# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MEKANİK – Kitlesel Depresyon
| 25.06.2013

Cehennem gibi thrash ziyafeti.

Berk KAYNAK

Günümüz Türkiye’sinde değerli metal grupları olmasına rağmen albümünü güzel bir prodüksiyon ile kaydedip, CD yoluyla dağıtan ve az da olsa çok da olsa belirli bir hayran kitlesi oluşturan çok grup yok.

Mekanik hiç canlı olarak görmesem de her hafta Dorock sahnesinde çalan ve internetteki yorumlara göre başarılı performansı olan gruplardan bir tanesi. Bilindiği üzere “Kitlesel Depresyon” adındaki albümleri 2012′de çıktı ve ben de Türk gruplarına destek amacı güttüğüm zihnim ile çıktığı gibi satın aldım. Aldığımdan bu yana ise çok kez dinledim ve bu albüme bir kritik yazmak istedim. Öncelikle albümü yeni lezzetler, yeni tatlar alma amacıyla pek dinlememeniz gerekiyor. Çünkü albümde oldukça eski usul bir hava var ve grup da bunu amaçlamışa benziyor.

Albümde klişe anlar var, ama açıkçası bunlar duymaktan hoşlandığım klişeler diyebilirim. Albüm iyi bir metal dinleyicisini gaza getirmek için güzel anlara, yırtıcı ve keskin riflere, güzel nakaratlara sahip. Fakat bazı eksikleri de var gibi. Albümde her ne kadar eski usul thrash havasında depar atarcasına ilerleyen davul partisyonları olsa da, bazı yerlerde davulların çok tekdüzeleştiğini söylemeden edemeyeceğim. Fakat buna rağmen Cehennem Gibi ve Üniformalı Azrail gibi şarkılarda gayet güzel davullar olduğunu da söylemeliyim.Özellikle Cehennem Gibi’de.

Albümün bir diğer eksiği ise açıkçası sololar. Onursuz Emanetçi gibi bazı şarkılarda cidden güzel sololar olsa da albüm genelinde sanki solo koyma zorunluluğundan dolayı konulmuş olan sololar olduğunu düşünüyorum. Özellikle yoğun wah pedalı kullanımı bazen insanı bayabiliyor. Fakat bunlar albümü kapatıp bir köşeye atmaya neden olacak kadar mühim eksiler değil.

Albümün sözlerinde sisteme genel bir eleştiri ve isyan hakim olsa da, “Hit The Road” temalı bir şarkı da bulunmakta. Özellikle Çelik Tadında adlı şarkının yarısından sonra giren kısım, bana cidden yabancı sularda motor üzerinde bir gezgin olduğumu düşündürtmeyi başardı. Albümün en büyük artılarından biri ise bass gitar. Oldukça hoşuma giden bas gitar tonu ve bas gitaristleri Caner Öner’in güzel performansı sayesinde albüm daha da iyi yerlere taşınmış.Albüm sonundaki enstrümantal şarkı ise gayet hoş.

Dışarıda bazı yorumlarda grubun sözde büyük thrash gruplarına özendiğini,onları taklit ettiğini söyleyen insanlar gördüm.Bunun hiç sevmediğim bir davranış olduğunu, grubun eski usul thrash metal ziyafeti vermeyi amaçladığı için böyle benzerliklerin olabileceğini düşünüyorum. Türkiye’deki insanların sırf eleştirmiş olmak için eleştirdiğini, bir şeyler yapmaya çalışan grupları gözardı ettiklerini düşünüyorum. “Kitlesel Depresyon” albümü dışarıdan bakınca mükemmel, dört dörtlük bir albüm değil. Fakat Türkiye şartlarında yapılmış ve diğer albümlerinde kendilerini daha çok geliştireceklerine ve kendilerine has bir yol çizeceklerine inandığım bir grup tarafından çıkmış başarılı bir thrash metal albümü. Dinlemenizi ve albümü satın alarak gruba destek olmanızı tavsiye ediyorum.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.04/10, Toplam oy: 67)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Karalama Müzik
Kadro
Cem Ceyhan: Vokal, gitar
Caner Öner: Bas, geri vokal
Ahmet Akyüz: Solo gitar, geri vokal
Erhan Ballıeker: Davul
Şarkılar
01-Cehennem Gibi
02-Sır
03-Son Adam
04-Çelik Tadında
05-Vahşi ve Eski
06-Seçilmiş Hiç
07-Üniformalı Azrail
08-Onursuz Emanetçi
09-Günahı Kim Yazacak
10-1986 (Enstrümantal)
  Yorum alanı

“MEKANİK – Kitlesel Depresyon” yazısına 11 yorum var

  1. ManOmeR says:

    Bu grubun ismine Metal Archives sitesinde rastlamıştım. Grubun ismi, görselleri etkileyici olduğundan dinlemek aklımdan geçmişti ama yarıda kaldı. Şimdi kritikteki youtube parçalarına bakınca ne kadar sert ve mükemmel bir soundları olduğunu gördüm. Sanırım Türkçe ve Thrash soundu yapan ender gruplardan olsa gerek.

    Böyle grupların tanıtılmaya ve desteklenmeye ihtiyacı var. Kritik için çok teşekkürler. Sayenizde arşivime bir grup daha girmiş oldu. İnşallah kendi grubumuzu kurarsak belki birlikte çalacağımız gruplardan biri olur mekanik :))

    Berk

    @ManOmeR, Rica ederim. :) Elbette böyle grupların desteklenmesi gerekiyor,oldukça azimli insanlar oldukları da belli.Zaten zamanında Testament’ın,Helstar’ın ve Pentagram’ın alt grubu olmalarından iyi bir grup oldukları açık.Yorum için teşekkür ederim. :)

  2. Captisuspicious says:

    Daha önce Mekanik dinlememiş olmama rağmen yazının beni dinlemeye teşvik ettiğini söylemem gerekiyor ilk olarak. Bir yandan yorumlara bakarak bir yandan da yazıya koyduğun şarkıları dinleyerek 3. kez okuyuşum falan oluyor sanırım. Değerlendirmelerin oldukça objektif, ben albümü başarılı buldum.

    Berk

    @Captisuspicious, Güzel yorumların için çok teşekkür ederim. :)

  3. Bende Saklı Kalsın says:

    Buram buram old school…

  4. semihtr says:

    Grubu bu kritikle tanıdım.. Dinlediğimde de gayet lezzetli buldum… Ayrıca grup logosu ilk anda metallica’nınkini anımsattı…

    patognomonic

    @semihtr, logoyu bilinçli bir şekilde benzetmişlerdir

    bascivegobekli

    @patognomonic, bir röportajlarında logonun Nuclear Assault’tan esinlendiğini belirtmişlerdi. Okuduğumda “Aklın yolu birdir” demiştim bende ehehe :D

    Özet: Her sağından solundan sivrilen logoya Metallica dersek işimiz uzun beyler…

  5. plan b says:

    ‘ “Kitlesel Depresyon” albümü dışarıdan bakınca mükemmel, dört dörtlük bir albüm değil. Fakat Türkiye şartlarında yapılmış ve diğer albümlerinde kendilerini daha çok geliştireceklerine ve kendilerine has bir yol çizeceklerine inandığım bir grup tarafından çıkmış başarılı bir thrash metal albümü. ‘

    iyi albümü tanımlayan şey benim için iyi şarkılardır, iyi şarkı yazmanın, yaratıcılığın ne türkiye şartlarıyla ne de grubun desteklenmesiyle alakası var.

    kimse, olayı yanlış anlamışsın falan da demesin ben bu yazıyı okuyunca aklıma geleni yazdım.

    yorumumu da genele yapıyorum. grubu ya da albümü eleştirmiyorum.

  6. Berat Doğa says:

    Albüm bana göre oldukça başarılı elbette dışarıdan bu albümü kötüleyecekler olacaktır mutlaka fakat bu yazıyı yazan kimse olaya oldukça objektif ve güzel yaklaşmış bu arada grup bana göre çok etkili şarkı sözleri yazıyor örneğin seçilmiş hiç’i dinleyenler bilirler yinede ilk albümleri oldukları için bence grubun üstüne fazla gidilmemeli diye düşünüyorum bence bu grupta çok üst düzey bir potansiyel var youtube’da yaptığı coverlardan anlaşılıyor zaten

  7. mert says:

    günahı kim yazacak parçası için bile saygı duyulası

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.