# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
METALIUM – Suffer
| 23.04.2013

Old-school candır.

Görkem ŞAHİN

Heavy Metal, Birmingham’ın işçi sınıfı ailelerinden çıkma 4 genç tarafından yaratılıp, plak formatında raflardaki yerini aldığında sene 1970’di. Sabahtan akşama kadar çok ağır şartlarda çalışan ebeveynlerini gören gençler, bu monoton hayatı reddetmiş, aynı kaderi paylaşmak istememiş, ellerindeki kısıtlı imkanlarla yarattıkları bu yeni şeyle, yıllar yılı şekilden şekle girecek, sayısız alt türe babalık yapacak olan bir türü müzik literatürüne sokmayı başarmışlardı. Dolayısıyla başkaldırı müziği olarak nitelendirebileceğimiz metal, sosyal konulardan, bozuk dünya düzeninden, kirli politikacılardan, çevre sorunlarından vb. bahsetmek için tercih edilebilecek belki de en uygun tür.

Ben şahsen, özellikle son yıllarda ülkemizin halini görüp kafayı yedikçe, böyle sert ve mesaj kaygılı şeyler dinlemeye daha çok ihtiyaç duyar oldum. Metalium bu albümde tam olarak bunu yapıyor. Geçenlerde Headbanger’s Weekend afişinde isimlerini gördüğümde hem sevindim, hem de eski dostlarımı özlediğim geldi aklıma. Tabii dinlerken de, bunu paylaşmak gerektiğini düşünerek sarıldım klavyeye.

Metalium eskilerin daha iyi bileceği üzere thrash metal icra eden bir grup. Aynı zamanda ülkemizin Pentagram’la beraber en eski birkaç grubundan birisi. İlk demoları sonrasında kurucu Mazhar Şiringöz harici kadrosunu yenileyen grup ilk albümünü 1990’da, ikinci albümünü de yine kadro değişiklikleriyle 5 sene aradan sonra 1995’de çıkardı. Grup, Suffer sonrası konserler verdi ve sonrasında dağıldı. Galiba geçtiğimiz seneydi, bir konser vermek üzere tekrar bir araya geldiler. Headbanger’s Weekend umarım geri dönüşlerinin habercisi olur.

Neyse bu kadar laf kalabalığından sonra albüme gelelim. Grup, bu albümde biraz death metal soslu – özellikle vokaller – saldırgan bir thrash metal icra etmiş. Örnek vermek gerekirse burada Exodus, Anthrax gibi gruplara değil de Sadus gibi daha yırtıcı saldırgan gruplara benzetilebilecek bir müzik var. Albüm çıktığı sene kaset formatında yayınlandı, ve sanırım kayıtların kasetlere aktarılması anında bir sorun olmuş çünkü albüm boyunca ses seviyelerinde değişiklikler var. Hatta birkaç şarkıda – özellikle açılış şarkısı Denial – ses inişli çıkışlı. Önceden bendeki kasette sorun olduğunu düşünüyordum ama internetten mp3 formatında bulup indirdiğimde de aynı sorunla karşılaştım. Ancak inanın bu müziğin ruhundan hiçbir şey götürmüyor. Neresinden bakarsanız bakın Metalium burada taş gibi, tabiri caizse çatır çatır thrash yapıyor. Önceden bahsettiğim üzere sosyal konulara değinen şarkı sözleriyle de müziklerinin anlamına anlam katıyor.

Yaklaşık 28 dakika süren bu kısa albümde gayet kaliteli bir müzisyenlik var. Özellikle Hakan Savaşer’in bas gitarı kodu mu oturtan cinsten. Mazhar’ın vokalleri ruh dolu. Favori şarkı seçmek zor, çünkü gerçekten bütün parçalar harika. İlk kez dinleyecekler için Circle Of Despair (baslar uçuruyor), Suffer ve Social Desperation’ı önerebilirim. Grup son parça olan X’de (circle of despair’in enstrüman kısımlarının kısılmış hali) nasıl dağıldıklarını anlatıyor. Bu da, başka bir albümde rastlamadığım değişik bir deneme olmuş.

Sonuç olarak, Metalium, “Suffer” ile Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi 2-3 thrash metal albümünden birisine imza atmış. Bu karanlık günlerde ilaç gibi gelecek, pırıltısıyla sizi aydınlatacak bu değerli albümü şiddetle tavsiye ediyorum. Kaset olarak bulmanız zor ama internette biraz araştırma yaparsanız mp3 formatında bulabilirsiniz. Unutmadan, Old School candır…

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.86/10, Toplam oy: 221)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1995
Şirket
Balet Plak
Kadro
Mazhar Şiringöz: Vokal
Ayhan Ergönül: Davul
Kaan Süersan: Gitar
Hakan Savaşer: Bas
Şarkılar
1. Denial
2. Pessimistic Warning
3. The Last 15 Minutes
4. Circle of Despair
5. The End
6. Inhuman Conscious
7. Suffer
8. Social Desperation
9. X
  Yorum alanı

“METALIUM – Suffer” yazısına 20 yorum var

  1. junkman afatsum says:

    oha oha!!! son bir kaç gündür sabah akşam bu albümü dinliyorum ve yeni edinmiştim albümü (daha önceden dinlemişliğim var net üzerinden). şimdi burada görünce çok sevindim albüm gerçek manası ile türk metalinin yüz akı thrash metal ile death metalinin mükemmel harmanı ve bu topraklarında görüp geleceği en klas thrash metal albümüdür.bu arada kapakta ayrı vurucudur kasetine sahip iseniz ne demek istediğimi anlarsınız.

  2. hihat says:

    kasetine sahibim bu albümün…metalium türk thrashi için bir zirvedir. keşke yeni albümler yapsalar.

  3. Bende Saklı Kalsın says:

    Başlığı görür görmez senin yazdığını anladım Görkem Abi :)
    Eskişehir’den selamlar. İsmimi söylemeyeyim :)

    Görkem Şahin

    @Bende Saklı Kalsın, selamlar, burada rastlaşmak ilginç oldu, merak ettim ama, tahmin edemedim de

  4. Jumbo Armor says:

    Türk metalinin mihenk taşlarından biridir bu albüm. Buram buram oldschool akan harika bir albüm. Eski günlerime döndüm sağolasınız. Güzel albüme güzel kritik.

  5. Dr. FunFrock says:

    Bu nasıl komedi?!? albümün yazar notu 10 üzerinden 9, okur notu 10 üzerinden 2…. kime inanacaz baboli??

    Baybora

    @Dr. FunFrock, Türk grup olmak günah çünkü.

    oz

    @Dr. FunFrock, Yazara tabii ki. Üstte yazmış bak neden 9 olduğunu. Anonim yapılan hiçbir oylamaya güvenme derim.

    junkman afatsum

    @Dr. FunFrock, o notu ikiye düşürenlere öyle şeyler derim ki buradan ve bir dahada bu müziği dinleyecek yüz bulamazlar ama neyse ülkede metal müzik dinleyen(sözde)nüfusu düşürmeyelim.

  6. Baran Şahin says:

    Bir bilgi de ben geçeyim. Grup dağıldıktan sonra ilk olarak 1999 yılında Non Serviam Party’de sonrasında aynı yıl Kemancı’da gerçekleşen Destruction konserinde sahne aldı. Bir 10 yıllık sessizliğin peşinde önce Metalium tribute tadında konserde hemen peşine DRI konserinde en sonda bu yıl Mayıs’ta yapılan İTU Rock Fest’te sahnedeydi. Yeni albüm hazırlıkları Suffer kadrosundan Kaan Süersan ve Hakan Savaşer eksikliği ile devam ediyor hatta gidemediğim İTÜ konserinde yeni şarkılardan çalmışlar

    Görkem Şahin

    @Baran Şahin, teşekkürler…

  7. nucleardeath says:

    Deliler gibi dinlerdik zamanında. Özellikle sabaha karşı tadından yenmeyen bir albümdü.

  8. hihat says:

    nedir bu çekememezlik anlamak mümkün değil ya….böyle bir ruhu kaç albümde buldunuz da… neyse bu insanlara ne söylense anlamsız…

  9. üns says:

    Penta, h.hill, metalium 90′s 3in1…

  10. Alice Cooper(?) demiş galiba: şok rak öldü, günümüzde hiçbir müzik türü insanları korkutamaz.

    Halt etmiş.

    Suffer’ın girişinde tüyleri diken diken olmuyorsa şerefsizim.

    Özet: 2 veren arkadaşların “oldschool” thrash metalden anlamadığı gün gibi ortada. İlk dinlememde ben de alışamamıştım :)

  11. Deathamphetamine says:

    Vokallerde bir an Mille Petrozza var zannettim.Güzel etkilenmeler bunlar.

  12. metalist says:

    Behind the power kritiği de bekleriz

  13. metalist says:

    Başka bir takım güncel bilgiler de ben geçeyim yeni kadrosuyla grup 2013 te İTÜ konserinden sonra iki konsere daha çıktılar 2015 te de iki konsere çıktılar ver Suffer albümünün 20.yılına özel tüm albümü çaldılar bir konser daha vardı iptal oldu o yıl ayrıca 2017 yılında Laneth konserinde çıktılar hala yeni albüm çalışmasındalar iki tane yeni şarkılarını da çaldılar totalde 2018 kasımında moda konserinin yıldönümünde yapılacak konserde eski playlistten çalacaklar

  14. enemyofgod says:

    Babalar albüm çıkarırken bize de beklemek kalır

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.