# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
EXIVIOUS – Liminal
| 05.12.2013

Yaşayan ve nefes alan bir müzik.

CYNIC’i 2009 yılında DREAM THEATER ile beraber Küçükçiftlik Park’ta izlemiş şanslı kişilerden biriyim. Her ne kadar Masvidal ve Reinert’ı ilk kez canlı görmek üzerimde tarifsiz mutluluklara yol açtıysa da, o aralar grupta misafir sanatçı olarak takılan basçı Zielhorst ve gitarist/vokalist Kruidener’ı da baya beğenmiştim. Daha sonra bu ikili CYNIC ile gelen şöhreti de arkalarına alarak, kendi grupları olan EXIVIOUS’un ilk albümü ile baya ses getirdiler. Büyük bir caz-fusion hayranı olarak bu albümü beğenmiş, ama bir yandan da içerdiği aşırı CYNIC etkisinden hafif rahatsız olmuştum. Grup ikinci albümü “Liminal” ile hem kendi kimliğini bulmuş, hem de caz-metal karışımı üzerine bu güne kadar yapılmış en nitelikli ve doyurucu işlerden birini ortaya koymuş.

Caz ve metalin bir araya gelmesi çok da yeni bir şey değil, fakat bana göre bu birliktelik şu ana kadar sayıca fazla güzel ürün ortaya çıkaramadı. Bence bunun başlıca sebebi caz ve metal müziğin “dinamik” olarak çok farklı yaklaşımlara sahip müzik türleri olması. Burada dinamikten kastettiğim şey, enstrümandan çıkan seslerin nasıl dalgalandığı, temponun aynı rif içinde hafifçene ileri-geri alınması ve müzisyenlerin tuşelerini şarkı boyunca nasıl değiştirdikleri gibi şeyler (daha fazla bilgi için). Bu tarz nüanslar cazın kalbidir, ve bir caz müzisyenin dinamiklerine ne kadar hakim olduğu çok önemli bir değerlendirme kriteridir. Metal müzik ise tam aksine, gitar soloları dışında dinamik kullanımından oldukça kaçınılan, ve ideal olarak müzisyenlerin olabildiğince sabit bir tuşe ve ses seviyesinde çalması beklenilen bir tür. Tabii ki buna istisna bir çok grup var, ama rastgele bir death, thrash ve hatta progresif metal grubunu incelediğiniz de, enstrümanların “düz” şekilde çalındıklarını ve müziğin dinamikler üzerinden değil, daha çok melodiler ve düzenlemeler üzerinde verildiğini görürsünüz. İşte tam olarak bu sebepten dolayı caz ve metal müziğin evliliği genel olarak sıkıntılı ve güzel örneklerini bulmanın zor olduğu bir karışım. “Liminal”i kendi türünde özgün kılan en önemli etken de EXIVIOUS’un “dinamik” kavramını çok iyi anlayıp bunu metal müziğin içine kusursuza yakın bir şekilde yedirmiş olması.

Albümde ilk dinleyişte dikkati çeken şey nefis yazılmış ve icra edilmiş perdesiz bas partisyonları. Metalde alışık olduğumuzdan çok daha değişik tarzda bir perdesiz bas kullanımı var albümde. DiGiorgio tarzı gitar rifleri aralarına yerleştirilen süslemeler ya da Thesseling tarzı atonal melodiler değil, yer yer Sean Malone’u andıran, içinde fazlasıyla dinamizm ve ölü nota kullanımı (ghost note) barındıran bas partisyonları çalmış Zielhorst. Müziğin nerede durgunlaşıp, nerede saldırganlaşacağına resmen bas gitar yön vermiş ve albümün diğer caz-metal füzyonlarından ayrılmasında önemli bir rol oynamış.

İlk baslardan bahsettim ama gitar ve davul kullanımının da ondan aşağı kalan hiç bir tarafı yok. Özellikle gitar soloları hem melodi hem teknik olarak fazlasıyla tatmin ediyor. Üstelik cömertçe kullanılmış bol distortion’lı ve taramalı rifler sayesinde caz müzikte elde etmesi çok zor olan, öfke, hayal kırıklığı ve cinnet gibi duyguları da müziğin içinde hissedebiliyorsunuz. Metal ve cazın bu denli başarılı şekilde birleştirilmesi gerçekten nadir rastlanılan bir durum.

Giriş parçası Entrust ve albümün ortasında yer alan Deeply Woven (söylemeden edemeyeceğim, bu şarkıda akıllara zarar bir konuk saksafon solosu var) yukarıda anlatmaya çalıştığım dinamizm kavramına çok güzel örnekler. Bu parçalarda gitar resmen nefes alıyor; yeri geliyor esip gürlüyor, yeri gelince de yavaşça geri plana çekilip sahneyi bas ve davula bırakıyor. Bütün bu geçişler o kadar ustaca ve pürüzsüz şekilde yapılmış ki, parçaların her birinin kendi karakterine sahip olmasının yanı sıra albümün tamamı da kendi içinde bir ahenge sahip. Kesinlikle içinden parça seçilip dinlenecek ya da shuffle edilecek bir albüm değil bu. Maksimum etkiyi elde etmek için mutlaka albümü tek seferde bütün olarak dinlemelisiniz.

Albümü ve grubu baya övdüm ama uyarmakta fayda var, “Liminal” kesinlikle herkese göre bir albüm değil. Fakat eğer enstrümantal müzikten, Cynic’ten ve caz-fusion’dan hoşlanıyorsanız tam aradığınız şey işte bu.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.08/10, Toplam oy: 38)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Season of Mist
Kadro
Tymon Kruidenier: Gitar
Robin Zielhorst: Bas
Yuma van Eekelen: Davul
Michel Nienhuis: Gitar
Şarkılar
1. Entrust
2. One's Glow
3. Alphaform
4. Deeply Woven
5. Triguna
6. Movement
7. Open
8. Immanent
  Yorum alanı

“EXIVIOUS – Liminal” yazısına 15 yorum var

  1. Berca B. says:

    Ne zamandır şöyle adam gibi Exivious dinlemek istiyorum, şimdiye kadar 1-2 şarkılarını dinledim ve çok beğendim ama daha devamını getiremedim. Bu kritik vesile olucak artık.

    Bu arada grup logosunun fontu çok hoşuma gidiyor. Sanki yaptıkları müziğe bundan daha başka bir font gitmezmiş gibi duruyor.

  2. deathotek says:

    10/10 Basarım. Her yönüyle harikulade.. Exivious’u ilk gününden beridir takipteyim..

  3. Kemal says:

    Hep sonradan aklima gleiyor bunu yazmak.. Ilk album benim gozumde 7/10, oyle dusunerek bu albume verdigim notun anlam ve onemini daha iyi anlayabilirsiniz :D

  4. Ufuk Sönmez says:

    hayatımda ilk defa, exivious’u tymon’un entrust videosuyla izledim. resmen oha oldum. şu anda sitede herkes marty friedman’ın yeni albüm trailerına kitlenmiş durumda ama esas orjinallik bu adamlarda yatıyormuş da haberimiz yokmuş. müzik o kadar hoşuma gitti ki kritiği de okudum bi nefeste, mutlaka bu albümü bi yerden bulup flac olarak indiricem kemal, eline sağlık yazı ve grubu tanıttığın için bu arada. genelde böyle ilk seferde çok beğendiğim şeylerin hastası oluyorum, bakalım bu sefer n’olcak :)

    ben de sana bi tavsiyede bulunayım mı kemal, yazmak istediğim ama kritiğini bi türlü yazamadığım grup “impact fuze”‘u şiddetle öneriyorum:

    http://www.youtube.com/watch?v=-7dBAF1-MTU

    Kemal

    @Ufuk Sönmez, Rica ederim abi, begenmene cok sevindim :)

  5. Beleg says:

    Bu sene caza yakın olarak dinlediğim tek albüm galiba. Dinamizmin kullanımı görüşüne katılıyorum, Exivious’un farkı müziğin alt yapısındaki dinamizmi cazdan üstündeki düzenleme ve melodi gücünü de metalden alması sanırım. Özellikle Deeply Woven, Open ve Entrust metal ve cazın en güzel birleşmesini barındıran şarkılar olabilirler. Enstrümantel olmamasını dilediğim ender albümlerden, üstüne yazılan sözlerle metale bambaşka bakış açıları katabilir, daha fazla bilinebilirlerdi bence. İlk albümü dinlememiştim ve dinlemem de sanırım.
    Cynic’le bağlantılı olmak=Kusursuza bir adım daha yaklaşmak. 9.

  6. mfeci says:

    Çok tatlı albüm gerçekten, hani uzaktan cynic çalıyor desen yenir, ama yakınlaşınca gayet orijinal hoş bir müzik var ortada.

    Ayrıca o saksafon solosu nasıl birşey öyle yahu, insan mı onu çalan ? şoklardayım.

  7. Jester says:

    Bu arada ufak bir bilgi vereyim, Exivious’un albümlerinden önce çıkardığı 2 tane demo var, aynı Focus’taki Cynic.

    Kritik için teşekkürler, ilk albümden iyi mi değil mi anlayamadım hala.

    Kemal

    @Jester, ben ilk albume gore acik ara daha cok begendim, baslica sebebi de bu albumun daha kendine has bir soundu olmasi. Ama internette ilk albumu yere gore sigdirmayip bu albumu hayalkirikligi olarak degerlendiren de bir cok insan var.

  8. Ufuk Sönmez says:

    yalnız abi o saksafon solosu sol niger within’deki riticuli 2′ye inanılmaz benziyor

    http://www.youtube.com/watch?v=czkVhQz7x6g

    ancak şu bi gerçek saksafon metal müziğe inanılmaz yakışıyor, the faceless’ın deconsecrate şarkısında da vardı, çok iyi gidiyo gerçekten.

    Kemal

    @Ufuk Sönmez, abi iyi yakalamissin, cunku her iki sarkida da saksofon solosunu atan isim Jonas Knutsson. Hatta Tymon da orada gormus bu adami ve o yuzden solo atmasi icin davet etmis.

    Ufuk Sönmez

    @Kemal, ben o olabileceğinden şüphelenmiştim ama araştırmaya da üşenmiştim açıkçası :D

    Berca B.

    @Ufuk Sönmez, abi saksafon hakikaten inanılmaz bi enstruman ya. Bu arada saksafon demişken geçen sene Trioscapes’in nasıl ıska geçildiğini bir türlü anlayamıyorum ya. 2012′nin en iyi albümlerinden birini yaptılar kesinlikle. Aha da video:

    http://www.youtube.com/watch?v=reyZ5DqSyvs

    Ufuk Sönmez

    @Berca B., güzelmiş ama içinde gitar olmayınca kendimi akbank caz festivali’ndeymiş gibi hissettim. arada böyle şeyler de dinlemek lazım ya, eyvallah.

  9. Ufuk Sönmez says:

    bu arada tymon deeply woven’i de videoya çekip çalmış yaklaşk 1,5 ay önce

    http://www.youtube.com/watch?v=vJgjtD7pO_8

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.