# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Albüm kapakları
| 15.04.2013

Bu da size kapak olsun.

Gerek geleneksel, gerekse dijital şekilde icra edilen görsel sanatların yaratıcılık ve özgünlük konularında sınırları zorladığı, sürekli kendini yenilediği ve sanatın kendine özgü kısır döngüleri, tekerrürleri, yenilikleri, devrimleriyle her eserde yeniden doğduğu bir çağdayız. Direkt olarak resim sanatı icra etme adına yapılmaktan ziyade başka bir eserin tanıtımı amacıyla yapılan tasarımlar, dikkati çekmek istediği ürüne ya da esere karşı ilk izlenimi oluşturma gibi önemli bir görev taşıyor. Metal bağlamında bu durumu vücuda getiren en önemli ögelerden birinin albüm kapakları olduğunu söyleyebiliriz. İster ilk albümünü, isterse on dördüncü albümünü çıkaran bir müzisyen; yaratıcılığı, beyni, emeğiyle ortaya koyduğu eserler bütününü, kendi estetik algısı ve amacı doğrultusunda olabildiğince “güzel” şekilde sunmak ister. Bu hafta bu konudaki görüş ve gözlemlerimizi paylaşalım diyoruz.

Geçmişten günümüze albüm kapağı ve kitapçığı kavramının nasıl bir dönüşüm geçirdiğini düşünüyorsunuz?

Bir grubun kendi arasında büyük farklılıklar taşıyan ya da benzer bir tema çerçevesinde benzerlikler barındıran albüm kapakları tercih etmesi konusundaki görüşleriniz neler?

Zevkinize çok hitap eden bir albüm kapağı, tanımadığınız ya da daha önce dinlemediğiniz bir grubun albümünü almanızda etkili olabilir mi?

Kapakta grup logosunun olmaması, çok az ya da sade desen ve öğeye yer verilmesi gibi minimal tarzlara; fazla kontrast renklerin bulunduğu, hikayesi olan karmaşık kapaklara nasıl yaklaşıyorsunuz?

Kitapçıkta şarkı sözlerinin olup olmaması, gruba ve prodüksiyona ilişkin detayların yer alması sizin için ne kadar önemli?

Aşırı iyi ya da aşırı kötü olduğunu düşündüğünüz albüm kapaklarını da paylaşmanızı diliyor, haydi buyrun sohbete diyorum.

  Yorum alanı

“Albüm kapakları” yazısına 129 yorum var

  1. saw you drown says:

    Bence Dance of Death kapağı güzel.

  2. Kaan says:

    Bence albüm kapakları kötü bir müziği iyi bir hale getirmez ama iyi bir müziği sönükleştirebilir.
    Yani kapağın mutlaka iyi seçilmesi gerekiyor.
    Lafı uzatmamak için, yukarıda örnek gösterdiğiniz 3 satırdaki kapakların, sonuncular hariç hepsi çok iyi örnekler bence. Bol canlı renkli, el işçiliği ile ayrıntılı çizilen, üstünde araba, savaş, deri montlu, uzun saçlı metalci karikatürlerinin olduğu Thrash kapaklarına bayılıyorum.

  3. Rzeczom says:

    ODRAZA – Rzeczom

  4. AI ile birlikte albüm kapağı sektöründe taşlar yerinden oynayacak gibi duruyor.

    https://youtu.be/9nzq2loQHNk

    Erhan

    @Ahmet Saraçoğlu, Eliran Kantor işsiz kalacak :D Şaka bir yana bu AI geliştirildikçe ortaya daha isabetli şeyler çıkacaktır ama şu an zekası bayağı sınırlı gibi gözüküyor. Çok benzer renk paletlerini ve aynı çizim tekniklerini kullanıyor sadece. Her şeye rağmen yine de etkileyici.

    Türkiye’den bir repçi sanırım AI ile yapılmış bir kapağı kullandı son dönemde adını unuttum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Erhan, ben de videoyu izlerken gözümün önüne bu videoyu izleyen ve “Sikerler yalnız” diyen bir Eliran Kantor geldi ahah

    Rust in Peace.

    @Ahmet Saraçoğlu, ben bundan bahsetmiştim geçen “böyle giderse eliran kantor işsiz kalacak” diyerek. Gaerea – Limbo ve Havok – V kapakları aklıma geliyor, tam ai’dan çıkmış gibiler.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rust in Peace., evet hatırladım.

    deadhouse

    @Rust in Peace., Sadece Kantor işsiz kalsa iyi böyle giderse 8 milyar işsiz kalacak. Neyse bilim kurgu önereyim bari.

    Blade Runner 2049, The War of the Worlds: Next Century, Soylent Green, Posetitel Muzeya.

    Anlayan anladı. :)

    Rust in Peace.

    @deadhouse, abi evet dünya leş gibi bir yer, sonumuz hayra gitmiyor falan da ne alaka şimdi onu anlamadım. Bu sitede herkes dünyanın gidişatının farkındadır diye düşünüyorum, basit bir albüm kapağı konusunda da konuyu şuralara çekme lütfen, yeteri kadar negatifliğe maruz kalıyoruz zaten günlük hayatta.

    Neyse film önerileri için teşekkürler son ikisini ilk kez duyuyorum.

    deadhouse

    @Rust in Peace., Bu sitede ”a” desek negatifliğe çekme deniyor. Tamam abi özür dilerim kusura bakma. Gayet anlayışlı, gülerek bir yorum yazdım. Negatif diye adımız çıkmış. İnan benden kat kat negatif konulardan bahsedenler var bu sitede. Bir ben konuşunca ”sus” yiyorum. Bir daha müzik dışı konuşanı siksinler.

    Rust in Peace.

    @deadhouse, negatif konularda konuş, tamam da albüm kapağı konusunda da yapılmasın ya. Şimdi ben o yorumuna uzun bir cevap yazsam dünyanın durumuyla ilgili konu oraya kayacak, albüm kapağından nerelere geleceğiz. Ha belki gece gece ben abarttım tepkiyi ama zaten dinlediğimiz müzik çoğunlukla negatif şeyleri ele alıyor zaten, o konuda sıkıntı çekmiyoruz tartışma konusunda. Ben böyle alakasız konuların oraya çekilmesinden hoşlanmıyorum. Yoksa ne yazıyorsan yaz ama benim düşüncem böyle.

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, Anasını sikeyim ben o AI’nın.

    Cryosleep

    @Ahmet Saraçoğlu, Ben de Midjourney’de şöyle şeyler yaptım, mesela

    In Flames – Lunar Strain https://mj-gallery.com/1f305e81-55d2-4a1d-882c-0bd9fefcbaa2/grid_0.png
    In Flames – The Jester Race https://mj-gallery.com/4a9df3b5-8bc4-4ae3-beb1-7336200319e6/grid_0.png
    In Flames – Whoracle https://mj-gallery.com/148c6785-c830-412e-9e2f-292dd86bd2fa/grid_0.png
    Sepultura – Beneath the Remains https://mj-gallery.com/80cf4a10-599f-445b-9b60-8c4f5f2d3f97/grid_0.png
    Entombed – Clandestine (benim kişisel favorim) https://mj-gallery.com/268be35a-dbce-4297-b089-e7bd0b625223/grid_0.png

    Ahmet Saraçoğlu

    @Cryosleep, pek güzel. Nasıl yapılıyor henüz bilmiyorum, o yüzden eline sağlık demeli miyim yoksa “sadece sözleri koyuyorsun o da bunu yapıyor, o yüzden bir emek gerekmiyor” gibi bir durum mu, hiçbir fikrim yok. :)

    Dysplasia

    @Ahmet Saraçoğlu, Midjourney’i bilmiyorum ama Dall-e 2′yi anlatan videolar var Flu TV’de. Bayaa bildiğin bir satıra ‘şöyle böyle bir şey, şu tarzda’ olsun gibisinden istediğin tüm anahtar kelimeleri yazıyorsun ve sana bir kaç tane çiziktiriyor onbeş saniyede. Sevdiklerini kaydediyorsun. Eğer çıkan resimde sevmediğin bir nokta varsa sadece orayı da düzelttirebiliyorsun falan. Benim moralimi çok bozuyor. İlk defa bir teknoloji karşısında offended hissediyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.