# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Neden black metal?
| 08.04.2013

Marjinallik içindeki muhafazakârlık.

Metal gibi uç bir müziğin içinde olanlar için tartışmaların da uçlarda yaşanması hiç de şaşırtıcı değil. Kanlı şovların, cinayetlerin, entrikaların, aşk ve ihtirasın olduğu bir müzikten bahsediyoruz. Gözlemlerime dayanarak, internette ve internet dışında dönen tartışmaların en ateşlilerinin genelde black metal üzerine olduğunu söylesem, pek de yadırganmam herhalde.

Diğer türlerin dinleyicilerinde rastlanmayan cinsten bir tutkuyla, gruplar, müzisyenler, düşünceler savunuluyor ve kutsallaştırılıyor. Tansiyon yükseliyor, ifadeler sertleşiyor, hatta tehditleşmeler görülüyor.

Black metali bu kadar tartışma konusu yapan nedir? Bir müzik türü korunmaya, savunulmaya muhtaç mıdır? Tavırlardan, düşüncelerden kurulu bir kale gerçekten var mıdır? Toplum düzenlerine, milyarların benimsediği inançlara baş kaldıran, dil uzatan bir müzik türünün dinleyicileri kendi aralarında neden muhafazakârlığa düşmektedir? Soruları ve cevapları çeşitlendirerek, görüşlerinizi paylaşmanızı diliyor, ad majorem sathanas gloriam diyorum.

  Yorum alanı

“Neden black metal?” yazısına 140 yorum var

  1. Çünkü BLACK METAL IST KRIEG.

    Ahahsd, şahsen Thränenkind’le benzer düşünceler paylaşıyorum black metal konusunda. Neden bu kadar çok dinlediğim cevabı ise, black metal (ve türevleri) tarzda müzik yapan grupların/müzisyenlerin, vermek istedikleri duyguyu dinleyiciye iletmek için gerekli atmosferi, tüm metal tarzları arasında en başarılı şekilde yapabildiklerini düşünmem. Belki bir istisna olarak power metal gruplarını verebiliriz ama o da benim almak istediğim tarz bir duygu değil :)

    Benim için BLACK METAL = ATMOSFER kısacası. Çiğ de olsa, depresif de olsa, progresif de olsa her alt kolunu severek dinliyor olmamın yegane sebebi de bu. İdeolojisi bana tamamen ters, imajı zerre kadar umrumda değil işin açığı.

    mKeles

    @Ertuğrul Bircan Çopur, Verilebilecek en kısa ve öz cevap gerçekten; “Çünkü BLACK METAL IST KRIEG”. Katılıyorum…

  2. carolus rexx says:

    bu konu hakkında sözlenebilecek çok fazla söz var ama bana göre black metal insanın derinlerdeki,karanlık köşelerindeki
    sürekli dışarı çıkmak isteyen ama sürekli bastırılan duyguların müzik yolu ile dışarı çıkmasının sonucudur.black metal melodileri insanların saldırganlıklarını,hırslarını,üzüntülerini,kederlerini barındırır.bazen pc başında dinlerken bilgisayarı parçalamak istersin
    bazense üzüntün olmasa bile göz yaşı akıtmana sebep olur bu müzik.işte bu yüzden black metal dinlenir.
    gerçektende çoğu insan hatta metal toplumunun içinde olan
    kişiler bile bu müziğe böyle bak(a)mazlar.bazıları -kendilerini biliyorlar- belirli sınırların dışında grup dinlemez,kendi sınırlarının dışına çıkmazlar ve
    metal kültüründeki tarz değişimlerinede karşıdırlar sürekli … olsun kalanı .tır et görüşü gibi.işte bu görüş bu var olanı koruma politikası yüzünden sadece black değil diğer metal türlerinin çoğu istenmemektedir.
    -nedendir anlamam merak iyidir hissetmeye çalış lan biraz-
    genelde black metale kötü bakış metal dünyasında bu kesimden gelir.e tabi iyi yönüyle bakan kişilerde var pek taraftarı olmayan ama dinleyicilerin neden bu müziği dinlediklerini ve neler hissettiklerini anlayan kişiler gibi sadece kendileri pek hissedemez ama o kişilere ‘adamsın’ demeyi borç bilirim.
    son olarak bu müziğin aşıkları vardır gel gelelim o kısıma, o toplumlar tarafından sevilmeyen kısıma…bana göre black metal taraftarları 2 ye ayrılır
    birinci tarafı dinlediği müziği hisseden ,o anı yaşayan ama ertesi gün takım elbise,okul üniforması vb. giyip işine giden evi barkı sosyal aktiviteleri olan kısım.ikinci kısmı anlatmama gerek yok zaten bilen biliyordur vargları,mayhemleri,kiliseleri,ölümleri…
    black metalin dışlanmasının asıl sebebi budur.şahsen ben birinci kısıma giren tarafta oluyorum onun için ikinci kısıma yorum yapmaya hakkım olduğunu düşünmüyorum , varsa aramızda öyleleri onlar anlatır zaten kendilerini.

  3. lefthandpath says:

    burada döncek tartışmaları şimdiden hayal edebiliyorum. Varg’ın hayatını truman şov gibi izleyenlerin onun hayatı üzerinden yaptığı felsefi çıkarımlarla dolu bir tartışma ortamı bizi bekliyor.

  4. atoutlemonde says:

    ben pek black metal dinlemem, agnostik olmama rağmen satanik bakış açısı pek hoşuma gitmiyor. ha tabiki de black metalin beslendiği tek konu bu değil. imajlar da abartılı geliyor açıkçası, corpse paint falan. ben görünüşte sade, müzikalite de gösterişi severim. ama tüm bunlara rağmen asla dinlemem gibi bir düşüncem de yok, sonuçta metale ilk başladığım yıllarda brütal vokal sevmezdim, şimdi clean vokali garipsiyorum. pek de yol gösterici bir yorum olmadı açıkçası ama bu benim düşüncem. bkz: etliye sütlüye karışmamak.

    earth's skin

    @atoutlemonde,

    “ben görünüşte sade, müzikalite de gösterişi severim.”

    Seni Deafheaven, Liturgy gibi grupların yanına alalım.

  5. thecrimsonking says:

    …ve dedi ki “SATAN”. Ardından Gaahl şarabını yudumladı.

  6. Rotten Kaan says:

    Varg Vikernes gibileri olmasa, bugün black metal çok daha iyi ve sevilen bir müzik olurdu.

    (Oltamı attım bekliyorum…)

    kapşonlu velet

    @Rotten Kaan, varg vikernes olmasa diyo lan black metale bugünkü şeklini verenlerden biri varg

    serdar91

    @Rotten Kaan, haklılık payı olan bir yorum.

  7. Lex Luthor says:

    Black Metal dinlemem. Dinleyeni de dinlemem….

    Black Metal aslında bir müzik değil.. Yaşam biçimi.. O yaşam biçiminin içersine girmeden sadece müziğini dinliyorsan bana göre poserdan başka birşey değilsindir…

    Mert

    @Lex Luthor, hocam neler diyosun

    owlboss

    @Lex Luthor, Nassı edek? Corpse paint’li halde BİM’den ekmek almaya gidip kasiyeri doğrayan bir death metalci görüp bundan zevk mi alalım? Norveç black metalci abilerin ağzından düşen laflarla yorum yapmayın ya arkadaşlar lütfen. Her şey kulakta biter ve bunu yaşayıp yaşamamak sana kalmış, bence bunu sen bir düşün.

    Mert

    @owlboss, aynen, cami falan yakmamız gerekiyor galiba.

    Lex Luthor

    @Mert, Hıristiyanlığın yaşadığı yozlaşmışlığı Müslümanlığın da yaşadığını düşünüyorsan ne diyebilirim ben sana…

    Mert

    @Lex Luthor, bence zaten doğru olan bu değil, benim demek istediğim gayet hiçbir şey yakıp yıkmadan, corpse paint falan yapmadan, hatta ideolojisiyle hemfikir olmadan da black metalin içindeki müzikal cevherlerden zevk alınabileceği, bunu yaparak poser moser değil zevk sahibi bir dinleyici olunacağı.

    Kamil

    @Lex Luthor, katılmıyorum. Black Metal müzik türü olarak kalmalı. Black metal eleştiriselliğini felsefe olarak edinebilirsiniz belki, ama uygulamaya dökmek/dökmeye çalışmak orta çağın barbarlığına dönüş olur. Silah almak ve insan öldürmek artık bakkaldan ekmek almak kadar kolay ve ‘sıradan’ hale gelmişken çok talihsiz bir açıklama olmuş bence.

    Onur Sancu

    @Lex Luthor, hiç düşünmeden 1 verdi Black Metal’e de.

    Lex Luthor

    @Onur Sancu, Ben sadece Heavy Metal, Hard/Progressive Rock, Power Metal, Neoclassical, Shred, Instrumental ve Melodeth dinlerim…

    Bunun dışında kalan Doom, Gotik, Black, Thrash ve Blackended bilmem nelerin hiçbirini dinlemiyorum…

    Onur Sancu

    @Lex Luthor, olabilir tabii. Zevkler, renkler, bir şeyler, başka şeyler.

    Lex Luthor

    @patso87, Arada sırada siteye takılıp insanların imla hatalarını düzeltmeye çalışarak bir yere varacağını sanıyorsan varacağın tek yer Burhan Altıntop’un kucağıdır… http://youtu.be/LVoJaYJYVDw

    patso87

    @Lex Luthor, Aslında sizin iyiliğiniz için yapıyorum. Savunmalar hep aynı oluyor. O zaman kimse sallamasın. Yanlışlıkla yapılanla bilmeden yapılan çok belli oluyo ayrıca…Biriyle tartışacaksam ya da bi konu üzerine konuşacaksam imladan bi haber adamın söyledikleri çok samimi gelmiyor aslında temel sorun olarak..

    Mayil Bigarman

    @patso87, ‘bi haber’ bitişik yazılır.

    Tribinal sound

    @Lex Luthor, “Mesela benim evimde 15 yıldır TV yok. İnanılmaz huzurluyum bu yüzden” diyip burhan altıntop örneği vermen de tuhaf olmuş ama neyse :D

    İmlaları düzelten arkadaşaysa söyleyecek söz yok tabii. Bu yolda devam etsin. Eline ne geçeeceğini düşünüyor acaba :)

    Lex Luthor

    @Tribinal sound, Kardeş, TV başka şey, internet başka şey…
    TV tamamen tüketicinin pasif kaldığı bir ürün…

    Dizileri tabiki de takip ediyorum… Bu aralar da Leyla ile Mecnun olsun, İşler Güçler olsun izliyorum.. Avrupa Yakasını da halen ara ara açar izlerim, uyarlama bile olsa, seneryosunda gedikler bile olsa, çekimde teknik hatalarda olsa bana göre kült olmuş bir dizidir..

    Hatta netten izlemek daha iyi oluyor. Zırt pırt giren 10-15 dakikalık reklamlardan da kurtulmuş oluyorum.. Ha ekran büyüklüğü sorun…. ona da projektör almak gibi bir fantezim var ama daha gerçekleştiremedim..

    Evde TV yok, ama laptop var tablet var… Teknolojiden bihaber deyililiz…

  8. Kamil says:

    Şeytani ideoloji üzerine fazlaca oynayan bir tür olmasa kesinlikle çok daha fazla severdim black metali. Bu düşüncede pek çok insan olduğu ortada bir şey zaten(bence).

    Immortal bu bağlamda benim için bir vaha gibi mesela. Ya da kısmen Marduk ve Mayhem.

    Neden black metal? Her insanın içinde bir canavar barındırdığı kanaatindeyim ve benim, içimde bulunan canavarı zincire vurma şeklim diyebilirim (black/death) metal için. Black metal, en azından benim için, müzikal yanına ek olarak bir anger management aracı.

    Ama belirttiğim gibi şeytani felsefeye fazla oynaması, black metali benim için death metale göre daha arka planda bir seçenek olmaya mecbur bırakıyor.

    Rotten Kaan

    @Kamil, Dindarlığından ötürü mü yoksa Şeytan/Satanizm tarzı şeyleri mi sevmiyorsun?

    Kamil

    @Rotten Kaan, Şöyle anlatayım. Dindar bir kişi olmam belli bir süreç içerisinde gerçekleşti. Dindarlığı belli bir miras olarak almak yerine belli bir süre sorgulayıp, öyle kabul etme yolunu tercih ettim.

    Dindar biri olmadan önce de sevmiyordum, hala da sevmiyorum. Seveceğimi de pek sanmıyorum hani.

    Rotten Angel

    @Kamil, Bence kendini kısıtlamana gerek yok. Müzik bu sonuçta. Şeytan figürü metalde her zaman bir isyanın simgesi olarak kullanıldı. Black metal grupları da şeytan’a tapmıyor. Bunların hepsi şov. İşin eğlencesine bakacaksın. Tom Araya mesela baya katolik. Ama cult şarkısının sözlerini söylerken, işin eğlencesinde olduğunu farkında.

    Ha dersen bana haram yazılmasın. İslam’da zaten ilahi veya Allah’a yöneltmeyen her türlü müzik haramdır. Pop müzikte olur, blues’da. İslam alimlerinin hepsi bu görüştetir.

    http://www.estanbul.com/gina-muzik-haramdir-157248.html

    Kamil

    @Rotten Angel, İşin şov olduğu vs. ortada. ama şöyle bir şey var ki, insan bir şeye ne kadar maruz kalırsa o kadar tepkisizleşiyor. Maruz kalıp tepkisizleşme yerine uzak durmayı tercih ediyorum.

    İslam’ın özünde müzik hakkında “tam olarak” haram veya helal kavramı yok bildiğim kadarıyla. Fıkıh konusunda yetkin bir kaç tanıdıkla konuştuğum ve okuduğum kadarıyla sadece Hz. Muhammed’in bir düğünde ” keşke tef/def(artık hangisi doğruysa) de çalsaydınız” dediği biliniyor. O da nikahın duyrulması anlamında.

    Hz.Ömer’in enstrüman çalanların enstrümanlarını kırdığı gerçeği var bir de. Müzik hakkındaki diğer kanılar bunlardan yola çıkılıp yapılıyor nihayetinde.

    Müzik konusunda Gazali’nin yolunu/düşüncesini daha geçerli buluyorum. Müzik eğer kötü yola yönlendirmiyorsa veya ibadetten alıkoymuyorsa sakıncası yoktur. Kötü yola götürmeye başlıyorsa mekruhtur veya haramdır.

    Black metal ve satanizm olayı konusunda bu yüzden çekingen duruyorum. Duydukça tepkisizleşme söz konusu malum.

    Konu bu kadar basit değil elbette. Engin bir bilgisi olan kişilere danışmak lazım. Dini anlamda geniş bir ilmim olmadığı için ne kadar ne desem de hafif,eğreti ne yazık ki.

    Lex Luthor

    @Rotten Angel,

    1) 5. Madde: ”Müzik dinlemek haram değil, mubahtır” http://home.gazetevatan.com/new/kategori_yazareskiyazilar.asp?exec=yazareskiyazilar&wid=31&kelime=m%FCzik&image.x=-373&image.y=-285

    2)”Maalesef bazı gruplar, uydurulan yalanları insanlara yutturuyor ve onları cehennemle korkutup dinden nefret ettirir hale getiriyorlar. Müzik dinlemek günah değildir” http://haber.gazetevatan.com/Haber/189586/1/Gundem

    3) ”Sanat eseri olarak müzik dinlemek güzel bir şeydir. Peygamberimiz de müzik dinlemiş, türkü söyleyen cariyeleri övmüştür. Hatta savaşa giderken develeri şevke getirip hareketlendirmek için beraberinde türkücüler götürürdü. Bunlara hadda denilir. Başkalarını rahatsız etmeyecek biçimde müzik dinleyebilirsiniz ama arabanızdaki müzik parçasını sonuna kadar açmak saygısızlıktır.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/134701/1/Gundem

    4) ”Ruhun müziğe ihtiyacı vardır… Alkollü içki içmek, edep dışı şeyler söylemek, insanları günaha kışkırtan müzik ve benzeri şeyler haramdır. Sanat eserleri dinlemek ve halkın kültüründen kaynaklanan şarkı ve türküleri söylemek ve meşru ölçüler içinde eğlenmek mubahtır…İmam-ı Gazali, İhya adlı eserinde dağların, taşların, kuşların, develerin etkilendiği müziği haram sayanların, develerden de kaba, duyarsız kimseler olduğunu belirtmektedir. Siz namazınızı muntazam kılınız, müzik sanatınızı da icra ediniz. ” http://haber.gazetevatan.com/Haber/127972/1/Gundem

    5) ”Sanat olarak müzik ve meşru eğlence mubahtır.” ((Mubah sapmakta kişinin serbest olduğu şey demektir)) http://haber.gazetevatan.com/Haber/127895/1/Gundem

    6) ”Müzik dinlemeyi haram saymak cehaletin kendisidir…Müzik, âşıkın aşkını, fasıkın fıskını artırır. Elbette günaha yönlendiren müzik türlerini dinlemek doğru değildir.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/121544/1/Gundem

    7) ”Peygamber’in sahabîleri de yeri geldikçe eğlenmişler, zamanın oyunlarını oynamışlar, müzik dinlemişlerdir.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/88831/1/Gundem

    8) ”Güzel sanatlar, müzik ruhun gıdasıdır. İmam-ı Gazali, kuşlar, hatta cansız sanılan doğa dahi müzikten etkilenirken müzikten etkilenmeyen insanı hayvanlardan da aşağı tutmaktadır. İnsan elbette haram olmayan dünya zevklerinden istifade edecektir. Peygamber’in sahabileri de yeri geldikçe eğlenmişler, zamanın oyunlarını oynamışlar, müzik dinlemişler, düğünlerde ve yol esnasında şarkılar söylemişlerdir.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/84739/1/Gundem

    9) ”Kuran’ın musikiyle okunmayacağını yahut müzik varken Kuran okunmayacağını, bunu yapanın küfre gideceğini söyleyen kişi, kendisi dine iftira etmekle küfre gidiyor. Zaten Kuran’ı hafızlar musikiyle okurlar. Kuran okurken dışarıdan müzik sesi gelmesinin hiçbir sakıncası yoktur. Önemli olan, Kuran’a konsantre olmak, onu huzurla okumaktır. Fondaki müzik eğer etkilenmeyi daha da artırıyorsa sakıncası olmadığı gibi güzeldir de. Cehalete kesinlikle prim vermeyiniz.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/78668/1/Gundem

    10) ”Kalbiniz Allah ile meşgulken gelen müzik sesi de Allah’ı anma şeklinde gelir sizin kulağınıza” http://haber.gazetevatan.com/Haber/46799/1/Gundem

    11) ”Ebu Talib el-Mekkî, İmam-ı Gazâlî, Abdulkahir Söhreverdî gibi İslâm bilginleri, müziğin mübah olduğunu kanıtlarıyla anlatırlar. Müziğin güzel ve helâl olduğunu temellendiren Gazâlî şöyle diyor: “Bir anlamı olmayan basit sesler dinlemek caizken, anlamlı ve hikmetli sözler bildiren sesler dinlemek neden caiz olmasın?…Şarkı dinlemeyi kötüleyen rivayetler, kalpte şeytani duygular uyandıran şarkılar hakkındadır” http://haber.gazetevatan.com/Haber/39888/1/Gundem

    12) ”Müzik dinlemek haram değildir. Yüce Allah, Şad Suresi’nde Davud’un sesine dağların yankı verdiğini, kuşların gelip Davud’un melodilerine katıldığını bildirmektedir…Hz. Peygamber hem müzik dinlemiş, hem şarkı söyleyen cariyeleri övmüş, düğünlerde şarkıcılar bulundurmayı öğütlemiştir. Savaşlara giderken develeri coşkuyla yürütecek güzel sesli türkücüler götürmüştür. Hal böyleyken müzik dinlemeyi haram saymak cehaletin kendisidir…Elbette günaha kışkırtan müzik türlerini dinlemek doğru değildir. Gönülde günah düşünceleri uyandıran melodiler haramdır. Çünkü harama sebep olan şey de haram olur.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/35182/1/Gundem

    13) ”Mevlidin ney veya sanat müziği eşliğinde okunmasında sakınca yoktur. Ancak mabetlere, mescitlere, camilere böyle saz, müzik aletlerinin sokulmasını doğru bulmam.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/33196/1/Gundem

    14) ”Müzik dinlemek haram değildir, mubahtır. Müzik ruhun gıdasıdır. Kötü duygu ve düşüncelere değil, ruhaniyyete sevk eden musiki, yani sanat musikisi insanı ruhani âlemle yüz yüze getirir…” http://haber.gazetevatan.com/Haber/24794/1/Gundem

    15) ”Banyo ve tuvalette müzik dinlemek yahut şarkı söylemek günah değil ama tuvalette şarkı söylemek edebe (görgüye) aykırı bir davranıştır” http://haber.gazetevatan.com/Haber/18071/1/Gundem

    16) ”Elbette ezan okunurken ezanın dinlenmesine mani olacak biçimde yüksek sesle müziği açık tutmak doğru olmaz. Müzik kısılır. Ama işi gücü bırakmak zorunluluğu yoktur.” http://haber.gazetevatan.com/Haber/14869/1/Gundem

    17) ”Şarkı söylemek haram değil” http://haber.gazetevatan.com/Haber/12409/1/Gundem

    —–

    Süleyman Ateş yılların ilahiyatçısı, 35 küsur yıl öncesinin Diyanet İşleri Başkanı ve müçtehittir..Müçtehit, ayet ve hadislerden hüküm çıkaran ve yeni hukukî ve dinî meseleleri halletme kudretine sahip olan bilgine denir..

    Müzik ile ilgili meseleleri verdiğin linketeki vahhabi deli saçmalıklarından değil, doğru kaynaktan öğren…

    Hoca sadece şeytani düşünceleri gıdıklayan müzikler ile ilgili olumsuz yanıtlar vermiş…Bu tür düşünceleri de: ne Dark Tranquillity, ne Malmsteen, ne Grave Digger, ne de Impellitteri dinlerken yaşamıyorum…

    PS: Türkiye’de ve diğer pek çok islam coğrafyasında bugün yaşanan müslümanlık Ehli Beyt müslümanlığı değil, Emevi Müslümanlığıdır… Önce bu konuyu ayırt edin..

    Kamil

    @Lex Luthor, Tek bir kaynaktan veya hocadan faydalanmak doğruluğu tam kavramak açısından ekisk/yanıltıcı olabilir önce onu söyleyeyim.

    Farklı kaynaklar farklı şeylerden bahsetmekte konu hakkında. Yazdığımda belirttiğim gibi Gazali’nin bakış açısının genel kabul edilmekte. Kur’an’da hakkında kesin hüküm bulunmayan şey ile ilgili %100 doğru/yanlış demek biraz sakıncalı kanımca.

    Abartıya kaçmadan orta yolu takip edip, dini meseleler konusunda olumsuz ifade belirten müziklerden kaçınmak inanç penceresinden daha iyi olacaktır.

    dark death

    @Lex Luthor, emevi yada ehli beyt falan ne farkeder yahudilik, hristiyanlık ve islam hepsi aynıdır. İbrahimi din mensubu olan birinin kendi anlayaşına karşı çıkan black metali dinlemesi çelişkidir zaten. O zaman o dini terket öyle karşı çık.

  9. violence says:

    çünkü..
    http://www.youtube.com/watch?v=SBwu83RR6ZU

    black metal samimidir.vericeği şeyi direk verir.çok basit ve çok vurucudur.dünyanın en yalnız adamları, herşeyi kendileri yaparak ortaya çıkarırlar bu müziği, bu yüzden çok kişiseldir, içtendir.

    DrAQA

    @violence, Katılmamak mümkün değil.

    Son of Moonshine

    @violence, sevgili kardeşim demet akalında samimi müzik yapıyor kendi neyse öyle davranıyor şarkılarıda öyle. şimdi onuda mı sevecez? yanlış bir kriter samimiyet. çok genel bir kriter. bir şeyi sevmenin nedeni kendine benzetmendir samimiyet değil.

    violence

    @Son of Moonshine, demet akalın para kazanmak ünlü olmak için yapıyor gayet ortada.yaptığı albümü 500 adet bastıran müzik grubuyla bir tutulamaz.

  10. Lex Luthor says:

    Blak Metal’in aslında bizimle hiiiiiiiç alakası yok…

    Klasik upsidedown haç simgesi İsayı ve hıristiyanlığı reddedip, şeytanın safında olmayı simgeliyor… Yani olay Hıristiyan kültürünün iç meselesi gibi birşey

    Halbuki haç inancı müslümanlıkta yoktur.. İslam anlayışında İsa göğe yükseltilmiştir… Bu arada İsa’nın sığındığı yerde olup olmadığına bakmak isteyen yahudilerden biri eve girip çıktığında İsa suretinde görünür ve Yahudiler onu İsa sanıp çarmıha gererler…. Olayın özü İslam dini açısından budur…

    Aslında İsa’nın göğe yükseltilmesi Hıristiyanlıkta da vardır: http://www.wisdomportal.com/Levitation/Transfiguration(800×1176).jpg ama Hıristiyanlar inadına haç ve çarmıh olayına inanıyorlar…

    Hal böyleyken aslında Haç kültürünü ti’ye alan ve upsidedown haçı albüm kapaklarında felan kullanan Black Metal’in bize batmaması lazım. Esasında işin o kısmı bana batmıyor zatende.. Hatta Hıristiyanlığın yozlaşmışlığı karşısında hoşuma bile gittiği oluyor..Hatta Black Metal sayesinde uyuşukluktan reflekslerini kaybetmiş olan Hıristiyan kültürü tekrar silkinip kendine bile gelebilir..

    Sorun bunu tüm inançları kapsayacak şekle getirdiklerinde ortaya çıkıyor… Kendi bahçende ne yapıyorsan yap!!!

    Tüm bunlara karşın asla ve asla black metal dinlemem….Dinleyen dinlesin…Hıristiyan bağnazlığını eleştirip, kendileri de bağnazlaşmadan yapsınlar bunu..

    patso87

    @Lex Luthor, Thrash Metalin ve Death Metal’in var ama Black Metal’in bizimle hiiiiiiiç alakası yok öyle mi? İşte buna gülerim…

    Lex Luthor

    @patso87, Death Metal daha evvelde başka bir yorumda yazdığım gibi ”Korku filmlerinin müzikal versiyonudur”.. Bu akademik çalışmalarada geçmiş bir tespittir…

    Bunu anlamak için önce Ed Gein’i tanımalı, ardında da Amerikan kamuoyunu nasıl sarstığını, kendinden sonra müziği, resmi, filmleri ve romanları nasıl etkilediği görmen lazım… Korku faktörü Death metalin esas mayasıdır… Ee korku/korkunçluk/kasvet olguları evrenseldir..

    Thrash Metal, NWOBHM ve Punk kırması(opps Iron Maiden ilk albümlerinde punk bir imaj çizittiriyordu değil mi!!) bir müzik olduğu için içinde politik karşıtlık olacak doğal olarak… Ee bizde insanız. insan olduğu her yerde politika da olur, yozlaşmışlık da olur..

    Dolayısıyla Death ve Thrash hiçbir ülkeyle sınırlanamaz…

    Black Metalse özünde Hıristiyan, daha sonra da din karşıtlığı şeklinde ilerlemiş bir müzik… Adım gibi eminim sonradan black metal icra eden müzisyenlerin çoğu ortodoks hıristiyanlık anlayışının yaşandığı geleneksel ailelerden(Baptist bile olabilirler) çıkmadır…Tıpkı kilise kaçkını Nietzsche gibi..

    Alman düşünür Günther’in dediği gibi: ”Baba’da olmayan ne meziyet varsa onda(erkek çocukta) mevcuttur” Çünkü erkek çocuğun bilinçsel gelişimi ‘çoğu zaman’ baba sayesinde değil, babaya rağmendir! Psikiyatri ekolünde de ‘baba oteritesi devlet oteritesine özdeştir’.. Yani babayı ve özünde sistemi sevmeyen isyan eder, aykırı olur…Buna geleneksel hıristiyan bağnazlığını da eklersen işte al sana black metal…

  11. owlboss says:

    Black metalin o satanik atmosferini seviyorum ve bu müziği sonuna kadar savunuyorum.İmajını seviyorum çünkü ideolojilerinin çekiciliğini, ciddiyetini ve inandırıcılığını arttırıyor.İyi ki böyle bir müzik var ve iyi ki atmosferini hissettiriyor bana.(not: en sevdiğim müzik grupları ; converge, the dillinger escape plan, enslaved, meshuggah, mastodon, morbid angel, opeth, watain vs. yani tamamen black metalci olduğu için black metali savunan bir dinleyici değilim.)

  12. kapşonlu velet says:

    owlboss sana katılıyorum kardeşim

  13. patognomonic says:

    Corpse paint : Epic fail
    Dikenli ve deri aksesuarlar : fail
    Ormanda bi haller bi tripler : fail
    Satanik kelamlar : fail
    Sozde Kari kiz kesme ve kanli sahneler : fail
    Ağlayarak depresif black yapmak : Epic fail

    Black metalde atmosfer ihtiva eden, duyguyu dinleyiciye net bi sekilde aktarabilen calismalar,underground takilmalar ve elitizm : EPIC WIN

    Beaver

    @patognomonic, dikenli deri aksesuarları şimdi bütün hanımlar ablalar ev hanımları giyiyor ulan eskiden blackcilere has olan şey şimdi ayaklar altında :D

    OMustafar

    @patognomonic, bu yorum ibret olarak stüdyolara falan asılmalı. Orman bulan dalıp klip çekiyor be!

  14. Beaver says:

    Black Metal Gerçeği !

    Ne zamandır böyle bir makale yazmayı düşünüyordum, fırsat bugüneymiş..Black Metal hakkındaki bilinmeyenleri, öğrenilmek istenenleri ve gerçekleri anlatayım dedim.İçine gerçek bilgilerde girecek, şahsi fikirlerim de.Maddeleyerek gitmek istiyorum.

    1) İlk önce Black Metal’in savunduğu ideolojiye bakmak lazım.Biliyorsunuz müzikler varolan ideolojilere göre şekil alıyor.Şüphesiz diyebilirim ki “Black Metal, satanizm dinine inanan insanlardan çıkmış ve hala devam eden bir müzik tarzıdır.Bunu kimse inkar edemez.Satanizm dinine inananların kendileri diyor bunu.Bu müziğin ideolojilerini savunduklarını itiraf ediyorlar.

    2) Gelelim ideolojiye.Nedir bu ideloloji?Yani Satanizm.Biliyorsunuz her din bir ilaha tapar ve onun için ibadet eder, adaklar adar.İslamiyetteki kurban, yahudilikteki ağlama duvarı, eski dinlerde kol bakacak keserek ibadet, kendini zincirlere vurma vs vs bunlar uzayıp gider.Satanizm dininde de bir ilah vardır: “Şeytan” olarak adlandırılan kötülüklerin simgesi bir varlık.Satanizm dinine göre kötülük herşeyi çözer, zeka ancak kötü işler yaparak aydınlanır.Bu din adına adaklar adanır.Kedi kesilir, insanlar kesilir.Biliyorsunuz buraları zaten saolsunlar televizyonlar gerekli olanları aktarıyor.

    3) İslamiyet de dahil (ilahi) her dindende olduğu gibi Satanizmin de bir müzik anlayışı vardır: Black Metal.Black metal bu mantıkla ortaya çıkmıştır zaten.Heavy Metal varolan toplumsal basmakalıp düşüncelere karşı oluştu, Black Metal’de kendine savunacak bir mantık buldu, Satanizm.

    4) Şimdiki duruma bakıyorum da gençlerimiz, bizim evlatlarımız bu müzik türüne yakınlaşıyorlar, ya da yakınlaşmaya çalışıyorlar.Oysaki ideolojisini bilmeden, neyi amaçladığını bilmeden.Yarın bir gün gerçeği öğrendiklerinde çok geç olacak, kendilerini Satanist Ruhlara esir edecekler, o din için kendilerini bile feda edeceklerdir.Ne büyük acıdır bu bizim için.

    5) Şeytan için herşey yapılır.Zaten görmüşsünüzdür, sahne de canlı canlı kafa kesmeler, satanist seyircilerin alkışlaması, daima silah vs aletlerle dolaşmaları, albümlerinin bu tür objelerle yapılması, hatta çekilen resimlerde bi silah var.

    6) İnsanlarımız yanlış yöne kayıyor.Birsürü insanın maillerinin sonunda 666 var.Sorduğumda “Geyik olsun diye koydum” diyor adam.Onların eline koz verdiğinden haberi yok.Neyin ne olduğundan haberi yok.

    BU YAZIYA RASTLADIM :d BAYA GÜLDÜM ne bileyim 4. madde özellikle kahkaha attım :D

    nedeni yok aslında atmosferini seviyorum black ve tüm alt katagorileri ilgimi çeker ormanlar ,karlı soğuk havalar ,kirli gitar tonları vs vs… adamı moda sokuyor ulan bu müzik türü.

    Rotten Kaan

    Bu yazı heavymetaltr.com ‘ un admini tarafından yazılmıştı. Kemalist milliyetçilerin kurduğu heavy metal sitesiydi, kapananı çok oldu. Death, doom, progressive, black metali falan ”metal” olarak görmüyorlardı. Progressive metal yazmazlardı, progressive yazarlardı. Hahaha valla öyle bir site bir daha gelmeyecek. Az gülmedik o site saolsun. Marduk Polonya’da yasaklandı diye, site de kutlamalar falan oluyordu. Black metal dinleyenleri vatana ve metale ihanet ile suçluyorlardı.

    Beaver

    @Rotten Kaan, çok malca bir yazı kapandığı iyi olmuş yazanın akibeti ne olmuştur acaba belki hacca falan gitmiştir.

    Mert

    @Rotten Kaan, hahaha çok bombaymış site progresifi metal olarak görmemeleri falan baya epic biyermiş keşke yetişebilseymişiz.

    Rotten Kaan

    @Mert, Buradan görebilirsin:

    http://web.archive.org/web/20090211181510/http://www.heavymetaltr.com/Forums.html

    Metal türleri bölümüne dikkat :)

    Nightwing

    @Rotten Kaan, Olm o site belirli bi sayasi fikrin etrafında kurulmadı, sitenin içinde her telden adam vardı. Ama alemin gördüğü en metal yobazı adamlar o sitedeydi. Hala metal yobazı deyince benim aklıma direk o site geliyor. Saçmalığın daniskasıydı. Bazı yazılar falan aklıma geliyor hala gülüyorum. Kapanalı yıllar oldu amk. Ne günlerdi be. Ama bize de çok şey öğretti o kadarda hakkını yemeyelim :)

    Batu Sarıtürk

    @Beaver, Sonuna gelene kadar kendin yazıyorsun sandım, “aha adamın kafaya bak.” falan derken sonda bir gülme geldi :D

    Beaver

    @Batu Sarıtürk, bende güldüm :D

    Nightwing

    @Beaver, Black Metal’i sadece Satanizm olgusuna indiren bu saçma sapan yazı daha en başından siklenme hakkını kaybediyor.

    Evet Black Metal’in özünün çıkış noktası Satanizm Anti-Religion gibi kavramlar olabilir. Ama Black Metal ikinci dalgasıyla yani Norveçli abilerimizin ellerinde daha geniş bir skalaya kavuştu. Hele bugün liriksel anlamda özünden sapıtmadan Okültizmden tut ölüme, Anarşistinden tut Milliyetçisine, depresyonundan tut mitolojiye, fantastiğinden tut savaşa, tarihinden tut doğaya, şiddetinden tut eşşeğin zikine hemen her şey Black Metalde işleniyor.

    Bazı insanların bilgi sahibi olmadan ahkam kesmelerini gördükçe çok mutlu oluyorum :)

  15. saw you drown says:

    Black metal nefrettir black metal yalnızlıktır black metal karanlıktır black metal bir metropolde yüzlerce insan arasında dolaşırken transilvanian hunger dinleyip o insanlardan nefret etmektir black metal yatağında uyurken kulaklıkla dunkelheiti son ses açıp depresifliğin lanetin dibine vurmaktır black metal apokastastasis panton dinleyip dehşet dolu anlar yaşamaktır black metal wolf and fear dinleyip sınırları zorlamaktır black metal çığlıktır acıdır umutsuzluktur black metal samimi olmaktır karakterli olmaktır black metal de mysteriis dom sathanas dinlerken şeytanla konuşmaktır black metal insanların içinde değil kendi kafanın içinde yaşamaktır işin özü black metal sadece müzik değildir!

    aliihsan balı

    @saw you drown, Black Metal cümle sonuna nokta koymamaktır.

    saw you drown

    @aliihsan balı, Başka derdin yok mu?

    aliihsan balı

    @saw you drown, Valla yok.

    Kamil

    @aliihsan balı, ağa sağlam güldüm ya.

    Onur Sancu

    @saw you drown, YÜRÜ BE

    Jester

    @saw you drown, sana da <3

    saw you drown

    Taşak geçmek için gidin başka birşeyler yapın. Benimle uğraşmayın.

    DrAQA

    @saw you drown, Yok usta, duygularını açıkça yazan ve imla hatası yapanlar PasifAgresif yorumcularının gözdesidir. Yazdıklarını okuyup anlamalarına rağmen, bu yazdığını akademik bir dergide makale olarak yayımlatacağın için imlayı kontrol edip tashih yapıyorlar. Kızma onlara, sen ben imla hatası yapmasak, bu adamlar işsiz güçsüz kalır boşver.

    saw you drown

    @DrAQA, Ciddiye almayayım diyorum. Boşver diyorum. Sanal dünya diyorum ama herşeyin bir sınırı var. Yazdığım her yorumun altında iğneleyici laflar görüyorum. Neden nokta koymadın. Sen trollsün. İnsan olan böyle düşünemez. Bugünde performasın süper. Yürü be gibi saçmasapan şeyler. Bıkkınlık geldi artık. Unuttukları bir iki şey var. Birincisi yazdığım yorumlar beni temsil ediyor. 10 karakterlik bir ismi değil. Lütfen ciddiyet biraz! Anlayamadıkları bir başka durum da herkesi kendileri gibi zannetmeleri. Ne yazık ki herkesin hayata bakışı farklı. Bunu anlayabilirseniz çok mutlu olurum. Birde işi çok ileri seviyelere taşıyanlar var ki onlardan bahsetmek bile istemiyorum. Adamın hayal dünyası o kadar gelişmiş ki bir yorumdan benim karakterimi ve nasıl bir insan olduğumu ortaya koymaya çalıştı. Ne yazık ki durum böylesine içler acısı. İçlerinde bu denli ileri zekalı kimseler de var.

    Mert

    @patso87, hoş değil.

    saw you drown

    @Jester, @aliihsan balı, @Onur Sancu, Bu sitede huzur içinde birşeyler yazamayacak mıyız?

    İşiniz gücünüz insanlarla dalga geçmek. Gülmek istiyorsanız gidin başka birşeyler yapın. Burda komedi içerikli yazı yazmıyorum. Yazdığım yorumlar beni ilgilendirir. Katılmazsınız, komik bulabilirsiniz, saçma bulabilirsiniz; ama bunu belirtip dalga geçme hakkını hakkını kimse size vermedi!

    aliihsan balı

    @saw you drown, son bir sorum var.. hem uyuyup hem de Dunkelheit’ı sesini açmak zor olmuyo mu? Teşekkürler, kolay gelsin..

    Mert

    @saw you drown, söylediğin çoğu şey çoğu black metal dinleyicisi için geçerli olmakla birlikte dışardan bakan insanların bu tarzdan çekinme nedenlerinden biri.
    Çekinmeyin arkadaşlar gelin su çok güzel.

    Rotten Kaan

    @saw you drown, Bu arkadaşın yazdıklarını ”ergence”, ”çocukça” veya ”komik” bulabilirsiniz. Ama bu size dalga geçme hakkı vermediği gibi, sizin dalga geçmeniz bana göre asıl çocukça olan kısım. Burası özgür bir platform, isteyen istediği şekilde görüşünü belirtebilir. İnsanlarla alay etmeye hiç gerek yok.

    artist

    @Rotten Kaan, Şimdi “burası özgür bi platform” falan konusunda çok katılamayacam.

    Adamlar kafalarına göre istediklerini yayınlamıyolar mesela. Sürü psikolojisiyle birini yerden yere vurup yüceltebiliyolar. (Yücelttikleri genelde kendileri oluyo tabi zazazazazazazaza)

    Mert

    @artist, özgürlüğünde bir sınırı var, özgür diye küfür hakaret falan içeren şeyleri tabiki yayınlamazlar, iyiki de yayınlamıyorlar. Mesela benim daha hiç yayınlanmayan postum olmadı, gayet özgür bir şekilde takılabiliyorum bu platformda.

    Ufuk Sönmez

    @saw you drown, beyler saw you drown’un katılmadığımız fikirleri kadar, sitede mantıklı, ciddi yorumları da var. adamı siteden soğutmayalım lütfen, diğer sitelerden farkımız olsun. sen takılmaya devam et kardeşim, sen düzgün yazdıkça insanların senin hakkındaki fikirleri değişecektir.

  16. Crust says:

    Marduk gibi punk kırması gruplardan nefret ediyorum. O muzigi 13 14 yaşında bir ergende yapabılır. Bu kadar unlu olmayı hak etmiyorlar. Immortal ve Dissection gibi gruplara saygım her daim vardir.

    B U R Z U M

    @Crust, güzel espri:D:D:D böle komikli, şakalı yorumları seviyorum:)

    earth's skin

    @Crust, ya ben lan neyse bir şey demiyorum

    lefthandpath

    @Crust, nickin de crust halbuki.

  17. Nightwing says:

    Black Metal’in her türlü içinde olan biri olarak Black Metal’in tüm dinlere sövüp de, neden kendi içinde bu kadar muhafazakar olduğunu açıklayayım.

    Black Metal’in muhafazakarlığı ahlak, anti-özgürlük ekseninden gelir. Black Metale göre ahlak ve anti-özgürlük dinden gelmez kötülükten gelir. Çünkü insanın ahlak tabularını yıkması veya özgürleşmesi onun iyiliğinedir. Black Metal hiçbir zaman iyiliği savunmaz. Diğer türler gibi kötülüğü yüceltip de hippi hippi özgürlükten falan bahsetmez. Diğerleri gibi doğan görünümlü şahin değildir. Nettir. Neyse odur. Black Metalin aslında din karşıtı olmasına rağmen dinlerin baskıcı rejimini içten içe destekler. Çünkü baskıcı rejim, muhafazakarlık insanı kısıtlar. Yani Misantropizm. Bu Black Metal’in bana göre en temel felsefesi. Öbür türlü ahlak tabularının yıkılıp insanın özgürleşmesini istersen o insanoğlunun iyiliği amacını güder. Bu ise Black Metal’e ters. Bunun için Black Metal muhafazakardır anti-özgürlükçüdür. Bu konuda üstad Euronymous’un görüşleri son derece aydınlatıcıdır. İnceleyebilirsiniz.

    Bir başka deyimle diğer türler Laveyan Satanistse, Black metal Teistik Satanizmdir.

    Umarım aydınlatıcı olmuşumdur.

    artist

    @Nightwing, Bu sitedeki herkes de Bilmemne Metal’in her türlü içinde olduğunu düşünüyo.

    Parça kaydeden her oluşum adam yerine konmamalıdır diye düşünüyorum şahsen ben..

    Son dönemde çok arttı böyle başlayan yazılar farkına vardıysanız..

    Nightwing

    @artist, eee sonuç?

    artist

    @Nightwing, Yeterince aydınlatıcı olmadığın sonucuna varabilirsin kendi adına.

  18. TAAKE says:

    bu konuda çok yazdık artık kendimizi tekrarlamak istemiyoruz burdaki anti-black metal yorumları da artık kendi kişisel görüşü deyip cevaplama lüzumu görmüyorum bir insan ya müzikal olarak black metali sevmez ya da dünya görüşü ve dini inancı sebebiyle,müzikal olarak beğenmeyen hatta nefret eden insana diyecek lafım yok,zevkler ve renkler sonuçta,imajını ve kültleşmiş tavırlarını beğenmeyen insanlarda haklıdır ama ideolojisi,felsefesi ve mücadelesi konusunda konuşan insanları hiç bir zaman ciddiye alamam,çünkü din kavramı hayatının merkezine oturtmuş veya önemli bir yerinde olan insanlar asla ve asla black metali anlayamaz,hele hele kişi yobaz ve dini hiç sorgulamadan kabul ettiyse black metal onun için en anlamsız ve karmaşık şeydir,bir de bizim gibi ülkelerde yaşayan insanların şanssızlığı şudur ki bu ülkelerde hakim olan din şu anda olup olabilecek en yanlış şekilde anlaşılmkata ve yaşanmakta,bırakın gerileme ve çöküşü, sürünme safhasında bulunmaktadır,bilim ve teknoloji cilalı taş seviyesinde,en ufak bir özgür düşünme ve eleştiriyi şeytana hizmet olarak algılanmaktadır,hala regl olan kadının durumu,tavuktan kurban olur mu,sakız orucu bozar mı dan ileri gidemeyen bir patinajın içerisindedir,parkta bira içen veya sevgilisiyle el ele dolaşanları bile şeytanın uşakları,kafir ve cehennem odunu kabul eden bir çarpık anlayış ve bu anlayıştaki kişi ve ülkeler için black metal gözleri kamaştıran bir ütopyadır,ama aynı zamanda en gerekli şeydir,belkide ileride bütün bular aşılır,tıpkı zamanında çiçek toplayan,matematik bilen,aşırı güzel,aşırı çirkin kadınların şeytana hizmet ettiğini düşünüp onları yakan kilise ve avrupanın bu gün en medeni ve en özgürlükçü,bilimsel ve refah dolu ülkeler olduğunu gördüysek,yani bu değişim ve aydınlanma gerçekleşmişse bizim gibi ülkelerde de bunlar gerçekleşebilir,bilinçli ve umutlu olmak lazım
    son sözü ben değil Nietzsche söylesin
    İnançlar hakikat düşmanları olarak, yalanlardan daha tehlikelidir…

    son olarak aslında önceden paylaşmak istemiştim ama,tamda bu konuya çok iyi denk geldi,zamanında metal.tr sitesinde çok güzel ve seviyeli bir black tartışması dönmüş,burda black metal nedir?black metal ideolojisi mi,felsefesi mi?black metal neden sevilmez?black metal neden sevilmez?black metal ve diğer etkilediği ve etkilendiği şeyler neler?black metalin müzikal öğeleri nasıl oluşmuştur?niçin bu kadar agresif ve dinlemesi zor bir türdür? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz,baştan sona okuyun

    http://www.metaltr.net/frmasc25113-gun0-baslangic0

    Lex Luthor

    @TAAKE, Din hakkında hiçbir şey bilmiyorsun… Klasik, klişe dolu oryantalist yaklaşımlarınla da bir yere varamazsın…

    Makyevel’in Prensi, Rousseau’nun Toplumsal Sözleşmesini, Hobbes’un Leviathanını sular seller gibi okuyarak kendini yetiştirmeye çalışan tipik avrupacı mülkiyeli kafası…

    çok etkilendim…

    Kamil

    @Lex Luthor, dibine kadar katıldım ağa.

    Şafak

    @Kamil, +1 Black metal dinliyoruz ve evet dindar yetiştirildik hala kendimize dindar diyebilir miyim bilmiyorum ama kimse kimseye sen dindarsan bunu anlamazsın demeye hakkı yok kusura bakma bunun kitabını sen yazmadın

    TAAKE

    @Lex Luthor, Ben şunun bunun görüşünü apaçık gerçekleri yazıyorum,gerçekler kadar da insanların kör oldukları kadar bir şey yoktur,ben orada direkt zaten dikkatli okursan dinin iyice çarpıklaştırılması ve yozlaştırılması konusundan bahsettim daha çok,ayrıca beni hiç tanımadığın halde şunu bilmiyorsun,bunu bilmiyorsun gibi gibi şeyler yazmak zaten baştan çok saçma,beni zerre kadar tanımıyorsun,sana ne kadar zıt görüşlerin olursa olsun saygım var,seni ilgilendirir,ama Din hakkında hiçbir şey bilmiyorsun… hele,hele tipik avrupacı mülkiyeli kafası gibi ithamlarla abdurrahman dilipak-fehmi koru ağızları ile benimle değil black metal hiçbir şey tartışamazsın,onun için fazla uzatmaya gerek yok,çünkü çok farklı dünyaların,çok farklı düşünen kişisiyiz

    Lex Luthor

    @TAAKE, Hayatımda hiç okumadığım muhafazakar yazarlarla beni ilişkilendirmen garip.. Ben devrimci islamdan yanayım…bu muhafazakarlık saçmalığı da ne oluyor…dilipak, koru felan?!?!?

    Buradan bile kişiler, olgular ve konseptler hakkında bir bilgin olmadığı anlaşılıyor… Hepsi bir çorbaya dönmüş zihninde…

    Medya dünyasında rating kapmak için ısıtılıp ısıtılıp piyasaya çıkartılan saçma konular(hamsi kurban olur mu gibi) üzerinden bir dini yargılaman abes…

    Medya sektöründe çalıştım.. Orada gerçekler önemli değildir.. Önemli olan neyin rating getirdiğidir…Tabi sonra saçmlardan seçmeler yapan Yaşar Nuriyi daha sık görürsün ekranda…

    Evet seni tanımam… ama dinin ne hale geldiğini anlatmak için kendince verdiğin örnekler mizacın hakkında yeterince şey söylüyor bana…

    Sen biraz daha az medyayı takip et… Kameraların yansıttığı şeyler üzerinden bir toplumu anlamaya çalışacağına bir sosyoloji kitabı felan al…

    Mesela benim evimde 15 yıldır TV yok. İnanılmaz huzurluyum bu yüzden…

    Jester

    @Lex Luthor, Sonra da dalga geçmeyin diyorsunuz.

    Mert

    @TAAKE, çok güzel yazı olmuş, çok doğru şeyler söylemişsin.

    ben cidden etkilendim.

    Trondr Nefas

    @TAAKE, Sonuna kadar katılıyorum.

  19. B U R Z U M says:

    yukarıda yorum yazan birçok arkadaş gayet güzel açıklamış zaten birçok şeyi o yüzden uzun bişi yazmadan neden black metal? sorusuna sadece şununla cevap veriyorum= http://www.youtube.com/watch?v=Wry9G6rcdQw

    Tribinal sound

    @B U R Z U M,

    Bi de şöyle bişey var :)

    http://www.youtube.com/watch?v=AG90Tj2_cjE

    B U R Z U M

    @Tribinal sound, süper paylaşım…

  20. Mert says:

    O zaman itiraf zamanı, benim black metal geçmişim bu siteyi okumaya başlamamla başladı. Ondan önce öyle dalga geçmeli, bu ne yeaaa böyle müzik mi olur demeli bir duruşum yoktu kesinlikle ama “heralde şu müzikte bir blacki bir de powerı hiç sevemicem” demişliğim vardır. Meğersem doğru şeyleri dinlememişim. Hala black metalin en temel en kült çoğu albümünü bilmiyorum (burzum olsun mayhem olsun) ama Enslaved, Emperor, Immortal gibi gruplar bu müzikten aldığım hazzı baya katlamış oldu. Ihsahn gibi bir müzisyeni tanıdım lan daha ne.
    Velhasıl diyeceğim o ki, bu müziğe önyargıyla bakan insanlar neler kaçırıyor haberleri yok.

  21. ismail vilehand says:

    bu haftanın konusu çok iyi.

    http://www.youtube.com/watch?v=ueBlmU2Ilr0

    Rotten Kaan

    @ismail vilehand, Hahahahahaahahahahaha video her şeyi özetlemiş.

    Tartışma çıkaracak konuyu iyi biliyorlar

    Korhan Tok

    @ismail vilehand, Ahahahah abi muhteşemsin.

  22. saw you drown says:

    Black metal dinleyicisinin din’le alıp veremediği birşey yok. Çünkü ikiside birbirinden tamamen alakasız. TAAKE’e katılıyorum. Black metal ideolojisini benimsemiş birinin dindar olması mümkün değildir. Veya dindar olan birinin black metal ideolojisini benimsemesi. Bir müzik türünü din karşıtı bir ideolojisi var diye dinleyicileri kategorize etmek yanlış diye düşünüyorum. Muhafazakarlık’ta kapalı bir kelime biraz. Yani neye göre muhafazakar. Bir dinleyicinin çok sevdiği bir grubu ki bunun black metal olması da gerekmez, belirli ölçüler dahilinde sevmesi savunması kadar doğal birşey yok. Ayrıca black metal savunulmaya muhtaç son müzik türü olabilir. Neden savunulmaya muhtaç olsun ki. Black metal’in sürekli savunuluyor olmasının ve buna muhtaç gibi görünmesinin nedeni insanlar tarafından yanlış bilinmesi ve yanlış algılanmasıdır. Black metal’in diğer müzik türlerinden daha fazla konuşulmasının his’si nedenleri dışındaki sebebleri marjinal bir yapısının olması, uç durumların yaşanması, ve tabi ki de 90′lar norveç black metalinin ses getiren hareketleridir. Bir de sonsuza dek tartışılacak satanizm meselesi var tabi.

  23. tranquillist says:

    hay amk ya. abi yorumları okuyim dedim, başlarda okuyodum full, sonra sadece tartışılan yorumları okuyim dedim, ama, üstteki yorumları görmeden ilk bu yorumu gören arkadaşım, evet evet sen, sana diyorum; abi boşuna okuma :D

    ya abi bi müzik türü hakkında insan birbirlerine laf atar mı bu kadar ya. arkadaşım black metali seviyo musun, ideolojisini seviyo musun, corpse painti seviyo musun, yaptıkları şeyleir abartılı bulmuyo musun, iyi ne güzel, ne hoş. peki arkadaşım, sen black metali sevmiyo musun, yaptıkları her boku abartılı ve anlamsız mu buluyosun, e o zaman sana da ne güzel. abi bu yüzden tartışın ama olayı abartmayın.

    şahsen ben, naçizane fikrimce, black metali hiç sevmem. satanik bilmem neli temaları, ideolojik bilmem neleri, corpse paintleri falan bana hiç abartılı gelmemiştir, ”aşırı abartılı” gelmiştir hep. mesela, yukarıdaki yorumlardan birinde ”black metal metroda onlarca insanın arasında kendini yalnız hissetmektir, onlardan nefret etmektir” yazmış. mesela bana göre de ”death metal” o duyguları verir insana. yani bunlar öznel konular. birbirinizle dalga geçmeyin, biri size göre bazı şeyleri abartılı anlatmışsa da laf atmayın, belki o şey o insana çok şey ifade ediyodur.. yapmayın abi. sidik yarışı mı yapıyosunuz amk.

    pasifagresif gibi (bence standardın üstünde kalitesi olan) bi sitede böyle saçma yorumlar yakışmıyo abi. herkes istediğini dinlesin, kimse kimseye kendi görüşlerini benimsetmeye çalışmasın. bu nedir yahu!!

  24. MARDUK says:

    Satanist imajını çok fazla yansıttıkları için. Bu kadar basit. Ve birde corpse paint olayı da var tabi.

  25. hiç says:

    bu türde sadece Immortal benim için birşeyler ifade ediyor.Black Metal dinlemek istediğimde sadece Immortal dinliyorum.Mutlaka çok daha iyileri olabilir ama tek başına beni kesiyor diyeyim.

  26. TAAKE says:

    bir çok sitede black metal başta olmak üzere bir çok konuyu tartışıp yazdım ama açıkçası pasifagresif kadar black metal konu olduğunda olayın özünden kopulup tatışmanın iyice cıvıdğı ve birbirine laf sokulup ego savaşına döndüğü bir site görmedim gerçekten,acaba oralarda gerçekten sadece black metalci kişilerden oluşan homojen bir grup içinde bu tartışmaların dönmesinden mi,yoksa olayın kişiselleştirme ve itham olmadan ciddi bir üslup ve ağırbaşlılıkla tartışılmasından mı diye düşünüyorum,ilk mesajımdaki linktede verdiğim örnek gibi diğer sitelerde herkes birbirine katılmadığını uzun açıklama ve bilgilerle açıklamış ve okuyan kişi adeta bir black metal sempozyumu dinlemişcesine zihni dolu olarak siteden ayrılmış,ama ,özellikle pasif agresif gibi kendini belli bir adı olan sitede black metal tartışmalarının,bazı şeylerde de oluyor,ama özellikle black metal tartışmalarındaki ortaya çıkan manzara insanı düşündürüyor,bunu kimseyi hedef alarak veya kötüleme amaçlı değil,dikkatimi çektiği için belirtiyorum

  27. ozgur says:

    Abi 2 kere Nietzsche lafı geçmiş. Doğru yazdıysam artık.

  28. Ufuk Sönmez says:

    black metal denince benim zihnimde insanın gerçeklere ulaşma isteği geliyor. dünyanın ezberlenmiş ve kanıksanmış değerlerine ve sistematiğine karşı geliş. black metalin kökenleri Niçe’lere, Şopenhauer’lere kadar gitmeli esasen. protest tavır, şeytanla alakasızca dışavurulmalı. insanın neden kötülüğe yakınlaştığı “çünkü şeytan böyle istiyor” gibi saçmalıklardan bağımsız argümanlarla savunulmalı. black metale yeni bi söylem gerekiyor. insanoğlu mutlu olmak isteyen bir varlıkken, kendini (u)mutsuzluğa hapseden bir muhafazakar anlayış, gelişmenin hangi aşamasında kendini görüyor? black metal hayatın siyah olduğunu söylerken neden bu kadar kasılıyor? aydınlanma çağı’na ait olabilecek bir ideoloji kendini sembollere, boyamalara, triplere hapsediyor. yalnızlığın gücü nedir, insanoğlu kendini nasıl ilerletebilir vb.. soruların cevabını sadece “kötülükle, şeytanla” açıklamak felsefenin neresine sığar? benim kafamdaki black metalle gördüğümüz arasında benzerlikler olsa da ciddi farklar da var. insanoğlunun suratına haklı sebeplerle tokat at, sonra da niye bu tokadı attığını karanlık, okült ideoljilerle anlatmaya çalış. ne zaman black metal kendini mantık düzlemine oturtur, o zaman benden saygıyı hakeder. herkes “hayat güzeldir” derken, black metal “hayat güzel değildir”i adamakıllı anlatığında üzerindeki asilik ve asalet tam oturacaktır.

    atoutlemonde

    @Ufuk Sönmez, enfes bir yazı olmuş, her noktasına ayrı ayrı katıldım

    serdar91

    @Ufuk Sönmez, bu yazının karşısında bana sadece saygı duymak düşer! sanki bir romanın içinden kısa bir pasaj okurmuş gibi hissettim.

    saw you drown

    @Ufuk Sönmez, soruların cevabını sadece “kötülükle, şeytanla” açıklamak…

    insanoğlunun suratına haklı sebeplerle tokat at, sonra da niye bu tokadı attığını karanlık, okült ideoljilerle anlatmaya çalış….

    insanın neden kötülüğe yakınlaştığı “çünkü şeytan böyle istiyor” gibi saçmalıklardan bağımsız argümanlarla savunulmalı….

    Çok tartışmalı düşünceler çok. Söylediğin argümanları kullanan sayısız grup var. Yalnız bir o kadar yaratıcı ve etkileyici biçimde -neden kötü- diyebilen grupta var. Tüm black metal dünyasını tartışmalı ve göreceli kalıplara sokmak acımasız bir durum diye düşünüyorum. Bir kere her black metal müzisyeni imaj diye yırtınmıyor. Ha imaj bana göre kötü birşey değil, olması da gerekir. O ayrı konu. Bir de şu var. Her grup her boku şeytana bağlamıyor. Şeytan black metal için belki de en büyük sembol ama unutulmamalı ki sadece bir sembol. Müzisyenler dinleyiciye, ulaştırmak istediği mesajı sadece imaj ve sözlerle vermez. Sadece imaj ve sözlere bakıp aldanmamalı. Birde bunun -tür- durumu var tabi. Her alt black metal kolunun kendine göre mesajı ve teması mevcut. Bu durum atmospheric black metalde başka, depressive black metalde başka, pure black metalde başka, ortodoks black metalde başkadır. Bir de işe farklı boyutlardan bakmak gerek. Mesela dadaizmi veya egzistansiyalizmi ele alalım. Sen dünyanın neden kötü olduğu ve black metal’in neden umutsuz olmamız gerektiğini adam akıllı açıklayamadığını söylüyorsun. Dadaizm ve egzistansiyalizm de bir nevi black metal gibidir veya black metal onlar gibi. Çünkü bu iki düşünce akımında da dünyanın kötü bir yer olduğu, herşeyin saçma ve anlamsız olduğu, bu yüzden de dünyaya anlam veremediğimiz için mutsuz olmamız gerektiği, herşeyin akışına bırakılması gerektiği söylenir. Black metal de bence bundan beslenir. Black metal bu yüzden umutsuzdur, dünyanın bu yüzden kötü olduğunu söyler. O yüzden şeytani simgeler veya okült düşünceler sadece birer semboldür. Her ne kadar şeytanın boynuzu olduğunu söyleyen ve kendini şeytana sattığını söyleyen eski black metalciler olsa da işin aslı böyle değildir. Kısacası -çünkü şeytan böyle istiyor- argümanı black metal’in tümü için kullanılamaz. Bu düşünce black metal’e büyük bir hakarettir. Bu arada hayat güzeldir veya güzel değildir önermeleri gereksiz önermeler bence. Akıllı insan zaten hayatın güzel olmadığını anlayabilecek güçtedir. Bunun için çeşitli argümanlar sunmaya veya black metal dinlemeye gerek yok. Düşünüp yaşamak yeter. Black metal zaten hayatın kötü olduğunu bilenler ve bu acı gerçeği yaşayanlar için icra edilir. Aptal insan veya kendini kandıran insan içinse diyebilecek bir sözüm yok.

    TAAKE

    @saw you drown, çok haklı düşünceler hocam,bence black metali eleştiren insanlar anti-religions yapısından eleştiriyor,yoksa onlarda haklı olduklarını düşüyor,artı black metal hayatın eksi ve negatif yanıdır,sapık,şehvetli,günahkar ve kötü yanımızdır,bunu reddetmekte olmaz,black metal en saf,en duygulu müzktir aslında ,lanetlilerin ve karanlığın sessiz gözyaşlarıdır
    ne mutlu bu acı ve depresif riffleri duyan kulaklara
    hail black metal

    Ufuk Sönmez

    @saw you drown, valla güzel bi cevap olduğunu söyleyeblirim.

    ama 2. dünya savaşı’nda 50 milyon insan öldükten sonra sartre ve camus gibi filozoflar da dünyanın saçma bi yer olduğunu söylemişlerdi. ama sonra bireyin tanrılaştığı, varoluşçuluğun temelinin atıldığı bi dönem başladı avrupa’da. bireyin kendi seçimlerini kendi yaptığı ama başkalarına karşı da sorumluluklarının olduğu sonuç olarak insan özgürlüklerinin arttığı bir dönem. peki black metal vizyon olarak ne getiriyor bu duruma, yani dünyanın saçmalığına? alternatif, çözüm, öneri? anlamsız olan dünyaysa, anlamlı olan nedir? yani bizi gerçek mutluluğa taşıyacak olan nedir? hayat gri ile siyah arası skaladan mı oluşuyor sadece. he eğer “hayatın birçok rengi vardır ama en sonunda siyah galip gelir” dersen ona bişey diyemem. black metalin teşhisleri doğru olabilir ama ellerinde tedavi için bir reçete yok ya da ben göremiyorum. daha doğrusu “güzel olana ulaşma isteği yok, galiba”. bunun neresi zevkli? yukardaki varoluşçuluk örneğini o yüzden verdim. black metal bence insan sıfatını keşfetme yolunda önemli bir adım atıyor ama içindeki bazı şeyleri de öldürüyor.

    saw you drown

    @Ufuk Sönmez, Öncelikle şunu belirteyim. Düşüncelerin hayranlık uyandırıcı. O kadar geniş bakıyorsun ki olaya hangi sorunun cevabını bulacağımıza şaşırdım. Hayatın birçok rengi vardır ama en sonunda siyah mı galip gelir? Dünyanın saçmalığına black metal nasıl bir vizyon getirebilir?Sorduğun sorular yüzyıllardır cevap arıyor ve black metal ya da şöyle söyleyeyim varoluşçu black metal bu sorunun cevabını buldu. Hayat gri ile siyah arası skaladan oluşur. Hayatın birçok rengi yoktur sadece siyah vardır bazen gri bile yoktur.
    Acı zevk verir mi meselesine gelince. Bence yaşadığımız dünyada acıdan hoşlanan, acıdan zevk alan milyonlarca insan var. Herkes mutlu olmak istemeyebilir. Mutluluk bazen can sıkıcı ve tekdüzedir. Yani black metalde ki mutluluk o kadar ulaşılmazdır ki mutluluk kelimesi akıldan bile geçmez. Çünkü mutluluk diye birşeyin olmadığına inanılır. Black metal bize bunu söyler. Acıdan zevk almak. Bir nevi tecavüz kaçınılmazsa ve sürekli tecavüze uğrayacaksa insanoğlu; buna inanıyorsa, bu durumu kabulleniyorsa ya da daha kötüsü bunu istiyorsa! zevk almalıdır. Acının sürekliliği bir süre sonra mutlu olmanın imkansızlığına doğru gider ve ardından acıdan zevk almak, mutlu olmayı düşünmek ya da istemek mümkün olmaz. Reçete aranmaz. Reçete verecek doktor da aranmaz zaten.

    TAAKE

    @Ufuk Sönmez, harika düşünceler hocam ,keşke herkes sizin gibi bakabilse bu gerçekten olgun ve entellektüel bakıştır

  29. TAAKE says:

    black metal acıdır,nefrettir,depresyondur, tüm insanlığa ve onun ideolojisine ve onun yarattığına fuck you demektir,bileğini kesen bir adamın acı dolu haykırışıdır,acıdır black metal tıpkı varg ın çığlıkları gibi,tıpkı jon nödtveidt un çığlıkları gibi,savaş meydanında en vahşi naradır black metal,black metal bir vampirin gözyaşlarıdır,bir lanetlinin çığlığıdır,bir kurdun uluması,bir alaca kuşun çığlığıdır,bir inançlının son günahı,şehvetin zevki,kadının tadı ve günahın lezzetidir,black metal özgürlüktür,black metal şarabın kırmızılığı,biranın köpüğüdür,black metal metalin dbidir,sonudur,black metal bir çok kişinin ulaşamadığı ciğerdir,bir isyandır,bir haykırışdır black metal,
    hail black metal

    http://www.youtube.com/watch?v=d5p6coq9E7k

    http://www.youtube.com/watch?v=mLfouOEUR_M

    komedi_komedi

    @TAAKE, bu arkadaş black metali hayatının mihenk taşı haline getiriyor/getirmiş(öyle görünüyor), ardından pişkince black metali eleştirenler religion tabanında katı düşünenlerdir gibisinden akla ziyan cevaplar veriyor, black metal bir felsefeden ibaret değil ki onu seven yada sevmeyen belli bir kalıba soksun, muhafazakar bir şakirdo nun dahi black metal ideolojisini benimsemesi hiç kimseyi ilgilendirmez, hele ki bir müzik türü verdiği mesajlar açısından değerlendirildiğinde yaşanılan ülkenin veya çevrenin her neyse mevcut siyasi durumunu yada o topluluğun inancını işe katarak yorum yapmak akıl işi değil, black metalin zaten saf bir mesajı yok, hele ki black metali anlayabilecekler yada anlamayacaklar konusunda görüş belirten biri olayı fehmi koruya bağlıyorsa durum daha da vahimdir, burada bu müzik türünü dinleyen yada verdiği mesajları benimseyen kişilerin ateist yada kemalist olması da emin olun hiç kimsenin umrunda değildir, ne tesadüftür ki (gözlemlerimde de bunu gördüm) black metal hakkında çok şey bildiği halde çevresinde ki baskın ideolojiye muhalif kişilerin elle tutulur bir halt yiyemeyeceklerini anlayınca black metal ideolojisi şemsiyesi altına girdikleri, üstüne üstlük bunu benimsemeyenleri yaşadığı ülkenin alayı ağzıyla bir köşeye ittiğini görmek çok ilginç, yıllar yılı söylenen (türk özüne dön, türk bilmem ne et) mantığıyla büyük benzerlikler var, aslında savunduğu şeyi yanlış araçla savunmak da diyebilirz buna, senin hayat görüşünün iç olgularının yaşadığın yerde bir değeri yoksa iyi bildiğini zannettiğin black metal ideolojisine sarılarak en fazla ego tatmini yaparsın, tatmin olmazsan olaylara bakışın değişir ve şekil a daki gibi alakası olmayan konularla çevrendekilere saldırırsın,
    black metali ;ideolojisini de benimseyerek dinleyipte 5 vakit namazını aksatmadan kılanları , hatta kurban kesip umreye gidenleri bile gördüm.
    garip geliyor değilmi o göstermeliktir diyebilenler olacaktır,

    aynı kafada düşünürsem ben, hiiaa amk bu blackçilerin hepsi ateist yada kemalist amk, ama yanlış yerde yaşıyorlar, çevrelerinde onlara göre yobaz görünen insanlar yaşadığı için bildiklerini zannettikleri şeyi onlar anlayamaz diye düşünüyorlar, işte dünyanın en büyük yalanlarından biri budur, ha bide güzel kardeşim biz senin içten olmadığını nerden bilicez, sen kafayı yemişcesine hail,krieg, mrieg derken biz senin kafanın içinde neler dönüyor bilmiyoruz, belki yıllar önce baban yada eşin seni terketmiş o nedenle bu işe atlamışsın, nereden bilicez??

    o sebeple fikirlerinizi belirtirken mantık süzgecinden geçirip öyle yorum yapın, tanım diye oraya yapıştırıyorsunuz caaart diye, içten içe hakaret edip orgazm oluyorsunuz, sonrada efendim black şöyledir black böyledir…
    x tabanında olanlar black metali anlayamaz edemez felan filan.
    bana göre bu belli bir etkinliğe fazla enerji harcama sonunda beynin verdiği s.o.s tir başka bir açıklaması olamaz.

    TAAKE

    @komedi_komedi, kimsenin kimsenin hayatını bilmediği konusunda haklısın,diğer söylediklerinde de da haklı yerler var ama söylediklerimde öyle çok tartışılacak bir şey yok,black metalin inanç ile olan zıtlığı zaten biliniyor,ben zaten orda black dinlemeyen insanların en büyük bahanelerinden birinin imaj bile olsa anti-religious yapısından olduğunu belirttim,bence sen biraz yanlış anlamıssın yazdıklarımı

    Rotten Angel

    @TAAKE, Gerçek nickiyle yazamayan adamı ciddiye alma bence.

    komedi_komedi

    @Rotten Angel, gerçek nickim bu kardeş kaç hafta öncesine ait başlıklarda postum var bu rumuzla,hep bu rumuzla yazdım,siteyi karıştır biraz.)

    ,bana göre taake bir takım insanların black metali direkt din karşıtı,tanrıyı aşağılayan bir olgu biçiminde algıladığını ve o sebeple bu türden uzak durduğunu düşünmekte ama hali hazırda da black metalin gerçektende dinle ters düşen zıtlığı olduğunu vurgulamakta .

    benim yanlış anladığımı düşündüğü nokta bu, yoksa bu adamında yorumlarını takip ediyorum arada bir, nitelikli konuşmalar yapıyor ama olaylara tek açıdan bakmamak lazım bence, ama böyle düşünüyormuş saygı duymak düşer bize, yoksa tanımam etmem bi alıp veremediğim yok yani :)

    Rotten Angel

    @komedi_komedi, Goodness :)

  30. mahmut says:

    Konuşulan tartışılanların hiçbiri başlıktaki ana soruyu cevaplamaya dair bir yaklaşım dahi içermiyor. şimdi piyasada çok müzik türü ve bir o kadar alt tür bulunmakta. (özellikle metal müzik çatısı altında) İlk örnekleri itibariyle, bu tür ve alt türler belirli grupların belirli ideolojilere sahip müzisyenleri tarafından şekillendirilmiş veya doğal süreçte şekillenmiş. Death metal, ölüm-ceset-vahşet gibi temalarla işlenmiş lirikleri birçok insanı rahatsız edecek kadar büyük boyutlara taşınmış ve işin özü olarak bu ‘rahatsız edici’ kavram oluşmaya başlamış. Daha sonra bazı müzisyenler (buraya dikkat çekmek istiyorum) AYNI veya YAKIN sound kullanarak lirikleri aşk, doğa, mitolojik kavramlar hatta aile sevgisi üzerine oturtarak müzik yaptılar. Kimse çıkıp bunlara ooo kardeşim sen naptın bu sözlerle oldu mu şimdi death metalin adını kirletiyosun, mısır gelenekleri de nereden çıktı, yaptığın müzik de bok gibi zaten! death metal değil lan bu! Böyle bir diyalog oluşmamıştır heralde veya tek tük örnekleri vardır. Ama iş black metal altyapısına geldiğinde shining, heretoir, austere gibi gruplar farklı ideolojide lirik kullandığında bunlar bm grubu olamaz biz bmden saymıyoruz bunları gibi yığınla yorumla karşılaşabiliyoruz. Bunu anlamıyorum ben çok garip cidden ya var mı anlatabilecek durumda olan :)

  31. violence says:

    bakın bu yazdıklarımı gerçekten hissederek yazıyorum öyle okuyun.
    black metal ilk dinlediğimde sevemedim dümdüz giden gürültüydi .sonra doğru zamanda dinledim, o gürültünün içindeki melodiyi farkettim.ve muhteşemdi.
    black metal herkesin dinlemesi için yapılmıyor çünkü.bir nevi şifreli bir dil gibi.onu çözebilen insanlar yıllardır alay konusu olanlar işte.

  32. TAAKE says:

    şöylede bir şey var,çok hoş bir mini belgesel

    http://www.youtube.com/watch?v=-jrqXR3RY90

  33. Rotten Angel says:

    Süper bir black metal grubu:

    http://www.youtube.com/watch?v=byb4QLMpqXI

    komedi_komedi

    @Rotten Angel, COF mu süper bir black metal grubu? ilginç

    Rotten Angel

    @komedi_komedi, Makarasına koydum aslında da, ”The Principle of Evil Made Flesh” gerçekten mükemmel bir black metal albümü. Her black metalci önyargılarını kırıp dinlemeli.

    komedi_komedi

    @Rotten Angel, yıllarca dimmu ya haksızlık etmişiz biz o zaman, bu albümü biliyorum, bu mükemmelse stormblast mükemmel ötesidir, kaldı ki dimmu nun blackten uzaklaştıktan sonra yaptığı müziklerde kötü değildir, hatta çok çok iyidir bana göre,
    ergen olmayan kesim gibi bizlerde bu adamların dışarıda yaptıklarını tasvip etmiyoruz, müziği boş beleş amaçlar için yapıyor olabilirler de, bu müziklerinin kötü olduğunu göstermez, aslında COF da öyle, hakiki black’i yontup içine melodikliği şunu bunu kattıkları için değil, direk adamın hayat tarzına, tipine, şekline , şemaline baktığımız için öyle görüyoruz, sonuçta ortada bir emek varsa bize de bunu sömürmek düşer, dinleyin amına koyim ne diyeyim başka.

    TAAKE

    @Rotten Angel, videoyu büyük bir heyacanla açtım,bi yandanda ulan bu adam hiç black metal paylaşmazdı,kesin bir iş var bunda diye de içimden geçirdim,bir de cradle of filth in ilk zamanlarının harika olduğunu en true black metalciler bile kabul eder,şarkıda güzelmiş gerçekten

  34. Osman says:

    Başlığın adı “Neden death metal?” olsaydı, çünkü death metal siker, çünkü death metal döver gibi yorumlar görürdük. Halbuki konu black metal olunca, insanlar Nietzche’den girip existancialism’den çıkmışlar (doğru yazdım inşallah). Tebrikler.

  35. Nightwing says:

    Çünkü Black Metal saf, Black Metal kasıntı değil, Black Metal ne ise o, Black Metal ”pure”, Black Metal trend değil, Black Metal pozcu değil, Black Metal samimi, Black Metal ilkel…

  36. Mardukcan Belphegorgil says:

    Sanıyorum insan evladının müzikal anlamda en son seviyesi black metaldir (icra bakımından). Tabi dinlememin sebebi bu değil

    Hiçbir zaman işin felsefe kısmına takılmam çünkü müzik evrensel bir fenomendir. Din, uzay, şeytan çükü, insan hakları,dinazor daşşağı gibi konseptelerle işim yoktur (müzikal anlamda). Duman da dinlerim Deicide da…

    Ama özellikle neden black metal denirse: BM deki kadar komplike duygular yaşatan bir müzik sanıyorum anca blakend death metaldir. son derece keskin ve ağır yapısı ile anlayanı çok ciddi derecede etkiler. Coşku, öfke, hüzün, depresyon gibi çok farklı duyguları en yüksek seviyede damardan alamnızı sağlan biraz karanlık bir sanattır

    Şafak

    @Mardukcan Belphegorgil, İcra bakımından en son seviye black metal demişsinde hatalı bi cümle olmuş bence yine de net bişey söyleyemiyorum enstrüman konusunda pek bilgim olmadığı için ama bence icra bakımından en sade, en vurucu türdür black metal. Tabi ki de bana grup olarak bak bu black metal bu mu basit müzik diye çıkaracağan onlarca grup olabilir fakat benim görüşüm türün geneli için böyle

  37. SPQR says:

    ben eskiden kendime black metalciyim derdim -internetin yaygın olmadığı zamanlarda- marduk,dark funeral,mayhem vs ve tarzlarını severek dinlediğim için sonra zaman geçince farkettim ki black metal adı altında çok değişik tarzlarda müzikler yapılıyo işte yok suicide,yok pagan,folk bir sürü sub-türler var (bununla beraber ünlü black metal grupların black metal adı altında iyice tarzdan uzaklaşması. Bu tarzların benim sevdiğim agresif sert müzikle alakası yok dedim deicide ve behemoth her zaman kendime daha yakın hissetmişimdir. Black metal artık imaj gibi birşey sanırım.

  38. asphyx says:

    sokaktaki grubun adı ne

    patognomonic

    @asphyx, gorgoroth sanırım

  39. Broo says:

    Black metal benim için karnı tok olan kesimin kendilerini aç hissetmek istediklerinden dolayı dinlediği bir müzik türüdür.yazik

  40. Necromancy says:

    İblisin müziğini anlamak;zaten doğuştan gelen asil,asi ve merhametsiz bir ruh gerektirir!Black Metal is about WAR&HATE!!!

  41. Seeds Of İblis says:

    Black metal isyandır,nefrettir,ve özgürlüğünü kısıtlayacak her şeye karşıdır din gibi bazen insan karşıtı gruplar bazen tamamen satanistliği ele alan gruplar gorgoroth gibi bu müziği aslında sıradan dinleyemezsiniz. Bir şeyler hissetmeniz gerekiyor ki o Black metal ,Black metal olsun. Acı gibi isyan etmek gibi bir şeylere baş kaldırma eğilimleri olan insanları daha çok çeker. Black metal ürkütücü görünür aslında istenende budur her biri isyanın nefretin bir ambians biçimi. ve dünyaya ait değillermiş gibi görünürlerki onlarda öyle hissederler bazen sadece dinlemek yeterli kalmaz bu yüzden Black metali acıyla dinlemekten fazlasını isteyenler kendini deşmeye yer ararlar depresifler vs. Black metali Black metal yapan şeyde zaten norveçte olayın başlaması. Ve ben satanist grupların Black metali daha iyi yansıttığını düşünüyorum zaten böyledir bu sade grupların Black metali hissettiremez. Asıl cevap neden Black metal olduğu; hayatın güzel bir yanı olduğunu düşünmeyenler, depresifler, isyan sevenler bundan zevk alanlar insan karşıtı insanlar işte Black metalciler. Müziklerini seviyorlar ve şeytana yapıp herşeye isyan ediyorlar onların hatta bizim gibilerin tüm olayı bu…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.