# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
REVOCATION
20.09.2011

Siteye kazandırmaktan dolayı ekstra bir memnuniyet duyduğumuz bir röportaj var bu kez. Üç adet delişmen albüme imza atan ve kendilerine özgü tarzlarıyla son yıllarda adından en çok söz ettiren gruplar arasına giren REVOCATION, yoğun uğraşlarımız sonucunda nihayet Pasifagresif’te. Aslında hiç yoğun uğraş falan olmadı tabii, Relapse Records’la olan yakın diyaloğumuz sayesinde her şey bir çırpıda oluverdi. Neyse fazla uzatmayalım, REVOCATION’ın beyni konumundaki David Davidson’la olan sohbetimize geçelim.

Selam Dave. Öncelikle yeni albümünüzü kutlamalıyım, her zamanki gibi taş gibi bir çalışma. “Chaos of Forms”un yazım aşamasından bahsedebilir misin? “Existence is Futile”ın çıkışından itibaren durmaksızın turladığınızı göz önünde bulundurursak, albümü yolda bestelemek zor oldu mu?

Parçaların çoğu “Existence is Futile” piyasaya sürülmeden çok önce yazılmıştı, yani yeni albümün nasıl bir şey olacağı ile ilgili fikirlerimiz çok önceden oluşmuştu. Sadece turlar arasında yeni parçalara hazırlanmamızı sağlayacak vakit bulmamız gerekti.

Yeni albümü öncekilere kıyasla nasıl görüyorsunuz? Besteler konusunda yeni bir yaklaşım denediniz mi yoksa eski REVOCATION formülünü devam mı ettirdiniz?

Şarkı yazarları olarak devamlı şekilde geliştiğimizi düşünüyorum ve bu yüzden hepimiz “Chaos”un şarkı yazımı açısından en iyi albümümüz olduğuna inanıyoruz. Besteleme konusunda kullandığımız formül aşağı yukarı aynıydı, ancak bu sefer bazı değişik teknikler kullandım. Örneğin “Conjuring the Cataclysm”in başındaki akustik kısmı Berklee’de öğrenim görürken, kontrpuan metodunu kullanarak bestelediğim bir şarkıdan esinlenerek oluşturdum ve diğer bazı enstrümanları da besteye ekleyerek bazı deneyler yaptım, The Watchers’ta kullanılan üflemeli enstrümanlar gibi.

Ekim ve Kasım ayları içinde CHIMAIRA ile ABD’yi turlayacaksınız ve yılın geri kalanını da çoğunlukla yolda geçireceğinize eminim. Planladığınız diğer turlar ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Sizinle aynı poster üzerinde görebileceğimiz diğer gruplar da var mı?

Şu anda konuşabileceğimiz tek tur, bahsi geçen CHIMAIRA turu. Başka planlarımız da var tabii ki ancak bunları şu an açıklayamayız.

Amerika ve Avrupa seyirci kitleleri hakkında neler söyleyebilirsin? Çoğu grup Avrupa’daki seyirci kitlesinin daha tutkulu ve dinlediği müzik hakkında daha bilinçli olduğunu söylüyor. Sizin bu konudaki fikriniz nedir?

Aradaki farkı söylemek zor çünkü Avrupa’yı sadece bir kez turladık, ABD’yi ise devamlı olarak turluyoruz. Yani ABD’li seyircinin karşısında çok daha fazla kez çaldık. Bence, nerede olursan ol, çalan müzik sıkıysa ve mekândaki insanlar arasındaki etkileşim iyiyse insanlar eğleneceklerdir, ABD’li veya Avrupalı olmaları fark etmez. O yüzden durum her şeyden önce enerji ile alakalı. Ancak Avrupa’nın ABD’den önde olduğu durumlardan biri her sene yapılan devasa festivaller. O festivallerin bazılarında yapılan circle pit’lerin görüntülerini izledim ve “Vay canına, şu deliren insanların sayısına bak!” dedim haha.

Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde 3 albüm yayınladınız. İçlerindeki şarkıların hiçbiri kalitesiz olarak nitelenemez ve neredeyse yarısı da hit olma potansiyeli taşıyor. Albümler arasında bazı benzerlikler olsa da, barındırdıkları detaylar düşünüldüğünde, birçok yeni fikri de içlerinde barındırıyorlar. Yeni beste yapma konusunda gerçekten bu kadar hızlı mısınız yoksa bu fikirler her zaman kafanızın bir yerinde vardı ve bunları doğru bir biçimde ifade edemiyor veya kullanamıyor muydunuz?

Şarkı yazmak bizim için hiçbir zaman bir problem olmadı, o konuda şanslıyız sanırım. Bence bunun nedeni, müziğimizin akıcılığını devam ettirmesi için yeni ve yaratıcı kapılar açacak deneyselliklere hevesli olmamız ve kendimizi spesifik bir türe sıkıştırmayıp, ona uygun davranmak için kendi beyinlerimizi zorlamamamız.

“Existence is Futile”ın çıkışınından sonra Dan Garguilo’yu gruba kattınız. Konserlerde çalmak için birine ihtiyacınız olduğunu varsayarsak, onu almaya nasıl karar verdiniz? Yeni albüme katkıları oldu mu ya da gelecekteki şarkı yazım süreçlerinde bir katkısı olacak mı?

Dan, bu iş için seçilebilecek en iyi adamdı. Tüm şarkıları kulaktan çıkarıp öğrendi ve gerçekten de kafa bir adamdır. Gruba tur gitaristi olarak katılmıştı ancak şu an resmi bir üye. “Chaos”taki bazı sololara katkıda bulundu ve gerçekten de çok iyi bir müzisyendir. Bu yüzden ileride REVOCATION’a müzikal anlamda katkıda bulunacağına eminim.

Albümde bazı clean vokal bölümleri de mevcut; Conjuring the Cataclysm ve No Funeral’dakiler gibi. İlerideki işlerinizde de buna benzer vokaller duyacak mıyız? Ayrıca The Watchers’ın sonundaki üflemeli enstrümanlar ve klavye bölümü de, albüm çıkmadan önceki röportajlarınızda bundan bahsetmenize rağmen, kesinlikle bir sürprizdi. Bu gibi elementleri ileride de kullanmayı düşünüyor musunuz yoksa bunlar şarkıları zenginleştirmek için konulan ufak detaylar mıydı?

Müziğe uyum gösterdiği sürece, ileride de değişik vokal tarzları kullanacağımızı düşünüyorum. Bahsi geçen bölüm o şarkıya özgü bir şeydi ancak, müziğimize çeşitlilik kazandırmak için, ileride de bu gibi deneyselliklere girişmeye açığız.

Ben dâhil olmak üzere bir çok insan “Dismantle the Dictator” klibini çok seviyor. Çok çiğ ve tam anlamıyla bir metal klibi. Yeni albümden bir şarkıya klip çekecek misiniz, eğer çekecekseniz hangi şarkıya olacak?

Evet, yeni albümden “No Funeral” adlı şarkıya, “Dismantle”da çalıştığımız aynı yönetmen ile bir klip çekeceğiz. David Brodsky ile yeniden çalışacağımız için çok heyecanlıyız. Son klibimize gelen tepkiler çok iyiydi ve kendisinin bu sefer ne bulacağını görmek için biz de sabırsızlanıyoruz.

Dave, zamanımızın en iyi gitaristlerinden biri olarak tanımlanıyorsun. Kendi kendini mi eğittin yoksa herhangi bir eğitim aldın mı? Gitar tekniği konusundaki tartışılmaz yeteneğin dışında hem sololarında hem de beste yapılarında eşsiz olmayı becerdiğini düşündüğümüzde, bir eğitimden geçtiğine inanıyoruz. Kısacası, senin olayın nedir?

Geçmişte hayli geniş kapsamlı bir eğitimden geçtim. Lise dönemimde bir sanat okulunda eğitim gördüm ve caz ile ilk kez burada tanıştım. Big Band’de ve ufak caz gruplarında çaldım ve üniversite eğitimimi de müzik üzerine almaya karar verdim. Birkaç yıl sonra Berklee College of Music’ten mezun oldum. Bu denli çok sayıda yetenekli ve değişik caz gitaristleri ile çalışmak müthişti ve her öğretmen bana müzik ile ilgili yeni bir anlayış ve gitar çalma ile ilgili değişik bir yaklaşım öğretti.

Şahsen sizi MEGADETH, SLAYER veya ANTHRAX gibi büyük isimlerin altında çalarken görmek isterim. Çünkü çok başarılı olduğunuzu düşünüyorum ve bu gibi bir yükselişe ihtiyacınız var. Dave Mustaine, Gigantour’a, sanıyorum gelecek sene, yeniden başlayacağının açıklamasını yaptı. Geçen sefer JOB FOR A COWBOY’un bu tura katılmış olduğunu hatırladım ve Relapse’in bir şekilde sizi de bu turneye dâhil ettirmeye çalışması gerektiğini düşünüyorum. Gigantour ya da bunun gibi büyük turlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sizi ne zaman daha büyük sayıdaki seyircinin karşısında çalarken izleyebileceğiz?

MEGADETH ile veya yukarıda saydığın diğer gruplar ile çalmak bizim için bir onur olurdu, onların üzerimizdeki etkileri çok büyük. Hâlen piyasadaki yerimizi yükseltmek için çabalıyoruz ve ileride büyük turlara katılma şansına erişmeyi umut ediyoruz.

Çok fazla turlayan bir grupsunuz ve sanıyorum ki bu durum sizin günlük işlerde çalışmanıza engel teşkil ediyor. Bu durum sizi ekonomik açıdan rahatsız ediyor mu? Hayatınızı idame ettirmek için metal yapma hayali çok uzakta mı yoksa birkaç albüm sonra bunu başarmayı kafaya koydunuz mu?

Turdan döndüğümüz zaman çalıştığım bir işim var. Bu noktada müzik yaparak geçimimizi sağlamak gibi bir durumdan çok uzağız ancak gelecekte bu durumun düzeleceğini umuyoruz. Gerçekten sevdiğin bir şeyi yaparak devamlı bir gelir sağlamak cidden müthiş bir başarı olurdu. Ancak hiç para kazanmasak bile müzik yapıyor olurduk çünkü bir şeyler yaratma isteği ve metale olan tutkumuz hep içimizde duruyor.

Albümden önce birkaç tane stüdyo videosu yayınladınız ve Anthony’nin bas kayıtları sırasında önünde durduğu duvarın üzerinde “çıplak” resimler vardı. YouTube’a cinsel organ fotoğrafı koymak nasıl bir duyguydu, haha.

Hahaha, evet o gerçekten çok komikti. Sanırım o videoları sitelere koyabilmek için, resimlerden çoğunu flu hale getirmek zorunda kaldık.

Peki turlaması en zevki gruplar hangileri? İleride turlamak istediğiniz gruplar var mı?

JOB FOR A COWBOY ile turlarken çok eğlendik ve MISERY INDEX ile turlamak her zaman müthiştir. Şu ana kadar turladığımız her grup çok iyiydi, FORBIDDEN’dan DYING FETUS’a kadar. Cidden çok kafa adamlar ve onlarla turlarken çok iyi vakit geçirdik.

Son zamanlarda keşfettiğin albüm veya gruplardan seni en çok etkileyenler hangileri?

Yeni Deathspell Omega albümü harikulâde.

Hepsi bu kadardı. Başarılar diliyoruz. Umarım sizi bir gün Türkiye’de de izleriz.

Röportaj için teşekkürler, Türkiye’deki sevenlerimize selamlar!

Röportaj
Ahmet Saraçoğlu

etiketler:
  Yorum alanı

“REVOCATION” yazısına 17 yorum var

  1. Bu adamlar geleceğin BABALAR’ı. Son albüm de çok süper. Son 1 yıldır falan bu adamlarla turlama hayali içerisindeyim zaten.

  2. Oblgoth says:

    Bu röportajı bekliyordum. Adam okulunu okumuş ya.

  3. David Davidson müthiş bir gitarist. Hastasıyım.

  4. Rauf says:

    Adam çok iyi ya , harbiden de geleceğin babaları bunlar .

  5. Çok güzel bir röportaj olmuş ,açıkçası Revocation’ı burada görmeyi beklemiyordum :)

  6. Itachi says:

    Bir BTBAM bir de bu adamlar.

  7. SeventhSon says:

    ah bi gelseler :D

  8. Tatre says:

    Tebrikler. Güzel bir röportaj olmuş. Bu diğer haberlerinizi ctrl + v yapan bikaç site bunu da sahiplenmez umarım.

  9. Burak Canik says:

    önce ctrl c yapıyorlar o kadar da baside indirgemeyin çabalarını :p adam berklee mezunuymuş belli aq bu yaşta böyle yardırıyosa herif. harbiden geleceğin büyük gruplarından. açıyım da bi harlot’la kafa göz yardırıyim.

  10. Taş gibi çalıyolar.

    http://fuckyeahrevocation.tumblr.com/

    Berker İlhan

    @Ahmet Saraçoğlu, Mükemmel.. Keşke yakın zamanda izleme şansını yakalayabilsek..

    Itachi

    @Ahmet Saraçoğlu, Across Forest and Fjords’ın köpeğiyim.

  11. Milky FLames says:

    ekstrem metal adina dinledigim en iyi 10 gruptan biri sanirim. sanirim diyorum degisebilir.yorumlara zit olarak son albumleri,ilk iki albumden cok daha iyi

  12. Elvan says:

    Her şey iyi hoş da, o logo nedir be abicim? Kasıp kasıp ortaya bunu mu çıkardınız, üzgünüm ama bi bok anlaşılmıyor.

  13. Ufuk Sönmez says:

    existile is futile’i indirdim. bakalım nasıl.

  14. Jester says:

    Bugünden itibaren sınavlar bitene kadar bir diskografi yapıp öyle çalışıyorum, çok iyi olucak.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.