# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CENTURIAN – Contra Rationem
| 24.02.2013

Kuduz.

1992’de kurulan INQUISITOR’ın 1997’de dağılmasıyla birlikte kurulan Hollandalı death metal grubu CENTURIAN, 2002’ye kadar faaliyetini sürdürüp abuk isimli 2 albüm çıkardıktan sonra dağılmış, akabinde adını NOX olarak değiştirip daha teknik ve kaotik bir müzik ile 2007’de yine acayip isimli bir albüm piyasaya sürüp 2011’de tekrar CENTURIAN olarak devam etme kararı almalarının ardından, nihayet 2013 yılında yeni albümleri “Contra Rationem”ı çıkardılar.

CENTURIAN, aslen MORBID ANGEL ekolünden devam eden, lanetli ve uğursuz olmayan tek bir nota bile basmayan, bayağı kafir bir grup. Her şeylerini şeytani olma üzerine kuran bu okült havalı grup, yarı teknik, rif bazlı, bol taramalı bir death metal yapıyor. “Contra Rationem”, her notasıyla zehir kusan, en iyi ifadeyle “çirkin” bir albüm. Adeta sıkıntı yayan gitar tonları, ceza gibi bir davul kullanımı, salyalar saçan kuduz vokal kullanımı, ortaya CENTURIAN’ın nefret kusan müziğini çıkarıyor.

Peki bu nefret kime? Babama değil herhalde. Bu nefret, elbette ki dini değerlere, inanç kavramına, ilahiyata, kiliseye, Ciizıs’a. Lâkin ortada yıllardır binlerce grupta gördüğümüz türde yavan bir din karşıtlığı yok. Grup o kadar saldırgan ve hırpani bir müzik fışkırtıyor ki, olay stereotiplikten çıkıp etkileyiciliğe doğru yelken açabiliyor.

CENTURIAN elbette müziğiyle dini çevrelerin tepkisini falan çekmeyecek, kim bilir CENTURIAN’ı. Ancak dinlediğiniz müzikle düşündüğünüz birtakım şeylerin örtüşmesi hoşunuza gidiyorsa, veya en azından dinlediğiniz müziği sahip olduğunuz düşünceye bizzat örtüştürmeyi seviyorsanız, müziği düşüncelerinize fon olarak kullanmayı zevkli buluyorsanız, Hıristiyan alemini yok etme planları olan aşırı Satanist birileri varsa, “Contra Rationem”i bu işi yaparken arkaya rahatlıkla açabilirler. AKERCOCKE’un zaman zaman yaratmayı başardığı ruhanî havayı da taşımayı başarabilen albüm, çok aşırı sert olmasının ötesinde, nota seçimleri, melodi bileşenleri ve daha pek çok detayıyla ciddi bir karanlık, ciddi bir tekinsizlik sunuyor.

Yalnızca 29 dakika süren ve yarısından fazlası 3 dakikanın altında şarkılardan oluşan “Contra Rationem”, yarattığı bu lanetli havanın içini doldurabiliyor oluşuyla gözümde yüksek yerlere gelmeyi başarıyor. Elbette ki herkese göre olmayan, ancak yapmak istenilen şeyin çok iyi uygulandığı albüm, başta eski MORBID ANGEL havasını sevenler olmak üzere yırtıcı, “ilahi” ve ürkütücü death metal seven kesimin hoşuna gidecektir diye düşünüyorum.

Çiğ ancak genel atmosfere çok iyi uyan kayıt, hastalıklı tonlar, kısacası her şeyiyle “olumsuz” bir albüm “Contra Rationem”. Onu iyi yapan da, bu yıl dinlediğim en iyi albümler arasına sokan da zaten bu.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.47/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
Listenable
Kadro
Rob Oorthuis: Gitar
Seth Van de Loo: Davul, vokal
Patrick Boleij: Bas
Niels Adams: Vokal
Şarkılar
1. Thou Shallt Bleed for the Lord Thy God
2. Crown of Bones
3. Feast of the Cross
4. Judas Among Twelve
5. Antinomian
6. The Will of the Torch
7. Sin Upon Man
8. Damnatio Memoriae
9. Adversus
  Yorum alanı

“CENTURIAN – Contra Rationem” yazısına 5 yorum var

  1. bhe says:

    Contra yazısını da görünce yıllar öncesine gittim geldim. Bir de güzel cover falan yapmışlar. kritikle en alakasız yorum olacağını biliyorum gerçi ama

    http://www.youtube.com/watch?v=7Ozij2sP3GA

  2. saw you drown says:

    Kolay dinlenebilen bir albüme benziyor. Elemanlar işi sulandırmadan direk bir şekilde icra etmiş. Beğendim.

  3. Beleg says:

    Ahmet Saraçoğlu geçen sene nadir yazdığı kritiklerinin acısını çıkarıyor anlaşılan. Bu sene çıkan dinlediğim ilk death metal albümü galiba bu, elbette ki hayvansal ama henüz çok bir fikrim yok. Kritiği görmeyi beklemiyordum, şaşırdım açıkçası.

  4. Ufuk Sönmez says:

    gerçekten de uğursuz ve pislik bir sound, morbid angel benzetmesi oldukça yerinde. kritik de güzel as always.

  5. Avcı says:

    Hate dinlerken aklıma geldi. 2013 Yılının albümü desem çok fazla kişi itiraz etmez sanırım. 28 Dakikada pestil çıkarıp , kemik kırmak için birebir.

    Keşke geri dönseler…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.