# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ZZ TOP – La Futura
| 11.04.2013

Kara Gandalf, kızlar ve motor.

Teksas blues’unun en cool 3 adamından oluşan ZZ Top, kendilerine has tarzıyla 1971 yılından beri bizlere seksi lick’lerle dolu müziklerini ulaştırmaya devam ediyor. Tush, Sharp Dressed Man, Gimme All Your Lovin gibi hitlere imza atmış, hâlâ HELLFEST gibi metal festivallerinde bile headliner olabilecek saygıyı gören az sayıdaki gruptan biri. Sahnedeki ağır ama senkronize hareketleri de hakikaten görülmeye değer.

Grup dev gitar koleksiyoncusu uzun sakallı adam Billy Gibbons, küçük elli uzun sakallı basçı Dusty Hill ve acayip havalı davullara sahip davulcu Frank Beard’dan oluşuyor. Tam 44 senedir beraber çalan üç adam. “La Futura” ise grubun 15. stüdyo albümü.

Rick Rubin prodüktörlüğünde çıkan albüm ZZ Top’ın enfes drive’lı gitar sound’uyla öne çıkıyor. Tabii bunda Billy Gibbons’ın eşsiz ve özel yapım gitarlarının etkisi de büyük. Onun haricinde ZZ Top’ı kişisel yetenekler üzerinden yorumlamak yerinde olmaz. Konu Steve Vai falan değilse zaten genelde bunu yapmak pek yerinde olmaz da, ZZ Top için hiç olmaz.

Örneğin Frank Beard için ne diyebiliriz ki? Blues groove’u olan, abartmayan bir davulcu işte. Veya grubun imajında sakalsız olmasına rağmen hiç sırıtmayışından falan bahsedilebilir. Yani teknik yorumlar bir yerden sonra afakî kalıyor bu tarz gruplar için. Dediğim gibi 44 senedir beraberler. O adamın yeteneğinin ne olduğu ya da ne kadar kendini geliştirdiği değil mesele, mesele o adamın ZZ Top olması, kendisinin bir marka olması. Eğer kendini çok geliştirip olmadık şeyler yaparsa insanlar ZZ Top duymak isterken başka bir şey duyabilir. Bunlar profesyonel olmada çok önemli etkenler bence.

Albüm “I Gotsta Get Paid” isimli acayip “badass” bir şarkıyla açılıyor. 2 gündür 50 kere dinlemişimdir herhalde. Sonradan baktım ki şarkı cover’mış. DJ DMD ft. Lil’ Keke & Fat Pat’in bir şarkısı olan “25 Lighters” isimli şarkıymış orijinali. Böylece şarkının neden bu kadar “badass” olduğu da ortaya çıkmış oldu. İkinci şarkı ise Long Live Rock N Roll’un meşhur rifinin alınıp biraz eklemeyle kullanılmış hali. Burada da bir selam çakılmış Rainbow’a (Blackmore) ve DIO’ya.

Over You isimli harika bir de ballad içeren albümün kalanı ise bizlere tatlı bir blues ziyafeti sunuyor. Billy Gibbons’ın müthiş sesi gerçekten de dinlemeye doyum olmayan bir tonda. Nasıl bir sigara, nasıl bir viskiyse içtikleri, resmen Homeless Mustard gibi çıkıyor sesi.

Geleneksel blues müziği çok da delta blues tadında olmayan ama daha rock n roll bir halde dinlemek isterseniz önerebileceğim bir albüm. İyi dinlemeler.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.50/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
American Recordings
Kadro
Billy Gibbons: Vokal, gitar, piyano
Dusty Hill: Bas, geri vokal
Frank Beard: Davul
Şarkılar
1. I Gotsta Get Paid
2. Chartreuse
3. Consumption
4. Over You
5. Heartache in Blue
6. I Don't Wanna Lose, Lose, You
7. Flyin' High
8. It's Too Easy Mañana
9. Big Shiny Nine
10. Have a Little Mercy
  Yorum alanı

“ZZ TOP – La Futura” yazısına 4 yorum var

  1. Lex Luthor says:

    sakalımı bu adamlardan ilham alarak 1.5 yıldır tek bir telini bile kesmeden uzatmıştım…

    He ZZ Top dinlemiyorum o ayrı… ama sakallar çok cool…

  2. Kaan says:

    Carmen Electra’lı ZZ Top harika olmuş yayın için teşekkürler pasifagresif.

  3. ismail vilehand says:

    eskiden (özellikle blues ve bluesvari şeyler kovaladığım dönemler) ZZ Top çok fazla dinlerdim. eskisi kadar olmasa da hala aklıma gelince açar dinlerim. albümü de gayet beğendim. bunca sene sonra hala gençlere taş çıkartacak kalitede müzik yapıyorlar.

  4. Berat Mutluhan Seferoğlu says:

    “Eh işte” diyebileceğim bir albüm.

    Benim esas dikkatimi çeken ayrıntıysa… Grubun sakalsız tek üyesinin soyadının Beard olması!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.