# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AGRUSS – Morok
| 19.06.2013

Çernobil çocukları.

Ömer Kuş

Bugün normalde pek kritiklemediğim tarzda bir müzik yapan, yeni bir gruptan söz edeceğim. DRUDKH ve NOKTURNAL MORTUM gibi gruplar çıkarmış olan cennet vatan Ukrayna’dan çıkan bir grup AGRUSS. En basit tabirle black metal ile death metalin bir kırmasını yapan grup, bir saat boyunca kulaklarınıza hem tecavüz ediyor, hem de zevk almanızı sağlıyor.

Albümü dinlediğinizde gözünüzün önüne harap edilmiş bir doğa, gri bir gökyüzü, fabrika dumanıyla içine edilmiş bir hava ve yıkık dökük binalar geliyor. İnsanlık çoktan yoldan çıkmış ve geri dönülemez bir şekilde sona doğru ilerliyor. Umutsuzluk her tarafınızı sarmış durumda. Elinizden ise hiçbir şey gelmiyor. Kulaklarınızı dolduran bu görkemli müziği dinleyip öfkenizi kusmak dışında.

Leşlik-berraklık dengesi müthiş ayarlanmış prodüksiyonu sonuna kadar akıllıca kullanan grup, basit numaralarla enstrümanlarındaki kabiliyetsizliklerini gizlemek yerine, hem inanılmaz yoğun bir atmosfer yaratıp hem de müzikaliteden ödün vermemeyi beceriyorlar. Maharetle örülmüş bir ses duvarıyla sınırlarınız zorlanırken, dikkatlice dinlediğinizde ince işlenmiş gitar melodilerini duymak hiç de zor değil.

İki tane vokaliste sahip olan grup, vokal çeşitliliği bakımından da kesinlikle sınıfı geçiyor. Black metal çığlıklarından tutun death metal “growl”larına, pig squeal’lara (ne biçim cümle oldu lan bu) kadar geniş bir yelpaze mevcut. Müzik de hayvani bir black metal ile death metal arasında gidip geliyor. Okuduğum kritiklerde de grubu nereye koyacağını bilemeyen birçok (iki) kişiye rastladım. Bence de pek kurcalamanın manası yok.

Bahsi geçen iki türün baya ekstrem örneklerini çok başarılı bir şekilde birleştiriyor bence grup. Bunun üzerine de çok kısa akustik kısımlar, atmosferik bölümler (Under the Snow III mesela 14 dakikalık, çok yavaş, ambient tarzında denilebilecek bir şarkı) ve gayet başarılı gitar soloları da eklemeyi ihmal etmemişler. Kısacası çocuklar gerçekten derslerini çok iyi çalışmış ve bir saatten fazla süren bu albümü post-apokaliptik bir yolculuğa dönüştürmeyi başarmışlar.

Aslında bu albümü kışın keşfetmiştim ve o zamanlar kritiklemeyi planlıyordum ama bir türlü olmadı. Albümden en büyük keyfin de kış mevsiminde alınacağını düşünüyorum ama siz yine de kışı beklemeden direk yumulun derim. Bu aralar çoğumuz baya öfkeliyiz eminim, bu albüm iyi gelecektir diye düşünüyorum. “Morok”, bir üçlemenin ilk albümüymüş. Bir sonraki çalışmalarını merakla beklediğim ve seslerini ileride daha çok duyurmalarını umduğum bu Ukraynalı arkadaşları, black metal ve death metalin amansız tarafını seven herkese tavsiye ediyorum.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.00/10, Toplam oy: 7)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Code666 Records
Kadro
Anton: Vokal
Tvorek: Vokal
Pikach: Gitar
Kadya: Gitar
Mark: Bas
Nirf: Davul
Şarkılar
1. Damnation
2. Morok
3. Punishment for All
4. Fire, the Savior from Plague
5. Ashes of the Future
6. When the Angels Fall
7. Under the Snow I
8. Under the Snow II
9. Under the Snow III
  Yorum alanı

“AGRUSS – Morok” yazısına 6 yorum var

  1. Ömer Kus says:

    Böyle bi gruba PIKACHU diye gitarist ismi olmamis ama onu da belirteyim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ömer Kus, ulan tam onu yazacaktım.

  2. Exorsexist says:

    anahtar kelimelere bakınca aklıma gelen şey “atmosferik morok metal” oldu.

  3. Lefthandpath says:

    damnation’ı baya sevdim. sağlam gruba benziyor.

  4. baha says:

    ashes of the future’daki vokaller müthiş. gitar melodileri nefis. kapağa ise bittim. teşekkürler.

  5. Baybora says:

    Birkaç ay önce albüm adını taşıyan şarkıyla keşfetmiştim grubu,şarkıyı da albümü de beğenmiştim ama çabuk soğudum nedense. Ama albüm kapağının müthiş olduğu kesin,ve grubun ileride çok daha sağlam işler çıkarmasına da kesin gözüyle bakıyorum. Biyografilerine bakmamıştım hiç,kritik vesilesiyle bakınca 2009′un sonlarında kurulduğunu gördüm. Kritikteki üçleme muhabbetine de bakılırsa ileride güzel şeyler olacak bu grup için.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.