# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KOLDBRANN – Vertigo
| 05.03.2013

Baş döndürücü kangren.

Görkem ŞAHİN

Koldbrann (Türkçe’si Kangren) 2001 yılında Norveç Drammen’de vokalist Mannevond önderliğinde kurulmuş bir black metal grubu. Önceden adını duymuş ama bu albümlerine kadar dinleme fırsatı bulamamıştım.
Mannevond başta Urgehal olmak üzere çeşitli gruplarda davul ve vokal görevlerini üstlenmiş, keza diğer grup elemanlarını da başka gruplarda görmek mümkün.

Müzikleri bana özellikle Taake, Kampfar gibi grupları andırdı ancak son dönemde pek çok black metal grubunda tanık olduğumuz rock n’ roll etkileri de Kolbrann’da mevcut. Bu açıdan “Rebel Extravaganza” sonrası Satyricon’u hatırlatan bölümler var. Mannevond’un bol distortion destekli vokalleri akla Satyr’i ve Hoest’i getiriyor.

Şarkı sözlerinde İngilizce, Norveçce hatta çok az da olsa Rusça kullanmışlar. Impaled Nazarene’in serseri, leş tavrını andıran punk etkileri yoğun. Bu, albümün eğlence dozunu arttıran bir faktör olmuş. Albüm genelinde çok hızlı bölümler de, daha atmosferik ağır bölümler de var, ve genel olarak gayet sert bir ekstrem metal albümü olduğunu söyleyebilirim. Şahsen Satyricon’un ana akıma doğru yelken açmış olması çok da hoşuma giden bir durum değil, ancak Koldbrann da yeraltından sıyrılma çabalarına girmiş gibi görünüyor. Önceki albümlerine göre “Vertigo” çok daha modern bir kapak çalışmasına ve yepyeni temiz bir grup logosuna sahip.

Prodüksiyon anlamında başarılı olduğunu düşündüğüm albüm Intro Vertigo gibi sert bir parçayla açılıp, Inertia Corridors gibi atmosferik ve güzel bir parçayla kapanıyor. Albümün 11 parçasından 3 tanesi pek de manalı bulmadığım bir dakikadan kısa enstrümantal geçişler. Bunları ayrı parçalar gibi göstermek yerine doğrudan bağlandıkları parçaların başına da ekleyebilirlermiş. Totalt Sjelelig Bankerott, Stolichnaya Smert gayet gaz ve eğlenceli olmuş, fakat Phantom Kosmonaut ve Goat Lodge gibi bazı şarkılar da güzel olabilecekken gereksiz yere uzatılmış ve sıkıcılaşmışlar. Az miktarda olsa da, müziğe derinlik katmak amacıyla klavye kullanılmış.

Sonuçta bütün olarak değerlendirildiğinde pek de orijinal olmayan – ki şahsen orijinallikten çok aldığım dinleme zevkine önem veriyorum – keyifli ve dinlerken harcadığınız vakte değecek bir albüm. Albümü edinmeden önce bir tadına bakayım, ona göre karar veririm derseniz Stolichnaya Smert ve Inertia Corridors’u önerebilirim. Metal kalın…

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.14/10, Toplam oy: 7)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Season of Mist
Kadro
Mannevond: Vokal
Kvass: Gitar
S.G.J.: Bas
Voidar: Gitar
Folkedal: Davul
Şarkılar
1. IntroVertigo
2. Totalt Sjelelig Bankerott
3. Hjertets Holodomor
4. Drammen
5. Stolichnaya Smert
6. Terminal Transnistrii
7. Phantom Kosmonaut
8. Goat Lodge
9. I Eklipsens Skimmer
10. Sans Soleil
11. Inertia Corridors
  Yorum alanı

“KOLDBRANN – Vertigo” yazısına 2 yorum var

  1. Gayet güzel bir kritik, eline sağlık. Kapağa bakınca daha “temiz” bir şeyler bekliyor insan ama gayet “çirkin” bi müzik var içinde.

    Grubu daha önce dinlememiştim, yazıdaki şarkılardan Inertia Corridors’u sevdim. Değişik kafalarda şeyler içeriyor.

    Görkem Şahin

    @Ahmet Saraçoğlu, rica ederim, evet kapakla ters köşe bir müzik var içinde…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.