# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEAD KENNEDYS – Plastic Surgery Disasters / In God We Trust, Inc.
| 25.11.2013

Yenge nazileri pistten alalım lütfen.

Crowkiller

Punk müzik her ne kadar İngiltere kökenli bir akım olsa da, zehrini ABD gibi denizaşırı ülkelere de yaymayı başarmış, dahası bunu yaparak bulunduğu underground ortamdan sıyrılarak daha geniş kitlelere yayılabilmiş bir “felsefe”dir.

Punk kültürünün hem Avrupa’ya, hem de Amerika’ya yayılması ile birbirinden uzak bir çok şehirde punk’ın çiğ gürültüsü duyulmaya başlar. DIY (do it yourself, kendin pişir kendin ye, şirketlerin kölesi olma) felsefesiyle (sonsuza kadar sürdürülemese de) kendinden sonra gelecek bir çok türe ve gruba örnek olmuş, kapitalizmin ve arz talep ilişkisinin içinde “çalışan” müzik sektörünün karşısında dimdik durmuştur. Devrinin diğer müzik gruplarının aksine hayal dünyası, fantazi, aşk ve “entel dantel” konulu müzik yapmak yerine suratınızın ortasına yumruk gibi inen bir gerçekçiliktir punk. Edebiyattaki romantizm akımına tepki olarak doğan realizm akımı gibidir.

70′li yıllarda, bugün punk yaptığını iddia edip yeni ayrıldığı sevgilisi için sahnede ağlayan tiplerin aksine, İngiltere’de The Stooges, Sex Pistols, The Clash, The Exploited; Amerika’da Ramones, Misfits, Bad Religion, Minor Threat, Black Flag (hey yavrum hey), Dead Kennedys gibi gruplar punk müziğin başını çekmekte, ensesine tokat, burnuna kafa atmakta, iç kanamaya sebebiyet vermekte, her yıl binlerce genç konserlerden evlerine mor gözle, kırık kolla, daha şanssızsa sedyeyle dönmekte, bar sahnelerinde kırılan dökülen eşya ve enstrüman giderlerini karşılayamayan bir çok müessese kapanmaktadır. İşte böyle bir türün en kült örneklerinden birisi, benim bugün size anlatmak istediğim Amerikalı grup Dead Kennedys.

Diğer yoldaşlarına göre biraz daha melodik, surf rock, jazz, blues etkilenimli bir punk grubu Dead kenndys. Sürekli benzer ve basit riflerin çalınmasından oluşan çiğ kayıtlı bir müzikten ziyade o zamanlar kendilerini diğer punk gruplarından ayrı tutan yetenekli bir gitariste, hayvan ötesi ritimler atan Nazi düşmanı siyahi bir bateriste, şahsi fikrime göre punk sahnesinin en iyi vokalistine sahip olan Dead kenndys’in hemen hemen hiç kötü albümü yok. Bu metaryal ise 1981-1982 yıllarında çıkmış bir albüm ve bir EP’nin birleşmesinden oluşan bir “re-issue” başyapıtı.

Grubun enstrüman hakimiyeti haricinde en çok beğendiğim özelliği, çok iyi göndermelere/giydirmelere sahip iğneleyici sözler yazmaları. Dinlerken kesinlikle sözleri de okumalısınız. Örneğin Government Flu şarkısında devletin, vatandaşlarını deney faresi gibi ilaç testinde kullanmasını; Religious Vomit şarkısında dinin insanları nasıl uyutup kandırdığını, boş yere umut vadettiğini; Trust Your Mechanic şarkısında üzerimizden para kazanmak için normal olan bizleri normal olmadığımıza inandıran ve normale dönmemiz için yardım vadeden medyayı, gereksiz ilaç yazan doktorları, akıllı adamı delirten psikologları, 2 vida sıkıp tamir yaptığını iddia eden tamircileri, kısaca üzerimizden para kazanmak isteyen herkesi; gereksiz savaşları, yalancı politikacıları, emperyalizmi eleştiriyor grup. Şu an her 3 punk/hardcore/death metal kökenli gruptan biri tarafından kullanıldığı için kulağa klişe gelse de, zamanına göre oldukça sansasyonel ve tepki çeken konular bence bunlar.

Şarkılar genelde 1-2 dakika arası olsa da 3-4 hatta 5 dakikalık şarkılar da mevcut. Pogoluk, stage diving’lik, sağa sola dirsek atmalık bölümlerin yanı sıra akustik kısımlar ve oldukça slow tempolu ve progresife kayan kısımlar bile var; ki zaten daha önceden bahsettiğim gibi grup gürültü, kargaşa ve enerji patlamasından çok daha fazlasını vadediyor. Bir diğer es geçemeyeceğim konu ise Jello Biafra’nın sahnede tam anlamıyla şarkıyı yaşaması, şarkıyı teatral bir şekilde jest ve mimiklerle süslemesi, aralarda verdiği anonslar olsun, parçaları seslendirirken dalga geçen bir ses tonu vermesi olsun, hem agresif hem de slow tempolara uyan vokal tarzı olsun, çok güzel hareketler bunlar. (bknz :stüdyo kaydı videosu)

Dead Kenndys kendinden sonra bir çok gruba (Slayer’a bile) ilham vermiş, Napalm Death (Nazi Punks Fuck Off), Sepultura (Holiday in Cambodia, Drug Me) gibi gruplar tarafından şarkıları cover’lanmış, en safkan punk gruplarından birisi. Bu albüm de türün takipçisi olmayanların bile en az bir kez dinlemesi gereken bir başyapıt.

Eğer punk sizin yaşam felsefenizse, zaten tapacağınız bir albüm.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.54/10, Toplam oy: 28)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1982
Şirket
Alternative Tentacles
Kadro
Kadro Jello Biafra: Vokal
East Bay Ray: Gitar
Klaus Flouride: Bas
D. H. Peligro: Davul
Şarkılar
1-Advice From Christmas Past
2-Government Flu
3-Terminal Preppie
4-Trust Your Mechanic
5-Well Paid Scientist
6-Buzzbomb
7-Forest Fire
8-Halloween
9-Winnebago Warrior
10-Riot
11-Bleed For Me
12I -Am The Owl
13-Dead End
14-Moon Over Marin
15-Religious Vomit
16-Moral Majority
17-Hyperactive Child
18-Kepone Factory
19-Dog Bite
20-Nazi Punks Fuck Off
21-We've Got A Bigger Problem Now
22-Rawhide
  Yorum alanı

“DEAD KENNEDYS – Plastic Surgery Disasters / In God We Trust, Inc.” yazısına 16 yorum var

  1. Catlle Decapitation says:

    İşte budur, bu kritiği kim yazdıysa Odin ondan razı olsun. Bende bir ben mi Punk seviyorum diye üzülüyordum şu sitede. :) Bir ara bunu yazan kişiyle voltran oluşturup Ramones albümünü de kritik etmek isterim. Tabi yazar da isterse. :)

    crowkiller

    @Catlle Decapitation, ramones in çok büyük hayranı değilim, daha çok sevdiğim grupları yazabiliriz ama, mesela black flag

    Catlle Bilmemne

    @crowkiller, Black Flag’la da benim pek aram yok aslında, daha extreme türlere de yönelebiliriz, Extreme Noise Terror gibi mesela.

  2. hacıcavcav says:

    dostlar bu yazı vasıtasıyla yardım isteyebilir miyim?

    her ne kadar metal dinlemeye punk müzik ile başladığımı düşünsem de(tony hawk’s pro skater soundtrackleri sağolsun, ne oynardık), bildiğim grup sayısı çok az ve çoğunun müziklerini de dinlenebilir bulmuyorum.

    yani örneğin dead kennedys’i örnek vereyim, felsefe olarak ne olursa olsun müzik bana çok basit ve sıkıcı geliyor. çoğu denediğim grupta da benzer şeyleri hissettiğimden çok az sayıda benzer türlerde müzik yapan grup var. sonuçta müzik dinlemekteki en büyük amacım eğlenmek iyi vakit geçirmek olarak düşünülebilir, müzik bana bunları sağlamıyorsa sözler veya felsefe iş görmüyor.

    neyse asıl demek istediğim bu değildi, asıl demek istediğim şu, 2 adet çok sevdiğim punk(he ne kadar kendi aralarında epey farklı olsalar da, ikisine de bir çeşit punk rock diyebiliriz sanıyorum) grubunu söylesem, bana sevebileceğimi düşündüğüm gruplar tavsiye eder misiniz? bu iki grup Misfits ve Rise Against.

    şimdiden teşekkür ettim.

    crowkiller

    @hacıcavcav, 1. akım punk gruplarına alışamaman çok doğal, zira çok eski, çiğ ve bugün popüler kültürde ”basit” olarak görülen bir müzik yapıyorlar, metal/rock müzik dinlemeye yeni başlayanlar için şu an gidip 70-80 lerin gruplarını dinlemek call of duty modern warfare 3 varken gidip call of duty 1 oynamak gibi bir şey zaten, demek istediğimi anlamışsındır umarım, örneğin ben metal/rock/punk gruplarını ilk dinlemeye başladığımda metalcore grupları çok cool melodik ve derin geliyor eski gruplar ise klişe ve saçma geliyordu şu an ise metalcore/xxx core grupları çok ergen geliyor bana

    grup tavsiyesine gelirsek misfits in esas adamı Glenn Danzig in misfits ten ayrıldıktan sonra devam ettiği Danzig ve Samhain isimli 2 tane daha projesi var, bunları seveceğini düşünüyorum, özellikle samhain i çok severim

    rise against e benzeyen bir grup olarakta the offspring i tavsiye ederim

    Berca B.

    @hacıcavcav, punk diyince aklıma direkt olarak Ramones geliyor valla. Ben şahsen albüm albüm ayıramıyorum hepsini çok seviyorum ama yine de en çok öne çıkanları sayarsam Rocket to Russia, Road to Ruin, Animal Boy (Ramones’un biraz daha yumuşak zamanları) ve tabii ki ilk albüm, kült albüm “Ramones”u dinleyebilirsin. Yine de sound’un çiğliğinden ötürü müziğin sana basit gelmesi ihtimali var.

    Modern sound’lu punk gruplarından da en çok Anti-Flag’i seviyorum valla. İlk dinleyişte biraz poppy gelebilir ama gerek sözlerin sertliği, gerek aşırı enerjileri seni bir yerden yakalar diye düşünüyorum. Albüm tavsiyem de Underground Network.

    Bunun dışında şu an kritiğine yorum yazdığım Dead Kennedy’s de en sevdiğim punk gruplarından biri. Ama benim favori albümüm Fresh Fruit for Rotting Vegetables, ki zaten muhtemelen daha önce bir şekilde duymuş olduğun 2 punk klasiği bu albümde; California Uber Alles ve Holiday in Cambodia.

    Bunlar haricinde bunun NOFX’u var, Rancid’i var, Yellowcard’ı var, The Vandals’ı var, Sex Pistols’ı var, Bad Religion’ı var. Var da var yani. İlla ki kafana göre bi şeyler bulursun bence.

    Berca B.

    @Berca B., bu arada kutsal Social Distortion’ı anmayı unutmuşum. Şu hayatta en sevdiğim albümlerden biri White Light, White Heat, White Trash’tir, kesin dinlenmeli.

    hacıcavcav

    @Berca B., tavsiyeler için herkese teşekkür edeceğim.

    Ramones’i deneyeceğim.

    Anti-Flag bir aralar dinlerdim, fakat çoks armamış demek ki ki artık dinlemiyorum. Undergraund Network albümüne bir daha bakacağım.

    NOFX’i de halen dinlerim aslında, onu söylemeyi unutmuşum.

    Sex Pistols/Rancid ilk mesajda söylediğim sebeplerden sıkıcı gelmekte ;-(

    tekrardan teşekkürler tavsiyeler için.

    crowkiller

    @Berca B.,Dead kennedys in bütün albümleri gerçekten çok iyi, hangisini yazacağıma zor karar verdim,bu arada We’ve Got A Bigger Problem Now ı dinlersen(yukarda videosu var)California Uber Alles in farklı bir versiyonu olduğunu göreceksin :)

  3. hacıcavcav says:

    “çoğu denediğim grupta da benzer şeyleri hissettiğimden çok az sayıda benzer türlerde müzik yapan grup var” burası yanlış ve anlamsız olmuş, “çoğu dinlediğim grupta da benzer şeyleri hissetiğimden çok az sayıda benzer türlerde dinlediğim grup var” olacak.

  4. ToxicTwinss says:

    Ellerine sağlık. Harika kritik olmuş.

    crowkiller

    @ToxicTwinss, teşekkürler

  5. busra says:

    crass’ın albümlerine dair bir kritik olsa iyi olur hatta anarko punk akımını anlatan bir yazı olmalı

  6. garfield says:

    bu sitede okuduğum en iyi kritik olmuş.

  7. ismail vilehand says:

    Dead Kennedys, Ramones ile birlikte bana punk’ı sevdiren gruptur. sonrasında devamı geldi zaten. dinlediğim grupların %60′ı belki %70′i metal olsa da, hayata bakış açısı, yaşam tarzı, imaj vs vs gibi konularda hardcore punk ve rock grupları beni daha fazla etkilemiştir. ne bileyim, belkide metalci kimseyle anlaşamamamın sebebi budur.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.