# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MEGADETH – That One Night: Live in Buenos Aires DVD
| 13.04.2012

Arjantin’de mega kasırga.

2004 senesi thrash metalin en önemli gruplarından Megadeth’in kariyeri açısından önemli bir dönüm noktasıydı. Aslında Dave Mustaine için bir dönüm noktasıydı desek daha doğru olur. 2002 yılında Dave Mustaine kolundaki medikal problemler nedeniyle gitar çalamadığı için grubu dağıttığını ilan etmişti. Bu noktaya gelinmesindeki spekülasyonları saymaya başlarsam, konudan baya uzaklaşmış olurum. Resmi açıklamaya inanarak devam edersek, 2004 yılı içersinde Mustaine tekrar gitar çalmaya başladığını, hatta kendini yeniden gitar öğreniyormuş gibi hissettiğini belirterek sevenlerini tekrar heyecanlandırmıştı. Yeni parçalar üzerinde çalıştığını, bu çalışmaları bir solo albüm üzerinde toplayabileceğinden bahsetmişti. Fakat plak firması Sanctuary ile yapılan anlaşmalar gereği Megadeth ismi altında bir stüdyo albüm çıkarması gerektiği için, bu çalışmaları 2004 yılının son çeyreğinde, Megadeth ismi altında, “The System Has Failed” ismiyle yayınladı.

Bu çalışma Mustaine’in solo albümüdür desek çok da yanlış yapmayız. Nitekim albümde çalan diğer müzisyenler sadece stüdyo için seçilmiş isimlerdi. Ardından Eidolon isimli gruptan Drover kardeşler ve Iced Earth ile çalışmış Basçı James MacDonough düzenlenecek turne için Mustaine tarafından Megadeth’e seçilmişlerdi. “The System Has Failed” albümü ve ardından düzenlenen “Blackmail the Universe World Tour” turnesinin başarılı olması, Megadeth hayranlarının da etkisiyle Mustaine’in yoluna solo albümler yerine Megadeth ismiyle devam etmesinde etkili oldu.

Konumuz olan “That One Night: Live in Buenos Aires” konseri de, bu sıralarda Arjantin’de düzenlenen Pepsi Music Rock Festival kapsamında, 9 Ekim 2005 tarihinde kaydedilmişti. Estadio Obras Sanitarias stadında yaklaşık 5000 kişiye kapalı gişe çalınan konseri içeren DVD, 2007 senesinde müzik marketteki raflarda boy gösterdi.

Tek DVD olarak piyasaya sürülen kaydın bulunduğu DVD kapağı gayet şık tasarlanmış. Beyaz gömleğiyle yüzü gözükmeyen Mustaine, dağılmış kızılımsı sarı saçları ile kapakta boy gösteriyor. Alt kısımdada Arjantinli müzikseverler, bazıları dokunmak için elini uzatmış, bazılarıda metal işareti yaparak fonu tamamlıyorlar. Megadeth ve Mustaine için Latin Amerika ülkelerinde, özellikle de Arjantin’de verdiği konserlerin yeri hep ayrı olmuştur. Arjantinli hayranlar Megadeth konserlerinde biletleri günler öncesinden tüketir, konserlerde de oldukça coşkulu bir şekilde gruba eşlik ederler.

DVD’yi player’ımıza taktığımızda “Play Concert”, “Song Selection”, “Special Feature”, “Audio Selection” isimlerinin yer aldığı DVD menüsü bize merhaba diyor. Menüde arkada konserden enstantaneler, kesitler yer almakta. “Play Concert”a tıklayıp konsere girdiğimizde, grup üyelerinin kaldığı mekanlardan çıkıp coşkulu Arjantinli hayranlar arasından konsere gitmek üzere limuzinlerine bindiğini görüyoruz. Diğer grup elemanlarının görüntüleri ilgimi çekmese de Mustaine’in kirli sakallı ve gözlüklü imajıyla demeçleri ilgi çekici. Özellikle yolda durup yol kenarında bağdaş kurup konvoydaki takipçilere kısa bir unplugged şovu, jesti güzel bir ayrıntı. Konser arasındaki şarkı geçişlerindede arada bu mekandan görüntüler karşımıza geldiğini belirtmek isterim.

Jet hızıyla geçen; tadı damağımızda kalan bu kısa intro sonrası grup sahnede yerini alıyor, Blackmail the Universe ile konsere giriş yapıyor. Gayet başarılı seçilmiş bir giriş şarkısı. Şarkının başlaması ile Arjantinli hayranların arka sarılardan ön sıralara doğru coşkulu akışını gözlemleyebiliyoruz.

17 şarkının çalındığı konser kaydında şarkı seçimleri çok yerinde. Kick the Chair, I’ll Be There gibi son dönem şarkıları çok başarılı icra edilmiş. Konserden ağızda sağlam tatlar bırakanlar; özellikle Coming Home ve I’ll Be There’deki duygusal anlar, Trust’ta Arjantinli hayranlara yapılan jest, Symphony of Destruction’da seyircinin müthiş coşkusu, ve muhteşem final Holy Wars,sayabileceğimiz birkaç satır başı.

Grup performansı olarak bakarsak, gitarist Glen Drover vasatın altında bir performansa imza atmış. Yeteneği elverdiği ölçüde, sıcak havadaki deri kıyafetleri içerisinde sert imaj yaratma çabaları da bunu değiştirememiş. Basçı James MacDonough, tur elemanı olarak, sahnede görüntü olarak, konu elemanı olmaktan öteye geçemeyen bir diğer eleman, ama üstüne düşen görevi yerine getirmiş. Gayet temiz çalıyor. Davulcu Shawn Drover ihtişamlı davul seti arkasında, etrafındaki hava üfleyen fanlarla beraber Mustaine’den sonra en etkili pozisyonda gözüküyor. Çok üst düzey performansa imza atmasa da iyi sayılabilecek bir performansla konseri tamamlamış. Zaten grupla en uzun süre çalışma fırsatı bulması da bunun sonucu sayılabilir.

Gelelim Mustaine’e… Grubun herşeyi Mustaine, konseri tek başına alıp götürüyor. Kirli sakalı , beyaz gömleği ile yaşlı kurt imajına bürünen Mustaine, kusursuz performansı ile Arjantinli hayranlara unutulmaz bir gece yaşatmış. V gitarının perdeleri üzerinde parmaklarının dansını yakından izleyebiliyoruz. Vokal performansı olarak da ergenimsi/kendine has olan sesini tüm inceliğiyle kullanmış. Buna en iyi örnek olarak I’ll Be There’i verebiliriz. Sahnede ise bildiğimiz şekilde fazla konuşmayan, fakat Holy Wars gibi bol solo içeren şarkılarda hırçın, headbang’vari hareketlerini sıkça görebiliyoruz.

DVD’nin teknik özelliklerine bakacak olursak, audio olarak 3 seçenek karşımıza çıkmakta, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1, Dolby Digital 2.1. Özelllikle 5+1 ses sistemlerinde konser heyecanına daha da ortak olabiliyoruz.

Video olarak geniş ekran 1.78.1 çözünürlüğünde. 16:9 geniş ekrandan izlemenin keyfini yaşamak çok güzel. Yeterli sayıda kamera ile çekim yapılmış. Seyirciler üzerinde dolanan hareketli kamera, karşıdan, perspektiften çekim yapan kameranın açısı çok iyi seçilmiş.

Sahne dekoru gayet sade hazırlanmış. Işıklandırmanın gözü yormadığını belirtmeliyim. Sahneye kurulan dev ekrandan konserin görüntülerinin verilmesi guzel bir dekor olarak göze çarpmakta. Sahne ortasından seyircilere arasına doğru uzanan koridorda, seyircilerle sıcak temas sağlanması amacını fazlasıyla yerine getirmiş.

Bonus ekstra içerik olarak karşımıza fazla bir seçenek çıkmıyor. Symphony of Destruction’ın alternatif mikslenmiş versiyonu haricinde seçeneğimiz malesef yok.

Artıları:
- Dave Mustaine’in mükemmel performansı.
- Başarılı görüntü ve ses kalitesi.
- Arjantinli seyircilerin coşkulu performansı.

Eksileri:
- Glen Drover’ın vasatın altı performansı.
- Konser öncesi sonrası vs gibi ekstra içerik eksikliği.

Sonuç:
Thrash/heavy metal virtüözü Dave Mustaine’in üstün performansı her şeyin üzerinde. Sahnedeki duruşu, imajı ile yaşayan efsanenin canlı performansını, Holy Wars’u, Hangar 18′i, Peace Sells’i icrasını her metal severin en azından bir kez izlemesi gerekir. Megadeth hayranlarınınsa, Kick the Chair, Set the World Afire, Coming Home, I’ll Be There gibi parçaları canlı olarak izleme fırsatı bulabilecekleri nadir bir yapım olması nedeniyle kaçırmamaları gerek.

Barış DALGIÇ

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.29/10, Toplam oy: 49)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2007
Şirket
Image Entertainment
Kadro
Dave Mustaine: Gitar, vokal
Glen Drover: Gitar
James MacDonough: Bas
Shawn Drover - Davul
Şarkılar
01 - "Blackmail the Universe"
02 - "Set the World Afire"
03 - "Wake Up Dead"
04 - "In My Darkest Hour"
05 - "She-Wolf"
06 - "Reckoning Day"
07 - "À Tout le Monde"
08 - "Hangar 18 / Return to Hangar"
09 - "I'll Be There"
10 - "Tornado of Souls"
11 - "Trust"
12 - "Something That I'm Not"
13 - "Kick the Chair"
14 - "Coming Home"
15 - "Symphony of Destruction"
16 - "Peace Sells"
17 - "Holy Wars" / Silent Scorn (teypten)"
  Yorum alanı

“MEGADETH – That One Night: Live in Buenos Aires DVD” yazısına 3 yorum var

  1. ozan akis says:

    “Symphony of Destruction’daki efsanevi performans ve muhteşem seyirci katılımı.”

  2. Zeynel says:

    Rude Awakening’i buna tercih ederim.

  3. beylerbeyi says:

    konseri dün indirdim tekrardan izledim. glen drover ve shawn droven ın felaket kötü performanslarının yanında dave, seyirciyle adeta devleşmiş. avrupa seyircisinden farklı olarak güney amerika seyircisi çok daha tutkulu ve coskulu oluyor. o gece orda olmak isterdim gercekten.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.