# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEVILDRIVER – Winter Kills
| 21.10.2013

Sınırları belli evet, peki ya yapabilecekleri de belli mi?

Geçtiğimiz hafta Helsinki’de düzenlenen VI. Uluslararası Kritik Yazarları ve Çok Fazla Eğlenme Konferansı’nda onuruma verilen yemekte yaptığım açılış konuşmasında da dediğim gibi, “Rakkaat ystävät. Metal kuuntelijat helposti anteeksi niille, jotka tekevät asioita menneisyydessä nähdään virhe.” Yani metal dinleyicisi, geçmişte hata olarak gördüğü şeyler yapan insanları kolay affetmiyor.

1993-2002 arasında COAL CHAMBER ile tükaka şeyler yapan, ardından DEVILDRIVER’ı kuran ve 11 yıldır da metal yapan Dez Fafara’nın hâlâ küçümseniyor olmasını başka türlü açıklayamıyorum. Adam zamanında “Loco” diye zıpladı, gözüne sürme çekti diye tüm hayatını birtakım metalciler tarafından hor görülerek mi geçirecek gerçekten? İşte bu konu kafamı yoğun şekilde kurcalıyor ve yakında başlatacağım DEZTINY adlı grubumla bu emektar vokaliste bir saygı duruşunda bulunacağımı ilk kez burada açıklamak isterim.

Zırvalamayı kesersek, açık olan bir şey var ki o da DEVILDRIVER’ın başlardaki mallcore etiketinden yavaş yavaş sıyrılıp, metalcore, melodik death metal esintileriyle kavrulmuş, modern bir yeni nesil Amerikan metal grubuna dönüşmesi. Zamanında OPETH’in Kuzey Amerika turnesinde alt grup olması düşünülen KATAKLYSM’in kadrodan çıkarılıp yerine DEVILDRIVER’ın konması olayını hatırlıyorum da, anam ne tartışmalar dönmüştü. KATAKLYSM’in ateş kusması mı dersin, OPETH’in “piyasa” bir grubu alt grup yapması dolayısıyla eleştirilmesi mi, Dez Fafara’nın kapalı kapılar ardında işler çevirip KATAKLYSM’e yamuk yapması yüzünden nefret oklarının hedefi olması mı…

Bugün DEVILDRIVER 6 albüm çıkarmış ve adını metal piyasasına yazdırmış bir grup. “Winter Kills”, dümdüz Photoshop kapağıyla bende fazla bir heyecan uyandırmayan, hele ki “Beast“i hiç sevememiş biri olarak, en ufak bir merak duymadığım bir albümdü. Üstüne bir de yayınlanan ilk şarkı Ruthless’a bayılmamam da eklenince, “Winter Kills” benim için hiçbir beklentim olmayan, herhangi bir albüm haline geldi. Biliyor musunuz, insanın hiçbir şey beklemediği bir şeyden etkilenmesinden güzel pek az şey var şu dünyada.

“Winter Kills”, yarattığı sound ve bu sound sayesinde oluşan kitlesi sebebiyle sınırları belli olan DEVILDRIVER’ın en sevdiğim albümü olmayı başarmış bir yapıt diyerek en baştan tavrımı koyayım. “The Last Kind Words” ve “Pray For Villains“ı da seven bir kişi olarak, “Winter Kills”deki deneyimi, yaratıcı denemeleri gerçekten çok tuttuğumu söylemem gerekiyor. Şu an bu satırları yazarken Carings Overkill’i bilmem kaçıncı kez dinliyorum ve grup kesinlikle bildiğimiz halinden farklılıklar içeren ve müzikal perspektiflerinin genişliği adına “DEVILDRIVER şöyle şöyledir” diye ifade edebileceğimiz kalıbın dışında da şeyler yapabileceğini gösteren bir iş ortaya koymuş. Yaparlar mı bilemem tabii, ama yapabileceklerini görmek gayet mümkün. Bu yüzden de bu paragrafa sadece “sınırları belli olan” diye başladım, “yapabilecekleri belli olan” demedim. Zira albümü dinlerken hissettiğim düşünce tam olarak: “Sınırları belli evet, peki ya yapabilecekleri de belli mi?” şeklindeydi.

Biraz derinine inersek, DEVILDRIVER, 30-33 yaşlarındaki adamların, yanlarına bir tane de 47 yaşında vokalist alarak, ergen metalcilere müzik yapması olarak nitelendirilebilir. Evet, böyle bakınca garip duruyor. 47 yaşında bir adamın “Sikerim seni, ben acımasızım, ben kahrolası bir acımasızım” diye bağırması, DEVILDRIVER’ın saygınlığı konusunda soru işaretleri uyandırmıyor değil. Tıpkı ARCH ENEMY’nin bir süredir anarşi sembolü ve “Kaos Orduları” gibi kolpalıklarla genç dinleyici gazından, ergen sinirinden beslenmesi gibi, DEVILDRIVER’ın da başta kendisinden 10-20 yaş küçük dinleyicilere hitap eden bir müzik yapıyor olması ticari bir durum olarak algılanabilir. Ancak algılanması gereken bir şey daha var ki, o da grubun uzun zamandır sürdürdüğü müzikal gelişimini, her albümde olmasa da, albüm albüm geliştirerek sunmaya devam ediyor oluşu.

“Winter Kills”de, DEVILDRIVER’dan beklenmeyecek epiklikte pek çok şey var. Adını andığım Carings Overkill bunun için iyi bir örnek. Onun dışında, her şeyiyle hit potansiyeli taşıyan klip şarkısı The Appetite’ın nakaratı ve özellikle de “I’m begging, I’m begging, I’m begging, I’m begging, I’m begging” kısmı da, bariz şekilde Fafara tecrübesiyle meydana gelmiş ve akla kazınma adına çok başarılı bir yapıt olarak öne çıkıyor. Desperate Times tatlı nakarat melodisiyle, Curses and Epitaphs de yarattığı atmosferle albümde benim için öne çıkan şarkılar. Ayrıca, dinlemeden geçtiğim, beğenmediğim pek şarkı olmadığını da ekleyeyim.

Sona geldiğimizde, bence “Winter Kills” pek çok açıdan tecrübe kokan, bilen adamlarca yapıldığını belli eden, beste ve müzisyenlik konusunda başarılı, ancak en önemli artısını da sound’u oturmuş bir grubun sınırlarını zorlayabilmesiyle kazanan bir albüm. Elbet müzik her şeyiyle DEVILDRIVER, ancak grubu başından beri bilenler için, fark edilmeden geçilemeyecek ve detaylara inilirse birçok taze fikrin sunulduğu bir işle karşı karşıya olunduğu görülebilecek bir çalışma var ortada. “Winter Kills”den beklentim yoktu, öylesine dinler geçerim diye tahmin ediyordum, ama hiç de öyle olmadı. İyi ki de olmadı. Yazıdaki The Appetite’ı ve Carings Overkill’i dinleyin, ona göre kararınızı verin.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.89/10, Toplam oy: 37)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Napalm Records
Kadro
John Boecklin: Davul
Jeff Kendrick: Gitar
Dez Fafara: Vokal
Mike Spreitzer: Gitar
Chris Towning: Bas
Şarkılar
01. The Oath
02. Ruthless
03. Desperate Times
04. Winter Kills
05. The Appetite
06. Gutted
07. Curses And Epitaph's
08. Caring's Overkill
09. Hunting Refrain
10. Tripping Over Tombstones
11. Sail (AWOLNATION cover'ı)
12. Shudder (bonus)
13. Back Down To The Grave (bonus)
  Yorum alanı

“DEVILDRIVER – Winter Kills” yazısına 13 yorum var

  1. Exorsexist says:

    kritiğin her cümlesine katılıyorum. uzunca bir süre kritiğini yazmak isteyip iş güç derken arada kaynadı. Devildriver dinleyiicsi sayılmam, pray for villians’ı baya beğenip, beast’i hiç beğenmeyen birisiydim. Geçmiş albümlerine ise sadeece göz atmışlığım var.
    Fakat Winter Kills bu sene en çok dinlediğim albümlerden birisi oldu. Cidden süper bi çalışma. tripping over tombstones, shudder, Caring’s Overkill öldürüyor! 8 puanı hakediyor.

  2. aaa says:

    Tabak sünnetlemenin metal dünyasındaki yerine de değinen tr00 bir klip olmuş.

    Klip şarkısı cidden çok güzelmiş, dinleyeyim ben bu albümü.

  3. Ugur says:

    The Last Kind Words kadar iyi bir albüm yapmış olabilirler mi sahi? İnanmak istiyorum gerçekten.

    Aslında Pray For Villains fena bir albüm değildi de Beast sahiden geriye ama baya bir geriye doğru atılmış bir adımdı.Aslında ne adımı lan bildiğin sıkıcı bir albümdü işte.

    Bu kritikten sonra dinlemeyi çok sonraya bıraktığım bu albümü şimdi müthiş merak ediyorum.

  4. aykut says:

    bu dez denen herif çoğu göstermelik ben sapına kadar metalciyin diyen çoğu kişiden daha metalci bi heriftir. non serviam zamanlarında çağlayan tekin diye köşe yazıları albüm kritiği konser yazıları yazan abimizle tanışmıştık fafara ya la adamın eski grubu coal chamber grubu gibi tam bi kul herifti. ozamanlar biz tabi yeni yetmeler sene 95 falan olması gerek diye ağzımız açık vaziyette fanzinin zamanı gelsede biran önce alıpta okusak diye gazete bayiilerinde ay başlarında aşındırmaya başlardık. hiç unutmam çağlayanla röportajdan sonra dez çağlayanın kulağını yalamış röportajın sonundada deze kulağımızıda yalattık diye bide foto koymuşlardı. ah eski günler be :)) dez büyük adamsın vesselam. ozamanlar akmar maceralarımı hiç anlatmıyorum bile bırak cd yi kaset almak için bi hafta yememizden içmemizden keser paranın çoğu yol parasına gider, ama yinede istediğimiz albümü alıp bi hafta parasızda gezsek suratımızda koca bi gülümseme vardı. tabi geri dönüş yolunda para kalmayınca silivriye dönmek için yaptığımız otostoplarla içkili araba kullananlaramı dersin direksiyon başında uyuklayanmı dersin gaylere raslayıp ben kumburgazda oturuyorum gençler isterseniz bize geçelim diyenlermi dersin:)) bide orta yaşlarda teyze dediğimiz kişilerin bize yazılmasınımı dersin :)) ahh ahhh metal çok çektim senden ama seni terketmeyi hiç düşünmedim. yeri geldi konser ve albüm almak için kız arkadaşı satmalarda oldu. koy .ötüne gitsin. biraz konu sapıttın kusura bakmayın albüm iyi alın dinleyin.

  5. Baybora says:

    The Last Kind Words’ü geçemediklerini düşünüyorum yine,ama kesinlikle beklediğim kadar kötü bir albüm değil. Dürüstçe söyleyeyim,dönüp tekrar tekrar dinleyeceğim bir şarkı yok ama gruptan çok daha kötüsünü beklerdim,fena albüm değil.

  6. Beast konusunda sanırım çoğu kişi hemfikir, çünkü albümlerin ABD’de billboard’a giriş sıraları şöyle:

    The Fury of Our Maker’s Hand – 117
    The Last Kind Words – 48
    Pray for Villains – 35
    Beast – 42
    Winter Kills – 32

    Bi tek Beast’te gerilemişler, Winter Kills’le tekrar fırlamışlar.

  7. DrAQA says:

    Grup hakkında hiçbir fikri olmayan biri olarak Caring’s Overkill şarkısını çok beğendim.

  8. patognomonic says:

    Oha! DevilDriver’i cok sevmeme rağmen, albümü bir kere dinledikten sonra, ‘bok gibi galiba’ deyip bi kenara atmistim.

  9. Cattle Bilmemne says:

    Güzel albüm, bir arada şu Nailbomb’un ilk ve son albümünün kritiğini yapmalı ama dur bakalım…

  10. Semih says:

    Albümdeki “Sail” adlı şarkıyı seven bi tek ben miyim?…

    Semih

    @Semih, fakat yorumu yazdıktan sonra cover olduğunu öğrenmem?…

    Ugur

    @Semih, Orijinali şöyle birşey http://www.youtube.com/watch?v=JaAWdljhD5o

    Güzel coverlamışlar yalnız.

  11. atom says:

    coal chamber o kadarda kötü bi grup değildi ya (tüm albümlerini dinledim). özellikle fiend isimli parçanın olduğu albüm iyi bi albümdü (sanırım dağılmadan önce son yayınladıkları albüm). bi dinleyin derim o albümü beğenenler olacaktır mutlaka (özellikle fiend parçasını).

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.