapılabilir ki maalesef hiç bir şey. Ayrıca bunun için bir şey yapılmalı mı, onu da bilmiyorum. Temennimin popüleritenin temel dayanaklara zarar vermemesi.

    Son olarak bazı öneriler beni ciddi şekilde itti. Belki de benim yazdıklarım da birilerini itecek. Bakalım orta yol nasıl bulunacak.

  38. aaa says:

    Açıkçası şu an siteden çok memnunum, ama PA TV uzun zamandır aktif değil. Ona bir el atılmalı bence. Bir de Nazım’la Bas Sohbetleri’ni baya kıskanıyorum,(Onun da ikinci bölümü gelmedi gerçi.) gitar çalanları da görün pls.

    Kemal

    @aaa, 2. bolum baya bir suredir hazirlaniyor, gecikme icin gercekten kusura bakmayin. Ama emin olun bittiginde icerik olarak baya zengin olacak, ve bircok arkadasa yardimci olacagini tahmin ediyorum.

    Nvrhacı

    @Kemal, Ondan eminim abi, merakla bekliyorum.

    Bu arada minimalizmin kitabını yazdığım nickimi çeşitli yerlerden gelen tepkilerden dolayı değiştirdim, mutlu musunuz lan ibneler :((

  39. Umut says:

    Şimdi müzisyenlerin 2013 listeleri başlığına bakarken aklıma geldi. Baya albümün sitede kritiği yok malum. Aynen GD’nin AudioAutopsy’si gibi bir şey yapabiliriz aslında. Hani, bi’ bölüm açılır ve orda çeşitli albümlerden kısaca, birkaç paragrafla ya da dinleyenlerden birkaç cümle alarak sınırlı olarak söz edilir. Maksat genel bi’ fikir versin okuyucuya. Zaten inceleme üstünkörü olacağı için albümü detaylıca incelemek isteyen biri olursa ona da sıkıntı olmaz.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Umut, ay sonu raporu tarzı bir şeyler olabilir. Öneri için teşekkürler.

  40. Bu tartışma başlığı önümüzdeki hafta da devam edecek, yorumlarınız için cidden teşekkürler. Aklımıza gelmeyen şeyler söylüyorsunuz, cidden yardımınız oluyor. Müsait olduğum bir anda, yapılan tüm yorumlardan cevap gerektirenlere cevap vereceğim. O şekilde daha net ilerleyebiliriz.

  41. Ugur says:

    Aslında yorum kısmı imageboard gibi olsa negzel olur.Müthiş eğleniriz.

  42. northern says:

    ben sadece şunu diyeyim; forum gibi, üye bilgileri gibi, yorumların geniş yer kaplaması gibi “kullanıcının kendisini gösterme odaklı” bir yapıya kaymazsanız iyi olur. burada önemli olan “albüm” tanıtımı. müzik. kullanıcı kesinlikle ikinci planda kalmalı.

    okumaktan daha çok yazmanın teşvik edildiği bir platformun nerelere kayabileceğini ekşi sözlük’te gördük. tamam burasının üye/kullanıcı sayısı çok daha az ve kontrolü görece olarak çok daha olası ama yine de mevcut “serbestlik katsayısının” korunması taraftarıyım.

    son olarak, sitenin görünüşü/arayüzü de bence artık kendini bulmuş durumda. üst taraftan aşağıya doğru en çok kullanılanlardan (fihrist, yeni albüm incelemesi, haberler) daha az kullanılanlara (arama, konser yazıları, son yorumlar) olan düzen bence çok iyi.

    Korhan Tok

    @northern, İlk paragrafa über katılıyorum.

    Jack The Whipper

    @northern, ilk paragrafa +1

  43. DrAQA says:

    Bir iki şey daha ekleyeyim. Üyelik sisteminin gerekliliğini yeniden vurguluyorum. Bu dediğim sistemde (ki her şey benim düşündüğüm gibi gitmiyor orası kesin de) üyeliğin var olması siteyi forum sayfalarına, milletin daha rahat trollük yapabileceği bir ortama veyahut sitedeki kadın yazarlara “Selam, Naber? Bi Deathspell Omega akalım mı ;)” biçiminde iş atacağı bir sayfaya dönüştürmeyecek, yalnızca kişinin kendi profili olacak, burada sevdiği, sonradan okumak istediği albümler falan olacak. Ayrıca belki özel mesaj imkanı da konulabilir ama sakıncalı da olabilir tabi.

    Bunun dışında sitenin toptan dizaynının değiştirilmesi düşünülüyorsa, bir iki günlüğüne Beta site olarak görücüye çıkarsa iyi olur. Şu zamana kadar kötü bir gelişme olmadı site ile ilgili ama, ne olur ne olmaz yani. :)

  44. eXozmen says:

    Bir de şunu söyleyeyim; yorumlarımızda ki bir yanlışı vs. edit lemek için 2. bir mesaj atmak durumundayız. Yorum düzenleme imkanı sağlanmalı.

    Ahmet Saraçoğlu

    @eXozmen, evet. Bu kesin olacak.

  45. ismail vilehand says:

    çok mühim bir şey değil ama kendi yorumlarımızı editleme şansımız olsa fena olmaz. misal ben çoğunlukla ölümüne typolar yapıyorum saçma sapan şeyler çıkabiliyor ortaya. yada onaylanmadan önce typo manyaklığını görüp doğrusunu attığımızda typolu yorum es geçilip düzgünü yayınlansa bile olur.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ismail vilehand, bir üstte dedim, her türlü olacak bu.

  46. Exorsexist says:

    burada yazılanların hepsi yapılsın. bence bu site çok seksi. bir de hayvan keselim!

  47. it's either now or fuckin' never says:

    Önerim şu; yukarıda yazılanların hiçbiri yapılmasın. Sitenin suanki hali hiç olmayacak kadar iyi. Zaten son yapılan değişiklikler çok yaramış ve begenilmis. Neden bir değişiklik daha olsun.

    owlboss

    @it’s either now or fuckin’ never, tekrar yapılacak olan değişiklerle daha da beğenilsin diye olabilir mi :))

    it's either now or fuckin' never

    @owlboss, olamaz. Bence son değişimlerden sonra büyük oranda begenilmisse, yapılması gereken siteyi yaygınlaşmasını sağlamak. Tabi bu benim fikrim.

  48. Yunus Emre Özdiyar says:

    Reklam almaya uğraşılsın. O kadar uğraş var iken bir değeri olsun. Biraz uçarı da olsa : Reklamlardan gelen gelirler ile ufak ve uygun fiyata konserler düzenlemek olabilir.

  49. crowkiller says:

    Siteye yazdığımız yorumlar yönetici onayı olmadan sitede yayınlansın diyecektim ama Ahmet Saraçoğlu yorumlarda böyle bir şey yapmayacaklarını belirtmiş.Bir yönden güzel uygulama aslında zira siteye yorum yazanlar her zaman aklı başında ve olgun kişiler olmadığı için gelipte bir kritiğin altına ”bu kritik sikim gibi ayrıca pasif agresifin amk” yazabilir ve yöneticinin haberi olmadığı için o yorum orada uzun süre kalıp sitenin prestijini düşürebilir. Diğer taraftan böyle bir uygulama ile yorumların altında gereksiz muhabbet olayı azaltılmış olup sadece yazılan yazı hakkında yorumlara yer verilmesi sağlanmış oluyor.

    Tamam yönetici onayı yine olsun ama şöyle bir uygulamaya geçilsin: Siteye üyelik uygulaması getirilsin, üye olalım yorum yazalım ama yorumumuz hemen onaylanmasın yine,sözlük sayfalarındakine benzer ufak kişisel bir sayfamız olsun, onaylandığı, yorum yazıldığı zaman sayfamıza bildirim gelsin, sayfamızda yazdığımız yorumların ve kritiklerin bir listesi olsun, mesela şu kritikleri yazdı şuralara yorum bıraktı,karmaşık bir ilişkisi var(sonuncusu şaka tabi)gibisinden.Ayrıca üyeliğimiz yolu ile diğer üyelere mesaj bırakma olayı olsun, böylece kritik altında uzayan tartışmalar müzik dışına çıktığında mesajda konuşabiliriz ayrıca bazen bir yorum aldığımızda sırf nezaketen ”hehe çok komikti”,”bende sana katılıyorum”,”aynen”,”burayı terket” vs demek yerine mesajla bunları yazabiliriz böylece kritik altı daha temiz olur.

    Noel babadan bir diğer isteğim ise sitede arama motoru olması.Zaten harflere göre sıralandığından hemen buluyoruz ama haberlere falan da ulaşabilsek iyi olurdu.Örneğin XXX grubu hakkında bi ara bişi yazılmıştı dur bi açıp bakiym diyorum ara ara dur kaç hafta olmuş yayınlanalı, onun yerine mesela grubu arattığımızda direk o grup hakkında ne yazılmışsa çıksa süper olur.

    Şu puan verme olayına da değinmek istiyorum.Puan verme olayının sitenin ziyaretçi sayısını oldukça artıracağını düşünüyorum.Örneğin ekşi sözlükteki gibi herkesin puanı statüsü olduğunda insanlar siteyi daha sık ziyaret ediyorlar, daha çok yorum yazayım, puan toplayayım, statüm artsın, insanlar beni sevsin, daha taşaklı görüneyim yazdıklarıma daha çok önem verilsin vs diye. Öbür türlü siteye uzun zamandır takılmamıza rağmen yabancı gibi hissediyoruz kendimizi, bir yere ait olunmuşluk duygusu yok, girip yorum yazıyorsun gidiyorsun okunup okunmadığı bile belli değil.Bu yazdığım puan olayı tamamen sitenin kullanıcısını artırmaya yönelik tabi yoksa zamanında çok puanlar topladık ama bi halta yaramadı.Ayrıca bu puan sistemi ile top comment olayı da olur ki sitelerde dolaşırken insanların en sevdiği şey genelde komik olan top commentleri okumaktır.

    northern

    @crowkiller, ana sayfanın tam ortasına doğru bir arama motoru var zaten. “çok gelişmiş arama”ya tıklayıp istediğin şekilde arama yapabilirsin.

    crowkiller

    @northern, dedim arama motoru kesin vardır da ben görmemişimdir, şöyle bi baktım siteye, yok işte dedim yazdım yorumu, varmış :) neyse teşekkürler

  50. Cenk Cabir Güneşdoğdu says:

    Öncelikle sitenin şuan ki durumundan ben de gayet memnun olduğumu söylemek isterim ama yinede aklıma gelen fikirleri paylaşmak isterim.

    1) Yorumların editlenebilmesi lazım.
    2) Konser yazılarının daha görülür bir yerde olması lazım. Arada denk geldikçe kontrol ediyorum ve oha bunu nasıl atlamışım felan oluyorum.
    3) İnsanları yeni gruplarla tanışmasını sağlamak, grupların dinleyici kitlelerini arttırmak için birşeyler yapılabilir (Kritiklerde hakkında yazılan albümün altına yakın tarzda olan albümler konup ” Bunu seven bunu da sevdi, bunu sevdiysen bunuda denemelisin tarzı vs.)
    4)Sadece belli başlı yerli grupları görüyoruz sitede. Yerli gruplara daha çok yer verilebilir.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.