# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
80 KALİBRE – 7 Seçilmiş
| 07.07.2013

80 kalibrelik mermi.

Berk KAYNAK

Evet dostlar, bir önceki kritiğimde Mekanik adlı Türk grubunu incelememden sonra, grubun 2 üyesinin eski grubu olan 80 Kalibre’nin ilk albümü “7 Seçilmiş”i de incelemek istedim. Aslında bende bulunan DVD’nin adı “Zamanı Geldi” ve DVD içeriği sadece şarkılardan oluşmuyor.Şarkıların altyapılarından tutun, tablarına, eğitim videolarına kadar bir sürü içerik mevcut. Bunlar gerçekten hoş ayrıntılar. Fakat ben albümü şarkı bazında inceleyeceğim için oralara pek girmiyorum.

Albümün açılış şarkısı Kayıp ve bilindiği üzere Kayıp’ın 2 farklı versiyonu var. Bir versiyonu önceki elemanları Cem Ceyhan ve Caner Öner ile kaydedilmiş versiyonu (Youtube’da klibi de var), diğeri ise bu albümdeki Selim Işık ve Özgürcan Köksal ile kaydedilmiş hali. Bu hali önceki şarkıdan daha uzun, sololar farklı ve kayıt kalitesi tabii ki daha iyi.

Grubun genel özelliği normal heavy metal gruplarına göre (Bana göre albümün biraz daha thrash bir havası olsa da kendilerine heavy metal diyorlar.) biraz daha fazla progresif ögeler kullanmaları. Şarkılar uzun ve değişken. Çoğu şarkıda güzel aksak ritimler ve rifler bulmak mümkün ve bunlar şarkılara güzel bir hava katmış. Şarkıların bazı yerlerinde duygusal bölümler mevcut ve ayrıca şarkılarda rif çeşitliliği de fazla. Şarkıların sözleri ise yine adalet, sisteme eleştiri, insanların iç dünyası, uzun sahne hayatı ve yollar hakkında ayrılıyor.

Grubun vokalisti Hidayet Can Özcan gerçekten başarılı bir vokalist ve albümde de oldukça iyi bir iş çıkarmış. Gitaristliğine ise söyleyecek bir şey yok,oldukça yaratıcı bir gitarist ve sahne duruşu konusunda da gayet iyi. Zaten albümde gerek Selim Işık’ın soloları gerek Hidayet Can’ın soloları gerçekten beni tatmin etti ve sololar konusunda herhangi bir sıkıntı çekmedim. Özellikle Hidayet Can’ın haykırdığı yerlerde (bunu demeyi seviyorum) arkadan içten bir solonun girmesi içime su serpen anların oluşmasını sağladı. Albümdeki bas performansını ise gayet iyi buldum. Özellikle bazı şarkıların aralarında giren bas arpejleri ve ara ara fırlayan baslar grubun bas gitara önem verdiğini kanıtlıyor.Davul performansı ise yine oldukça başarılı. Ara ara sırf kendine dikkat çekmeyi başaran davul partisyonları var ve bu partisyonlar bazen sırıtsa da genel olarak şarkı aralarında fazla sırıtmıyor ve dinlenebilirliği artırıyor.

Araya şunları da ekleyeyim, şahsi fikrime göre albümün en can alıcı şarkılarının Bilinçaltı 1 ve 2 olduklarını düşünüyorum.Gerçekten ustaca hazırlanmış şarkılar. Zamanı Geldi de bi o kadar can alıcı bir parça.Albümdeki şarkıların diğer bir artısı ise çalması gerçekten zevkli. Eğer bir enstrüman çalıyorsanız birkaç şarkıyı çalmayı denemenizi tavsiye ederim.

Albümün eksilerine gelince,şarkılarda bazı yerlerde yapılan brutal vokallerin gereksiz olduğunu düşünüyorum.Tabii bu benim görüşüm, genel bir kanı olarak almayın fakat şarkılara çok fazla uymadıklarını ya da orada güzel durmadıklarını düşünüyorum. Diğer bir eksi ise şarkılardaki breakdown’lar. (Türkçe olarak ne yazacağımı bulamadım.) Breakdown olayını seven biriyim fakat yine şarkılardaki breakdown’lardan çok zevk aldığımı söyleyemem. Şarkının akışını bozuyormuş gibi bir hissiyat uyandırdı bende. Ayrıca şarkıların kayıt kaliteleri oldukça iyi ve profesyonel, fakat albümü ilk dinlediğim zamanlar sanki biraz mekanik bir hava var gibi geldi bana. Tabii dinledikçe alıştım ve dert etmiyorum. Zaten çok dert edilecek düzeyde bir kötülük yok. Bunun dışında çok fazla eksik bir albüm olduğunu düşünmüyorum. Albümü başarılı buldum. Ayrıca albümün kapanış şarkısı Ölüm’ün sonundaki akustik bölüm de çok hoşuma gitti. Sırf orayı 6-7 kere başa sarıyorum şarkıyı dinlerken.Güzel bir albüm kapanışı olmuş.

Daha fazla uzatmadan incelemeyi bitirmek istiyorum. Ben albümü gayet beğendim ve severek dinliyorum. Yine dışarıda gördüğüm bazı eleştiriler grubun çok reklam yaptığı yönünde.Açıkçası bu benim için bir sorun teşkil etmiyor. Grup müziğini daha fazla insana yaymak ve dinletmek isteyebilir, bunda yanlış olan bir şey görmüyorum. Bu yine benim düşüncem ve insanların biraz daha az önyargıyla yaklaşmalarını tavsiye ederim. Grubun müziği gayet güzel ve bir o kadar da metal. Size de dinlemenizi öneririm.

Ayrıca belirtmeden de geçemeyeceğim, Selim Işık gibi bir hocanın da grupta olması gayet güzel bir durum bence. Zira kendisinin gitaristliğini ve internete koyduğu eğitim videoları doğrultusunda hocalığını da seviyorum. Gruptaki diğer insanlar da videolardan ve röportajlardan gördüğüm kadarıyla çok iyi insanlar. Diğer albümlerini beklediğimi söyler ve size iyi dinlemeler dilerim.

Albümün okur notu: 12345678910 (7.37/10, Toplam oy: 81)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
2MT Yapım
Kadro
Hidayet Can Özcan: Vokal, gitar
Selim Işık: Solo gitar
Özgürcan Köksal: Bas, geri vokal
Serkan Bilsel: Davul
Şarkılar
01-Kayıp
02-Cevap Hakkı
03-Bilinçaltı I
04-Bilinçaltı II
05-Bitmeyen Gösteri
06-Zamanı Geldi
07-Ölüm
  Yorum alanı

“80 KALİBRE – 7 Seçilmiş” yazısına 7 yorum var

  1. Clemeintine says:

    Kritiğini beğendim açıkçası, resimlerle ve müziklerle desteklemen hoş olmuş. Grubu bilmeyen birçok kişinin dikkatini çektiğine eminim. Şarkıları dinlerken çoğunda sözlere daha çok odaklanmış olmama rağmen dikkat çekici bir albüm. Albüme puanım 6,5′tan 7. Kritik için teşekkürler.

  2. Rajeesh says:

    bence eski gitarist ve bascı ayrılmadan daha iyiydi. selim ışıkı da severim aslında da oyuncu değişimi olduktan sonra şarkılara yapılan düzenlemelerini, ton değişimini sevemedim

  3. yekso says:

    bi ara hiphop cu bi herifle şarkı yapmışlardı. ogün ağlaya ağlaya bıraktıydım bunnarı:( aldatılmış gibi hissetmiştim. bana bunu yapmayacaktınız felan tripleri (evet bu arada hip hop ,rap e karşı aşırı önyargılıyım ve gereksiz bi nefretle doluyum). sonraları saçmaladığımı farkettim. ve hala bayıla bayıla dinliyorum. ama serkan reyiz ayrılmayaydı iyiydi. benim çok hoşuma gider onun çalışı. kick mantalitemiz tamamen örtüşüyor. sanki ben yazmışım gibi geliyor :)

    Berk

    @yekso, O şarkı çıktığında ben de nedense bi önyargıyla yaklaşmıştım ama şarkı güzelmiş aslında. :) Özellikle Hidayet Can’ın şarkıdaki vokal melodileri.Ayrıca Serkan gidince ben de üzülmüştüm,gruba uyan iyi bir davulcuydu.

  4. Kulağa thrash gibi gelmelerinin sebebi grubun kullandığı bozuk tını, yoksa kendilerine “heavy metalci” demekte haklılar :)

  5. fusrodah says:

    Şarkı sözleri oldukça kötü. Yani anlatılmak istenen konular güzel ve yerinde, ancak sözler bana berbat geliyor. Ayrıca şarkılardaki trafikler çok dağınık genelde. Sololar genelde tatmin edici, ancak herkesin abarttığı gibi süper hiper falan değiller. Davullar oldukça iyi, hatta bence grubun en iyi yönü. Ortalama bir metal grubu, ama fazla abartıldığını düşünüyorum.

  6. Berat Doğa says:

    İlk başta 80 kalibreyi pek sevmezdim şarkı sözleri bana pek anlamsız gelirdi fakat bu albümü baştan aşağı ikinci defa dinleyince bayağı yanıldığımı gördüm abartıldığı doğru ama bu grubada kötü demek gruba haksızlık olur benim albüme puanım 10/8

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.