# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NAPALM DEATH – Scum
| 10.09.2011

Grindcore.

Napalm Death bir punk grubu olarak, Nicholas ”Napalm” Bullen (vokal) ve Miles ”Rat” Ratledge (davul) tarafından 1981 yılında kuruldu. Grubu kurduklarında 14 yaşlarında olan bu iki kafadar, yaşlarının (ya da ergenliklerinin diyelim) getirdiği ”hepinize, her şeye karşıyız” duygusu ile müzik yapmak için kolları sıvadılar.

Günümüzde “ergen asiliği”, “her şeye tepkili ergen” gibi aşağılama terimleri kullanılagelse de, bu adamlar 20′li yaşlarına geldikleri zaman bile içlerindeki ergen duygusundan hiçbir şey kaybetmediler.

Konumuza dönelim; bu 2 eleman yanlarına bir gitarist alarak (zira Nicholas başlarda bas gitar da çalıyordu) düzen karşıtı sözler ile adlarını duyurmaya çalıştılar. Aslına bakarsanız, adlarını duyurma klişesinden çok, şarkılarındaki sözleri duyurma çabaları vardı. Punk müziğin en karşıt halini temsil ettiklerini söylüyorlardı. Bu karşıtlığın çok uç noktalarda olması, onların efsane olmasına ve yeni bir müzik yaratmalarına zemin hazırlayacaktı.

Grup, 1981 ile 1986 yılları arasında 5 demo yayınladı. İlk başlardaki saf punk-rock havası yavaş yavaş yok oluyordu. Grup üyelerinin yaşları ilerledikçe içlerindeki nefret ve sisteme olan öfke daha da artıyordu. İçlerinde o kadar çok tepki vardı ki, punk müziğin anarşist tarafı bile içlerindeki bu öfkeyi kusmaları için yeterli değildi. Adalete, sisteme, düzene, ırkçılığa, dini baskılara, gelir dağılımındaki büyük farklılıklara, seksizme, hemen hemen her konuya karşı tepkileri vardı. Ve en sonunda punk müziğin anarşizmi, düzene karşıtlığı ile death metalin nefret ve öfke dolu tarzının birleştirilmesiyle grindcore dediğimiz türü oluşturdular. Bugün çoğu grind grubunun ”Her şey Scum albümü ile başladı” demesi, onların ne kadar yaratıcı olduklarına dair bir işaretti. Sene 1987′yi gösterdiğinde Earache Records ile anlaşma imzalayan grup, “Scum” füzesini müzik alemine yolladı ve olaylar gelişti.

Grindcore’un en saf halini barındıran “Scum”, sinir stres atmak için en ideal yollardan birisidir. İçinizde biriken öfke duygusunu veya bitmek tükenmeyen enerjinizi “Scum” ile mükemmel bir şekilde boşaltabilirsiniz. Bugün psikolog olsam, gelen hastalarıma ”Al şu albümü dinle, rahatla” derdim. Aynı şekilde savaşta olan bir askerin performansını %100 arttıracak bir özelliğe de sahip olması kuvvetle muhtemeldir. Irak’ta Amerikan askerlerine Slayer dinletiyorlar gibi efsaneleri duymuşsunuzdur. Verin askerlere “Scum” albümünü, Irak’ta canlı kalmaz. (Albümü anlatırken terliyorum, yok böyle bir azmanlık). Tabii bu özelliklere sahip olmasının en büyük nedeni, şarkıların anormal düzeyde kısa yapılmış olması. Konumuz gaz şarkı ise, dinlediğimiz şarkının bize kesinlikle ”eyh yeter bea” dedirtmemesi gerekir. Anormal kısa şarkı konsepti de bunun çözümü olmuş. Üstüne davul mermi yağdıran bir uçaksavar gibi çalışıyor, vokaller de davulun hızına yetişmeye çalışıp etrafa öfke saçıyor; yani şarkı hızının önünü kesebilecek hiçbir etmen yok. Ortaya bildiğimiz Öfke Antidotu çıkmış.

Tabii arada kısa şarkı yapmanın boku da çıkarılmış, Dünyanın en kısa şarkısı olan You Suffer da bu albümde. Guinness rekorlar kitabına giren bu şarkı 1 saniyeden bile kısa, durum böyle olunca cover’ını yapmayan çıkmıyor; ”en kolay cover’ı yapılan şarkı” dalında da rekorlar kitabına girmesi gerekir aslında. Grup bu tip durumlardan çok hoşlanmış olacak ki, ikinci albümlerinde ‘Dead’ adında bu tarz bir şarkı daha yaptılar. Ama mikro salise farkla kazanan gene You Suffer oldu.

Albümde iki kısım mevcut. En belirgin ve kulağa çarpan taraf, bu iki kısımda farklı vokalistlerin olması. İlk kısımda vokalleri grubun kurucu üyesi Nicholas Bullen üstlenirken, ikinci kısımda ise vokalleri Lee Dorian üstlenmiş. Nicholas Bullen daha çok bağırma olarak adlandırabileceğimiz vokaller yaparken, Lee Dorian daha death growl tarza kayan vokal yapmış (Moral Crusade şarkısında fark çok daha belirgin), üstüne de aralara sıkıştığı scream vokaller ayrı bir enfes olmuş. (Sonradan çıkan ikinci albümde ise Lee Dorian iyice hayvanlaştı o ayrı konu). Tabii değişim vokalistle sınırlı değil, albümdeki iki farklı kısımda resmen kadro değişikliği yaşanmış. Ama bu çok da önemli bir detay değil, sonuçta grindcore bu, davulcu ve vokalist dışında gerisi isterse on bin kere değişsin.

Daha anlatacak çok şey yok. Gerisi sizin malum ortamlara girmenize bakar. Bu müzik değil, resmen ruh sakinleştirici. Sevgilinizle veya başka bir kişiyle tartışmadan ya da kavga etmeden önce açın “Scum” dinleyin, sakin düşünün ve sakin hareket edin. O malum ikili gibi öfkenize kurban gidip saçmalamayın.

Doğukan ÖZDÜR

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.96/10, Toplam oy: 113)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1987
Şirket
Earache
Kadro
Nicholas "Nik Napalm" Bullen: Vokal (1-12), bas (1-12)
Justin Broadrick Gitar (1-12)
Mick Harris Davul
Lee Dorrian Vokal (13-28)
Jim Whitely Bas (13-28)
Bill Steer: Gitar
Şarkılar
1. Multinational Corporations
2. Instinct of Survival
3. The Kill
4. Scum
5. Caught in a Dream
6. Polluted Minds
7. Sacrificed
8. Siege of Power
9. Control
10. Born on Your Knees
11. Human Garbage
12. You Suffer
13. Life?
14. Prison Without Walls
15. Point of No Return
16. Negative Approach
17. Success?
18. Deceiver
19. C.S. (Conservative Shithead)
20. Parasites
21. Pseudo Youth
22. Divine Death
23. As the Machine Rolls On
24. Common Enemy
25. Moral Crusade
26. Stigmatized
27. M.A.D.
28. Dragnet
  Yorum alanı

“NAPALM DEATH – Scum” yazısına 15 yorum var

  1. Gençay says:

    Efsane albüm. 10/10 direkt bence de.

  2. Bu albümde Bill Steer’ın çaldığını da ilk defa görüyorum..

  3. flying dirty clouds says:

    hastasıyım. son zamanlardaki bu grind kritikleri çok güzel hareketler önce onu bir belirteyim.. güzel kritik, arkadaşın eline sağlık. ancak bir konuda itirazım olabilir, napalm death bu kaydı yaparken (1986) henüz death metal (bizim bugün klasik olarak adlandırdığımız şeyler: scream bloody gore (1987), left hand path (1990) gibi) piyasada yoktu. bu manyaklar çok hızlı punk çalıp, klasik thrash’i (ki o da daha başlangıç dönemindeydi o zaman) daha brutalize eden ilk dalga extreme metal gruplarından (possessed, s.o.d. vb) ilham aldılar gibi gözüküyor. saf grindcore’un içinde death metale dair bir şey yoktur bence, ancak çoğu death metal grubu grindcore öğelerinden beslenmiş. neyse, bunlar önemli değil aslında, önemli olan şu: salı günü görüşmek üzere!

  4. flyer says:

    Böyle bir dünya görüşüne sahip topluluk için savaşta askerlere dinletince 10 kaplan gücünde olurlar demek biraz talihsiz bir durum bence. Kritiklemek ve yorumlamaktan çok bilgi vermeye yönelik birşey olmuş. Sanırım bu sitede okuduğum en sığ, derinlik içermeyen kritik olmuş. Adeta grindcore dersi ”Napalm Death’e Giriş” kitabının ilk ünitesi gibi.

  5. Kolombus says:

    Justin Broadrick faktörü. Adamın burdan başlayıp şu an olduğu yere nasıl geldiğini hiç anlayamıyorum

  6. ismail vilehand says:

    yukarıdaki yorumlardan birinde de belirtildiği gibi 5. paragraftaki askerlerin savaştaki performansını arttırma kısmı, Napalm Death gibi çoğumuz proje halinde bile değilken kurulmuş, tarihteki en önemli ekstrem müzik oluşumlarından biri olan efsanevi grubun ne kadar anlaşılmadığını göstermiş. üzücü gerçekten. birde ilk dönem grindcore’un death metal ile uzaktan yakından alakası yoktur. hardcore/punk türünün git gide sertleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.

    sonuçta o kadar uğraşılıp yazılmış, emek verilmiş bir yazı. kimsenin şevkini kırmak istemem ama hayatımda okuduğum en olmamış kritiklerden biri olduğunu da söylemeden edemeyeceğim.

  7. Hanneman44 says:

    Daha çok napalm kritiği isterük

    Hanneman44

    @Hanneman44, Bir de konkhra kritiği ve slayer god hates us all

  8. caksu says:

    Fear, Emptiness, Despair ne güzel bi albüm yahu. Süper lan.

  9. Raddor says:

    Hayret kimse paylaşmamış. Jim Carrey de bu albümün hayranlarından biridir. Katıldığı bir programda grubu o kadar iyi taklit etmiş ki yıllardır aklıma geldikçe açar, keyiflenirim.
    https://www.youtube.com/watch?v=T9rdQdz7WRA

    Not: Gruptan Thrash Metal diye bahsediyor fakat o yıllar Grincore henüz tür olarak sınıflandırılmadığı için büyük ihtimalle Thrash şemsiyesi altında anılıyordu.

    Not2: İkinci kısımda aralara naif, temiz vokaller sokuşturmasına bir kullanıcı; “Adam ta o yıllardan Metalcore’u öngörmüş.” yazmış ahah.

    den4x

    @Raddor, ahhah ace ventura’da da konsere gidiyor bi sahnede cannibal corpse çalıyor, yanda da çıktı zaten hemen önerilerde. sanırım grubun kendisi hatta konuk olmuş.

    Raddor

    @den4x, O da iyiydi. Tomb of the Mitulated kritiğinin altında onun da linkini paylaşmıştım :)

    deadhouse

    @Raddor, O yıllarda Grindcore’un Thrash metal olarak adlandırılması uzak bir ihtimal gibi geliyor.

    Raddor

    @deadhouse, Evet o konuda pek de emin değilim ama yine de o zamanlar Grindcore’a Thrash denmesini günümüzle kıyaslayınca masum geldi bana :) Şimdilerde biri Thrash yerine Trash yazsa bile yer yerinden oynuyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.