# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CONQUEST – IV
| 09.01.2012

Aynı tas.

Kilim motifli gruplarıyla tanıdığımız, daha ziyade duygusal ve vatansever gençlerin cirit attığı, ya da en azından dış pazara açılabildiği soğuk ülke Ukrayna’dan bir misafirimiz var bugün. 15 yıllık power metal grubu CONQUEST, son albümü “IV”u 2011′in son haftasında piyasaya sürdü ve şimdi de sayfalarımıza konuk oluyor.

CONQUEST’i tesadüf eseri, adını daha önce hiç duymadığım birtakım power metal gruplarının YouTube’da nasıl olup da 100.000′lerce kez dinlenmiş olduklarına şaşırdığım bir videodan videoya atlama seansı sırasında bulmuştum. Başta çok bir olaylarını göremediğim ve dinlenme sayılarına bakıp “nasıl oluyor da” türevi hislerle yaklaştığım grup, Frozen Sky parçalarının melodisiyle beni can evimden vurmuş, neden bilmem, o melodiyi beynimin hiç unutulmayacaklar köşesine kazımama neden olmuştu.

Frozen Sky, melodisi dışında öyle ahım şahım bir olay barındırmasa da, kalıplarını kırması adına bir şeyler yapması gerektiğini uzun zamandır düşündüğüm power metalin macerasız takılan stabil dünyası içinde, kabul edilebilir, orta karar bir şarkıydı. Ama ben bu melodiyi sevmiştim bir kere, bu sebeple de CONQUEST yeni bir şeyler yapsa da dinlesem, hakikaten keşfedilesi bir oluşum mu, yoksa HELLOWEEN ve STRATOVARIUS klonlarından meydana gelmiş binlerce gruptan oluşan vasat power metal deryasında kaybolacak bir başka grup mu, bileyim istiyordum.

Artık biliyorum.

W. Angel adlı gitaristin solo projesi olan CONQUEST, son albümüyle… Ya da şöyle diyeyim. W. Angel adlı arkadaş, bu son albümde bir gaza gelmiş. Bir kere albümün ve gruba dair görsellerin tepesinde, önceki albümlerden farklı olarak “W. Angel’s” yazıyor. Yani bir nevi “Tobias Sammet’s AVANTASIA” durumu. En azından burada bir grup fotoğrafına rastlıyoruz. Bunun haricinde W. Angel albümdeki vokalleri de üstlenmiş. Keşke üstlenmeseymiş demek zorundayım, çünkü bazı yerlerde sesi o kadar sona dayanıyor ve o son dediğim yer o kadar etkileyici olmayan bir yer ki, koskoca Ukrayna’da gerçek bir vokalist mi bulamadın, yoksa daha bir devleşeyim, hem vokal hem gitar çalayım diye mi bu yola gittin diye insanın sorası geliyor. Tamam, belli bir sesi var elbet, can çekişen bir durum yok ortada; lâkin power metal türü içerisindeki gerçek vokalistlerin neler yapabildiğini bilince, CONQUEST’teki vokaller, etkileyici olmayı bırakın, “ah be abicim” durumunda seyrediyor.

Diğer kısımlara bakarsak, albümde “W. Angel’s CONQUEST” türü bir şahlanmayı “niye ki?” diye karşılayacak türde bir “normallik” var. W. Angel abinin olayı ne iyi vokal yapmak, ne de akıl almaz sololar atmak. Tamam iyi solo atıyor, ama alemde iyi solo atan gitaristten bol bir şey yok be arkadaşım. E o zaman bakabileceğimiz tek yer besteler oluyor ki, onlar da bildiğin düz power metal. Bu şekilde bir sunumdan benim anladığım, bu W. Angel abinin öne çıkan bir ekstra yeteneği olmayan, herhangi bir metal müzisyeni olduğu. Orada burada güzel rifler, hoş düzenlemeler var elbet, ancak genele bakıldığında albümün akılda kalıcılık ve uzun dinlenebilirlik adına çok bir şey barındırmıyor oluşuyla yüzleşmek zorunda kalıyorsunuz.

Şarkılara bakınca, bugüne dek sayısız grubun sayısız albümündeki sayısız şarkıdan ne duyduysak, aynıları “IV”da da mevcut. Akla kazınmayan gitar ve vokal melodileri, tabada dubada dövülen kroslar, klavye destekli düz power chord’lar, vesaire. Böyle bakınca, death metalde de, thrash metalde de, doom metalde de stereotipler ortamın büyük çoğunluğu kaplıyor. Bu yüzden power metali değişmemekle, risk almamakla suçlamak belki haksızlık. Ancak power metal, farklı bir şeyler yapma adına en az girişime sahne olan türlerden biri olduğundan, bu tarz eleştirilere karşı da açık hedef oluyor. LOST HORIZON‘dan beri bu konuda büyük bir açlığa mahkûm olmuş biri olarak hakikaten çok taş bir power metal grubu duyup şöyle bir “Oh lan! Oh be!” diyebilmeyi o kadar çok istiyorum ki.

Sonuç şu. “IV”yi dinlerken, herhangi bir power metal grubunu dinlerken ilk neye dikkat ediyorsanız ona, yani vokallere dikkat ediyorsunuz. Ve çoğu yerde aklınıza gelen görüntü, kayıt sırasında, vokalistin ulaşmaya çalıştığı bir oktava bilmem kaçıncı denemede ulaşması ve akabinde stüdyo çalışanlarının “Bu sefer oldu lan!”, “Abi valla oldu!” türünde sevinç çığlıkları atmasıysa, bazı çığlıkların sonrasında “Oh bunu da atlattık” diye düşündüğü izlenimini bırakan bir vokalistse, o iş pek olmuyor. Dediğim gibi, W. Angel’ın vokalleri sıfır değil; ama power metal çeyrek asırdan uzun zamandır bu dünyada ve biz bugüne kadar neler duyduk neler.

Son bir not olarak, bu kadar uğraşıp albüm yapıyorsan ve internetin bu kadar önemli ve boşlanamaz olduğu bu dönemde, albümün çıkalı 3 hafta olmasına rağmen Facebook sayfanda “Yakında yeni bir albüm kaydedeceğiz” notu duruyorsa, kusura bakma arkadaş; bu oyunda pek şansın yok.

5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.38/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Quarter Century Flame
Kadro
Erland "Death Machine": Davul
Lady Dea: Klavye, geri vokaller
W. Angel: Vokal, gitar
Berowar: Bas
Agnarr: Gitar
Şarkılar
1. Storm
2. Last Battle
3. Godless Territory
4. Metal Wings
5. My Special Way
6. Seventh Gate
7. Save Me
8. Frozen Angel
9. Be My Light
10. Intruder
11. Forgotten Dreams
12. Anthem
13. I Wanna Be With You (Akustik) (Bonus)
  Yorum alanı

“CONQUEST – IV” yazısına 14 yorum var

  1. nordson says:

    yazacak yüzlerce iyi albüm varken neden vasat albümler?

    Ahmet Saraçoğlu

    @nordson, artık daha ziyade yeni albümlere yönelme niyetindeyiz. Zaten her gün yüksek notlu albüm yazmak da garip oluyor. Bir de daha önce de aynı şeyi soran bir arkadaşa da değidiğim gibi, albümü kritiği yazıyoruz, albüm övgüsü değil. :)

    aaliyah

    @Ahmet Saraçoğlu, evet ama senin 4/4lük dediğin albüm bana göre vasatsa nasıl olacak? yani hangimizinki geçerli? ;)

    Ahmet Saraçoğlu

    @aaliyah, bu dediğin şey kritik yazma kavramını tam olarak anlamamış olmayı gerektiriyor sanırım ama öyle bir durumda benim yazılarımı veya bu siteyi kaale almaz, başka siteleri okursun mesela, en kolay çözümü o.

    aaliyah

    @Ahmet Saraçoğlu, Açıkçası yazı okuyup bi albümün dinlenebilirliğine karar veren zihniyette biri değilim. Bir ahbabımın açıp unuttuğu bir şekilde rastladım siteye de. yoksa böyle sitelere aktif olarak katılıp tartışmaların merkezindeki insan olma dönemlerini aşmış durumdayım.

    lefthandpath

    @aaliyah, ɮɛռƈɛ ɖɛ çօӄ ֆǟçʍǟ :ɖ

    hen

    @Ahmet Saraçoğlu, epik.

    Aeonian_Lich

    @aaliyah, Geçerlilik-geçersizlik gibi bir durum yok ki burada. Site yazarlarının bile ortak kritize ettiği yazılarda ciddi not farkları oluyorken, okurlar ve yazarlar arasında da olması çok doğal bence. Örneğin ben SCAR SYMMETRY’nin bi önceki albümünü çok beğenmiştim, Ahmet yerin dibine sokmuş. :)

    aaliyah

    @Aeonian_Lich, böyle bir albüm yazısı yazma furyası nasıl oldu da bu denli hortladı onu da anlamak güç. Zaten internet çıktı mertlik bozuldu :p Bi de “biz empegüçünü indirmiyoruz, şirketler albüm gönderiyooo” geyiğne deyinmek bile istemezdim ki değinmiş olduk böylelikle ;)

    Aeonian_Lich

    @aaliyah, Şu söylediklerin Kinder sürpriz yumurta gibi olmuş. 3 ayrı argüman sunmuşsun, alakalarını ya da 3′ünün de konuyla alakasını kuramadım şahsen. Ahmet’in ilk önerisi uygun gibi geldi bana da şimdi.

    aaliyah

    @Aeonian_Lich, tamam

    Berker İlhan

    @aaliyah, asduhasdu şaka gibisin abi yemin ediyorum :D

    B U R Z U M

    @Ahmet Saraçoğlu, yeni albüm demişken çokta yeni değil ama sitede ‘one for sorrow’ kritiği görmek güzel olur…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.