# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MARDUK – Serpent Sermon
| 13.06.2012

Şeytana methiyeler.

Öncelikle bu albüm için pek iyi beklentilerim yoktu. M.A.M.M.O.N. ve Souls for Belial yeterince umut vermemişti. Hatta koyacağım başlığı “Mortuus terli” veya “Mortuus yorgun” tarzı saçma ve abuk şekilde ayarlamıştım kafamda. Fakat hayatta pişman olmaktan mutluluk duyduğum ender anlardan birini yaşattılar, sağ olsunlar.

Marduk için yazabileceğim çok şey var. Marduk’la ilk olarak nerede, ne zaman tanıştım, onları yazmayacağım. Zaten fazla hatırlamadığımdan yalan yanlış söyleyip, kafadan sallamamam daha iyi olur. Bir kısmını zaten Marduk kritiklerinin altına yazarak yükümü üzerimden attım gibi görüyorum. Bu nedenle grupta olan kadro değişikliklerini veya müzikal evrimine dalıp, satırlar boyu anlatmayacağım. Yine de belirtmek gerekirse, “Serpent Sermon” grubun aynı kadroyla çıkardığı 2. albüm. Endarker Studio kayıdı ile de 4. albümleri. Geçen sene “Iron Dawn” isimli EP çıkmıştı. Bu EP’nin albüm genelinden uzakta olduğunu, eski hayranlarına yakın durmak ve süreç içinde boş durmamak için olduğunu söylüyorlar zaten.

Sözü biraz “Wormwood“a dokundurmak gerekir diye düşünüyorum. Nedeni ise; “Wormwood”un her açıdan yenilenme ve farklı denemeler kullanılan bir albüm olması. Yenilik derken tabii ki prodüksiyon başta geliyor. Çiğ, sert kayıttan, daha bütün, törpülenmiş hatta biraz yumuşatılmış, yuvarlanmış bir tarza geçtiler. Marduk zaten kayıt çeşidi bakımından sürekli değişiklik gösterdiğinden, bu durum hor görülmedi.

Denemeler konusunda ise bence başarısız oldu. Sadece Mortuus’un vokal yapması için bırakılan aralar, gereksiz uzatılmış bölümler ve tabii en önemlisi Marduk’un her albümde akılda kalan, bir nevi hit diyebileceğim parçalardan çok yoksun olmasıydı. En iyi parçalar bile vasatı zar zor aştı. Kısacası birşeyler eksikti. Kötü olan şey; bu eksiklik albümün tamamına yansımaktaydı.

“Serpent Sermon”, Morgan’ın son röportajlarından birinde -kafataslı, beyinli olanda değil- anlattığı kadarıyla bir “grup çalışması”. Önceleri Morgan tek başına oturup rifleri yazıp, besteleri tamamlarken -hatta çoğu zaman sözleri de yazıyordu- bu sefer bütün grup dahil olmuş. Zaten bir cümle öncesinde söylediğim “grup çalışması” teriminden de büyük ihtimalle anlamışsınızdır. Marduk’ta genel görevlerin çoğunu Morgan üstlendiğinden, bu albümle birlikte ilk kez Marduk tam olarak bir grup olmuş. Geldiğinden beri kapak, kitapçık gibi şeyleri Mortuus yapıyor, kaydı ve stüdyo işlerini grupla birlikte Devo üstleniyor, rifleri yazan da Morgan olduğundan herkes kendi üzerine düşeni yapıyor. Böyle bir olaya 20 küsür yıl sonra sahip olmak ilginç tabii.

Önceden spoiler vermek gibi olmasın ama bir değerlendirme yaparsam
Mortuus: Artık Marduk dinleyenlerin büyük kısmı bu adamın hayvani vokal stili için dinliyor. Bu kısım şahsımı da kapsıyor. “Serpent Sermon”daki performansı haliyle iyi. Çok mu iyi? Ne kadar çok iyi olduğunu bilmiyorum ama şöyle birşey var ki aşırılıktan kaçınmış denilebilir. Önceki albümlerde olduğu gibi sürüyle vokal efekti kullanmamış, gereksiz girişimlerde bulunmamış. Gerçi Mortuus’un aşırıya kaçmaması bile insanda hayranlık uyandırıyor. Yine de yanlış telaffuzları bazen suratımı ekşitmeme neden oluyor. “Cacmınt” yerine, “yacmınt”, “çant” yerine “şant” vs vs. tarzı yanlışların yıllardır vokal yapan birisinde olmaması gerek. Diğer bir sinir olduğum şey ise her albümde mutlaka “perdition” kelimesini kullanıyor olması. İsteyen tek tek vokal yaptığı tüm albümleri arayabilirler. Pek seviyor galiba.

Bunların haricinde şimdiden Marduk severlerin gözünde efsane oldu. Tabii bunun en büyük katkısı çok ender rastlanan bir sese sahip olması. Black metal vokalistleri arasında ikinci bir Mortuus çıkabileceğini sanmıyorum.

Lars: Açıkcası bu adamın davul tarzını hiç sevmedim. Konser kritiklerinde aldığı yorumlar da benimle hemfikir. Benim favori davulcum olan -2 kere canlı görüp, 2 adet Marduk DVD’sini izledim, kendisi tam anlamıyla bir mutanttı- Emil Dragutunovic’in yanına yaklaşamaz. Örneğin Blutrache parçasındaki öküzlükleri canlı performansta aynen yapabileceğini hiç sanmıyorum. Tarzı daha çok Fredrik Andersson’a benziyor. Yine de Fredrik’in bir tarzı vardı, blast beat giderken sadece çalmıyo adeta tepiniyodu. Marduk’u Marduk yapan adamlardan birisiydi. Fakat Lars ne yaparsa yapsın özgün bir şey çıkmıyor. En fazla girdiği atraksiyon zillere “tiktiki titititiki tıs tıs tıs” şeklinde sesler çıkartmak. Onun dışında atakmış, blast’miş dinlerken hiç dikkat çekici bir yanı fark edilmiyor. Müziğin duraksadığı anlarda da pek bir etkisi olmuyor. Sadece blast yapmasını bilen bir arkadaşımız.

Morgan: Black metalin rif makinası. 20 yıl sonra bile hâlâ şahane şeyler çıkarabiliyor. Bu albümde epey farklı tarzlar kullanmış. Zaman zaman hard rock hatta folk rock’a kaçan melodiler bile var. Eskisi gibi “ben önden basar giderim, siz yetişin artık” tarzı davranmıyor. Grupla uyum sağlayacak bölümler yazıyor.

Devo: Hem bas gitarist hem de prodüktör olarak iyiden hallice. B.War gibi 200 küsür bpm’li parçada arkadan çaktırmadan solo atabilen birisi değil. Ama kötü de sayılmaz. “Görev adamı” dediğimiz tarzda, şarkılar ne gerektiriyorsa onu yapıyor. Marduk ekibi Endarker Studio’da çok rahat olsa da bence daha üst düzeyde kaydı hak ediyorlar.

Grup elemanlarını takıma gelecek olan yeni futbolcuyu anlatır gibi anlattıktan sonra albüme yavaştan geçebilirim. Genel anlamda bakacak olursak “Wormwood” için söylediğim “en iyi parçası bile vasatı zar zor aşıyor” cümlesinin zıttı olarak; en kötü parça bile vasatın çok çok üstünde.

Girizgah albüm ismini taşıyan parçayla açılıyor. Canavar gibi olmasının yanı sıra gerçekten iyi bir giriş seçilmiş. Mortuus “Our mastema is great” şeklinde nidalar atıyor. Baya uçuk bir vokal performansı sergilemiş. İntrosu ve ilk rifi tam bir Marduk parçası olduğunu belli ediyor. Nakarat bölümünde “Opus Nocturne”ü anımsatan melodiler kullanılmış. “Our Mastema runs deep, even in the veins of lamb” şeklinde bitirmesi ise enfes!

Messianic Pestilence en hızlı tempodaki parçalardan birisi. Kısa, öz ve akılda kalıcı. Gavurun “straight to your face” dediği cinsten. Bana hafiften Azrael parçasını hatırlattı.

Souls For Belial 2. bir Throne of Rats vakası. Girişinde Phosphorous Redeemer’la benzer şekilde vokal efekti kullanılmış. Yine başlarda anlatmaya çalıştığım “Wormwood”daki hit eksikliği “Serpent Sermon”da burada devreye giriyor. Şarkı ayrıca albümün ilk single’ydı -sanırım- ve ilk klip çekilen parçasıydı. Bu nedenle eğer albümü dinlemeden çıkan single’ı dinlersem o parçanın tadı tamamen kaçtığından tekrardan alışıp, dinleme evresi biraz uzun sürdü. Alışınca, parçaya Mortuus’a destek amacıyla “foorrrrr bellliiiaaaaallll” diye böğüre böğüre eşlik eder oldum. Yıllar sonra da rahatlıkla hatırlanacak. Konserlerinde de sık sık çalınacak.

Into Second Death Marduk açısından yine farklı sayılabilecek bir deneme. Melodik ve orta tempoda ilerliyor. Yer yer hard rock melodilerini hatırlatan bölümler var. Davulcu Lars’ın “tik tik tik tiki tiktik tik”i elinde oyuncak ettiği bir parça. Yine Mortuus’un pek sevdiği şey olan, İncil referanslı, göndermeli ortodoks black metal dediğimiz tarzda lirikler var.

Açıkcası Mortuus’un sözlerini anlamlandıramadığımdan dolayı sadece “adam iyi yazıyor ama” demekle yetinebiliyorum. Nakaratlarında arkadan gelen bom bom bom şeklinde davul vuruşları iyice havaya sokuyor.
Temple of Decay’de hafiften Imago Mortiis havası var. Gerek arkada seslendirilen gregoryan chant’ı, gerekse akılda kalıcı olmasından dolayı. Bitmeye yakın Mortuus sesini öyle bir hale sokuyor ki… Ağzından hastalık saçıyor resmen.

Damnation’s Gold İlk dinleyişimde çok beğendiğim fakat albümün içine dalınca en son sıralara koyabileceğim parçalardan birisi. Yine de ortalarda gitarın azması ilgi çekici hale getiriyor. Nakaratların bu kadar çok tekrar etmesine gerek yokmuş aslında. Bana göre albümün zayıf halkası.

Hail Mary… Sözlerini okuyunca “Mortuus, neler diyorsun olm sen böyle?” dedim. Tabii içimden. Bakire Meryem Ana’yı kullanarak scat poem denilen “işemeli, sıçmalı” sözler yazmış. Bu tarz konsept aklıma direk Belphegor’u getirdi. Ayrıca albümde öne çıkan parçalardan. Nightwing’in yıkıcı zamanlarını anımsatıyor. Albüm boyunca ilk kez davulun 01:40′larda başlayıp 10 küsür saniye boyunca süren hayvani blast giderken zilden “tik tik tik” saniyede bir vuruş şeklinde ses çıkarması dikkatimi çekti.

M.A.M.M.O.N. İsmini nakaratın cümlelerinin baş harflerinden alıyor bu parçamız. Singe olarak dinlediğimden yine ısınamadım. Souls for Belial’in aksine buna hâlâ ısınamadım. Bariz bir şey var ki o da son dakikasında kullanılan dezonant tapping’lerin Deathspell Omega’dan etkilenildiği. Buradan anlıyoruz ki Marduk bile DsO dinliyor. Gerçi kim dinlemiyor ki?

Gospel of The Worm’ü pek beğendim, pek sevdim. Morgan’ın harika rif yazımına tanık oluyoruz tekrardan. Nedense bu albümde kısa tutulan parçalar daha bi enteresan olmuş. Aralara serpiştirilen melodik pasajlardan ve iyi nakarat düzenlemelerinden olabilir. Ya da hasret kaldığımız eski Marduk’tan dolayı.

World Of Blades Morgan’ın yaratıcılıkta kendini aştığı, Ahmet Saraçoğlu’nun tabiriyle “epiklikten ölme” noktasına geldiği an. Etkileyici sözleri yanı sıra, ortalara doğru giren apokaliptik vaaz sample’ı adeta dinleyiciye fatality çekiyor. Buna benzer sample’lar Whorecrown ve Funeral Mist’in parçası olan Blessed Curse’de de kullanılmıştı. Satanizmin doruklarına çıkan Marduk’un hızdan ve süratten ibaret olmadığı, ağır temponun da ortodoks black metalin de en büyüklerinden olduğu burada kanıtlanmış oluyor.

Coram Satanae… Bonus parça koyma gibi bir adeti pek olmayan grup bunu nedense bonus olarak eklemiş. Kilise çanlarıyla başlayan, yine melodik ve ağır tempolu bir parça. Girişi To The Death’s Head True ve melodisi Funeral Dawn’un aynısı olsa da nedense dinleyiciler tarafından dilden dile abartılan yorumlar gördüm. En uzun şarkı olmasından dolayı mı yoksa gerçekten mi iyi, bilemiyorum. En azından albüm geneline bakınca abartılacak bir şeyi olduğunu sanmıyorum.

Yazdım, ettim, yeri geldi övdüm yeri geldi yerdim. Marduk için aslında yazmam gereken veya değinmem gereken önemli kısımlara el attığımı düşünüyorum. Saçma sapan eşleştirmeler ve karşılaştırmalar yapmanın lüzumunu görmedim. Şimdi yine Legion/Mortuus tartışması yapan, “Plague Angel”la “Rom 5:12″ ile karşılaştıran insanlar olacak. Her ne kadar içimden bu insanlara söylensem de dışımdan “naber?” der geçerim.

Şu kesin bir şey ki Mortuus geldiğinden beri grubu sırtlayıp aldı götürdü. Genç olması ve yaratıcı birisi olması nedeniyle epey avantaj sağladı. Eğer sıradan, Legion benzeri bir black metal vokalisti gelseydi, Marduk’ta bu denli farklılık yaratamazdı. Başarı durumu azıcık zigzaglı haldeyken, artık sürekli yukarı doğru çıkıyor. İyi ya da kötü fark etmeksizin hem imaj olarak hem de müzikal olarak çok şey kattı.

“Serpent Sermon”, hem eski tarz Marduk dinleyicilerini hem de yeni Marduk tarzının dinleyicilerini fazlasıyla tatmin edecek derecede iyi. “Wormwood”a pek ısınamayan birisi olarak “Serpent Sermon”ın içine karadelik misali çekildim. Marduk kalitesine yakışır şekilde yapılmış. 20 yıl sonra bile black metal piyasasında ezilip kalmamanın anlamını, sürekli yaratma ve üretmenin önemini “Serpent Sermon” gayet iyi açıklıyor. Eğer hâlâ “Panzer Division Marduk” kafasıyla devam etselerdi büyük ihtimalle aynı kitleye hitab ediyor ve limitlerini zorlamayan, yeniliklere kapalı devam eden bir grup hüviyeti çiziyor olurlardı. Özün sözü; değişiklik bazen iyidir.

Exorsexist

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.73/10, Toplam oy: 103)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Century Media
Kadro
Morgan: Gitar
Devo: Bas
Mortuus: Vokal
Lars: Davul
Şarkılar
1. Serpent Sermon
2. Messianic Pestilence
3. Souls for Belial
4. Into Second Death
5. Temple of Decay
6. Damnation's Gold
7. Hail Mary (Piss-soaked Genuflexion)
8. M.A.M.M.O.N.
9. Gospel of the Worm
10. World of Blades
  Yorum alanı

“MARDUK – Serpent Sermon” yazısına 65 yorum var

  1. Rotten Angel says:

    Kritik şahane olmuş, klavyene sağlık.

    Mortuus denilen dana, hem frontman olarak hem karizma olarak hemde vokal olarak; lejyon’un eline verir. çok net.

    Albüm beni oldukça tatmin etti, wormwood’u pek beğenmemiştim açık söyleyeyim. 10-15 kere çevirdikten sonra bir daha da açmadım. Ama bu albüm Exorsexist’in de aynen dediği gibi karadelik gibi içine çekiyor adamı.

    10′u bastım. değişiklik bu gruba çok yaradı.

  2. Osman says:

    Direk girmeyi pek sevmiyorum ama albümün çoğu blast beat eşliğinde konuşma gibi geliyor. Modern blacke göre bile başarısız buldum.

  3. Ugur says:

    Albümü dinlerken aklıma gelen ne varsa kritikte belirtilmiş, yazara helal olsun diyorum.Kendim yazmış gibi hissettim bir an.Temple of Decay’deki gregorian vokaller, Serpent Sermon’ın nakaratındaki opus nocturne melodikliği vs.

    Yılın en iyi albümlerinden biri kuşkusuz. 9/10

  4. Ömer Kuş says:

    ““Cacmınt” yerine, “yacmınt”, “çant” yerine “şant” vs vs. tarzı yanlışların yıllardır vokal yapan birisinde olmaması gerek.” Ahah, bu tam bir İsveçli hatası. Ghost’un vokalisti de Ritual şarkısında dis şepıl of riççuıl diyor o da aynı şekil, çepıl diyeceğine. Anders Friden de yapıyor bunu arada.

    Ayriyeten kritik gayet güzel olmuş, merak ettim dinleyeceğim albümü.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ömer Kuş, Mikael de MAYH’taki bir şarkıda “yearning”e “jörning” diyo.

    Rotten Angel

    @Ömer Kuş, valla bizim türklerin yaptıklarının yanında onlarınki hiçbir şey.

    archive – arşiv
    black – bilek
    iron – ayrın
    because – bikauz
    phoenix – foniks
    delete – dıleyt
    cowboy – kovboy

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rotten Angel, “iron” nasıl okunmalı peki?

    Rotten Angel

    @Ahmet Saraçoğlu, ayırn. çok bilmiş gibi duruyor ama ingilizce konuşurken telafuzlara takıntılı bir insanım. mazur görün.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rotten Angel, yılların iron maiden’ına “ayırn meydın” diyemem dostum yooo yooo.

    Rotten Angel

    @Ahmet Saraçoğlu, hahahahahahaha. kesinlikle bende :)

    Aeonian_Lich

    @Rotten Angel, İngilizce deyim yerindeyse her ülkeye yollu, fahişe bir dil olduğundan böyle şeyler çoğu ülkede var, bize özel bir durum değil yani. İngilizler, ABD’liler bizim kadar rahatsız olmuyorlar kelimelerinin yanlış telaffuzundan. Hatta hiç umursamıyorlar bile. Arşiv, Sean (Şown yerine siin şeklinde okunması), gibi yanlışlar cidden beni de rahatsız ediyor, ama öyle bakarsak ABD’li adamın önünde Türkçe bir kelimeyi 5 kere söyle. Senden 2 saniye sonra bile taklit edemiyolar, 10 kere de deneseler dilleri dönmüyor. Onların durumu daha vahim. :)

    Rotten Angel

    @Aeonian_Lich, hahaha evet orası öyle. ben en çok ingiliz ingilizcesinden nefret ediyorum, bıdı bıdı bıdı bıdı bıdı. beni redneck ve güney amerikalı ingilizcesinden daha çok rahatsız ediyor

    Ömer Kuş

    @Rotten Angel, Aeonian_Lich’in de dediği gibi her millet kendine özgü hatalar yapıyo İngilizce konuşurken, kendi konuştukları dille alakalı olarak. Türkler mesela “Ay tink” derken, Almanlar “ay sink/zink” arası bişi diyolar falan, İsveçliler ç’leri pek söyleyemezken Finler ş’leri pek söyleyemiyolar vs. vs. Bunlar hep tadı tuzu :p Ama senin gibi ben de baya takıntılıyım telaffuz konusunda.

    Exorsexist

    @Ömer Kuş, bir de “chalice = şales”?!

    Aeonian_Lich

    @Exorsexist, Yaygın hatalardan biri de, sword’a sowd dendiğinin bilinmemesi. Ama power metal dinleyenler bilir. :D

    Madalyonun diğer yüzünde ise, yazıldığı gibi okunmayan bir dil oluşunun eleştirilmesi var İngilizcenin. Onlar bebeklikten beri öğrendikleri için ve içselleştirdikleri için tam idrak edemiyor, normal karşılıyorlar bu durumu. Ama bizim gibi yazıldığı şekilde okunan dil konuşulan ülkelerde bu ciddi bir öğrenme güçlüğüne sebep oluyor. Açıkçası konuşma dili olarak Türkçe bana göre son derece iyi bir dil. Biraz pratikle avrupa dillerini konuşurken de dilimiz dönebiliyor, daha farklı dilleri konuşurken de aynı şekilde. Bir tek Arapça gibi fazla, veya Fransızca gibi farklı gırtlak kullanılan diller biraz problem yaratıyor. Ama o da çözülebiliyor kısa sürede. Ama “r” sesine tümden yabancı Avrupalılar için, sadece o sesi çıkarmak bile başlı başına bir çelınc.

    Exorsexist

    @Aeonian_Lich, yıllarca wind kelimesini vaynd şeklinde bilirdim. çok sonra öğrendim vind oldugunu. eger yalnızsam hala vaynd derim, gizlice haz alırım.

    Aeonian_Lich

    @Exorsexist, Rüzgar anlamındaki wind, vind okunur. (saat gibi şeyleri) kurmak anlamındaki ise vaynd. Mesela bi yabancıya. vaynd’ı çok severim dersen, tuhaf bir zevk olarak anlaşılabilirsin. :)

    Rotten Angel

    @Aeonian_Lich, ceket ilikliyorum

  5. B U R Z U M says:

    albüm wormwood un her türlü eline verir…bestelerin hepsi birbirinden güzel ama albümün içindeki en farklı hava ‘Into Second Death’ isimli muazzam parçada…farklı bir çalışma olmuş ve fazlası ile hoşuma gitti…yalnız tek sorunum sound…marduk gibi bir grubun biraz daha kirli kayıt yapması taraftarıyım…hep bu örneği veriyorum ama sound açısından ‘plague angel’ bana göre legion lu yada mortuus lu marduk diye ayırt etmeden kesinlikle en müthiş sound a sahip albümdür…albüm bu haliyle benden 10/9 alır ama birde leş bir kayıt olsaydı 10 üzerinden 20 falan derdim sanırım…bu arada yazar arkadaşın beynine sağlık…

  6. Nightwing says:

    lan bu kritiği bi kaç gün sonra ben yapacaktım. adam benden önce davranmış.

  7. Morgan da dünyanın en black metalci tipi olmayan adamı hakkaten. bildiğin “holivud aktörü” gibi tipi var.

    http://a3.ec-images.myspacecdn.com/images02/145/5108391d29914212a38eef85c30165dd/l.jpg

    Ugur

    @Ahmet Saraçoğlu, Bence tam portekizli tipi var.Tanımasam, İsveçli deseler pek inanmam.

    Nightwing

    @Ugur, hakkaten ha quaresmaya benziyor makyajsız hali.

    Fitil

    @Nightwing, Dostlar hangi taraftaki adama istinaden Portekizli yorumu yaptınız çözemedim…Benden yakışıklı olmasın, Morgan abimiz hem tipiyle hem karizmasıyla hem de akıcı ingilizcesiyle BM’in yüz akıdır.. :)

    Exorsexist

    @Fitil, ben de mortuus’u hep ispanyollara benzetirim ndense. morganın ingilizcesi akıcı degil ucucu. zira onun konuşma hızına erişmek imkansız.

    Kaan

    @Ahmet Saraçoğlu, Artık bu adamı arkasında tül perde fonu olmadan düşünemiyorum malesef )

  8. Nightwing says:

    bu arada beyler çok geyik yaptık az müzikten konuşalım. bence albüm çok öyle eski marduk gibi kodumu oturtan değil belki ama güzel bir albüm. beklentilerimi fazlasıyla karşıladı diyebilirim. en azından vasat son 2 albümden çok daha güzel. o kesin. bence riff makinası morgan panzer divisondan beri en iyi riffleri yazmış bu kadar güzel riffler beklemiyodum açıkçası.

    gelelim mortusa. kritikte ”legion vs mortus diyenleri iplemem” dense de ben bir marduk fanı olarak mortus ile serdar ortaçı karşılaştıramayacağıma göre ister istemez kafamda bu mukayese oluyor k. bakmayın. mortus teknik olarak legiondan iyi bir vokalist olsada marduk en iyi dönemlerini legionla yaşamıştır. mesela legionla çıkan heaven shall burn… when we are gathered albümündeki o lanetli, uğursuz, çiğ ve nefret dolu havayı hayatımda çok az albümde yakalamışımdır beyler. mortus teknik olarak legionun eline versede legion marduktaki o çiğ ve lanetli havayı daha iyi veriyordu. gelelim albümün bir diğer olumsuz yönüne. şarkı sıralarında mı hata yaptılar bilmiyorum ama albümün ortalarında bi sıkıntı basıyor beni. tamam ılk 4-5 şarkı taşaklı ama ortalarındaki damnations gold haily mary falan acayip tutuk şarkılar bence.

    bu arada son şarkı world of blades manyak olmakla birlikte sanırım marduk tarihindeki ilk akustik gitar sesi de bu şarkıda duyulmuş iyi olmuş çok da güzel olmuş. serpent sermon, souls for belial, into second death albümün en güzel parçaları.

    özet: o kadar şahaeser değil belki ama kesinlikle beklentilerimi karşıladı. güzel bir albüm olmuş. 8 alır benden. aslanım marduk.

    Nightwing

    @Nightwing, ayrıca marduk gibi benim için ceketler iliklettiren hayatımın en önemli gruplarından birinin yok ”deadin beyin parçaları bende” yok satanist ırkçı diye belarusta yasaklanmış gibi müzik dışı şeyler yerine müzik ile konuşulması benim için sevindirici. ha beyin parçaları demişken bir başka üstad euronymousun dediği gibi ”insanlar itaat etmeli, insanlar özgür olmamalı” diyorum ve size bol black metalli günler dileyerek ben uçuyorum.

    Rotten Angel

    @Nightwing, ”insanlar itaat etmeli, insanlar özgür olmamalı”

    komünist işte. ne beklersin

    anti

    @Rotten Angel, komünizmi uçkurundan anlamışsın, çok tebrik edöyorum.

    Rotten Angel

    @anti, bir liberal olarak şunu söyleyeyim, bireysel ve düşünsel özgürlüğün olmadığı yerde sonuna kadar her alanda eşitlik olsa ne olur olmasa ne olur.

    neyse konu uzamasın.

    anti

    @Rotten Angel, bireysel ve düşünsel özgürlük olsun ki bir avuç insanın karnı doysun, geri kalanının anası sikilsin, bence de.

    Rotten Angel

    @anti, Evet insanlar o yüzden doğu almanya’dan batı almanya’ya ipinden kurtulmuş danalar gibi kaçıyordu. Hatta bunun için sovyet askerlerinin kurşunlarını hedef olup ölmeyi göze alıyordu, ve bazıları da ölüyordu. Ama ne ilginçtirki batı almanya’dan doğu almanya’ya kaçmaya çalışan kimse olmuyordu :) eşitliği hiç sevmiyor çok salak bunlar yahu

  9. Neant et Rien says:

    albüm güzel fakat (bence) Wormwood daha iyiydi. bu albüm kafana estiği zaman açıp dinleyebileceğin biçimde… oysa wormwood, sağlıklı kafayla dinlen(e)mez…

    mardukcan

    @Neant et Rien,

    bence de. nerde bi whorecrown gibi bir destan allasen

  10. nagash says:

    marduk yine yapmış yapcağını arkadaşlar bizede sadece son volüm kulaklarda ağzımız sonuna kadar açık vaziyette salyalar saçarak dinlemekten başka bişey gelmez.haladaha legion vs. mustuus tartışması var gibi bu saatten sonrada boş yani bunlar gerçekten legiondan sonrada mustuus en hastalıklı şizofren dengesiz tambi kaotik her çenesini açmasında hastalıklı kelimeleriyle normal insanı abondone edip kafaya kürekle vurucak tarzda bi hayvan evladıdır kendisi ve şöyle bigerçekte var en basitinden herkezin bildiği iron maiden albümü the x factor dür o karanlık hava blazezin vokallari bambaşka ve hiç bi maiden albümünde almadığım tadı alırım ve bazen haladaha zevkle dinlerim ama dikinsonun yeri başka neyse uzatmadan bu heriflere tapıyorum nefretle kinle dimdik ayaktalar

    Lefthandpath

    @nagash, google translate?

    Rotten Angel

    @Lefthandpath, aynen kopyalayıp ingilizceye çevirttim:

    have made us friends again, only the last volume of Marduk yapcağını astounded ears salivating until the end of a burst of light condition, etc. to listen to what else gelmez.haladaha legion. There is no argument that time, such as mustuus then they are not empty then mustuus really the most ill schizophrenic legiondan Tamb unstable and chaotic abandon the race to the head of each man shoveling his chin trench vurucak normal manner the words of the diseased animal bi bigerçekte he got himself and his son of Iron Maiden album to say the least everyone knows the x factor is that dark air blazezin vocals did not get a completely different taste and i never get maiden album, and sometimes I listen with pleasure haladaha ado, but fortunately these guys adore dikinsonun another place up in sheer hatred with hatred

    Lefthandpath

    @Rotten Angel, “everyone knows the x factor is that dark.” bu cümleden anlamıştım.

    noise

    @nagash, birisi altyazı geçebilir mi?

  11. crowkiller says:

    Şöyle kritikten sonra alttaki yorumlara bir baktım da albüm kritiğine yorum mu yapılmış yoksa , benim ingilizcem seninkini döver , ben aksana çok takıyorum ya güzel telaffuz olsun tartışması mı yapılmış bilemedim ,evet arkadaşlar adam ç yerine ş demiş ,satanistlik yapcam diye okula eve gitmiyolar köpoğulları affedin, zaten ingilizceyide amerikan pornolarından öğrenmişler, baksana fuck me jesus filan diye bağırıyorlar…

    neyse akılama takılan konu ise legion mu mortuus mu konusu oldu, evet mortuus legiona göre daha karizma , sahnede tas tas kan içiyor,tası hamam tası fırlatır gibi seyirciye atıp atarlanıyor filan ,legiona göre daha hızlı vokal yapıyor ve bunun sayesinde plague angel albumundeki gibi hayvani hızda şarkılar yapıyorlar , fakat legion benim sesini en sevdiğim extreme müzik vokalisti, bu kadar nefret dolu hayvani bi vokal başka yerde duymadım , Night of the long knives şarkısını dinleyin mesela ”Rush that fills my head when I ,Hunt you down to kill yeeouuuuuu!!!!” kelimelerin sonunu uzatma şekli inanılmaz vahşi ,herifin vokal biraz çirkef karılara benziyor olabilir ama cidden korkunç,ayrıca sahnede deki duruşu hareketleri falan çok feminen ,ama vokal olarak bence benzersiz, sonuç olarak demek istediğim şu ki : The victory is Satan’s but the battle is ours !!!

    noise

    “legiona göre daha hızlı vokal yapıyor ve bunun sayesinde plague angel albumundeki gibi hayvani hızda şarkılar yapıyorlar” ???

    “panzer division marduk” albümünü dinlemediniz sanırım.

    tam tersi, mortuus mid-tempo bir vokalist. anlamsız çığlıklar atmak yerine kendini şarkı yapısına uydurmaya çalışan özgün bir stile sahip.

    “evet arkadaşlar adam ç yerine ş demiş ,satanistlik yapcam diye okula eve gitmiyolar köpoğulları affedin” ???

    satanistlik yapmak için eve okula gitmek ne demek?

    nagash nick’li arkadaşa rakip geldin sanırım.

    crowkiller

    @noise, 1- panzer divisıon marduk albumunde legion un vokali hızlı değil, enstrümanlar hızlı

    2-şakalar espiriler filan

    noise

    arkadaşım kendi yazdığını mı okumuyorsun, anlamadım ki.. “plague angel” albümünde hayvani hızda şarkılar yapıyorlarsa (ki öyle bir şey yok), “panzer division marduk” albümünde yaptıkları ne?

    bir de hızlı vokal ile varmak istediğin sonuç nedir? sana göre mortuus legion’dan daha hızlı vokal yapıyor ama plague angel, bundan dolayı hayvani hızda şarkılara sahip bir albüm değil. panzer division marduk albümündeki hıza sahip bir albüm de değil aynı zamanda. yani, mortuus’un vokalinden dolayı marduk’un yaptığı parçalar hızlanmış değil. yukarıda dediğim gibi tam tersi tempo düşmüş durumda.

    şaka ya da espri olarak algılaman daha doğru olur tabi, diğeri fazla gelebilir.

    crowkiller

    @noise, yani sen şimdi diyorsun ki mortuus, legiondan daha hızlı vokal yapmıyor,legion sözleri scream vokali ile uzatarak biraz daha bastıra bastıra söylemiyor, mortuus un ve legion un yaptığı vokaller grubun şarkılardaki hızında bir rol üstlenmiyor ? e o zaman ben seninle bir şey tartışamam çünkü grubu yeterince dinlememişsin, panzer division marduk un temposu kesinlikle plague angel dan hızlı değil sadece davullar ön planda olduğu için daha bir kaos ortamı var, oysa plague angel da riffler de çok hızlı,daha ne diyim ki sana, kimi insan kırmızının iç açıcı olduğunu düşünür kimisi düşünmez, burda tartıştığımız şey de ona benziyor, ayrıca yukarda yazdıklarım benim şahsi düşüncem, öyle her yazdığım satırdan alıntı verip bu ne lan der gibi soru işaretleri koymak filan ?sitede admin değilsen ne yazdığıma karışamazsın

  12. ismail vilehand says:

    Mortuus’lu Marduk albümlerini baz olarak konuşmak gerekirse Plague Angel ve Rom 5:12′ten geride, Wormwood’tan ise çok çok ileride bir albüm olmuş. ölümüne Marduk fanı olarak albümden gayet tatmin olduğumu söyleyebilirim. konu black metal, grup ise Marduk olursa cimrilik olmaz tıpkı Exorsexist gibi bende çok rahat 9 puan veririm bu albüme. hiç eksik olmasınlar.

    Korhan Tok

    @ismail vilehand, +1

  13. B U R Z U M says:

    serpent sermon mortuus lu marduk’un en kötü booklet ine sahip albüm olmuş bana göre…40 sayfalık booklet i olan ltd. edition digibook versiyonuna sahibim ama görsel olarak tatmin edici değil malesef…

  14. nagash says:

    @noise, sendemi rakip olucan buyur gel:))) arkadaşlar ne takıntılısınız ya bi sakin kafayla yazdıklarımı okusanız azbuçuk anlardınız neyse demek istediğim olan olmuş herif grubu bırakmı .m üstünte höt yapıyor biz hala burada legion mustuus tartışması yapıyoruz.o altyazı geçin diyen arkadaşda işitme engelli heralde ben geçerim sana alt yazıda neyse boşver agresifliğin manası yok üşenmeden bide google çeviriyle uğraşmışsınız çocuklar gibi ayakta alkışlıyorum sizi helal olsun.pardon yaş kaç ben 20 senedir metale gönül bağı vermişim non serviam ilk zamanarından gelme fazin kuşaığız anlatmak istediğim teknoloji bukaddar gelişmiş herşey elinizin altında benim zamanımda sırf pentagramın trail blazer albümünü almak için selimpaşadan akmazpasajına yol yapıyordum güven erkin erkalgenin bi vakti tviye çıkıp program yaptığında death klibi çıktığında ağzımız açık izlerdik ama emin olun o günler güzel günlerdi değer vardı arkadaşlık vardı şimdiki nesil maymun iştahlı tüketim hızlı ben marduğu daha promosyon için doldurdukları cdlerden bilirim ama helal olsun herifler black metali ellerine aldılar bi bu iki burzum baya uzadı umarım anlaşılmışımdır

    Lefthandpath

    @nagash, “google translate II: the first was only a warning”

    noise

    @nagash, az evvel sakin kafayla okudum, yine anlamadım. üzgünüm.

    önerim: “aklını kullan, sonra pişman olma” http://www.vatandasgazetesi.com.tr/images/haberler/aklini_kullan_pisman_olma_h617.jpg

  15. nagash says:

    @noise, anlamadıysan bence senin türkçe okumanda sorun var o koyduğun resimde diyor ya 4-5 terk olanlar kursa alınabilir diye işte o kursa sende gidebilirsin belki benim yerime tekrar söylüyorum 20 senedir metal ile ilgilenmiş biri olarak bana saygısızllk oluarak addettmek ile zaten onlardan biride demişti ama ben dediğim lefthandpath espirisine güldüm ama iyidi:))) ama dedigim gibi bu caga hersey gencliğin elinin altındadır biz bir albüm cok yollar teptik ama o zamanda o albümleri dinlemenin zorlugundandı ki albüm dinlemek daha tatlıydı öyle aldığımız albümü bir kenara koyamazdık çünkü onun için çok yürüdük anladım

    eski bir mardukçu olarak murtuuus ve legion tartismasina girmek istemiyorum ikiside cok güzel

  16. Exorsexist says:

    şimdi garip bir istekte bulunarak herkesin favori 3 şarkısını isteyecegim. hadi bir de bonus 4 olsun. benimkiler sırasıyla şöyle; temple of decay, souls for belial, gospel of the worm. serpent sermon.

    Nightwing

    @Exorsexist, souls for belial, into second death, temple of decay, serpent sermon.

    Nightwing

    @Nightwing, pardon world of blades yerine temple of decay yazmışım. orda world of blades yazıyor farzediverin. beynim sulandı sıcaklar yüzünden hep :)

    B U R Z U M

    @Exorsexist, 1-Into Second Death
    2-Souls for Belial
    3-World of Blades
    4-M.A.M.M.O.N.

    mardukcan

    @Exorsexist,

    1- Serpent Sermon (originale excelante)

    2 – World Of Blades (hafif tutasız ama damardan)

    3 – Souls For Belial (biraz fazla worwood havasında. uyar)

    4- Coram Satanae (bonus ne arar la mardukda ??? resmen hit bu amk ama feci derecede gorgoroth çakması)

    Bonus 1 : Gospel of The Worm (ye olde marduk)

    Bonus 2 : Into Second Death (deathspell omega soslu marduk datlusu)

    diğer parçaları pek tutmadım. Bu arada FLAC’den 320kb convert ederek Sony Walkmen de creativ ep 630 ile dinledim albümü.
    VPT (surround) pek yemedi. Ya albüm kayıt kalitesi biraz düşük, ya benim indirdiğim FLACK çok kaliteli değil ya da sistemim tam uymadı bilmiyorum
    ama çok iyi dinleyemedim bu albümü.

    Son söz wormwood biraz daha iyiydi (genel albüm bütünüyle)

    7.5

    mardukcan

    @mardukcan,

    Not: Temple of Decay 5.25 olmasına rağmen biraz ara parça gibi olmuş bu yüzden ilk 4 e almadım fakat albüme iyi oturmuş

    B U R Z U M

    @mardukcan, dostum into second death in neresi dso datlusu cok merak ettimm…M.A.M.M.O.N desen anlarım ama…

    mardukcan

    @B U R Z U M,

    hocam müzisyen değilim bi halt çalamam ama kulak iyidir. vokal olmadan dinlesem kesin deathspell omega parçası derdim. datlu dan kastım da marduka göre çok yumuşak kalan gitar rifleri içermesi, tatlı bi ritim atılıyor ara sıra bir de :)

  17. mardukcan says:

    9 fazla kaçmış 7 iyidir. baştan sona aynı bateri neredyse. birz da gorgoroth havası var

  18. Kıvanç says:

    Taş gibi albüm taş. Serpent Sermon ve Souls for Belial parçalarının hastasıyım. 9 puan gitti benden.

  19. opusiv says:

    Marduk Abyss stüdyolarına geri dönmeli bence

  20. SalihCetin says:

    Bu albüm sanki klasik Marduk’tan farklı(Rom 5:12 dediğinizi duyar gibiyim. O bakımdan değil.)Marduk genel olarak rifleri ön plana çıkarır. Bu albümde sanki gitarları bir tık aşağı çekip blast-beatleri de biraz öne almışlar Osman kardeşin de dediği gibi. Ama kesinlikle kötü bir albüm değil. Yine o çılgın rifleri duyuyorsunuz ama eskisi gibi direkt değil.

  21. Karlos says:

    albüm kritiğine katılıyorum hocam ,onun dışında Legion ve Mortuus ikiside canavar gibi solist ve Legion dan sonra Mortuus 10 numara 5 yıldız oturdu Marduk’a çok kaliteli adam ama ben Legion mu Mortuus mu bi seçim yapmak zorunda kalırsam Legion u seçerdim ayrı bir sevgim sempatim olduğundan dolayı yine de bu benim şahsi fikrimdir … saygılar sevgiler

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.