# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Grup logoları
| 24.09.2013

Times New Roman.

Merhaba güz gülleri. Sonbahara taptatlı bir giriş yapmışsınızdır umarım.

Bu haftaki konumuz grup logoları. Logolar grupların kimliğinin, profesyonelliğinin önemli bir bileşeni, ortaya koymak istedikleri sanatın kalitesinin potansiyel dinleyiciye ilk olarak sunulduğu ögelerden bir tanesi. Janrlar, akımlar, coğrafya, grubun kurulduğu ya da eser vermeye başladığı dönem, oluşturmak istedikleri imaj ve daha pek çok faktör bağlamında şekil alan logolar gruplara dair bolca bilgi veren görseller.

Belirli türlerin belirli logo tarzlarını benimsemesi konusunda düşünüyorsunuz? Hakkında bilgi sahibi olmadığınız bir grubun logosunu görünce ne gibi fikirler ediniyor, olumlu olumsuz ne tür önyargılar geliştiriyorsunuz? Renk, şekil, simetri, yuvarlak ya da keskin hatlar gibi biçimsel hususları dikkate aldığınızda en çok hangi tarz logolar hoşunuza gidiyor? Logo bir grubun kimliğinin yüzde kaçıdır? Bir grubun logosu o grubu dinleme konusunda olumlu ya da olumsuz karar vermenizde rol oynar mı?

Kariyerinin herhangi bir döneminde logo değiştiren gruplar hakkında ne düşünüyorsunuz? En sevdiğiniz logolara örnekler neler? Belirli bir sanat akımından ilham alınarak tasarlanan logolar hakkında ne düşünüyorsunuz ve bu açıdan iyi örnek olarak gösterebileceğiniz logolar hangileri? Logosuzluk, okunaksız ya da harf içermeyen logo gibi durumlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bunların yanı sıra ilgili görebileceğiniz sorular geliştirerek tartışmamızı zenginleştirmenizi umuyor, sağlıklı ve verimli bir hafta diliyorum.

  Yorum alanı

“Grup logoları” yazısına 29 yorum var

  1. cihan says:

    Suffocation ve Deeds Of Flesh ilk aklıma gelenler ama çok fazla güzel logo var derya yani…

  2. MetaLstorM says:

    Benim yaptığım ünlü grupların logolarından oluşan fotoğraf

    https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/317960_405824019510843_609752532_n.jpg

  3. ASİL YAŞAYAN says:

    kesinlikle motörhead. old english tarzı ile efsane

  4. Seyfullah says:

    Morbid Angel,Opeth,Obituary,Dismember ve Necrophobic favorilerim bunların dışında daha sade olmasına karşın Iron Maiden ve Axxis baya hoşuma gidiyo.

  5. harpy says:

    Eski At the Gates logosu çok güzeldi niye değiştirdiler bilmiyorum. Logoya pek dikkat etmem dinlerken ama logo müziğe dair ipuçları veriyor kesinlikle. Okuyamadığım veya kanlı ve çiziktirmeli logoları da sevmem diyip kaçayım, slayer ve bloodbath hariç.

  6. Mechanix says:

    Morbid Angel, Death ve Slayer şu an aklıma gelenlerden en sevdiklerim.

  7. patognomonic says:

    beyler bayanlar,logo verirken -imkanlar dahilinde- bi de caps verseniz,biz de feyizlensek daha da güzel olur.
    tek tek açıp bakıom lan

  8. osuruğu öksürük ile absorbe eden kişi says:

    Kalıp logo bence ticari kaygılarla alakalı… vitrin sunarak ‘beni al’ diyorsunuz tüketiciye…

    http://cdn.thegridto.com/wp-content/uploads/25_C_Chart_072111.jpg

    Logonun okunablir olması benim için çok önemli… Ancak kompleks tarzda en sevdiğim logo şu:

    http://f0.bcbits.com/img/a2335491856_10.jpg

    Tahmin edilebileceği üzere de black ya da death metal grubu da değil… kalıp dışına çıkılmış ezber bozucu bir çalışma… hatta t-shirt olarak bastırdım ben bu logoyu…

    Bunun dışında Estatic Fear ve Empyrium’un logoları çok hoşuma gidiyor..Bunun dışında sağından solundan kan damlayan oraklı-moraklı logolara ise katlanamıyorum…

    Nektar logosu ise e fantastik olanı…

    http://mjmalouf.com/images/Nektar76_77TShirtDet.jpg

  9. Cumhur says:

    Klasik olarak Anvil diyeceğim sanırım. Ama biraz extreme olabilirse Vektor !

    http://axisofmetal.com/blog/wp-content/uploads/2012/09/vektor_logo.png

  10. Avcı says:

    Büyük harflerle ve düz yazılan Death Metal logoları hep hoşuma gitmiştir.Grubun gücünü direkt yüzümüze yapıştırdığı için.Dying Fetus-Trigger The Bloodshed-Immolation logoları gibi …

  11. progressive says:

    En beğendiğim logo kesinlikle Swallow the Sun.Grubu çok fazla dinlemişliğim yok ama baya başarılı logoları.

  12. Can Yakay Darbaz says:

    ŞU İSİMDEKİ GRUBUN LOGOSUYLA OLAYIN BOKU ÇIKMIŞ BULUNMAKTADIR: Intracerebrally Consuming Cephalalgia Through The Cranium Macerating Debrisfucked Manure Ingested Remains Of The Mindfucked Cataplexic Wicked Mankind Whom Fistfucked The Progenies From The Deepest Depths Of The Analmaggot Raped Human Pieces Of Erotic Shitmasses Which Gave Birth To Worthless Eunuchs As Travesty For Cumstained Whorefaced Sluts Enslaved By This Stupid Society Full Of Fetal Garbages.

    http://www.youtube.com/watch?v=gtmxxKchsHY

    Öykü

    @Can Yakay Darbaz, bu ne arkadaş, sanki üyeler isme karar verememiş en son bütün fikirleri yazmış gibi (okurken yarısında sıkıldım)

  13. Toksik katliam. Beyler böyle ismi nasıl bu kadar simetrik yapmışlar akla hayale sığmıyor.

    Özet: Kırk yıl düşünsem böyle logo yapamam :(

    http://lahaadcore.com/wp-content/uploads/2012/06/toxic_holocaust_logo.png

  14. patognomonic says:

    Amorphis ve morhipo logosu?

  15. B U R Z U M says:

    çok fazla sevdiğim logo var aklıma geldikçe eklerim ama nedense ilk aklıma gelen logo bu oldu—>http://userserve-ak.last.fm/serve/500/27754345/Austere++Logo.jpg …çok güzel lan…

  16. angryson says:

    anthrax, slayer, metallica (kimse yazmamış lan), death, morbid angel,
    massacre, municipal waste ilk aklıma gelenler.

  17. deniz says:

    empyrium

  18. Elvan says:

    “Uf aklını alıcam milletin” diye aşırı kasılarak ve abartılarak yapılmış, ne idüğü belli olmayan, grubun adını sksen çözemeyeceğin logoları olan gruplara zerre saygı duymuyorum ve de dinlemiyorum, net. Sade olsun canımı yesin ama.

  19. Jester says:

    Abi kimse yazmamış ama Alcest genel olarak estetik ve sunum anlamında çok iyi bir grup bence.

    http://bit.ly/172sNbc

  20. bhe says:

    kanımca grup logoları da aynı şirket logoları gibi 2000′ li yıllarda sadeliğe doğru gitmeye başladı.özellikle bir çok mainstream grupta bunu görmek mümkün oldu. mesela büyük firmalardan örnek verebileceğimiz pepsi ve microsoft olabilir. ikisi de, sade ve anlaşılır bir logoya büründü. hatta o kadar sade ki bazı kişiler karşı bile çıktılar. ancak bu devrin özelliği bu. insanlar, karmaşık ve çok gösterişli şeylere imrenerek ya da hayranlıkla bakıyor olsa da en nihayetinde karmaşık olmayan bir yaşam istiyorlardı. bilinçaltı doğal olarak en az karmaşık olana yönelmek istiyordu. Gruplar bazında da en güzel değişimleri katatonia, in flames, dark tranquillity ve enslaved’ de gördüm. yine de mesela dimmu borgir’ a bakalım.

    ilk albümde; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/01/For-all-tid.jpg

    dördüncü albümde; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7f/Spiritual_black_dimensions.jpg

    yine katatonia özellikle 2004 yılından sonra; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3c/Dead_End_Kings.jpg

    bu kadar sade bir hal aldı.

    in flames için;

    ilk albüm; http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e1/InFlames-LunarStrain.jpg

    ve daha sonraları
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/fe/In_Flames_Clayman.jpg
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2f/Inflamescomeclarity.jpg

    dark tranquillity

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/55/The_Gallery_album_cover.jpg

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/68/DT-Construct2013.jpg

    enslaved burada özellikle daha da ilginç bir yol çiziyor. ilk olarak tamamen karmaşık bir logo kullanırken; “below the light” albümüyle sıradan, sade bir logo kullanıyor. hemen sonra da tamamen yenilenmiş hem sade hem de belirli bir duruşu olan, rahatlıkla okunan ancak kimseye itici gelmeyen yeni logolarına geçiş yapıyorlar.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e9/Below_the_Lights.jpg
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/ed/Enslaved_-_RIITIIR.jpeg

    zaten bahsetmek istediğim de buydu. 2000 – 2010 arası gerçekten insanlar neyi nasıl istediklerinden emin değil ve sadece sade şeylerin daha çok ilgilerini çektiği tespit edilebilir durumdaydı. zamanla belli başlı gruplar veya şirketler yine logolar yapmaya, değişikliğe gitmeye başladı. ancak bunların okunamaması, bütün çizilenlerin içiçe girmesi veya gözü yorması istenen en son şey. benim fikrim ise kesinlikle hiçbirinin abartı ve karmaşık olmaması üzerine dönüyor. çünkü en nihayetinde ben müzik dinliyorum, albümün kapağında göreceğim bir logo, benim neyi dinlediğimi zerre kadar değiştirmiyor. sadece gözüme hoş gelmesi durumu var. ve zaten artık kimsenin önemsemediği bir döneme girdiğimiz için sıkıntı yok.

  21. This is Anfield says:

    Öyle karmakarışık görüntüleri sevmiyorum o yüzden Katatonia’nın ve Insomnium’un logoları çok hoş.

  22. BelGarah says:

    Bence okunabilir olmasının hiç önemi yok, akılda kalır olması daha önemli. Özellikle metal dünyasının çeşitliliğini ve kalabalıklığını düşünürsek bu daha da önemli oluyor.

    Ayrıca logonun dizaynının yine yaptıkları müzik hakkında ipuçları veriyor olması da benzer sebeplerle önemli. Dünya üzerinde şu anda aktif olan grup sayısını düşünün, albümü, demosu olmayanlarla birlikte milyonlarca…

    Sıyrılmak için her şeye ihtiyaç var. Tabi ki öncelik müziklerinde ama sahne, makyaj, duruş, logo… Aklınıza ne gelirse. İster bunu reklam ve ticari kaygılarla yapın, isterseniz kendi varlığınız, egonuz için.

    Son olarak bu başlık sonrasında şu ana kadar aklımda kalan logo “Intracerebrally Consuming Cephalalgia Through The Cranium Macerating Debrisfucked Manure Ingested Remains Of The Mindfucked Cataplexic Wicked Mankind Whom Fistfucked The Progenies From The Deepest Depths Of The Analmaggot Raped Human Pieces Of Erotic Shitmasses Which Gave Birth To Worthless Eunuchs As Travesty For Cumstained Whorefaced Sluts Enslaved By This Stupid Society Full Of Fetal Garbages.” bu gruba ait, tuhaf.

  23. 12ParmakBağırsağı says:

    Kimse the faceless dememiş. Ben bayılıyorum o logoya

  24. Nightwing says:

    Dünyadaki en iyi logo: http://www.metal-archives.com/images/6/7/67_logo.jpg?0506
    RIP Euronymous

    Bunun dışında şunlarda güzel örnekler:

    Amon Amarth: http://www.metal-archives.com/images/1/5/0/150_logo.jpg?0452
    Emperor: http://www.metal-archives.com/images/3/0/30_logo.png?3148
    Her ne kadar kendilerinden nefret etsemde: http://www.metal-archives.com/images/2/4/24_logo.jpg?0723
    ve bu: http://www.metal-archives.com/images/2/2/22_logo.jpg?4339
    Mesela Megadeth’ de bu alemdeki en iyi logolardan birine sahiptir (Müziğini çöpe at ama :) : http://www.metal-archives.com/images/1/3/8/138_logo.jpg?3219
    Sodomda iyidir: http://www.metal-archives.com/images/4/1/9/419_logo.jpg
    Belphegor: http://www.metal-archives.com/images/1/9/5/2/1952_logo.jpg
    Carpathian Forest: http://j1309.hizliresim.com/1f/w/t3120.jpg
    Venom: http://www.metal-archives.com/images/1/2/8/128_logo.jpg?5245
    Ulver: http://www.metal-archives.com/images/1/2/0/8/1208_logo.jpg
    Dimmu Borgir yukarda verilmiş: http://s1309.hizliresim.com/1f/w/t31ry.jpg
    Nightwish: http://p1309.hizliresim.com/1f/w/t316p.gif
    Dissection: http://p1309.hizliresim.com/1f/w/t31b1.jpg
    Verilmiş gerçi ama Darkthrone: http://www.metal-archives.com/images/1/4/6/146_logo.png?0225
    ve Death: http://p1309.hizliresim.com/1f/w/t31dd.jpg

    Yani kendi tarzları içinde değerlendirildiğinde bu logolar bu alemdeki en güzel logolardandır bana göre. O yüzden her telden karışık seçtim. Bir de tasarım, tüketiciye hitap etmek bunlar önemli şeyler tabi ama logonun da hayati derecede önemli olduğunu düşünmüyorum. Mesela Kreator’un logosu bok gibidir bana göre ama adamlar müziğe gelince yardırmasını biliyor hayvan gibi de dinleyici kitlesi var mesela.

  25. Aeonian_Lich says:

    İlk metal dinlerken, Obituary’nin logosu çok hoşuma giderdi, bi de çizim yeteneği fazla olmayan biri olarak çizebildiğim için Metallica ve Iron Maiden’da hoşuma giderdi.

    Bugünden bakınca, gerçekten aklımda yer etmiş, Cradle of Filth’in mum eriyiği gibimsi logosu çok hoşuma gidiyor. Savatage ve Blind Guardian’ı da baya severim.

  26. eXozmen says:

    Valla bu konuda kafamda beliren en net fikri söyleyeceğim pek uzatmadan; Horror tarzı logolar görmekten artık bıktım!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.