# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Metale başlayacak birine önereceğiniz ilk 5 grup
| 30.06.2013

Sana bir kaset vereceğim, hayatın değişecek.

Çoğumuz metal dinlemeye bir başkasının vasıtası ile başladık. Bizi bu müzikle tanıştıran kişiye çoğu zaman minnet duyduk, o ilk anı belki de hiç unutmadık. Peki roller değiştiğinde ve bir başkasını metalle tanıştırma görevini üstelenen kişi biz olduğumuzda ne yapmalıyız? Sizce metalin ana hatlarını temsil edecek nitelikte ve metal tarihinde belirli bir ağırlığı olan grupların tavsiye edilmesi mi daha faydalı olur, yoksa zamanına bakmadan, hedefteki kişinin çabuk alışacağını düşündüğümüz grupları mı tavsiye etmeliyiz?

Kurbanımızın farklı türleri tanıması adına bu 5 grubun tür dağılımına göre olması ve olabildiğince birbirine benzememesi sizce önemli midir? Kişinin mevcut müzik zevki dikkate alınarak yumuşak bir geçişin daha iyi sonuç vermesi sizce daha mı olasıdır? Örneğin rap dinleyen birine, daha rap etkileşimli metal grupları tavsiye etmek sizce süreci kolaylaştırır mı?

Daha derine inersek, ilk dikkat çekecek farklılıklardan biri olan vokal tarzının dinleyici adayını en baştan korkutmaması adına clean vokalli gruplar tavsiye etmek mi, yoksa damardan girmek mi daha mantıklı olur?

Daha önce hiç metal dinlememiş bir tanıdığınızı düşündüğünüzde, bu müziğe en hızlı şekilde alışması ve bu müziğin çeşitliliğini görmesi adına ona önereceğiniz 5 grup hangileri olurdu diye soruyor, direnmeye devam diyoruz.

  Yorum alanı

“Metale başlayacak birine önereceğiniz ilk 5 grup” yazısına 143 yorum var

  1. Mechanix says:

    Maiden, sabbath, metallica, megadeth, judas priest olurdu herhalde.

  2. Sertaç says:

    1-Dio
    2-Manowar
    3-Slayer
    4-The Old Dead Tree
    5-Death

  3. Raymonda says:

    Moonsorrow
    Thyrfing
    Camel
    Dark Tranquillity
    Mithotyn

  4. tranquillist says:

    Saturnus (Özellikle Paradise Belongs To You)
    Katatonia (Özellikle Tonight’s Decision)
    Opeth (Özellikle Damnation)
    In Flames (Özellikle Whoracle)
    Dark Tranquillity (Özellikle Projector)

  5. Kürşat says:

    Iron Maiden ,Megadeth , Death , Nevermore ve Slayer derim ben başlamak için bazıları ağır olabilir belki de güzide gruplardır sonuçta :D

  6. owyeah says:

    Metallica – master of uppets
    Megadeth – rust i peace
    Slayer – Shoe no mercy
    Pantera – Cwboys from hell
    Morbid Angel – Altars of madness

  7. aliihsan balı says:

    1-Metallica
    2-Iron Maiden
    3-Mastodon
    4-Children Of Bodom ya da Amon Amarth
    5-In Flames

    Mümkün olduğunca catchy gruplar önermekte fayda var. Kalkıp hiç alakası olmayan adama YOB falan önersen o da olmaz. Children Of Bodom’u pek sevmiyorum ama başlangıç için faydalı olur bence. Metallica, Iron Maiden zaten %90 dinleyicinin ilk dinlediği gruplar. Mastodon ise acayip saran bir müziği olduğu için metalle alakasız bir adam tarafından bile kolayca sevilir diye düşünüyorum. Tıpkı In Flames gibi..

  8. komedi_komedi says:

    moonspell
    iron maiden
    kamelot
    bir kaç adet bilindik düşük tempolu melodic death grubu
    manowar

  9. this is anfield says:

    in flames
    pantera
    megadeth
    dark tranquillity
    at the gates

  10. Sambadi says:

    Bencede klasiklerle başlatıp neyin nasıl başladığından sindire sindire tanıtmak lazım.

  11. Meriç GÜR says:

    1-Arch enemy
    2-Quo Vadis
    3-Megadeth
    4-Death
    5-Necrophagist

    brutallica

    @Meriç GÜR, Yavaşşşş! Alacağın Cevap şimdiden belli ‘Adam bağırıyo yaa’ :)

  12. empty words says:

    Tool
    Death
    Rush
    Opeth
    A perfect circle

    brutallica

    @empty words, Tool Hayatıma girmiş en iyi gruplardan biridir fakat birini metal müziğe başlatmak için yapılabilecek en ağır tercihlerden birisi olduğunu düşünüyorum.Tool’un müziği gerçekten iyi bir kulağın yanısıra kromozomu bozuk bir müziğin yarattığı o rahatsız duygulardan keyif alabilme yetisinide gerektiriyor olduğuna inanıyorum.

    tranquillist

    @brutallica, +1

  13. Can Yakay Darbaz says:

    Böyle bir durumda ilk önereceğim grubun kolay anlaşılabilir ve havaya sokacak bi grup olması gerekir ve Limp Bizkit derim.. İkinci olarak groove etkiyi hissedebilmesi ve temiz bir sound olması açısından Pantera derim.. Üçüncü olarak adrenalin iğnesi gibi gelebilecek ve ona delirmeyi öğreticek bir grup düşünerek Lamb Of God derim..
    Dördüncü olarak metalin hası, babası, anası, herşeyi olarak tanıtmak istediğim Slayer derim.. Beşinci olarak da artık death metal tatması gerektiğini düşündüğüm için ve kolay alışabilmesi için düz, monoton ve etkileyici şarkılarla beni benden alan ve onu da özellikle kliplerle birlikte dinleyince kendinden geçireceğini düşündüğüm Cannibal Corpse derim.

    1-Limp Bizkit
    2-Pantera
    3-Lamb of God
    4-Slayer
    5-Cannibal Corpse

    ismail vilehand

    @Can Yakay Darbaz, çok güzel liste.

  14. baha says:

    hiçbir şekilde brütal ve çığlık vokalli sert müzik yapan gruplar önermem. bu işin duayenlerini ilk önce bilip sonra kendisi araştırmalıdır kişi. ki en çok seveceği türü, grupları böylelikle kendi bulacak zaman içerisinde de müzikal fikirleri dinleyici olarak zamanla gelişecektir. ben hep kök grupları önermişimdir.

    iron maiden
    rush
    black sabbath
    deep purple
    ac/dc

  15. bathory says:

    iron maiden
    metallica
    manowar
    saxon
    dio
    başlangıçta brutalsiz daha ilk derece grupları öneririm yukardaki liste denendi işe yarıyor %100 facebook onaylı daha sonrasında motörhead dinletip lemmy fanı yapıyorum

  16. BATUHAN says:

    METALLICA
    MEGADETH
    MAİDEN
    TRİVİUM
    BFMV

  17. owlboss says:

    Bir başkasının vasıtasıyla metal dinlemeye başlamadığım için cidden benim için bir hayli sıkıntılı bir soru. Öncelikle kişinin kesinlikle önyargısız, meraklı, sorgulayıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü müzik dediğin anda dıp tıs dıp tıs’a başlayan bir insana ne dinletebilirsin yada ne kadar dinletebilirsin ki? Neyse uygun iradeye sahip bir insana sanırım Hard rock tarzında parçalar önererek işe başlardım. Tür konusunda çok çeşitlilik yapmazdım, zaten ucunun nereye uzandığı belli olmayan bir müzik dinliyoruz; ilk anda baş ağrıtan bir şeye dönüşebilir bu çeşitlilik.
    Tabii kendi dinlediği işlerle örtüşen bir şeyleri dinletmek daha etkili sonuçlar vermesi mantıklı gelebilir bir çoğumuza göre fakat mesela rap etkileşimli bir şey dinlettiğin zaman rap’i daha çok sevdiğini düşünüp geri o adım atması olası sonuç dineyicinin. Vokal konusunda öncelik clean vokalli işler olmalı genellemesi de ne kadar doğru bilemiyorum. Ama öncelik gitarı sevdirmekse eğer evet temiz şeyler önerilmeli. Daha sonra zaten dinlediği şeyin azgınlığını anladıkça daha fenasını arayacaktır diye düşünüyorum.(Tabii direk damardan dalan öküz arkadaşların kafasına hayranız!)
    Bunları yazdıktan sonra hiç kimseyi metale ısındırma gayretinde bulunmadığım için isim olarak ne önerirdim tam olarak bilemiyorum. Bide inandığım bir şey var ”içinde müzik konusunda bir boşluk hissediyorsa birey, arayıp bulur bir gün istediğini.”
    Bu arada Ay Lav yu VAN HALEN!!
    http://www.youtube.com/watch?v=kbixKDRxIz0

    #occupygezi

    owlboss

    @owlboss, Bu arada küçük çocuklar üzerinde Ghost işe yarıyor zira kız kardeşim 1 yıldır evde ”siamo con clavi siamo con dio siamo con il nostro dio scuro” dediğini sanarak dolaşıyor.

  18. ManOmeR says:

    1-Iron Maiden
    2-Black Sabbath
    3-Ronnie James Dio (içinde bulunduğu tüm gruplar)
    4-Manowar
    5-Led Zeppelin (Birçok Metal grubuna ilham kaynağı olduğu için)

  19. burock1988 says:

    1 – Judas Priest
    2 – Iron Maiden
    3 – Motley Crue
    4 – Accept
    5 – Megadeth

  20. nepenthe says:

    Bence heavy metal ya da daha hafiften baslatmak daha dogru olur cunku kisi agir metalleri kafasinda gurultu olarak tanimlar. Bana kalirsa sonradan kendi de dinlemek isteyecektir zaten.

    AC/DC
    Led Zeppelin
    Sentenced
    Stratovarius
    Arch Enemy

  21. DrAQA says:

    Üstteki yorumları okudum, öyle gruplar söylenmiş ki yıllardır metal dinlerim ben bile bazılarına alışana kadar harbi çaba sarfetmişimdir. Morbid Angel, Necrophagist (OHA! :D) Cannibal Corpse… peh peh peh :)

    Ayrıca tecrübeyle sabittir. Metal dinlediğini söyleyen bir arkadaşıma Necrophagist’in ilk albümünü tavsiye ettim. Fermented Offal Discharge’ın solosunu dinleyip albümü kapatıyor bir senedir. :)

    Hayatı boyunca müziği yaşamının hiçbir yerine koymamış. O dönemde ünlü olan hangi şarkı varsa onu bilen bir insanı metale alıştıracaksam ilk olarak şu “Nu Metal” dediğimiz türün altındaki gruplarla başlarım. Örneğin Limp Bizkit, Linkin Park. Sonuçta bu grupların birçok şarkısı hem melodik hem tempolu hem de nakaratı girişi çıkışı belli şarkılar. Bu iki grubu seven adam hiç olmazsa biraz ‘bağıran vokallere’ alışmıştır. Geriye bir tek gitarların ve baterinin gürültüsüne alışmak kalır. Bunun için de Trash Metal iyi bir başlangıç olabilir, Metallica, Kreator, Megadeth gibi grupların öyle şarkıları var ki, hiç dinlemeyen adama bile kafa sallattırır. Bu işlem sonrası türleri tanıtmak ve efsane gruplar hakkında bilgilendirmek adına çalışmalar yapılabilir. Bu evrede yapılan abartılar kesinlikle mübahtır. Örneğin; “Death dinle, Dünyanın en iyi grubu” denilip bir iki hafta sonra “Slayer dinlemediysen kendine metal müziksever deme” hemen ardından ise “Gorod evrenin en zor müziğini yapıyo” vs.

    Jester

    @DrAQA, Abi gariptir benim ilk dinlediğim metal gruplarından biri (ilk 10′da rahat) Necrophagist’tir. Hiçbir şey anlamadan mal gibi soloları bekleyerek dinledim hep. Sevmiştim de gerçi, sanki Japonca dublajlı ve Rusça altyazılı bir filmi sinema çekimi izler gibiydi.

    junkman afatsum

    abi bu dediğin göreceli ben mesela sadece türkçe rock yapan grupları dinliyordum ve bunların çoğu soft rock grupları oluyor. sonra bir gün elime bir cd içerisinde ıron maiden, metallica, megadeth, soad, rammstein, korn, limb bizkit filan vardı. dinledim ve çok sevdim ardına dedim ki bizim türk rock grupları neden böyle sert yapmıyorlar yaaeeoovv dedim. meğersem metal dinliyormuşum da haberim yokmuş. hemen bir iki gün sonrasına da bir arkadaşım kendi zevkine göre bir cd yapıp verdi ve full death metal ve black metal ben bayıldım hemen tabiii. işte aradığım bu dedim. yani alışma evrem filan olmadı direk dikey geçiş olabiliyor yani. (önce insanın içinde olacak!!)

    ve o sıralar slayer ile ilgili bluejean de yazı okurken fotoğrafından yazıdan o kadar etkilendim ki ulan ben bu grubu dinlemem lazım hayatımın grubu olacak dedim ve oldu da (sonra yanına hayatımın grupları dediğim başka gruplarda eklendi o ayrı mevzu). ilk günler dinlediğim grupların erkeksi sert görünümlü olmasını istiyordum. malum erkeksi ve sert imajlılar hangi tarz metal yapıyorlar ortada. ve tüm bunlar da bir hafta içinde oldu bitti yani.

    bir süre en bodos thrash ve brutal şeyleri dinleyen ben ise şuan her tarz metal dinleyen bir gün meshuggah olsun ardına da bullet for my valentine ( o gün olsa beğenmezdim bu kız grubu derdim fırlatırdım cd yi bitarafa) dinleyen adam olup çıktım. yani diyeceğim şu benim gibi en sert gruplardan başlayıp gittikçe daha algısı açıldıkça her tarz metal dinleyen metalciler de var.

    DrAQA

    @junkman afatsum, @Jester;

    Zaten müzik konusunda hiçbir insan birbirine uyum göstermez. Herkesin dinleme eşiği farklıdır. Onun için ikinize de katılıyorum. Morbid, Cannibal, Necrophagist gibi grupları dinlemek en başlarda bana çok zor gelmişti. Hala Morbid Angel’ı asgari düzeyde dinlerim. Bu da benim yapım öyle diyelim :D

    Zaten bu sebeple yoruma “Hayatı boyunca müziği yaşamının hiçbir yerine koymamış. O dönemde ünlü olan hangi şarkı varsa onu bilen bir insanı metale alıştıracaksam” diye başladım. :)

    ismail vilehand

    @DrAQA, ya tabi zevkler renkler algılar vesaire kişiden kişiye değişebilir ama Cannibal Corpse dünyanın en kolay dinlenen ve sevilen death metal grubudur. albüm satışları ve fan sayısı zaten kanıtlıyor bunu. tabi bu istatistik safkan death metal grupları içerisinde geçerli. In Flames ve benzerleri death metal dışında tutulca durum bu.

    neden diye sorgularsan şöyle anlatayım, mesela Deicide ve Morbid Angel’ı ailesi her pazar kiliseye giden bi çocuk dinlemez. yaşam tarzına ve hayata bakış açısına ters düşebilir. Misery Index, Dying Fetus gibi gruplar yine siyasi açıdan ve hardcore/punk, grindcore köklerinden gelmesinden dolayı handikaplıdır. sonrasında Obituary ve Six Feet Under gibi grupların şansı diğer saydıklarıma göre yüksektir ama 6 ay metal dinleyip herkes ordinaryus metal profösörü olduğu için “basit” olduğundan sevilmeyebilir. ama Cannibal Corpse neredeyse hiç handikap barındırmayan bir grup. teknikse kafi miktarda teknik, tüm albümlerinde sound temiz ve kolay anlaşılır, şarkı yapıları death metali sevdirmeye çok uygun, şarkı sözleri desen şiddet içerikli hikayeler anlattığından kimsenin dini yada siyasi görüşüne ters düşen bişi içermez. bol şiddet içeren gençlerin kesip biçildiği hollywood filmleri nasıl her kitleden insana zevkli gelebiliyorsa aynı şekilde gaza gelip müzik dinlerken kestim biçtim tarzı sözler kimseyi rahatsız etmez. özellikle metale yeni başlayan teenager tayfa banko sever yani.

    bende mesela yıllarca rock müziğin her türlüsünün yanında heavy, thrash, groove ve hardcore tarzı müzikler dinledikten sonra ilk defa death metali Death ve Cannibal Corpse ile öğrendim. Death baya sevdim ama yer yer zor ve sıkıcı geldi bana. genç yaşta tam anlayamadım. ama Cannibal Corpse ise direk sanki yıllardır bunu bekliyormuşum gibi çekti içine bikaç ayda tüm diskografilerini ezberlemiş halde buldum kendimi.

    bu konuda muhabbet ettiğim çoğu kişide benzer şeyleri anlattı hep. Cannibal Corpse kana girdi mi death metalcilik kaçınılmaz oluyor :)

    DrAQA

    @ismail vilehand, Demek ki benim yaklaşımım biraz farklı. Ne bileyim Cannibal Corpse benim geçen senenin başlarında dinlemeye ve sevmeye başladığım bir grup oldu. Öncesinde hayatta işim olmaz dediğim gruplardan biriydi :D E hal böyle olunca hayatta yeni başlayan birine önereceğim bir grup olamaz :)

    Ancak söylediğinde haklısın, genel kanı senin dediğin yönde olabiliyor.

    Mert

    @ismail vilehand, “6 ay metal dinleyip ordinaryus olmak” asdsfs

    Dinlediği müziklerin çok büyük çoğunluğunun yolu death metalden geçip de doğru düzgün hiç Cannibal Corpse dinlemeyen kendime de buradan selamlar.

  22. patognomonic says:

    Aşama aşama şunları dinletirdim
    1-Metallica
    2-linkin park (meteora, hybrid theory zamanları)
    3-slipknot
    4-children of bodom
    5-marduk

    Tüm aşamalar sağlıklı bir şekilde yasandiginda, ortaya ideal metalci çıkıyor ==> it’s ME !

  23. Swedish says:

    Eğer adamı melodik bir müziğe sürüklemek istiyorsam;
    -Iron Maiden ( powerslave yada fear of the dark)
    Buna alışır da ulan az da vokali farklı olsa derse;
    -Moonspell (irregilious yada wolfheart)
    Sonrasında baktım iyi gidiyor;
    -In flames (jester race)
    -Dark Tranquillity ( gallery )
    Son olarak ben artık melodik detah metali çözdüm aga daha teknik ve progresif bişiler arıyorum derse;
    -Death (ındıvıdual through patterns)
    EYYORLAMAM BU KADAR

  24. caglardurmaz says:

    Daha önce önerip metali sevdirdiğim arkadaşlarımdan edindiğim tecrübe ile
    1)AC/DC
    2)Iron Maiden
    3)Metallica
    4)Manowar
    5)Judas Priest

    Tabi gönül ister arkadaşlar bir Obituary,Carcass ile başlasın fakat işler böyle yürümediğinden dayıyorum Kings Of Metal ‘ ı.

  25. junkman afatsum says:

    01-JUDAS PRIEST
    02-MOTÖRHEAD
    03-SAXON
    04-IRON MAIDEN
    05-DEF LEPPARD

  26. atoutlemonde says:

    Kendi evrimimden yola çıkarsam:

    1- Linkin Park (ilk 2 albümden biri)
    2- Megadeth (özellikle Youthanasia)
    3- Iron Maiden (herhangi bir albüm olabilir ama seçmem gerekirse Powerslave)
    4- Metallica ( Master of Puppets)
    5- Dark Tranquility (The Gallery)

    Bunları dinledikten sonra istediği yöne doğru gelişimini devam ettirebilir. Yeni başlayacak biri için Lamb of God’ı, Cannibal Corpse’u, Necrophagist’i falan abartılı buluyorum. Popüler gruplarla başlamasında fayda var.

  27. violence says:

    haggard
    moonspell
    at the gates
    rotting christ (dead poem sleep-of the angels)
    paradise lost

    ne güzel liste yaptım ya.
    dark tranqullity’yi saymıyorum bile

    bonus: cradle of filth.

    Ufuk Sönmez

    @violence, ahaha dediğin grupları(at the gates hariç) tam ben de lisedeyken metale başlarken dinliyodum. tam benlik bi liste olmuş :)

    violence

    @Ufuk Sönmez, bir yandan çıtayı çok yükselten gruplar, çok mükemmel bir sürü grup dinlesem de dönüp dolaşıp bunları dinliyorum ben. :)

    cradle of filth nadiren nostalji yapmak veya eğlenmek için dinlerim ama.

  28. remi komanço says:

    Artillery
    Megadeth
    Death
    Metallica (ilk 4 albüm)
    Kalmah

  29. brutallica says:

    Önce Camel’le klasik rock enstrümanlarını tanıtmak açısından büyüleyici bir Introduction yaptırırım ardından kullanılan bu enstrümanların sınır tanımaz sound kombinasyonu için Rush dinletirim ki yolu kendiliğinden dream theater’lara varsın.Sonra
    Metallica’dan Black ya da Load albüm şaheserlerini dinleterek bir hayranlık yaratır bu hayranlığın sınır tanımazlığı sonucunda diskografiye ineceğini bilirim böylece thrash macerası da başlar.Buna en iyi pekiştireç olarak da System Of A Down dinletir kulağına thrash etkilerinin yanısıra kulağını sevimli sert riff’lerle hard’laştırırım.Sertliğin Amorphis,katatonia,paradise lost tan seçtiğim şarkılarla dolu bir cd’ylş damardan girer clean vokali brutale dönüştürürüm.Brutali kabullendikten sonra da Amon Amarth’la komplikasyon’un temel atma törenini açılışını yapmış olurum ki bu yol teknik death’lere varana dek sürüp gitsin:) Kısacası;

    1-Camel
    2-Rush
    3-Metallica
    4-System Of A Down
    ->Brutale Geçiş
    4′-Paradise Lost,Katatonia,Amorphis karışık Cd :) (Hile var evet:)
    5-Amon Amarth

  30. Mert says:

    1-Megadeth
    2-Nevermore
    3-Pantera
    4-Racer X
    5-Symphony X

  31. ben says:

    Metallica’nın Black albümünü veririm. Gerisi gelir zaten.

  32. Ç A P U L C U (B U R Z U M) says:

    ulver – nattens madrigal ilen başlasınlar:-P:-P:-P

    bence aşağıdakiler;
    linkin park (hybrid theory)
    slipknot (iowa)
    metallica (the black album)
    pantera (Vulgar Display Of Power)
    ve tabiki MOTÖRHEAD

  33. MetaLstorM says:

    KALMAH (SWAMPLORD ALBÜMÜ)
    MANOWAR (WARRIORS OF THE WORLD ALBÜMÜ)
    ENSİFERUM (IRON ALBÜMÜ)
    BLACK SABBATH (PARANOİD ALBÜMÜ)
    MEGADETH (ENDGAME ALBÜMÜ)

  34. patognomonic says:

    Çoğu kişinin bu müziğe; Metallica, linkin Park, korn, limp Bizkit, slipknot ile baslamasi tez Konusu olur lan

    ismail vilehand

    @patognomonic, belli bir nesil için geçerli o. çok banko bir durum olarak saymamak lazım bence.

    lexicon

    @ismail vilehand, +1 haklısın dostum. ben mesela ne metallica ne iron maiden la başladın. satyriconla açılışı yaptım arkadan darkthrone,mayhem,burzum,obituary,desaister böyle gider.

    Ufuk Sönmez

    @lexicon, dostum norveç’in neresindensin?

    lexicon

    @Ufuk Sönmez, yukarı ayrancık aga:)) vargın yaktığı kiliseden sola dönüyon hemen karşıda aykut sevgilerle black metal :)))

  35. Mille Petrozza says:

    Iron Maiden – Fear of the Dark (live)
    Çünkü ben heavy metale bu şarkı ile başladım.

  36. burningeyes says:

    Slayer
    Iron Maiden
    Dark Tranquillity
    Slipknot
    System of a Down

    Farklı tarzlardan beğendiğim farklı gruplar yazdım. Bunları dinlemelidir bence.

  37. saw you drown says:

    Linkin Park (Hybrid theory/ Meteora)
    Pantera (Cowboys from hell ve sonrası)
    Opeth
    In flames
    Dream theater

  38. Ali Meral says:

    Iron Maiden
    Testament
    Dark Tranquillity
    Black Sabbath
    Opeth

  39. OnurOnur says:

    Kurbanı hemen ele geçirmek istiyorsam hiç düşünmem; gazdan, epiklikten oracıkta teslim olması için: AMON AMARTH, KALMAH. ”İşte köpeği olunacak adamlar, işte bir dev.” için: KREATOR.
    ”Gazın, coşkunun yanına; eğlence, kılıç kalkan, bira, halay, yöresellik mi istiyorsun?” için: ARKONA, KORPİKLAANİ, ENSİFERUM, ELUVEİTİE(Yöresellik kontenjanından.) ”Başka türlerle etkileşimli vereyim? Senfonik seversin?” için: NİGHTWİSH. ” ‘Duygusal bir ibiş’ misin?(Ahmet Saraçoğlu Tribute) Ben daha çok Amon Amarth dinlerken atalarım için ağlarım. Bunlara hiç ağlamadım ama harbi çok içliler, ibişsen ağlarsın…” için: İNSOMNİUM. Pek sevilmez ama ”Yinede gaz değilmi he?!” kontenjanından SABATON’da dinletebilirim.

    Hayırlı olsun.

  40. lexicon says:

    1.satyricon
    2.marduk
    3.burzum
    4.enslaved
    5.rotting christ
    6.mayhem
    7.darkthrone
    8.watain
    bukadar bunlardan sonrada gelip abi ben hepsini sevdim derse devam yok hacı derse bi adet atoma albümü:))

    ismail vilehand

    @lexicon, o gruplarda çalan adamlara bile bunu söylesen (Burzum hariç) “abi sakın hiç metal bilmeyen adama ilk olarak bizi dinletme” diye tembih ederler sana.

    lexicon

    @ismail vilehand, orasıda öyle :) yeterki bu elemanlar gelip öyle desin:))

  41. Ufuk Sönmez says:

    1- best of metallica tarzı metallica hitleri(ilk sıralara n.else matters, fade to black, unforgiven felan koyarım)

    2- best of iron maiden

    bu 2′sini dinledikten sonra “hacı bak sen metali çözdün baya, şimdi biraz sana başka şeyler de dinleticem” deyip

    3- sonra hafiften sert vokallere alışması için moonspell’den wolfheart veya irreligious albümlerinden biri(hem gothic metal türünü de görmüş olur)

    4- biraz daha soundu sertleştirirsek in flames- whoracle veya benim gönlümden geçen children of bodom-hatebreeder(melodic death metali de görmüş oldu)

    5- biraz da karanlık bi şeyler tatsın diye dissection-storm of the lights bane(aha al sana black metal)

    bütün bunlardan sonra meshuggah-koloss’u dinletirdim, beğenmezse de “siktir git” derdim :D

    lexicon

    @Ufuk Sönmez, aga rotting christ tı unuttun yav:)) eşşek gibi non serviam mı dayadınmı bünyeye bak neler oluyor.

  42. Evren says:

    Benim ilk aldığım albüm 96′ yılında Marilyn Manson Antichrist Superstardı. Daha sonra KoRn Life is Peacy,Limp Bizkit,Deftones ve Offspring olmuştu.
    Önereceğim çok grup var Slayer,Metallica,Megadeth,Anthrax. Ama o kadar kapsamlı ki bu olay Suicidal Tendencies dinlersin kafan dağılır. Stuck Mojo dinlersin ülen bu ne dersin. Biohazard,Sick Of it All, Madball,Agnostic Front bunlara bakarsın vay anasını böyle müzikte varmış dersin.
    Benim hayatımı değiştiren grup Machine Head olmuştu 99 yılında Burn My Eyes albümü olması lazım. Onun sayesinde Metal müziğe adım atmıştım.
    Neyse uzatmadan söyleyeyim; Kaset zamanları bitti şimdi MP3 devri var her şeye kolayca ulaşabiliyorsun. Hangi müzik türü hoşuna giderse onun üzerinden yürürsün zaten elbet karşısına çıkacaktır. Death,Black,Thrash,Rock,Hardcore,Nu-Metal vb.. hepsinin başarılı gruplarını dinle zaten yaşlandıkça ufak ufak güzel müziği bulacaksındır.
    Müziği hissederek dinlediğinde eminim ki iyi bir müzik dinleyicisi oluyorsun öncelikle AT gözlüklerini kenara bırakılmalı sonra da müzik dinlenmeli.

    Sevgiler.

    ismail vilehand

    @Evren, ismini saydığın Biohazard, Sick Of it All, Madball, Agnostic Front gibi hardcore grupları bir dönemin metal dinleyicileri arasında metale alternatif olarak fazlasıyla saygı gören ve aşırı sevilen gruplardı. Türkiye’de bu grupların fanı olanların çoğu geçliğini 90larda yaşamış 30 yaş üzerindeki adamlardır. şuanki nesil “bu ne yea müzik mi” falan der onlara.

    Evren

    @ismail vilehand, Bence öyle demezler dinlediklerin de anlayacaklardır. Ben 15 yaşımdan beridir dinlerim önemli değil sadece kulaklarının alışması zaman alacaktır.

  43. tevfik says:

    1- pink floyd
    2- in flames
    3- as i lay dyling
    4- iron maiden
    5- ac dc

  44. Yılmaz KANCA says:

    SODOM, TANKARD, KREATOR, BURZUM ve tabii kiii ORPHANED LAND!!

  45. Kemal says:

    Tak diye extreme seyler vermek tehlikeli olabilir o yuzden dozaji yavas yavas arttirmak lazim. Bircok arkadasin da dedigi gibi ilk basta olabildigince catchy seyler dinletmekte fayda var.

    Ben ilk verecegim 5 sunlar olurdu:

    1 – Metallica – Black Album: Aciklamaya gerek var mi :D Hem sindirmesi cok kolay, hem de bastan asagi hit sarkilarla dolu. Ilk dinleyince vokal melodileri ve nakaratlara vurulacak, daha cok dinledikce gitar rifflerine ve sololara hayran olacak, boylece distortionli gitar sounduna dair kafasindaki onyargilar tamamen bitecek. Ilk basta Enter Sandman ve Nothing Else Matters severken daha sonra Through The Never ve Holier Than Thou daha cok hosuna gitmeye baslayacak, boylece daha sert ve hizli sarkilara olumlu bakmaya baslayacak.

    2- Iron Maiden – Best of the Beast: Maiden dan album secmeye kiyamiyorum, o yuzden kolaylik yapip best of a kactim. Bunu dinleyince, “metal vokalistleri dengesiz sekilde bagiran ayilardir” onyargisi kirilacak, Bruce Dickinson in vokal teknigi karsisinda agzi acik kalacak. Sarkilar catchy olma konusunda pop sarkilari ile yarisir zaten, bir anda kendini “Two minuutes to miiiiidniiiihght” diye bagirirken, elinde air guitar ile Trooper solosu calarken bulacak. Ayrica bas gitar denen enstrumanin oneminin farkina varacak ve ortamlarda bas gitar muhabbeti acilinca “Steve Harris iyidir bak” filan diyebilecek.

    3 – Pantera – Vulgar Display of Power: Evet artik elemani gercek “gaz” ile tanistirmanin zamani geldi. Eger dinlettiginiz kisinin yasi kucukse (kucukten kastim 13-18 arasi), bu album ile butun kisiligi uzerinde kalici hasar yaratabilirsiniz. Ilk basta cok dusundum acaba bu mu daha uygun yoksa Cowboys From Hell mi diye, sonra tamamen kisisel sebeplerden dolayi bunu sectim. Sevgili denegimiz yukarida saydigim ilk 2 album sayesinden metal vokalistlerine ve sert gitar sounduna karsi hicbir onyargisi kalmamis oldugundan, bu albumu rahat rahat dinleyecek ve bir insanoglunun elektro gitar ile yapabilecegi maksimum hayvanligi tadacak. Phil Anselmo yu cok sevecek, ardindan ilk donem konser performanslarini izlediginde kendine idol olarak benimseyecek. Icinde inanilmaz bir bu grubu canli gorme istegi olusacak ve ardindan malum gercegi ogrendiginde yuregine bir yumruk inecek..

    4 – Blind Guardian – Nightfall in the Middle Earth: Evet artik elemani ucundan “epik” metal ile tanistirmanin vakti geldi. Bir onceki albumle “nefret ve yikim” gazinin tadini alan eleman bu albumle “bir milyon orc a karsi kaleyi savunan 100 asker” gazinin tadini alacak. Gozlerini kapadaginda kendini karli daglar uzerinde bir Dragon un sirtinda ucarken hayal edecek, sadece bir kez gordugu elf guzeli icin agitlar yakacak. Icine bir kere girilince birakmasi imkansiz albumlerden biri bu, olur da elemana metali sevdirmekte basarisiz olursaniz bile bu albumun icindeki gorkem ve ihtisam bir sekilde aklina kazinacaktir.

    5 – Dream Theater – Images and Words: Icindeki muzigin kompleksliginden dolayi bu ilk basta kotu bir secim gibi gozukebilir. Ama soyle de bir gercek var ki Pull Me Under, Another Day ve Surrounded icine girmesi ve sevmesi cok kolay sarkilar. Albume bunlarla isinacak olan denegimiz, 10-15 dinlemeden sonra ilk basta hicbisey anlamadigi Metropolis ve Learning To Live e tapmaya baslayacak, bir anda kendini Take The Time in nakaratini bagirirken bulacak. Uzunca bir sure Portnoy ve Petrucci nin kendi alanlarinda dunyanin en iyi muzisyenleri oldugunu gorusunu benimseyecek ve bunu delicesine savunacak. Ayrica kafasindaki “metal basit muziktir” onyargisi tamamen yikilacak, tam aksine bugune kadar dinleigi mainstream muziklerin icrasinin aslinda ne kadar kolay oldugunun farkina varip sasiracak. Ayrica 10 dakika ve uzeri sarkilara ve poliritimlere bagisiklilik kazanip bunlari kullanan gruplara cok daha pozitif bakacak.

    Evet benim ilk 5′im boyle. Diger klasik gruplari ( mesela Megadeth ve Slayer’i ) vokalleri biraz daha “sevimsiz” olduklari icin listeye dahil etmedim. Vokal cogu insanin ister istemez ilk baktigi sey, o yuzden yukaridaki albumlerin hepsinde vokallerin akilda kalici ve etkileyici olmasina dikkat ettim. Tamamen zevke ve ruh haline bagli olarak, yukaridaki listeye Savatage – Gutter Ballet ve Queensryche – Operation Mindcrime takviyesi/degisiklikleri yapilabilir.

    Bunlar hatmedildikten sonra ise extreme metal e giris yapilabilir. Onun icin ayri bir liste yapar ayri bir mesaja koyarim, bu yorum cok uzadi :D

    Kemal

    @Kemal, Bu konu kapanmadan yukarida bahsettigim “Extreme metal evresi” listesini de vereyim. Yukaridaki 5 albumle artik metalci sifatini almaya hak kazanmis kurbanimiz, “iyy bu ne be” demeden Death metal ve turevlerini dinleyebilir kivama gelmistir. Bu evrede asagidaki listeyi tavsiye ediyorum:

    1 – Sepultura – Arise: Evet extreme metal sayilmaz, ama ne klasik metal kategorisine sokulabilecek kadar yumusak ne de tam olarak death metal denemeyecegi icin tam bir ideal giris albumu bence. Max’in done done “Obscured by the Sun …” diye girisini duyup da gaza gelmeyecek insan cok azdir. Desperate Cry gibi sarkilarda sert gruplarin nasil bol katmanli sarkilar yazabilecegine guzel bir ornek. Bu albumu sindiren kurbanimizin death metal ve turevlerinde kullanilan gitar ve davul sounduna herhangi bir alerjisi kalmayacaktir. Vokaller de “sevimsiz” kategorisinde oldugundan, iyi muzik yapmak icin billur gibi bir sese ihtiyac olmadigi gercegini de benimseyecektir.

    2 – Dark Tranquillty – Projector: Bence gercek extreme metal a adim atmak icin bu album cok ideal. Bir kere daha ilk dinleyiste bile insani carpan ve kendine isindiran bir album, extreme metal ve turevlerinde bu cok sik rastlanan bir sey degil. Inanilmaz varyasyonlu bir album oldugundan (piyano balladindan, duz melodik death metale kadar her sey var) sikilmasi cok zor, ve albumdeki nakaratlarda gayet akilda kalici. Boylece sevgili kurbanimiz Isvec soundu ile de tanismis oldu.

    3 – Death – Sound of Perseverance: Death in her albumu birbirinden degerli ama iclerinde en jilet gibi produksiyona sahip olan bu oldugundan baslamak icin ideal olani da bu bence. Ilk dinleyiste sarkilarin icine girmesi biraz zor ama 1-2 dinlemeden sonra muptelasi olma ihtimali yusek. Boylece kurbanimiz teknik ve progresif anlayisin extreme metal e nasil entegre edildigini gorecek.

    4 – Opeth – Blackwater Park: Opeth de bir araba guzel albumu olan bir grup, benim favorim Still Life ama produksiyonu daha iyi oldugundan ve icinde daha fazla catchy sarkilar barindirdigindan bunu sectim. Brutal vokaller baslarda biraz korkutabilir ama clean vokaller sayesinde bunlari tolere edecek zamanla. Progresif muzik ve extreme metal kaynasmasinin ozumsenmesi acisindan cok kritik bir album bu. Bunu seven kurbanimizin deneysel ya da progresif takilan gruplara karsi hicbir onyargisi kalmayacaktir.

    5 – Necrophagist – Epitaph: Acikcasi bu listede bile okuzumsu death metal yapan Cannibal, Nile gibi gruplari tavsiye etmekten kacindim, ama Necrophagist cok guzel bir istisna. Sapina kadar extreme ama sound kristal gibi ve ozellikle gitar sololari her turlu muzigi dinleyen insani cezbedecek seyler. Bi de muzigi ilk basta sevmese bile olayin teknik boyunu saygi duyma meselesi var. Biraz olsun muzikten anlayipta bu albumdeki govde gosterisine “oha…” demeyecek insan tanimiyorum. Boylece okuz death metali urkutmeden sevdirdik kurbanimiza.

    Doom, Black ve Death metalin daha camur soundlu turlerini dinletmekten itina ile kacindim. Bence bu turler metal muzik dinleyen insanlarin arasinda bile cok kisitli bir kitleye hitap ediyorlar. Yani ortalama bir dinleyeciye bu turlerin en baba orneklerini gosterseniz bile sevmesi dusuk bir ihtimal. Bu gibi durumlarda karsidakinin zevkine ve yukaridaki albumlere/sarkilara verdigi tepkilere gore tavsiyeler vermek lazim. Mesela adam Dark Tranquillity i baya sevdi “abi o gitar rifflerinin kopegi oldum”, modunda dolasiyor, verin At The Gates i elemana. Ya da “Voice of The Soul” dinledi, “abi ne kadar melankolik ve depresif off harika” filan diyor, o zaman Doom metal e gecirebilirsiniz.

  46. OMustafar says:

    1- Iron Maiden – Powerslave
    2- Megadeth – Countdown to Extinction
    3- Metallica – Load
    4- Volbeat – Beyond Hell/Above Heaven
    5- Godsmack – The Oracle

    ismail vilehand

    @OMustafar, abi Awake ve Faceless gibi albümler varken neden The Oracle dayadın elemana. yazıktır ya.

    OMustafar

    @ismail vilehand, Benim en sevdiklerim “The Oracle”da, özellikle What If’le ele geçiririm diye düşünüyorum. Yoksa tabi Faceless da gayet rocks.

  47. Barkın says:

    1-Dark Tranquillity
    2-Iron Maiden
    3-Metallica
    4-Black Sabbath
    5-Slayer

  48. Buluş says:

    1-Metallica
    2-Iron Maiden
    3-Judas Priest
    4-Helstar
    5-Motörhead

  49. ismail vilehand says:

    Sepultura
    Pantera
    Slayer
    Fear Factory
    Cannibal Corpse

    sonra kurban büyüyünce bana dönüşür ve kendisinin üzerine bomba bağlayıp İ. Melih’in üzerine saldırtırım.

  50. Berk says:

    Metale yeni başlayacak birisi olduğu için yeni başlayan birisine göre fazla kafa yoran,sert ve brutal vokalli grupları tercih etmemeye çalışırım.Öncelikli düşüncem metal olmasa da solo ve arpej yapılarına alışmasına Led Zeppelin dinletirim.Daha sonra metalin çıkış noktası olduğu ve fazla sert bi grup olmadığı için Black Sabbath tavsiye ederim.Daha sonra melodi ve gaz yapılarından dolayı Iron Maiden dinletirim.Bundan sonra tabii ki meşhur Metallica geliyor. :) Metallica dinleyen kişilerin Dave Mustaine’in Metallica’daki pozisyonundan dolayı genelde Megadeth’ten de haberi olmasından mütevellit fazla zorlamaya kaçmamak için üstüne Megadeth de dinletirim.Özellikle Rust In Peace albümünü dinlemesi karmaşık gitar riffleri ve soloları konusunda şahsımıza büyük yardımı dokunacaktır. :)

    1-Led Zeppelin
    2-Black Sabbath
    3-Iron Maiden
    4-Metallica
    5-Megadeth

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.