# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MARDUK – Panzer Division Marduk
| 03.11.2010

Black metalin “Reign In Blood”ı.

Aslında black metal hassas bir konu. En başta tüm metal türleri arasında en içine kapanık olanı. Seveni fanatizm seviyesinde severken, sevmeyeni ise hunharca dalga geçmekte. Abartıya kaçırmadan sevip, takip edeni ise baya az.

Diğer bir özelliği de işin müzikal kısmından çok magazinsel ve söylemsel tarafıyla daha ön planda olmasıdır. Müzikal anlamda pek bir şey yapmadan, aykırı siyasi ya da toplumsal söylemler, uçuk sahne şovları ve bilimum aşırılık ile black metal camiasında yer edinmek çok kolaydır. Nedense aynı formül death metal ve thrash metal gibi black metale yakın diğer türlerde pek işe yaramaz, anında çürük domatesi kafaya çakıp indirirler sahneden. Tüm bunlara rağmen black metal candır diyerek asıl konumuza geçelim.

Evet, asıl konumuz Marduk. Black metalde bir fenomen. Bu türde akla ilk gelen gruplardan biri. Her şeyden önce yaptığı icraatlarla her türlü platformda tartışılan, hem pozitif hem de negatif şekilde eleştireni bolca bulunan, ama en önemlisi her zaman yaptığı müzikle gündemde olan bir grup. Diğer yandan ise Marduk her daim kadrosunda İsveç metal camiasının saygıdeğer elemanlarını barındırmış ve bunun yanında camiaya önemli müzisyenlerde kazandırmış bir grup. Farklı tarzlarda bu müzisyenlerin birçoğunu dinledik ve dinlemeye de devam ediyoruz. Bence sırf bu açıdan bile Marduk fazlasıyla saygıyı hak eden bir gruptur.

Marduk’un 6. stüdyo albümü olan “Panzer Division Marduk” aynı zamanda da en çok konuşulan Marduk albümü. Kanımca black metalin “Reign In Blood“ı olan bu albüm, toplam 30 dakikalık ve 8 şarkılık bir şaheser. Albümü “Reign In Blood”a benzetmemin asıl sebebi her grubun en iyi albümüne yapılan bir yakıştırmayı tekrarlamak değil. Asıl olay albümün tıpkı “Reign In Blood” gibi çok kısa ve çok etkili oluşu. Şahsen hiç hatırlamam bu albümü oturup sadece tek posta dinlediğimi. En kötü 2, 3 tur dönmüştür hep. Tıpkı “Tomb Of The Mutilated” ya da “Vulgar Display Of Power” gibi insanın müzik zevkini derinden etkileyen bu albüm, belki de hala black metalle ilgilenmemin en büyük sebebidir.

Albüm tam anlamıyla bir pure black metal eseri olsa da ekstrem müzik seven her bünyeye hitap edebilecek bir yapıya sahip. Fredrik Anderson’un haplanmışçasına çaldığı davullar ve Legion’ın yüz ekşiten çirkef vokalleri dinleyiciye gergin anlar yaşatırken, Morgan Hakansson’un akıllara kazınan rifleri bu camiada tek olduğunu bize gösteriyor. Death metalde Karl Sanders, thrash metalde Scott Ian neyse black metalde Morgan Hakansson odur demek pek yanlış olmaz herhalde.

Albümdeki şarkılara tek tek değinme gereği duymuyorum. Adana adliyesi çıkışındaki meydan dayaklarına soundtrack olabilecek kalitede 8 adet şarkı sizi bekliyor.

Black metal tarihindeki en etkili albümlerden biri olan “Panzer Division Marduk”, ekstrem müzikten hoşlanan her ademoğlunun kulak kabartması gereken bir eser.

ismail vilehand

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.23/10, Toplam oy: 1,068)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1999
Şirket
Osmose Productions
Kadro
Erik “Legion” Hagstedt: Vokal
Morgan Steinmeyer Hakansson: Gitar
B. War: Bas
Fredrik Anderson: Davul
Şarkılar
1. Panzer Division Marduk
2. Baptism By Fire
3. Christraping Black Metal
4. Scorched Earth
5. Beast Of Prey
6. Blooddawn
7. 502
8. Fistfucking God's Planet
  Yorum alanı

“MARDUK – Panzer Division Marduk” yazısına 88 yorum var

  1. Exorsexist says:

    iyi de joakim göthberg ve mortuus resimlerinin olup, hiç legion’lu resim olmaması?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Exorsexist, evet benim ayıbım.

  2. Emrah says:

    Marduk’un kariyerinde hız ve tabiri caizse sertlik adına durduğu en uç yerdir Panzer Division Marduk. Opus Nocturne estetiğinden ya da Plague Angel sonrası mid tempo karanlığından eser yoktur bu albümde. Şarkı aralarındaki ses kayıtları, muhteşem albüm kapağı ve kitapçık içeriği ile a dan z’ye savaş kokan bu albüm.

    Savaşı bir albümle betimle derlerse cevap bu albümdür.

  3. Blakkheim says:

    en ıyısı degıl ama en gazmanı. Album bıraz marduk un karanlık yogunlugundan zıyade hayvan hız hayvan gaz temellı, o nedenle grubun en ıyı albumu oldugunu dusunmuyorum, ama gotunuze bu cdyı bantlayıp atese verırsenız sızı arşa çıkaracak kadar roket bır albumdur. Kapagı yeter lam.

  4. burzum says:

    albüm kapağını sitede görünce baya sevindim…çok kısa bir albüm gerçekten ama o kadar bodoslama giren bir albümki dinledikten sonra bünyede ‘nerdeyim lan ben?’ etkisi yaratıyor…bu hayvani başyapıt birçok black metal albümüne ilham kaynağı olmuştur…10/10…baptism by fireeeeeeeeeeeee……..

  5. Berker İlhan says:

    Blooddawn ulan ! Kesinlikle metal klasikleri arasında bu albüm. 10/10

  6. Ahmet Saraçoğlu says:

    cıkar cıkmaz dinlemistim bu albumu. marduk’la tanıstıgım album. bastan sona hayvanlık hakkaten. alısık olmayan ıcın cıdden baya yorucu bı deneyim olsa gerek bu albumu dınlemek.

  7. Exorsexist says:

    2008′deki izmir konserinden kalma bir anım var.
    panzer division marduk şarkısının introsu duyulduğu vakit garip tipli bir eleman nazi selamı çaktı ve şarkı bitene kadar öyle dikildi. garipti gerçekten.

    Exorsexist

    bir tane daha hatırladım. bi tane dingil herif mortuus’un dibine kadar gitmişti, mortuus da bunu depikleyip aşağı atmıştı.

  8. swedish says:

    yaw hakıkaten alışık olmayan bunyede acayip bi hal yaratıyo albumu ıkı kez dınledım hemde walkman ile.Kulaklarımı hissetmemiştim albüm bitiğinde.Ama aklımda hiç bi şarkı kalmadı :))))
    Marduk ta those of the unlights ı tek geçerim

    Süleyman Turan

    @swedish, marduk, old man’s child gibi gruplar dinlediğimde aynı şeyler oluyordu. en cok kulaklığı çıkarttığımdaki rahatlamayı seviyordum.. ama hepsi geçmişte kaldı.. metin olmalıyız.. =)

    swedish

    @Süleyman Turan, old man’s child olsun yaw keyifle dinlerim pagan prosperity burn of flickering can albümlerdir ama panzer division marduk nedir yaw abooov evlerden ırak :))))))

  9. kantele says:

    Şimdi ben burda okuduğum albüm incelemelerinin illaki metal-archives’den bir sağlamasını yaparım, genelde burdaki yorumlara paralel oluyor ama bu albüme baktığımda Marduk albümleri içinde en çok yorumlananı olmasına rağmen en düşük notu alan albüm olmuş. Hangi örgütün parmağı var bunda acaba?

    Exorsexist

    @kantele, 30 dakika durmadan monoton şekild kazıdıklarından en çok abartılan olmasından dolayı diye düşünüyorum.
    nightwing, plague angel, heaven shall burn, opus nocturne gibi albümlerle karşılaştırılamaz bile.

    havitetty

    @Exorsexist, Saydığın albümlerin hepsi Panzer Division’dan daha güzel bence, ama en iyi Marduk albümü Panzer Division :)

    Exorsexist

    @havitetty, panzer division artık marduk sounduyla özdemiş bir albüm ya. marduk’u tanıyan pdm ile tanıyor. harbiden tank gibi bir albüm dağıtıyor filan da ben her zaman nightwing derim

    Sambalici

    @kantele, metal-archives incelemeleri bu zamana kadar okuduğum en kolpa incelemeler oluyor genelde, güvenmeni tavsiye etmem. nadiren iyi bir şeyler çıkıyor ama o da kurtarmıyor. slaughter of the soul’un not ortalamasının %70 olduğu bir siteden bahsediyoruz sonuçta

    Exorsexist

    @Sambalici, bazıları sırf not düşürmek yada sevmediğinden kıllığına saçma şeyler yazıyor. albümü dinlemeden yazanı bile gördüm. yine de eğer bazı kendi zevkine uygun yazarların kritikleri bayağı gerçekçi oluyor.

    Lefthandpath

    @Sambalici, emperor IX equilibrium a 30 bile vermişler:D

  10. Ahmet Saraçoğlu says:

    peki norsecore denen zımbırtı ne ola ki? niye bu albüme norsecore deniyo türlü mecralarda?

    havitetty

    @Ahmet Saraçoğlu, Flemenkçe Wikipedia üstüne Google Translate şöyle diyor: “Core Norse (tr.: Norse hardcore, referring to the Viking Age) is a nickname for a caricatured black metal style that is devoid of any ideology or mentality. Typically, simple song structures, sequential use of simple power chords, continuous blast beats and overly satanic lyrics. The gruff core band Dark Funeral makes extensive use of symbolism and devilish songs are about satan. Also Gorgoroth and Marduk are well aligned in sullen core.”

    Ahmet Saraçoğlu

    @havitetty, gojira’ya whalecore denmesi gibi bi espriden ibaret yani.

    havitetty

    @Ahmet Saraçoğlu, Öyle anladığım kadarıyla. Dümdüz Black Metal’e böyle isim takmışlar gibi. Manasız bir çaba.

    Exorsexist

    @Ahmet Saraçoğlu, last days of humanity, today is the day. goregrinde benziyor bazıları.

    Exorsexist

    @Exorsexist, oher noisecore sandım yok böyle değil.
    hızdan dolayı. blast beat kullanımı. genelde black metal soundu darkthrone olarak baz alındığından dolayı böyle full time blast beat gidenlere deniyor. benim bildiğim böyle en azından.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Exorsexist, ben de dedim today is the day nere marduk nere.

  11. Ahmet Saraçoğlu says:

    bu arada sondan bi önceki cümledeki adana adliyesi referansını tebrik ediyorum. çok yerinde bi kullanım olmuş.

  12. kör sünnetçi says:

    sakıp sabancı’nın deyimiyle exteremeoğlu extreme bir albüm panzer,
    marduk’un diğer albümlerine benzemeyen albümüdür panzer,
    meşe odunuyla enseye vurulan bir darbe panzer,
    kısacası panzer division marduk candır.

  13. Belus says:

    10 Numara albüm…Black Metalden anlayanlar adına bir başyapıt..

  14. Mardukcan Belphegorgil says:

    sonunda incelemesi gelmiş. baştan sona bayılmasam da kara ormanların kralı albümdür.

    favorilerim:

    Fistfucking God’s Planet
    Baptism By Fire
    Panzer Division Marduk

  15. bloodshower says:

    ilginç olan 709 oy almış ve albüm oylamalarında 1. durumda, slayer’a pantera’ya fark atmış, bu kadar iyi bir albüm müydü bu? bi black metal albümünün böyle bir başarı elde etmesi şaşırttı beni bayağı.

    Mardukcan Belphegorgil

    @bloodshower,

    valla şahsen marduk’u slayer’a, slayer’ı da panteraya tercih ederim. Aslında bu oylamaların pek bir anlamı yok. Herkes favori tarzına 10, üstte görmek istemediğine 1 veriyor gibi bir his var içimde

  16. sertaç says:

    bence harika bir albüm ama en iyi marduk albümü diyemem açıkçası daha iyileri var benim için…

  17. Blakkheim says:

    772 oy?

    Sonra Marduk dünyanın en iyi grubu diyince dalga geçiyosunuz xD

  18. comfortinBRUTALiTY says:

    bana göre en iyisi bu albüm,evet.

  19. Kıvanç says:

    Olağanüstü hızda davulları olan muhteşem albüm. Black metal’in başyapıtlarından birisi.

  20. Chuck Reis says:

    en gaz en ateşli black metal albümlerinden birisi. ama en iyisi dersem immmortal’ın buz gibi soğuk sularından gelen at the heart of winter çarpar.

  21. Darkerndarker says:

    Ilk üç parça favorilerim.Diğerleride oldukça sağlam.
    Christraping Black Metal diyor 10′u basıyorum.

  22. TAAKE says:

    hayvanlık,canavarlık insanlık dışılık yırtma kopartma,parçalama ,ırzına geçme istekleri uyandırmıştır bu albüm hep bende
    world funeral ile marduk un zirvesi,orgazmı

    http://galeri.uludagsozluk.com/r/yaran-inci-sözlük-capsleri-17102/

  23. _BlaCkeneD_ says:

    thrash metalde: reing in blood
    death metalde: tomb of the mutilated
    black metalde: panzer division marduk

    extreme metalde ölümcül 3 lüm.

    ulan allah beni bi kuş edecek. bu albümün gazıyla uçucam o kızın yanına fonda baptism by fire çalarken paramparça edicem o kızı var ya.

  24. Nightwing says:

    tek kelimeyle mükemmel bir albüm. marduk un en iyisi mi bilemem ama en iyileriden biri. bir black metal klasiği black metalin yüz akı. aslında böyle klas bir albüme yorum yapmak bile hata ama nefretin ve ölümün sesidir bu albüm. yok böyle bi albüm. 10 yıl dinlesem de sıkılcağımı zannetmiyorum.

    tereddütsüz bastım 10 u. 10 bile az hatta.

    Nightwing

    @Nightwing, bu arada aklıma gelmişken söyliyim. bu albüme metal-archives de yüzde 0 yüzde 4 puan falan veren dümbükler var. bu denyoları attila cshiarla karanlık bi odaya kapatmak istiyorum. dinlemeden yorum yapan sırf kıllığına oy veren cahiller. güzelim sitenin bu denyolardan arındırılması lazım.

    chriiiistrappiiinngg blaaaaacck metaaaaaaaallll!…

  25. Haxprocess says:

    muhabbet kuşumun en sevdiği albüm. dalında ileri geri koşturarak dans ediyor bunu açınca.

  26. Milky Flames says:

    @Haxprocess, Marduk bunu okursa dağılır

    Kıvanç

    @Milky Flames, yarıldımm ulan bu yoruma :D asdfsdd

  27. bathory says:

    normalde bu tip norsecore gibi şeylerden çok burzum darkthrone taake bathory enslaved tarzı gruplar dinlerim fakat mardukun bu albümü saygıyı hak ediyor Panzer Division gerçekten black metalin reign in bloodı yakıştırmasını hak eden bi albüm

    saw you drown

    @bathory, burzumun neresi norsecore?

    noise

    @saw you drown, burzum’a norsecore dememiş. bir kez daha okuyun.

    lex

    @noise, norsecore nedir ya artık?

    bathory

    @saw you drown, burzuma norsecore dediğimi nerden çıkardın anlayamadım

    saw you drown

    @bathory, yanlış anlaşılma,pardon.

  28. Rotten Angel says:

    norsecore ne lan? taş gibi black metal, başlatmayın korunuza :) kim çıkarıyor olm bunları?

    Nightwing

    @Rotten Angel, aynen lan hep yeni jenerasyın uydurması bunlar. boru gibi black metaldir bu coreun morun black metalle alakası olmaz olmamalı nokta. cristraping black metal şarkısı özetliyor zaten olayı ahahah.

  29. violence says:

    marduk çokça punk yapıyor.
    ciddiyim.

  30. Kıvanç says:

    Gelmiş geçmiş en iyi Black metal albümü.

    Crust

    @Kıvanç, En iyi black metal albümü değil. Harsh vokalli punk gürültüsü. Black metal isteyen şöyle gelsin:
    http://www.youtube.com/watch?v=7Maw0V6dSLE

    earth's skin

    @Crust, Marduk’a harsh vokalli punk gürültüsü diyip Black Metal olarak Immortal sunmak bildiğin edepsizlik yahu.

    Crust

    @earth’s skin, Immortal yaratıcı ve bu isi hakkıyla yapiyor. Marduk gibi tek duze basit isler yapmiyor. Marduk’un muzigini herkes yapabilir. Ama herkes Immortal’ın muzigini yapamaz

  31. ismail vilehand says:

    2buçuk sene önce yazdığım yazıya bakıyorum da, şimdi bu albümle ilgili tek bi cümle kuramam sanırım. gelmiş geçmiş en iyi şeylerden biri bu. en iyi black metal albümü değil, en iyi metal albümü de değil, müzik ama tam olarak müzikte değil, tek diyeceğim şey, duyduğum en kusursuz şeylerden biri olduğudur. Vulgar Display Of Power ve Tapping The Vein gibi her zaman hayatımda duyduğum en iyi şeylerden biri olarak kalacak bu albüm.

  32. Jumbo Armor says:

    Savaş ve ölüm temasını birlikte bu kadar iyi anlatan başka bir albüm dünya üzerinde yok. Yıllar geçse de her zaman ilk günkü gibi yarmagül. Hala dinlerken duvarlara kafa atıyorum düşünün. Panzer Division Marduk benim için her şeyiyle bir şahaserdir.

    Karlos

    @Jumbo Armor, hislerimin tercümanı oldun kardeşim … kesinlikle öyle … Marduk’un bu vahşi acımasız yokedici ve sert tarafına hastayım.. bana göre Black Metal in ilahıdır Marduk … Panzer Division Marduk albümüne hangi puanı versem az önce yüzden duvara kafa atıp yumruklamaya serbest … hakatende böylesi vahşi bir albüm için bu adamların taşaklarına yüreğine sağlık …

  33. crowkiller says:

    http://www.metal-archives.com/reviews/Marduk/Panzer_Division_Marduk/2925/UltraBoris

    malın teki şöyle bir review yazıp 100 üzerinden 4 vermiş albüme,bu ve bunun gibi 3 tane mal yüzünden albümün metal archives sitesinde aldığı ortalama puan 100 üzerinden 68 e düşmüş,site yöneticilerinin bu duruma bir dur demesi lazım zira at the gatesin slaughter of the soul albümünün de ortalaması 68 di sitede (şaka gibi)

    reviewi yazan arkadaş albümde davulların sadece blast olmasından ve soundun da kulağa elektirikli süpürge gibi gelmesinden dolayı böyle bir puanlama yaptığını söylemiş, ulan gavat söylediğin şey sadece bu albümle alakalı olan birşey değil ki, black metal gruplarının 100 de 90 ında blast müziklerinin belkemiğini oluşturuyor

  34. SalihCetin says:

    Opus Nocturne’den sonraki favori Marduk albümümdür. Teması gibi herşey vahşicedir. Öfke kusan rifler,hayvanî blastler,yırtıcı vokaller ve zor duyulsa da duyabilenin de fark edebileceği kuduran baslar(bu albüm Marduk’un tek kötü yanı diyebieceliğimiz az duyulan basların daha iyi duyulduğu ender albümlerindendir.)

    Not:Bu albümde az sayıdaki Marduk sololarının(zaten black metalde solo azdır.)birkaçını içerir.

  35. necrobutcher says:

    Albümün ilk baskısında kapakta kullanılan tank ingiliz centurion tankı bu arada şimdi fark ettim.Ancak sonraki baskıda alman tıger-1 kullanmışlar. :D

    LifeHunter

    @necrobutcher, Tiger’ın kullanılması temayla daha uyumlu olmuş.

  36. LifeHunter says:

    Bu albüm ile ilgili en sevdiğim şey, şarkıların içine savaş aracı motoru sesi ve bomba patlama sesleri iliştirilmesi. Zaten gaz olan metal müzik sound’unu iyice gaz hale getiriyor bu eklemeler. Mutlaka başka gruplarda denemeli…

  37. gXnn says:

    dünyanın en iyi albümü.

    Rabies

    @gXnn, Sitenin en saçma yorumu

    P L A G U E

    @gXnn, sitedeki en doğal sade ve güzel yorumlardan biri…sonuçta panzer division marduk aq…anlamayanlar gitsin kumda oynasın.

  38. Karlos says:

    ŞAHESER, TANRISALLIĞIN BİLE ÖTESİNDE OLAN BİRŞEY, CANAVAR gibi albüm …. 10 üzerinden 100 milyar katrilyon benim puanım … ŞANLI, KUDRETLİ MARDUK ve onun doğaüstü ürünü … teşekkürler şanlı Marduk’um … taşaklarınıza sağlık ❤🍺

    blacksena

    @Karlos, victoria albümü daha güzel değil mı?

    Karlos

    @blacksena, hayır kardeş bu albüm doğaüstü bir vahşiliğe ve güce sahip bambaşka birşey bu şaheser

  39. HaNNibaL says:

    İlerde savaş çıkarsa cephede bu albümü çalsınlar kim var kim yoksa patoz ederiz

    deadhouse

    @HaNNibaL, Cephe mi kaldı abi. Üzerimize balistik füzeler geldiği zaman anca varoluşçu müzikler dinleriz. Şahsen ben savaşta elektronik müzik dinlemeyi düşünüyorum. :)

    HaNNibaL

    @deadhouse, Baptism by fire çalmaya başladığı anda hepimiz füzeye kafa atarız.
    Şu hayatta sevmediğim bir müzik türü varsa o da elektroniktir. Zaten benim için füzeye gerek kalmaz :))

  40. deadhouse says:

    ismail vilehand’in yorumu süper.

    “Müzik ama tam olarak müzik de değil.”

    Albümü en iyi bu cümle tanımlayabilir.

  41. chuck says:

    Ekşi Sözlük’te 2004 yılında girilmiş bir entryi olduğu gibi yazıyorum: albümdeki şarkıları sahnede nasıl çalacaklarını düşündüklerinden dolayı kısa olan marduk albümü.

  42. Akanker says:

    Böyle bir albüm varken neden başka bir şey dinliyorum ben diye düşündürten albümlerden biri

  43. şeyh hulud says:

    Dominator Marduk’a katılana değin bütün dünya İsveç’e ambargo uygulasın. Refah düşkünü İskandinavlar çok dayanamaz zaten, kısa sürede pes ederler.

  44. Ali Osman says:

    Baptism By Fire dinlerken bazen dünyanın en iyi şarkısını dinliyormuşum gibi hissetmem normal mi?

  45. deadhouse says:

    Legion ve Morgan Hakansson için güzel günler.

  46. Ali Osman says:

    Bu akşam kudurdum.

  47. deadhouse says:

    Yeni yıla bu albümle gireceğim.

    Hayvanlardan, bitkilerden, mikroorganizmalardan aşağı mahluklara yıkım diliyorum. Hail Satan!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.