# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IN FLAMES – Black Ash Inheritance EP
| 18.10.2011

Goliath’ın fendi, David’i yendi.

1996′da çıkan ve alınmadık akıl bırakmayan “The Jester Race“in ardından, IN FLAMES epey bir turlamış ve sıradaki albüm hazırlıklarına başlamıştı.

1997′de çıkacak ve o alınan akılları bir daha geri vermemecesine paketleyecek “Whoracle” öncesinde, grup bir EP piyasaya sürdü. “Whoracle”dan yalnızca 2,5 ay evvel yayınlanan “Black Ash Inheritance”, grubun iki yeni şarkısı ile iki adet ekstra materyali barındırıyordu.

EP’yi açan ve “Whoracle” sound’unun açık bir habercisi konumundaki Goliaths Disarm Their Davids, gerek kayıttaki sıcaklık, gerek de genel havadaki canlılık ile, IN FLAMES’in “The Jester Race”deki hafif hüzünlü ve kederli melodi yapısını bir kenara koymuş ve olayı, “Whoracle”da gördüğümüz ve bir nebze de olsa pozitivizm rüzgârları estiren o “daha hayat dolu gibi duran ama aslında sadece IN FLAMES’in yaratabildiği değişik havaya sahip” melodi kalıbına çevirmişti.

Şahsen çok sevdiğim ve yapı itibariyle Jotun’u da andıran bir şarkı olan Goliaths Disarm Their Davids, grubun hayranları tarafından ne olduğu pek anlaşılamayan bir isme sahip. Kısaca özetlemek gerekirse, İncil’den referanslar barındıran şarkıda; güçlü, devasa Goliath kılıfındaki dünya güçlerinin, güçsüz David kılıfındaki fakir ve güçsüz ülkeleri kontrol etmesi ve her şeyin güçlülerin istediği şekilde ve para üzerinden dönmesi, metaforlarla konu ediliyor. İncil’de geçen hikayede David Goliath’ı yense de, bu şarkı bunun tersi gibi bir konsept barındırıyor. Kanımca grubun yazdığı en iyi melodilerden birine sahip bu şarkıyı, EP’nin en büyük kozu olarak görüyorum.

İkinci sırada, “Whoracle”ın ve dolayısıyla da IN FLAMES’in en meşhur şarkılarından Gyroscope var. “Neo-wolf, but older again…” mısralarıyla yüz binlerin aklını almaya gelen grubun, albümden önce yayınladığı ilk ve tek şarkı olan Gyroscope, elbette ki tarife gerek bırakmayan mükemmellikte bir IN FLAMES klasiği.

Üçüncü sırada, belki EP dolu gözüksün, belki de birkaç ay sonra gelecek Jotun’un ayak sesleri hissedilsin diye konmuş bir Acoustic Medley var. Artifacts of the Black Rain, Dead Eternity ve Jotun’dan melodiler barındıran bu ufacık akustik parça, iki buçuk dakikalık süresine son derece etkileyici melodiler sıkıştırması vesilesiyle, grubu takip edenlerin pek sevdiği bir şarkı halini aldı, bildiğimiz gibi.

En sonda da, ta 1993′lerden, “Lunar Strain”den gelen yarman şarkı Behind Space’in canlı bir versiyonu var. Şahsen “Intensity, I feel the lava rushing through my veins…” kısmındaki dur kalklardan dolayı “Colony” versiyonunu daha çok sevdiğim bu şarkı da, elbette ki Göteborg sound’unun yaratılmasındaki kilometre taşlarından biri olarak her türlü saygıyı hak ediyor.

Evet gayet kısa ve öz bir çalışma “Black Ash Inheritance”. Yalnızca 14.33′lük süresiyle, grubun yakın gelecekte çizeceği yolu göstermekten fazlasını yapmayan ve EP standartları düşünüldüğünde koleksiyonluk bir ürün olmaktan öteye gitmeyen bir çalışma, bu sebepten de EP’ye bir not verme gereği duymuyorum. Şahsen bu EP olmasaydı da Goliaths Disarm Their Davids gibi hayvan bir şarkı “Whoracle”a konsaydı diye düşünsem de, belki de bu şekilde şarkı daha özel bir konuma geliyordur, bilemiyorum.

Sonuç olarak “Black Ash Inheritance”ın barındırdığı her şey çok iyi, ancak süresi itibariyle fazlasıyla kısıtlı bir çalışma. Ama biliyoruz ki bir önceki cümlede önemli olan, virgülden önceki kısım.

Albümün okur notu: 12345678910 (8.25/10, Toplam oy: 92)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1997
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Anders Fridén: Vokal
Jesper Strömblad: Gitar
Glenn Ljungström: Gitar
Johan Larsson: Bas
Björn Gelotte: Davul
Şarkılar
1. Goliaths Disarm Their Davids
2. Gyroscope
3. Acoustic Medley
4. Behind Space (live)
  Yorum alanı

“IN FLAMES – Black Ash Inheritance EP” yazısına 9 yorum var

  1. Sambalici says:

    Goliaths Disarm Their Davids benim en sevdiğim In Flames şarkılarından biri, böyle toplama bi EP’ye koyup harcamasalardı keşke. Whoracle’da olmayı hakediyor. Acoustic Medley de özeldir, melodeath/akustik gitar ilişkisinin en bi güzel örneği, In Flames’in “aha budur” formatlı kimlik kartıdır benim gözümde.

  2. Mustafa Sakallı says:

    In Flames konuşulduğunda artık iyice baymaya başladı şikayet edeceğim konu ama insan söylemeden edemiyor. In Flames hayatımda duyduğum en güzel şeylerden biri. Ve son albümleri resmen arkadaştan yenen büyük bir kazık gibi içimi acıtıyor.

    Kimsenin müziğini “niye böyle yaptınız ?” diye eleştirecek değilim çünkü nasıl istedilerse öyle başladılar., keyiflerine göre sürdürmek de tamamen icracıya kalmış.

    Bütün bu fikirlerin yanında bu gruba şunu demekten kendimi alamıyorum:

    “Allah yedi ceddinizin belasını versin ! :(“

    nordson

    @Mustafa Sakallı, Reroute to Remain ve arkadaşları ‘sucks big time’.

  3. Ugur says:

    Goliaths Disarm Their Davids kesinlikle In Flames’in kaydettiği en güzel şeylerden bir tanesi.Sambalici’ye de katılıyorum, bunun EP’de değilde Whoracle’da olması gerekiyordu.

    Şarkının içerdiği metaforik anlamı da öğrenmiş olduk Teşekkürler Saraçoğlu.Daha önce yaptığım ufak aratırmada sadece isimlerin ne anlama geldiğini öğrenebilmiştim.Goliath İslamiyette ‘Calut’ olarak geçmekte.David de tahmin edebileceğiniz üzere Hz.Davut oluyor.

  4. caglardurmaz says:

    bu kritik tekrardan dinleme ihtiyacı hissettirdi şu anda açmış nulunmaktayım ep yi müzikçalarda

  5. nekropunk says:

    ep iyi güzel de albüm kitapçığında -ya da en azından görebildiğimiz kadarıyla arkasında- yazılarda kullanılan font comic sans mıdır nedir, inanılmaz çirkin.

  6. Akın says:

    ah ulan koskoca In Flames ne hallere geldi…Beni bu müzik türüne alıştırıp başlatan gruptu. Birisi sorduğu zaman hayatının grubu ne diye ‘In Flames ulan’ derdim. Artık diyermiyorum. Ben de kimsenin müziğini ne yönde icra ediceğine karışamam hakkım değil ama insanın içi acıyor be.. Neyse kaç yıldır dönen muhabbet uzatmıyım , boku çıktı artık zira…

  7. Swedish says:

    Gecenlerde albumu acayip dinlemek istedi canim..arkadas bir ep bu kadar mi kaliteli ve hayvani olur..simdi cikan ep lere bakiyorumda bunun yanina bile yaklasamamislar.whoracle saheserinin ayak sesleri gercekten.
    3 ay sonra bi album cikaricaz yamula yamula dinleyeceksiniz ama gun gelecek sicirtma bir muzik yapcaz hepiniz uzuntuden yerin dibine gececeksiniz o yuzden bu ep lerin albumlerin degerini bilin der gibi:))

  8. Colony in Flames says:

    Genel görüşün aksine Goliaths Disarm Their Davids şarkısını çok sevmiyorum. bana göre Whoracle’daki hiçbir şarkıdan daha iyi değil ve o albüme konmamasına pek şaşırmadım.

    her şeye rağmen Gyroscope ve Acoustic Medley yeter diyorum. hele hele Acouistic Medley içimi huzur dolduran bir çalışma

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.