# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VINTERSORG – Jordpuls
| 07.04.2011

Gönüllerin şampiyonu.

Az önce Pasifagresif yazarlarından Ömer’e Facebook’tan cevap attım Jordpuls diyaloğumuzla ilgili. O önce davranıp “O değil de, albümü yazarsın sen artık PA’da!” dedi. Biraz mırın kırın ettim, hatta bu konuda üşengeç bir insan olduğumdan da bahsettim. Ama şimdi, Ömer’den olumlu veya olumsuz bir cevap gelmemesine rağmen saat 00.35’te bu yazıya başlamış bulunmaktayım. Bana bak Ömer, eğer yardırıp upuzun bir yazı yazarsam ve sen de bana “Tamam abi ben yazarım o zaman” yaparsan, kötü olur. Sinirli Onur’u görmek istemezsin. Neyse, başlayalım bakalım.

Albümün çıkmasına daha 1 aydan fazla varken bayağı çıldırmıştım. Twitter, Facebook vb. ortamlarda “ÇIK ULAN ARTIK.” falan yaza yaza milleti kendimden soğutmuştum. İnsan, çok beklediği bir albümün çıkma tarihi yaklaştıkça bu tür çocukça duygulara kapılıp heyecanın dozunu kaçırabiliyor. İşte albümü dinledikten sonra bana üstü kapalı bir şekilde cevap atan bir arkadaşım:

“Onur kardeşim, ortalığı velveleye verişlerin üzerine “Jordpuls”u dinledim. Gerçekten de dediğin kadar mega’ymış. Terhis olup Malatya’yı terketmek kadar güzel bir albüm.”

Yine bu tarzda tepkisini gizleyemeyen bir çok kişi olduğuna da eminim hahah. Yukarda “başlayalım bakalım” dedim ama hâlâ başlayamadık yahu. Bu sefer cidden başlıyorum ama, evet.

Vintersorg’un albüm kaydına girdiği andan itibaren aklımda hep “Solens Rötter” gibi bir işin ortaya çıkacağı vardı. Albümün giriş parçası olan Världsalltets Fanfar yayınlandığında biraz duraksadım gibi oldu. Baya Farklı geldi çünkü. Yine alışılmış Vintersorg’du, ama değişim rüzgârları da esmiyor değildi. Beklentilerimin gerçekleşmeyeceğini düşündüm o an; ama şarkıyı da acayip sevmiştim, aşırı da heyecanlanmıştım. Zaten albüm çıkana kadar da hergün Pasifagresif’e girip şarkıyı dinledim milyon kez. Yanılmıyorsam Världsalltets Fanfar parçasının tadımlığı da albümün çıkmasına bir ay kala falan yayınlanmıştı.

“Jordpuls”u daha da özel kılmak için albümü satın alıp öyle dinlemek istiyordum, nitekim öyle de oldu (Sürekli korsancılık olmaz değil mi?). Albüm çıktıktan bir hafta sonra elime ulaştı. Müzik setine takıp uzandım ve sadece albümü dinledim. Ne yalan söyleyeyim, ilk dinleyişte öyle aşırı etkilemedi beni. Ama bir şeyden söz etmeden geçemeyeceğim: Klippor och Skär. Hayatımda, dinlediğim en mükemmel şarkılardan biri olsa gerek. Daha önce beni bu nebze etkileyen, daha ilk dinleyişte “vay anasını be” dedirten şarkılar bir elin parmağını geçmez herhalde. Şarkı daha girerken yattığım yerden kalktım ve nakaratın girmesiyle tüylerim diken diken oldu desem yeridir. Belki de Vintersorg aşığı bir insan olduğumdan dolayı aşırı tepki verdim bilmiyorum.

Albümü “Solens Rötter”le karşılaştıracak olursak; bariz farklılıklar var evet. Öncelikle şunu söyleyeyim, “Solens Rötter”e göre daha basit şarkılar yer alıyor “Jordpuls”ta. Bu yüzden olsa gerek davullar da baya bir oturaklı olmuş. Ama ben, bunun nedeninin biraz da Vintersorg’un işi kapmış olmasından ötürü olduğunu düşünüyorum eheh. “Solens Rötter” albümünü bilen arkadaşlar ne demek isteyeceğimi anlayacaktır (insanüstü davullar).

Davul programlama dışında basları da kendi çalmış Vintersorg, uzun bir aradan sonra. Bu konuda da gelişme gösterdiğini söyleyebilirim kesinlikle. Basları da çaldığını bilmesem “İyi bir basçı bulmuş yine” derdim herhalde. Çünkü bir gitarist bas gitar çalmaya kalkıştığında, ne olacağını aşağı yukarı tahmin edebiliyor insan: gitar riflerini takip eden bas partisyonları. Ama Vintersorg bunun üstesinden gelmiş.

Albümün incisi olarak da Eld och Lågor parçasından bahsetmek istiyorum azıcık. Epilogue Metalogue parçası ayarında, güzel bir outro olmuş. Özellikle solosu çok etkiledi beni. Bahsetmek istiyorum dedim ama kısa sürdü, çünkü başka bir şey dersem “Oğlum çok güzel ya” tarzında cümleler olacak, kaçınıyorum o yüzden. Vintersorg’un bu tarz parçalarını dinlediğimde de “Sen de çıkar bir “Origin” de dinleyelim be abi” demekten kendimi alamıyorum zaten. Bu arada albümün kapak tasarımının sahibi de Kris Verwimp. Månegarm işlerinden tanıyabilirsiniz kendinisini, “Vredens Tid” şaheserinin sahibi.

Kısaca şunu söyleyeyim, bu albüm tıpkı şu yazdığım okunması kolay kritik gibi. Dinlerken ne olduğunu anlamak için değil, tekrar etmesinden zevk alacağınız için onlarca kez dinleyeceğiniz bir iş. Güvenin bana, Vintersorg’u yeni dinleyen biri için harika bir başlangıç olabilir.

Dipnot: Klippor och Skär’in nakaratı aşırı tanıdık bir şey evet. Türkiye’yle bir alâkası var kesinlikle ahah. İkinci bir Fleshflower vakası.

En kısa sürede bitirdiğim kritiklerden biri oldu sanırım. Ömer de hâlâ cevap atmadığına göre kendisine bildireyim yazmasına gerek kalmadığını. Şanslı adamsın Ömer.

Onur ALTINAY

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.81/10, Toplam oy: 43)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Napalm Records
Kadro
Vintersorg: Vokal, gitarlar, klavye, bas, Hammond org, davul programlama, efektler
Mattias Marklund: Gitar
Şarkılar
1. Världsalltets Fanfar
2. Klippor Och Skär
3. Till Dånet Av Forsar Och Fall
4. Mörk Nebulosa
5. Stjärndyrkan
6. Skogen Sover
7. Vindögat
8. Palissader
9. Eld Och Lågor
  Yorum alanı

“VINTERSORG – Jordpuls” yazısına 18 yorum var

  1. Exorsexist says:

    tam olarak çözemedim bu albümü. biraz değişik. Mörk Nebulosa’ın ilk girişini kvelertak’ın mjoed’e çok benzetiyorum. 7/10 şimdilik.

  2. Vintersorg’a başlangıç albümüm oldu ve evet çok çok iyi bir albüm benim için. Vokal melodileri ve geri planda giden ritmler dışında progresif müziğin olmazsa olmazı mutelu melodiler çok başarılı buldum. Ama asıl olay cidden vokal melodileri ve klavyeler. Cidden allahsal bi clean vokal performansı var. Her parçada inanılmaz vokal melodisi geçişleri ve ses oyunları var. Ve son olarak “Klippor Och Skär” adlı parça resmen buna benziyor. Albüme puanım 9/10.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Berker İlhan, ahaha çok benziyo lan.

    o şarkının 5.38-5.45 arasındaki vokal yorumu aşmış bu arada.

    Berker İlhan

    @Ahmet Saraçoğlu, :D aynı muhabbeti Onurla da yaptık ve şaşkınlıklara gark oldu o da :D neyse şey diyecektim aralık veremedim ya o kadar çok iyi vokal melodisi geçişi ve vokal yorumu var ki..

    Onur Altınay

    @Berker İlhan, Hah geçen gün paylaşmıştın bunu. Acayip benziyor cidden. Ama başka bir şeylere de benziyor, sadece Koçum Benim’e değil yani ahah.

    Berker İlhan

    @Onur Altınay, evet tam olarak aynısı değil ama ilk bunu çağrıştırmıştı bana :D başka çağrıştırdığı birşey olursa onu da yazarım.

  3. Kritik çok hoş olmuş, zihnine sağlık. Ses oyunları Vintersorg’un en orijinal olayı bence. Yıllardır da en sevdiğim vokalist, türler üstü bir adam.

    Klippor och Skär mevzusu bence folk metalle haşır neşir kişilerin başka parçalardan aşina olduğu yapıyı barındırıyor olmasıyla ilgili.

    Şimdilik yer yer şunları anımsatıyor bana:
    Storm – Villemann
    In the Hall of the Mountain King
    Boney M. – Rasputin

    Sambalici

    @Güzide Arslaner, katılıyorum. “bizden” değil “dışarıdan” bi hatırlatma durumu var. bizden gelmesinin nedeni bu şarkıdaki formatta melodileri çokça araklayıp marştır cingıldır şarkıdır o formatlarda kullanmamızdan dolayı bence, o tip arak bi esere benzetiyoruz topluca sanki.

    Onur Altınay

    @Sambalici, Bizden bi şeyler var derken kafamdaki şey buydu aslında evet.

  4. Ömer Kuş says:

    Gayet de güzel olmuş yazı, sen daha çok kritik yaz bak diyorum sana.

    Albüme gelirsek, ee Klippor och Skär diye boşuna demiyodum o kadar, hakikaten aşmış vokal melodileri barındırıyo. Diğerlerinin de dediği gibi albümün genelinde Vintersorg yine vokal melodileri yazma konusundaki becerisini göstermiş, hastasıyız. Mörk Nebulosa, Till Dånet Av Forsar Och Fall, Palissaden falan hep süper şeyler.

    Bu senenin en iyi folk metal albümlerinden biri.

    ccc vintersorg ccc

  5. harro says:

    Folk metal sevmem. Vintersorg’a da hep bir şekilde mesafeli yaklaştım. Ama bu albüm hakikaten mega aga. Albüme 9, kritiğe 10 bıraktım Onur.

  6. Bu sabah dinledim albümü. Böyle çok tatlı bir hava vardı dışarda, önümde de uzunca bi yol falan hemen Vintersorg’a sarıldım Onur kardeşim sağ olsun. Güneşli havalara uygun değil belki ama böyle de güzel oluyormuş.

  7. Exorsexist says:

    neden vintersorg son 2 albümdür davulcu değil de davul programı kullanıyor anlamıyorum.

    Onur Altınay

    @Exorsexist, Aynen. Visions from the Spiral Generator ve Focusing Blur’u en iyi iki albümü olarak görmem de albümde çalan bir “davulcu” (Asgeir Mickelson) olmasının katkısı büyük herhalde. O iki albümün havası bayağı farklı zaten yahu. Ama dediğim gibi bu albümde sırıtmıyor drum machine olayı en azından. Solens Rötter’deki davulları duyduktan sonra hele ahaha.

    Exorsexist

    @Onur Altınay, benim düşüncelerimi söylemişsin. ekleyeceklerim var. ilk olarak bu albümü dinlerken drum machine olduğunu hiç anlamamıştım taa ki metal archives’den davulların programlandığını görene kadar. sonrasında zaten çok yapay gelmeeye başladı. evet, solens rotter’daki davul programnı çok berbat. sırf o yüznden albümü belki hiç tamamiyle dinlememişimdir. açıkcası asgeir mickelson’un büyük hayranı değilim, o yüzden benim için farketmez tek istediğim davulların gerçek bir davulcuyla çalınması.

  8. bu arada Vintersorg’un tablarına ulaşabileceğim adam gibi bir site bilen var mı ya, koskoca nette sadece 3-5 tane şarkısının tabı var..

    Batuhan Bekmen

    @Berker İlhan, direkt olarak onur altınay manyağına ulaşabilirsiniz. sanırım 1-2 şarkıyı çıkarmıştı.

    Berker İlhan

    @Batuhan Bekmen, eyvallah Batuhan ben daha yeni görüyorum mesajı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.