# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MAGIC PIE – The Suffering Joy
| 07.05.2011

Neşe palamudu.

Özgür DURAKOĞULLARI

3. albümü  “The Suffering Joy”u yakın zamanda çıkarmış olan topluluk, kanımca türde yılın albümlerinden birisini yapmış. Eğer beklenmedik ölçüde başarılı bir elin parmaklarından fazla prog albümü çıkmaz ise yıl sonuna kadar, bu albüm birçok prog müzik severin ilk 10’unda yer bulacaktır zannediyorum.

Önceki iki albümleri ve bu son albüm arasında ne gibi farklar var diye düşünürsek, ilk akla Eirikur Hauksson isimli, Allan Olsen yerine geçen vokalist geliyor. Kilise orgu ve bunu destekleyen koral vokaller, vokal değişikliği sebebiyle bir hayli farklılaşmış diyebiliriz. Zira “hammond organ” kullanıyorlar bu albümde de hala, ama koral vokaller alışıldık GENESIS tarzı, daha senfonik prog stili icra edilmiş diyebiliriz. Vokalistlerden şu iyi, bu kötü gibi bir şey diyemiyorum, zira ikisi de vokal partisyonlarına göre son derece etkili biçimde kendilerini göstermişler söyledikleri albümlerde.

Albümde, diğer daha havai ve gevşek-yer yer neşeli iki albüme göre, hayatın anlamını sorgulama yoluna gitmiş grup. Aslında albümün eklektiklik düzeyi çok yüksek, ve yer yer 70’ler prog klişelerini çok fazla kullanıyorlar. Ama daha önce tanıttığım HAKEN’in ilk albümü gibi, bunu da tam bir tarza oturtamıyoruz. Son derece sinsi, karanlık modal yapılarda metal kısımlar görürken, bir bakmışız GENESIS tarzı huzurlu, koral vokaller gelmiş. Sonra bir bakmışız son derece katmanlı ve poliritmik bakımdan teknik bir kısım karşımıza çıkıvermiş. 70’ler prog’unun da çok sevdiğim şeyleri var, ama modern kayıtlardaki perküsyon tonlarını daha fazla sevdiğimi söyleyebilirim. Hoş, bu albümün davul tonları öyle çok ahım şahım güzellikte değil, ama 70’ler davul tonlarına tercih ederim yine de.

Çok uzatmayacağım, çünkü prog metal, prog rock seviyorsanız bu albüm mutlaka ilginizi çekecektir. Albümün konsept yapısı, varyatif biçimde tekrarlanan tematik koral vokalleri, yer yer virtüöziteye varan, DREAM THEATER – “Scenes From A Memory” etkili kısımlar (sonlardaki bildiğin Nicholas sesini duyacağız sanabileceğimiz kısımda siz de bir tebessüm edeceksinizdir sanırım “SFAM” hayranları, hey gidi Portnoy), eli yüzü düzgün bir sound, kusursuz enstrüman çalınımları falan mutlaka dikkatinizi çekecektir.

Yalnız sürekli kalıplar kırılsın, çılgın çılgın albümler çıksın, hatta bir yerden sonra UNEXPECT bile bize yavan gelsin modundakilere pek uygun değil bu albüm zannederim. Ama kurgusal müzik yaparken araya doğaçlamalar da sıkıştırılabilir diyen ben gibilerdenseniz, kafi bir –özellikle gitarlarda- emprovizasyon boyutu da var albümün.

Bakalım bu albüm, senenin sonuna geldiğimizde birçok prog severinin ilk 10’unda tutunmayı başarabilecek mi. Bende öyle olacak gibi görünüyor şimdilik. HAKEN sevenler, TRANSATLANTIC sevenler mutlaka bir göz atsınlar bu klas albüme.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.81/10, Toplam oy: 21)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Progress Records
Kadro
Eriikur Hauksson: Vokal, gitar
Eirik Hanssen: Vokal, gitar
Kim Stenberg: Gitar
Lars Petter Holstad: Bas
Gilbert Marshall: Vokal, klavye
Jan T. Johannessen: Davul
Şarkılar
1. A Life's Work (Part I) - Questions Unanswered
2. A Life's Work (Part II) - Overture
3. A Life's Work (Part III) - A Brand New Day
4. A Life's Work (Part IV) - The Suffering Joy
5. Headlines
6. Endless Ocean
7. Slightly Mad
8. Tired
9. In Memoriam
  Yorum alanı

“MAGIC PIE – The Suffering Joy” yazısına 11 yorum var

  1. b says:

    ilk albüme nazaran daha sertleşmişler diyebiliriz. ben ilk albümü daha çok seviyorum ama bu da hiç fena değil. son yıllardaki eli yüzü düzgün prog gruplarından bir tanesi olmasının yanısıra norveçli olupta geleneksel progresif tarzı sürdüren belki de nadir topluluklardan.

  2. Ertuna Yavuz says:

    mesleğinin müptelası bir zanaatçı titizliğiyle ince ince kesilip şekillendirilmiş incilerle örülü bir gerdanlık kadar güzel bir metin, ellere kollara sağlık sıhhat.

    Aeonian_Lich

    @Ertuna Yavuz, Eksik olmayınız efem. :)

  3. berat mutluhan seferoğlu says:

    Ben nedense bu albümün kapağının James Labrie’nin albüm kapağıyla çok benzer bir havaya sahip olduğunu düşünüyorum.Grup şahane.Elinize sağlık

  4. comfortinBRUTALiTY says:

    Kritik yazarının zevkine güvenerek albümü edindim,70lerdeki prog albümlerini severim bu albümü de beğendim çok şık

  5. Aeonian_Lich says:

    Beğendiğinize sevindim arkadaşlar. :)

  6. Cemre says:

    Bu yazıyı okuduktan sonra hemencecik edindim albümü, şimdi ilk kez dinliyorum. Pek şahane…
    Her geçen notayla daha da bağlanıyorum sanırım albüme.
    Haken benzetmesi gerçekten çok doğru,
    Haken için de Aeonian_Lich’e teşekkürlerimi sunmuştum.
    Yine sunuyorum.
    Magic Pie’ın önceki albümlerinden öneriniz olabilir mi acaba?

    Aeonian_Lich

    @Cemre, Sevindim beğendiğine, ben de teşekkür ederim. :) Grubun 3 albümü de çok sıkı. 3′üne de kefilim yani. :)

    Cemre

    @Aeonian_Lich, Müthiş haber! :)

    b

    @Cemre, motions of desire albümünü dinlemelisiniz. özellikle ikinci şarkı.:)

  7. like fire says:

    Haken bu sitede tanıdığım en iyi gruplardan biri. Belki de son yıllarda progresif müziğin başına gelmiş en güzel şey. Bu grup da çok iyiymiş. Bu tarz kritiklerin devamını bekliyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.