# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VINTERSORG – Orkan
| 21.07.2012

“Damlaya damlaya göl olur diyen atasözü gözümden akan yaşın okyanus olduğunu nerden bilsin…”

Müzik camiasında nice taptığım gruplar var, ama hiç düşüşe geçmeyeceğine emin olduğum tek gruptur Vintersorg. Hani çok güvendiğiniz, “Ulan bu adam bana yamuk yapmaz.” dediğiniz arkadaşlarınız vardır ya, işte ben o güven duygusunu Andreas Hedlund’a besliyorum fazlasıyla. Her ne kadar o beni tanımasa da bana yamuk yapmayacağını biliyorum. Kendisini keşfettiğimden beri 3 albüm çıkardı Vintersorg adıyla, hiçbirisinde hayal kırıklığına uğramadım şahsen (Keşfettiğim zamanda da 5 albüm çıkarmış olduğunu varsayarsak çok çok iyi bir grafik bu).

“Orkan”ın çıkacağı haberini aldığımda “Ulan bu adam daha 2011’in sonbaharında “Jordpuls”u çıkarmadı mı, noluyor?!” tarzı bir tepki vermiştim; fakat “Jordpuls”un çıkış tarihine baktığımda 12-13 aylık bir zamanın geçtiğini gördüm. Burada demek istediğim: zaman çok hızlı geçiyor arkadaşlar, evet. Herneyse. Albümle ilgili yayınlanan şarkı isimleri ve kapak biraz daha kıpır kıpır olmama sebep oldu tabii ki. Kapak tasarımı gerçekten çok tatlı, Kris Verwimp’in işi yine. Bu sefer booklet kısmına da o el atmış.

Tıpkı “Jordpuls”ta olduğu gibi “Orkan”a alışmam da uzun sürdü diyebilirim. Ama böyle olacağını daha ilk dinleyişte anlamıştım. Vintersorg’un yine megasal bir albüm yaptığı ortadaydı. Albüme zor alışmam tamamen benim çabuk sevemeyen bir adam olmamla alâkalı. Zaten çok azdır öyle ilk dinleyişte “hass…” tepkisi verdiğim albüm, bir elin parmağını geçmez. Yeni dinleyecekler için başta sıkıcı gelebilir demek istiyorum kısaca.

Şarkı yapılarına diyecek hiçbir lafım yok. Yine süper aranjeler, süper vokaller. Ayrıca şunu söylemeliyim ki Andreas Hedlund, orkestral düzenleme olayını gerçekten çok iyi kotarıyor. Bunun üstüne bir de çok yetenekli bir vokal olunca böyle şaheserler çıkarıyor görüldüğü üzere. Özellikle Myren adlı parçadaki nakaratı her dinlediğimde, tüylerim diken diken oluyor; ruhumun, müzik adlı gıdaya olan açlığını kapattığını hissediyorum. Bu kadar sanat yapacağıma “eargasm” desem daha kolay olurdu. Bunun yanında albümde bir de Otyg’den tanıyacağımız biri var: Cia Hedmark. Kendisi Norrskenssyner adlı parçada vokallere eşlik ediyor. Sesini çok sevdiğim biri olduğu için böyle yeni bir kayıtta vokallerini duyunca bayağı bir sevindim. (Ayrıca kendisi, Vintersorg’un “Hedniskhjärtad” EP’si ve “Till Fjälls” ile “Ödemarkens Son” albümlerinde de konuk vokallik yapmıştı, belirtelim.)

Gelelim miks konusuna. Andreas’ın başını dertten kurtaramadığı konu. Benim gibi prodüksiyona fazla takılmayan insanlar çok sorun etmez aslında miks/mastering olayını. Ama “Jordpuls”a nazaran eksileri var “Orkan”ın. Genel olarak daha kötü bir miks yapılmış. Tabii bunu hiç mi hiç dert etmiyorum aslında ben. Son derece düz bir dinleyici olarak “Abi adam albümü yapmış, döktürmüş. Sokarım mikse” tepkimi verip albümü zevkle dinliyorum.

“Jordpuls”tan daha çok sevdim ben “Orkan”ı, o yüzden not konusunda da eli açık davranacağım biraz. Umarım bu kritikle Vintersorg’un az olan dinleyicilerine, bir kaç kişi daha kazandırırız. Bu tarz, popülerlik peşinde olmayan, çok yönlü sanat adamlarına destek olmak lazım sonuçta. Kalın sağlıcakla.

Onur ALTINAY

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.13/10, Toplam oy: 46)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Napalm Records
Kadro
Vintersorg: Her şey
Mattias Marklund: Gitar
Şarkılar
1. Istid
2. Ur Stjärnstoft Är Vi Komna
3. Polarnatten
4. Myren
5. Orkan
6. Havets Nåd
7. Norrskenssyner
8. Urvädersfången
  Yorum alanı

“VINTERSORG – Orkan” yazısına 17 yorum var

  1. Ufuk Sönmez says:

    öncelikle kritik için eline sağlık. falkenbach, kampfar sever olarak hadi bi dinleyim dedim verdiğin şarkıları, ama hoşuma gitmedi usta ya. “see you in another life brada” demekten başka bişey kalmıyo vintersorg’a.

    Onur Altınay

    @Ufuk Sönmez, Hahah canın sağolsun. Visions from the Spiral Generator veya The Focusing Blur albümlerini dinlemeni öneririm, sevebilirsin. Eyvallah bu arada.

    Ufuk Sönmez

    @Onur Altınay, the focusing blur albümüne 10 vermişsin zati, şöyle yaparım. o kritiği okurum bi güzel, verdiğin linkleri dinlerim, yorumumu da alta yazarım. o zaman “see you in the next review brada”. :)

    Onur Altınay

    @Ufuk Sönmez, Tamamdır o zaman. Umarım yanılmam :)

  2. Beleg says:

    Türün adamı değilimdir ama şarkılardan pek abartılı birşey beklemeden 3-4 kez dinledim, hoşuma gitti. En kısa sürede edinir dinlerim, hem de farklı bir tür girmiş olur kulaklarıma. Kritik için teşekkürler, yeterli derecede uzun ve bilgilendirici olmuş

    Onur Altınay

    @Beleg, Sana da eyvallah Beleg. 40 yılda bir yazıyorum zaten. Faydalı oluyorsa ne mutlu.

  3. Abi bu sene ne kadar süper bi sene oldu böyle. Mükemmel olan albümlerden birisi daha

  4. Jördplus’a göre içine girmesi biraz daha zor olacak gibi, yeterince dinleyemedim beklemedeyim ama eminim ki kulağıma yerleştiğinde yine eargasm olacak :)

  5. Tatre says:

    Andreas’ın vokalini seveyim. Albümde ”sevmedim” dedigim sarkı yok. Norrskenssyner mükemmel bi sarkı ama başlardaki bahsettigin o kadın vokale tam ısınamadım ben. Zamanla dinleyerek alışırım ona da herhal.
    Orkan’ı Jordpuls’tan daha cok sevdim diyemeyecegim ben, ”neredeyse eşit” seviyorum diyebilirim ama, bilmiyorum.
    Ayrıca favori sarkım da direk şu diyemiyorum, çünkü cidden başlarsam albümü sayabilirim. Ama illa şunlar diyecek olursam; Myren ve Orkan.
    AYRICA SON SARKI ÇOK GÜZEL VE BEKLENEN DEGERİ GÖRMEDİ BENCE(Facebook’ta pek paylasılmadıgından ve Vintersorg forumunda oylanmadıgını gördügümden ötürü)

    ”Bu tarz, popülerlik peşinde olmayan, çok yönlü sanat adamlarına destek olmak lazım sonuçta.” ne de güzel demişsin. Sözünü dinleyelim ve kritigi paylasalım o zaman.

  6. Ömer Kuş says:

    Onur iyisin hadi Vintersorg’u kaptın yine sdf. Yazı güzel olmuş eline sağlık. Yalnız ben Jordpuls’u daha çok sevdim gibi. Tabi yine de bu Orkan’ın ne kadar iyi bir albüm olduğu gerçeğini değiştirmiyo, Vintersorg’un hayvan olduğunu kanıtlıyo sadece.

    Polarnatten, Orkan ve Urvädersfången’i de şimdilik favorilerim olarak ekleyeyim.

    Onur Altınay

    @Ömer Kuş, Abi ayıp mı ettim sana bilmiyorum, ama bi oturuşta yazdım öyle yani, bi anda. Yoksa benim kritik yazmam günler sürer yani sdg. Aklıma gelse soracaktım sana yazacak mısın diye. Affet :(

    Ömer Kuş

    @Onur Altınay, Bi daha olmasın!!!1! ahah, yok ya gayet iyi yapmışın, bana kalsa daha çok beklerdik bu kritik için sdfsd. Şu aralar yazmayı düşündüğüm (ama hala pratiğe dökemediğim) başka kritikler var. Bakalım, yakında gelecekler umarım.

  7. Jester says:

    Jordpuls’u bir tık daha çok seviyorum ben sanırım, bu albüm de gayet güzel bir albüm ama. Düşüş falan yok yani, eşit gibi ikisi de hehe. Jordpuls’a göre daha iyi davul miksi falan bence, ya da albümün güzelliği kulaklarımı sağır etti bilemiycem.

  8. Beleg says:

    Geçen gün izmir’de az bulunan bir ayaz anını yakaladım, yürüyerek albümü dinledim ve ciddi anlamda beğendim. Tam havasına denk getirmek lazım demek ki. Myren bu sene dinlediğim en iyi şarkılardan. Albümün her anından ruh ve yetenek akıyor. En kısa zamanda tüm albümlerini dinleyeceğim.

  9. ihsanoird says:

    İlk şarkının 14. saniyesinde İBNE FENER diyor.

    Jester

    @ihsanoird, İBNE FENER GOL AT, HİSTORİNE LAF ETTİRME.

  10. Ihsanoird says:

    Polarnatten’i 1000 kere dinlemişimdir heralde. En sevdiğim Vintersorg albümü.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.