# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BLUT AUS NORD – 777 – Cosmosophy
| 08.03.2013

Üçleme tamamlandı.

patognomonic (Emre SUALP)

İlk kritiğimden tüm Pasifagresif tayfasına selam ederek,‘kritiğe nasıl başlasam ki lan?’ çilesine son verdikten sonra,bu sefer gerçekten, samimi bir şekilde, selam verme üzerinden rant sağlamaya çalışmadan : Selamlar gençler!

Yüz yıl oturup düşünsem, yazacağım ilk kritiğin bu albümün kritiği olacağı aklıma gelmezdi valla. Şöyle ki; Blut Aus Nord ile tanışıklığım, önceden tanıştığım pek çok grup gibi yine Pasifagresif sayesinde oldu.

Grupla ilgili verilen bir haberdeki şarkıyı , “bu da ne ola ki?” diye dinlememle grubun karanlığına çekilmem bir oldu. Aradığım şey bu adamlarda olabilir miydi? Grubun diskografisine daldım, çalıştım çabaladım. Sonuç mu? Yer yer “mükemmel”, yer yer “ı ıh..!”, yer yer de “eh işte” dediğim albümleri oldu Blut Aus Nord’un. ”Peki ama, hangi grubun diskografisine dalarsak dalalım yukardaki sonucu almamız çok mümkünken, nedir Blut Aus Nord’u benim için bu kadar özel kılan?” diye düşündüğümde, aklıma gelen şey oldukça subjektif: Bu grup beni kendi istediği mekana ya da boşluğa alip, etrafımı sarmalayan,notalardan örülü bir mabede kapatıyor adeta. Evet, hissettiğim şey tam olarak bu.

Albüme gelecek olursak; “Cosmosophy” , 777 üçlemesinin son ayağı. Bu albümle grup bizi üçlemenin ilk iki albümünün soktuğu tünelin sonuna yaklaştırıyor. Yani artık ışığı tam olarak görmüyorsak bile ortalığın biraz daha aydınlanmasından bunu anlayabiliyoruz.Albümün kapağı da tam amacına hizmet etmiş bu konuda; mükemmel bir kapak.

“Cosmosophy”; öyle okula gidip gelirken, bakkala çıkarken, kuyrukta beklerken ya da “dur biraz kafa salliim da neşemizi bulalım” diyeceğiniz zamanlarda dinlenebilecek bir album asla değil. Bu albüm adeta bir sevgili gibidir; eğer albümle baş başaysanız sadece onunla ilgilenmeniz gerekir, öteki türlü ne siz sevgilinizden bir şey anlarsınız ne de sevgiliniz size istediğinizi verir (kötü manada vermek değil tabii lan..! O çıkarımlarınızı Bullet for My Valentine kritiğine saklayın).

Albümün oldukça kendine has bir atmosferi var. (Evet, atmosfer dedim ve o atmosfer kavramı bu albümde kesinlikle var.) Şarkılar boyunca (ya da Epitome’lar boyunca) bir yalnızlık, hüzün ve boşluk hissi oluşuyor vücutta. Vokallere de önceki albümlere benzer şekilde az yer verilmiş, ancak önceki albümlerin tam tersine clean olarak kaydedilmiş. Kötü mü olmuş peki? Bence kesinlikle hayır. Hatta Blut aus Nord’un önceki albümlerinde hakim olan brutal vokallerden -ki bence pek bir numaraları yok- çok daha başarılı olmuş bu kayıtlar. Melodilere gelirsek; genelde hep tekrarlar halinde devam eden, ancak her tekrarda bu melodiler içine küçük küçük eklemeler yapılarak tekdüzeliğin kırıldığı bir yapı var. Durum böyle olunca, albümdeki geçişler de gayet iyi kotarılmış. Hangi melodi ne zaman başladı ya da ne zaman bitti fark edilmiyor çoğu kez.

Peki albumun kötü tarafları yok mu? Aslına bakarsanız yok, ama benim rahatsız olduğum iki nokta var. Bunlardan biri albümün son parçasının son 3-4 dakikasının outro şeklinde tasarlanmış olması. Durum böyle olunca çoğu kez o kısmı dinlemeden atlıyorum şarkıyı. Keşke onu ayrı bir Epitome olarak outro niyetine hazırlasalarmış dedim. Rahatsız olduğum ikinci meseleye gelirsek (evet çok rahatsızım); o da ikinci şarkının da yine yukarda bahsettiğim sebebe benzer bir şekilde kurgulanması . Şöyle ki; bu durum, zaten diğer Epitome’lara göre kısa olan parçayı daha da boşaltmış ve albümdeki diğer Epitome’lara göre zayıf kalmasına sebep olmuş.

Kritiği bitirme noktasında söylemek isteyeceğim de, eğer ruhani ve atmosferik şeylerden hoşlanıyorsanız, “Cısmosophy” aradığınız şey olabilir. Albumle ilgili olarak söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Yeni bir kritiğe kadar hepinizin Vindsval efendiyle çekilmiş bir fotoğrafınızı masamda istiyorum. Hadi aslanlarım. (Evet Galatasaray’lıyım.)

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.36/10, Toplam oy: 33)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Debemur Morti
Kadro
Vindsval: Her şey
Şarkılar
1. "Epitome XIV"
2. "Epitome XV"
3. "Epitome XVI"
4. "Epitome XVII"
5. "Epitome XVIII"
  Yorum alanı

“BLUT AUS NORD – 777 – Cosmosophy” yazısına 11 yorum var

  1. İlk kritik için çok güzel olmuş, eline sağlık. Devamını da bekliyoruz.

    Gruba çok hakim olduğum söylenemez, bu yüzden ne derece mantıklı bir yorum olur bilemiyorum, ama yazıdaki şarkıda bir nebze olsun Enslaved havaları sezdim. Grubun normalde daha karanlık takıldığını biliyorum, ancak yazıda da dendiği gibi hafif de olsa “ışığa çıkma” olayından dolayı böyle biraz pozitif bir şarkı yaptıklarını düşündüm ve clean vokal kullanımıyla birlikte bana Enslaved epikliğini anımsattı.

    Ayrıca tesadüfi de olsa siteye son 4 gündür black metalimsi albümler koyuyoruz, sonumuz hayır olsun.

    B U R Z U M

    @Ahmet Saraçoğlu, bu grubu daha çok dinlemeni öneririm…eğer eski albümlerini dinlemediysen memoria vetusta I ile başlangıç süper olur…gerçekten muazzam bir albümdür ve çok farklı bir havası vardır…

    patognomonic

    @Ahmet Saraçoğlu, çok teşekkür ederim ahmet kaptan..devami da gelecek

  2. B U R Z U M says:

    fanatiklikten olsa gerek bu herifler nasıl albüm yaparsa yapsın seviyorum arkadaş…yalnız yazar arkadaşın yaptığı outro tespitleri çok doğru…zaten 5 şarkılık albüm olduğu için şarkı sonlarına eklenmesi iyi olmamış…dediğim gibi bu albümü gerçekten çok sevdim ama yinede benim için üçlemenin en iyisi 777 – Sect(s) ‘tir…

  3. Jumbo Armor says:

    Kritik çok güzel. albümü dinleme hevesimi arttırdı

  4. nordson says:

    ilk cümlede 3 kere selam vermen beni benden aldı!!

    patognomonic

    @nordson, 2 :)

    nordson

    @patognomonic, İlk kritiğimden tüm Pasifagresif tayfasına selam(1) ederek,‘kritiğe nasıl başlasam ki lan?’ çilesine son verdikten sonra,bu sefer gerçekten, samimi bir şekilde, selam(2) verme üzerinden rant sağlamaya çalışmadan : Selamlar(3) gençler!

    patognomonic

    @nordson, :) muhabbet cok boktan bir yere gidiyor ama ikincisi selam vermek manasinda değil. .haa eger ‘”selam verme’” kelime kalibini 3kere kullanmissin manasinda diyorsan evet, yanlis anlamisik birbirimizi

  5. brutallica says:

    İlk kritiği olan yazarların yazısını okumak hakikaten ayrı bir tad.Taze bir heyecanın yarattığı fazlasıyla sempatik bir üslupla karşılaşmak güzeldir her okuyucu için.Albümü daha dinlemedim ama en yakın zamanda dinleyip yorumlama isteğim var ki kritikte bir albümü dinletebilecek etkide çok güzel tanımlamalar ve tasvirler mevcut.Okuyucuya albümü dinletmek de yazar için fazlasıyla yeterli bir kritik başarısı.Devamının gelmesini dilerim.Çünkü ikinci yazılarda da genelde ‘guru’ bir üslup oluyor:) ve bu değişimi farketmek gibisi yok:))…İmza : Demedideme (brutallica:)

    patognomonic

    @brutallica, hah hah :) ben de hammunaşmmırbi diyorum o zaman

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.