# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Metalde promosyon açılımı
| 18.03.2013

Yeni yeni icatlar.

Metal gruplarının müziklerini duyurma ve tanıtmada artık başrolü internet oynuyor. Gruplar, beğeni kazanmak, benzerlerinden ayrılmak, gündem yaratmak ve bir ölçüde de ticari başarı elde etmek amacıyla yaratıcılıklarını, zaman zaman da muzipliklerini yarıştırır haldeler.

İlginç internet sitelerinden, müzikle birinci dereceden ilgisi olmayan ürün satışına, interaktif videolardan papalığa aday olmaya kadar türlü türlü tanıtım girişimlerinde bulunuyorlar.

Bu hafta bu konudaki görüşlerinizi ve değerlendirmelerinizi merak ediyoruz.

En az bilineninden en meşhuruna kadar bildiğiniz örnekleri de paylaşmanızı diliyor, haydi buyurun sohbete diyorum.

  Yorum alanı

“Metalde promosyon açılımı” yazısına 37 yorum var

  1. patognomonic says:

    Lifelover in sjukdom albümündeki jilet ve dikenler iyidi de abi bu dimmu borgir kizlari ne yaa..

  2. Rotten Angel says:

    Dimmu Borgir Strapon, Slayer geciktirici falan da bekliyorum.
    ___

    Açıkcası çok tartışılacak bir konu değil bence. Çünkü bu tarz 9999 haber paylaşıldı, ve yazılacakların hepsi oralarda yazıldı. Hatta ben en üstteki cümlemin benzerini, gene o haberlerin birinde yazmış olabilirim.

    Bence başka konu bulsaydınız daha iyiydi. ”Metalde albüm kapakları” gibi. Teşekkürler.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rotten Angel, aslında açıklamada belirtildiği üzere olay sadece bikini don olayı değil. Promosyon namına yapılan her şey.

  3. Bu konu zaman içinde olması gereken bir şeydi aslında. Holdinge dönüşmüş grupların biraz, Monopoly, vs çıkarmasından bağımsız olarak, şirketlerin albüm satabilme adına yaptığı şeyler, bence az bile kalıyor. ABD’de 1000 albüm satmanın bile başarı olarak görüldüğü günümüzde şirketler çok daha agresif promosyon stratejilerine sahip olmalılar bence.

    “Şarkı sözü videosu da neymiş?” dediğimiz zamanları hatırlıyoruzdur, şimdi standart albüm promosyonuna dâhil olan sıradan bir olaya dönüştü.

    Earache’in Oceano’nun son albümüyle birlikte Oceano logolu deniz topu vermesinden, Morbid Angel’ın en “ruhani” olmayan albümünü mumlu şamdanlı ahşap sunakla çıkarmasına kadar,görünüşe göre albümleri çekici kılabilmek adına bir şeyler yapılmadıkça albüm satın alınmıyor.

    Ghost’un papalığa aday olması bence -albümün çıkışı öncesi şapkadan çıkan ballı bir promosyon yöntemi- son derece akıllıca düzenlenmiş, istesen de olamayacak kadar ilgi çekici bir olaydı.

    Mastodon’un “The Hunter” kapağındaki geyikimsi arkadaşı 3D olarak kafaya koyma olayı da iyiydi.

    Onun dışında interneti kullanarak sınırsız promosyon yapmak mümkün tabii artık. Adamlar Soilwork vokalistini bi lokantaya sokup yemek yediriyorlar, arkasına da yeni albümden şarkı koyuyolar, al sana promosyon. Bu işin bi sınırı kalmadı artık, yaratıcı olan kazanıyor.

    Rotten Angel

    @Ahmet Saraçoğlu, Morbid Angel’ın o komidin olayı bence çok iyiydi. Ama Covenant ya da Formulas Fatal to the Flesh gibi lanet akıtan karanlık bir albümle yapılması gerekirdi. Öyle olsaydı, şahsen anında edinirdim. Yoksa, kısa bir intro ardından direkt ikinci şarkısı elektronik olan bir albümle satmaması doğal. Satılmayı da bırakırsak, Morbid Angel hayranları tarafından çeşitli parçalanma olaylarında bile kullandı :)

  4. Hep bahsettiğimiz gibi, artık albüm alma, koleksiyon yapma tarzı olaylar iyice geri planda kaldığından “Madem sadece müzik satılmıyor, bunların ilgisini nasıl cezbederiz?” olayına döndü durum.
    Çok sapıtılmadığı sürece bu tarz olaylar ilgimi çekiyor aslında benim. Örneğin; Mastodon’un “Arttırılmış Gerçeklik” bonuslu The Hunter’ı “Aaa ne güzel lan.” tepkisi verdirmişti bana. Sadece CD + kitapçık olsa alınmayacak albümler bir şekilde satıyor bu durumda, doğruya doğru yani.

  5. serdar91 says:

    ben bu promosyon olayının artık amacını aştığı kanaatindeyim.bira,don üretmeye kadar varan bu süreç benim midemi bulandırmaya yetiyor.eğer sen ortaya kaliteli müzik ortaya koyamıyorsan benim için hiçsin.bence bu promosyon ayakları(bira,don lastiği falan filan) heavy metalin ruhunada aykırıdır.gruplar bu işlere kafa yoracaklarına müziklerini nasıl daha ileri bir seviyeye taşırım derdinde olsaydı zaten bu konuda açılmaz, bende bu yorumu yapmak zorunda(!) kalmazdım.

    Mert

    @serdar91, çok bir bilgim yok ama biradır dondur gibi şeyler grupların değil de şirketlerin bok yemeleri oluyor galiba.

  6. ismail vilehand says:

    şimdi olaya birkaç farklı açıdan bakmak lazım:

    birincisi bu promosyonu yapılan ürünler kıyafet yada eşya. hepimiz grup tişörtü giyiyoruz mesela. grup tişörtü tamam oluyor da, neden bir grubun şapkası, şortu, kravatı, bikinisi çıkınca davayı satmak, metalin ruhunu zedelemek oluyor onu hiç anlamıyorum. o zaman tişörtte giyme. bi hatunun sevdiği grubun bikinisini giymesi yada başka birinin sevdiği grubun bardağını kupasını alıp kullanması gayet doğal bir şey. tuttuğun takımın da bardağını kupasını alıp kullanıyorsun sonuçta. dinlediğin grubunkini de alıp kullanman aynı mantık.

    ikincisi de gruplar bu işten para kazanıyorlar. albüm satışları malum günümüzde belli başlı gruplar hariç sırf albüm satışından geçinebilen grup pek yok. grubun official sitesinden bir ürün aldığın zaman adamlara ek gelir oluyor bu. ben sevdiğim gruplardan “para yok albüm çıkaramıyoruz.” veya “geçimimizi sağlıycaz diye turlamaktan stüdyoya giremiyoruz” gibi laflar duymak istemiyorum. yada çok sevdiğim bir grubun elemanı “çok iyi iş buldum grubu bırakıyorum.” dememeli. o bakımdan elimden geldiğince sevdiğim grupların işe yarar ürünlerini alıyorum. (bu paragrafta kastettiğim daha çok extreme gruplardı. Metallica, Slayer gibi grupları işin içine katmıyorum zaten.)

    birde benim bu promosyonların en çok sevdiğim ve işime gelen kısmı grupların ön siparişe sunduğu paketler. CD’nin yanına tişört, şapka, bere, bardak, kupa vesaire koyup ön sipariş paketi yapıyorlar, ayrı ayrı alsan CD + tişört fiyatından daha ucuza denk geliyor bu paketler. son yıllarda tek CD pek almaz oldum. bu tarz paketleri tercih ediyorum.

    son olarak diyeceğim şu ki, günümüzde nereye baksak her köşede bir haksız kazanç görüyoruz. karı satanlar, kaçakçılık yapanlar, haraç toplayanlar, devlet arazisine tripleks villa dikip satanlar daha neler neler varken gelipte bu gruplara nefret kusmak, hakaret etmek gerçekten çok gereksiz. illa birileri zengin olacaksa don gömlek kravat satıp Metallica ve Slayer gibi gruplar zengin olsun.

  7. Overload says:

    Her albümde olmuyor, hatta çok nadir oluyor ama bazı albümlerin içinden promo kodu çıkıyor ve bonus şarkı veya mixer arkası(kamera arkası diyemeyiz oraya) görüntülere falan erişim sağlıyorlar. Bu mesela çok hoşuma gidiyor. Hiç size denk geldi mi?

    Bira veya don üretme kısmı da benim de bildiğim kadarıyla lisansı elinde tutan firmanın bunu kullanma çabası diye biliyorum.

  8. Kamil says:

    Promosyon, ürün vs olayları bence bir çıkış kapısı müzisyenler için. Albüm yapıyorsunuz, iyi hoş da satmıyor. Albüm almak için harcanacak enerji ve para insanlara çok ağır geliyor. Kolayı var çünkü. Torrent sitesine girip bir en baba diskografiyi çekmek bağlantıya göre 2, taş çatlasın 3 saat falan sürüyor artık. Yeni albümler de anında nete düşüyor. Bu adam niye kendini yorup albüm alsın? Çektiği torrentte de aynı şarkılar var bazılarında bookletlar falan bile var.

    Gruplar da yeni arayışlar içine girmek mecburiyetinde kalıyor. Albüm yapmalarının bir getirisi yok çünkü. Özellikle “indirilemeyecek” promosyonlar peşine düşüyorlar ki çok abartıya kaçmadıkları sürece bence haklılar. Bu adamlar da bu işten para kazanıyor sonuçta. Eğer “biz” albüm almazsak adamlar da illa ki bizi cezbedecek ya da bunu almalıyım dedirtecek şeyler yapmaya çalışacaklar.

    Ancak bu da grupların saçmalamasını meşru çıkarmaz. Zira bir grubun piyasaya kondom sürmesi saçma, (biraz ağır olacak ama) aşağılık bir hareket. Para kazanmaları gerek ama mantıklı ve makul yollardan yapmaları gerekli kanaatime göre.

    Özetleyecek olursak, uçuk kaçık promosyon olaylarının sorumlusu biziz çünkü adamların emeğini çalıyoruz. “Makul olduğu sürece” promosyon olaylarının sonuna kadar arkasındayım.

  9. Yılmaz KANCA says:

    bazı yerli gruplarımız bunu ayıptır söylemesi götlerinden anlamış olacaklar ki, daha kayıt falan yapmadan tişört bastırıyorlar. o denli saçmasapanlar.

    Meliha

    @Yılmaz KANCA, Cenotaph’la Decaying Purity dışında
    yerli grup tişörtü giyen de göremedim şu ana kadar. Orta ve küçük ölçekli grupların bu olaya girmesi de bayaa saçma ayrıca.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Meliha, “Orta ve küçük ölçekli grupların bu olaya girmesi de bayaa saçma ayrıca” demişsin. Sanırım grupların işleyiş mantığı konusunda pek bir fikrin yok.

    Meliha

    @Ahmet Saraçoğlu, Aslında tutabiliteyle ilgili konuşmuştum. Yani eş-dost dışında bu grupların tişört satabilme kapasitesi de sınırlı. Böyle grupların konserlerinin de yine eş-dost çağırmalı olduğunu düşünürsek konu hakkında gayet fikrim olmasına rağmen düşüncemin değişmediğini belirtir kaçarım.

    earth's skin

    @Meliha, orta ölçekli olacak ama konserlerine yalnızca eş dost gelecek? Gözler bozuk herhalde, ölçek tam görünmüyor sanırım?

    sencer

    @Ahmet Saraçoğlu, Bu arada söylemeden edemeyecem 3 günlük bi grubun elemanı olduğun o kadar belli ki..

    Yujkarıda bi arkadaşın da bahsettiği albüm çıkarmadan tişört bastıranlar kervanındansın kesin.

    Ahmet Saraçoğlu

    @sencer, reklam gibi olmasın ama 3 günlük değiliz pek, 2010′da kurulduk.

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1079908&CategoryID=82

    Tişört konusunda da yerli piyasayı çok takip etmeden konuşuyor olabilirsin, zira inan ki baya bir tişört satılıyor. Yani en azından biz satıyoruz. :)

    sencer

    @Ahmet Saraçoğlu, İstanbul’da yaşıyorum…

    Kemal

    @Meliha, tshirt satisi kucuk gruplar icin aslinda onemli bir gelir kaynagi. Diyelim ki bir konsere gittin, on grup olarak kucuk bir grubu izledin ve baktin elemanlar tas gibi caliyor, destek olmak icin gidip tshirtini almaz misin ? Mesela benim grubum da kucuk bir grup ama tamamen merch satislari sayesinde benzin, yemek, album kaydi vs. gibi harcamalari karsilayabiliyoruz. Yani o tshirt olayinin asil hayrini goren kucuk gruplar, oyle diyim ben sana. Yoksa bu gruplarin baska hicbir gelir kaynagi yok inan.

    Rotten Angel

    @Yılmaz KANCA, Devir, liberal ekonomi devri. İsteyen istediğini satar. Alıcısı, beğeneni varsa; kimse karışamaz.

  10. Korhan Tok says:

    Bu kızları satsalar komple, promosyon diye. Olmuyor mu ki öyle?

    Rotten Angel

    @Korhan Tok, Metalde pezevenklik açılımı. Hmmmmm… hiç cool değil :)

    TAAKE

    @Korhan Tok, ben carpathian forest dansçı kocakarılarından istiyom
    dikkat görüntüler zihin sağlığını bozabilir

    http://www.youtube.com/watch?v=Ib2Dp5crydw

    Rotten Angel

    @TAAKE, Senin, bu sitedeki en psychedelic adam olduğunu düşünüyorum.

    TAAKE

    @Rotten Angel, eyvallah,teveccühün :)

    Jester

    @Korhan Tok, Abi sana saygı duyuyodum ben burada, noldu şimdi Nevruz Nevruz sana? :( Bahar bozdu seni.

    Korhan Tok

    @Jester, Birinin bu topa girmesi lazımdı gibi geldi, feda ettim kendimi karşim.

    Beleg

    @Korhan Tok, halkın sesi oldun.

  11. tranquillist says:

    son zamanlardaki en sıkıcı tartışma konusu.

  12. DrAQA says:

    İtiraf ediyorum, daha yeni aşağıda yorum olduğunu gördüm.

  13. Beleg says:

    Aslında yerinde, tadında ve akıllıca yapılırsa internete bağımlı hale gelen müzikal birikimimiz tekrar cd’lerle haşır neşir olunan döneme döndürülebilir. Tabi önemli şirketlerin ciddi risklere girmeleri falan gerekli bunun için. Adamlar riske girmektense interneti kullanmaya çalışıyorlar ama gojira gibi meşhur denecek seviyedeki grupların üyeleri bile bu işten para kazanamadığını açıklıyor. Elbette para için yapılmasın ama böyle giderse bundan 20 yıl sonra meslekleri dolayısıyla şehirlerini dahi terk edemeyen gruplarla dolup taşacak piyasa.
    Metal camiasında geniş vizyonlu, yaratıcı adam noksanlığı yok. Bu sebepledir ki promosyon veya daha genel tabirle müzik dışı öğeler metalin asgari düzeyde de olsa dönmesi gereken çarkını döndürecek konuma gelecektir. Yeter ki birileri risk alacak cesarette bulunsun.

    earth's skin

    @Beleg,
    “Elbette para için yapılmasın ama böyle giderse bundan 20 yıl sonra meslekleri dolayısıyla şehirlerini dahi terk edemeyen gruplarla dolup taşacak piyasa.”

    Bence bu biraz abartılı bir görüş.

    Beleg

    @earth’s skin, abi ne biliyim şu an bile gelecek planları dolayısıyla gruplardan ayrılan üyeler var. Evet geçmişte de vardı bu ama şu ara gerçekten maddi kaygılardan kaynaklanıyo bence. Adam çıkıyo dünyayı turluyo ama hala parasızlıktan yakınabiliyo. Garip lan işte ne biliyim :D

  14. progressive says:

    Pain of Salvation bira çıkarmış “road salt beer”.

  15. son of moonshine says:

    tek kelime: tiksiniyorum

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.