# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SAINTS ‘N’ SINNERS – Saints ‘n’ Sinners
| 29.03.2013

Ülkemizin günahkarları.

Yıl 2007 ve abim bana kötü bir video kaydından Saints ‘N’ Sinners grubunun görüntülerini izletti. Grubun müziği ve sahne performansları o zamana kadar ülkemiz sınırlarında benim duymaya alışık olmadığım bir yapıda olduğundan, kısa sürede elimde bir sürü süper grubun harika kayıtları olmasına karşın sürekli bu çamurlu duyulan, çoğu yeri anlaşılmayan kayıtları dinler oldum. Yanlış hatırlamıyorsam aynı yıl içinde de Fallen isimli bir grupla beraber Studio Live sahnesinde konsere çıkacaklarını öğrendim. Derhal kendi çapımda yaptırdığım bir tişörtle yola koyuldum. Muhtemelen içeri alınmayacağım konserin kapısına 1,5 saatlik yolu çekip gitme düşüncesinde bir an bile tereddüt etmedim. İlk defa içimde bir şeyler kıpırdıyordu. Sabah 6’da okula gitmeden önce izlediğim Metallica konser görüntülerinin verdiği gazı tekrar hissetmiştim. Dolayısıyla hiçbir kasım uyuşukluk belirtisi göstermiyordu.

Iron Maiden DVD’lerinde olur ya kapılar açıldığında içeri ilk sırada giren insanlar kameraya “MAIDEEEEEAAAAAN” diye bağırır ve yerini arkadaki 100.000 kişiye kaptırmasın diye tam gaz koşar, ben de yaşım sorulmayıp içeri buyur edildiğimde arkamdan birisi kimlik sormasın diye böyle içeri koştum. Beklediğim gibi harika bir performans izlemiştim.

Sonradan grubun gitarist Deniz’le tanıştım ve 2008 yılında sık sık kayıt yapmaya başladık. Böyle müzikle başlayan dostluğumuz bu güne kadar geldi. Bu süreçte ise benim adıma en zevkli şey SnS’in kayıtlarını adam akıllı dinleyebilmekti. Hiçbir yerde yayınlanmamış şarkıları ben biramı alıp dinleyebiliyordum.

Evet ta o zaman albümleri bitmişti. 5 seneden fazla bir süredir bekleyen albüm aramızda “SnS albüm çıkarcakmış. HEH HEH HEH.” şeklinde geyik konusu bile olmuştu. Gözyaşlarıyla karşıladığımız albümün sürecini en iyi bilen insanlardan biri ve grup elemanlarını şahsen tanıyıp vakit geçirmiş biri olarak bu kritiği yazmak inanın çok zor. Çok zor çünkü söyleyeceğim güzel sözlere sizi inandırmak zorundayım. Tarafsızım ama inanırlılığım düşük. İyisi mi siz önce bir performans derlemesini izleyin sonra kritiği okumaya devam edersiniz. Hatta 1:24’te şerefe yaparken ve kafa sallarken beni de görebilirsiniz.

Albümün tarzı için melodik heavy metal diyebiliriz. Yer yer power metal etkileri de gördüğümüz albümdeki şarkılar, modern zamanın hard rock şarkılarıyla geleneksel heavy metal arasında bir yerde duruyor. Özellikle dünyaca meşhur etkilenimlere sahip müzisyenlerden oluşan bir grupsanız yaptığınız müziğin bariz bir şekilde etkilendiğiniz isimlere benzememesi önemli bir başarıdır. Özgün olmak denilen şey de aslında budur kanımca. Zira özgünlük her şeyden bağımsız oluşan bir şey değildir. Bu Beethoveen’da da böyle, Ac/Dc’de de böyle.

SnS’te 2 gitar olmasının sebebi “Birisi solo atarken arkası boş kalmasın.” düşüncesinden fazlası. Birçok melodi, hatta rif tek gitarın başa çıkamayacağı armonilere sahip. Dolayısıyla grupta Deniz ve Egemen’in uyumu SnS’ın olmazsa olmaz kuralı. Sololara geldiğimizde ise gitaristler arasında net bir üslup farkı var. Egemen’in soloları benim daha ilgimi çekti. Yani şarkıların bazı sololarında kalp ve beyin birlikteliğini dinliyorsunuz.
Doğan Rekkalı’nın çaldığı tarz içinde başarılı stili albümün güzel bir sound’a sahip olmasında önemli rol oynamış. Max Schreck’in interlude’ünde ride’taki senkoplu vuruşları gibi hoş sürprizleriyle benim gibi heyecan arayan dinleyicileri de yakaladığı anlar oluyor. Bunu yaparken tadında bırakmasını bilmesi -ki bir müzisyenin sahip olması gereken en önemli özellik budur bence- davulda tecrübeli biri olduğunu hissettirdi. Zaten bildiğim kadarıyla geçmişinde başka bir albümde çalmışlığı da var.

Tüm sözleri Deniz’e ait olan albümün lirikal yapısında tatlı bir mizah var. Örneğin “Psycho Mansion” Kemal Sunal’ın (R.I.P.) meşhur filmi “GULYABANİ” için yazılmışken, “Seven Years in Hell” Deniz’in üniversitesini 7 sene geçmesine rağmen bitiremeyişi üzerine. Bunun haricinde Steve Harris torunlarının genel özelliği olan izlediği filme ve okuduğu kitaba derhal şarkı yapma geleneği SnS’te de bozulmamış.

Albüm son haline gelene kadar birçok vokalle çalışan grup son olarak Mehmet Kaya’da karar kıldı. Hepsini hem canlı hem de kayıtlarında izleme imkanı bulan biri olarak rahatlıkla söylemeliyim ki, Mehmet Kaya resmin son ve çok önemli bir parçası. Cem Köksal ve Black gruplarından sesini hatırlayabileceğiniz isim muhtemelen şu aralar ülkemizdeki açık ara en iyi hard rock vokali. Klavyeleri bir ara Karapaks’ın davulculuğunu da yapan Melih Yüzer, basları ise çiçekli gömleği, yeleği ve az hareket etmesiyle Erhan Sazlı çalıyor. D&R’da en çok satanlar listesinde Rock kategorisinde 6. Metal kategorisinde ise 1. sırada yer alan grubun başarısı, birilerinin hala bu müziğe kıymet verdiği azcık da olsa gösteriyor. Bu sevindirici bir haber.

Büyük grup olma potansiyeline sahip SnS’in ilk albümünün kapağı ise bence kötü. “Dance of Death”in de kötü. Ama neyse ki ikisinin de içindeki müzik iyi. Böyle düşünerek satın alabilirsiniz albümü. Albümün miksajını Ukraynalı metal grubu olan MORTON’dan Max Morton yaptı. Ciddi anlamda iyi bir iş çıkaran adamı yürekten kutluyorum. Prodüktörün görevi olanı yapmış ve iyi çalınmış şeyi altın tepsiye koymuş.

Umarım bu güzel albüm yalnızca Facebook paylaşımları arasında eriyip gitmez ve grup müziğin “music business” tarafını iyi kotararak çaplarını çok büyütürler. Çünkü inanıyorum ki SnS rahatlıkla dışarıya açılabilecek ve headliner olabilecek bir grup. Belli mi olur belki bir gün Avrupa bookinglerini ben yaparım…

Kesinlikle dinlemenizi olağanca taraflılığımla söylüyor ve gruba rock n roll yolculuklarında başarılar diliyorum.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.89/10, Toplam oy: 111)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
DMS Müzik
Kadro
Mehmet Kaya: Vokal
Deniz Tuncer: Gitar
Egemen Doğruöz: Gitar
Erhan Sazlı: Bas
Doğan Rekkalı: Davul
Melih Yüzer: Klavye
Şarkılar
1. Renegade Lawmakers
2. Max Schreck
3. One For The Road
4. Lost Horizons
5. Doomsday Dreaming
6. One Glorious Night
7. Psycho Mansion
8. Snake Eyes
9. Seven Years In Hell
10. Saints ‘N’ Sinners
  Yorum alanı

“SAINTS ‘N’ SINNERS – Saints ‘n’ Sinners” yazısına 20 yorum var

  1. zafer says:

    Bende ilk dinlediğimde çok beğendim ve araştırma yaptığım zaman Türk grubu çıkmasına çok sevindim.Umarım grup aynı kalitede müzik yapmaya devam eder

  2. blckrthm says:

    albüm çıktığı gibi aldım. parçalar harika, sound mükemmel. 3-4 parçada edguy dinliyorum zannettim. böyle bir tarz yapacaksanız başkada şansınız yok gibi. illa bişeye benzeyecek.

  3. Can Gelgec says:

    TAVİZVERMEZ-HÜKÜMGİYMEZ İNGİLİZ/ALMAN ÇELİĞİ ekolünün hakkını vermeyi geçtim ANASINI BELLEMEK bu oluyor arkadaşlar.
    Deniz Tuncer ve tüm ekibe kalpler yolluyorum buradan, annem ve ablam bile ağır fanları oldular albümü ilk dinlediklerinden beri.

    Ailecek seviyoruz ve destekliyoruz.

  4. Beorn says:

    Beğendiğim bir albüm ama yer yer Iron Maiden’ı çok fazla andırdığını düşünüyorum.

  5. OMustafar says:

    HASTASIYIM BU GRUBUN! Psycho Mansion nasıl güzide bir şarkıdır öyle? Kapak da Dance Of Death’ten daha güzel bence. Bir standartın altında, tamam ama en azından mantıksal hatalar ya da omzundan fırlamış kol falan yok.

    Başucu albümümdür.

  6. atoutlemonde says:

    şimdilik bi kaç parçayı dinleyebildim, sebebi de seven years in hell denen melodi azmanıdır. kaçıncı dinleyişim sayamadım birkaç gün içinde sindirip puan vermeyi planlıyorum.

  7. Kıvanç says:

    En kısa zamanda edinicem bu albümü. Şarkı çok hoşuma gitti.

  8. oracle says:

    Son yıllarda yerli metalde zirve noktası!!!

    earth's skin

    @oracle, no, sir.

  9. saw you drown says:

    Seven years ın hell parçasına bayıldım.

  10. Rıdvan says:

    Yerli Maiden, enfes

  11. Bu tarz müzikler için bir numaralı belirleyici unsur olan vokalist konusunda grubun (en azından bunca zaman sonunda) çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Mehmet Kaya’nın ses rengi, gruba bayağı bir karakter katıyor ve SnS’nin benzer türde müzik yapan pek çok gruptan ayrılmasını sağlıyor (yerlilerden zaten ayrıyor, yabancılar arasından da fark edilmesini sağlıyor).

    Albümü ifade edebileceğim en iyi kalıp “cayır cayır” olacaktır. Şarkıların uzunca bir süre önce yazıldıklarını düşününce, yeni şarkıları bayağı merakla bekliyorum. Deniz Tuncer başta olmak üzere gruba kolaylıklar diliyorum.

  12. sambalici says:

    ben bu vatandaşları daha önce hiç dinlememiştim, glam rock/klasik rock yapıyorlar sanıyordum. şarkıyı duyunca da şaşırdım doğal olarak ama güzel olmuş, negzel melodik melodik.

  13. Ufuk Sönmez says:

    abi albümde ruh var, böyle kulaklığı takıp dinlemeye başladığınızda çalan şey kulağınıza güzel geliyorsa kılmış, yünmüş, tüymüş bu detaylara da insan pek bakmıyo açıkçası. kısacası albüm rock n roll ruhunu taşıyor, heavy metal adına başarılı bir albüm.

  14. Kerem Kaan says:

    Albüm iyi hoş da abi “Renegade Lawmakers”da vokaller “Renegade Lovemakers” gibi olmuş. Cidden çok iyi olmuş albüm.

  15. rondo says:

    deniz tuncer müziğe küstü mü
    sNs albüm yapmasa mı
    emdi yürek yırtulur

    (bağlayamadım pek ama sonuç olarak sNs’nin albüm yapmaması türk metal müziğine ciddi zarar vermekte.)

    Bascivegobekli

    @rondo, Bir 6 yıl daha bekleyiveririz. Bu kalitede albüm yapacaklarsa değil 6 sene, 10 sene daha bekleriz :D

    rondo

    @Bascivegobekli, ben 1 senede bu hale geldim, 6 sene beklemek ciddi emek ya tebrikler :D

    Bascivegobekli

    @rondo, İşin doğrusu ben de yeni dinleyiciyim, metel müziğe başlayalı 4 sene olmuştur en fazla. Sözlüklerde 5-6 senelik S’N'S girdilerini okudum, durumu oradan biliyorum. En azından beklediklerine değdi.

  16. Serhat says:

    Yeni albümü Nekropsi kafasıyla çıkarmaya karar verdiler sanırım “10 yılda bir çıkar” diyerek…Beklentiler bekledikçe uçuyor. Eğer şu ilk albüm kadar kaliteli bir şey çıkarsa albüm kapağı ne kadar b*ktan olursa olsun tişörtünü alır giyerim ahanda buraya yazıyorum.
    Bir de doğru düzgün CD dinleyen kalmadı araba süren boomer’lar hariç. Koleksiyonerleri de hesaba katarak rap albümleri gibi kutuya ufak bir poster, sticker vs. koysalar muazzam olur.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.