# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GARDEN OF SHADOWS – Oracle Moon
| 06.01.2011

Gölgelerin bahçesinde gizli kalmak.

Ömer Kuş

Gizli saklı kalmış kaliteli grupları ifşa ettiğimiz programımızın yeni bölümüne hoşgeldiniz. Bugünkü konuğumuz da tıpkı diğer bahtsız gruplar gibi harika bir albüm çıkarmasına rağmen bir avuç insan dışında tanıyanı olmayan, incelemesini az sonra yapacağımız albümü çıkardıktan sonra dağılıp tarihin tozlu sayfalarına gömülmüş, bayramlarda ziyaretçisi olmayan, ana haber bültenlerinde “Eski metalci şimdi yalnızları oynuyor”, “Bu sefer kafa sallatmadı” gibi başlıklarla boy gösteren elemanlara sahip Amerikalı bir melodik death metal grubu. Eğer melodik death metali seviyorsanız kendinizi şanslı sayın (dikkat klişe tabir geliyor), çünkü şu ana kadar duymadığınız en iyi melodik death metal gruplarından biri GARDEN OF SHADOWS.

Grubu nasıl bulduğumu tam olarak hatırlamıyorum ama sanırım okuduğum başka bir albüm kritiğinde bu albümün adı geçiyordu ve gelmiş geçmiş en iyi ama hak ettiği değeri görmemiş melodik death metal albümlerinden biri olarak gösteriliyordu. Ben de deli gibi merak ettim tabi kimmiş bu arkadaşlar bir araştırayım edeyim dedim. Okuduğum hiçbir albüm kritiğinde kötü bir yoruma rastlamamam, aksine hepsinde 9-10 gibi puanlar görmemle birlikte “bunu dinlemem lazım ulaaaan” diye bir hışımla odadan çıktım. Sonra bilgisayarın odada kaldığını fark ederek geri döndüm ve albümü kısa bir araştırma sonucunda edindim. Daha ilk dinlemede albüme yapılan övgülerin boş olmadığını anlamıştım ve uzun bir süre sonra tekrar böyle muazzam bir melodik death metal albümü keşfetmenin keyfini yaşıyordum. Tabi ki bencil bir insan olmadığımdan şu anda siz de bu yazıyı okuyorsunuz ve umarım sizi albümü dinlemeye itecek kadar merakınızı uyandırabilirim.

Şimdi bir kere grup Amerikalı, o yüzden Göteborg usulüne pek yakın bir melodik death metal olduğu söylenemez. Albümde sadece 7 şarkı olduğunu, 25 saniyelik bir geçiş parçası olan Into Infinity dışındaki bütün şarkıların 8 ila 9 dakika arasında süreye sahip olduğunu söylersem karşımızda çerezlik bir melodik death metal grubu olmadığını anlarsınız zaten. Bu uzun şarkılar boyunca birbirinden melodik, teknik ve akılda kalıcı rifler arka arkaya geliyor, müziğe mükemmel uyum sağlayan ve klasik melodik death metal standartlarının üstünde seyreden davullar ve “doom’umsu” (kelimeye gel) atmosferi yaratmada büyük rol oynayan, çok öne çıkmasa da arkada da kalmayan tam ayarında klavyeler ve değme brutal death metal vokalistlerine taş çıkartacak kadar derin guttural vokaller son zamanlarda duyduğum en epik death metal albümlerinden birinin ortaya çıkmasına yol açıyor.

Şarkılarda tempo değişiklikleri sık sık olsa da, genel olarak albümün orta tempoda gittiğini söylemeliyim. Bu yüzden agresif, hızlı melodik death metal arayanlar hayal kırıklığına uğrayabilir. Ama gitar riflerinin kesinlikle şahane olduğunu belirtmek istiyorum. Hepsinden yaratıcılık, akılda kalıcılık, melodiklik ve çoğu zaman da duygu fışkırıyor. Saniye saniye vermeye kalksam baya uzar ama Desert Shadows, Oracle Moon, Citadel of Dreams, yani kısacası bütün albümde gerçekten çok başarılı rifler var. Bu hafif doom havası ve orta tempo rifler sizi rahatsız etmezse ağzınızın suyunun akacağını söyleyebilirim. Ne zaman albümü tek başıma dinlesem kendimi air guitar çalarken buluyorum. Yani uzun lafın kısası, adamlar rifleri ip gibi dizmişler arkadaş, hastası oldum.

Klavyeler dediğim gibi olayın suyunu çıkarıp güzelim riflerin içine etmeden, inceden destek görevi görüyor. Kesinlikle albümü bir üst seviyeye taşıyorlar. Klavye deyince nem kapanlardansanız bile burada sizi rahatsız edeceğini hiç sanmıyorum. Zaten albüm melodik death metal falan ama aslında son dönem çıkan modern melodik death metal gruplarıyla falan karıştırmayın sakın.

Albüm 2000 yılında çıktığı için bu tür etkileri içermemesi de normal tabi. Son şarkının son bölümlerinde giren bayan vokal haricinde temiz vokalin esamesi okunmuyor, Allah ne verdiyse öküz gibi böğürüyor abimiz. Nakarattır bilmemnedir akılda kalıcı vokallerdir falan bunlara prim vermiyor arkadaşlar. Ne varsa riflerde, davullarda, atmosferde var. Belki de bu yüzden arka planda kalmışlardır ama gerçekten bu kadar az tanınmaları şaşılacak bir şey. Bu arada grubun basçısının DYING FETUS basçısı Sean Beasley olduğunu da yeni öğrendim ve bir kez daha dumur oldum. Albümdeki ana vokalleri Chad adlı bir arkadaş yapıyor sanırım ama Beasley de bazı kısımlarda destek veriyor sanırım.

İşte böyle bir albüm “Oracle Moon”. Melodik death metalle uzaktan yakından alakanız varsa kesinlikle şans vermeniz gereken, son yıllarda dinlediğim en iyi melodik death metal albümlerinden biri. Minimum 8 dakika süreleri olsa da bir saniyesi bile sıkmayan 6 tane şarkı, tonla güzel rif, başarılı geçişler ve besteler, tam dozunda klavye, hayvan gibi sert vokaller ve tekdüzelikten uzak davullar. Peki ya sonuç? Grubun dağılması ve esamesinin okunmaması. Adaletin bu mu zalım dünya?

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.43/10, Toplam oy: 30)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2000
Şirket
Wicked World / Earache
Kadro
Chad: Vokal
Mary: Gitar, vokal
Brian: Gitar, klavye
Sean Beasley: Bas, vokal
Brett O’Connor: Davul
Şarkılar
1. Oracle Moon
2. Citadel of Dreams
3. Into Infinity
4. Dissolution of the Forms
5. Continuum (Garden of Shadows)
6. Desert Shadows
7. Twilight Odyssey
  Yorum alanı

“GARDEN OF SHADOWS – Oracle Moon” yazısına 13 yorum var

  1. caksu says:

    Vay anasını sayın seyirciler.

  2. Avcı says:

    Oha en sağdaki ne kadar da tanıdık geliyor diyecektim.Meğer Sean Beasley’miş…

  3. duraganyolcu says:

    hakketten yazık olmuş.

  4. demandred says:

    potansiyeli olan bir grup. o kadın vokal bazı şarkıları çok daha güzelleştirebilirmiş gib geldi bana. bi de şarkılar çok uzun, bayabilitesi var. melodi arayan arkadaşlar bi baksın derim buraya…

  5. swedish says:

    çok sağlam bir gruptur.Bende heart of corona albümü vardı fakat bu albüm ile çok farklı bi yapıda geldiler bana.Ne yazıkkı 2 album çıkarıp dağılan gruplardan.Aynı üzüntüyü Sacrilege grubunu bulduğumda hissetmiştim.Yazık ya iyi müzik yapan gruplar hep dağılmak zorunda sanki

  6. demandred says:

    sacrilege reunion yaptı hadırladığım kadarıyla… yanlışsam düzeltin pasifagresif ailesi…

    swedish

    @demandred, öyle bir haber var ama ortalıkta dişe dokunur bir şey yok.Yanlışsam düzeltin:)) lütfen düzeltin bana Sacrilege imi verin :)))

    swedish

    @demandred, sambalıcı temmuz 2010 da ekşi de yalan olmuş grup demiş akşam oldu hüzünlendim ben yine

    Sambalici

    @demandred,
    o reunion yalan oldu, elemanlar bir türlü vakit ayırıp kaydedememişler albümü. grubu da dağıtmışlar tekrar. ama basçı daniel kvist yazılmış şarkıları alıp “slaystation” diye bir grup kurmuş, vokalde jimmy strimmel falan var, o grupla yayınlayacakmış şarkıları. myspace adreslerinde var bi şarkı: http://www.myspace.com/slaystationgbg

    bu bilgileri de tamamen tesadüfen alakasız bir forumun alakasız bir topiğinde grup elemanlarını tanıyan vatandaşın birinden almıştım heh.

    swedish

    @Sambalici, bende diyodum bu adamların slaystation adı ile ne alakası var?
    enteresanmış hakikaten

  7. Sambalici says:

    Ömer az bilinen melodik death metal grubu falan diye girince “lan? lan?” diye bir an şaşırdım ama sonra Amerikalı olduklarını öğrenince anladım bu elemanları neden daha önce hiç duymadığımı. Bütün o metalcore yağmuru başlamadan önce Amerika piyasası zibilyon tane ufak tefek melodik death metal grubu kaynıyordu. Ama işte nitelik olarak o kadar da parlak değil(di) Amerikan piyasası, Garden Of Shadows gibi bir çok grup var 2 albüm, tek albüm çıkarıp dağılan. İşin kötüsü bu tip görece orijinal grupların da gözden kaçmasına sebep oluyor(du) bu grup enflasyonu. Kim bilir daha ne gruplar ver böyle dağılan.

    summoning

    @Sambalici, katılıyorum.

  8. blackroseimmortal says:

    dan swanö sevenlerin kesinlikle dinlemesi gereken albüm…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.