# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Müzik dinleme araçları
| 24.11.2013

Kusursuz kulaklığın peşinde geçen bir ömür.

Teknolojiyi yakından takip eden, bilişimin nabzını tutan tüm Pasifagresif okurlarına merhaba.

Bu hafta sitemiz katılımcılarından Lefthandpath’in önerisi ile müzik dinlerken kullandığımız kulaklık ve hoparlör gibi sistemler üzerine konuşacağız.

Her bir detayına son derece önem verip gönülden bağlandığımız metal şarkılarının tadını doyasıya çıkarmak için ses sistemlerine önem veriyor ve elimizden geldiğince vakit ve bütçe ayırarak onları hayatımızdan eksik etmiyoruz.

Bu konudaki görüşlerinizi, deneyimlerinizi ve özellikle de uzun süre kullanıp memnun kaldığınız ya da büyük ümitlerle alıp hiç memnun kalmadığınız ses sistemlerine dair yorumlarınızı paylaşmanızı arzu ediyor, şikayetsiz bir hafta diliyorum.

  Yorum alanı

“Müzik dinleme araçları” yazısına 111 yorum var

  1. Durakonis says:

    Sony xba-1 armatür sürücülü kulaklığım bugün itibariyle geldi. Öncelikle, güvenilir bir siteden 143 liraya aldım (gittigidiyor’da 109 liraya kargo dahil alınabiliyor, o da güvenilirdir belki tabii, ben hem taksitli hem de sağlam olsun diye diğerini tercih ettim.)

    Fiyat/performansı çok iyi. İlk farkettiğim şey, “critical listening” (eleştirel dinleme) için, dinamik sürücülü kulaklıklardan daha iyi olduğu. Seste hiç distorsiyon, enstrümanların iç içe geçmesi gibi bir durum yok. Yani tek tek herhangi bir enstrümana çok rahat odaklanılabiliyor. Dinamik sürücülü’lerde, baslar özellikle sesi sıcaklaştırsa da, biraz diğer enstrümanların duyuluşunu etkiliyordu. Bir diğer pozitif durum ise, vokallerde çok başarılı netlik verdiği hemen hissediliyor.

    Negatif bir durum ise, sesin hem daha az sıcak olması hem de biraz daha delici olabilmesi. Grado igi’de kulağımı rahatsız eden, delici, rahatsız edici kayıtlara kırk yılda bir rastlıyordum, bunda ise daha ikinci dinlediğim metal müzikte sesi birkaç birim kısmak durumunda kaldım. Belki alışmam gerekiyordur, daha dinlemeye başlayalı 1 saat oldu, kulak alışacak malum.

    Oldukça kaliteli bir üretime benziyor materyal bakımından. Default takılı gelen orta boy silikon adaptörleri kulağıma tam oturduğundan, ve sokakta dinlemediğimden, ses izolasyonlu adaptörlerini denemedim, ve denemem de sanırım. (4 boy silikon, 3 boy da ses izolasyonlu özel adaptör çıkıyor paketten.)

    İgi, Amazon’da 90 dolara, bu xba-1 ise 30 dolara satılıyor. 3 katı fiyat farkını hakeder mi bilmem, ama bir tanesini alacaksanız grado igi’yi tavsiye ederim tabii. Çünkü TR’e arada sadece 56 lira fark var, ve o farka kesinlikle değer.

    Durakonis

    @Durakonis, Saatler süren dinleme tecrübesinden sonra, igi’yi bir taktım. O da ne? Gitarlar duyulmuyor. :) Kulak alışmasıyla ve sony’nin fazla delici ve nasıl desem böyle tahriş edici sounduna alıştıktan sonra alakası var sanırım. :) Mesela kesinlikle rock ekolayzırı açamıyorum birçok metal albümünde sony ile. Gitarlar tahammül edilemez cırtlaklıkta ve zımpara etkisinde oluyor. Igi’nin “full sound” hissi elbette bu fiyattaki bi kulaklıkta olmaz ve yok, ama gitar riflerinde, ve genel olarak eleştirel dinleme için sony daha iyi diyebilirim. Dönüşümlü dinlemek, uzun süre beklenen bi albümü bi o kulaklıkla, bi bunla dinlemek ise süper olacak. :)

    Durakonis

    @Durakonis, Ve mutlu son. Rahatsız edici gitarlarda kurtuldum, zira Grado igi’nin çift katlı silikon plastiği sony kulaklığa uydu, ve sesin geldiği kısım kulaktan uzaklaşınca bu problem de çözüldü. Bir tek kulağımdan çıkardıktan sonra hafif sağlamlaştırmam gerekiyor düşmemesi için. Kulaktayken sorun yok. Beyaz plastiği sony’e taktım, hemen hemen aynısından siyah olanı da igi’de duruyor. Bu arada tabii keyifle dinleyince, armatür sürücülü kulaklıkla dinamiğin ne denli farklı olduğunu da daha bi anladım. “Bass head” denen tipte bi dinleyiciyseniz dinamik sürücülüler daha iyi her halükarda, ama armatürde gitarlar daha bi cayır cayır, ve daha önce dediğim gibi enstrümanların ayrılması daha başarılı. Şu son durumda, Sony xba-1 metal müzikte bariz daha çok tercih edeceğim kulaklık oldu. Ufacık plastik parçaları nelere kadir. :)

  2. ismail vilehand says:

    dışarıda ayfon 5 kulaklığı, evde ise razer blackshark expert 2.0 kullanıyorum. razer blackshark expert 2.0 kulaklık değil bildiğiniz CANAVAR. biraz pahalı ama hem gaming headset olarak hemde müzik dinlemek için muhteşem bir alet. 400 tl civarına edinmek mümkün.

    Retrokafa

    @ismail vilehand, 10 yılda bir sıfır eklenmiş fiyata. şimdi 4k civarı.vay beh! buzbağ şarabı 3 demir paraya aldığım zamanları bilirim ben.yarra kökten tutmuşuz…

  3. sezai says:

    baba bana bassları iyi duyabileceğim bir kulaklık önerebilir misin, trash metal takılıyorum genelde bütçe 100 lira

  4. Fatih says:

    Grado SR80-i açık kafaüstü kulaklık ve harici DAC olarak da Fiio E18 kullanıyorum, uyumları çok iyi. Bir çok kulaklık denedim ama metal müzik denince Grado’dan iyisini bulamadım. Tabii yanında sesine uygun giriş veya orta seviyeli bir DAC de şart. Portatif olaraksa bir şey kullanmıyorum ben pek seyahat etmem ve kulakiçileri sevmem :)

  5. Yüksek ihtimalle burası haricinde genel başlıkta konuşulmuştur ama güncel bir şey arıyorum. Bluetooth hoparlör dünyasının öncüsü kimdir? Suda yüzenleri, havada uçanları falan var bunların artık. Tavsiyede bulunursanız sevinirim.

    Yiğit

    @Güzide Arslaner, jbl’in silindir modellerini denemiştim, normalde jbl markasına ucuz kulakiçleri dışında hiçbir ilgim yok hatta ön yargım var, buna rağmen epey beğenmiştim. Irig ile gitar bağlayıp cayır cayır çalmıştık valla beni baya şaşırtmıştı.

    Şimdi bunu yazdıktan sonra baktım 1500-2000 tl’ymiş fiyatı… Sözün bittiği yer

    Ouz

    @Güzide Arslaner, Ses çıkış gücü, kullanım alanı-senaryosu, dekoratif yönden beklenti gibi durumlar hakkında ayrıntı alalım. Ama ev kullanımı için kafadan Harman Kardon Go Play’in sesi süperdir diyerek ekleyeyim. Marshall’ın Tufton modeli de iyidir, su-toz dayanıklılığı+ses kalitesi konusunda JBL Extreme 3, daha irice bir şey lazımsa JBL Boombox 2 de sağlamdır. Harman Kardon tarafında dekoratif çözümler mevcut ama batarya konusunda JBL her şekilde dövüyor bunları.

    Ses kalitesi içinse temel tavsiyem, içinde tweeter sürücüsü olmayan hiçbir şeye büyük paralar vermeyin. Tweeter, elde ettiğiniz sesi tepeden tırnağa değiştiriyor.

    Güzide Arslaner

    @Ouz, Oğuz bunlar çok pro ve iri cihazlarmış ya, ilçe geneline yayın yapılabilir gibi.

    Ses çıkış gücü: en ekstrem kullanımda (dejenere havuz partileri vb.) 10 metre radius’umda tiz olmayan, net bir ses duyacak kadar.
    Kullanım alanı: bahçe-balkon-sahil, ıslak ve kumlu alan.
    Dekoratif: kule tipi ya da top gibi olanları değil de yatay olanları daha çok beğeniyorum. Bir kilogramı geçmezse süper olur, çantada taşınabilsin. Sağ olasın her zamanki gibi.

    Ouz

    @Güzide Arslaner, Rica ederim öncelikle. :) Yok yok o kadar değil, ilçe geneli yayını için JBL Partybox 1000 var 1100 Watt’lık. Küçük çaplı bir düğün salonu kurulabilir kendisiyle. Bunlar azami 100 Watt’lık aletler.

    Ses işi hacme bakıyor yalnız, iri olmasın dersen tok ve doyurucu bir bas alman zor olur. Ben hem silindir yapıda hem de 1 kilogramın altında olan, JBL Charge 5 uygun olabilir diye düşünüyorum. 40 Watt’lık ses çıkış var ve 20 saatlik çalma süresi vadediyor. (https://uk.jbl.com/bluetooth-speakers/CHARGE5-.html)

    Bunlar kapalı kutu, içini merak edersen https://youtu.be/yLGqrLtXW48 şu videoya bak derim. Bir bas bir de tiz sürücüsü var. Kapalı mekan için bu işinizi rahatlıkla görür ama açık alan deneyimi için Extreme 3 daha uygun düşebilir. O 2 kilogram maalesef.

    Genel bir fikir vermesi açısından şu videoya da bakmanı öneririm:

    https://youtu.be/qWLkOiD4z7k

    Güzide Arslaner

    @Ouz, Süpermiş, çok sağ ol, rep+++

    Ouz

    @Güzide Arslaner, Rica ederim tekrardan, işe yaradıysa ne mutlu.

    @Yiğit, Sağ ol. Anladığımı düşündüğüm konularda bir şeyler karalıyorum. Şu tatsız dönemleri atlatalım, bir araya geleceğiz umarım.

    Yiğit

    @Ouz, benim bahsettiğim de charge 5′miş. Konusu gelince değerli bilgiler veriyorsun abi, umarım bir gün oturup birlikte dinleme fırsatım olur.

  6. feel the groovity says:

    konuyu görünce yazasım geldi. eğer bir gün “ben rock-metal’i keyifle dinleyeceğim çok iyi bir kulak içi kulaklık alacağım” fikriniz var ise aranan adresin etymotic er4xr olabileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

    geçenlerde 2.el olarak 1400 tl’ye satın aldım. bende halihazırda stüdyo referans olan yani analitik/referans çalan etymotic er4s vardı. bu markanın olayı nedir diye soracak olursanız eğer; firmanın “accurate sound” olayına kafayı takmış olmasını söylerim. yani kayıtta enstrümanlar nasılsa, onları renklendirmeden nötr bir şekilde doğru tınlayarak çalıyor kulaklık. işte bendeki er4s ta 1991 yılında piyasaya sürülmüş bir kulaklık, stüdyo müzisyenleri tarafından felan kullanılıyor. doğru çalma, detay, çözünürlük, enstrüman ayrımı, izolasyon gibi konularda aşmış bir kulaklık, yani sevenlerince halen efsane statüsünde. ancak basların nispeten düşük oluşu ve biraz eksi puan olarak görülüyordu. kimileri de renklendirilmemiş bu kuru sunumdan pek haz almıyordu. ama ben hala hastasıyım :)

    işte tam 25 yıl sonra piyasaya sunulan er4xr’de ise mevcut özellikler korunarak, baslarda bir artışa gidilmiş durumda. bas gitar, davulun kick’leri vs.. daha net duyuluyor. kulaklık daha enerjik ve daha canlı çalıyor. hi-hat’ler- ziller, kesilmeden duyuluyor önceki versiyon gibi. yani hakikaten bir üst seviye kulaklığa geçmek için bir sebep göremiyorum. kimi kulaklık buuşmaları’nda gerçekten üst seviye iem’ler dinledim (noble audio katana, oriolus mk2 gibi). ama aradığım kan budur. etymotic er4s ve etymotic er4xr’den hayvan gibi memnunum. sizlere de öneriyorum. amazon.com.tr’de de yavaştan satılmaya başlandı.

  7. Arkadaşlar selam. Genel sohbet bölümünde çok konuşuldu ama orada bulmak mümkün olmadığı için esas yerine yazıyorum.

    Bana son sesi epey yüksek olan bir headphone önerir misiniz? Sennheiser, Marshall, Bose gibi markalara sempatim var. JBL istemiyorum, evdeki doğaya karışırcasına paramparça oldu. Elbette aranjör seviyesinde bir şeye ihtiyacım yok ama iyi olduktan sonra bütçeyi yüksek tutabilirim. AirPods Max’i geçecekse, onu almayı tercih ederim ama geçmese süper olur.

    Kastaga

    @Güzide Arslaner, hocam muhtemelen denk gelmişsinizdir nette, ama yine de bağlantısını bırakayım. https://www.head-fi.org/threads/headphones-for-metal-music-ultimate-solution.715478/

    burada 700 sayfa konuşmuşlar, sanırım size fikir verir.

    Güzide Arslaner

    @Kastaga, Teşekkürler, bizzat deneyimlediğiniz ve Türkiye piyasasında bulunabilen ürün tavsiyesi alma arzusundayım açıkçası.

    dice

    @Güzide Arslaner,
    https://www.sennheiser.com.tr/products/sennheiser-momentum-true-wireless-3-kulak-i̇ci-bluetooth-kulaklik

    ses kalitesini çok başarılı buluyorum, kendi equalizeri ile ince ayar yapılması da güzel, gürültü önleyicisi başarılı.

    airpodslardan -bence- çok daha iyi ses kalitesine sahip.

    owlbos

    @dice, Bu ürün headphone değil.

    Erhan

    @Güzide Arslaner, Soundcore Life Dot 2 veya Lifedot 3i.

    Ilk yazdığımı neredeyse iki yıldır hunharca kullanıyorum. Doğru bir ekolayzer ile kulağa takmadan bile müzik dinlenilebilir. O kadar yüksek.

    Life Dot 2nin fiyatı ben aldığımda 350tl idi şu an fiyatı 2300tl civarlarinda seyrediyor. Kendinden sonra çıkan modellerden bile daha iyi ve daha pahalı bir kulaklık. Sanırım Saraçoğlu da aynı kulaklığı kullaniyordu en son.

    Güzide Arslaner

    @dice, @Erhan, Beyler teşekkürler, yazdığım üzere headphone arayışındayım.

    dice

    @Güzide Arslaner, evet gözümden kaçmış, pardon. o şekilde bir arayışı olan varsa tavsiye etmiş olayım.

    Yiğit

    @Güzide Arslaner, ben wh1000xm3 kullanıyorum iki buçuk yıldır. Son sürümü wh1000xm5 9 bin lira sanırım. Ses kalitesi ve yüksek ses için bu kadar para etmez ancak anc konusunda Sony lider marka. Benim kulaklık en yüksek seste hissedilecek kadar bozulma yaşıyor ancak en yükseğin bir altında sıkıntı yok. Daha yüksek sese sahip kulaklıklar denedim, o konuda çok iyi değil dediğim gibi. Ancak benim için yeterli.

    Bence kullanım rahatlığı ve anc için tercih edilebilir. Ancak sahne genişliği, detaylar ve yüksek ses için Sennheiser veya Bose daha iyi seçenekler. Momentum 4 8 bin lira şu an. Xm5′ten daha ucuz. Bildiğim kadarıyla ses kalitesi konusunda Momentum 4 ile 3 arasında çok fark yok. Anc ve şarj konusunda daha iyi olduğu söyleniyor ancak aradaki 3-4 bin liralık farkı düşününce Momentum 3 en iyi seçenek bence. Sesi gayet iyi, üzmez bence.

    Ha tabii kablosuz istemiyorum diyorsan bu entry çöp. O fiyatlara kablolu daha iyi seçenekler illaki vardır. Benim için kablosuz kulaklığın konforu ses kalitesinden çok daha önemli. Kaldı ki bu kulaklıklar zaten istendiği zaman kablolu da kullanılabiliyor (xm5 hariç, saçma sapan bir şekilde tamamen kablosuz yapmışlar).

    Güzide Arslaner

    @Yiğit, Sağ olasın Yiğit. Kablosuz istiyorum, yakında bakarım önerilerine.

    crowkiller

    @Güzide Arslaner, sennheiser tw 2 var bende oldukça memnunum,ses kalitesi mükemmel, 2 yıldır kullanıyorum şarjı beni yarı yolda bırakmadı,cihazı sürekli cebinde taşıyan biri olarak arada aklıma gelince şarja takıyorum, dandik bir telefonla kullanıyorum ve kulağıma taktığım anda en son çalan şey devam ediyor, gürültü önleme daha iyi olabilirdi, çok gürültülü ortamlarda (eski belediye otobüsü gibi) biraz ses yalıtımı geride kalıyor, bir ara sol taraf hafif bi gidip gelmeye başladı(3 ayda 10 kere filan oldu bu) , içime sinmedi ve garantisi hala devam ediyorken halledeyim deyip garantiye yolladım, abartısız söylüyorum kargoya teslim ettiğim günden 2 gün sonra sorgusuz sualsiz açılmamış 0 pakette yenisini yolladılar, garanti olarak bircom ile çalışıyorlar ve oldukça iyi hizmet veriyorlar

    crowkiller

    @crowkiller, bu arada kulak üstü denmiş ben de dikkat etmemiştim ona :(

    Format C: For Cortex

    @Güzide Arslaner, Sennheiser 4.40 BT kullanıyorum. 3 yılı geçti sanırım. Paranın para olduğu zamanlarda 700TL civarı gibi bir fiyata almıştım. Şimdi fiyatını bilmiyorum ama yarın kulaklığım bozulsa yine gider bunu alırım.

    Yiğit

    @Format C: For Cortex, hd350bt ile güncellendi bu ürün. 4.40 BT stoklarda olmuyor sanırım. Momentum kadar para verilmek istenmediğinde en iyi seçenek bence.

  8. 1 says:

    5 aydır falan bu güzelliği kullanıyorum, acayip mutlu etti beni. Metal müzik için yaratılmış resmen.

    https://www.hesaudio.com/kulakici-kulakliklar/228-fiio-fh3-2ba-1-dynamic-driver-hybrid-kulakici-kulaklik.html

  9. Arkadaşlar SA. Zamanında buralarda sizlere danışmıştım, fikir veren herkese tekrar teşekkürler. Her şeyin yüz bin lira olduğu bir dönemde bu tarz alışverişler önemli cidden. Sennheiser HD 350 BT aldım 3-4 ay önce. Esas amacım yürüyüş esnasında/bisiklet sürerken kullanmaktı (sakin yerlerde) ama dış mekânı bırakın dümdüz yatakta yatarken bile bu kadar düşük ses olamaz ya. Şu an bahçede, epey sessiz bi ortamda kullanıyorum. Telefon ve kulaklık son seste. Tiz ve detaysız laptop hoparlörüne daha fazla okeyim. Youtube, spotify, farklı kaliteler vs. hiçbir şey kâr etmiyor.

    Yanlış bir şey varsa söyleyin. Şarkıları kendim söylesem daha çok verim alıcam ya

    Yiğit

    @Güzide Arslaner, Sennheiser app’inden kulaklığı eşleştirip ses ayarı yapmadıysan bilemiyorum. Kulaklığın kendi sesi kısıkta olabilir.

    Sennheiser Control App olması lazım uygulamanın adı.

    12ParmakBağırsağı

    @Güzide Arslaner, Sennheiser kulaklıklarda şöyle saçma bir olay var galiba farketmek benim de epey zamanımı almıştı. Kulaklık telefona ilk bağlandığında ses düşük geliyor, eğer telefondan sesi açıp kısarsanız ses hep çok kısık kalıyor. Sesi kulaklığın düğme / dokunmatik vs’sinden ayarladığınızda bir anda ses epey açılıyor, ondan sonra telefondan ayarlandığında da farketmiyor. O yüzden kulaklığı takınca ilk bir sesi bir tık kapatıyorum kulaklıktan sonra telefondan ayarlıyorum ben.

    Ufuk Sönmez

    @Güzide Arslaner, telefonun kulaklığı süremiyor (sürmek için yeterince güçlü değil), çünkü kulaklığın empedansı 490 ohm, yani epey yüksek.

    https://www.fullspecs.net/wireless-headphone/sennheiser/hd-350bt-specifications/

    So what exactly you should look for under Impedance while buying Headphone or Earphone?

    Simply put, if your main source of power for the Headphone or Earphone is going to your smartphone, stick to lower Impedance (8-32 Ohms).

    And if you’re going to use a dedicated amplifier for the Headphone, for e.g. DAP, Music System or Headphone Amplifier, then you can opt for headphones with higher impedance.

    Note that higher the impedance, higher will be the power consumption.

    Güzide Arslaner

    @Yiğit, @12ParmakBağırsağı, @Ufuk Sönmez, Çok sağ olun, bi ara bakıp da yazarım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.