# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
JORN – Traveller
| 26.07.2013

Ses.

Bir müzisyenin CV hazırlaması ne zaman gerekli olur bilmiyorum, ama ben Jorn Lande olsam, sırf her gün bakıp “ehehehe eheheheheheheh” diye gülmek için bir CV hazırlardım.

Dikkat buyurunuz:

JORN
AVANTASIA
YNGWIE J. MALMSTEEN
AYREON
ARK
MASTERPLAN
BEYOND TWILIGHT
ALLEN / LANDE

…ve katılımda bulunduğu irili ufaklı 10 kadar grup daha.

Jorn Lande, hiç tartışmasız dünyanın en iyi hard rock/metal vokalistlerinden biri. Sesinin çatallılık, hırıltı düzeyi, sanki gırtlağını bir süre mangalda ters yüz edip kızartmış da tekrar yerine koymuş havası veren karbonize karamelize tadı, söylediği her şeyin altına dönüşmesini sağlıyor. Her şeyden kastım, cidden her şey. Jorn lande’ye ninni de söyletseniz, caz da söyletseniz, operaya da katsanız, Lady Gaga da cover’latsanız, ortaya anında bir hard rock havası gelecektir. Adamın öyle enfes bir yorumu ve şarkı söylerken zevk aldığını hissettirme özelliği var ki, bazen söylediği tek bir kelime bile insanı gaza getirebiliyor. Lande “Are you ready to rock?” diye soruyor ve sondaki o “rock”, “rak” olarak değil, adeta “rahkkhhh!” olarak çıkıyor.

“Traveller” JORN’un 10. stüdyo albümü. Aslına bakarsanız şöyle bir durum var. Az önce de dediğim gibi, grubunuz da Jorn Lande olduğunda, siz çok bir şey yapmasanız da o şarkılar dinlenebilir hale geliyor. Cidden. Arkada dümdüz giden, dünyanın en basit rifi ve dümdüz bir davul bile olsa, Lande öyle bir kasıp kavuruyor ki, kendinizi müziğe kaptırmadan edemiyorsunuz. En azından ben edemiyorum. Albüme şöyle bir bakınca, albümün yarısından fazlasının gayet iyi şarkılar olduklarını görüyorum. Bu şarkılar arasından iki tanesine özellikle parmak basacağım. İlki Carry the Black. Bu şarkıda Lande adeta CANDLEMASS’çilik oynuyor ve son derece karanlık bir atmosfer eşliğinde enfes bir performans sergiliyor (kieeeeeri dı bleahkkhhh!” Diğeriyse albümdeki tartışmasız favori şarkım olan Window Maker. Bu şarkı cidden nefis bir düzenlemeye sahip ve Jorn dışındaki herhangi iyi bir vokalist tarafından söylense de beğeneceğim, gayet taş gibi bir yapıt. Bir de üstüne Jorn Lande gelince, tadından yenmez bir hal alıyor. Albüme dair incelemelerde adını çok sık göremedim, ancak bence JORN’un bugüne dek yaptığı en iyi şarkılardan biri.

Bu iki şarkı dışında da Cancer Demon, Rev On gibi çok tatlı, gaz mı gaz şarkılar var. Cancer Demon demişken, albümdeki iki şarkının Ronnie James Dio’ya ithaf olunduğunu da belirteyim. Zaten belli olduğu üzere Holy Diver’ın riflerine benzeyen riflerle icra edilen Cancer Demon Dio’yu aramızdan ayıran kanseri konu ederken, son şarkı The Man Who Was King de her şeyiyle Dio’dan bahsediyor. Şarkıdan bir kuple şu şekilde:

“O heavy metalin İsa’sıydı
Kırılanların sesiydi
Karanlıkta düşmüş bir melek saklanıyor
Ama onu hepimiz çok iyi tanıyoruz
Kral olan o adamdan bahsedebilmek için
Hepimiz onu hatırlayacağız

İşte rock ve metalin efsanesi
Güçlü sesiyle gerçek bir öncü
Her şeyi değiştirmek istercesine yolumuzu açtı
Hepimiz onu çok iyi tanıyoruz
Şarkı söyleyebilen o adamdan bahsedebilmek için
Hepimiz onu hatırlayacağız

Onun gözlerinin içine bakardım
Alevinden beslenirdim
Son ana kadar neyi var neyi yok bizlere verdi
Kalabalıklar aklını kaçırıncaya kadar”

Böyle okuyunca ucuz bir şeymiş gibi gelebilir, ancak şarkı gerçekten de her anlamda doğru yapılmış bir saygı duruşu niteliğinde.

Albümde orta karar diyebileceğim şarkılar da yok değil, ancak tekrar tekrar söylediğim gibi, duyduğumuz yorumculuk öylesine iyi ki, şahsen albümü sevmeden edemiyorum (son 10 günde en az 50 kez dinlemişimdir).

Sadede gelirsek, “Traveller” iyi bir hard rock/metal albümü. Elbette ki aklınızı başınızdan almayacak, ancak arabada giderken başta olmak üzere keyifli vakit geçireceğiniz, Lande’ye eşlik etmeden duramayacağınız, cayır cayır tabirinin hakkını veren bir çalışma.

Bir de ARK devam edeydi, işte o zaman benden mutlusu yoktu.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.04/10, Toplam oy: 26)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Frontier Records
Kadro
Jørn Lande: Vokal
Trond Holter: Solo gitar
Bernt Jansen: Bas
Jimmy Iversen: Gitar
Willy Bendiksen: Davul
Şarkılar
1. Overload
2. Cancer Demon
3. Traveller
4. Window Maker
5. Make Your Engine Scream
6. Legend Man
7. Carry the Black
8. Rev On
9. Monsoon
10. The Man Who Was King
  Yorum alanı

“JORN – Traveller” yazısına 4 yorum var

  1. Berca B. says:

    Albümü dinlemedim, hatta çıktığından kritik sayesinde haberim oldu ama Jorn hakikaten en sevdiğim vokalistlerden biri. Masterplan ve Ken Hensley albümlerindeki yorumlarına hastayım. Bir de hiç stüdyo hilelerine girmemesi, albümde nasıl söylüyorsa canlıda da aynı şekilde söylemesine müthiş saygı duyuyorum şu 2013 senesinde.

  2. Are you ready to RAAAAĞHHHKKK?

  3. hiç says:

    bir Dan Swanö,bir de Jorn,iyi ki varlar.

  4. Beleg says:

    “İşini bilen adam profesyonelliği”yle dolup taşıyor adeta albüm. Jorn’dan daha iyi bulduğum vokalistler var elbette ama onun kalitesine ve yeteneğine de laf edecek kadar kafayı yemedim o yüzden sadece keyif alıp yanında bir şeyler içerek, yolda, bavul hazırlarken falan denk geldikçe dinledim albümü. Beklenileni veren albümleriyle asla şaşırtmadığı için her Jorn Lande albümünü dinledim, dinlerim. 8.
    Bu arada Ark… İlk defa bu sitede duyduğum en güzel şey sanırım, Burn The Sun’la kafayı kırıyorum aylardır.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.