# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KREATOR – Phantom Antichrist
| 18.11.2012

Kamyon gelir tor tor…

O iğrenç espiriyi yapmayacağm bu sefer korkmayın. Kreator konseri öncesi gazımızı alma babında siz thrash severlere bir kıyak geçip gideceğim. Black metal olmayan bir albümle karşınızdayım bu sefer. Hem de 2012 model Kreator’la.

2000′li yıllarda yayınladığı, sırasıyla “Violent Revolution“, “Enemy of God” ve “Hordes of Chaos” albümleriyle bizleri şamaroğlanına çeviren, Sodom’la birlikte Alman thrash’inin devi Kreator, yine öküz gibi bir albümle karşımızda. Kapağı ilk bakışta “Pleasure to Kill”in kapağını andırdığı için hayranların kafalarında ”acaba 80′ler sound’una geri mi dönüyorlar” şeklinde bir soru işareti yaratsa da işin aslı pek öyle değilmiş. Modern metal sound’undan bol bol etkiler görülmekle birlikte klasik Kreator çizgisinden de sapılmamış. Albüm öncesi Mille Petrozza’nın ”Heavy metal etkili olacak” demecine rağmen ben albümü dinlerken heavy metalle alakalı pek bir şey duyamadım. Orada burada bol bol “power metal etkili” gibi yorumlar da var. Keza power metalle alâkalı da bir şey bulamadım. Bildiğin gümbür gümbür thrash metal bu.

2000′lerdeki ölümcül üçlemesinin yanında asla zaman sırıtmayan, hatta şahsen “Hordes of Chaos”dan daha çok beğendiğim bir albüm yapmış panzerler. (“Violent Revolution” ve “Enemy of God”dan güzel mi orasını bilemem.) Albümün sound’una genel olarak bakıldığında, grubun hemen her döneminden esintiler duymak mümkün. Mesela albüm “Enemy of God” havasında giderken hooop “Endorama”-vari bir vokal giriyor, sonra “Coma of Souls”-vari bir melodiden “Pleasure to Kill” albümünü anımsatan bir rifle devam ediyor. Kreator diskografisine hakim biriyseniz bunu anlamanız zor olmaz.

Mars Mantra isimli sözsüz şarkıyla girizgah yapılan albüm, ilk klip çekilen Phantom Antichrist’la resmen başlıyor. Hordes of Chaos’un eski tarz havasını andıran şarkı, albümün girişi için harika bir tercih.

Mille Petrozza’nın sinirli vokalinin tüm haşmetiyle duyulduğu şarkılardan biri olan Death to the World’den sonra biraz vites küçültmeye gidiyoruz ve karşımıza From Flood Into Fire çıkıyor. Petrozza’nın Alman aksanıyla, boktan bir albüm olan “Endorama”yı anımsatan vokalinin olduğu (aslında “Endorama” da boktan değil lan o da kendi çapında iyi) söylediği bu şarkıda Kreator’un pek keşfedilmemiş değişik bir yanı var. Ne olduğunu birazdan söyliyeceğim.

Yeni EP’sini çıkardıkları ve albümün en bomba şarkılarından biri olan Civilazation Collapse’i de unutmamak lazım. Oradan buradan fışkıran ve palm mute tekniğiyle yazılmış rifler, melodiler ve thrash metalin olmazsa olmazı olan -ara ara death metal ve black metalde de duyulan at koştururmuş gibi dıgıdıg dıgıdıg rifler (evet bu benim tabirim) albümde bir çok şarkıda duyulmakta. Zaten melodik bir sound’u olan ve yer yer melodik death metal etkisinin hissedildiği albümde bunlar çorba olmadan muazzam bir şekilde harmanlanmış. Bu enfes karışımın bir diğer maddesi de bize yabancı olmayan ezgiler. Albümde bazı sololar ve melodilerde Türk ezgilerine o kadar yakın şeyler var ki Türk müziğini de çok seven ben, şaşırmadan edemiyorum. Froom Flood into Fire’da 3.19 da giren melodi bunun en iyi destekçisi. (Kreator’un keşfedilmemiş değişik yanı dediğim bu). Ya da en azından ben bugüne kadar keşfedemişim. Yine United in Hate’in nakarat arkası giren melodileri… Bu melodiler size tanıdık geliyor mu?

Finlandiyalı eleman bu yörelerin ezgilerine pek yabancı biri değil anlaşılan. Sami Yli-Srnio’ya helâl olsun diyor ve albüme devam ediyoruz. Albümde o kadar çok güzel şarkı var ki hangi birini şuraya koysam diye uzun uzun düşünüp, birinden vazgeçip diğerini koyduğum ve ona göre yazdıklarımı değiştirdiğim çok oldu. Vasat diyebileceğim hiçbir şarkı yok. Belki beni pek sarmayan Your Heaven My Hell diyebilirim ama bu da albümün gümbür gümbür etkisine gölge düşürmez. Until Our Paths Cross Again ile albüm noktalanırken son yılların en iyi albümünü, belki de 2012′de çıkan en iyi albümü dinlemiş oluyorsunuz. (2012′nin en iyi albümü konusunda biraz düşünmem lâzım.) Sonuç olarak sizi rif köpeği ve palm mute manyağı yapacak mükkemmel bir albüm.

Bu arada albümün Japon versiyonunda kapağın değişik olduğunu ve fazladan henüz dinlemediğim, İron Destiny isimli bir şarkının olduğunu belirtmeliyim. Konser öncesi gazımızı aldıysak konserde iyi tepinmeler. Kendinize iyi bakın. Ha bu arada sağda solda ”Krıeytır” diye telaffuz edenler duyuyorum. Lütfen.

Nightwing

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.98/10, Toplam oy: 128)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Mille ''Mille'' Petrozza: Gitar, vokal
Sami Yli Srnio: Gitar, geri vokal
Christian ''Speesy'' Giesler: Bas
Jürgen ''Ventor'' Reil: Davul
Şarkılar
1. Mars Mantra
2. Phantom Antichrist
3. Death to the World
4. From Flood into Fire
5. Civilization Collapse
6. United in Hate
7. The Few, the Proud, the Broken
8. Your Heaven, My Hell
9. Victory Will Come
10. Until Our Paths Cross Again
  Yorum alanı

“KREATOR – Phantom Antichrist” yazısına 27 yorum var

  1. comfortinbrutality says:

    Bildiğin gümbür gümbür thrash metal bu.

    cümlesinden sonrasını okumadım,zira bu albümün bahsi geçen cümleyle arasında sıkı fıkı bir bağ görmüyorum. Vasat üstü albüm ama açıp da baştan sona dinlemem.

  2. Baybora says:

    Tek kelimeyle muhteşem. Albümün çıktığı günden beri her şarkısını hala dinliyorum. Kreator son albümlerde zaten melodik bir direksiyona yönelmişti,bu albümde ise bayağı bayağı yol almışlar o konuda. Birçok kişi bunu beğenmese de ben tersine süper bir olay olduğunu düşünüyorum çünkü altından kalkabiliyorlar. Daha ne diyeyim,10/10.

  3. TAAKE says:

    ccc üşüyoruz Nightwing reyiz ccc
    ilk önce kritik için ellerine sağlık gardaşım,Kreator benim sürekli dinlediğim bir grup değil,ama gene de Pleasure to Kill,Extreme Aggression,Coma of Souls,Hordes of Chaos albümlerine hayran kalmışlığımız ve dağıtmışlığımız vardır,People of the lies şarkısıyla cafe camına kafa atıp kırmışlığım vardır,bu son albümü gerçekten beğendim,çok teknik ve usta bir albüm olmuş,üstün Alman teknolojisinin var ettiği bu albümü herkese tavsiye edip,saygı ve selamlarımı iletiyorum efem

    Nightwing

    @TAAKE, eyvallah kardeşim bir de şu konser iptal olayı olmasa mesajı gülümseyerek cevaplayacaktım ama malesef moral 0 şu an bende.

    TAAKE

    @Nightwing, geçmiş olsun,okuyunca zaten aklıma direkt siz geldiniz,baya muhabbeti geçmişti,çok boktan bir durum,neyse fazla kafaya takmayın hacı

  4. Beleg says:

    Kritikle ters düştüğüm tek yer your heaven my hell’i bir aydır hemen her gün dinlediğim gerçeği oldu. Güzel bir albüm fakat gerçekten kreator artık müziğini melodik bir yöne çevirdiyse bundan çok daha ulvi eserler çıkabilir. O yüzden şimdilik 7.5 diyor, kariyerlerinde bu açıdan da bir doruk noktası yaşayacaklarına inanıyorum.
    Ha bi de konsere gidebilen herkese iyi eğlenceler

    Beleg

    @Beleg, yorumumdan 4 saat sonra kötü haber ulaşmış siteye. Nası bir cenabetsem artık

  5. b says:

    Bildiğin gümbür gümbür thrash metal bu. Doğruya doğru yani. 9/10

  6. Arka arkaya pek çok kez dinledim ama yine de sevemedim bu albümü.. Enemy of god’dan sonra çıkan bu iki albümü sevemeyeceğim.

  7. nordson says:

    kamyon gelemedi tor tor..

    Baybora

    @nordson, Hahaha,harbiden yılın ironisi oldu belki de. Ben gidemiyordum zaten o yüzden içimde hafif bir rahatlama olmadı diyemem,ama umarım yine de bir şekilde girerler ve çalarlar. Önceden iptal olsa neyse bir de,millet nerelerden geliyor o konser için. Yazık olmasın onca beklentiye hem de konser gününde.

    Ubeydullah İndiroğlu

    @nordson, güm güme zum zuma, kafam girsin sınıra.

  8. B U R Z U M says:

    bu albüm bildiğin BAYERN MÜNİH lan…

  9. saw you drown says:

    İyi hoş albümde, yani her zamanki kreatordan tatlar bulabileceğimiz bir albüm olmuş yalnız biraz vasat olmuş gibime geliyor. Ancak enemy of god ve violent revolution albümlerine baktığımızda phantom antichrist albümünden daha bir üst seviyede olduğunu farkettim. Heavy/thrash/power metal karşımı bir metal albümü olmuş sanki. Normal müzik standartları arasında bakarsak iyi albüm. Ama olaya thrash metal anlamında baktığımızda pek bir thrashlik olay göremiyorum. Bir de fazla bir melodiklik var albümde ve ne yazık ki o melodikliğin ayarı tutturulamamış gibi geliyor. Fazlaca ‘yapay melodi’ tadı aldığımı söyleyebilirim. Testamentin albümünü daha çok beğendim. Hiç olmazsa saf thrash metal dark roots of earth. İçine birşeyler ekleyelim modern metal elementlerinden birşeyler serpiştirelim gibi tırt olaylar yok o albümde.

  10. DrAQA says:

    Hordes of Chaos’u ve bunu her ne kadar çok sevsem ve hemen hemen hergün birkaç şarkısını dinlesem de ben Kreator’dan Coma of Souls ayarında bir albüm bekliyorum. Tabi gönül ister Pleasure to Kill ayarında olsun ama nerde..

    8/10

  11. Osman says:

    Bildiğin melodik thrash, tür addan kaybediyor olabilir fakat Krator iyi sayılabilecek bir albüm yapmış. En fazla 6 gider benden.

    dark roots of earth = modern thrash

    Berker İlhan

    @Osman, +1 dark roots earth veya bu albüm ikisi de olmamış

  12. Nightwing says:

    kamyon gelir tor tor dedim gelemedi, yılın ironisi oldu, kritğini yazdım konser iptal oldu. yok uğursuzum ben harbi bi şeyler var bende. (mayhem terk) hemen islama dönüp boy abdesti alıyorum.

  13. Swedish says:

    Valla sonuna kadar kritiğe katılıyor emme 10 üzerinden.9 veriyorum.zaten melodik death hastası bir adam için bu albümün beğenilmeme gibi bir lüksü yok hele ki death to the world gibi bir parça varsa.Kırdığım tek puan albümün plak versiyonunda plakların sidik sarısı olarak basılmış olması her seferinde hevesim kırılıyo

  14. B U R Z U M says:

    black çi gardaşlar bende yazma kabiliyotu yok aq…şu behexen in son albüm ile shining in son albümüne bi el atın la…olma mı?

  15. saw you drown says:

    Kreator kusura bakmasın ama overkill’in the electric age albümü phantom antichrist albümüne on basar. Niye on basar çünkü the electric age albümünü dinlerken; evet işte thrash metal bu diyip zıplayıp hopluyorum zevkten uçmasamda çok hoşuma giden bir albüm. Phantom antichrist’te ise pek birşey hissedemiyorum. Ne thrash ne heavy bir bok anlamadım bu albümden.

  16. b says:

    overkill’in son albümü de iyi kreator’da iyi. thrash metal’in suyunu çıkarıp içine modern eklemeler yapıp ne idüğü belirsiz bir şey yapmak hiç doğru olmazdı. iki albüme de bak dosdoğru thrash metal’dir o. eleştiriyse eleştiri, soloysa solo, melodiyse melodi. daha fazla ne bekliyoruz ki?

    saw you drown

    @b, Ben zaten kreator’un albümünün kötü olduğunu söylemedim. İyi albüm. Ama thrash tadı alıyormusun diye sorarsan cevabım açık ve net ‘hayır’ olur. Benim meselem thrash’le:) Yoksa iyi albüm tabi.

  17. Albümü “Kreator thrash metaldiiiiir” beklentisi olmaksızın yalnızca bir kez dinleyebildim ve bir kez dinlemek bile albümü sevmeme yetti. Albümde Kreator klasiği olacak fazla şarkı olmayabilir ancak adamlar tecrübe ve beste konusundaki olgunluklarıyla yine ne yaptıklarını çok iyi bildiklerini göstermişler.

  18. Kıvanç says:

    Güzel albüm, hemde gayet. Ama yine de diğer üçlü kadar tatmin etmedi. (Violent Revolution,Hordes of Chaos,Enemy of God)

  19. Jester says:

    Son üç albümü direkt 10 verecek kadar sevdiğim halde bu albüme 7 falan veriyorum. Kreator bana 2000′den sonraki albümleriyle hitap etse de bu albümü diğer albümlerle aynı yere koyamıyorum. Gerçi o üç albümler bile Kreator’u en iyi thrash grupları arasına koymaya yeter bence.

  20. THRASH says:

    Allahına kadar 10!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.