# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Çevrenizin metale bakışı
| 11.03.2013

Hangi metalikayı dinliyosun?

Yere göğe sığdıramadığımız, hayatımızın, hatta kişiliğimizin önemli bir parçası olan metal, dünyada ve özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, yanlış ve eksik bilgilendirme, olumsuz vaka örnekleri gibi durumlardan ötürü topluma ve bireye karşı bir tehdit olarak algılanabiliyor.

Bize göre çok özel ve üstün olan bu müzik türü, büyük bir kitle tarafından bayağı ve geçici bir heves olarak nitelendirilebiliyor. Bireyi asosyal, sinirli, depresif, vb. yaptığı bilimsel olarak da iddia edilen metal ve yakın türler, kayda değer sayıda insan tarafından adeta bir düşman, bir nefret kaynağı olarak görülüyor.

Pasifagresif ailesi olarak, başta tartışma adabı olmak üzere pek çok konuda gelişmiş ve seçkin bir metal platformu yakalamış durumdayız. Peki ya burası gibi birbirini anlayan, birbirinin göndermelerinden, esprilerinden keyif alabilen insanların olmadığı, tüm bunları anlamlı kılan ortak zevkin paylaşılmadığı bir ortamda metale ve sizin onu bu kadar sevmenize nasıl yaklaşılıyor?

Aileniz, metal dinlemeyen, ancak sizin dinlediğinizi bilen arkadaşlarınız, bu ilginizi nasıl algılıyor?

Adını bir kişilik bozukluğundan alan nadide sitemizde, bu konuyu hakkını verecek seviyede tartışmanızı diliyor, haydi buyrun sohbete diyorum.

  Yorum alanı

“Çevrenizin metale bakışı” yazısına 92 yorum var

  1. xhamzat says:

    Geçenlerde dayımla tartışmıştık. Metalden başlayan uyuşturucuya ve içkiye giden bir yol var önünde demişti. Ve şöyle bir de soru yöneltmişti: ”Bu dinlediğin şeyde nota var mı?”…

  2. Yılmaz KANCA says:

    gençlik yıllarımda mahalleli tarafından deli sanılmama sebep olmuştur metalciliğim. ama sonrasında alıştılar ve benden korkmamaya başladılar. benim gibi yaşı geçkin abileriniz bilir, bizim zamanımız sizin döneme göre çok daha zordu. metalciler sözlü ve fiziksel saldırılara uğrayabilirdi faşistler tarafından. ancak günümüzde çok sıkıntı olmuyor.

    ayrıca belirtmem gereken bir şey var ki, eskiden metal dinleyicileri birbirine kenetlenir vaziyette iken, şimdiki jenerasyonun metalcileri birbirlerine bir üstünlük sağlama çabası, bir takım artist artist tavırlar takınmalar, bir böyle şekil yapmalar, lolo yapmalar vs. peşindeler.

    metalciler daha kendi içlerinde anlaşamıyorken, dışarıdaki insanların bize “öcü” gibi bakması da gayet normal bence. hiç alınmaca darılmaca yapmayın aga.

    “zaten şunun şurasında kaç kişiyiz” diyerek bir türk metalcisi klasiğiyle noktalamak istiyorum.

    sevgilerimle,

    Yılmaz KANCA

    Beorn

    @Yılmaz KANCA, Ben bu yeni nesil metalcilerin birbirine kenetlenememe durumunu daha çok yaşı büyük olanların küçüklere karşı olan tavrına bağlıyorum. 9-10 yaşında Metal dinleyen çocuğa ne dinlediğini sorunca alınan cevap genelde Metallica, Linkin Park vs. popüler gruplar olur. Hani Necrophagist, Meshuggah dinleyince bazı şeyler aşılmış ve daha üst bi mertebeye çıkılmış oluyor ya güya, bizim elemanlar ufaklığı yerin dibine sokuyor. O çocuk da büyüyünce aynısını kendinden ufaklara yapıyor ve bu anlaşamama durumu sürüp gidiyor.

    Yeni Metal dinlemeye başlamış adama yapılan muamele de çok benziyor yukardakine.

    -Vaay abi metal mi dinlemeye başladın ne dinliyosun bakalım?
    -Metallica, Children of Bodom, Limp Bizkit falan işte
    -Ehuehueh sen de bayağı posermışsın he!

  3. Evelin says:

    Bilimsel olarak nerede kanıtlanıyor, insanları öfkeli yaptığı? Metal müziğin klasik müzik etkisi altınd gelişen hiç bir türünün insanı yozlaştırdığı öfke yada diğer pozitif olgulara olanak tanıdiğını düşünmüyorum. Ulcreate dinliyorum şu anda örneğin sözleri tamamiyle felsefi boyutta değerlendiriyorum nietzche’nin zerdüştte söylediklerinden farksız, kant gibi geleceğe ok fırlatan fikirler sunan sözler barındırıyor, davulları o kadar detaylı ve kafanızın içinde boşlukları dolduracak şekilde diziliyorki bu bence insan yaşamındaki en büyük soruardan biri olan o hiçlik hissiyatını örten en güzel hislerden birini veriyor, aşırı rahatlatıcı bir düzenek. Ted.com da sanırım bu konu ile ilgili bir konuşma dahi vardı, çığlıklar ve baskın sesler herzamajn vardı ilk insan atalarımız bunlara özellikle aşina idi modern toplumlara taşınmış izlerde bence gitarın davulun ve diğer seslerin aslında insan bünyesinde uyandıraağı anlamlar. Negatif yönde olmasının tek nedeni şu avlanma sesleri ve tehlike seslerine olan bemzerlik gibi duruyor. Biz bu yüzyılda buna sanat diyoruz bence henüz hayatının belli bir evresinde bazı süreçlerden geçmemiş toy yaban zihinlerde saydığın problemler sağlıklı bir insan zihninde metal müzik nedeni ile oluşmasının imkansız olduğuna inandığım şeyler. Sanat ile kültürel yozluğun çizgisini metal müzik çekmiyor bu yukarıda bahsettiğin problemler toplumsal sorunların nedeni. Umarım yanlış anlaşılmam.

    Güzide Arslaner

    @Evelin, Aslında “iddia edilen” dedim ama pek de işimize gelmeyen şekilde kanıtlanmış durumda. Birazdan birkaç kaynak da bakınacağım, ama şimdi diyeceğim şeylerin bazılarından hemen hatırlayacaksın tahminen.

    Bu konuda insanlar üzerinde yapılan deney en meşhuru. İnsanlara farklı ses düzeylerinde farklı müzik türlerinden parçalar dinletiliyor, tabii ki bu esnada nabız, solunum hızı gibi temel yaşam bulgularının yanı sıra deneyin esas amacına yönelik olarak beyinlerinde olup bitenler inceleniyor. Ve bilin bakalım beynin öfkeyle ilgili kısmını diğerlerine ağır bir fark atarak hangi müzik türü harekete geçiriyor… Hatta diğer türlerde hiç harekete geçmeyen bölgeler sinyal veriyor.

    Sonracığıma evlere şenlik bir tavuk deneyi var. Bazı müzikler tavukların metabolizmasını etkileyip verimliliklerini artırırken, metal dinletilen tavuklar horozlara yanaşmaz, yumurtlamaz oluyor.

    Bana “öh” dedirten deney, okulda biliş bilimle (cognitive science) ilgili bir derste izlediğim bir videoda geçiyordu. Metal “dinleyip” solan çiçekleri çok net hatırlayamıyorum, o yüzden kar tanelerine geçeyim hemen. Bir hayli gelişmiş aletlerle tanecikleri müzik dinlerken gösteriyorlar, Winamp’in ekolayzırla etkileşen görselleri gibi yavaş yavaş şekil değiştirdiklerini görüyoruz. Metale maruz kalanının şeklini fizyokimyasal ve fizyo-birsürü açıklamalarla anlatıp agresif bir yapı ve biçimlenme olarak izah ediyorlardı (ders esnasında bolca homurdanmıştım).

    Bunlar haricinde gözümün önünden zamanında izlediğim videolardan huysuzlanan atlar, sırtına konan yükleri atan asi eşekler falan geçiyor, bulabildiğimi buraya koyacağım.

    Güzide Arslaner

    @Güzide Arslaner, Şimdilik şu ikisini seçtim:

    http://www.whatthebleep.com/crystals
    Su damlacıkları üzerinde inceleme, belgeselin tamamını tavsiye ederim.

    http://www.psychology.iastate.edu/~dgentile/106027_08.pdf

    7. sayfadan özet geçiyorum: Labirente konan farelere çıkışı bulma konusunda hangi müzik türlerinin destekleyici etkisi olduğuna dair bir deney yapılıyor, hard rock dinleyen farelerin birbirini öldürmesi sebebiyle deney yarım kalıyor.

    Rotten Angel

    @Güzide Arslaner, Ecnebinin faresi bile ”hard rock” dinliyor arkadaş. Ne olacak bizim ülkenin durumu

    Evelin

    @Güzide Arslaner, Belki gözden kaçan bir ayrıntıdan sana bahsedebilirim bahsettiğin herşeye ortak genler taşıyoruz evet ama insan olarak düşünebilme yeteneğimizin bize farklı anlamlar ve yapısal farklılıklar verdiğini düşünüyorum. Depresyonun yıkıcı etkileri hayvanlarda her zaman için yıkıcıdır insanda durum bunun aksidir seni üzen şey seni güçlü kılan bir yapıya yön verecek şekilde değiştirebiliyorsun bu düşünebilme yeteneğinin bir getirisi bu nedenle metal müzik içinde aynı şeyi söyleyebilirim örneği dinlediğim çoğu black metal grubunun şarkılarında gitar taraklamaları olsun davul blast’ları olsun bunları piano üzerinde vurulan tek bir nota gibi algılayabiliyorum bu benim kafamda müziği nasıl şekillendirdiğim veya hangi formlarda görmeyi uygun gördüğüm şekli ile ilgili bunu akılcı bir şekilde görmeyebilirsin belki. Var olanı sürrealist bir yorum ile kafamda yeniden dizayn ediyorum evet orada adam aşırı uç bir yorumu uçuk hızda tonlar ve çığlıklar ile kompoze edip bana sunuyor onun verdiği ve benim aldığım aynı şeyi çağrıştırmak zorunda değil buna bu nedenle aslında sanat diyoruz sanat’çı için yaptığı metal müzik nasıl şekilleniyor bunu hiç bir zaman birincil elden deneyimlemeden bilemeyeceğim için benim için ordaki çığlık aslında winnie the pooh’taki pigletin korktuğu anda verdiği tepki gibi olabiliyor çalışırken gün boyu pek çok farklı müzik deneyimliyorum kendi üzerimdeki gözlemlerimi şu şekilde savunabilirim metal müzik aslında beni insanlara daha iyi davranmaya sürükleyen bir yapısı var bu denli güçlü bir ses sanırım stresi üzerimden atmamın onu tamamen aklımda bir ütopyada demircinin çekici döverken çıkarttığı ses gibi görmemim ve insanlardan nefret etmeme neden olan tepkileri bir şekilde böyle yontmamın yegane metodu şu anda her zaman için dinlendirici huzur veren bach müziklerine aşina değilim bazen açıp soundcloud’tan şunu dinlediğimde https://soundcloud.com/krimh/krimh-we-sleep-in-skies çok daha huzur dolu güne devam edebiliyorum. Testlerin yeniden dizayn edilmeleri gerekiyor bence sadece durağan konumdaki insana dinletilen müziğin etkilerini gözlemlemek son derece farklı sonuçlar verir harekete geçmiş bir beyindeki rahatsızlık esnasında dinletilen müzikler bam başka sonuçlar verir.

    En nihayetinde savunmak istediğim bir görüş var olumlu hislere ne kadar ihtiyaç duyup bunları destekleyen şeylere yönelmenin pozitif hayatı olumlayan bir görüş olduğunu savunup aşk sevgi para gibi birincil ihtiyaçlara yöneliyor isek bence bunların doruk noktasını yaşadığınız noktadaki kaçınılmaz depresyona sürüklenmenizi engelleyen temel bir ihtiyaç faktörünü göz ardı etmek insan için büyük kayıptır.

    Ben annem gibi evde oturup bana göre saçma sapan tv dizilerindeki dram ile doymayacak kadar ileri gördüğüm metal müziğin hislerimi düzene sokma sanatını aklımı bir şekilde eğiterek yaşamayı tercih ettiğimin farkındalığında hayatımı sürdürüyorum. anneme bu müzikleri dinlettiğimde muhtemelen bana göre değil diyip gidipde drama dizileri yada futbol ile stress atmayı tercih edebilir. Doğal çeşitliliğin güzel bir sonucu.

    Biraz daha ileriye gideyim ben alcest yada ne biliyim wardruna gibi müzikler dinleyerek huzur bulduğum -yada black sun aeon, insomnium gibi gruplar dinleyip coşku depoladığım -yada Ulcreate,Colosseum gibi gruplar dinleyerek kafamda stress baskı ve depolama hissiyatı agresif hisler oluşturduğum. gibi bir başkası için bunlar tamamiyle vasatlıktan öte gidebilmiş şeyler olmayabiliyor. metal müzik çatısı altındaki diğer müzik türleri mesala atıyorum adam obey the brave dinleyerek bence heyacan verici doygunluk budur diyebiliyor bana parkway drive’dan daha gaz bir şey yok diyebiliyor yada daha çok Skrillex, IAMX, gibi elektronik yada dubstep’e kayan müziklere yakın metal türlerini break down’lar ile rahatlayan insanlarda var. Asla anlam veremediğim bir rahatlama modeli bu.

    metal müziği ve ona oluşan tepkiyi aslında porno sektörüne insanların bakış açısıyla bir tutacağım buarada klasik soft core şeyler herkez tarafından kabul gören ve izlenebiletesi yüksek evet bence bu hoş diyebileceğimiz, bir tür olabilir fakat fetiş türleri çok daha kısıtlı bir kitlenin zevki olacaktır. Çocuk pornosu ise çok çok daha kısıtlı bir kesimin tercihi oluyor.

    Dünyadaki hiç bir testin bir diğer insan grubuna doğrudan uyduğunu hiç zannetmiyorum. benim yöörrallamam bu kadar.

    Osman

    @Evelin, birkaç gün önce Electric Wizard’la rahatladığımı farkettim, o yüzden +1

  4. Tjonjan says:

    Özellikle insanların dinlemekte olduğumuz müzik ile ilgili alakalı alakasız , saçma sapan yorumlar yapması biraz da toplumun sanatsal kültürsüzlüğünden gelmekte. Ön yargı toplumun vazgeçilmez özelliği. Şu da bir gerçek, zamanında basının bu müzik türüne olan aşırı tepkisi toplumu yönlendirdi desek hata etmiş olmayız. Akmar ın en güzel dönemlerini bizlerin elinden alıp hatıralara gömdüler. İnsanlar bu ve benzer pasajların önünden geçmez oldular. Şimdi oradan geçmeyen insanların çoğunun çocuğu oldu ve aynı önyargı ile çocuklarının müzik seçiminde etkili oluyor. Bir zincir meydana geldi.

    Yılmaz Kanca nın dediğndiği nokta da çok önemli. Gerçekten yaşı 30 un üstünde olanlar bilirler, 80 ler 90 lar da bırakın alternatif grupları dinlemeyi, populer olan gruplan bile albümlerini bulmak zordu. Beklerdin ya da aynı müzik zevkine sahip arkadaşından alırdın. Bu ve benzer sebeplerden dolayı da daha fazla birlik vardı camiada. Şuan teknolojinin de yardımıyla her tarza ve gruba ulaşmak kolaylaşırken, değer bilmek kavramıda önemini yitiriyor bence.

  5. Samuel L. Jackson says:

    Metal müzikle alakasız hemen herkes metal müziği Metallica ile alakalı sanıyor(isminden dolayı o algı oluşmuş olabilir)…

    Metal müzik deyince bu müzikle ilgilenmeyenlerin aklına ilk Metallica geliyor… Halbuki ona kadar daha bir dünya grup var…Fazlasıyla piyasa olmuş bir grup… Celebrity sayılıyorlar:

    http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/james-hetfield-net-worth/

    http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/lars-ulrich-net-worth/

    http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/kirk-hammett-net-worth/

    http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/robert-trujillo-net-worth/

    Bu haksızlık aslında… Bu adamların atası sayılabilecek ve Metallica’dan çok çok daha güzel şarkıları olan Motörhead’in Lemmy’si bunların tırnağı bile etmiyor

    http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/lemmy-net-worth/

    Metallica’dan çok çok daha iyi http://www.youtube.com/watch?v=I0vb-kpz5yY olan Megadeth’in Dave Mustaine’si de Metallica üyelerine kıyasla fukaralıktan ölecek neredeyse

    http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/dave-mustaine-net-worth/

    Ayrıca Metallica’nın şarkıları’nın %80′i bana göre kötü..Bu oran Rage için %10 felandır ancak benim gözümde… Arşivimde en çok Rage’in şarkısı var, sonra Krokus, Yngwie J. Malmsteen, Saxon, UFO(metal sayılır), Grave Digger ve Wishbone Ash(metal değil ama olsun) var…(Iron Maiden’ın bile çok fazla şarkısı yok nedense ben’de.. çözemedim)

    Bana göre vokalde Bruce Dickinson’dan daha iyi olan(ya da benim daha çok tat aldığım)http://www.youtube.com/watch?v=qtnW8w3e-7Q Rob Halford, onun 1/4′i ediyor ancak!

    http://www.celebritynetworth.com/richest-celebrities/rock-stars/rob-halford-net-worth/
    http://www.celebritynetworth.com/richest-businessmen/producers/bruce-dickinson-net-worth/

    Arşivimde En az da Metallica’nın şarkısı var.. Kasıtlı olarak olmadı bu…Beğenmediğim şarkılarını discography’den sildim geriye iki elin parmağı kadar şarkı ya kaldı ya kalmadı..

    Kötü bir sound, kötü bir melodi…Arada güzel bir iki solo felan…. Metallica benim şahsi görüşüm bundan ibarettir…

    Metal dinlemeyen insanlar metal müzik hakkında ne düşünüyor…

    1) Satanist sananlar var..
    2) Anarşist sananlar var..
    3) Dinsiz sananlar var..
    4) Apolitik sananlar var..
    5) Karı-kız mevzusu için yapıyor sananlar var..
    6) Ailesi zengindir diye düşünenler var..
    7) Şiddete meyillidir diye düşünenler var..
    8) Müzikle kafayı bozmuş, kitap okumaz-ders çalışmaz, işi aksatır diye düşünenler var..
    9) Çıkıntı olur girdiği ortamın tadını kaçırır diye düşünenler var..

    MakeMeSpinn

    @Samuel L. Jackson,

    Saydığın ilk 4 madde, metal müziğin temellerinde var zaten, öyle zannetmeleri normal değil mi?

    yani bir anarşistin mi bu müziği dinlemesi normaldir yoksa bir milliyetçinin mi? Ya da bir ateistin dinlemesi mi normaldir ya da bir sofunun mu? Yada bir metalcinin apolitik olması garip kaçar yoksa bir siyasetçinin mi?

    Pardon ama anarşizm, ateizm, satanizm vs. olmaasaydı ya da bu müziği icra edenler bu akımları es geçseydi, biz hala iron maiden, saxon, metal church’ün ejderhalı, ateşli, manastırlı şarkı sözlerini dinliyor olacaktı.

    Samuel L. Jackson

    @MakeMeSpinn, apolitik olmak demek köşene çekilip sana ne yaparlarsa eywallah demek değildir…

    1-Metalci satanist olmak zorunda DEĞİLDİR..Metal müziği sadece konu bağlamında anti-religion mevzularla bağlantılamak zorlama bir çaba… http://www.youtube.com/watch?v=eVmaz9CtHnY videodaki gibi komik duruma düşersin yoksa…

    2-Milliyetçiliğin karşıt anlamı anarşizm değildir..kavramları sebze çorbası yapar gibi bir kazana atıp kıyaslayamazsın…Devrimci(olmalıdır da, çünkü bu müzik düzene itiraz etmekle başlamış bir müziktir) olmanın anti-tezi anarşizm değildir…

    3-Dinsiz ya da satanist olmak zorunda da değildir.. http://www.youtube.com/watch?v=t7ipA2wJ_rw Ben sana göre sofu kaçabilirim mesela…Ama metal müzikten başka birşey dinlemiyorum.. http://de.scribd.com/doc/92776496/Heavy-Metal-Islam-Rock-Resistance-and-the-Struggle-for-the-Soul-of-Islam#.UT3RAda-2So Arşivde yerim kalmadı.. sürekli HD değiştirmek zorunda kalıyorum ergonomik sebeplerden dolayı..

    Dindar insalar da metal dinler yani.. Din’in muhafazakarlıkla bir alakası yoktur..Dinler her zaman ilk ortaya çıktıkları zamandan beri devrimcidir..Öyle olmalıdır da…Dinsel değerlerin yerleşik kültürel değerlerle karışmasıdır kafa karışıklığı yaratan…

    Mesela İslam DEVRİMCİ bir dindir..Çıktığı dönemde kız çocukları diri diri gömülüyor, mirastan hak alamıyor, insan muamelesi bile görmüyordu..Benzer şeyler Hıristiyanlık ve Yahudilik için de geçerlidir..

    Dindar adam itirazcı olmalıdır tıpkı metalciler gibi, Muhafazakar-Muti demek değildir dindarlık.. http://www.antikapitalistmuslumanlar.org/manifesto.htm Senin bugün sokakta gördüğün kumaş pantolonlu, kösele ayakkabılı, badem bıyıklı olmak zorunda değildir..Yanlıştır da zaten öyle olmak, otorite ne derse boyun eğmek…

    Pop Metal extrem konuların dışındaki metalin örneğidir…Metal müziğin en ucundaki, ona benzeyen, Glam-Hair türünden ayrı son halkadır Pop Metal..Ve evet METAL’dir..

    4-Apolitik olmak zorunda da değildir…Fantastik konuları dinlemek için mi var metal müzik?? Hayatın içinde ne varsa o olacak tabiki de… Bu politik yozlaşmışlık da olabilir…

    Daha evvel de ‘Senenin en iyi albümleri vs’ tarzında br video haber yayınlanmştı bu sitede ve orada en iyi albümler nedense(!) hep extrem black-death vs grupların albümleriydi..

    Orada da benzer bir yorum yapmış ve: ”Metal müzik bu türlerden ibaret değil, sound her 10 yılda 1 değişir, vay be dediğiniz büyük grupların hemen hepsi 70′lerin 80′lerin grupları onun dışında heavy metal grunge gibi öldü..Bu extrem black-death gruplarda 2020 sonrasına birkaç istisna dışında kalmaz ve sound değişir, yaptığınız videoda ancak hatıra olur” diye yazmıştım…

    Ext_Aggression

    @Samuel L. Jackson, ellerinden öperim.

    Kamil

    @Samuel L. Jackson, ben de ellerinden öpüyorum reyiz.

    sefagn

    @Samuel L. Jackson, hacı ben aşşağıdaki yorumunun altında sana saydırdım sonra geldim bunu okudum valla bildiğin saygı duydum sana önce bu yorumunu okusaymışım keşke :)

    sefagn

    @MakeMeSpinn, ulan ikinizde amma salladınız iron maiden metallica saxon gibi efsanelere heee yok şu daha iyimişde yok hala onları dinlemek durumunda kalırdıkta bu adamların çok kazanmasının en önemli sebeplerinden biride(en önemlisi) adamların bu işin en iyisi olması şimdi ben bunları küçük görenin metal anlayışına nasıl güveneyim.

    ayrıca ilk dört madde metal için önemlidir ama temelinde falan değildir(yahu metal müziği başlatan grubun kurucusu tony iommi dindar bir hristiyandır) ayrıca metal için önemli olması herkesin bu maddeleri benimsemek zorunda olduğu metal sevenin aynı zamanda etrafa zarar vermekten hoşlanacağı yada illa dinsiz olacağı anlamına gelmez unblack metal white metal falan diye şeyler var lan

    http://en.wikipedia.org/wiki/Unblack_metal
    http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_metal

    Samuel L. Jackson

    @sefagn, Black Sabbath’ın ilk Metal grubu olduğunu nereden çıkardın??

    Lemmy: ”İlk metal grubu devasa ses sistemlerini ilk olarak kullanan Deep Purple’dan başkası değildir..” diyor..

    Ozzy Osbourne: ”İnsanlar Black Sabbath’a ilk metal grubu gözüyle bakıyor, ama bence ilk metal müzik hareketi Motörhead ve Lemmy ile başlar…” diyor.

    Lemmy ise bunu reddedip: ”Biz Rock & Roll yaptığımızı insanlara ispatladık..” diyor..

    Slash da nihayet: ”İnsanlar Motörhead’e metal deyince sinirleniyorum.. Onlar kesinlikle heavy ve hızlı müzik müzik yapıyorlar, ama benim gözümde onlar motosikletli Rock & Rollculardır..” diyor…

    vs vs…

    Kusura bakma da bilader bu işin babaları bu mevzunun altından kalkamamış ve bir konsensüs’e varamamışken ben senin ne dediğini kaale almam..

    sefagn

    @Samuel L. Jackson, genel kabul babında konuştuğumu sende biliyorsun ama sırf kendini tatmin midir nedir anlamadığım bir sebeple dur şunun yanlışını düzelteyim havasına girmişsin.halbuki ilk metal müzik grubu 67′de kurulmuş Blue Cheer’dir bilinen ilk metal müziği bu adamlar yaptı. ammaaa çoğunluğun bildiği ve ‘ilk’ olarak saydığı black sabbath’dır onun için artizliğe gerek yok büyük çoğunluk(dinleyiciler kadar sanatçılarda dahil) sabbathı ilk kabul ediyor.

    ha bide uzlaşma yada görüş birliği kelimeleri yerine ‘konsensüs’ kelimesini kullanmak insanı daha entel yapmaz olsa olsa kasıntı yapar

    devilsadvocate

    @Samuel L. Jackson, yaman metalciymişsin genç kardeşim.

  6. saw you drown says:

    Bir yerde elektro gitar çalınca çevredekiler:

    Hey hey senin müziğin lan rak rak müzik:))

    saw you drown

    @saw you drown, Death tişörtümü gören babamın verdiği tepki:

    Lan o ne lan! Haç var lan o tişörtte çıkar o tişörtü evladım değilsin!

    Ardından annem:

    Hafif ağlamaklı ağıt yakıyor:

    Oğlum gittiiii, gitti gitti hristiyan oldu kafir oldu kaybettik çocuğumuzu:)))

    Lifelover

    @saw you drown, tanıdık geldi bana nedense bu hikaye ehehe ;)))

    tranquillist

    @saw you drown, ahahahahaha :D abi sesli kahkaha attım ya :D ben de bi keresinde, arkasında ” we die we all” yazan katatonia tişörtüyle cuma günü namaz çıkışı caminin önünden geçerken yaşlı dayılar beni taşlıyodu nerdeyse. şimdi ”onlar ingilizce mi biliyo lan?” diyew sorabilirsiniz; bilmiyolar. taşlamalarının sebebi, tişörtün ön yüzünde grup elemanlarının resimlerinin bulunmaları :D ulan neler çektik metal uğruna be :D

  7. MakeMeSpinn says:

    İlgilendiğim ve sevdiğim uğraşlarımın hakkında kimin ne düşündüğü umrumda bile değil.Türkiye’nin kısmen küçük sayılabilecek bir şehrinde yaşıyorum ve oturduğum mahallede hatta belkide semtte bile metal dinleyen birileri olduğunu zannetmiyorum.Aslında bu o kadar mükemmel birşey ki, en önemli metal gruplarının ismini bile bilmeyen insanlar var etrafımda ve bu bana o grupları, yaptıkları müzikleri daha özel hissettiriyor, bu harika birşey.

    Hemen hemen 9-10 yıldır bu müziği dinliyorum ve şükürler olsun ki bugüne kadar metal müziği, diğer insanların içinde kendimi farklı (yada nasıl derler?!? Marjinal, evet anahtar kelime marjinal) göstermek için kullanmadım çoğunun aksine.

    Gittiğim ilk büyük konser olan 2008 metallica konserini hatırladığım zaman resmen midem kalkar.Nedenini anlatmama gerek yok, o konserde bulunmuş olanlar hatırlayacaktır, neyse.

    Yani, demek istediğim bu özel birşey.Yalnızca benim ve bilgisayarımın arasında olan birşey.Gerçek hataın verdii bunalımdan kendini çekip kurtarabilmenin en özel yollarından biridir.Bütün gün işte saçmalıklarla uğraşıp, boktan işlerle vaktini geçirip ve bütün bunları sadece 978,60 TL için yaptığını hatırladığın anı unutturabilecek tek unsurdur benim için.İşte bu yüzden bu müzikle tanışmamın bu kadar zor olmadığı için şükrediyorum.Çünkü bize bu müziği tanıtacak ne dayımız, ne de başka biri vardı.

    Metal müzikle ilgili başımı gelenleri anlatmama gerek yok çünkü bu ülkede metal müzik dinlemek, başına birşeyler gelmesi için yeterli bir neden.Ve gerçekten yıllardır bu müziği dinleyipte başına birşeyler gelmemiş olan varsa, çok şey kaybetmiştir.

    Bu arada slayer yüzünden dayak yiyenler el kaldırsın.

    moon

    @MakeMeSpinn, +1 97 yazı istanbul selimpaşa duvarlara yazdığımız show no mercy yazısıyla mahallenin gençleriyle kavgaya tutuşmuştuk ne günlerdi ya…

  8. Onur Sancu says:

    Annem brutal vokalin tek bir kişiden çıktığını düşünüyor. Hangi bağırmalı çağırmalı grubu dinlersem dinleyeyim “Yine mi bağırıyor o adam?” sorusuyla karşı karşıya kalıyorum. Böyle bir bakış işte.

    Ufuk Sönmez

    @Onur Sancu, ahaha çok iyimiş ya.

    Kamil

    @Onur Sancu, aham da benim annemin aynısı :D

  9. Korhan Tok says:

    Projector albümünü seven bir annem var.

    Jester

    @Korhan Tok, Benim annem Perpetual Burn albümünün hastası, onlarca kez dinlemişliği var. Ocus Pocus ve Altitudes özellikle. Ha bir de Iron Maiden’ın hangi şarkısı olursa olsun.

    sefagn

    @Korhan Tok, gelsin benimde annem olsun lan o :)

    tranquillist

    @Korhan Tok, senin annen eli öpülesi kadınmış.

  10. Yılmaz KANCA says:

    eskiler hatırlar, bu şehgriban coşkunfırat cinayeti sonrası gazeteler falan “siyah giyen herkes satanisttir” diye salak salak haber yapmışlardı. polis ne kadar uzun saçlı, siyah tişörtlü adam varsa toplayıp nezarete atmıştı. o zamanlar taze öğretmendim, derdimi anlatmaya çalıştım, dinlemediler bile. 99 yılı gerçekten metalciler için kabus gibiydi.

    Samuel L. Jackson

    @Yılmaz KANCA, o cinayeti biraz araştırdım zamanında…

    Black Dahlia’daki kadar olmasa da eksantrik şeyler yapılmış.. Biri boğazlıyor, biri maktülenin ağzını kapatıyor, bir diğeri de kızın ayaklarını zaptediyor.., zavallı kız defalarca bıçaklanıyor, sonra da vücudunun sadece yarıya kadarı toprağa gömülüyor felan…

    Beni asıl ilgilendiren nokta ise bu cinayeti işleyen üç kişinin sosyo-ekonomik geçmişi oldu… 3′ü de öyle aman aman zengin-varlıklı ailelerden gelmiyor, dahası ekonomik sınıf bakımından orta-alt tabaka bile denilebilir…

    Tüm bunlar arasında beni şaşırtan bu kesimden metal dinleyicisi satanistlerin çıkması oldu… Çünkü özellikle Türkiye’de metal dinleyicisi genel olarak orta-üst sınıftandır..’Metal müzik dinlerim’ söylemi müzikal bir tercihten çok: ‘canlı ses üreten, bir hayli nota ve enstrüman bilgisine dayanan, çok sesli müzikten hoşlanırım’ demek olduğu için zevk sahibi bir algı oluştururken ‘her müziği dinlemem, her müzikten hoşlanmam’ tarzı da seçici bir hava da yaratıyor…

    Halbuki, bu üç kişinin hem kişisel geçmişleri, hem de ailevi durumları tam da arabesk müziğin hitab ettiği kitle… üçü de dışlanmışlık yaşamış, üçü de dikiş tutturamamış vs..

    Bazen bu iki müziğin biçimsel açıdan olmasa da içerik bakımından birbirine benzediğini düşünürüm…

    moon

    @Samuel L. Jackson, bilmezmiyim o günleri öldürülen o kız yakın tanıdığım arkadaşın kız arkadaşıydı. öldürüldüğü gece ardaşla birlikte takılıyorduk. o şerefsizlerde bazen aynı mekanlarda sohbetimiz olmayan merhaba merhaba dediğimiz kişilerdi. zor günlerdi .

    Lex Luthor

    @moon, hiç biri de metalciye benzemiyor…daha ”çok canımız sıkıldı bir de buna takılalım” tipli insanlar

  11. Mehmet Yüce says:

    Yıllar önce lisede yaşadığım bir diyalog bu konuyu benim açımdan özetleyecektir.

    -abi ne biçim müzikler dinliyosun sen öyle ya?
    +hass… haklısın lan ne boktan şeyler dinliyomuşum ben!?

    arkadaşın söylediğime inanması ise ayrı bir araştırma konusu…

  12. çaksu says:

    Kardeşim, şu anda okuduğum okula girmek istediğini söyleyince babamın ciddi ciddi “Gitme oraya giden sapıtıyo” demişliği var.

  13. progressive says:

    Diğer bi çok konuda olduğu gibi metal müzik hakkında da insanların ne düşündüğü umrumda değil.

  14. Kamil says:

    Akrabaların olduğu ortamda gitar çalma girişimleri hep sabotajla sonuçlanıyor bende. Hatta dayılarım falan yine mi şu motor gürültüsü yapılı şeyi çalıyorsun diye sezenişte bulunur. Slayer tişörtüme sürekli takılanlar olur vs. vs.

    Ailem ile de yaşadık ama alıştılar açıkçası artık. Annem Machine Head ve In Flames’e “hmmm bak böyle şeyler dinle” diyebiliyor.

    Zaman zaman zor olsa da bu tür olaylar güldürüyor, eğlendiriyor, “evet, ben farklıyım” dedirtiyor insana. Aşırıya kaçmadıkça böyle tuhaf bakış açıları hoş oluyor açıkçası.

  15. DrAQA says:

    Lise biteli iki sene olmuştu ve ben üniversiteyi daha kazanamadığım için iş hayatına atılmış, o zamanlar 600 lira için günde 12 saat ayakta duruyor, haftada bir gün izin yapıyordum. Çalıştığım iş yerini söylemeyi düşünmüyorum, sanırım bir çoğumuz öyle ya da böyle çalıştığım yere uğramıştır.

    Sabah saat 6da iş başlıyor ve öğlen saat 1de iki saatlik mola yapıyorduk, ardından yeniden işe dönüp gece saat 3de günü bitiriyorduk. Öbürgün ise sabah yine 6da başlıyorduk ve bu böyle bütün bir hafta devam ediyordu. Yeni işe girdiğim zamanlardı, başımızda 25 yaşlarında bayan bir müdür vardı, elemanlar arası sohbet çok samimiydi, tabi ben yeni başladığım için pek o samimiyeti edinememiştim. Bir akşam iş bir saat erken bitti. Öyle olunca müdür, şef, personel hepimiz sohbete daldık. Nasıl oldu bilmiyorum konu müziğe geldi. Herkes cep telefonundan sevdiği bir müziği dinletiyordu sırayla. O anda zaten “Metal sohbeti” geçeceğinin farkına vardım, sıra bana geldiğinde “benim dinlediğim müzik biraz agresif, ondan atlayalım” dedim. Tabi kabul etmediler, ısrar edince At the Gates’den “And the world returned” şarkısını açtım ki sıyrılabileyim. Tabi yarısında kesip, “yahu böyle agresif müzik mi olur, açsana sert bir şey!” dediler. O albümden başka bir şarkı açtım “The Swarm”ı açtım sanırım, net hatırlamıyorum. Ardından olanlar oldu zaten.

    Ciddi söylüyorum ben hayatımda bu kadar aşağılanmamıştım. Dinlediğim müzikle ve benimle öyle alay ediyorlardı ki, bir saniye olsun cümle kurmama izin vermediler. Saygı beklemeyi geçtim, konuyu da değiştirmiyorlar. Çocuk gibi ellerini uzatıp “heee salaaak” demedikleri kaldı bir tek. Müdür elimden telefonu kaptı ve diğer şarkıları açmaya, her açtığı şarkıdaki vokalin bağırışını taklit etmeye başladı. Şef de arada ona eşlik ediyor, durulduğu zamanda hem şarkılara, hem de dinleyenlere iğrenç yakıştırmalar yapıyordu.

    Bir yere kadar hakim oldum kendime, onlar iyice cıvıtınca dayanamadım ve bir hışımla telefonumu aldım müdürün elinden ve tartışmaya başladım. O sinirle tam olarak neler söylediğimi hatırlamıyorum ama özet olarak, benim sevdiğim, değer verdiğim bir müziği onlara alay konusu yaptırtmayacağımı söylemişim. Tabi bütün personel bana düşman oldu o geceden sonra ve takip eden 2 aylık sürede zaten 12 saat ortalama tamamen ayakta geçirdiğim o işi bana iki katı zorlaştırdılar. Öğle yemeğini bile oturmadan yemeğe başladım. Tabi işin belki de en acıklı yanı, işten ayrılamıyor olmamdı, çünkü para lazımdı.

    İnsan böyle zamanlardan geçtikten sonra, kapitalizme de, cehalete de söylemediğini bırakmıyor tabi.

    Sonuç olarak kusura bakmayın ama çevremi sikeyim, alayı davar.

    tranquillist

    @DrAQA, ibretlik

    oz

    @DrAQA, Bu şekilde dalga geçen tiplerin çoğunun müzik bilgisi top 20 listelerinden oluştuğu için kendilerinin dinlediği şeyleri bir kaç müzikal terimle eleştirince pek cevap veremiyolar. Birebirde susturur, ağlatırsın ama kalabalık olunca cidden durduramıyosun. Bi’kaç kez bende yaşadım benzer şeyleri. Sen yine kendini savunabilmişsin, yaşım küçüktü susup kalmıştım karşılarında. Hayatımdaki en acınası anlardan biriydi, o gün bugündür yakın arkadaşlarım haricinde benzer zevke sahip olmadığım kimseyle müzik konuşmam.

    DrAQA

    @oz, Aynı tavır bende de oluştu, zaten ülkemizde genel manada çok az kimsenin müzik zevki var. Giyimimden kuşamımdan da asla anlaşılmaz metal müzik dinlediğim, elimden geldiğince hiç konusunu açmamaya çalışıyorum. Koca bir üniversite gençliğinin “Call Me Maybe” diye mırıldanmalarına, “Harlem Shake” videolarını büyük bir beğeniyle izlemelerine, popüler kültüre (kültür demek içimden gelmiyor, mallık diyesim geliyor) bunca istekli biçimde köle olmalarına yalnızca uzaktan bakıyor ve tavırlarımla nötr olmaya çalışıyorum. Dış dünyaya karşı Pasif, iç dünyamda ise oldukça agresif olmaya devam ediyorum :)

    Baybora

    @DrAQA, Abi çok kötü ya,öyle bir olaydan sonra bile çalışmaya devam edebilmen takdir edilesi ama. Hani alay edenler illa ki olur her yerde,ama şakasına falan olur. Bu bildiğin küçük düşürmek için yapılmış.

    duraganyolcu

    @DrAQA, abi ben senin yerinde olsam bizzat onların geyiğine katılırdım müziği açan, dinleten kişi olarak. Hem muhabbet uzamazdı hem de böyle bi sıkıntı çıkmazdı. Özellikle niyetleri aşağılamak ise zaten karşılarında ciddi durmak ya da onların bu müzikle ilgili herhangi bi şeyi anlamasını beklemek saçma olur. Tabii orada bulunmadığım için ne derece alay etmeye çalıştıklarını bilmiyorum, ama yine de o tür bir durum karşısında gösterilen en ufak bir ciddiyet adamları amacına ulaştırmış olur.

    DrAQA

    @duraganyolcu, Kesinlikle haklısın, insanın tuhaf bir özelliği bu da, karşı taraf sinir oldukça daha da sinirlendirmeye çalışıyorlar. Garip varlıklarız gerçekten. Bu senin söylediğin gibi yapmam gerektiğini sonradan ben de düşündüm çok, ama olan olmuştu artık, yapacak pek bir şey yoktu.

    Dediğim gibi artık uğraşmıyorum bu tip şeylerle, müzik zevki olan kişi kendini belli ediyor zaten.

    Bir de “kanka metal dinliyon he, en sertinden açsana” diyen tayfa var, açtığında “yuuh be ahahah, benim tele atsana bunu, sabah elemana şaka yapayım” falan diyorlar. Onlara hiç girmemek lazım :D

    TAAKE

    @DrAQA, aynı olay bir çok kişinin başına gelmiştir,hatta ben askerdeyken benimle dalga geçen bir elemanın ağzını kırmıştım,ikimizde çarşı cezası aldık

    DrAQA

    @TAAKE, Zaten hayatının olaysız geçen bir dönemi olmamış usta maşşeytan :D

    Yorumumu yanlış anlamazsın umarım, yazdıklarında bazen anılarına yer veriyorsun, onları okuyarak bu kanıya vardım.

    Ne yapalım artık, metali seven nefretine katlanır. Biz bu yola baş koyduk bir kere. :))

    TAAKE

    @DrAQA, yok ne yanlış anlaması hocam :),yaşadığın olay ve anlatıkların benimkine çok yakındı ve metalcilerin toplumda maruz kaldığı haksız muameleye çok güzel bir örneklem oluşturacak bir şey,benim gibi buradaki bir çok arkadaşı etkiledi anlattıkların,umarım şartlar şimdi ve gelecekte senin ve bizim gibi bu müziğe gönül vermiş kişiler için daha iyi olur :)

    junkman afatsum

    @DrAQA, abi sende küçük emraha bağlamıssın :))) koyver götüne gitsin ya takma bu kadar onlar o bok çukurlarında yaşasın sende metaline devam et. ki bence öyle boktan varolmuş insanların bu müziği dinlememesi ve öyle düşünmesi bu müziğin hayrınadır.

  16. Beorn says:

    Aile bireyleri öyle bi önyargıya sahip ki dinlediğim müzikler hakkında, Joy Divison dinlesem bile “of yine o dangıdıdungudu şey mi” tepkisiyle karşı karşıya kalıyorum. Onlara göre dinlediğim her şey Metal , sebebi de sanırım bateri olması ?!

    Daha geniş düşünürsek dışarda da pek hoş karşılanmıyo bu olay. Konser günleri hiç bi taksinin beni ve bi çok insanı almaması , dolmuşların Pantera tişörtü + sırtımda gitar olduğu zamanlar beni almak için durma oranının normalinden bayağı bi düşük olması rastlantı değildir diye düşünüyorum.

    Okuldaki durum.. Ondan bahsetmek bile istemiyorum.

  17. neant et rien says:

    esanfın o efsanevi ayarı:

    ben – abi bi paket 216

    esnaf – o saçları ne kadar zamanda uzattın, rakçı mısın, metalika falan?

    ben – şey, dinliyorum öyle arada…

    esnaf – şarkı türkü ayağına cehhenme gitme diyecektim.

    Onur Sancu

    @neant et rien, Ahaha.

  18. Mert says:

    “O gavur adamları dinleye dinleye gavur olcan.”

  19. Aile vs. olayı biraz farklı tabii, jenerasyon olarak arada devasa bir boşluk olunca yıllar boyu oluşan yargıları kırmak zor oluyor (Korhan’ın verdiği örneğin birebir aynısı benim annem için de geçerli olsa da); fakat metalle uzaktan yakından alakası olmayan ve gürültü olarak gören birkaç arkadaşıme metalin daha melodik temsilcilerinden bir şeyler dinleterek önyargılarını kırmayı başarmışlığım, hatta bazılarının benden grup ve albüm tavsiyesi istediğini görmüşlüğüm olduğu için, çevremde nispeten daha açık fikirli insanlar olduğunu görmek hoşuma gitmişti.

    İnsanların metal hakkında, ona karşı olmaktan ziyade onunla ilgili fikir sahibi olmadığını görüyorum işin açığı. Yıllar boyu belli tarzlar, kalıplar dayatılmış ve ötesini araştırma gereği hissetmemiş çok insan var (ki herkes bu gereği hissetmek zorunda değil tabii, kötü anlamda bir şey demek istemiyorum, bir tespit yalnızca), ve bu kitle eskisi kadar metale ters değil; doğru alt kolları dinleyince bu işin o kadar da kötü, tamamen satanizmin temsilcisi bir akım olmadığını görüyorlar.

  20. thecrimsonking says:

    Bizimkiler beni metalciden çok tenekeci sıfatıyla tanımlıyorlar.

  21. tranquillist says:

    lise 2′de okula giderken – gelirken myriads, saturnus, draconian, forest stream, swallow the sun felan dinlerdim. tabi, dark tranquillity hep vardı, o ayrı. benim metal dinlediğimi ilk öğrenen çocuğun verdiği tepkiyi hiç unutmam, bi kızdı ve bana sen ne dinliyosun ya öyle diye sorduğunda ben de ”arch enemy” dedim. anlamadı tabi. bana da dinletsene dedi, ben de açtım (ama kendi kaşındı bakın) buna son ses (hangi şarkı, tam hatırlamıyorum) bi şarkılarını dinlettim. bana ”bu adam da ne yeeeeaaaaaaaaa böyle, manyak mısın sen, tipine bakan da efendi sanır, yürü git” gibisinden bi cevap verdi. benimse cevabım sadece 4 kelimeydi: ”o, adam değil, kadın.” kızın, konuşmanın devamındaki tepkilerini az çok tahmin ediyosunuzdur herhalde :D

    arkadaşları pop, slow, rap felan dinlerken ben, metal dinleyen biri olarak, hep o insanların küçük beyinlerince yadırgandım. ama hiç şeyimde olmadı. ”ben marjinalim, nihaha” diye de övünmedim hiç bi zaman. metalin bana kattığı en önemli unsur; sadeliktir. hep sade oldum. giyimimde, konuşmamda, tavırlarımda, tepkilerimde, görüşlerimde.. hep sade oldum. metal bana bunu öğretti.

    bi gün mesela yine lisedeyken, arkadaş ”bana da dinletsene” demişti. ”bak sırrı, sevmezsin. boşver” dedim. dinlemedi. tutturdu dinlet diye. ben de dinlettim. tam o sırada hoca girdi, ve sırrı ”bunlar ne lan böyle, hırlıyolar” dedi… dikkatinizi çekerim; ”hırlıyolar” dedi. kime dedi? stanne’e, benim metal dünyasında sundin ile birlikte en sevdiğim adama.. ne mi yaptım? hiçbişey. çünkü o kadar alıştırmıştı ki çevrem beni bu duruma, artık tepkisiz kalabiliyodum.

    sonra bi de, ”önceden metal dinlemiş, sonradan da kendilerine göre o evreyi geçip artık post rock, jazz felan dinleyen, metali artık dinlemeyen” tipler var. yanlış anlaşılmasın, böyle olmalarına bişey demiyorum, paşa gönülleri bilir. ama aynı kişilerin bana, abi edasıyla ”merak etme. bende de vardı bi ara bu heves, ama geçiyo. sen de 2 yıla kalmaz bırakırsın” demeleri yok mu.. biri ilk kez bana ”2 yıla bırakırsın” diyeli tam 5 yıl oldu. ondan önce de vardı. mesela üniversiteki ilk senem olan hazırlık sınıfında hocam metal dinliyomuş bi zamanlar. ”lethe bizim efsane şarkımızdı yea” diyen biri. ama sonra bana şunu diyo ”merak etme sen de bırakırsın” burdan tüm bu ”bırakırsın” diyenlere sesleniyorum: BIRAKMAYACAĞIM? okey? kapiş?

    bi de, metal dinlemeyi, sadece metallica, motörhead, iron maiden, megadeath dinlemek felan sananlara da sesleniyorum burdan: ben bunların hiçbirini adam gibi dinlemedim. cidden. ben hep death, doom felan dinledim, uygun mudur sizin için? :D te allahım… yapmayın. ben insanların iron maiden, metallica felan dinlemelerine bok atmıyorum, yanlış analşılmasın, saygım da var, ama aynı insanlar da ”sırf metallica dinlemediği için” kimseyi yaftalamasın. ben çok yaşadım çünkü bu durumu. önceki dün hande yener dinleyen, yanımdayken de turn the page dinleyen kız bana ”aa sen metallicayı bilmiyosan metalden haberin yok yeaa” felan dedi. siz demeyin. hem turn the page’i dedem bile bilir ey şapşal. ben bilmemekten, albümleri teker teker 10-15 defa dinlememeyi kastediyorum, kız bana turn the page felan diyo.

    neyse işte. uzun lafın kısası metal aşkı bende bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek. her geçen gün de ufkumu genişleticem. daha çok metal grubu tanımak için elimden geleni yapıcam. ve metal dinlemeyenlere saygı duymaya devam edicem. ama artık kimse kimseyi yaftalamasın. lütfen.

    baya bildiri gibi oldu lan herhalde :D the manifest of metal :D

  22. atoutlemonde says:

    Ben de durum tam tersi, çevremde bana karşı hiçbir aşağılama veya küçümseme olmadı ama ben metal dinlemeyenleri küçümsemeye başladım. Özellikle de pop, arabesk rap, elektronik ve dubstep dinleyenlere istemsiz bir önyargım olabiliyor. Ancak ben bu durumu aşabiliyorum. Sanırım çevremdeki insanlar da aşabiliyor.

    Sadece babam ilk zamanlarımda beni bi köşeye çekip “bunları kimler dinliyo biliyo musun” diye klişe bir soru sorup ertesi günde bilgisayarımda rock olsun, metal olsun bütün yabancı müzik klasörlerimin silmişti. Ama üşenmeyip hepsini yerine koymam uzun sürmemişti ve müzik klasörlerimi bir süre gizlemek zorunda kalmıştım. Şimdi ise gülüp geçtiğim anılar oldu.

    Son olarak long live metaaaaaaaallllllllll demekten kendimi alamıyorum.

  23. Beleg says:

    İşin rahatsız edici tarafı metal dinlemeyen insanların değil (sözde) dinleyenlerin tepkilerinin aşırılığı. Arkadaşlarımı seçerken asla dinlediği müziğe bakmam ama etrafımda 3-5 sıkı arkadaşım gerçekten dışarıdan bakıldığında metalle içli dışlı görünebiliyor. Fakat hem olayı dinlediği her müziği herkese dinleten ve insanların vereceği tepkileri düşünmeden, sadece onlara “huhah, sen git justin bieber dinle!” gibi basit aşağılama cümleleri sarf edebilmek ve kendini farklı gösterebilmek için millete motörhead veya maiden dinleten arkadaşlarım hem de gerçekten içinden geldiği için bu müziği dinleyen arkadaşlarım oldu. Sözün özü samimiliğine inanmadığım adam internetten bi ton grup ismi ezberleyip karşıma artistik yapmaya geçerse ben ondan tiksinirim arkadaş. Ayrıca dinlediğim bazı albümleri kişileştiririm ve kimseye bunlardan söz etmem hatta hedef şaşırtırım. Ama zaman zaman bu tarz rahatsız edici dostlarım bu grup/albümler hakkında bana “la bu rush’ın davulları ne biçimmiş, yyz falan” tadında laflar edince saklambaçta ebeye yakalanmışa dönüyor ve uzun süre o kişinin hevesinin geçmesini beklediğim ve o grubu dinlemediğim oluyor. Bu sebeptendir ki p.agresifi de çok fazla kişiyle paylaşmam.
    Sonuçta metal dinlemeyen adamlarla daha samimi dahi olabiliyorum bazen. Gene de metal bıradırhud gibisi yok tabi

  24. oz says:

    Genelde metalden ziyade müzik pek ciddiye alınmıyor. Karşılaştığım çoğu insan eminim hayatında hiç, bir albümü baştan sona dinlememiştir. Radyoda duyduğu rock şarkıları hoşuna gittiği için kendini rakçı sayandan, dünyanın en güzel şarkısını o yaz popüler olan bir hit zannedene kadar bir sürü örnek var ortada. Tabi internetin yaygınlaşmasıyla bunlar hafifte olsa aşıldı ama ben en çok tepkiyi müzik konusunda en ufak fikri bile olmayan kesimden gördüm. Müzik dinlemeyi bir tutku, hobi olarak gören, belirli bir müzikal zevke sahip olanlar, zevkleri ne olursa olsun bu yargılama ve küçük görme işini yapmıyor. Olaydan haberdar olmayan kesim tehlikeli, adam ilk defa duyduğu bir şeyi kötü diye niteleyebiliyor bu konuda hiçbir bilgisi olmamasına rağmen. Geçmişte, kendimi sürekli dinlediğim müziğin ne olup olmadığını ve neden dinlediğimi açıklarken buluyordum. Utandığım da oldu, sıkıldığımda. Hakarette ettiler, anlamaya çalışanlarda oldu. Benimde yaptığım denyoluklar vardır ama beni, bir yerlerden duyduğu aptalca şeylere göre yargılayan tiplerdi en çok zarar verenler. Çok değil 4-5 sene önce oldu bunlar hep. Şimdilerde yine yakalıyorum arada garip bakışları ama bu saatten sonra birileri anlamıyor diye kendimi değiştiremem.

    Allahtan aile konusunda şanslıyım. Ailemde metali geçtim rock müzik bile dinleyen yok ama biri bile “adam gibi şeyler dinle” demedi, diyenlerde ciddi değildi zaten. Babam ilk defa ne dinliyosun dediğinde kulaklığı uzattım, kafasını sallamaya çalışıp “Metalika” dedi, çok gülmüştüm. Televizyondan konser filan izlerken gelip bunlar nerenin ülkücüleri diye takılırdı. Kuzenime ilk defa metal dinliyorum dedikten sonra, eve gidip metal dinlemeye çalışması, ertesi haftada bir sürü grup dinleyip onları anlatması aklıma geldikçe hala gözlerimi yaşartır.

  25. serdar91 says:

    çevremin metal müziğe olan bakış açısı yok gibi birşey.çevremdekilere göre metal müzik “gürültüden” ibaret! ve savları genelde hep aynı nedense! metal müzik kültürümüze ait değil bilmem ne bilmem ne diye sayıklayıp duruyorlar.ailemde ve çevremde metal müzik dinleyen yok mu tabi var birkaç kişiden ibarette olsak.

  26. Baybora says:

    Aile açısından hiçbir sorun olmadı benim için. Annem pop müzik dinlese de Metallica,Deep Purple,The Cure gibi gruplara sempati duyan biri. Babam ise benimle Megadeth konserine gelmiş ve benim için özel metal CD’leri hazırlayan bir insan. Ailemin özellikle bu tarafını çok seviyorum.

    Arkadaş çevremde ise yorum yapan çoğu kişi gibi benim de var cahil bir kesim. Yanlış anlaşılmasın,hepsi iyi insanlar. Benim öyle anlaşamadığım insan çok az olmuştur zaten. Ama yine de illa ki ”Tişörtte kuru kafa var şeytancı mısın” veya ”Niye siyah giyip duruyosun” yorumlara mazur kalınıyor klasik olarak. Fakat ben bundan pek rahatsız olmuyorum açıkçası. Hani şöyle: Kendi haline bırakıyorum. Hiç tartışmaya falan girmeden bir şey demeden öylece devam ediyorum çünkü bilindiği gibi karşınızdaki kişi kesinlikle ikna olmayacak. Pop dinleyen yakın bir arkadaşım Obscura’dan Open The Gates’i dinlerken kulaklığı almış ve ”Nasıl dinliyorsun bunu ya” tepkisi vermişti. İkna etmeyi denemeye karar verdim,tamam o zaman deyip Dark Tranquility,Megadeth,Metallica,Wintersun ve Moonsorrow gibi karışık ve daha melodik bir liste dinlettim. İçlerinden beğendiği tek şarkı Master of Puppets oldu(ki şarkıyı önceden duymamış olması ayrı bir mesele) ve diğer her şarkıya ”bu ne ya” yorumunu yapmaya devam etti. Bu ikna etme olayını 1-2 kere daha yaptım ve başarılı oldum da,bir arkadaşım kendi kendine ”Korpiklaani’yi çok beğendim abi” diye bir yorumla geldi,ben grupla ilgili hiçbir şeyden bahsetmeden. Böyle durumlar beni inanılmaz mutlu ediyor işte,birinin bir nevi müzikal evrimini izliyorsunuz.

    Yani genel olarak,bu konu hakkında pek şikayet edecek konumda değilim. Ön yargı veya cehaletle yaklaşan biri olursa müzik anlayışımın ondan üstün olduğunu bilerek gülüp geçiyor ve hayatıma devam ediyorum. Ama buradaki bazı yorumlar cidden de bu cehaletin tanımı niteliğinde,umarım geçmişte bu konudan sıkıntı çekenler daha fazla çekmezler.

  27. mfeci says:

    Çevrenin metale bakışı saçma sapan, çünkü çevrenin müziğe bakışında sıkıntı var. Müzik nedir, niye dinlenir önce bunu bir düşünmek gerekiyor sanki.Adamın gürültü dediği ses benim için çok güzel ama o bunu anlayacak kapasitede değil. Blues, jazz, klasik vs. dinleyip de metal müzik sevmeyeni anlayabilirim, distortion sevmiyordur adam eyvallah ama diğer insanların konuşmaları boş.

    Ama zaten çevre kimin umurunda.Bu müziği seviyorum.Bambaşka bir tutku bu.

  28. dysplasia says:

    ailem ne dinlediğime hiç takmadı. dayım şaka yollu satanist der, annem ‘sesini kıs oğlum, komşular rahatsız olacak’ derdi vs.. çok rahat dinledim yani. işin güzel tarafı 40+ yaşlarındaki mitolojiye meraklı türk dili profesörü teyzem nile ve amon amarth dinlemeye başladı sayemde. ‘oğlum çok iyiymiş bunlar, konserleri olursa haber ver’ falan diyor.

    Don Salvador

    @dysplasia, Ne güzel teyzeymiş o öyle :)

    taylor

    @dysplasia, Benim de dahiliye uzmanı amcam cannibal corpse hastası. Bi de veteriner teyzem var cattle decapitation seven.

  29. patognomonic says:

    Geçenlerde yazdığım kritiklerimi okuyan sevgilim : ya tamam guzel yazmissin da neden bu kadar ciddiye aliyorsunuz ki bu işi? hele şu ahkamli tespitlere bak demişti. .cevap veremedim, sustum valla. (Vurmayin lan)

    junkman afatsum

    @patognomonic, bu kız olayında bu müziği dinlemeyenlerle ilşkim oldu ama alıştıramadığım taktirde de postaladım.

    patognomonic

    @junkman afatsum,bu konuda senin kadar radikal olamayacagim :)
    Metal müzik benim ıçin hala ve sadece ‘müzik’.Asla yaşam tarzim olmadi

    junkman afatsum

    @patognomonic, ayrı yerlerdeyiz!

  30. Çevrenizin veya ailenizin metal müzik hakkında tepki verip , vermemesi konusu kesinlikle ama kesinlikle sizin dik duruşunuzla alakalı-Dik duruş derken kabadayı gibi davranmaktan bahsetmiyorum uzun zaman isteyen bir süreçten bahsediyorum-

    Satanist, dinsiz gibi hakikaten beyinsizlikten öte geçemeyen eleştirileri bir kenara koyarsak sadece babam “seni çok etkiliyor hem psikolojik hem de başarı anlamında” demişti. Bu sözler beynimde yer etmedi değil açıkçası. Ama bu konuda kendime güvenim uzun süre geçtikten ve ÖSS adlı gerizekalı sınavı tam olmasa da alt etmemden sonra geldi. (4. sınıf hukuk öğrencisiyim) Daha sonra zaten ailemde çevremde kanıksadı gayet olağan ve normal tepkiler duymaya başladım. Örneğin Necrophagist dinlerken metal müzikle alakası olmayan arkadaşım vokal ve arkadasındaki müzik çok uyumlu ve iğrenç ama sololar bir acayip ; Erkan Oğur’u andırıyor soloları çok sevdim demişti.

    Sözün özü bu tarzda eleştirilere maruz kalmamak için sabırlı ve dominant bir şekilde davranmak gerektiğini öğrendim. Ve aldırış etmemeyi.

  31. Samuel L. Jackson says:

    Yorumun uzunluğundan dolayı mazur görün…Olduğu gibi buraya koymak yapmak daha mantıklı geldi

    ………..

    Son zamanlarda Satanistler’e karşı oluşlarıyla tanınan ve “Metadinistler” diye nitelendirilen ve 1970’lerin ortasına doğru çoğunluğunu Amerika’da çalışan işçi âilelerinin çocuklarının oluşturduğu bir grubun varlığından da söz edilmeye başlanmıştır. Böyle bir grubun ülkemizdeki
    varlığı Aksiyon Dergisi’nde gündeme getirildi. Dolayısıyla bu başlık altında, Aksiyon Dergisi’nde söz konusu edilen bu gruptan bahsedilecektir. Ancak, Metadinistler hakkında bilgi vermeye geçmeden önce “Metadinist”in ne anlama geldiğini açıklamak gerekecektir.

    Sözünü ettiğimiz dergide belirtildiğine göre Metadinistler, Satanistler’e karşı teşekkül etmiş bir gruptur. İfade edildiğine göre bunların Satanistler gibi çılgın, vahşi halleri ve olayları yoktur. Türkiye’de üç-dört yıllık bir mazileri vardır. Allah’a inandıkları için kendilerini “Metadinist” olarak tanımladıkları söylenmektedir. Metadinist kelimesinin başında yer alan “Meta”, Metal müziğin kısaltılmışı olup inançlarını ifade etmek üzere “dinist” ekini aldıktan sonra, ikisini birleştirip “Metadinist”ismini meydana getirmişlerdir. Bunlar, Batı’daki dindar Metalciler’den de etkilenmişlerdir. Türkiye’deki Metadinistler’in Allah’a inanan, müslüman kimliğine sahip milliyetçi kişilerden meydana geldiği belirtilmektedir.

    Öte yandan, Metadinistler’in büyük çoğunluğunun müslümanlığın gerektirdiği buyruk ve ibadetleri yerine getirmedikleri; ancak, aralarında ibadetlerini yapanların da mevcut olduğu ve Türkiye’deki Metadinistler’in sadece metal müzik değil, kısmen Rock da dinledikleri kaydedilmiştir.

    “Metadinist”in ne anlama geldiğini açıklayan bu bilgilerden sonra, dergide adı geçen Levent Kaya isimli Metalci-Metadinist birisinin konu ile ilgili açıklamaları, “Metalcileri Toplum Dışlamamalı” başlığı altında şu şekilde verilmiştir:

    “Öncelikle toplum, kafasındaki Metalci tanımını değiştirmelidir. Bakış açılarını bilerek, görerek ayarlamalılar. Ben 18 yaşındayken Satanistler arasında bulunuyordum. Satanist değildim ama onların arasında olup biten her şeyden haberim oluyordu. Bu bana göre bir yol değildi. Onun için Metadinist düşünce, yani dindar Metalci görüş bana daha çekici geldi. Ben bugün orucumu tutuyorum, elimden geldiğince ibadet adına bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ama istediğim müziği dinleyip, istediğim kıyafeti giyiyorum. Metalciyim. Şeytan’a tapmıyorum. Şeytani harekete karşıyım. Toplum tüm Metalcileri serkeş olarak görüp bir kalıba koymamalı. Bir de şunu söylemek istiyorum; Türkiye’de gerçek anlamda Satanist yok! Onlar, birşeyler kanıtlamak isteyen, çoğu gerçek anlamda Satanizm’in ne olduğunu bilmeyen gençler. Onlara acıyorum ve doğruyu seçmelerini tavsiye ediyorum. Dindar, Metalci olabilir. Bu ters
    bir şey değil”.

    Metadinist, Metalci vs. gibi, konu ile ilgili olarak verilen bu bilgilerden sonra, yine Aksiyon’da, Haşim Söylemez tarafından, “Şeytancılara Karşı Metadinistler” başlığı altında şu bilgilere yer verilmiştir:

    “Türkiye, Aslı ve Alp isimli iki gencin Ataköy’deki esrarengiz intiharı ile birlikte “Satanistler” yani “Şeytan’a tapanlar”la tanıştı. Şeytan’a tapanlar genelde 18-25 yaş grubu gençlerden oluşuyordu. Gelişmeler dikkatleri Satanistler üzerinde yoğunlaştırırken gözden kaçan bir nokta vardı, o da Satanistler’e karşı oluşan yeni bir grubun varlığı: Yani Metadinistler.

    Satanistleri ve Metadinistleri anlamak için Metal müziğin önderlerini ve gelişimlerini incelemek gerekiyor. Çünkü iki grubun da çıkış noktası “Metalik” müzik. Türkiye’de bu anlamda müzik yapanlar daha yeni yeni oluşmaya başladığından konuyu ancak Batı’daki gelişmelerden
    takip etmek mümkün.

    1970’lerin ortasına doğru Amerika’da çalışan işçi ailelerinin çocukları, akşamları geldiğinde alışılmışın dışında yeni sesi olan bir müzik çalıyor ve diğer gençler de onları dinliyordu. Bu müzik okyanusun öteki tarafında, kendine özgü gitar tarzıyla ortalığı sarsan Jimi Hendrix’in müziğinden de etkilenmişti. İşte mahalli bazdaki bu müzik her geçen gün gelişerek, bugün heavy, thrash, speed, black, doom, death, atmospheric gibi adlarla anılan türleriyle Metal müziğini oluşturdu.

    Müziğin gücü: Metalciler’den, “Şeytan” temasını kusursuz bir biçimde işleyenler Şeytan konularını çok tarafsız anlatırlar. Bugün de çalışmalarını sürdüren, 1970’lerin efsanesi İngiliz Venom topluluğu zamanında, birileri onların albümlerini tersinden çalarak Şeytani mesajlar bile aramıştı. Onlardan sonra “Satanizm” Metal müzik içinde iyiden iyiye kullanılmaya başlandı. Çünkü müzik güçlüydü ve dinleyicisi dünyanın en acımasız kitlesiydi. Kişiler düzene uygun yer altı faaliyetleri sürdüreceklerine, dürüstçe ortaya çıkıp kimliklerini ifade etsinler daha iyi olur görüşünü savunuyorlardı. Ortak amaç, yeni dünya düzenine boyun eğmemekti. İsveç’te “Deathlike Silence Productions” firması çevresinde toplanan gruplar âdeta yeni bir kilise oluşturmuşlardı. Hatta bu yeni oluşum, Şeytan Kilisesi’nin kara papazı Anton LaVey’i bile tanımayacak kadar fanatikti.

    Bunun birkaç nedeni vardı. Onlara göre Şeytan imajı güçlüydü, renkliydi ve bu Şeytan; Tanrı’ya değil, yapılan her türlü pisliği din zırhı ardında meşrulaştırmaya çalışan düzene başkaldırıyordu. Özellikle Batı açısından bakarsak, İncil’e dayandırılmaya çalışılan yeni dünya düzeni iflas etmişti. Bu yüzden Şeytan’ın varlığını bile kabul etmeyen, yeni dünya düzenini savunanların düşmanlarını tanımlamak için kullandığı bir simge olduğuna inanan insanlar da Şeytan temasını işliyorlardı. Rotin Christ (Çürüyen Mesih) adlı grubun gitar-vokalisti Sakis, “Bence İsa Mesih kötü bir insan değildi” sözüne karşılık; “Hayır, İsa Mesih iyi bir insandı. Ama bizim Çürüyen Mesih, İsa’nın kendisi değil; insanların beyinlerinde oluşturdukları ve hatta saptırdıkları Mesih’tir” diyordu. Ancak yine de Şeytan temasını işliyorlardı.

    Non Serviam dergisinin 5. sayısında Yelda Kalyoncu’nun da açıkladığı gibi, aslında dinsel anlamda başkaldırışın simgesinden çok düşünsel anlamda bir başkaldırışın simgesi olan bir Şeytan’dı bu.

    Satanizm’in en önemli temsilcisi sayılan ve Şeytan imgesini en iyi şekilde kullanan Samuel grubudur. Kendilerine Samuel demelerinin de önemli bir sebebi var. Samuel, Hz. İbrahim’in soyundan ve Yahudi soyunun türediği kişidir. Mason Cetic önderliğinde olan bu grup, tam anlamıyla Satanizm’i yaşıyor ve müziklerinde kullanıyor. Bunun dışında çok farklı konulardan söz eden ve çoğunluğu oluşturan, ama nedense insanlar için gözardı edilen Metal toplulukları var. Bunların içinde Şeytan olgusunu hiç umursamayan, hatta dindar sayılabilecek topluluklar da var. Mesela Chris Impelliteri albümlerinin kitapçığındaki teşekkür bölümüne, “Kutarıcım, önderim, efendim Mesih İsa’ya” ibaresini girmişler. Bunları Metal camiasında Şeytan kliğine karşı bir hareket biçiminde de değerlendirmek mümkün.

    Ülke dışındaki bu Metal müzik akımları, Türkiye’yi de direkt olarak etkilemekte. Bununla birlikte Türkiye’de, Satanist Metalciler olduğu gibi dindar Metalciler, yani Metadinist gruplar da oluşmuş. Türkiye’deki Metadinistler şu anda küçük gruplar halinde. Ancak taraftarı her geçen gün artmakta. Metal müzik alanında Batı’daki gelişmeler ve oluşumlar ülkemizde de büyük oranda etkili oluyor.

    Aynı derginin onuncu sayfasında, daha önce Satanist iken pişman olup Metadinistliği seçen H. M., kendisi ile yapılan mini ropörtajda, “Metadinistlik, Satanistler İçin Kurtuluş” başlığı altında şu bilgileri vermektedir:

    “– Satanizm’i biraz anlatır mısınız?

    – Çok iğrenç bir durum. Hiç şeytana tapılır mı? Şimdi olayı farkedince kendimden ve yaptıklarımdan nefret ediyorum, hâlâ midem bulanıyor.

    – Ataköy’de intihar eden Aslı ve Alp’i tanıyor musunuz?

    – Evet tanıyorum. Ancak onlar çok yeniydi. Böyle bir olaya biraz da kendilerini ispatlamak için kalkıştılar. Amaçları büyüklerin gözüne girmekti. Yoksa onlar gerçek anlamda Satanist değildi. İkisine de çok üzüldüm.

    – Satanizmden sonra Metadinistliğe nasıl geçiş yaptın?

    – Satanizm adı altında yaptıklarımız bende artık doruk noktasına gelmişti. Bu işten kurtulmak istiyordum. Bir gece gördüğüm bir rüya beni çok etkiledi ve kurtulmayı başardım. Aslında tüm arkadaşlar Satanist yaşamdan kurtulmak istiyor, ancak bir vesile olması lazım.

    – Metadinist olarak neler yapıyorsunuz?

    – Bizim grup genelde Satanizmi bilen veya kısmen yaşayan pişman olmuş insanlardan oluşuyor. Biraz da milliyetçilik var. Biz normal bir arkadaş grubu şeklinde bazen üç-beş kişi bir araya gelip konuşuyoruz,tartışıyoruz. Biz fikir olarak Satanizme karşıyız. Bizim düştüğümüz hatalara genç arkadaşların düşmesini istemiyoruz. Bu, toplumun bunalıma sürüklendiğinin göstergesidir.

    – Allah inancınız nasıl?

    - Ben şimdi Allah’a inanıyorum. Zaten inanmasaydım Metadinist diye bir oluşumun içinde olmazdım.

    – Metadinistler nerede, ne kadarlar?

    – Metadinistleri sayı olarak vermek çok yanlış olur. Çünkü bu, rakamla ifade edilen bir durum değil. Ama tahminime göre yüzlerce kişi var. Baştan dediğim gibi bunlar bir fikir hareketi. Kurumlu, teşekküllü bir olay değil. Yoğun olarak toplandığımız yer ise Ortaköy’deki cafe’ler.
    Metadinistlik, Satanistler için bir çıkış noktası. Çünkü Satanizmden dönen insanlar toplumda yalnız kalıyorlar.

    - Sizi organize eden kimse var mı?

    - Evet var. İsmini söylemek istemiyorum. O bizim büyüğümüz, âbimiz. Bizim fikir kaynağımız. Organize işlerini yapıyor”.

    ………..

    Şu link’te de benzer bir haber var…
    http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-4930-12-seytancilara-karsi-metadinistler.html

    TAAKE

    @Samuel L. Jackson, metadinist=islamcı,milliyetçi,vatanına,milletine,devletine bağlı,sütünü içen,vergisini ödeyen ve hep sağ partilere oy atan vatan evlatları,bizim yavrularımız,bizim çocuklarımız
    hani bir fıkra var,hitler ölmeden önce tüm komutan ve askerlerini toplamış
    ırkdaşlarım ben ölüyorum,size tek bir vasiyetim var,davamız nasyonel sosyalizmi dünyaya yayın,yalnız türkiye ye sokmayın,yoksa tanrı korusun türkler o canım ideolojiyi kendilerine uydurur anasını s..erler,demiş,bu da tam onu anlatıyor

    adamlar ne istiyorlar,neyi düşünüyorsa onu yaşasınlarda bir metalci olarak benimde böyle bir eleştiriye hakkım olduğunu düşünüyorum,fikrim bu,onun dışında onların hayat ve düşünceleri onları ilgilendirir

    Samuel L. Jackson

    @TAAKE, Bir koyun yardan aşağı atladı diye arkasından giden koyunların yaptığına sürü psikolojisi denir..

    Bir ideoloji, bir akım, ‘yeni’ bir şey hiç bir zaman ortaya çıktığı coğrafyadaki orjinallikle yayılmaz.. Karşılaştığı diğer toplumların değerleriyle başkalaşım geçirerek form değiştirir…Bundan da daha doğal birşey olamaz…

    Öteki türlüsü sen yeni bir şey üretmiş olmuyor olanın tüketicisi olmuş oluyorsun..Sanat açısından bakarsan sanat yapıyorum diyemezsin…

    http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/hanioglu/2012/11/25/arabesk-vatan-hainligi-turk-oryantalizmi

    Fıkrayı da birisi münasip biryerinden uydurmuş anlaşılan…

    http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-9417-26-hitler-turkiyeye-saldiracakti.html

    cannibal fetus

    @Samuel L. Jackson, Ben gerçek bir satanistim ve Samuel benim en sevdiğim gruptur. Tüm albümlerine sahibim, hepsini binlerce kez dinlemişimdir. Onların müziğiyle gerçekten çok güzel tapılıyor şeytana. Mason Cetic ise benim idolümdür. Mason Cetic’in Türkiye’deki en büyük takipçisiyim diyebilirim. Bir diğer idolümse Cradel of Filth grubunun şeytani solisti Marilyn Manson’dır.

    Eski satanist (şimdinin metadinisti) H.M.’yi de yakından tanırım. O hiçbir zaman gerçek bir satanist değildi zaten onu da söyleyeyim burada. Satanizmden dönmüşmüş.. Yarın öbür gün metal dinlemeyi bırakıp metadinistlikten de çıkarsa hiç şaşırmam.

    Samuel L. Jackson

    @cannibal fetus, Marilyn Manson da pişmanmış… https://pbs.twimg.com/media/AtvpBl4CQAAwjnQ.jpg:large

    TAAKE

    @Samuel L. Jackson, asıl anlamadığım olay şu,ben bu güne kadar bir çok black metal ortamında bulundum ama hiç bir zaman ben satanistim diyeni görmedim,ha paganistim,şamanistim,ateistim,deistim diyeni tonla gördüm
    bu zımbırtı bize,biz metalcilere gelişmemiş,aşırı raşist,hayatını dedikodu ve başkalarının işine karışmakla geçiren,kitaba,okumaya,ilime,bilime aşırı derecede gıcık olan,kültür,gelişim ve medeniyet açısından daha lise 1 seviyesinde olan ve yüzünde sivilcelerini patlatma uğraşan sevgili türk milletinin,milletimizin veya halkımızın her neyse yakıştırdığı,yaftaladığı bir şey,adamlar bıyık ve sakalların yapısından dünya görüşü,kızların yürüyüş ve giyinişinden namuslu veya kaşar diye yaftalama yapabilme yeteneğine sahip,uzun saçlı,siyah giyen her adama da bu yakıştırma var
    bu durumda da böyle anti hareketler bana çok manasız geliyor,hadi amerika ve iskandinavya olsa neyse,orada şeytancıların tapınakları ve merkezleri bile var ve dolayısıyla karşıtı da var,mesala christian metal ve unblack metal,madem gençlerimiz sert müzik seviyor,helal dairesi içnde dinlesin görüşünün temelinde ortaya çıkmış bir müzik bu,ama türkiye de olmayan şeyin ve antisini oluşturmak gerçekten garip,yok bilmeyende çok ciddi bir şey sanacak,gene de benim kimseye bir garezim olamdığını söylemiştim,herkesin kendi fikri değerlidir diyorum ve bitiriyorum

    Samuel L. Jackson

    @TAAKE, “Rock, metal veya heavy metal müzik dinleyen herkes Satanist değildir. İsteyen istediği müziği dinleyebilir. Yine, siyah tişört ve siyah kot giyen herkes Satanist değildir. İnsanlar giyecekleri elbisenin rengine kendileri karar vermelidirler.Diğer taraftan, kulağına küpe takmak veya saçını istediği şekilde uzamak da kişisel bir tercihtir. Fakat Satanist olduğunu söyleyen gençlerin de özellikle rock, metal vb. müzik dinledikleri, “siyah renk” karanlık
    güçleri temsil ettiği için Satanistler’in siyahı özellikle tercih ettikleri de gözardı edilmemelidir.”

    ”Netice itibariyle söylemek gerekirse: Ülkemiz gençlerini dinledikleri müziğe, giydikleri elbisenin rengine, saçlarının uzunluğuna veya kulaklarındaki küpelerine göre gruplara ayırmayalım. Ancak, Satanizm’i de müzik dinlemek, siyah elbise giymek, saç uzatmak veya küpe takmaktan ibaret bir şeymiş gibi tamamen basite de indirgemeyelim”

    ”Satanizm zaten bir “tepki” hareketidir. Bu noktada çok dikkatli olmak gerekmektedir.”

    ———
    Konuyla ilgili şundan daha kapsamlı bir Türkçe kaynak bulunamaz herhalde:
    http://www.diyanet.gov.tr/yayin/dok/satanizm.pdf

    Rotten Angel

    ”Şeytana tapma” denilen şey ortaçağ inançları arasında kaldı. Şuan satanizm diye geçen şey, ateizm üzerine temellenmiş bir sembolizm anlayışı. Şuan ”satanistim ben. şeytana iman ettim” diyenlerin hepsi dikkat çekmek isteyen soytarı. Bu kadar uzatmamak lazım, günümüzde ciddi anlamda ”şeytana tapma” denen bir şey yok.

    Kamil

    @Rotten Angel, katılıyorum. ateist kişilerin, sadece işe biraz daha “kuulluk” katma girişiminden öte birşey değil benim gözümde. İnsanların dinledikleri müzikler “direkt olarak” dini inançlarının göstergesi olarak görülmemeli diye düşünüyorum. Dini perspektiften bakılacak olursa, “anti-religion” tarzı şeyler dinlenmedikçe pek bir problem olmayacaktır. Bence, din ve müzik arasında illa ki “ya da” olmasına gerek yok, ikisinin arasına “ve” konup da yaşanılabilir.

    Rotten Angel

    @Kamil, Aslında kast ettiklerim: ”Şeytana inandık, ona tapıyoruz” diyen özenti tipler. Yoksa gerçek Laveyan satanistlerin öyle bir iddiası yoktur. Yanlış anlaşılmaya müsait bir mesaj atmışım, düzelteyim dedim :) Laveyan satanizmi severim çünkü.

    Neyse çok baydı bu satanizm muhabbeti. Konu kilit…

    junkman afatsum

    @Samuel L. Jackson, lan o kadar metalci ortama girdim tek şeytana tapan görmedim, genelde metalci adam sorgulayan adam olduğu için ateist’tir (ben gibi). metalcinin şeytanla satanizmle ilişkisi ise şöyledir bence; bütün semavi dinlerin karşısında şeytan denilen bir kavram olduğu için metalci adamın yine sorgulayan tarafı ortaya çıkınca dinlerdeki saçmalıkları da görünce sembolik olarak şeytana yakınlık duyarlar bu kadar basit.

  32. Overload says:

    Çevremde eskiden metal dinleyen tanıdıklarım da vardı, onlarda bir tepki yoktu ama ailem zamanla alıştılar, hatta annemle babamı değişik zamanlarda In Flames, System Of A Down veya Metallica (Master Of Puppets albümü) dinlerken buldum.

  33. Kamil Taylan says:

    Metal dinlemeye 13 yaşında başladım. Nerden baksanız bi 4 yıl oldu. Yaşadığım çevre,cahil ve yobaz.başlarda ailem’de karşı çıkıyordu sonra büyüdükçe bana karışamıyorlardı ve yaşadığıım çevre de bir şey diyemiyordu. Hatta yaşadığım çevrede demeyim,yaşadığım şehirde. Şimdi bile siyah giyinmem,zincir,takmam,bot giymem bile insanların garibine gidiyor ve çok garip şekilde bakıyorlar.Küpe takıyorum,zincir takıyorum ve siyah giyiniyorum diye bana yaşadığım çevrede insanları ‘Satanist’ demeye bile başlamış. Hatta köşeye çekip tehdit edenler bile var satanist müziği dinliyorum diye. Ama artık rahatça geziyorum insanların düşünceleri,bana nasıl baktıkları bir hiçten farksız değil. Ve arada sırada babamın açıp Megadeth dinlediği bile görüyorum. Metal hakkında bildikleri tek şey de ‘Dinliyenler satanist,kedi kesiyor’ başka hiç bir şey bilmiyorlar.

  34. Hakan says:

    Bunların hepsi cahillikten.Türkler de gelmiş geçmiş en cahil milletlerden biri olduğu için
    Doğal

  35. brutalyapankari says:

    Bakmamaları.

  36. ateizm_tanrisi says:

    Babama sonunda Rammstein dinlediğimi söylediğimde “o ne ya” gibi bir tepkiyle karşılaşacağımı düşünürken dedi ki “böyle bir babayla geç bile kalmışsın”. Sonra en sevdiği Rammstein şarkılarını sıralamaya başladı, dinledik biraz beraber… Annem de Rammstein severmiş, ilk deneyimim çok güzeldi yani, hiç beklemiyordum, genlerde varmış demek.

  37. deadhouse says:

    Çevrem metale hiç iyi bakmıyor. Çevrem metal müzikten nefret ediyor. Çevrem metal müziğe müzik değil bu diyor. Çevrem metal müziğe ”yine mi bu şeytanları açtın” diyor. Çevrem metal müzik dinlediğim için çok değişiksin senden korkuyoruz bile diyor. Çevremi sikeyim.

  38. den4x says:

    Ben bir keresinde ne biçim şeyler dinliyorsun veya ne kadar gürültülü müzik(tam hatırlamıyorum ama konu açıldı bi yerden) lafına cevap olarak master of puppets dinletmiştim yaşça büyük kuzenlerime. Artık ne kadar kalitesiz bi kaydı indirmişsem bana yumuşak geliyordu o sound ahhah. Opeth tişörtü giyince petrol ofisi puhahah esprileri yapılıyordu yani bi ekşın yoktu bizde.
    Türkiyede kendi kültürüne/geleneğine ait olmayan şeylerle alay etmek gelenektir. Aşina olunmayan şeyler genelde ciddiye alınmaz dalga geçilir, metal de genelde öyleydi. Bir arena-satanizm zamanları herhalde metalcileri ciddiye alıp dışladılar. Bu dar zihniyetle yaşayan insanlarla açıkçası bi alıp veremediğim yok,onlar bizi önemsemiyor ben onları.En azından artık uzun saçlı diye sokakta adam kovalamıyorlar(sanırım).
    Bu arada başlık müthiş ahhaha Ona benzer sorular duymuşluğum var.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.