# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MAKALE: METALLICA – Dile Kolay Tam 30 Yıl
| 03.01.2012

1981′den beri.

Sanırım 2003 Mayıs’tı. 8. sınıf bitmek üzere falan. Bir öğlen One‘ın klibini seyrettim ve oracıkta ergen aklımı kaybedecektim; o nasıl bir şarkı, o nasıl bir performans klibi ve o şarkıyı söyleyen adam nasıl bir karizmaya sahipti? Üzerinden neredeyse 9 yıl geçti; ama ben hala şarkı söylerken ve gitar çalarken öyle devleşen birini görmedim şu dünyada.

Metallica’yla tanışmam öyle başladı. O zamanlar 56k modem olduğu için öyle internete filan giremiyoruz, girsek de şarkı indirmek hayal. O yüzden korsan CD’ler alırdık, bir gün Metallica’nın bütün albümlerinin olduğu bir CD’ye denk geldim ve hemen aldım Lars‘ın kulağı çınlasın. Sonrası malûm. Ben büyürken arkada çalan fon müziği, şimdiye kadar en sevdiğim dersin adı.

Ben 9 yıl diyorum; ama 30 yıldır takip edenler var. Yani en başından beri. Çoluğa çocuğa karışmış adamlar, siyahları çekip hâlâ imza için sıraya giriyorlar. Belki de bu 30. yıl kutlamaları, Metallica için ne kadar anlamlıysa onlar için de o kadar anlamlıydı. Fillmore‘a o 4 gece boyunca gelenler, dünyanın en şanslı insanlarıydı. Düşünsenize siz okula veya işe giderken, adam orada To Live is to Die‘ı ilk defa canlı dinledi. Adaletin bu mu dünya?

Metallica, Fillmore‘u 4 gün 4 gece kapatıp, hayranlarına 5 kuruş ödetmeden sadece 1.000 kişiyle birlikte çok samimi konserlere imza attı. Ve aynı zamanda dünyanın şimdiye kadar gördüğü en iyi setlisti hazırladı, tartışmasız. Fakat bu 4 geceyi bu kadar özel yapan elbette sadece setlist değildi.

Her şeyden önce daha önce çalmadıkları şarkıları (Carpie Diem Baby, To Live is to Die) çaldılar. Ve The Four Horsemen ile No Remorse’un full versiyonlarını çaldılar. Don’t Judas Me gibi ters köşeye yatıran cover’lar da vardı tabii ki.

Sonra Hate Train, Hell and Back, Just a Bullet Away, Rebel of Babylon isimli dört yeni şarkı çaldılar. Bunlar “Death Magnetic“e giremeyen şarkılar ki hepsi Cyanide‘dan daha iyi, hangi akıllı(lar) bunları albüme koymadı anlamış değilim. Özellikle Rebel of Babylon, albümde olsa “Death Magnetic”in en iyilerinden biri olurdu tartışmasız. Şu an bu dört şarkı “Beyond Magnetic” ismiyle EP olarak çıktı. İşin komik kısmı EP’nin ham miksi “Death Magnetic”in miksinden daha iyi.

Ve en önemlisi tabii ki konuk isimler. Metallica yıllardır cover’ladıkları şarkıları bu sefer asıl sahiplerine söyletti, onlarla birlikte çaldı. İlk akla gelenler: Diamond Head, Biff Byford, Lou Reed, Rob Halford, Black Sabbath… Benim asıl şaşırdığım isim ise orijinal kadrosuyla gelen Mercyful Fate‘di. Üstelik bu, King Diamond’ın kalp ameliyatından sonraki ilk konseri oldu.  James’in, One’ın ilk yarısını Apocalyptica ile birlikte çıplak sesi ile söylemesi, daha sonra grubun katılması, tüyleri diken diken eden iki performanstan biriydi. Diğeri ise Marianne Faithfull‘un The Memory Remains‘e eşlik etmesi.

Bunlar Metallica’nın standardı hiç kuşkusuz. Fakat Metallica’nın ne kadar büyük bir grup olduğunu gösteren şey tevazusu ve geçmişine sahip çıkması olmuştur hep. Ölümsüz Cliff Burton‘ın babası Ray Burton‘ın ilk konserdeki konuşması çok güzel bir andı mesela. Ya da -her ne kadar James şakasına ”İki basçı, en kötü kabusum” dese de- Jason Newstead‘in 4 gün boyunca çoğu şarkıya eşlik etmesi. Dave Mustaine‘in son gün gelmesi beklenen bir şeydi; ama ikinci gün Armored Saint‘in davet edilmesi beklenmedik bir sürprizdi. Sanki Metallica, Armored Saint‘in altında çıktığı günleri de hatırlıyordu, dünyanın en büyük grubu olmasına rağmen.

İşte böyle, benim diyebileceğim tek şey: Teşekkürler. Dedikleri gibi bu daha ”İlk 30. yıl”dı.

Serkan SÜRER

Orijinal metin: Ankastorm.

Albümün okur notu: 12345678910 (8.41/10, Toplam oy: 58)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
Şirket
Şarkılar
Web
  Yorum alanı

“MAKALE: METALLICA – Dile Kolay Tam 30 Yıl” yazısına 12 yorum var

  1. caglardurmaz says:

    O kadar şarkı çalındı bir Frayed Ends Of Sanity eksik ne zaman canlı çalınacak acaba bu şarkı

    ankastorm

    @caglardurmaz, ben de bir escape bekliyorum yıllardır ama neye saklıyorlar anlamadım.

    caglardurmaz

    @ankastorm, escape de aynı kaderi paylaşıyo ,doğru

    Berker İlhan

    @ankastorm, Evet evet ve evet ya ! Abi hastasıyım escapein ama yok yani

    Daje

    @ankastorm, Hay yaşa.

    cenközmercan

    @caglardurmaz, aynı beklentideyim…

  2. Shamed says:

    80′e kadar çalmayı planlıyo galiba dayılar.

  3. Erşah says:

    Bunlar ölmesin, dağılmasın, sürekli devam etsinler, kötü mü olur ?

  4. Oğuz says:

    2011 0′ı sil 11-2 elde var *9*
    9 yıl öncesi 2003 st anger albümü 2+3 eder *5*
    metallicanın 5. albümü 1991de (9+9)-(1+1) bu da *16*
    9+5+16 30 yapar ve metallicanın 30 yılı kutlu olsun

    Rotten Angel

    @Oğuz, baydı artık. daha yaratıcı olmak lazım : )

    oğuz

    @Rotten Angel, bence baya yaratıcı o sayıları toplayıp çıkarıp 30u bulmak integral çözmekten daha zor ayrıca megadeth için de ilginç hesplarım var ama önerini dikkate alacağım

  5. ratehate says:

    1991 yılından beri dinlediğim tek müzik grubu. Sonrasında bir çoğu geldi geçti ama malesef kalıcı veya iz bırakmış olamadı. Böyle kalmaya da devam edecekler. 1995 yılında eskiden metal dinleyen bir akraba büyüğümüzün ” geçer geçer bırakır” dediği ben 2020 ye ilerlerken hala buralardayım, ve böyle olmaya devam edecek…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.