# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ARKHA SVA – Gloria Satanae
| 22.12.2012

Uzakdoğu’dan esen soğuk rüzgarlar.

Ertuğrul Bircan Çopur

Black Metal ile az çok içli dışlı olan çoğu kimse Fransa’nın (şahsi kanaatimce biraz da zorlamayla) efsane olmuş “Kara Lejyonlar”ından haberdardır.

Orijinal adı “Les Légions Noires” (LLN) olan bu topluluk, en ünlülerini MÜTİİLATİON, VLAD TEPES ve BELKETRE olarak sayabileceğimiz birçok grubu bünyesinde barındırıyordu. Topluluk içindeki grupların büyük çoğunluklu Black Metal icra ederken, bazılarının tamamen, bazılarınınsa yine Black Metal etkileşimli olmak üzere Dark Ambient albüm ve demolar çıkardığını görüyoruz. Grupların en uzun soluklu olanı olan MÜTİİLATİON’ın, zamanında topluluktan atılmış olması da ilginç bir detay.

Japonya orijinli bir grup olan ARKHA SVA’nın şimdiye dek çıkarttığı tek stüdyo albümünü incelerken LLN’den neden bahsediyorum peki? Çünkü grubun LLN ile garip bir bağı var. Grup elemanları bilinmese dahi grubun Japonya çıkışlı olduğu biliniyor. Buna rağmen tanıtımlarda grup Fransa’dan olduklarını iddia etmiş, hatta LLN gruplarının kullandığı değişik dil diyalektini bile kullanmışlar bazı demolarında. Aşırı derecede “kvlt” olduklarını cümle aleme göstermek için mi, yoksa Fransız Black Metalci kardeşleriyle bir gönül bağları olduğundan mı böyle bir yol izlemişler bilinmez; ama bunların, yaptıklarını ilk defa duyan bir dinleyicide abuk bir ön yargı oluşturması kaçınılmaz.

İzledikleri bu ilginç yöntemleri bir kenara bırakırsak, karşımızda oldukça sağlam bir müzik olduğunu görmemiz (duymamız?) gerek. Daha sonra değineceğim kimi vokaller bir yana, kanımca belki bir-iki tanesi hariç hiçbir LLN grubunun yapamadığı kadar güzel müzik yaptıklarını söyleyebilirim. Özellikle “The Malicious Eye” ve “Down in Blaze and Pain” gibi öne çıkan parçalarda, hem Fransız Black Metalinin melodikliğini, hem de İskandinavya Black Metali dinlerken hissedilen o soğukluğu çok iyi yakalamışlar. Gitarlar çoğunlukla çok hızlı olmayan bir tempoda, ekstra bir iş yapmadan, kazıma görevini üstleniyor. Gayet oturaklı melodiler yaratan grup, kazımaları takip eden ve belki de böyle bir gruptan beklenmeyecek kadar ön planda kullandıkları baslarla bu melodilere güzel bir derinlik katmayı da başarmış. Davulda da, tıpkı gitarlarda olduğu gibi hiçbir zaman zorlamaya ya da virtüöziteye kaçmayan; fakat yansıtılmak istenen hissiyatı ve türün gereklerini kolaya kaçmadan ortaya koyan bir performans var. Yapılmak istenen müzik ve bu Çiğ Black Metal sound’u düşünülünce, hem beste hem de enstrüman performansında bir kusur bulmak güç.

Vokal performansına ise ayrı bir paragraf açmak şart gibi gözüküyor. Albümün genelinde, orta şiddette, klasik bir brutal vokal kullanılmış. Kimi zaman birkaç kademe vahşileşip brutal çığlıklar haline dönüşen bu seslendirmelerin de, müziğin ruhuna çok uygun olduğu görülebilir; dinleyiciyi rahatsız etmeyen, hatta yaratılmak istendiği aşikar olan atmosfere girişi kolaylaştıran bir vokal performansından söz edebiliriz. Gel gör ki, ilk şarkı olan “49 Evil Spirits” de dahil olmak üzere albümde (neyse ki) az sayıda da olsa kullanılan falsetto çığlıklar, albümün yarattığı karanlık soğuk atmosferi darmadağın edip güneş açtırıyor birden bire. Bu bahsi geçen çığlıklar insanda ne Nattramn’ın SILENCER’ındaki gibi bir dehşet hissi yaratabiliyor, ne de KING DIAMOND’daki o teatral ürkünçlük havasını. Karanlık bir albüm dinlerken, birden bire gülme hissi yaratıyor bile denebilir. “Thy Baptism”in sonlarındaki yaklaşık 30 saniyelik temiz vokaller bile albümü çok yaralamazken, bunlar can damarına saplanan tiz birer hançer gibi.

Çok uzatmayalım. Black Metal’den hoşlanan herkesin en azından bir kere dinlemesi gerektiğini düşündüğüm bir albüm bu. Grubun imajındaki abukluk bence gayet tolere edilebilir; bunun üzerine eğer ara ara gelen ve gerçekten can sıkıcı olan çığlık seanslarına katlanabilirseniz (ya da benim için hayal etmesi zor olsa da bunlardan keyif alabilirseniz) gerçekten sağlam bir albümle karşılaşacaksınız.

Not: Yazdığım iki elin parmağını bulmayan yazıda da iki adet Japon Black Metal grubu albümü yazabildiğim için kendime ne desem bilemiyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.26/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2007
Şirket
Aura Mystique Productions
Kadro
-
Şarkılar
1. 49 Evil Spirits
2. Down in Blaze and Pain
3. Chant IX
4. The Malicious Eye
5. IIIIII
6. Chant XI
7. Thy Baptism
8. Gloria Satanae
9. Nameless Rebellious
  Yorum alanı

“ARKHA SVA – Gloria Satanae” yazısına 14 yorum var

  1. Korhan Tok says:

    Can damarına saplanan tiz birer hançer gibi, cümlenle ÖZELDEN baya taşmak geçecektim ama 49 Evil Spirits’in ilk 30 saniyesini dinledikten sonra vazgeçtim. Şarkının devamındaki fıs fıs zile de apayrı uyuz oldum. Oda spreyi sıkıyor biri resmen.

  2. Nightwing says:

    İlginç bir grupmuş bu gerçekten. Bu japon arkadaşlar 96 dan beri aktif olmalarına rağmen elemanlarının hiç birisi bilinmiyor. Kritik için eyvallah dost, yeni bilgiler öğrendim.

    Bu arada pa yenilendikten sonra taramalı tüfek gibi ardı ardına black metal kritikleri geliyor ço güzel böyle devam.

    TAAKE

    @Nightwing, sana da çok yükleniyoruz ama sen de klasiklerden,babalardan kritkler patlat reis

  3. TAAKE says:

    vay be görünce şoke oldum hem böylesine underground bir grubu,hemde LLN yi görmek beni hem şaşırttı,hem de sevindirdi.ARKHA SVA iyi gruptur,özellikle destroy them all parçası cinnetliktir,fakat black soundunu sevmeyen arkadaşlar için tahammülü zor bir grup,zira insanın içini çürüten bir müzik yapıyorlar,bu arada kritik için Ertuğrul Bircan Çopur arkadaşa büyük teşekkürler,biraz ütopik bir istek ama sitede Vlad Tepes veya Mütiillation kritikleri de görürüz umarım

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @TAAKE, Olacak, hepsi olacak yavaş yavaş :) Genelde yeni çıkan albümlere ağırlık vermeye çalışıyorum; arada böyle geriye dönüş kritiklerinde değinmek istediğim gruplar ikisi de, özellikle Mütiilation.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ertuğrul Bircan Çopur, Bircan bu kötü kayıtlı grup kritiğiyle not anlamında ilk kez okurların gazabına uğradı haha.

    Bu arada, TAAKE ütopik demiş ama benim bildiğim Mütiillation baya bilinen bi grup, hatta Arkha Sva Mütiillation’dan çok daha underground kalıyor. Vlad Tepes’i insan olarak seviyoru… Yok haha, insan olarak biliyorum ama grup olanını dinlemedim henüz. Kendisini kapaklardan tanıdık. :)

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Ahmet Saraçoğlu, İnsanımız kötü kayıtlı black metale hazır değil belli ki Ahmet, bundan sonra Rafet El Roman’ın son albümünü yazacağım.

    Ehah. Şaka bir yana evet Mütiilation çok daha fazla bilinen bir grup. Özellikle Remains of a Ruined, Dead, Cursed Soul albümü efsanedir. Ne kadar leşlik varsa hepsiyle dolduracağım siteyi.

    TAAKE

    @Ertuğrul Bircan Çopur, süpersin kardeş,sitemiz için çok iyi işler çıkaracağına inanıyorum,haddim olmayarak sana kritiklerin için şu grupları tavsiye ediyorum,şimdiden sağolasın
    http://www.youtube.com/watch?v=G-_AaoMpSCA
    http://www.youtube.com/watch?v=EuFaHPj_rcA
    http://www.youtube.com/watch?v=L75XPFwiUyw
    http://www.youtube.com/watch?v=_eq7zdKrXOM

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @TAAKE, Ne haddi, estağfurullah. Murmuüre ve Katharsis aklımda zaten, Aaararghahd’ı çok fazla dinlemedim, Necrofrost’u ise ilk kez duydum, kulak kabartacağım, sağolasın.

    rotting hell

    @Ertuğrul Bircan Çopur, Katharsis dev iyi olur.

    TAAKE

    @Ahmet Saraçoğlu, bu LLN gruplarının undergroundluk olayını bokunu çıkatma olayını kastettiğim için öyle söyledim,hatta bu LLN gruplarını araştırıp peşine düşenleri yokediyorlarmış diye bir şehir efsanesi bile vardı bi aralar,yani ben internette deli gibi LLN yi araştırırken başımda dikilen arkadaştan bu lafı duydum şahsen :)benim bildiğim türk internet sitelerinde sadece bir tane Mütiilation kritiği vardı,o da bira.gentr deydi,o kapandı,pasif agresif böyle birşey yaparsa ilk olacak o yönden

  4. Ömer Kuş says:

    Arkha Svalar zaaa XD

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ömer Kuş, ben bunu 3 gün önce yaptım çok tadım kaçtı kendi kendime.

    Ömer Kuş

    @Ahmet Saraçoğlu, haha, neyse yalnız olmadığımı görmek güzel en azından.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.