# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
RUSH – Clockwork Angels
| 19.06.2012

Tanrıları en cesur yüzümü takınarak eleştirdim!

Konu Rush olunca bahsetmesi zorlaşıyor. Rush müziğini sadeleştirdikçe anlatması daha da zorlaşıyor. Halbuki şu kritiği yazarken, okuyan siz çılgın dinleyicilerin hepsinin Rush’ın tüm albümlerini bildiğinizden emin olsam “Abi her zamanki Rush ama daha bir rahat sanki, daha bir akıyor.” gibi pek de açıklayıcı olmayan cümlelerle duygularımı çabucak anlatırdım. “Clockwork Angels” albümü Rush’ı ilk defa dinleyecek insanlar için “Bu mu o meşhur Rush?” dedirtecek cinsten özel bir durum barındırmayan ama Rush fanlarının yeni şarkılar duymak için yanıp tutuşan yüreklerine su serpen cinsten bir albüm.

“Snakes & Arrows” albümü Rush’ın “Presto” (1989) ve “Counterparts” (1993) dönemlerinden beri evrilerek gelen ve zamanın bir çok modern ögesine ayak uyduran harika bir albümdü. Özellikle “Counterparts” albümünün 93 yılında olduğuna tekrar dikkat çekersek aslında Rush’ın evrilmesinde kendisinden de etkileneceği ihtimalini göz önünde bulundurabiliriz. “Snakes & Arrows” sound’unu ve şarkıların aldığı halleri gördükten sonra zaten beklediğim sıradaki albümün “Snakes & Arrows II” tadında olacağıydı. Haklı da çıktım.

Tamam Rush derindir, saygıda kusur etmeye gelmez, çarpılırsın ama içten içe de insan sürpriz bekliyor. “Acaba dinlediğim grupların %70’ine ilham veren o koca grup, klasik rock şarkılarını bir süreliğine rafa kaldırır da aklımızı almaya devam eder mi?” diye soruyor insan kendine. Cevabını artık almış bulunmaktayız. Rush klasik rock şarkılarını rafa kaldırmamayı tercih etmiş.

Albümü dinlemeye başlamamla altıncı şarkıya gelmem bir oldu. Dördüncü şarkıda “Oha bu bildiğin Foo Fighters!” dedim. Sonra bakınmaya başladım nerede kaydolmuş, kim yapmış diye. Canım kulaklarım yanılmadı ve prodüktör Nick Raskulinecz çıktı. Kendisi Foo Fighters, Evanescence, Deftones, Stone Sour, Trivium, Alice in Chains gibi gruplarla çalışmış bir prodüktör.

Ha, karşınıza gelen grup 44 senelik olunca sound’unu da oturtmuş oluyor tabii. Geddy Lee’nin bol drive’li bas gitarından, Neil Peart’ın davul tonuna kadar hemen her şeyin neye benzeyeceğini kestirebiliyorsunuz. Nick Raskulinecz de bu noktada kendini mikser başından ziyade gruba rehberlik etmeye yöneltmiş olmalı. Zira Neil Peart onun için davul kayında odaya girip elinde sopayla adeta bir orkestra şefi gibi ona mimikleriyle nereyi nasıl yapsa daha iyi olabileceği hakkında yön verdiğini söylüyor.

Soundun bebek gibi olmasına diyecek bir şeyim yok. Prodüksiyon gözüyle baktığımda tek bir saniyesine dahi diyecek söz bulamıyorum. Tek kelimeyle harika. Benim takıldığım şey az önce de dediğim gibi bu şarkıları başka gruplardan dinleyebilirdik. Başka gruplar dediğim zaten bu müziği yapan gruplardan. Rush başka bir olay. Rush bir Foo Fighters değil. Rush bir Rush. En üzücü olay da dinlerken sekinci şarkı geliyor ve diyorsunuz ki “Meeh bitti işte albüm, pek numara yok.”; sonra hop karşınıza “The Wreckers” ve “Headlong Flight” gibi 2 adet tam donanımlı Rush şarkısı çıkıyor. Sonra “Bahadır neden kafanı masadan sektiriyorsun?”. Ben sektirmeyeyim de kim sektirsin? Albümün kapanış şarkısı olan “The Garden” ise eski dönem Rush hareketlerini andıran akustik başlangıçlı uzunca bir şarkı. O da üçüncü cevher. Albümün kapağı hakkında ise konuşmak dahi istemiyoruz. Zira Paint’te yeğene çizdirilmiş gibi. Maiden’ın “Dance of Death” vakasının bir benzeri adeta.

Yaşlandıkça gençleşen bu adamlar “Snakes & Arrows” albümünün daha az iyi olanını yaparak beklediğim yıllara kızmamı sağladı. Manyak gibi 3 şarkıyı dinleyip duracağım şimdi. Tüm bunların yanında önemli bir olay olarak Sweden Rock’ın bu seneki konuğu oluyor üstatlar. 35 sene sonra Avrupa’ya gidiyorlar. İnşallah yolları bu yakınlara da düşer de, genç yaşımızda aklımızı kaybederiz.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.50/10, Toplam oy: 54)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Anthem (Kanada), Roadrunner
Kadro
Alex Lifeson: Gitar
Geddy Lee: Bas, vokal
Neil Peart: Davul
Şarkılar
1. Caravan
2. BU2B
3. Clockwork Angels
4. The Anarchist
5. Carnies
6. Halo Effect
7. Seven Cities of Gold
8. The Wreckers
9. Headlong Flight
10. BU2B2
11. Wish Them Well
12. The Garden
  Yorum alanı

“RUSH – Clockwork Angels” yazısına 24 yorum var

  1. Ufuk Sönmez says:

    hayatımdaki ilk rush şarkı dinleyişini yukardaki “headlong flight” adlı şarkıyla yaptım. oluk oluk ruh akıyo şarkıdan boşuna rush olmamış adamlar. evet böyle de cahil bir adamım. kritiği de keyifle okudum.

  2. nordson says:

    Bee Gees’in vokalinden sonra favori gırtlağımdır Geddy Lee usta!

    ege

    @nordson, bee gees’in “vokali”?!

  3. b says:

    iyi açıklamışsın albümü eline koluna sağlık. rush’ın bu albümü için neredeyse aynı düşünceleri paylaşıyoruz ve aslında rush bu çetrefilli durumu daha önce de dinleyicilerine hissettirmişti. 90 sonrası çıkan test for echo albümü böyle bir durumdan muzdariptir ve rush fanatikleri tarafından da genellikle pek sevilmez ama ben taparım. bu albüm snakes & arrows’un devamı gibi gözüküyor ama sound açısından tabii daha modern işlere de göz kırpmışlar. geddy lee başta olmak üzere foo fighters, soundgarden gibi modern gruplardan etkilenmeler oldukça fazla. zaten geddy lee bile solo albümünde matt cameron ile çalışmıştı.
    hold your fire sonrası rush diskografisi çok değişken gidiyor ve neredeyse her albüm farklı soundda karşımıza çıkıyor. daha öncelere gidersen adamlar signals ile neredeyse o yıllarda kendi soundlarını kitlelere öğretip ardında kendilerine hayran bir yığın insan bıraktılar ama zaman ve devir değişti eee rush’da değişti. zaman değişirken bizim grubun böyle işlere bulaşması da doğal geliyor bana. magnum gibi, asia gibi onlar da iyi albümler çıkarmaya devam ediyorlar. clockwork angels benim için vasat üstü de değil direkt iyi bir albüm. albüme gelen yorumlarda fena değil açıkçası ben daha da iyisini bekliyordum ama önemli değil sonuçta hala taş gibi rock dinliyoruz onlardan. yalnız şunu da yazayım eğer prodüktör terry brown olsaydı hiçbir zaman böyle konuşmazdık aksine mükemmmel kusursuz bir rush albümü dinliyoruz derdik ama gerek paul northfield ve gerekse buradaki prodüktör vapor trails albümünden beri bazı şarkılarda oldukça gürültülü bir sound ortaya çıkarmış, bu da işte rush’ın yeni yüzü. 8/10

    Bahadır Sarp

    @b, rica ederim. Belki zamanla benim de fikrim değişir:)

  4. Aeonian_Lich says:

    Albümü henüz dinlemedim, ama 11 eylül göndermesi var sanırım kapakta. Saat hem 9: 11, hem de Clockwork Angels kelimesindeki W ve A harfleri saat karakterlerindeki 9 ve 11′in şeklinde yapılmışlar. Sıkılmıştım aslında yıllardır kapak şifresi çözmekten, genelde kendime saklıyordum böyle şeyleri. Ama bu çok barizdi dayanamadım. :)

    Aeonian_Lich

    @Aeonian_Lich, Ve eline sağlık Bahadır. Güzel bir kritik olmuş, gruba olan derin sevgin her harfine sinmiş kritiğindeki.

    Bahadır Sarp

    @Aeonian_Lich, çok sağ ol:)

    Ufuk Sönmez

    @Aeonian_Lich, aa, evet çok iyi yakalamışsın moruk ya.

    b

    @Aeonian_Lich, bu neil peart’ın işi.:)

    semihtr

    @Aeonian_Lich, da vinci şifresi gibi anlatmışşsın olayı valla… Bravo..

  5. Beleg says:

    kanada’nın taşı toprağı altın hakkaten ya. Rush’la ilgili ne zaman bişey görsem hemen gaza gelip bu lafı etmek isterdim, söyledim rahatladım

  6. glamdring says:

    “Hemen bütün albümlerini dinlemeliyim.” dedirten bir kritik daha

    Bahadır Sarp

    @glamdring, Çok sağ ol:)

  7. Albümü adam akıllı dinleyemedim halen ama The Wreckers müthiş ötesi.

  8. Bahadir Sarp says:

    @obozok, çok teşekkürler. Hele ki bunları sayısız kere hacı olmuş birinden duymak ayrı güzel:) Foto ve kayıtları ekleme konusunu Ahmet ya da Batu cevaplasın zira epey merak ediyorum.

  9. @obozok, İlk önce kıskançlıklarımı belirteyim. :)

    Direkt olarak bir resim veya yüklenebilen bir bölümümüz yok maalesef, yazdığın yorumlara linklerini verebilirsin en fazla.

    Ya da bir toplu konser kritiği yazıp onun içine ekleyebilirsin, çok seviniriz.

    obozok

    @Batuhan Bekmen,
    @Bahadır Sarp,
    Teşekkürler.
    İş gezisinden dönünce, gelecek hafta yapmaya calışacağım.

  10. burningeyes says:

    1, 3, 4 ve 8 numaralı parçalara dikkat.

  11. Jester says:

    Müthiş bir albüm bence ya. Vapor Trails kadar sert veya Snakes & Arrows kadar sofistike değil belki ama sonuçta Rush, illa bir şekilde akıyor albüm. The Wreckers, Headlong Fight, Caravan, Clockwork Angels gibi bir sürü müthiş şarkı var.

  12. İlker says:

    Snakes & Arrows’dan çok daha üstün bana göre. Sound’una hastayım bu albümün. Clockwork Angels, The Anarchist, The Wreckers ve Headlong Flight Rush’ın son yıllarda (10-15 yıl ?) yaptığı en iyi parçalardan.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.