# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STAM1NA – Nocebo
| 10.03.2012

Kafa göz yarmaya geldik!

Büyük bir sabırsızlıkla beklediğim, Stam1na’nın son ve 5. albümü olan “Nocebo” 8 Şubat tarihinde piyasaya sürüldü. Aynı günün akşamında ise mutfakta yemek yaparken albümü heyecanla dinlemeye koyuldum. Heyecanımın tüm albüm boyunca aynı kaldığını söyleyemeyeceğim. Aslında ilk parça olan Pirunpaska’dan (Şeytan Boku) sonra iyiden bir hayal kırıklığına uğradım. Çocukların alfabeyi kolay öğrenmesi için yapılmış gibi duruyor. Neyse ki albümün devamına doğru yüzüm gülmeye başladı.

Stam1na, Finlandiya’nın bağrından kopup gelme çok başarılı bir heavy metal grubu. Lakin grubun progresif metal olduğunu söyleyenler de yok değil. Hatta azımsanmayacak kadar çoklar. Dinleyiniz ve kendi kararınız veriniz diyorum bu noktada. Şüphesiz ki çok kendilerine has bir tarzları var. Tüm parçalarını Fince olarak seslendiriyorlar. Gün geçtikçe daha da ünlenen Stam1na, 4. ve en başarılı albümleri olan “Viimeinen Atlantis” (Son Atlantis)’i çıkardıklarında müzik listelerinde ilk sırayı aldı. Evet, bu demek oluyor ki Him, Children of Bodom, Insomnium, Amoral gibi tanınmış Fin gruplarını solladılar.

2011 yılında ise Finnish Metal Expo festivali dahilinde düzenlenen Finnish Metal Awards’da yılın en iyi grubu ödülünü gözlerimin önünde aldılar. Kazanmasını istediğim grup olduğundan ötürü pek bir memnuniyet duydum. Grup üyelerinin über sevimliliği de cabası. Bu seneki ödüllerden nasiplenemediler ama seneye süper bir albüm ile çıkacaklarına ve ödülleri süpüreceklerine olan inancım tam.

Özellikle Likainen Parketti (Kirli Parke) isimli parçalarına çektikleri klip ile en sevimli şiddet icra eden insanları barındıran grup olarak aklımıza kazındılar. Bu klibi izledikten sonra her “Stam1na” dendiğinde etrafta uçan burunlar, kanlı suratlar görmek işten bile değil. Ne yalan söyleyeyim, ben konserlerine gitmeye korkuyorum büyük bir kavga arasında kaynayacağım diye.

Klibe gelince o da şöyle bir şey:

Albüme dönecek olursak, ne yazık ki “Viimeinen Atlantis” albümünden sonra çok sönük kalan bir albüm olmuş bu. Benim için en etkileyici parçası ise Tavastia Palamaan (Tavastia’yı yakalım).

İlk dinlediğimde “Acaba sözleri yanlış mı anlıyorum?” diye düşündüm. Sonra albüm kapağından isimlere baktım ve gördüm ki gerçekten de doğru duymuşum. Zira bahsi geçen “Tavastia” isimli yer Helsinki’nin en meşhur mekanlarından biri. Öyle ki Stratavarious da içinde olmak üzere pek çok büyük isim burada konser vermekte. Gel gör ki Stam1na burayı yakmaya karar vermiş. Sözlerini tam olarak çevirebilecek Fince’ye sahip olduğumda, neden yakmaya karar verdiklerini de yazabilirim.

Nil Deniz ÇİDANLI (aka Nilla)

Fotoğraflar: Lara Cappelli (25 Şubat 2012, Rockin Hood, Salo)

5,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.38/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Sakara Records
Kadro
Antti "Hyrde" Hyyrynen: Vokal, ritim gitar
Teppo "Kake" Velin: Davul
Pekka "Pexi" Olkkonen: Solo gitar
Kai-Pekka "Kaikka" Kangasmäki: Bas
Emil Lähteenmäki: Klavye
Şarkılar
1. Pirunpaska
2. Valtiaan Uudet Vaateet
3. Tavastia Palamaan!
4. Puolikas Ihminen
5. Aivohalvaus
6. Rabies
7. Lepositeet
8. Nomad
9. Ei Encorea
10. Arveton On Arvoton
  Yorum alanı

“STAM1NA – Nocebo” yazısına 2 yorum var

  1. Yazıdaki ilk klip değişikmiş. Ben davulcu olsam, vokalistimin çıplak poposuna bakarak çalmak istemem. Gerçi bizim grupta da bazen Batu mecburen… Neyse işte.

    Batuhan Bekmen

    @Ahmet Saraçoğlu, Sahne performansı adına çektiklerimin haddi hesabı yok.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.