# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BLACK SABBATH – Sabbath Bloody Sabbath
| 17.08.2011

Efsane, kanlı efsane.

Metal dünyasını en çok etkileyen 5 grubun ismini sayın deseniz herhalde Black Sabbath’ın ismini saymayan metal sever çıkmayacaktır.

Birmingham, İngiltere’de Tony Iommi (gitar), Ozzy Osbourne (vokal), Geezer Butler (bass) ve Bill Ward (davul) tarafından oluşturulan bu efsane topluluk, her biri birbirinden güzel 5 albümle bugün dinlediğimiz müziğin manifestosunu yazmıştır (Judas’ın adını anmadan da geçmeyelim ayıp olur). Yıldızlı favorim 1970 tarihli “Paranoid” daha önce kritiklendiği için ben şimdi sizlere onun kadar beğendiğim “Sabbath Bloody Sabbath”ı yorumlayacağım. Grubun 1980’deki “Heaven and Hell” albümüne kadar hayranların tartışmasız beğeneceği son albüm, bu 5. albümdü.

Evet. Bu efsanevi albüm, 1 Aralık 1973’te raflardaki yerini aldı. Black Sabbath, o zamana kadarki en farklı albümünü sunmuştu bizlere. “Master of Reality” ve “Vol 4.”daki çok dikkat çekmeyen enstrüman çeşitliliği (ilave flüt, klavye, synthesizer, piyano vs) bu albümde belirgin şekilde ağırlığını hissettiriyordu. Sound; progresif yöne kaymış, karmaşıklaşmış, genişletilmiş orkestrasyon ise kulakları daha bir bayram ettirmişti. olmuştu (Sabbra Cadabra’nın orta kısmında kafayı gözü yarmayan, bizden değildir).

8 şarkıdan oluşuyordu bu efsane. İçindeki her bir parça birer klasiktir bana kalırsa. Giriş şarkısı Sabbath Bloody Sabbath’ın ünlü ana rifini duyup da kendinden geçmeyen insanoğlu var mıdır acaba şu dünyada? Ya da A National Acrobat’ın ana rifinin Metallica’nın ünlü Fade to Black’inin rifine benzerliğini fark edip ağzı açık kalmayan kişi var mıdır dersiniz?

1.Sabbath Bloody Sabbath: Bahsettiğim ünlü rifinden sonra (köpeğin olayım Iommi) öyle bir Ozzy vokaliyle karşılaşıyoruz ki demeyin gitsin. Ozzy, albüm genelinde önceki albümlerden daha tiz ve cırtlak söylemiş şarkıları. Bence tam da cuk oturmuş bu vokal, şarkılara. Tartışmasız şekilde heavy metalin en iyi şarkılarından biri. Tam bir sanat eseri. Parçayı Bruce Dickinson, Anthrax, Amon Amarth gibi isimlerin cover’lamasından anlayın artık metale etkisini. Ayrıca Pentagram’ın Give me Something to Kill the Pain şarkısına da rif babalığı yapmış olabilir bu parça. Şarkı çevirisini de okuyun derim, sözler çok güzel.

2. A National Acrobat: Niye böyle ilginç bir parça ismi verilmiş anlamadım. Sözler anladığım kadarıyla ölümle ilgili. Bu parçanın da dakikalarca çalan ana rifi ünlüdür. Ozzy’nin eşsiz vokaline ise girmeyeyim hiç. Yine bir efsanevi topluluk olan Metallica, Sabbra Cadabra ile bu parçayı güzelce harmanlayıp başarılı bir cover yapmış. Eminim dinlemişsinizdir.

3.Fluff: Böylesine zengin enstrüman kullanımı olan bir albümde enstrümantal parça olmadan olmazdı zaten. Çocuğunuza gece yatmadan ninni niyetine dinletin. Rahat uyku garantilidir.

4.Sabbra Cadabra: Metalcinin aşkı böyle olur dedirten şahane bir aşk parçası. Ama ballad falan değil, kafa göz yarmak serbest yani. Acayip synth, piano kombinasyonları var uyandırayım. Rick Wakeman’ın da müziğe katkısı var.

5.Killing Yourself to Live: Basçı Geezer Butler, alkol problemi nedeniyle böbreğinden rahatsızlanır ve hastaneye yatar. Bir süre sonra baterist Bill Ward (bongo da çalmış bu albümde adamcağız) da aynı sebepten hastaneye yatar. Geezer, bunun üzerine bu rif manyağı parçayı besteler.

6.Who are You?: Ozzy bestesi. Synt destekli Ozzy show. Ozzy’nin kimliğini sorduğu kişi ise Tanrı imiş sanırsam.

7.Looking for Today: “Looking for Todaaaaaay” deyim siz anlayın. Flüt var abi metal şarkısında. Şaka gibi.

8.Spiral Architect: Şarkının Apocalyptica cover’ı da mevcut. Klasik gitarlı girişi ve sonraki elektrolu destek ile dumur olduğumuz yetmiyormuş gibi Ozzy’nin şeytani vokali ve keman sesleriyle (evet keman) efsanenin sonuna geliyoruz. Şarkı sonunda alkış ve ıslık sesleri duyuyoruz. Bu albümün her notasını ellerim patlayıncaya kadar alkışlamaya hazır olan ben, ne diyeyim ki artık?

Şarkı sözlerinde veya isimlerinde uyuşturucu maddelerle ilintili bir şey fark etmedim bu sefer (Sweet Leaf gibi). Grup elemanlarının iç sorunları yazılmış sanırım bazı dizelerde. Ana akım medya da ilk defa bir Black Sabbath albünü şiddetle övecekti, Rolling Stone dergisinde olumlu bir çok yazı yayımlandı albümle ilgili. Black Sabbath artık bir marka olmuştu.

Albüm parçalarını cover’layan isimleri görünce ne kadar önemli ve çığır açıcı ögeler içerdiğini tahmin edersiniz sanırım. Ha unutmadan, kapaktaki yaratığın kafasının altında “the beast”in numarası 666 mı yazıyor ne?

Emre ÇİFTÇİ

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.42/10, Toplam oy: 303)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1973
Şirket
Warner Bros.
Kadro
Tony Iommi: Gitar
Ozzy Osbourne: Vokal
Geezer Butler: Bas
Bill Ward: Davul
Şarkılar
1. Sabbath Bloody Sabbath
2. A National Acrobat
3. Fluff
4. Sabbra Cadabra
5. Killing Yourself to Live
6. Who Are You?
7. Looking for Today
8. Spiral Architect
  Yorum alanı

“BLACK SABBATH – Sabbath Bloody Sabbath” yazısına 10 yorum var

  1. Guinan says:

    Metal Camiasının kanayan yarasına parmak basmak istiyorum. Yazar arkadaşım PentEgram değil PentAgram. Evet biraz kıl bir herifim

    Ahmet Saraçoğlu

    @Guinan, editlerken atlanmış evet, düzeltildi.

  2. deadskinmask says:

    bir sabotage değil.

  3. ali kuşcu says:

    okumadan bastım 10 u.

  4. emre says:

    Sabbath bloody Sabbath, size stres atmanın güzel bir yolunu da sunuyor. Önce gıcık kaptığınız ama muhabbetiniz olan birinin yanında bu şarkıyı sessizce söyleyin sonra şarkının ortasına gelince You bustard!!! kısmını o herifin suratına bakarak söyleyin.Ben denedim çok güzel oluyor. Tabi herif İngilizce bilmeyecek.

  5. ismail vilehand says:

    bence ilk 3 albümden sonra Ozzy’li dönemin en iyi 4. albümü. ki Black Sabbath’ın en az Ozzy’li dönemini severim. ya da şöyle diyeyim; Black Sabbath’ın en az Ozzy’li dönemine taparım. birde herkesin Nirvana dinlediği dönemde Alice In Chains, herkesin Iron Maiden dinlediği dönemde Black Sabbath dinlediğim için hep kendimi yalnız hissetmişimdir. Black Sabbathçılık malesef pek yok bizim memlekette.

  6. Exorsexist says:

    Bana göre black sabbath’ın gerçekten “Kült” bir grup olduğu dönem olan, ilk 6 albümlük döneminin en iyi albümü. Master of Reality’den çok az daha iyi. Volume 4 gibi sıkıntılı geçen bir yıldan sonra gelmesi şahane bi olay. Bu albümde progresif rock, az biraz funk, azcık da caz harmanlanmış ve bunlarla ortaya müthiş bişey çıkarmışlar zamanında. sadece “who are you?” şarkısını pek sevmem.

  7. Forest of Equilibrium says:

    Olmasaydın olmazdık. 10/10

  8. Salata says:

    SABBATH BLOODY SABBATH
    NOTHING MORE TO DO
    LIVING JUST FOR DYING
    DYING JUST FOR YOU!!!!!

    Bu şarkının 3.18′inde başlayan riff 70′lerin en heavy en pislik riffi olsa gerek. Neredeyse 50 sene sonra dinleyenin yüzünün şeklini değiştirecek kadar ezici. İki parmağının yarısı olmayan, klavyede bastığı notaları parmaklarının yarısının ucunda hissedemeyen bi adamdan bahsediyoruz, akıl alır bi iş değil

  9. owlbos says:

    En sevdiğim değil belkide ama dinlerken en keyif aldığım Black Sabbath albümü bu. Ha bide Akerfeldt’in en sevdiği heavy metal albümü de budur.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.