# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VANDEN PLAS – Seraphic Clockwork
| 12.08.2011

Kudüs’e gider iken…

Özgür DURAKOĞULLARI

Dream Theater ekolünden gelen, lakin değişen DT gibi “davayı satmış” (şaka) olmayan bir topluluktur Vanden Plas. Bu ekolden gidip, git gide farklılaşıp, yeri geldiğinde tribünlere (konser izleyicilerine) oynayarak da nispeten DT’ye yakın bir polüleriteye ulaşmış SYMPHONY X gibi bir müzik macerası olmadı bu Alman abilerin. Lakin bir önceki albüm “Christ 0” da başlayan bir büyük değişim içine girdiler, ve tanıttığım albümde de bu devam etti.

Yeni VANDEN PLAS, daha fazla gitar rifleri üzerine kurulu bir müzik yapmaya başladı. Ayrıca şu bir dönem BJK’de oynamış futbolcu Stefan Kuntz’un kardeşi olan (ciddiyim) vokalist Andy Kuntz’un vokali de daha özgünleşmeye başladı. Bu albümde sesini o kadar iyi kullanmış, o kadar ruhlu söylemiş ki, bu kadar olur.

DREAM THEATER’a hala çok benzeseler de, birçok progresif metal kritiğimde de söylediğim gibi, bu doğal bir şey. Yani ateşin icadı gibi bir şey. Eninde sonunda icat edilecekti zira; DT tarzı farklı, tuhaf zamanlı ölçülerin, polimetrelerin ve poliritimlerin, klavyeli bir metal müzikte vücut bulması. Bunu Hasan bulmasa Osman bulacaktı eninde sonunda. Tıpkı Malmsteen’in Bach stili matematik formülü havasındaki klavsen-piyano stilini de elektro gitara uydurması gibi. Yanlış anlaşılmasın, bunları ilk akıl edenleri küçümsemiyorum, lakin durum da bundan farklı değil bence. Gerçi DT’nin yaptığı sadece kompoze ve icradan da öte bir özgünlüktü, işin sound boyutu da var zira. Tamam lan DT büyük grup, kabul.

“Seraphic Clockwork” çok teknik bir müzik de ihtiva etse, asla enstrüman şovuna dönüşmüyor müzikal bazda. Zira VANDEN PLAS’ı, benzeri birçok gruptan ayıran bir özelliği var: bu adamların anlatacak çok fazla dertleri var harbiden. Albümlerinin çoğunda hıristiyanlık işlenir, bunda da durum farklı değil. 16. YY’da bir adam bir rüyasında bir görüntü görüyor, ve kalktığında hacı olup Roma’dan Kudüs’e gitmeye karar veriyor. Konsept kısaca böyle. Türde daha sık rastlanan fantezi, bilim-kurgu, felsefe, psikoloji gibi konseptlerden farklı duruyor bu adamların albümlerinde anlattıkları. Aslında bu bir cesaret işi bence, veya bir samimiyet işareti. Zira metal camiasında bilindiği gibi dinlere karşı önyargı veya negatif yargı ürünü yaklaşımlar çok da nadir görülen şeyler değil. O bakımdan adamların içinden geldiği gibi takılmaları benim her zaman hoşuma gitmiştir. Yanlış anlaşılması dinden bahsetmelerinden ziyade, antipati çekecek olmalarına rağmen içindekileri konsepte dökmeleri hoşuma gidiyor.

Ağırlıklı olarak rif bazlı şarkı yapılarına da rastlasak, aslında albümde kullanılan materyaller bir hayli zengin ve varyasyonlu. Örneğin klasik koro vokaller de kullanılmış, daha özgün ve farklı ambiyanssal vokaller de var, ana vokalleri zenginleştirircesine kullanılan. Albüm çok dinamik, ve görece uzunluğuna rağmen hiç yarıda kapatasınız gelmiyor. Parçalar genellikle orta tempoda icra edilmiş. DREAM THEATER kadar farklı ölçüler kullanılmıyor, lakin bilindik progresif metal aksatmaları ve polimetrik ve poliritmik örüntülere de rastlıyoruz.

Sound’da “Christ 0” daki başat elementler korunmuş. Kulağa eğreti gelen herhangi bir olmamışlık yok bu bakımdan. Albümün, uzun süresine rağmen sıkmaması da sanırım bestelerin ne kadar güçlü olduğunun, düzenlemelerdeki başarının ve albüm içi parça diziliminin doğruluğunun ipuçlarını veriyordur.

Tabii ki pasifagresif ağırlıklı olarak bir metal müzik sitesi, ve muhtemelen en kötü %98’imiz metal müzik dinliyoruzdur bu sitedeki. Ama rock, özellikle de progresif rock dinleyip de, metal dinlemeyen kişilere dinletilip onların metal hakkındaki, önyargının bolca etkilediği fikirlerinin değiştirilmesi operasyonunda kullanılabilecek birkaç gruptan biridir VANDEN PLAS da. Şu ana kadar klasik müzik hastası olup, rock ve metalle hiç alakası olmayan bir arkadaşımı SYMPHONY X fanı yapmışlığım var. (Daha da ötesi, Hacettepe konservatuarında piyano okuyan bir arkadaşım SYX – V albümünü piyano hocasına dinletmiş, adamın ağzı açık kalmış, çok beğenmiş.) İşte benzer bir kudret bence VANDEN PLAS, SHADOW GALLERY ve biraz da PAGAN’S MIND’da da var. Deneyiniz efendim, siz de itinayla deneyiniz. “Welcome To The Dark Side” partisi yaparız sonra onların şerefine. Gerçi VANDEN PLAS ve PAGAN’S MIND birbirinin “arch-nemesis”i (Ertuna?) konumundalar liriksel bazda, ama olsun naapalım. Metal olsun, çamurdan olsun.

Albümden tek bir şarkı seçecek olsam, sonlardaki On My Way To Jerusalem’i seçerdim. Siz de bu topluluğa bir şans vermek istiyorsanız, bu harika piyanolar, muazzam bir nakarat melodisi içeren, ve bundan da çok daha fazlası olan parçayla yola çıkabilirsiniz. Ama bu yol sizi hacı yapar mı bilmesem de, uzun bir yol olacak, 12 dakika. Çok uzun, aman dikkat edin kendinize, havalar da sıcak, hele bir de oruçluysanız…

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.47/10, Toplam oy: 36)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2010
Şirket
Frontier Records
Kadro
Andy Kuntz: Vokal
Stephan Lill: Gitar
Torsten Reichert: Bas
Andreas Lill: Davul
Günter Werno: Klavye
Şarkılar
1. Frequency
2. Holes In The Sky
3. Scar of an Angel
4. Sound of Blood
5. The Final Murder
6. Quicksilver
7. Rush of Silence
8. On My Way to Jerusalem
  Yorum alanı

“VANDEN PLAS – Seraphic Clockwork” yazısına 7 yorum var

  1. necati says:

    holes in the sky hangar 18 e benzemiş. hoşuma gitti.

  2. SeventhSon says:

    nemesis zaten baş düşman demek değil mi :D arch-nemesis baş baş düşman olmuş. ya da yanlış da biliyo olabirim, çekinmeden hasiktir diyebilirsiniz.

    Aeonian_Lich

    @SeventhSon, Teknik olarak haklısın. Lakin orada bir ekstradan vurgulama şeysi var sanırım. Örneğin I don’t need no doctor derken de benzer bir kafa karışıklığı olabiliyor ana dili İngilizce olmayanlarda. Zannederim “super-duper” gibi bir abartma hadisesi oluyor arch-nemesis’de. :)

  3. Dr AQA says:

    Albümdense resime yorum yapmak istiyorum şuan, zira hepsi ayrı alemde…

    En sağdaki abimiz, kayınvalidem gibi bakış atıyor.
    En arkadaki abimiz, sette bir şey görmüş galiba bayağı takılmış. Hatta önündekine de yeni söylemiş, o da bakıyor.

  4. Birtan says:

    bu albüm de başarılı fakat vanden plas’a başlamak için christ 0 daha doğru bir tercih olabilir. muazzam bir progressive metal albümü.

  5. Synysterr says:

    Güzel albüm ya 8 verdim.Trollenmesi kötü olmuş.

  6. Mahakali says:

    Underrated’in tanımı gibi bir albüm. Aşırı iyi, her saniyesi ateş ediyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.