# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TYPE O NEGATIVE – Bloody Kisses
| 26.06.2011

Kanlı öpücüklerle gotik metal ziyafeti.

Type O Negative. Gothic metal grubu, hem de Amerikalı. Bu müzik türünü Avrupa dışında icra eden en büyük grup.

Yazımıza başlamadan önce, bu albüme kadar olan süreci bir özet geçmek isterim. Peter Steele isimli abimiz metal müzik hayatına tam olarak atılmadan önce 1979 yılında hard’n heavy tarzında bir amatör grup kurar. “Rock Hard” adında bir single kaydedilir ve Silver Records tarafından 500 adetle sınırlı sayıda piyasaya sürülür. Single pek dikkat çekmemiştir ve Peter Steele daha ateşli bir müzik yapmak isteği gerekçesiyle grubu dağıtır. Seneler 1982′yi gösterdiğinde, Peter Steele eski arkadaşlarıyla birlikte Carnivore adında bir grup kurar. Crossover thrash olarak etiketlenen bu grup, 2 albüm çıkarır ve adını az da olsa ortamlara duyurur. Peter Steele, 5 sene aktif kalan grubu, ilk müzik projesi gibi yeterli ilgi görmemiş ve başarısız bir oluşum olarak görmeye başlar ve 1987 yılında grubu dağıtır (sonralarda bu grup 2006 yılında yeniden aktifleşir ve Peter Steele vefat ettikten sonra tekrar dağılır).

2 seneyi boş geçiren Peter Steele, grup kurup dağıtmaktan sıkılmamıştır ki, bir müzik projesiyle daha ortaya atılır. Bu sefer daha karanlık ve daha bireysel konular işleyen müzik yapmak istediğine karar verir, bu grubun eski projeleri gibi sıradan olmayacağını söyler. Kolları sıvayan ve gençlik ateşiyle yanıp tutuşan Peter, eski okul arkadaşları Kenny Hickey, Sal Abruscato ve Josh Silver ile bir araya gelir ve Sub Zero grubunu kurar. Merak etmeyin, bu grup dağılmayacaktır. Ama grubun ismi Peter’ı pek tatmin etmemiş olacaktır ki, Type O Negative olarak değiştirilir. Bu ismi kendisi radyo dinlerken ”Sıfır negatif kana ihtiyaç var, şu numarayı arayın” gibisinden bir kan aranıyor ilanından duyar. Gotik müzik ile kafayı bozmuş ve kendini vampir ilan edecek biri için daha güzel bir isim olabilir miydi? En zor bulanan ama tadı en güzel olan kan…

İlk albümleri için Roadrunner Records ile anlaşma imzalanır. Anlaşma içerisinde ”Bu grubu da dağıtırsan topsun, yeter lan” bir madde olduğu da rivayetler arasındadır.

İlk iki albümü geçelim ve asıl konuya gelelim…

Benim için bir gotik metal ziyafeti olan ve Peter Steele’in ciddi bir üne kavuşmasını sağlayan albüm “Bloody Kisses” 1993 yılında çıkar. Peter Steele, bu albümle müzik hayatını underground ortamlardan gün ışığına çıkarır. “Bloody Kisses”, ”Amerika’dan gotik müzik mi çıkarmış? Pöeah” diyen kitlelerin ön yargısını kırabilecek düzeyde bir çalışmadır. Sade müzikal açıdan değil, albümün kapağını süsleyen lezbiyen hanım kızlarımızın da, albümün bilinirliğini ve satış rakamlarını olumlu önde etkilediğini düşünmekteyim.

Şarkıları inceleyelim;

Machine Screw: Albümün introsu. Özellikle söylüyorum, bu şarkıyı evde birisi varken yüksek sesle açmayın. Kapaktaki kızlarımız bu şarkıda icraat yapmaktadır.

Christian Woman: Albümün klip çekilen parçası ve grubun adının bilinmesini sağlayan en büyük etmenlerden biri. “Aaaaaaa aaa” şeklinde olan güzel nakaratı, davul atakları ve şarkının sakin gidip aniden değişip ateşlenmesi, bendenizi gaza getirmektedir. Şarkının tek kusurlu tarafı, Black No:1 gibi bunun da gereksiz yere çok uzatılmış olmasıdır.

Black No.1 (Little Miss Scare-All): Albümün klip çekilmesiyle birlikte en bilinen şarkılarından biri. 2:12 den itibaren kalkıp oynamaya başlayabilirsiniz. Özellikle gitarist arkadaşımız Kenny’nin vokalleri ayrı bir lezzet katmaktadır şarkıya. Peter Steele’in tok sesi ile de mükemmel bir ikili oluştururlar. Ama bu şarkı da çok uzatılmış. Tam 11 dakika! Progresif metal mi yapıyorsun arkadaşım? 7:30 dan itibaren başlayan ve Kenny’nin ”Loving youuuuu loving youuuu” nidaları için bile değer gerçi.

Fay Wray Come Out and Play: Bir diğer intro. Konu itibariyle ilk introya çok benziyor ama bunda sade lezbiyenler değil, kocaman bir grup ortamı var. Grubun kabile reisi Peter Steele. İntronun sonlarında Peter “Ooooooğğ!” diyor ve kız çığlık atıyor. Anlaşılan Peter ve arkadaşların erken boşalma sorunu yok. Çığlıktan anlaşılabileceği üzere kadınları klitoral orgazm ile yetindirmeyiz mesajı var. Takdir ediyoruz.

Kill All the White People: Bu şarkıda Carnivore yıllarına dönüyoruz. Gotik metalden çok thrash metal rüzgarları estiriyor. Peter Steele bu sefer faşist diktatör koltuğunda, halka hitap ediyor.

Summer Breeze: Seals and Crofts isminde pek de bilinmeyen bir grubun cover’ı olan bir şarkı. Çok ama çok güzel. Melodiler boyut değiştirici olabiliyor. Ama Seals and Crofts pek bilinmediği için, bu şarkı Type O Negative ile anılıyor. Bence de öyle olmalı, ciddi anlamda hakkını vermişler.

Set Me on Fire: Tam olarak sindirildikten sonra çok ama çok eğlenceli olan bir parça. Kenny’nin tatlı vokalleri, “Set me on fireeee” nidaları ve özellikle 1.35 de başlayan solo, Suicide & Redemption’daki gibi, sanki Anadolu rock müzisyenleri yazmış gibi geliyor, bir o kadar da güzel.

Dark Side of the Womb: Üçüncü intro. İlk iki introdaki icraatlardan sonra doğal olarak bebek doğuyor burada. Babası Peter mı, Kenny mi, Josh mu bilinmiyor ama çocuğun ileride psikopat olacağını tahmin ediyoruz.

We Hate Everyone: İlk bölümleri ile bana headbang yaptıran bir parça. Ama sonradan müzik bir durgunlaşıyor ve tamamen farklı bir şarkıya bürünüyor. Uzun bir geçişten sonra şarkı tekrar enerjik haline geri dönüyor.

Bloody Kisses: Albümün en karanlık, en gotik ve en vampirik şarkısı. Diğer şarkılara göre alışılması daha zor. Üstüne depresif havasının yoğunluğu ile dinleyiciye kasvet yüklemesi yapıyor. Bazıları bayık bulabilir tabii, ama kesinlikle bir yana atmayın. Dinleyin bunu, atmosferine teslim olun.

Too Late Frozen: Mükemmel olabilecekken biraz sıçılmış bir şarkı. Güzel başlıyor, ortalarda biraz sıçıyor, sonra güzel bir şekilde sonlanıyor. Ama Kenny’nin nakaratı söylediği yer bana inanılmaz bir huzur veriyor, sebebini bilemedim.

Blood & Fire: Bu çok kararsız kalınan bir şarkı. Seveni var, sevmeyeni var. Üstünde fazla durulmasına gerek duymuyorum. Ahım şahım bir şey bulamadım şahsen.

Can’t Lose You: Albümü kapatan parça. Buna da Bloody Kisses şarkısı gibi zor alışılmakta. Dinleyin ve kendiniz karar verin.

Sonuca gelirsek “Bloody Kisses” gotik metal seven herkesin mutlaka dinlemesi gereken bir albüm. Bazı şarkıları gotik metal sevmeyen kitlenin de çok hoşuna gidebilir.

Chuck Reis

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.78/10, Toplam oy: 67)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1993
Şirket
Roadrunner
Kadro
Peter Steele: Vokal, bas
Kenny Hickey: Gitar, vokal
Josh Silver: Klavye
Sal Abruscato: Davul
Şarkılar
1. Machine Screw
2. Christian Woman
3. Black No. 1 (Little Miss Scare-All)
4. Fay Wray Come Out and Play
5. Kill All the White People
6. Summer Breeze (SEALS AND CROFTS cover'ı)
7. Set Me on Fire
8. Dark Side of the Womb
9. We Hate Everyone
10. Bloody Kisses (A Death in the Family)
11. 3.0.I.F
12. Too Late: Frozen
13. Blood & Fire
14. Can't Lose You
  Yorum alanı

“TYPE O NEGATIVE – Bloody Kisses” yazısına 27 yorum var

  1. fotoğraftaki bass gitar nasıl bişeydir öyle.

    Chuck Reis

    @saklanan saman, 2 metre boyunda bir azmandır kendisi.

    saklanan saman

    @Chuck Reis, gitarmı adammı ben gitardan bahsetmiştim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @saklanan saman, adam büyük olduğundan gitar ufak gözüküyor demeye getiriyor.

    Chuck Reis

    @saklanan saman, haha yanlış okumuşum. pardon :D

    hysteresis

    @Chuck Reis, insan şöyle bi genetik mirasa sahip olunca tabi…:

    “Steele was born in Red Hook, Brooklyn to a Roman Catholic family of Polish, Russian, Icelandic, and Scottish heritage…”

    V.Kaan

    @saklanan saman, siyah tel takmış heralde gitara. manyetik ve perdeleri de fosforlu yeşil yapmış. güzel olmuş. :)

  2. demir bakire says:

    dostum biraz da sikli daşaklı capsler paylaşsaydın güzel olurdu

    Chuck Reis

    @demir bakire, DNS ayarlarını değiştir, görebilirsin.

  3. _BlaCkeneD_ says:

    Lan Chuck reis sen mi yazdın lan bu kritği sen kritikte yapar mıydın ya asdasdasdad. Ama belli oluyo senn yazdığın çok falza cinsel öğe var :) O değil de bu Type o Negative gotik grubuymuş lan bi yaşıma daha girdim ben hard heavy falan zannediyodum o da güzeel güzeeeelll adjnadkajldakd :D

    Chuck Reis

    @_BlaCkeneD_, olm albüm cinsellik üzerine kurulu ben ne yapayım :D

    hardn heavy mi. yuh amk. dave mustaine gibi keşfetmen gereken çok şey var :D gerçi bu grubu adam gibi dinleyen yok yalnızım :(

  4. masteroforion says:

    Rahmetliyi iyi bilirdik:

    http://28.media.tumblr.com/tumblr_lhfyqikAv91qe7yn5o1_500.jpg

    Chuck Reis

    @masteroforion

    http://3.bp.blogspot.com/_PlGAV1RT_pc/S8bqJGVSFTI/AAAAAAAAA_4/imBypqjjg9k/s1600/pg7.jpg

    masteroforion

    @Chuck Reis, Hahahaha yanlız foto bunun aynısı http://galeri.uludagsozluk.com/57/gulucuge-odaklan_32283.jpg

    My Girlfriend’s girlfriend mevzusunu iyi yapmışlar ama posterde, onu şey etmiştim ama herifin dal şafağından açıldı yine mevzu hahahaha Pete Steele dendi mi dönüyo dolaşıyo yine oraya gidiyo olay

  5. Ufuk says:

    ha, bir de bu, pasifagresif ailesi için olmazsa olmaz: http://www.youtube.com/watch?v=YFWM8k1h3zU

  6. Chuck Reis says:

    beyler yakında mahkemeye kararıyla kapatılacaz… :D

  7. Berca B. says:

    Type O Negative’i çok seviyorum. Öyle böyle değil yani, süper bir sevgim var bu gruba karşı. Gideyim bi Life is Killing Me patlatayım

    Chuck Reis

    @Berca B., O albüm bloody kisses’e oranla çok daha kasvetli ve depresif. benim favorilerimden biridir life is killing me.

    Berca B.

    @Chuck Reis, o albüm net bir şekilde benim en sevdiğim albümlerden biri. pek çok kişinin burun kıvırdığına eminim ama kusur bulamadığım güzellikte bir albüm o.

  8. Gereksiz biri says:

    Carnivore grubundan severdim bu koca abiyi.

  9. orca says:

    klasik 90larda çıkmış en iyi albümlerden

  10. orca says:

    biriside bundan sonra çıkmış olan 96 tarihli october rust ın kritiğini yazabilir mi? o da çok iyi albümdür htta type o negative in en iyi 3 albümünden biridir bence.

  11. muazzam bir albüm. black no 1 nasıl bir şarkıdır öyle…

  12. Fingolfin says:

    Christian Woman ve Black No. 1′i o kadar çok seviyorum ki albümün geri kalanına geçemedim daha. Zaten ikisi toplam 20 dakika falan tutuyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.