# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BATHORY – Blood Fire Death
| 20.06.2013

Vahşi av.

Görkem ŞAHİN

Bathory, Venom’dan 4 sene sonra kuruldu. Celtic Frost ise Bathory’den 1 sene sonra. Venom’un icadı olan black metal, bu 2 dev grup sayesinde çok büyüdü. Bathory ve CF’deki Venom etkileri yadsınamaz ancak özellikle Bathory, ilk yıllarında Venom taklidi olmakla çok suçlandı, metal basını tarafından epey hırpalandı. Sonuçta rahmetli Quorthon (gerçek adı Tomas Börje Forsberg) yılmadı ve öylesine büyük işler yaptı ki, 2004 senesinde kalp krizi nedeniyle öldüğünde, arkasında sonsuzluğa uzanan müthiş bir miras bıraktı.
Blood Fire Death salt bir black metal albümü değil; viking metal türünün de ilk örneği kabul ediliyor. Quorthon, bu yeni türe babalık yaparak, aynı zamanda da taklitçi olduğunu söyleyenlere pabucunu ters giydiriyordu.

Albüm kapağı Norveçli ressam Peter Nicolai Arbo’ya ait, ve gerçekten olağanüstü. Çalışmanın ismi ‘Vahşi Av’. Emperor da pek çok kapağında aynı şekilde mitolojik/dini konulardaki eski zaman çalışmalarını kullandı ve sanırım bu kültürü onlar da Quorthon’dan miras edindiler. Takdir etmek lazım, gruplar eserlere yazık etmediler, kendi yarattıkları sanat eseri çalışmalarla bu tablolara artı değer kattılar.

BFD baştan sona çok sert ve dolu dizgin bir albüm. Albüm, Odens Ride Over Nordland isimli 3 dakikalık bir intro ile açılıyor. Odin, haykıran atı üzerinde, kuzey ülkesinde dörtnala ilerliyor. Ve av başlıyor. Intro sonrası gelen ilk şarkı A Fine Day To Die akustik gitarla ve Quorthon’un albüm boyunca az kullandığı temiz vokaliyle giriş yapıyor ve akabinde gelen çığlıklar ile asıl mevzuya giriyor. Çok oturaklı bir ritim ve sert vokalleriyle harika bir ilk şarkı olmuş. Parça, sonuna doğru tekrar giren akustik bölüm ve çığlık çığlığa gitar solosu ile final yapıyor.

Sıradaki parça The Golden Walls Of Heaven ve bu şarkı akrostiş yapısındaki 2 parçadan birisi. Sözleri beşlikler halinde incelenecek olursa baş harflerinin SATAN kelimesine denk geldiği görülebilir. Bandoya benzer bir davul ritmi ve yine Quorthon’un çığlıklarıyla açılan parça thrash-vari kısımlarıyla çok gaz bir yapıda. Sonrasında gelen Pace ‘Till Death, melodik bir girişe bağlanan aşırı karambol yapısı, ve Quorthon’un efektli vokalleriyle albümün en sertlerinden birisi. Şahsen ben bu parçadaki tempoya bayılıyorum. Bir diğer şarkı olan Holocaust da Pace Till Death gibi kısa süresi ve vahşi yapısıyla dikkat çekiyor. Sert müzik sevenler kesinlikle seveceklerdir.

Altı numaradaki For All Those Who Died, orta tempo bir şarkı. Şahsi fikrim, albümde Venom’u en çok andıran şarkının bu olduğu. Hemen arkasından akrostiş yapıdaki diğer şarkı Dies Irae geliyor. Şarkı sözlerinin ilk harfleri yukarıdan aşağıya ‘CHRIST THE BASTARD SON OF HEAVEN’ olarak okunuyor. Dies Irae de thrash/death yapısındaki karambol girişi ve çok hızlı devamıyla albümün en sertlerinden. Bu kısa şarkıda Slayer vari çığlık atan gitar soloları ve dörtnala giden davullar var.

Gelelim outro öncesi son şarkı olan Blood Fire Death’e. Genel yapısıyla, A Fİne Day To Die’la beraber Viking Metal havasının en ağır bastığı 2 parçadan birisi. 10 küsur dakikalık süresi, bol efekt destekli coşkulu yapısı, güzel solosu, sonuna doğru giren akustik kısmıyla içerisinde her şeyi barındıran, genel olarak orta tempoda ilerleyen harika bir epik olmuş. Albümü henüz dinlememiş olanlar için doğru adres bence bu şarkı. Albümün genel yapısının özeti niteliğinde bir çalışma. Bu güzel epik sonrası albüm kısa ve sakin bir outro ile kapanıyor.

Quorthon gibi deli dahi bir müzisyenin elinden çıkmış, başyapıt statüsündeki bu çalışmayı mümkün olduğunca anlatmaya çalıştım. Sonuçta değerli bir eserden bahsediyoruz ve hakkında söylenecek çok şey var. Henüz dinlememiş olanlara ısrarla tavsiye ediyorum. En azından kötü sesli bir adamın, ruhla söylediğinde sesini nasıl da dinlenir kılabildiğini görmek için.

“Even the heavens shall burn when we are gathered
ow when the flames reach for the sky”

Tepkisiz kalmayın.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.55/10, Toplam oy: 141)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1988
Şirket
Under One Flag
Kadro
Quorthon: Vokal, gitar, efektler, perfüsyon
Kothaar: Bas
Vvornth: Davul
Şarkılar
1. Odens Ride Over Nordland
2. A Fine Day to Die
3. The Golden Walls of Heaven
4. Pace 'till Death
5. Holocaust
6. For All Those Who Died
7. Dies Irae
8. Blood Fire Death
9. Outro
  Yorum alanı

“BATHORY – Blood Fire Death” yazısına 21 yorum var

  1. Narcosynthesis says:

    sonunda pasifagresifte bir bathory kritiği görmenin haklı sevinciyle koydum albümü.siteye girdiğim ilk günden bu yana ‘bathory kritiği nasıl olmaz?’ diyordum :) elinize sağlık.

    Baybora

    @Narcosynthesis, Aynısını diyecektim. Umarım yakın zamanda Twilight of The Gods’ı falan da yazar birileri.

    Lefthandpath

    @Narcosynthesis, aynen ben de bunu diyecektim.

  2. samet says:

    Aynısını bende diyecektim

  3. junkman afatsum says:

    biraz böyle klasiklere de yönelseniz olmaz mı? sitede biri tutturur prensip olarak güncel yazıyorum ben biriside tuttursa ya klasikleri eskileri yazıyorum diye!

    patognomonic

    @junkman afatsum, klasikleri yazmak, güncel albümleri yazmaktan epey zor bir iş bence.ondan olabilir

  4. Bende Saklı Kalsın says:

    Yine Bathory açtırdın abi.

  5. crowkiller says:

    bu arada arkadaşlar bathory dinlerken bassı tizi ve vokali daha iyi duyabilmek ve arkadan gelen ve müziği bastıran çısssss/haşşşş tarzı sesi azaltmak için winamp equalizerdan soldan beşinci ayarı (3 k yazıyor) aşşağı çekin, tercihe ve şarkılara göre bunu azaltıp artırarak dinlediğiniz müzikten daha fazla zevk alabilirsiniz :)(darkthrone da da işe yarıyor )

  6. Nightwing says:

    Aman allahım o nası atmosfer, o nasıl riff, o nasıl klavye, o ne hırs, o ne azim. Gecenin bu saatinde bile bana deli gibi kafa sallatıyorsa artık tamam. Bu muhteşem albüme yazmak şimdiye nasipmiş. Gözümü kırpmadan bastım 10′u. Aynı isimli şarkı dünyanın en güzel şarkısı amk. Abartmıyorum.

    Zaten Under the Sign of the Black Mark, Blood Fire Death ve Hammerheart bu üç albüme de peşpeşe 10 üzerinden 10 veririm. Diskografisinde peşpeşe bu kadar seri 10 verdiğim bir grup daha hatırlamıyorum. Bathory bir müzikten daha da ötesidir.

    Huzur içinde uyu Quorthon üstad.

  7. Kemal says:

    Albumle ayni adi tasiyan sarki benim icin Viking Metal in sozluk tanimidir.

  8. deadhouse says:

    Quorthon olmasaydı Black Metal dinleyemeyecektik. Bu gerçeği bilerek Black Metal dinliyorum ve bu gerçeği bilerek Quorthon’a çok derinden ve büyük bir saygı besliyorum.

  9. Lateralus says:

    under the sign of the black mark, hammerheart, nordland hepsinin kritiği olmalı bence. Böyle klasikleri görmek güzel oluyor. Efsane grup, efsane albümler..

    Ahmet Saraçoğlu

    @Lateralus, birkaç ay önce gaza gelip tüm diskografiyi baştan sona dinledim, ara ara yazarız tabii.

    Peste Noire

    @Ahmet Saraçoğlu, halen hammerheart kritiği beklemekteyiz
    ;)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Peste Noire, evet ya o kaldı cidden. Yakınlarda yazacağım söz.

  10. Shadowplay says:

    2.kuşak Black Metal’in bana göre ilk şarkısı, The Return albümündeki ”the winds of meyhem ” dir.Ayrıca bence yine o şarkıda türün en iyi vokalleri yapılmıştır.

  11. Karlos says:

    Quorthon candır ❤ Bathory’nin en kral albümlerinden biridir … ışıklar içinde uyu Quorthon çok seviliyorsun 🍺❤

  12. Ece says:

    A Fine Day to Die’a yıllardır gram eksilmeden duyduğum heyecanı betimlemeye çalışsam sanırım ”yükseklik fobime rağmen bungee jumping yapmak” gibi bir şey olurdu.

  13. woodenpint says:

    Bu albümü yazan adamla ”I’ll never eat pussy again” diye şarkı yapan adam nasıl aynı kişi olabilir inanılmaz bi skala gerçekten

    woodenpint

    @woodenpint, A Fine Day to Die nasıl bir duygu nasıl bir acımasızlıktır…..

  14. Cryosleep says:

    The elder among the men looked deep into
    The fire and spoke loud with pride
    Tomorrow is a fine day to die

    Gelmiş, geçmiş, gelecek en epik albüm.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.