# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TESTAMENT – Dark Roots of Earth
| 13.08.2012

Yerli kan, has thrash.

The Formation of Damnation” şaheseri çıkalı 4 sene oldu. 4 senedir yollarda olan grup aramıza “Dark Roots of Earth” albümüyle döndü. Konu Testament albümü olunca enine boyuna incelemek insana külfet değil zevk oluyor. “The Formation of Damnation” için thrash şaheseri dedim ve bunun belli başlı sebepleri var. Öncelikle bunları vurgulamak lazım ki “Dark Roots of Earth” için eleştirilerimiz yerinde olsun.

Dinamik ve ateşli bir müziği icra eden bir grubun yıllarca yeni şarkı yapmayıp sonra “Merhaba biz geri geldik.” demesi insanda ister istemez “Acaba o sevdiğim grubun gözlerimin önünde eriyişini mi izleyeceğim?” sorusunu oluşturuyor. Testament da “The Gathering” albümünden sonra 9 sene boyunca yeni şarkı yapmamıştı. Dikkatinizi çekiyorum burada vurguladığım, “yeni şarkılar” zira arada çıkan toplama “First Strike Still Deadly” albümü bu gruba dahil değil –her ne kadar başarılı bir hamle de olsa-.

Durumlar böyleyken Testament beyefendileri 2008 yılında öyle bir işle geri döndüler ki riflerinden, melodilerine, sololarından, kapağına, sounduna kadar her şeyiyle harika bir albüm. Eski moda at koşturan thrash gitarlarını daha önceden pek yapmakları tipten melodilerle yoğurup duygulu, öfkeli şarkılar yarattılar. Kısaca çitayı “The Gathering” albümünde biraktıkları yerden 1 çentik daha yukarı koydular. Sonra yine stüdyonun kapısına kilit vurup yollara koyuldular.

Gözden ırak olan gönülden ırak olur düsturuna teslim olmayan grup konserlerini vermeye devam etse de dinleyicide “E artık bi 10 sene sonra yaparlar yeni albümlerini eheh.” geyikleri dönmesine sebep olmuşken tokat gibi bir hamleyle 10. stüdyo albümlerini çıkaracaklarını açıkladılar. Benim de içimi büyük bir heyecan kapladı tabii. Öyle ki YouTube’a koydukları teaserları dinlememeye direndim, sosyal paylaşım ortamlarındaki haberlere tıklamamaya çalıştım. Amacım işe kendi çapımda heyecan katıp ilk dinleyeceğim anı kutsallaştırmaktı.

Çok geçmeden albümün tamamını dinlemeye başladım. Her şeyin harika olacağına çok inandırmıştım kendimi. Aklımda Eric Peterson’ın söylediği “Normalde her şeyi ben yaparım millet de çalar ama bu sefer eski günlerdeki gibi Alex’le beraber oturup sıfırdan şarkılar yazdık ve bu çok güzeldi.” lafları vardı. Ama ilk şarkı olan “Rise Up” başlayınca inceden “Acaba gözümde fazla mı büyüttüm lan?” diye sormaya başladım kendime. Neyse ardından Native Blood şarkısı başladı. Bilmiyorum Chuck Billy yerli olduğu için mi yoksa şarkı gerçekten Testament’in son zamanlarda dinlediğim en iyi şarkılarından biri olduğu için mi kanım kaynamaya başladı. Hemencecik bütünleştim şarkıyla. Özellikle “Oh I’m running this world” diye başlayan ve Gene Hoglan’ın davullara blast beatlerle imza attığı kısımlar beni benden almıştı. Daha sonra albümle aynı ismi taşıyan şarkı vs. derken bir de baktım ki 1 şarkıyı seviyor 1 şarkıya karşı pek bir duygu beslemiyorum.

Albümün ortalarında ise “Cold Embrace” dikkatimi çekti. Geçmişte beni ağlatacak kadar etkileyen nadide bir ballad yapabilmiş grup tekrar böyle bir denemeye girişmişti. Heyecanla dikkat kesildim şarkıya. Şarkıda bir şeyler eksik ya da bazı şeyler fazla gibi geldi. Tarifi zor ama sanki Acceptvari bir ballad yapılmış ama pek de akılda kalıcı olamamıştı. Belki de bana ulaşamadı bilmiyorum. Albümün tamamını birkaç kere dinledikten sonra da albümle ilgili düşüncem iyice netleşti. Bu albümün “The Formation of Damnation” albümünün bendeki yerinden daha altta bir yerde olduğuna kesin karar verdim.

Chuck Billy diyor ki “Bundan sonra ara vermeyi düşünmüyoruz. Her sene yeni albümle dinleyici karşısında olacağız”. Tabii ki bu güzel bir düşünce ama grup, Andy Sneap çatısı altındaki sound başarılı diye birbirinin kopyası tonlarla dinleyici karşısına çıkarsa, güzel kapaklarından dolayı her kapağı Eliran Kantor dostumuza yaptırırsa bir yerden sonra yeni albümlerdeki şarkılar da etkisini ve vuruculuğunu yitirebilir. Ufak da olsa yapılacak değişiklikler çok büyük farklar yaratacaktır. Açıkcası “Dark Roots Of Earth” albümünün aklı baştan alan bir albüm olmaması durumundan daha çok az evvel anlattığım “formülü tutturma” konusu beni korkutuyor. Eklemeden de edemeyeceğim, “Native Blood” klibi ne kadar sıradansa albümün limitli üretim paketi onun tam tersine enfes. İçinden cd, sertifika, kemer ve albümün kapağı şeklinde bir kemer tokası çıkıyor.

Eğer thrash’in 4 büyük grubu varsa bana göre Testament onlardan biri. Son derece saygı duyarak dinlediğim ve her geldiklerinde imkanım elverdikçe canlı izlemeye çalışacağım bir grup. Ve şuna eminim ki, onlar üretmeye devam ettikçe bizler daha çok kafa sallayacak gaz şarkılara sahip olacağız.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.34/10, Toplam oy: 129)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Chuck Billy: Vokal
Alex Skolnick: Gitar
Eric Peterson: Gitar
Greg Christian: Bas
Gene Hoglan: Davul, perküsyon
Şarkılar
1. Rise Up
2. Native Blood
3. Dark Roots of Earth
4. True American Hate
5. A Day In The Death
6. Cold Embrace
7. Man Kills Mankind
8. Throne of Thorns
9. Last Stand for Independence
10. Dragon Attack (Queen Cover'ı)
11. Animal Magnetism (Scorpions Cover'ı)
12. Powerslave (Iron Maiden Cover'ı)
13. Throne of Thorns (Uzun versiyon)
  Yorum alanı

“TESTAMENT – Dark Roots of Earth” yazısına 27 yorum var

  1. saw you drown says:

    Dark roots of earth’ı çok sağlam bir thrash albümü olarak görüyorum. Sadece thrash değil, yazarın dediği gibi müthiş bir ballad’a da sahip. Duygu besleme konusuna gelince nedense ben şarkıların birçoğunda büyük bir hissiyat duydum. Testament tabi en büyük dört thrash metal grubundan biri. Müzikal anlamda taviz vermeyip yoluna devam eden güzide bir thrash grubu. Albümdeki her şarkı için çok çaba sarfedilmiş gibi bir histe duymadım değil. Adamlar albüm yapmak için albüm yapmamış yani. Gene hoglan’ın performansı da her zamanki gibi çok iyi. Vokaller ve gitarlarda da olumsuz birşeyler gözüme pek çarpmadı. Native blood klibinin rezaletliği dışında herşey çok iyi. 10/9

  2. Prodüksiyonundan tutun şarkı yapısına kadar etkisiz bir albüm olmuş. Chuck Billy’nin Dublin Death Patrol’un yeni albümünü gruba dinletmesi lazım.

  3. caglardurmaz says:

    O değil de bu gece dorock ta larmış

  4. serdar91 says:

    ne yazık ki bu albümü beğenemedim.the formation of damnation’daki sertlik ve saldırganlık pek yok.

  5. junkman afatsum says:

    Görüşmeler sonucu TESTAMENT DOROCK BAR da bu akşam konuk olacak.Eğer,

    katılım yeterli olduğu taktirde 2 saatlik bir performans sergileyeceklermiş. 20 tl gibi bir fiyatla bu konseri izleyebileceksiniz.. Herkes bu mesajı paylaşsın ve duyuru yapsın. Bu akşam Testamen Dorock barda.!!

    SAAT: 23:30 DOROCK BARDA SAHNEDE.!!

  6. Onur Altinay says:

    Kritik bütün demek istediklerimi anlatıyor. Formation of Damnation’dan daha geride bi albüm olmuş bence de. Zaten göze çok çarpan 2 şarkı Native Blood ve True American Hate. Bunların dışında Man Kills Mankind’ı beğendim ben. En büyük sebebi de şarkının verse’ü. Chuck Billy’nin clean/harsh karışımı sesini duyunca çok keyifleniyorum.

  7. Baybora says:

    Hiç ısınamadım bu albüme,nedendir bilmem. Testament kraldır paşadır…ama Dark Roots of Earth hiç sarmadı be abi.

  8. endoramax says:

    Merhaba ,

    The Formation of Damnation albümü için The Gathering albümünden bir çıta daha fazla ne demek ben çok merak ettim. Bu albüm testament in diğer albümlerine görede çok kötü bir albüm. Alex Skolnick tekrar döndükten sonra bence kötü işler yapmaya başladı. Low, Demonic ve The Gathering albümlerinden sonra bu 2 albüm bence kabul edilemez.

    Bahadır Sarp

    @endoramax, Merhaba,

    “Ben The Formation of Damnation albümünü The Gathering albümünden biraz daha fazla seviyorum.” demek. Yoksa tabii ki müzikte “daha iyi” diye bir şey söylenemez zira öyle bir şeyin ölçütü olamaz.

  9. b says:

    insanlar ne bekliyor, garip? yani adamlar yaranabilmek için sertlik uğruna daha ne yapsın? nasıl şarkılar bestelesin? skolnick ne yapsın yaranabilmek için size? bazı topluluklar thrash metal’den ödün verirken testament değişmeyi bile göze almadı, ha, the ritual’ı yaptı o da nefis bir albümdü. bu sertlik yetmiyorsa artık bilmem ne dinlersiniz? bana göre süper bir albüm. ben bakmam sertliğe falan bestelere bakarım, ki skolnick’den hiçbir zaman umudumu kesmedim ama admı bir çırpıda kötü besteci/gitarist yaptınız çıkardınız. testament ya metallica gibi değişeydi ya da death metal’e yol alsaydı herhalde size yaranabilmek için. bu yurdum metalcisini de anlamak güç. işte size mükemmel bir thrash metal albümü. insan bir 10-15 defa çevirir de yorum yapar be abi.

    saw you drown

    @b, Sabaha kadar katılıyorum. Bende tam bu tip bir yorum yazacaktım. Bende baya şaşırdım yorumlara. Yok prodüksiyon kötüymüş te yok skolnick şöyle böyle yapmış. Gerçektende anlamakta güçlük çektim. Taş gibi thrash metal albümü işte. Bu albümü yeni yetme bir thrash grubu yapsaydı görürdüm ben o zaman o yorumları.

    ismail vilehand

    @b, kralsın. benzer şeyler yazacaktım bende.

  10. nordson says:

    demonic’i geçmeleri zor gözüküor
    dominic’i geçebilirler ama .D

  11. junkman afatsum says:

    yurdum metalcisi ne ayaklarda anlamak güç laaannnn karşında tanrı var ona göre konuş! ve dün tanrılar ne kadar alçak gönüllü ve ne kadar tanrısal olduklarını kanıtladılar albümde şahane 7-8 den aşağı filan verilmez.

  12. amcaoglu says:

    hepiniz müzik otoritesisiniz amk.Kendinizde koskoca testamenti eleştirme cüretini nerdne buluyosunuz.Siz çok mu iyi müzisyensiniz ya? Bırakın babacım bunları hepiniz klavyede virtüözsünüz amk

    deerhunter

    @amcaoglu, +1

  13. Swedish says:

    Albümü az önce dinleyebildim.genel olarak saglam giden trash albumu olmus.ozellikle gitar sololari acisindan zengin en az4 parcada uzun uzun saglam sololar var..Birde powerslave coveri varki aman aman yardir yardir hale gelmis bu sarki.Kreatordan sonra trash dizisinde testamentte saglam bir album ile citayi bozmamis

  14. Brutal says:

    Testament son yıllardan beri amerika ergen metali yapmaktadır okadar..

  15. serdar says:

    Çok iyi bi albüm. Bildiğin Testament çatır çatır.
    Herşeyi ile çok iyi ama The Formation kadar iyi olmasını beklemeyin çünkü o albüm efsane.

  16. Kıvanç says:

    Çatır çatır Testament lan işte. İlk 6 parça yardırıyo direk. 9/10

  17. The Gathering burun farkı ile bu albümden daha iyi belki de değil. Testament kariyerinin son demlerini zirvelerde oynuyor. yakın zamanda canlı da izledim, bence adamlar nirvanaya ulaşmışlar. Skolnick dehası soloları ile akılları başlardan söküp alıyor. şudur budur diyip muhalefet olanlara tavsiyem gidin kremli veya bebek yağlı bir 31 çekin. aloe veralı olanları var baya güzel kokuyor. alın elinize oynayın ama Testament ile oynamaya kalkışmayın.

    saw you drown

    @ismail vilehand, Ahahahhaa abi yarıldım:))

    Bence de çok iyi bir albümdü bu albüm. Hayır yani ne bekleniyor ki Testament’ten. Onuda anlamış değilim.

    B U R Z U M

    @ismail vilehand, ahahahahahahaha:):)):):):):):):) site tarihinde okudugum en iyi yorumlardan biri…;):):) mukemmel ya:):):)

  18. Salata says:

    Taş gibi bir albüm bence. Millet zamanında nasıl beğenmemiş bunu hayret :) Son albümden kesinlikle daha iyi. The Gathering ise Testament’in asla üstüne çıkmayacağını düşündüğüm bir başyapıt benim gözümde. İlk albüm ve The Gathering’den sonra en sevdiğim albümleri.

  19. Salata says:

    Show Us Your Colours American Hate!!!!!!

  20. Erhan says:

    Şaka gibi 7 puan vermiş adam hdhahhshs

    Domuz gibi kuduz gibi thrash metal albümü. Hail TESTAMENT!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.