# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
MIKAEL ÅKERFELDT’ten death metal açıklaması
04.05.2012

“Doksanların başından beri.”

OPETH’in death metal unsurlarından arınmış son albümü “Heritage”ın ardından yoğun eleştiriler alan ve metal dünyasının en çok konuşulan adamlarından biri olan Mikael Åkerfeldt, yakınlardaki bir röportajında bu konuya açıklık getirmiş.

KTVU.com: “Heritage“, “Damnation“dan beri OPETH’in müziğini en radikal biçimde değiştirdiği albümü olarak göze çarpıyor. Death metal öğelerinin, brutal gitar riflerinin ve vokallerin kullanılmaması, death metalden bilinçli bir uzaklaşma çabası mıydı, yoksa şarkı yazım süreci doğal olarak böyle mi gelişti?

Mikael: “Öyle ya da böyle, doğal olarak gelişti. Eski sound’umuzla daha fazla devam edebileceğimizi sanmıyordum. Bir besteci olarak o formülü kusursuzlaştırdığımı ve daha ileri götüremeyeceğimi hissettim. Zaten bunu istemiyordum da. Yapmayı denedim, ama işe yaramadı. Bu albümü yazaren farklı birtakım yönlere kaydığımı hissettim ve sonuçta daha köklere dönük bir şeye ulaştım. Alışılmış metal albümü prodüksiyonlarından sıkıldım. Aşırı derecede temiz ve kusursuz kayıtlar, dinamizmin kaybolmasına neden oluyor. Bu yüzden farklı şekilde bir kayıt yapmayı istedim ve şarkılar da bu isteğim doğrultusunda şekillendiler. Bunun bir diğer sebebi de death metal dinlemiyor oluşum. Doksanların başından beri death metal dinlemiyorum. “Orchid“i yaptığımız zamanlarda bile metal dinlemeyi bırakmış sayılırdım. Yeterince ilginç şeyler bulamıyordum. Ama OPETH o sıralarda ayağa kalkıp yeni bir kariyer başlatmakta olduğundan, death metal türünün bir parçası olduk. Ancak o günden beri, “Heritage”da duyduğunuz türde şeyleri dinlemeyi hep daha çok sevdim.”

  Yorum alanı

“MIKAEL ÅKERFELDT’ten death metal açıklaması” yazısına 75 yorum var

  1. Black says:

    Prodüksiyon konusuna katılıyorum

  2. ne karaktersiz adammışsın be mikael. death metali samimi bir şekilde müziğine yedirdiğini sanmıştık lan aldattın bizi.

    anlamadığım bir mevzu daha madem sevmeyi bırak dinlemiyordun bile niye gidip bloodbath’le 2 albüm çıkardın öküz gibi böğürdün ?

    Deniz

    @saklanan saman, adam haklı beyler. kendini sıyırma çabaları bence bunlar.

  3. Kylesa says:

    mala bağladı bu adam iyice

  4. Utku says:

    Bu adamda 1 2 senedir ‘ben 70lerin adamıyım aslında’ gibi kendini gösterme çabası var.

    death metalden nefret ediyorsun, 70lerin progresif rock sevdalısısın tamam. 1000 bin kere söyledin anladık. neden aynı şeyi ısıtıp ısıtıp tekrar söylüyorsun?

    neymiş efendim taaaa orchid’i kayıt ederken bile metal dinlemeyi bırakmış. çüş artık. saçmalığın daniskasını. o still lifeları blackwater parkları o mükemmel albümleri yaparken hiç samimi değil miydin? istemeyerek mi yaptın onları? ‘death metal yapmazsan acılar içinde öleceksin’ şeklinde ayet mi aldın? beyin özürlü müsün çözemedim.

    dediğine bakın: ”Ama OPETH o sıralarda ayağa kalkıp yeni bir kariyer başlatmakta olduğundan, death metal türünün bir parçası olduk.”

    ulan sanki bir albümde tüm dünya adını duymuşta, değişik tarzda bir albüm gelince hayranları üzülecek. gayet underground dı orchid. grubun adını duyan yok gibiydi, gidip progresif rock grubu kursaydın. bıraksaydın bu işleri. hadi onuda yapmadın, bloodbath de işin ne? sadece para kazanmak mı? hadi yaklaşık 3 4 sene evvel ‘i hate hip-hop i love death metal’ sözü nedir?

    bu röportajı saçmalık üstüne saçmalık ve yalandır. mikael 2008 civarı death metalden sıkılmaya başlamıştı. ama bu kişi illa kendini ‘çok progresif rockçı, ben 6 yaşından beri progresif rock dinliyorum ulen’ şeklinde göstermek için abartıp saçma sapan laflar ediyor.

    senden nefret ediyorum mikael. karaktersizin önde bayrak sallayanısın.

    onurtoptas

    @Utku, tesekkurler.:) daha fazla katilamazdim. harbi celiski ve yalan dolu ifadeler. yazik. bari ‘son yillarda death metal ilgimi cekmiyor’ de bitsin.

    Swedish

    @Utku, Hahhaah death metal yaparsan acılar icinde öleceksin diye ayet mi aldin koptum bu yoruma …gercekten cok samimiyetsiz bi roportaj olmus sen morningrise gibisaheser bir album yaptin ve istemeyerek mi diyorsun ustune birde bloodbath ki bu grup oyle boyle death degil.
    Guler de gecerim kendini prog rock ci tanitmanin baska yollari da var abi

  5. Rotten Angel says:

    adam yeterince böğürdü. bırakın istediğini yapsın. zaten bu tarzda güzel meyveler veremeyecek belli.

    ama bir gün olurda (morningrise’a yaptığı gibi) still life’a katlanamıyorum gibi bir laf edersen anneni öperim mikaelcım :)

  6. Ufuk Sönmez says:

    savcıları göreve davet ediyorum.

  7. caglardurmaz says:

    Mikael gözümde çok düştün.@saklanan saman aynen katılıyorum.madem sevmiyosun niye bloodbath olayına girdin?Sen Heritage ile devam et ben My Arms Your Hearse ile hayatımı sürdüreceğim(mikael takar sanki beni :D)

  8. Aeonian_Lich says:

    Afferin Mikael, aynen devam. Dürüstlük iyidir. Geçmişte bana antipatik herkese sempatik gelen Mikael’in durumu tersine dönecek gibi. İstisnalar dışında death metal de sevmeyen biri olarak tuttum bu yorumu. Yalnız şu 70′ler hastalığı iyi bi şey değil, ben de severim de her dönemin de değişik bi ruhu var. Nevermore’dan aldığın duyguyu 70′lerden alamazsın ki, ne kadar katmanlı müzik yapılıyor olursa olunsun.

    Ha bir de samimiyet sorgulamasını doğru bulmuyorum, zira “Opeth” grubu için müzik üretti Mikael. Opeth de death metal grubuydu. Neticede bu hem mesleği, hem de o grubun kitlesi var, tarzı vardı, çizgisi vardı, şeyi vardı. Sanatçılar farklı şeylerden ilham alabilirler, mesela bir korku yazarı başka korku kitaplarını takip etmeden de korkunç şeyler yazacak ilhamı bulabilir başka şeylerden.

    saw you drown

    @Aeonian_Lich, aynen hocam dediklerine katılıyorum.

    Korhan Tok

    @Aeonian_Lich, Son paragrafına baya katılıyorum.

    kutup ayısı

    @Aeonian_Lich, arkadasim o zaman Opeth ismini oldugu gibi birakacak ve bambaska, yeni bir isimle bu Heritage’i falan yapacakti. yerse tabi.. samimiyet dedigin oyle bir seydir. bilmem kac senesinde yaptigini su an sevmek zorunda degilsin, herkes bir degisim icerisindedir bunda elestirilecek bir yan yok.

    ama su an Heritage albumunun mukemmelliginden degil, Morningrise’dan My Arms Your Hearse’dan Still Life’dan geliyor bu degirmenin suyu. artislik yapmasa bari. luzumsuz pezevenk.

    Aeonian_Lich

    @kutup ayısı, Yemin ediyorum “Ama Heritage tarzında devam edecekse başka grup kurmalı” diyecektim, uzamasın diye demedim. Lakin Heritage’in kelime manası Opeth diskografisine yakışıyor. Bir nevi köklerine saygı albümü. Dediğin doğru ama, bu çizgide devam edecekse başka bir projede devam etmesi çok daha doğru.

    Swedish

    @Aeonian_Lich, Eee yemiyor tabi sil bastan yeni grup kurmak

    Ext_Aggression

    @Aeonian_Lich, şu forumda aklı başında yorumlarda bulunan 5 parmaktan birisin. Okudukça okuyası geliyor seni.

    Aeonian_Lich

    @Ext_Aggression, Teşekkürler. Site güzel olunca insan daha bi güzel yorum yapıyor galiba. :) Şaka maka Ahmet’ten azarı yiyecem gene “Şu uzun yorumları yapasıya kadar kaç tane daha kritik yazmıştın” şeklinde. :D

  9. Aeonian_Lich says:

    Arkadaşlar adam “metal dinlemiyorum” demiş. “Metal yapmayı sevmiyorum, zorla yapıyorum” dememiş ki. Arada dağlar kadar fark var.

    RageNecmi

    @Aeonian_Lich, aynen katılıyorum.Sonuçta sürekli D.Metal dinlese ister istemez diğer grupları taklit edecekler o yüzden farklı kaynaklardan beslenmek bence daha iyi.Judas priesttede vardı aynı durum klasik müzik filan dinliyordu adını unuttum şimdi :D downingti sanırım.

  10. Osman says:

    Gayet mantıklı, koçsun Mikael!!!

  11. Nightwing says:

    bu adamın zaten death metalle alakası yoktu ki. yani tipine bile bakınca ortamların cool çocuğu, ateş başında akdeniz akşamları çalan ya da trt müzik korolarında arkalarda iki gitar tıngırdatan sevgi kelebeği bi tip var. çok şaşırtıcı bi açıklama değil benim nazarımda.

    onurtoptas

    @Nightwing, sasirtici olmasinin tiple gorunusle alakasi yok. marcus bischoff da gayet efendi adam gibi gozukur ama en baba brutal vokallerden biridir benim nazarimda. sasirmak icin mikael’in yaptigi albumleri dinle yeter. ondan sonra da neden basindan beri ‘sevmedigi’ halde 2 farkli death grubuyla 12-13 death metal albumu cikardigini goz onunde bulundur.

  12. barış says:

    öyle demiş böyle demiş Åkerfeldt de ulrıch de mustaıne de manyak manyak şeyler söylüyolar. söylesinler de. zaten manyak olmasalar böyle manyak müzikler de yapamazlar di mi ?? 30 yıllık işinde gücünde, aile babası, bütün kelimelerini ölçerek kullanan bir bankacıdan mı bekliyorsunuz bir “watershed” bir “rust in peace” ben dinlerim arkadaş. iyisini dinlerim kötüsüne kafa yormam

  13. ben says:

    Üç sene sonra death metal albüm yapıp özüme döndüm gibi açıklamalar yaparsa öperim.

    chuck

    @ben, sekiz sene oldu… beklemeyi kestik artık

  14. gerekli says:

    ” Alışılmış metal albümü prodüksiyonlarından sıkıldım. Aşırı derecede temiz ve kusursuz kayıtlar, dinamizmin kaybolmasına neden oluyor” bu cümle yeterli benim için…

  15. Mikael’in açıklamalarının içeriğinden çok, tekrar edilmesi sinir bozuyor. Onun dışında gayet normal açıklamalar bunlar. Adam “Formül yaptım tuttu, zaman içinde de geliştirdim bunu.” falan diyor yani, ee? Sanatçının nelerden etkilenip, hangi eseri hangi moniker altında vereceğine sanatçının kendisinden başkası karar veremez. Sizin kutsalınıza dokunuldu diye bi tepki var tamam da küfür falan nedir yani haha.

  16. Jester says:

    Hep aynı şeyleri söyleyip hayranlarını “ben death metalci değilim”e alıştırmasın bence, sonuçta biliyoruz yani tamam artık Heritage tarzı şeyler çıkacak Opeth’ten (belki daha değişik). Fakat artık death metal ile ilgilenmediğini metal ile ilgili herkes biliyor, altını çizmene gerek yok.

    Rotten Angel

    Amacı o zaten. sitemizdeki Osman nickli arkadaşın yorumuna bakarsan ne kadar başarılı olduğunu görürsün. nickini bile değiştirdi arkadaş (blackroseimmortal) :D

    aman ilgilemesin. deliverance gibi albümler geleceğine, heritage gibi lezzetler gelsin.

    Osman

    @Rotten Angel, nicki ondan değiştirmedim, Opeth fanboyu olarak anılmamak için değiştirdim. Zaten sitedekiler yavaş yavaş kendi öz ismine dönüyor (Blakkheim Korhan Tok, jokerthief Ege Tekemn, malavuranga Ufuk Söznmez), bence güzel, tavsiye ederim :)

    Konudan alakasız son cümlene katılıyorum, Deliverance gibi olcaksa hiç olmasın.

  17. Kemal says:

    Asil samimiyetsizlik, sirf fanlar oyle seviyor diye Death Metal’e devam etmektir bence. Kendi icinden geldigi gibi bir album yapmis adam, ne guzel iste. Heritage a cok bayilmamama ragmen soyluyorum bunu.

  18. Mr Shred says:

    Bloodbath’i de bıraktı zaten, şaşırmıyorum artık bu saatten sonra dediklerine de, Mikael alışkanlığı oldu sanırım.
    Cool Story Mikael, serin hikaye sahiden. Üşüyoruz.
    Peki soruyorum, içinizde belli bir türü ilk farkettiğinden beri aynı istekle dinleyen o kadar çok kişi var mı? Benim bir zamanlar bilmediğim thrash grubu yoktu neredeyse, black metal de, melodeath de öyleydi, dinlemiyorum artık hiçbirini neredeyse, aramıyorum bile hatta. İnsanlar değişiyor işte, biz değişiyoruz, rakçı Serpil de değişiyor metalciler de. O’nunki de bir hevesmiş diyorum sadece belki benimki gibi. Yalnız sevmediği halde neden DM albümü kastı o kadar ondan şüpheliyim, yemezler. Mutlaka severek yaptı o albümleri, adam artık illa metal dünyasında sansasyonel şeyler yaratmak için böyle konuşuyor diye düşünüyorum. Gerçi nasıl bir müzisyen olduğunu hala tam çözemedim. “Davayı sattın” demek de saçma geliyor bana. Müziğine bir şey diyemiyorum zaten, epey dinledim death metal yaptığı dönemleri de zira.
    Tabii davayı satmayanlar da var, belki bu hareketleriyle de başkalarına örnek oluyordur ama. Aslanım.

    PasifAgresif’e de bir metal albüm daha bıraksaydın fena olmazdı ama, hiç.

  19. Bu tepki niye ben de anlayamadım. 38 yaşında adam, 20 yıldır müzik yapıyor ve sadece kendisiyle ilgili bi şeyler söylüyor, kızmaya, bozulmaya ne gerek var ki? Bir popçu metal dinliyorum dediğinde helal olsun be, adamsın falan diyoruz da, Mikael metal dinlemiyorum deyince neden kin kusuyoruz? Ben onun samimiyetine güveniyorum. Aynı demeci Deliverance’ın ardından da yapabilirdi.

    Swedish

    @Ahmet Saraçoğlu, Ahmetcim sunu soylemek isterim..aslinda bozulma vs yok bence milletin takildigi nokta roportajin 90 li yillardan beri death metal dinlemiyorum dendigi kisim
    Simdi arsivlerden tekrar bakiyorum adamin klasik olmus 4 albumu 90 li yillarda cikmis ve opeth ismi bu albumler ile duyulmus

    Yoksa artik rock yapmak istiyodur jazz blues olabilir bu mikael in tarzina kalmis her insan her yasta ayni hissiyatta olamaz tabi ama piyasayi biraz takip ediyoruz bu tarz degisimlerine gidenler yan proje ile yapiyorlar bu isleri

    Rotten Angel

    sanırım hayranları kızdıran temel sebep şu:

    Mikael şöyle dese ”Evet arkadaşlar. 15 senedir death metal yapıyorum. Bu türde gayet iyi albümler yaptım, artık progresif rock ile uğraşmak istiyorum” herkes eyvallah diyecek. Hatta eski Opeth müziğini öven açıklamalar yapsa, en death metalci opeth hayranı bile yelkenleri suya indirecek. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır hesabı.

    Ama mikael çıkıp ”x zamandır metal dinlemem, zaten y yapmayı sevmiyordum ama hayranlarım istedi, yaptığım z isimli albümünü dinlerken suratımı ekşiyor nasıl yapmışım ben bu albümü be, death metalde neymiş gelişime açık değil” vb. sözler söyleyince millet tepki gösteriyor doğal olarak. Sanki death metalci kan davalısı var adamın.

    Empati yapayım: mesela bende The Doors hayranıyım. En sevdiğim rock grubudur hatta. Ray manzarek çıkıp ”Jim morrison ile ne boktan şeyler yapmışım. Dinleyemiyorum bu albümleri” falan dese, sinirden kudururum.

  20. önder says:

    Mikael’in böyle düşüncelere sahip olduğunu biliyordum ama bu beni iyice yaraladı. Death Metal’e bu kadar kin dolmasının tek bir açıklaması var o da yaşlandığının bir göstergesi, ben herkesin kusursuz dediği o 70′lerin 80′lerin müziklerinden anlamazdım ve hala kulağım idrak edemez o zamanların müziği, Mikael Akerfeldt ve Opeth o zamanın müziklerini günümüz hamuruyla yoğurup benim için dinlenebilir bir müzik icra ediyorlardı ve bu benim için en üst nokta diyebilirim şimdiye kadarki yaşamım için. Ama sonradan böyle garip ve Mikael’in Kalitesine ve karakterine yakışmayan, başarısız açıklamalarında sebebini pek anlayamıyorum. Sen her işi doğru düzgün yapabilen örnek bir adamdım Mikael ama hep bir gariplik vardı sende, Sanırım onun tezahürünü müziğinde değilde sonradan açıklanamaz davranışlarında gördük. Yazıklar olsun..

  21. seyfo says:

    Bir metal müzik efsanesi sayılabilecek birinin ”aslında ben pek metal dinlemem” deyişi içimi acıttı be.

  22. cenkozmercan says:

    herife hem hak veriyorum hem de hafiften kıllanıyorum. yani ne isterse yapar adam herkese de bok yemek düşer de, kendi geçmişi ile, ve hatta daha ilk albümden beri, bu kadar kavga içindeyse demekki herşey para içinmiş algısı uyanıyor insanda.

  23. Osman says:

    Paul Masvidal, Daniel Gildenlöw, Ihsahn, hatta Varg Vikernes… Alışın artık bunlara, gayet normal bir olay bu. 40′ına gelince adamda “testestoron” olayı bitiyormuş demekki. 20 yıl sonra “ne pok dinliyomuş ılen biz” demeyeceğimizi nerden biliyorsun? Değişik insanlarız.

    cenk özmercan

    @Osman, “daha ilk albümden beri” diyenini ilk defa görüyorum ama.

    Rotten Angel

    @Osman, Slayer’a deli gibi saygı duymamın sebebi de bu.

    Nightwing

    @Osman, alıntı yapçaktım unutmuşum amk. sana cevabım altta :)

    Ugur

    @Osman, Daha önce paylaşmıştım linkini; Ihsahn’a soruyor eleman, “hangi grupları dnliyorsun” diye “metal dinlemiyorum artık, Radiohead’e sardım” diyordu.Dediğinde haklısın galiba.

  24. Nightwing says:

    haaaaa şimdi sen ihsahn ve varg vikernes dedin benim alanıma girdi konu. şimdi önce varg vikernesden başlayalım. burzumun yeni albümünü dinlemişsindir. ilginç bi albüm. evet sound olarak eski burzum ve black metal ögelerinden hayli uzak bi albüm. bu doğru. ama şu var burzum felsefe olarak burzumluğundan hiç bir şey kaybetmemiş. yani dinlerken gene kendini norveçin doğal ortamlarında gereksiz insanlardan uzak bir şekilde bulabiliyor ya da pagan öğretilerine eski büyü kitaplarına ilgi duyuyor halde bulabiliyorsun. gene burzum müziğinin büyüsüne kapılabiliyorsun. yani bu bakımdan burzum hiç bir şey kaybetmemiş. bilakis yeni sounduyla daha bile güçlenmiş diyebilirim.

    gelelim ihsahna. ihsahn ve emperor zamanında çok iyi işler yapmış hele hele in the nightside eclipse albümüyle ayakta alkışlayıp bana bile büyüksün usta dedirtmiştir. sonrasında ihsahn zamanla black metalden koptu (ki kopabilir buna bir şey demiyorum) ama saygı duyduğum bir hareket yaptı yeni müziğini ayrı bir projede icra edip emperoru zirvede bıraktı. şurada bu konu hakkında fikrimi özetleyen bi yazı var:

    http://www.pasifagresif.com/2012/05/ihsahndan-yeni-album/comment-page-1/#comment-65444

    bunlar doğal şeyler tabi. ama sen çıkıpta yıllardır ekmeğini yediğin death metal hakkında 90 ların başından beri dinlemiyorum dersen o zaman samimiyetsiz olursun saçmalık olursun. milletin haklı tepkisi de buna.

    Osman

    @Nightwing, dediklerinde haklısın ama Mikael Akerfeldt’ten, ilk albümünden beri progresif rock etkili death metal yapan birinden söz ediyoruz. Ben de şaşırıyorum ama niye yalan söylesin ki? Varg reiz gitarı bırakıp “zenci müziği, al biyerine sok” dediği zaman sen de şaşırmışındır. Bu açıklamanın üstüne 3 adet taşaklı black metal albümü de çıkarmıştır. Bence çok daha ilginç Varg olayı, ama Varg’ın üstüne çok gidilmiyor. Gidilmesine de son derece karşıyım, yanlış anlama yani. Neyse, Varg niye döndü “zenci müziği”ne? Çünkü o bir black metal efsanesi, bir akor basıp 15 dakka “ommmommmom” dese bile hapishanede yaptığı işlerden daha iyi bişeyler çıkçağına eminim. Ve konuyu bağlıyorum, demekki Mikael (ve yukarda bahsettiğim güzide kişiler) de yıllardır bunu yapıyormuş. Death metal sevmemesine rağmen death metal(imsi) icra etmek.

    Hem birisi “daha ilerletemiyeceğimi gördüm, bıraktım” diyorsa ben “90 ların başından beri dinlemiyorum”u gayet inandırıcı bulurum (hem ne varki çok cool, artistik bişey değil metal dinlememek). Zaten Opeth death metalden çok farklı birşey yapıyordu. Death metalin ekmeğini yeme gibi bi olay da yok ortada. Vargın zenci müziği hakkında dediklerini gözden geçirip bana bir cevap verirsen süper olacak. Sonuçta o da 90ların başından beri black metal dinlemiyor (darkthrone hariç).

    Not: Varg metal tarihinin en samimi kişiliğidir. Babam gibi görürüm, saygı duyarım. Response olaraktan paragraflarca black metal tarihi ve felsefesini anlatan yazılar istemiyorum.

    Nightwing

    @Osman, varg vikernesin o sözde açıklaması ”gitar zenci icadı çalmam” gibisinden bi şeydi. ama öyle bi açıklaması yok. hapishanede gitarsız dark ambient tarzı albümler yapmasının sebebi o açıklama değil hücreye gitar sokulmasının yasak olmasıydı. kaldı ki gitar zenci icadı değildir ispanyol icadıdır. varg gibi kitaplar çıkarmış felsefenin dibine vurmuş bi adamın bunu bilmemesi imaknsız. başkası tarafından uydurulmuş bi açıklama olduğu çok belli.

    bu arada opeth yıllardır death metalin ekmeğini yiyor derken şunu kastettim. prog rock etkilenimli death metal yani sonuçta progressive death metal dediğimiz türde ismi anılıyor opethin. sen yıllardır bunu yapıpta death metal dinlemiyom dersen tuhaf olur. ekmeğini yiyor derken o türde ismi anılma meselesi yani onu kastettim. opeth müziğiyle çok içli dışlı biri değilim ama az çok bi fikir sahibiyiz tabi.

    Osman

    @Nightwing, Varg konusunda yanlışsın dostum
    http://www.burzum.com/burzum/library/interviews/genocide/

    “Anyway, what matters is what they are today, not what they were. Right? (I agree! You shouldn`t be judged after your past. It is as you say. It is what they are today that matters. – ED!) Besides, listening to pop music isn`t any more “negroid” than listening to metal-music, so who cares if they do? After all, metal music, all rock `n roll, has its roots in negro-music. That is why I stopped playing metal-music in the first place.”

    Mikael’in death metal dinlememesi benim de garibimi gidiyor, ama yalan söylemesi için bir sebep yok sonuçta.

    onurtoptas

    @Osman, sıkı bi burzum ve burzum.org(burzum ve varg’in resmi sitesi) takipcisiyim, ordaki roportaj ve makalelerin cogunu da okumusumdur ve varg’in firsat buldukca uzerinde durdugu bi nokta var: “burzum.org disindaki tum siteler -ozellikle burzum.com- kimligimi karalamak icin baskalari tarafindan uydurulmustur, yazilanlarin benle ya da gercekle ilgisi yoktur. sitelerin kapanmasi icin hukuki islemi surduruyorum. bir tek burzum.org’da yaziyorum, baska bir hesabim ya da yazdigim site yoktur.”

    dolayisiyla burzum.com kaynak gosterilemez sanirsam.:)

    Osman

    @onurtoptas, ama o siteyi destekleyen bilgiler var, bu sefer burzum.org’dan alıntı yapıyorum. Soruya dikkat

    Question by Peter Vishnakov from St.-Petersburg, Russia:
    When You stopped playing metal-related music You explained that the reason was that metal music has its roots in negro music. That is why the last two Burzum albums were composed on synthesizer. But synthesizer was invented in St.-Petersburg, Russia by a Jew – Leo Termen in 1920. The first synthesizer was called “termenvox” (the voice of Termen). How would You comment this?

    Cevaba bakalım

    Comparing an instrument with a music culture is rather odd, I think. It is like comparing letters with languages. I can use Latin letters when I write Russian, and it will still be Russian, right? But if I write another language with Russian letters, it will not be Russian anyhow. See my point? “Eta nje harasjo pitch samnoga vodki!” (It is bad to drink so much vodka – ed.) or “Panjemaesh pa germanskamo?” (Do you understand German? – ed.) is still Russian, even if I use Latin letters! (Well, very poor Russian I guess, but You should be able to see my point). So if I use an instrument made by a Jew to play European music the music will still be European. Or for that sake: these answers are not American, even though I use an American invention – the PC – when I answer the question. Right?

    I am able to see the link between classical music and some metal music, but my main objection was and is really that the culture following in the footsteps of metal music is “Negro”. The “metal heads” tend to behave like a bunch of “White Niggers”, so to speak, with their sex, drugs and rock’n'roll culture.

    http://www.burzum.org/eng/library/2004_interview_bg.shtml

    Demekki Varg aslında metal müzik kültürünün “negro” olduğunu söylemek istemiş. Bu medya tarafından çarpıtılarak aktarılmış da olabilir. Mesala “metal negro müziğidir” gibi (bir kelime ne çok farkediyor). Kendisine sormak lazım. Bir de bir müddet sonra Varg’ın elektriksiz gitar kullanılmasına izin verildiğini burzum.org sitesinden okudum. “İyi etmişler de gitar vermişler” diyor adam, gitara izin vermeme gibi de olay var. Büyük ihtimalle yanlışım, bilgilendirme için saol :)

    Nightwing

    @Osman, @onurtoptas ın dediği gibi diğer sitelerde varg dayının ya olmayan açıklamaları yayınlanıyor ya da olan açıklaması bir hayli çarpıtılıyor. benimde demek istediğim buydu. yani burzumun resmi sitesinden olmayan açıklamarla gelme bana :) şaka bi yana ikinci linkte de kökeni blues olan ve bluesunda zencilerden çıktığı düşünülürse rock n roll kültüründeki ”sex drugs rock n roll” deyimine metalcilerin özenmesinden dem vuruyor anladığım kadarıyla. yani direk ”metal zenci müziğidir ben icra etmem” gibi bi şey yok ortada.

    neyse konu mikaelden gene burzuma sarktı. bi şeyi çözemicez galiba nightwing kaçar. (behlül terk :))

    Deniz

    @Osman, 90′lardan beri death metal dinlemiyordur, tamam o da kabul ama neden bloodbath mesela?

    Aeonian_Lich

    @Deniz, Mikael’in avukatı gibi oldum ama, adam “dinlemeyi sevmiyorum” dedi. Yapmayı seviyordur bence. Neticede alkış alıyorsun, takdir topluyorsun, para kazanıyorsun, deşarj oluyorsun, kendini geliştiriyorsun, sosyalleşiyorsun vs. Bir ton getirisi var müzik yapmanın. Adam evinde metal müzik dinlemiyordur, ama metal müzik icra etmekten de haz, zevk, tatmin duyuyordur. Olamaz mı yani?

    Osman

    @Aeonian_Lich, aynen katılıyorum, bir de grupta Blakkheim, Dan Swanö, Jonas Renkse (Mikael’in en yakın arkadaşı) gibi müzisyenlerin olması da önemli. Hepsi Mikael’e yakın insanlar sonuçta, olamaz mı?

  25. Echoes says:

    Bişey diycem. Ama öncelikle ciddiye alınmak ama kızılmamak istiyorum. Çünkü ben dinlerim , genelde okuduğum eleştriden de etkilenirim. -düşüncemi tam tersi değiştirebilir, düzgün yazılmışsa.- – O yüzden bu sitedeyim ya.-

    Bana göre Mikael’in asıl hatası ,” kariyerim = Opeth ” gibi bir bakış açısına sahi olması. İnsanlar onu asıl oradan tanıdığı ve tanıyacağı için , sürekli Opeth’i düzenliyor , değiştiriyor.

    O yüzden Storm Corrosion’da… Ya aslında çok acayip yerlere bağlıycaktım , sonunu getiricektim ama ben kendimi de anlamıyorum ki.

    Aeonian_Lich

    @Echoes, Opeth farklılığıyla kendini kabul ettirmiş bir “death metal grubu” olarak yıllarca ürünler sundu. Damnation ve Heritage dışında da progresif death metal kimliğini korudu. Damnation bence son derece karanlık, ve sound olarak olmasa da his olarak metal türüne “yakışan” bir albümdü. Heritage ise, “bakın ben bunlardan etkilendim, armonik olsun kurgusal olsun. Yani “metal soundu” kullanmasaydım, şu tarz bişeyler yapabilirdim” mesajı verdiği, ruhunu en çok besleeyn tarz olan 70′ler prog rock’ı tarzı bir albümdü. Bence iki albüm de kabul edilebilir şeyler. Lakin kendisi metal müzik yapmaya devam etmeyecekse, bundan sonra OPETH’i burada bırakmalı bence. Zira 30 yıl sonra bir genç, Opeth isimli bir grubu keşfetmek istediğinde, kaba hatlarını tahmin edebileceği bir diskografiyi görmek ister bence.

    Lakin şu “death metal dinlememesi” olayı çok büyütülüyor. Metal müzik %70 sound olayından başka birşey değildir. Tamam rock ve metali ayıran birçok şey var, ama yani hiç gerek yok metal müzik üretebilmek için sürekli metal dinlemeye, ben mesela bu günden sonra hiç kritik okumasam da kritik yazabilirim senelerce. Ha evet okursam daha iyi olur belki, ama okumamanın da kritiklerin “farklı” olmasına yol açabilitesi var. Ya da klasik müzik kritikleri okuyup da metal kritiği de yapabilirim, belli terimleri double cross’u bilmemneyi öğrendikten sonra sorun olmaz. Çok belli yeni türler, acayip dumur edici gruplar çıkmadıkça zaten yordanabilir bir evrim geçiren ve belli dinamikleri sabit kalan bir tür metal müzik. Bana da mesela, korku filmlerinde rock müzik yerine Dimmu, Immortal, Cradle çalsa daha süper olur gibi gelirdi küçükken. Zira zombiler, yaratıklar görürken Bryan Adams tarzı müzikleri yakıştıramazdım. Ama artık daha esnek bakıyorum bu işlere. Tenyalar bağırmasak da yaşıyolar, yapacak bişey yok. :D

    saw you drown

    @Aeonian_Lich, ”Metal müzik %70 sound olayından başka birşey değildir.”

    Hocam teknik müzik bilgim pek olmasa da bana iddialı bir laf gibi geldi bu cümle. Biraz anlatır mısın? Nasıl yani, neye göre %70 sound’tan ibaret değil?

    Özgür Durakoğulları

    @saw you drown, %30 bile, dünyadaki genel müzik teorilerinin dışında olan bişey için çok büyük bi rakam bence, az bile söylemişim. :) Şöyle diyim, aksiyon filmlerinin de geneli drama’dan beslenir mesela, 1 saatlik bir filmin 30 dakikasından çoğu genelde drama olur. Ya da korku kitaplarının/filmlerinin %50′si bile salt korku olamaz. Armoni keşfi ve teorik inovasyon bakımından, metal müziğin de olayı budur bence. İddialı bi laf olabilir belki, ama neticede sadece beni bağlayan bi laf. :)

    saw you drown

    @Özgür Durakoğulları, Armoni progressive metalde gayet bulunan birşey. Bence armoni ile sınırlandırmamalı:)

    saw you drown

    @saw you drown,
    Hocam yanlış anlama ama kimse bana bu şarkı ve benzeri vs. %70 sound olayından ibaret olduğuna inandıramaz:)
    http://www.youtube.com/watch?v=CaQpC4HuJ5M
    veya,
    http://www.youtube.com/watch?v=9-fOpoLtj7U
    bu olabilir.

    Özgür Durakoğulları

    @saw you drown, Paragrafın devamında ne kastettiğim çıkartılabilir gibi geldi bana, yani fotograf makinesinden video kameraya evrilen icatların bile sonra geleni öncekinle aşırı alakalıyken, metal müziğin sound dışında müzik teorilerine çok acayip benzersiz şeyler katması fikri pek kafama yatmıyor. Öyle klasik müzik armonileri, melodileri var ki; iki distortion ekle değme black metal bestelerine taş çıkartır. O iki distortion da sound işte. Cynic ve Dream Theater’a gelene kadar ne fucion grupları çıkar. Ha birini öbüründen aşağı görmem, ama gökten zembille inmedi bu gruplar, onu demeye çalışıyorum.

    saw you drown

    @Özgür Durakoğulları, Ne demek istediğini şimdi anladım. Metal müziğin doğasında varolan distortion olayı ile ilgili diyorsun sound olayı. Metal bestelerine taş çıkartır dediğin de şunun gibi mesela:)
    http://www.youtube.com/watch?v=YzOF9w8kG-c

  26. Utku says:

    opeth konusunda bile burzum tartışılıyor.ya sabır

    Jester

    @Utku, Adam tek başına tüm metal dünyasının hakimi, Metallica bile önünde duramıyor.

    Osman

    @Utku,

    -sinir metalci mod on-
    sen Camel tartışıyon amaaaa!!!
    -sinir metalci mod off-

  27. Utku says:

    @Osman, Camel ile opeth arasında direk bir bağ var. O tartışılabilir ama burzum konudan tamamı ile alakasız. %0,1 bile alakası yok konuyla.

    bu arada camel’ın adını duymaktan yakında kusacağım. lütfen bahsetmeyelim.

    Osman

    @Utku, Camel adını duymaktan kusacakmış, pardon ama ben Opeth’i her gördüğüm yerde “Camel’ı kopyalamaktan başka bişey yapmadılar” diyenlerden biri değilim. Ve evet, Burzum ve Opethin arasındaki benzerlik, Camel ile arada olan benzerlikten çok daha fazladır. Opeth ilk iki albümünde Burzum’a benzer olarak çiğ gitarlar, melankoli, İskandinav folk müziği etkisi, İskandinaz melodileri, black metal vokalleri, akustik gitar, amatörlük, tam olmamamışlık (Mikael’in sevmeyip de Varg’ın sevdiği olay), bulundurmaktadır. Fakat Camel ile karşılaştırınca sadece benzer olan bir melankoli ve akustik gitar kullanımıdır, ki bu da rock gruplarının yarısının kullandığı şeylerdir. Klavye kullanımı bile alakasızdır. Şimdi, söyle bakalım, Camel ile Opeth arasında nerden bağ kuruyorsun.

    Rotten Angel

    Bence Opeth ile Burzum arasındaki en büyük benzerlik, ikisininde ortalığı karıştırma ihtimali yüksek gruplar olması.

  28. Korhan Tok says:

    Nasıl beddualar edip nasıl kötü bir enerji yaydıysak artık buradan, Opeth’in St. Paul konseri öncesinde tur otobüsüne kafasını çarpmış Mikael. 8 dikiş atmışlar. Baya açılmış kabak gibi.

    Geçmiş olsun Mikael kardeş.

  29. kavanozkafa says:

    Akel kaza yapmış sanırsam büyük geçmiş olsun

  30. caglardurmaz says:

    Bence death metal çarptı adamı laflarından sonra http://www.metalhammer.co.uk/news/opeth-accident-band-statement/

  31. ulan adam hakkında o kadar konuşuldu, kaza yapmışlar amerikada : “Hi guys! I’m writing from beyond the grave. Seriously, I was not in a car crash and I haven’t broken my arm. All that happened is I hit my head in mastodons tour bus as I was getting a new pair of (red) underwear out from my suitcase. Wish the story was more rock and roll, believe me. Anyways I split my head open down to the skullbone and had to be taken to the emergency. They gave me a bunch of shots in the wound, cleaned me up and stapled my head shut with 8 metal staples. Head is sore and if I smile it feels like the wound is gonna burst open again, but I’ll be on stage by tomorrow again. I feel extremely disappointed that we couldn’t play at the myth in Minneapolis, but paramedics told me I couldn’t. We will reschedule the show for our next trip to the USA. So all rumors of me being in a car crash are false. I did crash my head into a car though, well…a bus really. Sorry for disappointing our fans in Minneapolis but I hope you understand. See you next time. Best. Mikael” http://www.facebook.com/Opeth

  32. Utku says:

    mikael morbid angelin son albumunu (illud divimum insanus) dinleyip begendigini hatta yeni bateristi canavar gibi oldugunu soylemisti. 1 sene olmadi bunu soyleyeli, ve simdi bu roportaji aklima geldi bu basliga yazdim. demek ki neymis mikael’in yalani yatsiya kadar yanarmis

    === konu kapanmistir =====

    saw you drown

    @Utku, Heritage”da duyduğunuz türde şeyleri dinlemeyi hep ”daha çok” sevdim.”“Orchid“i yaptığımız zamanlarda bile metal dinlemeyi bırakmış ”sayılırdım.”

    Biz insanlar da nedense algılama yetersizliği var.Gazeteciler gibi bir kelimeyi alıp ona göre acımasızca eleştirebiliyoruz.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.