# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Metal jargonu
| 07.01.2013

Tavizsizim, tavizsizsin, tavizsiz.

- Oradayız!
- Bu gece burası yıkılacak!
- İstanbul’u sallamaya geliyorlar!
- Ankaraaaaaah!
- MESHUGGAAAAAAAAAH!!!
- Lord Zwishnoch aka kara demiş, Phalanakhor da resti çekmiştir!
- Bu sahne kanla dolacak!
- Yaşın kaç arkadaşım? :))))
- Tavizsiz ve acımasız…
- Çocuğumu keserim!!1!1!

Metal müziğin doğasındaki güç odaklılık, erkeksilik, isyankârlık, öfke, nefret, her türlü tepkisellik ve daha pek çok olgu ve sanatsal besin kaynağından ziyade, bunların dile getirilme şeklinden, metal dinleyicilerinin / icracılarının / müzisyenlerinin iletişim kurarken seçtiği kelimelerden bahsedelim bu hafta. Çoğunlukla kesinlik belirten ifadeler, griliğe yer vermeyen yargılar ve toplumun genel algısına göre değerlendirirsek de birtakım olumsuzluklar içeren bu söylemin temelinde pek çok sebep, ya da canlı ve kendini yenileyen bir ihtiyaç yatıyor olabilir.

Dergilerin mektup köşelerinden rock barlara, arkadaş ortamından sosyal medyaya, yıllardır bazılarını etkisine almış olan, bazısının temkinli yaklaştığı, bazısının da tiye aldığı bu tür bir jargon, neden çoğunlukla metal dinleyicilerinde gözleniyor? Bu tarz ifadeler kullanırken birincil motivasyonunuz ve gerekçeniz nedir? Nelerden hoşlanıyor, nelerden hoşlanmıyorsunuz? Radikal bir görüş bildirirken ya da okurken ne hissediyor, nasıl hareket ediyorsunuz? Düşüncelerinizi, tespitlerinizi ilgiyle bekliyor, haydi buyrun sohbete diyorum.

  Yorum alanı

“Metal jargonu” yazısına 76 yorum var

  1. ozgur says:

    capslock fotoğrafı için +1 öncelikle. daha sonra yazacağım.

  2. noise says:

    Pasif Agresif’te zaman zaman gördüğümüz reyis/z ve panpa gibi incici boş doldurmalar bu jargona dahil midir? :)

    Jester

    @noise, Bence 2010′ların metal jargonu o, en azından bu site için öyle. Tüm metal müzik efsaneleri “reyiz” oluyo mesela, en belirgin olan bu bence.

  3. ihsanoird says:

    KAZIMASYON

    BABALAR YİNE YARDIRMIŞ.

    SLAYEEEEEEEEEEEEER

    ALLAAAAAAAAAAAAAH (ŞENER ŞEN)

    Benim kare asım bunlar.

  4. Bana en garip/komik gelen şeylerden biri, bir konu tartışılırkenki kesinlik ifadeleri. Özellikle de bahsedilen konu 25 yıl önce yaşanmışsa.

    Bihassa black metal tartışmalarında çok fazla görülüyor bu durum. Mesela Dead, Euronymous veya Varg’la alakalı bir şeyler konuşuluyor, bazen şu tarz yorumlar görüyoruz:

    “Dead o konserde ikinci birasını içtikten hemen sonra sahneye çıkıp black metal tarihinin en iyi vokal performansını sergilemiştir.”

    “Euronymous hiçbir zaman Ernie Ball tel kullanmamıştır çünkü bunun black metale ters düştüğüne inanmıştır.”

    “Varg hapisanedeyken bir kez bile otuzbir çekmemiştir çünkü Dauði Baldrs Varg’ın tüm enerjisini tüketmiştir.”

    Bu gibi birinci elden ifadeler bana komik geliyor açıkçası. Sanki bu ifadeyi kullanan kişi anlattığı olaya bire bir tanık olmuş veya bu ifadeler herkesçe kabul gören bir belgede yazıyormuş gibi.

    Ama bir tek black metalle sınırlı değil elbet. Metal dünyasında klasik olmuş pek çok olayda, iddia tarafı ve savunan taraf kimliğine bürünülen tartışmalar yaşanıyor. Mesela biri diyor ki:

    “Metallica Mustaine’i kovarken büyük ayıp etti!”

    Öteki de buna öyle bir cevap veriyor ki sanırsın Metallica’nın o dönem yaşadığı boktan evdeki çişli kanepede oturup James, Lars ve Dave’in tartışmalarını izlemiş:

    “Hayır, bilmeden konuşmayın artık yeter! Dave James’in köpeğini tekmelediği için James hislendi, Lars’la içerki odaya gidip dürülü halının orada konuştular, o sırada Dave Cosby Show izleyip bira içiyodu, sonra gelip ona gruptan kovulduğunu söylediler, Dave çok üzülmüştü….. :(”

    Bu tür konuşmaların aslında çok derin sebepleri olduğunu düşünüyorum. Bu başlıkta olayı o kadar derinlere çekmek lazım mı pek emin değilim, ama olayın temeli bence, metal kavramının, bihassa sıkıntılı ergenlik dönemlerinde metalle tanışan pek çok insan için bir kaçış, bir çıkış kapısı olmasında yatıyor. Elbet herkes demiyorum, ancak ufak yaşta yaşadığı yetersizlik duygularını, sert ve güçlü bir kavram olan metale yansıtarak atmaya çalışan, bir aidiyet duygusu eşliğinde metale aşırı derecede sarılan pek çok insan var. Bu metal değil de X konu da olabilir tabii, ama bizim konumuz metal olduğu için ondan örnek veriyorum.

    Hal böyle olunca, “metali iyi bilmek”, bazı insanlar için çok önemli hale geliyor ve bu konudaki bilgisinin sorgulanması, küçük görülmesi, o insanlara çok ters geliyor, onları sinirlendiriyor. Bu durum bazen sınırları aşıp hiçbir şeyi beğenmemeye, insanları bir şeyi beğendikleri için küçük görmeye, “hahaaaa siz onu iyi mi sanıyorsunuz” diye dalga geçmeye, hatta iyice sapıtıp “albümü henüz dinlemedim ama beğenmedim” demeye kadar varıyor. Bunun neticesinde de forumlarda, orada burada gördüğümüz “BEN EN İYİ BİLİRİMMM!!!” minvalli diyaloglar yaşanıyor, ortalık tribüne dönüyor. Yine aynı mantıktaki ve temelde yine o aidiyet ve kendinden güçlü, daha büyük bir kavrama aşırı bağlanarak o konuyu hayatının bir numaralı gerçeği haline getiren insanlarla dolu, futbol taraftarı adı altındaki tribünlere.

    Aslında hep düşündüğüm şey şudur, tüm bu “tavizsiz ol!”, “yaşasın sertlik!” bağırışlarının altında, metal dinleyen insanların çok büyük bir kısmının baya duygusal insanlar olduğu. “Death metalllll sikerrrrrrr, sokarrrrrrr” diyen adamların bile, damarına basıldığında, kendi dertleriyle empati kurulduğunda veya başkalarıyla ortak bir sıkıntıyı veya mutluluğu paylaştıklarında anında hüzünlendiklerine, o “sikerrrr”liklerinden eser kalmadan güçsüz/kabullenir formlarına döndüklerinE çok kereler tanık oldum.

    Bunları, her şeye dışarıdan bakabilen ve farkındalıktan ölen bir ukala gözlemci kisvesiyle söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın; sonuçta ben de sapına kadar, mezara kadar metalciyim!!!!1! Ama bunca yıldır sayısız şeyle karşılaşınca, düşündüklerimi söylemek, gözlemlediğim bazı şeyleri paylaşmak geldi içimden.

    Sonuçta metal iyidir arkadaşım. İçinde uyuz olduğun, dalga geçtiğin şeyler de olsa, metal iyidir, candır.

    Sert kalın.

    Elvan

    @Ahmet Saraçoğlu, “metali iyi bilmek” paragrafına sonuna kadar katılıyorum. “metalde” ya da daha genel bağlamda “müzikte” en nefret ettiğim şey bu “ben bilirim”ciler (sözüm barış manço’dan dışarı). müziği filan bırakıyor adamlar, cidden bak müzik filan dinlemiyorlar, paso boş beleş iş, laf, ağız dalaşı, kendi dinlediği grupların en birinci gruplar olduğu polemikler vs. peşinde koşuyorlar. o kadar anlamsız ki yazdıklarını, savunmaya çalıştıklarını ya da aman beni boş sanmasınlar deyu etraflarına kontrolsüzce ve ruhsuzca kustukları bilgileri dinlemek ya da dinliyor gibi yapmak. metal dünyası kimseden çekmedi bence bu kendini kanıtlamaya/göstermeye çalışan insanlardan çektiği kadar. he deyip geçmek, ölü taklidi yapmak da bir yere kadar arkadaş.

    Gorechasm

    @Ahmet Saraçoğlu, İyi de bu söylediğin herşeyi burdaki albüm eleştirenler yapıyo.

    Özellikle bu sitedeki Cynic ve atheist yazılarında bu söylediğin durum had safhada.

    Bence yazılan albümlerde buna da dikkat edilse çoooookk güzel olır ;)

  5. saw you drown says:

    Genel olarak metal jargonu diye birşey olmadığı kanısındayım. Belirtilen kelimeler genel olarak bir grubun veya eserin fazlaca beğenilmesi ve o anki heyecanın açığa çıkması sonucunda söylenen şeyler. Yoksa Meshugggaaahhhhhhhhh Slayeeeeerrrrrrrr veya Allaahhhhhhhhhhhhhhhh kelimelerinin neresi jargon ki? Yarmak ve kazımak kelimeleri de metal müziğe ait söz öbekleri değil. Söylemeye gerek yok sanırım. Reyiz ve panpa kelimelerine yorum yapamayacağım. Herhangi bir fikir yürütemedim:) Çocuğumu keserim yine kabul edilebilir. Her ne kadar o da metal müzik dinleyicilerinin içinden çıkan bir kelime olmasada. Bence METAL MÜZİK KLİŞELERİ dense çok daha iyi bir ad olur. Çünkü böyle birşey hakikaten var.

    ihsanoird

    @saw you drown, Mübalağa yapıyorum. Yoksa benim kullandığım bir metal jargonu yok :)

    Güzide Arslaner

    @saw you drown, Fikir vermesi için 10 kadar kelime öbeği yazdım, bu köşe de zaten haydi şu konuda bildiklerimizi listeleyelim bölümü değil. Herkesin bir nebze bildiği konularda görüşlerini ayrıntılı olarak sunmasını hedefleyen ve buna teşvik eden bir bölüm. Evet söz konusu kelimeler klişedir, ama bunlar belirli bir ortak paydası olan bir kitle tarafından sistematik şekilde uzun bir zaman dilimi içerisinde kullanılagelince, bu bir jargon halini alır.

    Jargona örnekler: tıp jargonu, hukuk jargonu, sanatçı jargonu. Henüz bilimsel olarak fazla incelenmemiş ve akademik olarak kabul görmesine zaman olan jargonlar: genç iş adamı jargonu, “apaçi” diye tabir edilen insanların jargonu, ailesinin sosyoekonomik durumu ortalamanın üzerinde olan genç insanların jargonu, pazarcı jargonu, metalci jargonu vb.

    saw you drown

    @Güzide Arslaner, Şimdi olaya belirli bir ortak payda etrafında birleşen kitle olarak bakarsak jargon kelimesinin ırzına geçmiş oluruz hoş pek önemli değil kelimeler. Klişe ve jargon ilintili şeylerdir. Demek istediğim kelimelerin kökü ve o topluluk içerisinde çıkıp çıkmadığı idi yani orjinal olup olmadığı.

    Güzide Arslaner

    @saw you drown, Jargon kadar basit bir terimi insan istese de yanlış kullanamaz, yukarıda fazla bilimsel jargona kaçmadan anlamını verdim, hiçbir yanlışlık barındırmadığından emin olabilirsin. Ayrıca üst başlığı iletişim olan bu konuda kelimeler birinci dereceden önem arz eder.

    saw you drown

    @Güzide Arslaner, Bende bilimsel yaklaşmıştım. Sanırım tartışmada ayrımına vardığım nokta bu. Yoksa aynı dili konuşuyoruz. Emin olabilirsin.

  6. Korhan Tok says:

    Bildiğini düşündüğü şeyin %100 doğru olduğuna emin ve bundan başka hiçbir alternatifin kabul edilebilir olmadığına kendini inandıran insanlar, örnek gösterilen açıklamaları daha sık yapma hevesi içerisinde, keskin ve saldırgan bir jargon kullanarak fikirlerini sürekli bir şekilde savunma eğiliminde oluyor genellikle.

    Metallica-Megadeth polemiklerinden black metal tartışmalarına kadar genelde gözlemlediğim şey, başka hiçbir şeyi kabul etmeyen, konusu edilen olaya direk at gözlüğüyle bakan ve genel çerçevede de müzik ve hatta hayat hakkında görece olarak sığ ve vizyonsuz fikirlere sahip olan insanların daha keskin bir dil kullandığı şeklinde. Gerçi bu benim yaptığım bir tespit değil, baya sosyolojik bir teori. Siyaset Meydanı’nda..vs de de aynı sığ insanların bağırıp çağırıp karşısındakini dinlemeden kendi bildiklerini motorize bir şekilde dayatmaya çalışmalarını görebiliriz, görüyoruz.

    Bir de insanın yeni öğrendiği bilgiyi özümseme sürecinin başında o bilgiyi yayma dürtüsü çok yüksek oluyor ve önceki doğruların yerini alan bu yeni bilginin varlığı sayesinde aslında 1 gün öncesine kadar aynı fikirde olduğu diğer insanlardan kendini üstün görme hatasına düşebiliyor. Bu noktada da ‘sen kimsin’, ‘daha çok fırın ekmek yemelisin koçum’, ‘sen giderken biz geliyorduk’ lar filan başlıyor ve hiç diyaloğa girmesen bile, önceki haftalardaki konuştuğumuz gibi sadece dış görünüşe bakarak bile bir yargılama ve tepeden bakma durumu ortaya çıkıyor. Metal jargonunu bu tutumdan ayrı tutmamız mümkün değil bence.

    Tekrar metalcilere dönmek gerekirse, aynı gruba ait kişilerin eğlenirken, bir grubu, şarkıyı överken, konser kuyruğunda, konser esnasında, bira içerken, midye yerken, otobüste, dolmuşta, sokakta, cafede…Kısaca metalci bir insanın hayatının her anında bu tutumu ve jargonu devam ettirdiğini görmek mümkün.

    Metal müziğin içinde bir isyankarlık, öfke, hiddet olduğunu asla yadırgamıyorum. Fakat tanıdığım insanlar içinde metal müzik ile ilişkisi yılları aşan kişilerde böyle tavırlara, dil kullanımına rastlamıyor oluşum, acaba bu müziğe bağlanmanın ilk yılları genelde daha küçük yaşlara geliyor da o yüzden mi bu kadar keskin bir tutum içinde oluyor insanlar diye düşünmeden edemiyorum. Bana da bundan 6-7 sene önce sorsaydınız ben de metalika siker, varg çüker, kahrolsun gotik metal, adi federasyon kupamı geri ver(sdf), filan diye bas bas bağırırdım ortalıkta da, yaş geçtikçe yumuşuyor galiba fikirler.

    Kendi arkadaşlarım arasında ben de facebookdan birine link attığımda ‘DÜNYANIN EN İYİ GRUBU LAN BU’ filan diye yolluyorum mesela, karşılığında da ‘OHA X SİKERMİŞ BE’ filan cevabını alıyorum mesela, ama hiçbirimizin hayatına entegre olmuş bir şey değil bu.

    Bir de sık yaşadığım bir örneği anlatayım. Daha önce bahsetmiştim işte Ankara’da bir tek Papaz var düzgün metal ortamı. Orada da sıkça yaşadığım bir durum var. Çok iyi arkadaş olduğunu aynı mekana gide gele gözlemlediğim bir grup insan mesela, bir kaç biradan sonra o kadar saçma diyaloglar gerçekleştiriyorlar ki anlatamam. Hayır zil zurna olursun anlarım tamam, kimse sarhoş falan da değil. Ancak ne biri diğerini dinliyor, ne öteki ‘ne anlatıyor ulan bu’ diyor. Herkes sürekli bir şeyi övüyor, veya İŞİN DOĞRUSUNU filan anlatıyor. Aynı ekip gecenin sonunda kalkıp misler gibi kokoreçleri gömüp TEKEL votkası filan alıp evde içmeye devam ediyor. Bu nasıl bir ilişki, nasıl bir iletişim anlamak mümkün değil.

    Karman çorman aklıma gelen bir çok şeyi yazdım. Varmak istediğim, bu böyle böyle böyle o yüzden şöyle şöyle şöyle demek istediğim bir nokta yok. Maksat muhabbet olsun efendim.

    Metal dünyanın en iyi müziği bu arada. Net.

    Güzide Arslaner

    @Korhan Tok, Dostum metal dünyanın en iyi müziği demişsin ama metal dünyanın gelmiş geçmiş en iyi müziğiDİR dersen daha doğru olur, neyse yaşına verasdfg.

    Hiç karman çorman bulmadım, çok oturmuş gözlemler ve tespitlerle dolu bir yazı. İŞİN DOĞRUSU kısmı süpermiş.

    Korhan Tok

    @Güzide Arslaner, Metal dünyanın en gelmiş en TAŞŞAKLI MÜZİĞİDİR!!!!1111 filan gibi bir şey yazmam lazımdı ya, doğru dedin, ahahah. :D

    noise

    @Korhan Tok,

    Son cümlen hariç yazdığın her şeye katılıyorum.

    İnsan yaş aldıkça, 10 yıl önce dinlediği bir albümü bile bambaşka bir algıyla dinliyor.

    İstisnalar vardır elbet ama belli bir yaştan sonra jargon margon kalmıyor. O “her şeyi ben bilirim” tavrı da yok olup gidiyor. Büyümek, olgunlaşmak, ne denirse densin..

    Korhan Tok

    @noise, Son cümle espri canım. Gerçi onu da yapamamışım zaten, kalleş Güzide vurmuş hemen yüzüme sdf. Düzelttim. :D

    Jester

    @Korhan Tok, Özellikle ilk üç paragrafa ne kadar katıldım ne kadar hak verdim anlatamam. Dünkü yazından sonra yükselişe geçtin gözümde, bence sitenin en iyi yazarıneysekomikdeğil.

  7. Cain Warsong says:

    bunlar da bizim nanalerimiz:

    şarkıyı çok beğendim: oha öküz devirir lan bu!!11 rörörörörörö
    ağır bunalım: adamın siki düşer lan!
    akşama bara gidicez hazırlanın: baltaları çekin atları eğerleyin, bu akşam savaş var! rörörörö
    vokal çok iyiymiş: 70 model man kamyon gibi mübarek!

  8. Ben bu tarz şeylerin, kendini bir ortama ait hissetmek için de yapılabildiğini düşünüyorum. Yapmacıklık da olabiliyor, bazen de sadece ait olup içinde bulunduğu ortama kendini ait hissetme dürtüsünün bi sonucu. Ama kesinlikle genelleyemem, zira bazısı için sadece alışkanlıktır panpa, reyiz falan demek. Ahmet’in de dediği gibi, çok derinleştirilebilecek alt sebepleri muhakkak vardır. Ama herkesin de kendine göre bir hükmü vardır bu ana sebepler hakkında. Aslolan, bu hükümlerin evrensel ve nesnel ve değişmeyecek / değişmeyen hakikatlar olarak görmemektir. Şunu da net olarak söyleyebilirim ki, genelde bana panpa denmesine refleksif olarak tuhaf yaklaşabilsem de, öyle biri çıkar ki adama hiç uyuz olmam hatta çok ısınırım. Zira saatlerce sohbet edince, kelimelerin o kadar da önemli olmadığını anlarım. Başka biri çıkar, acayip steril, saygılı; veya samimi ve suyuma giden şeyler söyler. Ama adama kıl da olabilirim.

    Bir de metal müziğin, gerçekten hissederek ve severek dinlendiğinde; gerçek hayatta tatmin edemediğimiz, toplumun ya da en yakınlarımızın bile kabul gösteremeyeceğinden çekindiğimiz, kimine göre sapkın dürtü veya eğilimlerimizi bir nevi tatmin ettiğini düşünürüm. Metale dışardan bakan biri, böyle şeyler dinlemenin insanı sapkın ve psikopat yapabileceğine inanmasını doğal bulurum. Ama bizim gibi insanlara göre de belki tam tersidir, neticede herkesin bilinçaltında ya da su yüzünde bir takım tuhaflıkları vardır. Ve en azından kendim, metal müzik dinlediğimde, gidip sokak kedisini teklemeyen, karısını döven adam gibi insanları, o cinnet seviyesine getirene benzer bir birikimi boşalttığımı hissederim. Bir de metal müzikte bolca yer bulan, distopik temaların toplum için son derece sağlıklı olduğunu düşünürüm. Daha güzel bir dünyanın resmedildiği ütopyalara özenme kadar, rezalet bir dünyanın nasıl olabileceğini anlatan iyi bir sanatçı, herkese belli dersler de verir.

    Konuyu derinleştirmeyeyim dedim ama hem yaptım hem de biraz konuyu dağıttım. Sözün özü, eskisi kadar bazı jargonlara kıl olmuyorum artık. Biriyle bi sohbette 10 dakikadan sonra, belli ve doğru ağırlıklı bir çıkarıma ulaşıyorsunuz zaten gibime geliyor. Kelimelere fazla takılmıyorum şu sıralar. Bazen eğlenceli bile oluyor, kendim de farketmeden kullanabiliyorum bazılarını hatta.

  9. Ufuk Sönmez says:

    “bu nası bateri çalmak lan”, “bu nası gitar çalmak lan” gibi “bu nası x çalmak lan” kalıbını çok kullanırım feyste. onun haricinde pek çok youtube gitaristinin video altına “are you player?” diye sormuşluğum vardır.

    ama bence asıl trend, youtube altlarında gördüğümüz ki gibi haber veya video üzerine dönen yaratıcı ve çoğunlukla espiritüel 1-2 cümlelik yaklaşımlardır. bunu kimi zaman pasifagresif haber başlıklarında da görüyoruz zaten. insanlar artık MESHUGGAAAAHHHHHH diye bağırmaktansa “meshuggasm: when you bang a chick from behind in 5/4 while slapping her ass in 7/8?” demeyi tercih ediyor.

    Osman

    @Ufuk Sönmez, lütfen youtube deme bana :(

    “go listen to justin bieber”
    “your mother said that last night”
    “shut up and suck my cock”

    Jargona örnek

    Ufuk Sönmez

    @Osman, evet gına getiren kalıplaşmış şeyler de var, mesela

    dislike sayısına göre “justin bieber has bilmem kaç accounts to dislike this video”

    iyi bi gitarist vidyosunun altına “after watching this video, kirk hammett has quitted playing guitar”

    bütün djent gruplarının altında “you are true djentlemen” gibi örnekler mevcut. ama çok iyi örnekler de var mesela oldukça teknik, şahane iyi bi gitaristin altında örnek olarak

    “guitar levels:

    easy
    medium
    hard
    expert
    asian
    andy james” gibi.

    Bahadır Sarp

    @Ufuk Sönmez, O youtube yorumları trendi baya güzel cidden. Bir kere Metallica’nın albüm kaydı videosunda, gitar kaydı yapan James için bi Türk:

    “Kaç senedir çalıyorsun? Baya iyi çalıyorsun.” tarzı bi laf yazmıştı. Çok gülmüştüm.

    Mesela senin şu kızı aksak tokatlama olayı da öyle. Bence böylesi daha iyi. Espride çaba görüyor insan en azından.

  10. DrAQA says:

    Biz genel olarak beğeni ifadesi olarak küfür kullanıyoruz. Tipik türk insanı gibi beğendiğimiz müzisyenlere mubaşiren sövüyoruz. Bunu bir jargon olarak görmüyorum zira birinin anasına avradına sövmek oldukça ortak bir ağız türkiyede.

    Bunun dışında ‘jargon’u sevmiyorum, sohbete muhabbete bile belirli kalıplar girmesi, belirli sınırlandırmalara (her ne kadar görünmese de) tabi olması hoşuma gitmiyor. Ha mesleki jargonu az çok anlarım, bir durumu anlatmak için bir nevi kolaylık sağlar, ancak metal gibi oldukça fevri bir zevk için ne diye içinde bulunduğum kesimin kullandığı kalıpları kullanayım ki arkadaş? ille beğendiğim bir parçayı “şu şarkı sikti attı” diyerek mi tanımlayacağım? özellikle son zamanlarda internette moda olan, panpa, reyiz, trollemek (!!) gibi ka1ıp ifadelere de ayrı gıcık oluyorum.

    Herkes son cümlesini bir önerme ile bitirmiş, dur ben de bitireyim.
    Kendiniz olun. :)

  11. ihsanoird says:

    Metal dinlemeye görece geç yaşta başladığım için ergenlik travmalarımda pek yanımda değildi. Metal dinleyen bir çevrem olmadığı için de bu tür jargonlara pek dahil olamadım. En fazla internet üzerindeki paylaşım ağlarında paylaştığım videoların açıklama kısmına bu jargona dahil olabilecek argo ifadeler yazmışımdır. Özgür’ün dediği gibi, kendim çok fazla metal jargonu kullanmasam da, karşımdaki insanın kullanması beni pek rahatsız etmez. Ayak uydururum. Tabii karşımdaki insana bir şekilde ısınmış olmam lazım.

    Ahmet’in verdiği tribün örneği de çok yerinde olmuş. İnsanlar kendilerinden daha güçlü olduğuna inandıkları şeylere karşı aidiyet duygusu beslerler. Bu kimine göre müzik, kimine göre bir futbol kulubü, kimine göre -hatta çoğunluğa göre- Tanrı’dır. Çünkü insan zayıftır. Varoluşunu anlamlandırmak ister. Bunu yapamıyorsa daha üstün bir güce kendini teslim eder.

    Metal dinleyenlerin giyimiyle, kuşamıyla, jargonuyla, hayat tarzıyla bu kadar göze batmasının sebebi; pek çoklarının sırtını dayadığı çoğu değere siktir çekebilmiş olmalarıdır. Yarattıkları bu alt kültürde kendi dillerini konuşmaları da haliyle kaçınılmaz oluyor.

  12. ihsanoird says:

    Ya burda mantıklı düşünen insanlar görmek güzel. İçimden geldi, belirtmek istedim. Bunu birçok konu başlığı altına da gözüm kapalı yazabilirim.

  13. atoutlemonde says:

    Jargon değil de, benim özellikle riffler için kullandığım tuhaf betimlemeler var, bazılarını siz de kullanıyor olabilirsiniz : mesela kulağı ısıran riffler – holy wars, kafa göz yaran riffler – disposable heroes, taramalı riffler – raining blood, at koşturan riffler – somewhere in time…vs

    Lefthanpath

    @atoutlemonde, bazı kişileri çok zorlama bulsam da sitenin eski yazarı olan “hysteresis” bu türden betimlemeleri esprili bir dille çok güzel yapıyordu. Bu yazıda çok iyi örnekleri var: http://www.pasifagresif.com/2009/08/tormented-rotten-death/

    Nightwing

    @atoutlemonde, O at koşturan riffler tanımlaması bende de var. Özellikle Thrash Metal gruplarının riffleri için tanımlarım. Mesela Testament – Raging Waters at koşturmuş gibi dıgıdıt dıgıdıt riffler hahaha :)

    atoutlemonde

    @Nightwing, ben de thrash ağırlıklı bi dinleyiciyim zaten ama at koşturma betimlemesini genel olarak steve harris in bassları için kullanıyorum :D

    Korhan Tok

    @Nightwing, Iced Earth-Night of the Stormrider’dan büyük disjokey şarkısı düşünemiyorum ben haha.

    Nightwing

    @Korhan Tok, Hakikaten dost iyi oldu hatırlattığın. Bak ben onu unutmuşum Iced Earth’den Jon Schaffer bu at koşturma rifflerini çok kullanır çok ta iyi yapar puşt.

  14. Nightwing says:

    Bu arada reis, panpa gibi laflara neden gıcık olursunuz bilmem. Bende çok sık kullanırım. Sadece konu metal değil çevremde metalle alakası olmayan ama samimi olduğum insanlara da reis, panpa derim. Zira bu metal jargonu değil, tıpkı metalin ait olduğu kültür gibi bir alt kültür buda. Kime ne zararı var anlamadım.

    earth's skin

    @Nightwing, reis ne ya, balıkçı teknesinde miyiz, Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanlığı’nda mı? Panpanın benim için taradığı alanda mastürbatör lise öğrencileri terör estiriyor.
    Panpa bir noktaya kadar alt kültürle ilişkilendirilebilir ama onun sınırı da net ortada. Paramiliter faşistlerin kullandığı bir hitap şekli de bende ağır kaşıntı yapıyor.

    Nightwing

    @earth’s skin, Panpa kelimesi tamamen İnci sözlükten çıkma bir kelime Türkçede yeri yok onu ayrı tutuyorum.

    Reise gelince; reis kelimesi senin değiminle ”faşistlerin” kullandığı bir hitap şekli değil, şanlı Türk tarihimizdeki özellikle donanma alanındaki bazı önemli şahsiyetlerin ön adıdır ve onlara saygı belirtmek, anmak içinde kullanılabiir. (Turgut Reis, Piri Reis gibi)

    Yani bu işin faşizmle maşizmle ilgisi yok. (bu faşizmde neymiş birader, anlamını tam olarak bilmeden karşıt görüşten birine faşist demek de moda oldu vay anasını)

    Ha desenki bu kelimenin anlamından saptırılıp, önüne gelene reis denilerek paçavra edilmesinden rahatsızım, onda haklısın bak.

    earth's skin

    @Nightwing,

    Lobotomi, her şeyden evvel lobotomi. Güzelim sana faşist diyen yok, keşke okuduklarını anlamlandırabilsen. Tarihin de şanlı değil, kanlı. Faşizm, milliyetçilik, “kinimiz dinimizdir”, ülkü ocakları ve MHP arasındaki ilişkiyi çözmen için seni Tanıl Bora’ya armağan ediyorum. Oku, öyle görüşelim.

    Nightwing

    @earth’s skin, Caanım kardeşim. Şu yazdıklarından görüşlerini az çok tahmin edebiliyorum. Türk tarihine kanlı diyorsun ama diğer milletlerde etrafına çiçekler saçarak bugünlere gelmedi. Zira övünelecek tarihimize ”kanlı” diyen adamın Avrupa’daki sömürgecilik döneminden, Ssscb dönemindeki rus ve komünist emperyalizminden, Amerikalıların kızılderili katliamından, Arapların dini yaymak adına yaptığı şeylerden falan zerre haberi yoktur. Bende seni bunlar arasındaki ilişkiyi çözmen için Hüseyin Nihal Atsız’a armağan ediyorum.

    Bu arada Tanıl Bora ne alaka çözemedim kendisi futbol yazarıdır.

    Neyse fazla uzamasın konu sapmaya başladı. Senin görüşün sana benimki bana.

    earth's skin

    @Nightwing, ahah cehalet başa bela.
    Caanım kardeşim, diyalog içerisinde olduğun kişi hakkında herhangi bir bilgi sahibi olmadan nasıl bu kadar çok fikir üretebiliyorsun, aklım almıyor. Hemen Moskof tandanslı olduğum görüşüne kapılmışsın. Gözlerim nemlendi.
    Bütün devletler katildir, bazıları daha çok. Atsız Hoca’yı siz debil ırkçılardan daha iyi bilirim. Gönlün ferah olsun.
    Tanıl Bora ağırlıklı olarak sağ ideolojiler ve milliyetçilik üzerine yazar bu arada. Öğren diye söylüyorum. Sonra ulu orta “o futbol yazarı değil mi yea” dersin, bir yerlerde ben üzülürüm, ben rezil olurum senin yerine.

    Nightwing

    @earth’s skin, Tanıl Bora aslen futbol yazarıdır, ama kişisel olarak milliyetçi görüştendir. Siyasi fikirlerini yazılarında belirtmez belirtsede az eder. Sen farklı Tarıl Boralardan bahsediyon heralde. Bu yüzden Tanıl Bora’nın konuyla ne alakası var dedim hemen ”muhahaha rezil olmuş” havalarına griyorsun. Ortada rezil olduğum bi durum yok. Kolay gelsin.

    earth's skin

    @Nightwing, Tanıl Bora milliyetçi görüştendir? Şaka mısın arkadaşım? Radikal Gazetesi’nde futbol yazıları yazan, sosyalist Birikim dergisinde ve İletişim Yayınları’nda editörlük yapan, Devlet, Ocak, Dergâh – 1980′lerde Ülkücü Hareke – Milliyetçiliğin Kara Baharı – Türk Sağının Üç Hali – Milliyetçilik, Muhafazakarlık, İslamcılık, Devlet ve Kuzgun – 1990′lardan 2000′lere MHP ve nicesinin yazarı Tanıl Bora.

    Batuhan Bekmen

    @earth’s skin, @Nightwing

    Arkadaşlar selam. Lütfen.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Nightwing, Ben de rahatsızım açıkçası. Birine reis demenin hacı, hafız demekten bir farkı yok aslında düşününce (ki çok kullanırım bunları); ama reis (özellikle reyiz) kelimesi çok çok rahatsız ediyor beni, neden bilmiyorum. Panpa’ya girmek bile istemiyorum.

    noise

    Old School Black Metal seven ve bunun üzerinden sözde sertlikten taviz vermediğini ima eden birinin “panpa” demesinden daha komik ne olabilir?

    Ne ağza, ne kulağa, ne de göze hoş geliyor şu: “Varg reyiz yine muhteşem bir albüm yapmış. Sen ne düşünüyorsun panpa?”

    Korhan Tok

    @noise, +1.

    Nightwing

    @Korhan Tok, Vurmayın la öldüm tamam :)

    Korhan Tok

    @Nightwing, Herkes kendine göre bir iletişim tabanı ve hltabet şekli belirliyor ve buna saygı duyuyorum, kızmak vurmak yok o yüzden hiç. :)

    Ben kullanmıyorum, bana da komik geliyor bu kadar.

    Rotten Angel

    @noise, Bir insan, dinlediği müziğe göre mi; kullandığı kelimeleri seçmesi gerekiyor?

    Panpa kelimesini bende çok sevmem, ama bir insan black metal dinliyor diye ”sen panpa diyemezsin, hiç evil bir kelime değil” demek bence çok abes. Tam bir 15 yaşında ergenin kurabileceği bir cümle, müziği hayatının içine sokan, onunla dikkat çekmeye çalışan bir ergenin işi olabilir. Ben black dinliyorum, evil olmam lazım, panpa diyemem :D

    Bende brutal death metal dinlerim, ama kız arkadaşımla konuştuğum zaman; siz cool sert metalcilere uymayacak sözler sarf ederim. E ben şimdi brutal death metal dinliyorum diye, kız arkadaşımla ya da samimi olduğum herhangi biriyle ”nöööbeeerrrgggg gözüne dağcı kazması soktuummdha aarrggg” diyeyim

    Müzik bu müzik. Bu kadar hayatınızın içine sokmayın. Black metal dinleyen insan panpa desin. Death metal dinleyen insanda cicim desin. Takmayın.

    noise

    @Rotten Angel,

    Buyrun burdan yakın. Yine söylediğimi neresinden anladığı belli olmayan biri daha..

    Nightwing’in yorumlarını pasif agresif üzerinde takip edersen, şu yazdığım cümlenin ne anlama geldiğini daha iyi anlarsın: “Old School Black Metal seven ve bunun üzerinden “sözde” sertlikten taviz vermediğini ima eden birinin…”

    Black Metal ya da diğer tarzları dinleyen biri isterse etrafa bol keseden panpa dağıtabilir, umrum olmaz. Ama bu site için konuşursak (ki yukarıda da genel yazmış olsam da, bu site ve Nightwing için konuştum), yaptığı yorumlarda sert bir duruş sergilemeye çalışan birinin “panpa naberrr yaaa, reyizzzzzzz” gibi kalıpları kullanıp durması bence çok komik. Sergilediği tavıra ters. Bu çelişki de beni güldürüyor. Yoksa banane kim ne yorum yaparsa yapsın, arzu ederse eşşeğin mamına su kaçırana kadar tüm boş, doldurma kalıpları kullansın..

    Rotten Angel

    @noise, OK, Haklısın, Flawless Victory!

    Konu sapmasın lütfen.

    noise

    @Rotten Angel,

    İşin özü; ben ergen tavırlı tiplere laf atmıştım. Sen de aklınca bana laf geçirmeye çalışmışsın. Kolay gelsin panpa.

    Nightwing

    @noise, Şimdi bu arkadaş ”ergen tavırlı tiplere diyerek” alanen beni kastediyor. Benimde sakin durmam bekleniyor.

    Ne Nightwingmiş bu arkadaş her adımımı takip edenler var. Kolay gelsin.

    TAAKE

    @noise, Hocam olayı bu kadar sert çizgilerle değerlendirmen yanlış,black metalci dediğin de senin benim gibi insan sonucundda,onun için pasif agresif sitesinde konuya ve genel ahvala göre kullanılan dil ya çok yumuşak ve samimi ya da ciddi ve sert şekilde oluyor,inan bana ben tavizsiz,sert black metal dili kullandığım için moderatörler başta birçok kişiden de tepki aldım,geçtim rahatsızlığı,yani black metalci arkadaşlar nasıl konuşursa konuşşsun bir şekilde tepki alıyor nedense,ben zaten bu hitap ve mottoların kullanılmasından rahatsızlık duyan arkadaşları biliyorum ve onlara attığım mesajlarda bunları kullanmıyorum,örneğin geçen Korhana bi mesaj attım reyiz yazmışım göndere bastıktan sonra farkettim,kendime kızdım ama olan oldu.her ne kadar bu kelimelerden niye rahatsızlık duyduklarını anlamasamda(ben zaten oraya vajina denmesini anlamıyorum diyen devlet büyüğümüzü de anlamamıştım)saygıyla karşılıyorum,herkesin ayrı bir dünyası,düşünce yapısı ve algı alemi var sonuçta,ama inan senin dediğin gibi sert black metal konuşmalarının geçtiği yerleri ve kişileri de biliyorum,oraları daha iğrenç ve katlanılmaz,eğer öz eleştiri yapılacaksa zaten bu kişilere yapılmalı,konu zaten jargon olduğu için anlatıyorum böyle bir yerde geçen muhabbetler panpaya da,reyizede rahmet okutur,burda bir yazımda bahsetmiştim böyle çok uç bir black site vardı zamanında türkiyede ve böyle bir güruh,mesala çok az bir müzik tarzını değiştiren gruplara ve kendisi gibi düşünmeyenlere edilen küfürleri hayatımda herhalde sokakta duymadım,zaten o kadar uç bir dil ve jargon kullanıyordu ki bu sert,tavizsiz abiler burda örnek veremeyeceğim,sadece yaftalamalar ve kullanılan nitelemeler bile çok sakat,mesala metallica için moneyica adını takmaları ve bu grup için ”mp3lerini indirenleri polise ihbar eden,paraperest bir grup,ilk başlarda metal eserler verselerde şu anda kovboy müziği yapıyorlar” tanımını görünce oha dediğimi çok iyi hatırlıyorum,bir de In flames için Linking Flames lakabını takmaları…bu arkadaşların artık black metal sertliği ve tavizsizliğinde ulaştıkları nokta buydu,kanaatimce Türkiyedeki belkide en üst düzey black metal dinleyicileri de bu sitededir,bunu yorum ve mesajlardaki az çok anlarsınız,dediğim gibi inci terim ve mottoları her yerde kullanılıyor,hatta çok resmi ve ciddi kurumlarda bile,onun için bu kadar üstünde durulmamalı,bir de bu samimiyet ve doğallıktan oluşan bir durum,bu da çok kötü değil bence,bu konuda zaten Korhan ve Rotten Angel güzel yorumlar yapmış,ne kadar aynı müziğin çatısında toplansakta herkesin gene kendine özgü bir dili var,buna da saygılı ve anlayışlı olmalıyız,bence bu şunu kullanma,bunu demeden daha ciddi ve kötü olan bana göre birbirimizin mesajlarındaki bir söze takılıp çok sert ve takıntılı bir dil kullanmamız,ne kadar uğraşşakta herkesi memnun edecek dört dörtlük bir mesaj yazamayız,onun için çok takılmamak gerkir diye düşünüyor ve sözlerimi bitiriyorum,yazı zannımca biraz dağınık ve uzun oldu kusura bakmayın,biraz da konuya mütevellit metal,özellikle black metal jargonun da bahsetmiş olduk,tabi bu black metal jargonu çok uzun ve geniş bir konu,fırsat bulursak onu da yazarız…

  15. serdar91 says:

    öncelikle sadece metal müzik dışındaki müzik tarzlarınıda dinliyorum diyerek söze başlayayım!açıkçası ben çok sık jargon kullanma yoluna kaçanlardanım.mesela bir şarkıyı sevmişsem “yapmışlar be! vay anasını arkadaş.” demişliğim çoktur.onun dışında mevzuya genel bir bakış açısıyla bakarsam hayatında hiçbir metal grubunun konserinde maalesef bulunamamış ve “ortamın içine” tam manasıyla kanalize olamamış birisi olarak kendi gözlemim jargon kullanımlarının özellikle internet mecralarında sıkıcı bir hal almaya başladığıdır.fakat bu sıkıntı veren halin devam edeceğide aşikar.bu durumun bir sınırlanmaya yol açacağını ise söylemek abes kaçmaz zannedersem.her alanda olduğu gibi jargonda genişlemelidir.bu da bu müziği dinleyen kitleye bağımlı.bende efsanevi bir sonla yorumumu sonlandırayım. METAL WILL NEVER DIE!

  16. Itachi says:

    benim favorim ”zevkten kendimi sikicem şimdi” sdf

  17. KüçükLebowski says:

    kendi arkadaş grubumuz arasında kafa sallamak yerine çalışmak derdik.

    çalışın lan!
    çalışmayan şöyle olsun vs. eheh

  18. ozgur says:

    “bak geliyoo. geliyo bak. burası işte. gircek şimdi. iyi dinle burayı.”

    Rotten Angel

    Obaaaa, Bu benim lan

  19. Fitil says:

    “Sattılar davayı” vazgeçilmezlerden biridir..

  20. Ufuk Sönmez says:

    madem konu black metal jargonundan açıldı, biraz da gülelim ağalar ya

    http://www.youtube.com/watch?v=3Gl_vIaQ3CU

    earth's skin

    @Ufuk Sönmez,

    http://www.youtube.com/watch?v=lXJu9i4BdJs

    TAAKE

    @earth’s skin, bu video bana hep mhp nin sert,tavizsiz olayım derken ocak dışısın,hortum,püskevit videolarıyla sempatiklik ve şirinliğin tavana vurmasını hatırlatır,bu video da böyle bir şey,,hele o çok mistik ve black wizard takılan dayıların ağaçların arasından kafasını sokup çekmeleri,götünü kaldıramayıp suda debelenmeleri süper…yalnız çok fena bağımlılık yapıyor şerefsiz video…sordular gurbet nerede…..

    Nightwing

    @TAAKE, Tamamen Black Metalle taşşak geçmek amacıyla hazırlanmış bi video. Böyle hareketlere prim verme derim panpa (aaa true evil blackciler panpa diyor tu kaka Nightwing ve çiş Taake :))

    TAAKE

    @Nightwing, Tabii o arkdaki türkülü hali tamamen daşşak kebabı panpa,ama bunun gerçek klibi tıpkı immortal ın call of the wintermoon gibi çok tiye alınan bi klip,ama ben aksini düşünüyorum,aslında paganizme ve ökültizme göndermeler bulunan güzel bir klip,hatta bence bir kült,tabii gerçekten gülümseten görüntüler ve abartılı yerlerde var klipte,bu arada gerçeğini verelim klibin
    http://www.youtube.com/watch?v=ee0yDlLhzXg
    Çek black metaline selam olsun

    TAAKE

    @Nightwing, siktir et panpa,,üçüncü kişilere küfür ve hakaret kullanmadıktan sonra,kimseye edebe aykırı,küçültücü ifade kulanmadıktan sonra istediğm gibi konuşur istediğim gibi kelime,motto kullanırım,cem yılmazın dediği gibi koy götüne rahvan gitsin,biz insan olan,insan gibi davranan kimsenin kalbini de krıp rencide edici,alaycı tavır da takınmayız,gerktiğinde özür dileyip af isteriz,buradaki herkes kardeşimdir ve kardeşler arasında da ufak pürüzler oalbilir,kalp kırıp tavır,tafra yapmak bize yakışmaz,boşver
    al sana şarkı, için kararsın
    http://www.youtube.com/watch?v=-VBdAY8eA9w

    Nightwing

    @TAAKE, Yok be olm alındığımdan değil genelde dünya sikime mottosunda yaşayan bi insanımdır. Da bu kadar ufak bi ayrıntıya bu kadar kafa takılmasına anlam veremedim. Şaşırdım da doğal olarak.

    Bu arada youtubedaki o Immortal – Call of the Wintermoon videosunun sonunda çıkan Şahan Gökbakar tipli herifin olayını bir türlü çözemedim amk.

    earth's skin

    @TAAKE, Trollech böyle bir klip çekerek Black Metal’i yeterince taşşağa aldı zaten, kafan rahat olsun.

    TAAKE

    @earth’s skin, ben öyle düşünmüyorum hocam,inatla bu klip güzeldir,hatta külltür diyorum,insanların %98 i bu klip hakkında senin gibi düşünseler bile

    TAAKE

    @Ufuk Sönmez, efsanedir bu video,malum belgeselde ulan black metal çok az işlendi,örnek müzik olarakta enslaved çaldılar,gene salladılar black metali diyordum ki tam bu video çıktı,isteyen komik,isteyen kolpa,isteyen çok true bulsun black metal için efsanedir bu video,hatta belgeselin en bomba bölümü de diyebiliriz

    Rotten Angel

    @Ufuk Sönmez, katatonia…

    http://www.youtube.com/watch?v=zAEJ-Jvndms

    Ufuk Sönmez

    @Rotten Angel, ne acayip hastalıklar var kardeşim ya ama gaahl’inki biraz tıbbın “trip”oloji kısmına giriyo zannedersem.

  21. crowkiller says:

    black metal gruplarının fotoğraflarının yada videolarının altına ”black metal ist Krieg! ” yazmak

  22. lopp says:

    Gitar ağlatmak (Ne var sanki daya bendi al sana. Bu konuda gary mor ve slash ahbaplarımız hariç tutulmuştur)

  23. türkçe metal müzik jargonu yok abiler ablalar. burada geçen çoğu cümlecikler götten bacaktan sallama, bir kaç adamın kullandığı tabirler. belki ingilicede vardır onuda bilemiyeceğim. ama en sevdiğim bu ya :D

    slayeeeeeeeeeeeeerrrrr

  24. eXozmen says:

    Nightwing her yerinden öpüyorum Nightwing..

    saw you drown’un yorumuna katılmakla beraber, ben de ‘metal jargonu’ gibi bir ifade kullanmanın yanlış olduğu kanısındayım. gereksiz bi tartışma konusu olduğundan, başka taraflara kayıp gitmiş mevzu. normal hayatta kullandığın ifadeler, müziğinden tutta sporuna kadar seni bırakmıyor. birazda girdiğin ortama göre değişir jargonun abi. bunu da kabul edelim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.