# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
FEJD – Nagelfar
| 02.09.2013

Nyckelharpa metal.

Ömer Kuş

İlk albümleri olan “Storm” ile gönlümü kazanmayı başarmış, en hasından folk metal icra eden İsveçli grup FEJD üçüncü albümleri “Nagelfar”ı kısa bir süre önce çıkardı. Bu iki albüm arasında 2010 yılında “Eifur” adlı albümü çıkarıp ortalama bir işe imza atmıştı grup. Her ne kadar içinde “Gryning” ve “Drängen och Kråkan” gibi gayet şukela şarkıları barındırsa da “Storm” gibi hayvan bir albümün ardından pek de etkileyemedi beni maalesef. Ama yine de güzel albüm, hoş albüm.

Şimdi gelelim “Nagelfar”a. “Storm” kritiğinde de belirttiğim gibi, grup metal “hissi” barındıran saf folk müzik yapıyor. Nyckelharpa adı verilen ve İsveç’in ulusal enstrümanı olarak kabul edilen yaylı enstrümanın baskın bir şekilde kullanıldığı, bunun yanında buzukidir, İsveç gaydasıdır, ağız kopuzudur türlü türlü enstrümanın da etinden sütünden yararlanıldığı bir müzik. Napalm Records’a bağlı olmalarının da etkisiyle grubun hayran kitlesi çoğunlukla metal dinleyen kitleden oluşuyor ama. Bu saydığım enstrümanlar dışındaki bas ve davulun ise metal hissinin verilmesinde en büyük rolü oynadığı çok açık. Hızlı bölümlerde kafa sallamaya gayet müsait bir müzik ortaya çıkıyor.

İlk iki albümle kıyasladığımızda pek şaşırtıcı olaylarla karşılaşmıyoruz. Hatta ilk şarkının girişi fazlasıyla tanıdık geldi bile diyebilirim. Albüm süresince zaman zaman grubun eski şarkılarına çok benzeyen bölümler takıldı kulağıma. Ama çok da büyük bir sorun değil diye düşünüyorum. Bu kadar kendine has sound’u olan bir grubun albümden albüme büyük değişiklikler yapması pek mümkün değil tahmin edebileceğiniz gibi.

Yine insanın içine işleyen melodiler, daha ilk dinlemede tüylerinizi diken diken eden hüzünlü ezgilere rastlamak mümkün. Bunların sıklığı “Storm” albümündeki kadar fazla değil ama ne yazık ki. Yine de her şarkı ortalamanın üstünde diyebilirim. Kişisel fikrim ise grubun orta ve yavaş tempolu, hüzünlü şarkıları çok daha iyi kotardığı yönünde. Mesela bir Nagelfar, bir Vindarnas Famn, bir Häxfärd insanı alıp uzak diyarlara götüren şarkılar. Yanık yanık söyleyen Rimmerfors abimiz de her şarkıya ruhunu üflemiş yine. Eksik olmasın.

İsveç folk müziğine azıcık ucundan ilginiz varsa dinlemeniz gereken bir grup FEJD. Metalden ziyade folk müziğe çok daha yakın duran, elektrogitarın olmadığı, kafa dinlendirici ve zaman zaman hüzünlü, gayet güzel bir albüm “Nagelfar”. Ama en iyi albümlerinin hala “Storm” olduğunu ve eğer grubu daha önce dinlemediyseniz “Storm” albümünden başlamanızı tavsiye ediyorum. İyi dinlemeler.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.40/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Napalm Records
Kadro
Patrik Rimmerfors: Vokal, İsveç gaydası, buzuki, ağız kopuzu
Niklas Rimmerfors: Vokal, nyckelharpa
Thomas Antonsson: Bas
Esko Salow: Davul
Lennart Specht: Klavye
Şarkılar
1. Ulvsgäld
2. Sigurd Ring
3. Nagelfar
4. Dis
5. Den skimrande
6. Jordens smycke
7. Fjärrskådaren
8. Vindarnas famn
9. Häxfärd
  Yorum alanı

“FEJD – Nagelfar” yazısına 7 yorum var

  1. aliihsan balı says:

    Ben genel olarak beğendim albümü. Sıkmıyor hiç bir şekilde. Ama tabii ki bir Storm değil..

  2. Cattle Bilmemne says:

    Napalm Records’tan çıkar mıydı böyle tatlı soundu olan gruplar? hehe fena değilmiş bu grup. Şarkı isimleri de bizim sanal gülme efektimiz asdfssadasdssfada’yı andırıyor.

  3. Swedish says:

    Önceki 2 albümüde çok severim.Storm ve özellikle Varg ı Veum parçasına taparım.Bu albümde akılda kalan şakı,nakarat bulamadığım için elim birdaha gitmedi albüme.

    Ömer Kus

    @Swedish, tekrar bi sans ver derim :) Varg i Veum ayri tabi. 1:47 civari ucuruyor resmen.

    Swedish

    @Ömer Kus, hiç hatırlatma o dakikaları sonra alıyorum loop a bi hafta hep aynı parça :))

  4. OnurOnur says:

    Den skimrande çok hoşuma gitti ya. 7-7.5′da tam hakkı albümün.

  5. ali ihsan balı says:

    Fejd’in metal hissi en yoğun albümü bence. Zaten ilk demolarından beri elektro gitarsız metal yapıyorlar ama bu sefer daha fazla hissediliyor. Son bir kaç gündür daha iyi dinleme fırsatı buldum. Storm’dan farklı, biraz daha hızlı bölümler var. Metal enstrümanlar-özellikle bas gitar- daha bir öne çıkmış sanki. Hatta bir şarkıda elektro gitar var gibi geliyor ama yok sanırım. Olsa belirtilirdi. Genel olarak çok tatlı bir albüm. Boş yok içinde.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.