# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BLOTTED SCIENCE – The Animation of Entomology EP
| 11.11.2011

Ron Jarzombek sen dev bir delisin.

WATCHTOWER’dan SPASTIC INK’e, oradan solo işlerine, oradan da BLOTTED SCEINCE’a uzanan çalışmaları düşünüldüğünde, Ron Jarzombek’in metal dünyasının adı en az anılan dahilerinden biri olduğunu söylemek, baya gerçekçi ve haklı bir ifade olacaktır.

Jarzombek’in tıpkı “drum elemental” tadındaki kardeşi Bobby gibi üstünün de üstünü bir müzisyen olması, aşırı özgün bir tarz benimsemesi ve yaptığı her şeyin farklı bir dünyada konumlanması, onu, kendisini tanıyan müzik severlerin gözünde üst mertebelere taşımaya yetiyor.

2007′deki “The Machinations of Dementia”nın ardından uzunca bir sessizliğe gömülen grup, nihayet yeni albüm yapacak zamanı buldu ve “The Animation of Entomology” EP’siyle geri döndü.

Kadroya bakınca ilk albümden farklı olarak, eski NECROPHAGIST/OBSCURA davulcusu Hannes Grossmann’ı görüyoruz. Jarzombek yakın zamandaki bir röportajında ilk albümde çalan davulcu Charlie Zeleny’nin mükemmel bir davulcu olduğunu, ancak EP’de daha death metal bir müzik istediğinden bu türe uygun bir davulcu bulduğunu söylüyor. Grossmann da kendine olan güveni boşa çıkarmayan hayvansal bir performansla EP’yi coşturdukça coşturmuş zaten.

Müziğe baktığımızda Jarzombek’e özgü nota bileşimleriyle dolu, çoğu insan için dinlemesi zor, ancak ilginç şekilde akılda kalıcı olmayı da başaran bir müzik görüyoruz. Müzik hiç durmadan değişiyor, her eleman çoğu yerde bir daha tekrar etmeyecekleri, kısacası hiç tekrar etmeyen bir icra sergiliyor olsa da, EP’nin son derece akılda kalıcı şekilde yazıldığı hemen görülebiliyor.

Neden görülebiliyor diyorum, çünkü “The Animation of Entomology”, tamamiyle görsellik üzerine kurulu, her şeyiyle görselliğe dayanan bir EP.

Jarzombek’in SPASTIC INK’le Bambi’ye yaptığı sapıklığı bilenlerin anlayabileceği üzere, EP’deki müzik, çeşitli film sahnelerine senkron olacak şekilde yazılmış. Sayfadaki kliplerden de anlaşılacağı üzere, Jarzombek adlı ruh hastamız birtakım böcekli haşereli film sahnelerini almış ve bunlara soundtrack’ler hazırlamış. Ancak soundtrack’ten kastım elbette ki herhangi bir film müziği gibi değil; videoları izleyip yapılan olayın hastalıklılığını anlayabilirsiniz.

Metal dünyasında bu tarz şeyler yapan ve hatta yapabilen pek kimse olmadığından, dinlediğimiz şeyin kıymetini bilelim diyerekten Ron Jarzombek’in her türlü desteklenmesi gerektiğini belirterek huzurunuzdan çekiliyorum.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.34/10, Toplam oy: 53)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Eclectic Electric
Kadro
Ron Jarzombek: Guitar
Alex Webster: Bass
Hannes Grossmann: Drums
Şarkılar
01. Ingesting Blattaria
02. Cretaceous Chasm
03. Vermicular Asphyxiation
04. A Sting Operation - I. Human Barbequed
05. A Sting Operation - II. Cessation Sanitation
06. A Sting Operation - III. Seeing Dead People
07. A Sting Operation - IV. Omitting Eyes
  Yorum alanı

“BLOTTED SCIENCE – The Animation of Entomology EP” yazısına 44 yorum var

  1. Exorsexist says:

    şu grupta bir de derek roddy kalsa ne olurdu merak ediyorum. grossman’ın tarzını beğenmiyorum pek.

    Burak Canik

    @Exorsexist, +1 çok inorganik davul soundu var elini attığı her albümde

  2. Guinan says:

    sapık bile diyemiyorum…

  3. Zafer says:

    Ne kadar güzel bir haber. Sabırsızlanıyorum . . .

  4. youngling says:

    “Görüntüyü müziğe çevirdiğimize göre, tekrar eden bölümleri ve nakarat benzeri şeyleri de unutun” diyen Jarzombek. yuh ulan xD. belgesel müziği gibi bir şey çıkmasın da ortaya. çok orjinal bir şey çıkabilir ama.

  5. agresifq says:

    in alex webster we trust ne de olsa…

  6. murder says:

    nasıl uzun süredir soluğu çıkmıyo ya? open your perception before zappin’ trappin’!!!

    Ahmet Saraçoğlu

    @murder, 13 Ocak’taki haberi güncelledik, ilk cümleyi silmeyi unutmuşuz. 13 Ocak’tan önce baya sessizlikteydiler çünkü.

  7. Oblgoth says:

    Bu adamlar benim müziğe bakışımı değiştirmişti. Bekliyoruz.

  8. Kemal says:

    Death metal etkili progresif enstrumental muzik.. Daha cok sevebilecegim bir muzik turu dusunemiyorum..Jarzombek ve Webster benim hayatimi degistirmis muzisyenler, EP yi heyecanla bekliyorum demek az kaliyor.

    Kemal

    @Kemal, yalniz tadimliklari dinliyorumda, sanki melodiler ve riffler biraz “fazla” ilk albumu andiriyormu ne ? Yada ilk albumu o kadar cok dinledimki bilincaltima yerlesti, bana hersey onu hatirlatiyor..

  9. ismail vilehand says:

    ayıyla güreşir, aslana tokat atarım ama şu EP kapağındaki manzarayı görsem oracıkta altıma sıçarım heralde. böcek familyası kadar korktuğum, tiksindiğim bir topluluk olamaz. kapağa her baktığımda içim ürperiyor.

    bu arada teaserdan anladığım kadarıyla yine harika bir ürün geliyor. Alex başgan affetmez.

  10. Exorsexist says:

    hannes’ten böyle performans beklemiyordum. müthiş! Ron bazı yerlerde ışık hızına çıkıyor resmen.

  11. Exorsexist says:

    adamlar bu sefer notalarla hipnoz mu kullanmış napmış anlamadım, ama beynim müziği kapatmaya izin vermiyor lan.

  12. ismail vilehand says:

    ağır manyaklık olmuş. çok fena.

  13. ismail vilehand says:

    hayır tek temennim bu Ep’yi yaparken izledikleri böcekli görüntüleri yayınlamamaları. öyle bir şey olursa dayanamaz izlerim ve geceler boyu kabuslar görürüm. artı EP’yi de bi daha kolay kolay açıp dinleyemem herhalde.

    Ahmet Saraçoğlu

    @ismail vilehand, o zaman Exorsexist’in altta paylaştığı videoyu izlemeni tavsiye etmem. :)

    ismail vilehand

    @Ahmet Saraçoğlu, her ne kadar 40. saniyede kapamış olsam da çok daha rahatsız edici birşeyler beklerdim. yani benim kadar böcek fobisi olmayanları da geren cinsten.

  14. Kemal says:

    EP yi daha yeni dinleme sansim oldu, cok sakaat cok ! Genel olarak tarz ilk albumle ayni ama manyakligin ve deliligin dozu arttirilmis. Ben bu kadar “dolu” bir calisma daha hayatimda gormedim, resmen dakika basina 12 riff 7 solo filan dusuyor, bitince “ne dinledim lan ben ??” diye kaliyorsunuz resmen. Billur tuz gibi akiyor sarkilar.

    Produksiyon da gelismis baslar daha lombur lombur olmus. Beni asil sasirtan ise Grossman oldu. Acikcasi kendisini Obscura da pek begenmezdim, ve Charlie Zeleny gibi birinin yerine getirildigini ogrenince bayada uzulmustum. Adam resmen yuzumu kara cikardi albumdeki davullar olaganustu! Izole edilmis durm track yayinlanirsa oturur dinlerim o kadar yani.

    Neyse kisaca, ilk albumu sevdiyseniz buna da bayilacaksiniz. gidin alin hemen.

    nordson

    @Kemal, iyi müzik işte

  15. Exorsexist says:

    Ron’un işi gücü börtülü böcekli filmleri izlemek galiba.

  16. SeventhSon says:

    Oha :D

  17. Ağır sapıklık bu yahu ama görüntülerle müzik bu kadar uyum sağlayabilir ancak. Üstteki yoruma katılarak Ron Jarzombek’in bu tip filmlerle fazla haşır neşir olduğunu söyleyebiliriz herhalde.

  18. Kemal says:

    Ilk klip iyiydi de, senkron olayi butun sahnelerde hissedilmiyordu bence. Bu son cikan tam deli isi olmus, neredeyse %100 senkron var butun klipte. Bence Jarzombek in su ana kadar yaptiklari arasinda en iyi goruntu-muzik senkronu buydu !

    Kemal

    @Kemal, 1. ve 2. klip ile neyi kastettigim pek belli degil yukarida. Benim dibimi dusuren “Vermicular…” a yapilan klip. Tekrar soylemek istiyorum ben boyle bir manyaklik hayatimda gormedim.

  19. illuminati says:

    2. klip King Kong’dan alınmasına rağmen müzikle şaşırtıcı derecede uyum sağlamış.

  20. SeventhSon says:

    RÖAH! :D

  21. cenkozmercan says:

    drum elemental’ler ranged mi melee mi yanlız ? haha

  22. TAAKE says:

    ilginç…çarpıcı…..özgün…..

  23. Dr AQA says:

    Ulan ne manyaklar var ya! üstteki klibi izlerken şekilden şekile girdim yeminle.

    müzik eşsiz.

    Burak Canik

    @Dr AQA, katılıyorum abi izlerken surat ifadem origin albüm kapaklarındaki nemrut suratlı amca gibiydi ama müzik eşsiz jarzombek’in kendisi gibi.

  24. aaliyah says:

    davulcuyu hiç sevmesem de idolüm grup.

  25. Deon says:

    Hannes Grossman’ın neden sevilmediğine hala bir anlam verebilmiş değilim. Çok da efendi bir adamdır müzikalitesinden öte.

    Kemal

    @Deon, Ben acikcasi adamin Obscuradaki performansini pek begenmiyorum. Zamaninda burada biri yazmisti “hep ayni zil oyunlarini yapan ve sadece hizi olan bi davulcu” diye, ben de bu yoruma katiliyorum. Bana pek tat vermiyor Obscura albumlerinde davullar.

    Necrodaki performansina gelince, burada saglikli bir yorum yapilabilirmi bilmiyorum cunku Necro albumlerinde butun enstrumanlar (davul ve basta dahil) bildigim kadariyla notasi notasina Muhammed tarafindan yaziliyor. Yani adamin Epitaph taki olayi verilen davullari calmaktan ibaret. Yanlisim varsa duzeltin lutfen.

    Fakat dogruya dogru Blotted Science EP sinde dagitmis eleman, bu muzige daha guzel davul nasil yazilir bilemiyorum.

    Karakterine diyecek laf yok, bir keresinde egitim videosuna denk gelmistim, hakkaten cok efendi bir adam gibi duruyordu.

    Deon

    @Kemal, Hep aynı zil oyunlarını yapan sadece hızı olan davulcu biraz ağır olmuş. Çünkü bir adamın çalımını tanımlamak için yaptığı işe bakmak yetmez bence, tuşe kullanımından tutun, teknikleri temiz uygulayışına kadar, kompozisyon anlayışı vs hpsi bir bütünlük içinde dahi değerlendirilse yine yetmeyebilir. Çünkü yapılan iş, gruba aittir ve günümüzde çoğu grupta senden istenilen kadarını uyum sağlayacağın şekilde çalıyorsun. Benim anlayamadığım, bence Epitaph veya Obscura farketmez, sırf bu adamın eğitim videolarını bile izleyenler şayet davul hakkındaki bilgileri doğrultusunda rahatlıkla bu adamın ne denli bir davulcu olduğunu tahminleyebilirdi. Adama doğrudan subjektif “sevmiyorum” yorumları ya da “hızı var başka bir şey yok” demek oraya bakarak, biraz komik geliyor bana. Çünkü bir gitaristi de algılamak, vokali de algılamak uzun bir süreçtir. Bir çok parametresi var bu işin. Ve sonunda görüldüğü gibi adamın kalitesi ortaya çıktı ki benim anlamadığım da orada bu zaten aşikardı. O yüzden bence bu adama söylenen laflar biraz klasik extreme prog dinleyicisinin kaliteyi arayayım derken extreme şekilde acımasızlaşmaya başlamasından ileri geliyor. O söylediğin yorumu da yapan belki de şu an davul çalacağını dahi tahmin etmeyen TTTS davulcusu sevgili arkadaşımız Batuhan’dı. Tabi biraz ironik duruyor ama no offense diyorum :) Her ne kadar katılmasam da sonunda görebilmişlerdir umarım adamdaki ışığı :)

    Kemal

    @Deon, haklisin bir muzisyeni yuzeysel sekilde elestirmek komik bir olay, o yuzden ben de elimden geldigince adamin caldigi albumlerden bahsederek elestirmek istedim ama pek beceremedim sanirim :)

    Tabii ki Hannes Grossman siradan herhangi bir davulcu degil. Adamin calistigi gruplar ortada, hepsi de teknik odakli metal muzikte iz birakmis gruplar, adamin kalitesini tartismanin bir manasi yok cidden. Benim demek istedigim ozellikle Obscura albumlerindeki davul calimini tatsiz ve fazla tekrarli bulmamdi. Zevk meselesi tamamen. Bir de evet teknik ve tusede onemli ama Obscura albumlerindeki sound o kadar sterilki adamin tusesinde varyasyonlar varsa bile ben duyamiyorum.

    Neyse efendim yanlis olmasin tekrar soyleyeyim Blotted Science da aklimi aldi adam. Essek gibi teknikte var dibine kadar varyasyonda var EP de.

    Deon

    @Kemal, Aman yanlış anlaşılmasın cidden ben aslında kendimi de eleştiriyorum bu konuda bazen. Aslında orada değindiğim şey iyi niyetle yapılan yorumlardı ama biraz antipatik dışarıdan bakınca.

    Sonuçta daha iyisini bekliyor bu insanlardan dinleyici elbette ve extreme metal içine aldığı dinleyicileri araştırmaya da ister istemez sürükleyen ve buna müteakiben mecburen iyi niyetle en mukemmeli aramaya çalışan topluluklardandır gözümde. O yüzden bazen yanlış yapılıyor ona değinmek istemiştim. Çünkü bir müzisyene onca emeğine, hatta bazen onlar adına alınmış kararlara rağmen bir çok parametre varken ortada birden sevmiyorum denilince hafif bir hatırlatma gereği duyuyorum işin içinden birisi olarak. İçim yanıyor :) Şartları bilmiyoruz vs. ama bu demek değil ki hiç eleştirmeyelim. Elbette sonuna kadar hakkımız keza bir şey eleştirilmiyor hep övgü topluyorsa zaten orada bir sorun vardır. O grup kendini geliştirememeye mahkumdur. Ya onlara birileri yalan söylüyordur ya da sürü psikolojisi vardır diye düşünüyorum.

    Kemal

    @Deon, yok yanlis anlamadim merak etme :) Bence iyi bir noktaya deginmissin. Nice dunya capinda muzisyenler burada (ve tabiki bircok yerli yabanci metal forumunda) ici bos laflarla yerin dibine gecirildi, adamlar okusalar bu yazilanlari aglayip muzigi birakacaklar o derece yani.

    “Laf olsun” diye elestirmek ve “altini doldurarak” elestirmek arasinda dunya kadar fark var, malesef kimi zaman ikisini ayiramiyoruz. Bos ve anlamsiz sekilde elestirenlere tepki gosterince de sanki hicbirseyin elestirilmesine tahammulumuz yokmus gibi gozukebiliyor.

    Yine de bu sitedeki yorumcu profili baya saglam bence, insanlar birseye laf edecekleri zaman cok yerinde argumanlar ile laf ediyorlar. Tabi hepimiz arada dozunu kaciriyoruz, ama olsun o kadar :)

  26. Jester says:

    Cretaceous Chasm hariç diğer klipleri nereden bulabiliriz, silinmiş hepsi de. Ep çok mükemmel bu arada, burada görmediğim bir klip de şurada var.

    http://www.youtube.com/watch?v=pvy0skCDQbA

  27. Tümü şöyle:

    01. Ingesting Blattaria
    http://www.youtube.com/watch?v=clo7luWlI9E

    02. Cretaceous Chasm
    http://www.youtube.com/watch?v=gKkn-YjYmCA

    03. Vermicular Asphyxiation
    http://www.youtube.com/watch?v=2TFYM9hYxzA

    04. A Sting Operation:
    I. Human Barbequed
    II. Cessation Sanitation
    III. Seeing Dead People
    IV. Omitting Eyes
    http://www.youtube.com/watch?v=pvy0skCDQbA

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.