# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VOODOOCULT – Jesus Killing Machine
| 01.06.2012

Büyük başarı(!).

Adı sanı duyulmamış bir grup olma özelliğini hak eden bir grup Voodoocult. Fakat onların adlarının duyulmamasının daha ilginç bir yönü var. Şöyle açıklayayım. Kadro:

Phillip Boa – Vokal
Chuck Schuldiner – Gitar
Mille Petrozza – Gitar
Waldemar Sorychta – Gitar
Dave Ball- Bas Gitar
Dave Lombardo – Davullar

Ne? Ne? Evet kadro tam bir dream-team tadında öyle değil mi? Hatta çıktığı yıl (1994) için düşünürsek bu abiler kendilerini kanıtlamış ve adlarını müzik tarihine gömmüş haldeler. Yani bu albüm kesinlikle bir “çömezlik albümü” değil. Maalesef ki değil…

Jesus Killing Machine kötü bir albüm. Hem de çok kötü bir albüm. Türüne ne derseniz deyin o tür içinde kötü bir müzik yapılmış. Ama neden? Bu kadar güzel insan toplanıp nasıl bu kadar kötü bir albüm çıkarabilmiş? Neden Dave Lombardo bu kadar durgun davulları başında? Neden Mille Petrozza Kreator’dan tanıdığımız hırçın riff manyaklığıyla bezememiş albümü? Ve Chuck… Neden Chuck neden? Milletin ağzını burnunu yamultup “Death”le dimdik dururken neden Chuck? Emin olun soruları çoğu defa sordum ve kendimce hiçbir cevap bulamadım.

Müzikal açıdan irdeleyelim biraz da. Bu müzisyen abiler hiç mi kendilerinden bir şeyler katmamışlar? Hayır deyip geçiştirebilirim bu soruyu ve bence daha da mantıklı olur. Ama sadist olduğumdan ve herkese bu albümde Chuck Schuldiner’in çaldığını göstermek istediğimden bir örnek sunayım. “Born Bad and Sliced!” adlı şarkının 3:06’da giren solosunu dinlerseniz kime ait olduğunu sanırım iki üç notada anlarsınız. Şarkı o kadar vasat bir riffle yürüyor ve vokal o kadar gaza getirmiyor ki o azman parmaklar bile düzeltememiş şarkıyı. Hayır sırf vokaller sorun olsa yine iyi… Davulu dinlersin, soloyu dinlersin kendini avutursun falan ama yok. Albümün elle tutulur bir tarafı çarpmadı kulaklarıma en azından. Bir kere onlar nasıl şarkı isimleri arkadaş? Ruh yok ruh! Yazının sonunda şarkı isimlerini kendiniz görünüz ve ona göre yorum yapınız diyorum sadece.

Şüphesiz ki albümde suçlanması gereken kişiler extreme metal’in sınırlarıyla oynama işinde uzman olmuş grupların canavar abileri değildir. Neden bu projeyi kabul ettiklerini söyleyemem ama müzik üzerinde etkili olmadıkları çok çok çok açık. Biri suçlanmalı ve o kişi şüphesiz Phillip Boa. Hemen hemen tüm müziği yazan kişi o (imiş) çünkü albümde. İnternette dolanır ve hemen tümü düşük puanlı “Jesus Killing Machine” kritiklerinden birkaçını okursanız mutlaka içinde “Pop şarkıcısı thrash metal yaparsa böyle olur işte! Herkes işini bilecek yerini bilecek akıllı olucak uleyn!” tarzı iddialı yaklaşımları görürsünüz. Evet gerçekten de Philip Boa bu iş için uygun değilmiş. Hatta bana sorarsanız korkunç olan şey albümü kötü yazması değil, kendi bataklığına saygı duyulan ve heavy metal dünyasında adları söylenirken düğme iliklenen kişileri de çekmesi. Çok yanlış hareketlerde bulunduğu açık olan Phillip kişisi, gazını alamamış ve istediği gibi bir albüm yapamamış olacak ki bir sene sonra grupla aynı isimli bir albüm daha çıkarmış. Ama merak etmeyin! Bu sefer all-star’larımız kadroda yok…

Bir diğer husus ise riffler. Hatta en büyük yanlış bence bu noktada. Yahu madem beceremedin şarkı yapmayı, bir riff öbürünün arkasından sırıttı bari git Petrozza’ya açık açık de: “Ya hafız böyle böyle benim ilhamım kaçtı, bir iki riff buluver de albüme koyalım.” Ha beceremedin, git Chuck’a de bari: “Bir iki şarkının düzenlemesini de sana bıraktım bak güveniyorum sana hadi yüzümü kara çıkartma.” Yok onu da yapamadın git bari Lombardo’ya: “Aga albüm kötü oldu gibi şarkılar bayık sen davulun arkasında serbestsin istediğin gibi tepin” de. Ama sen gider de bu adamları sadece kadroya isimlerini yazdırmak için buyurduğun üzere enstrumanlarını çaldırtarak arkanda tutarsan olmaz ki. Olmaz yani! Ne yapsalar dinlerdik, dinleriz. Yapma, etme gözünü seveyim ya! Otur biraz dersine çalış öyle yaz şarkıları. Te Allaam…

Uzatmak istemedikçe sövüp sövüp uzattığım incelemeyi burada noktalamak arzusundayım. “Jesus Killing Machine” başta da dediğim üzere kötü bir albüm. Ama dinleyin. İbret almak için dinleyin, “bu işin nasıl yapılmaması gerektiğini” duymak için dinleyin. Çok da kendinizi yormayın, ağlamayın, dövünmeyin… Çünkü hepimiz biliyoruz ki bu kadroyu normal bir insan toplayabilse idi çok, hem de çok daha iyi şeyler olabilirdi; Dünya standartlarıyla oynanabilirdi. Olmadı, olamadı…

3 dev için gelsin puanım da…

3/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.65/10, Toplam oy: 26)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1994
Şirket
Motor Music
Kadro
Phillip Boa: Vokal
Chuck Schuldiner: Gitar
Mille Petrozza: Gitar
Waldemar Sorychta: Gitar
Dave Ball: Bas Gitar
Dave Lombardo: Davullar
Şarkılar
1. "Killer Patrol"
2. "Metallized Kids"
3."Jesus Killing Machine"
4. "Born Bad and Sliced!"
5. "Albert Is a Headbanger"
6. "Hellatio"
7. "Death Don't Dance with Me"
"8. Art Groupie"
9. "Blood Surfer City"
10. "Voodoocult"
11 ."Bitchery Bay"
  Yorum alanı

“VOODOOCULT – Jesus Killing Machine” yazısına 13 yorum var

  1. O kadar kötü ki bu albüm üstüne anca bi Human dinledikten sonra oh be Chuck budur diyorsun.

  2. Rotten Angel says:

    hayatımda dinlediğim en kötü thrash vokalisti: phillip boa.

    bu adama kim ”olm sen çok güzel söylüyon. vokalin başına geçsene” dediyse, insanlık adına yaptığı kötülükten dolayı kendisini lanetliyorum.

    diğer metal türlerine nazaran, thrash metalde vokalin güzelliğine fazla önem verilmez. ama bu kadarda kötü olamaz…

    kutup ayısı

    @Rotten Angel, katilmiyorum. thrash metal’de vokalin guzelligi (?) gayet onemlidir, en az heavy metal’de ki kadar.

    Aeonian_Lich

    @kutup ayısı, Güzellik derken ne kastedildiğine bağlı. Estetik muhabbeti ve çoğunluğun algısını ön plana alırsak Rotten Angel haklı. Bruce Dickinson’ın sesini bir cazcıya da, klasik müzik severe de dinletsen %90 beğenecektir, ama Tom Araya’yı beğenmeyecektir. Thrash’de daha çok vokalin duygusuna , enerjisine ve gücüne bakılır, güzellikten çok.

    Ha güzelliği beğeni olarak alırsak da sen de haklısın tabii, o zaman tamane görecelilik alanına girer mevzu.

    Rotten Angel

    @Aeonian_Lich,

    Tom Araya gene çok iyidir. Ama mesela ben en bariz olarak Rust in Peace albümünü örneklemek istiyorum. O albüm en iyi thrash metal albümlerinden biri olarak kabul edilir. Bu karar verilirken, kimse Dave’in vokal performansına bakmaz, hatta Dave’in vokallerinin kötü olduğu söylenir eleştirilir. Ama genede buna önem verilmez, millet riflere bakar, Friedman’ın sololarına bakar, şarkılardaki gazlık oranına ve enerjiye bakar, ve bunlardan yola çıkarak Rust in Peace için en iyi thrash metal albümlerinden biri derler.

    Ama bu durum black metal, death metal ya da heavy metal albümünde geçerli olmaz. Vokalin zayıflığı dinleyiciye çok daha fazla batar o türlerde. Demek istediğim buydu kardeşim.

    kutup ayısı

    @Aeonian_Lich, thrash metal slayer’dan heavy metal ise iron maiden’dan ibaret degil. bir de boyle konusmayi sevmem, o yuzden cok ozur diliyorum ilk olarak ama thrash metal’in herhangi bir seyinde neye nasil bakilip bakilmayacagini, inan ki senden ogrenecek degilim. :)

    Aeonian_Lich

    @Aeonian_Lich, Uyanır uyanmaz nete girmemek lazım demek ki. SİLİNİZ sayın moderasyon. Susma hakkımı kullanıyorum tümden. :)

    Beleg

    @Aeonian_Lich, evet aslında kritiğin başına radrasyon tehlikesi işareti tadında bir “müzikal facia, öldürmez süründürür” logosu koymalıymışım. Zira sitedeki insanların tümü bu all-star kadroya şapka çıkarır sanırım. Çok sevdiğin bi yıldızın dağıtmış halini görmek gibi bişey bu sonuçta.

    Rotten Angel

    @kutup ayısı, evet! mesela metallica’nın ride the lightning albümünde vokaller ne öyle? offfffff

  3. Ufuk Sönmez says:

    böyle bişeyin varlığından haberim yoktu açıkçası. 2 şarkıyı da 1′er kez dinledim. o kadar kötü diil ama bizlik de diil. chuck solo atmış, solonun sesini bile açmamışlar böyle bi komedi olmaz ama ya. vokal de “kurt cobain terk” zaten. kritik güzeldi ama.

  4. Jester says:

    Müzik o kadar da kötü değil aslında ama o vokal… öff yazamıycam içim sıkıldı.

  5. Lefthandpath says:

    “o kadar kötü bir oluşuma dahil oldum ki bunun üzerine iki tane süper albüm yapmazsam kendime gelemem” diye düşünmüş olabilir chuck.

  6. Nightwing says:

    bir iki şarkı dinlediydim bu albümden şahsen o kadar kötü gelmedi bana. tabi böyle bi kadrodan beklentiler yüksek olunca aslında o kadar kötü olmayan şey insana rezil rüsva gelebiliyor. hakkaten de fifa dünya karması gibi kadrodan böyle bi iş çıkması çok enteresan. ayrıca vokalist philip boanın asıl tarzı pop/rock indie rock falan. ondan böyle yardırıcı thrash vokali beklemek zaten hata olur. zaten metal senin neyine git coldplay falan söyle derler adama o da ayrı bi tartışma konusu ya.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.