# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MARDUK – La Grande Danse Macabre
| 22.10.2010

Fransızca?

Levent MUKAN

“La Grande Danse Macabre” (Büyük Ölümcül Dans), Marduk’un “kan” (Nightwing), “savaş” (Panzer Division Marduk) ve “ölüm” temalı üçlemesinin üçüncü ayağı.

Bir süre sonra değişme ihtiyacı hisseden grup sendromunun en sık görüldüğü ve diğer yandan en az görüldüğü tarz olan black metal açısından Marduk da artık eski Marduk/yeni Marduk diye bölünmesi farz olmuş gruplardan diyebiliriz sanırım. Bunda tabii grubun gitaristinin dışında tamamının değişmiş olması faktörü de etkili. Yeni Marduk’tan bildiğimiz isimler, gitarist Evil dışında tabii, burada yok.
Üçlemenin önceki ayakları ile ilgili tek bildiğim “Panzer Division Marduk”un bayağı bodos bir albüm olduğu. “Nightwing”i bilmiyorum (hatırlamıyorum diyeyim veya kıvırma açısından). Bu albümü biliyor olma sebebim ise aslında çok komplike değil. Melechesh incelemesi yazmış olmam, Orphaned Land fanı olmam ve nedensiz bir şekilde The Tea Party sevmemle kolaylıkla açıklanabilecek bir neden.

Link

Albüm daha baştan doğulardan doğulardan bir rif ile başlayarak bende kalanını da dinleme ve sevmeye başlama hissi uyandırdıydı zamanında. Enstrümantal Ars Moriendi’nin hemen arkasından patlayan Azrael ise gerek aralarda kullanılan bu tarz rifler, gerekse içerdiği minik bas solosu ile albüme iyice ısınmamı sağladı. Genel olarak albüm iki enstrümantal dışında doom aromalı orta tempo kısımlar, artan yerlerde ise bildiğimiz Marduk şeklinde gider bir yapıda. Bildiğimiz Marduk derken tabii eski Marduk’u kast ediyorum. Ancak ortada bunun dışında bir değişiklik, farklılık olduğunu söyleyemem; bildiğimiz black metal. Davul zillerle hafif oyunlar dışında neredeyse sadece blast atıyor, orta tempo kısımlarda twinlere asılıyor ve blast atarken hafif hafif ritim kaçırabiliyor. Gitar olması gerektiği gibi ve gayet efektif bir bas kullanımı söz konusu. Etten sütten güzel yararlanılmış basta. Legion’un öncesini bilemem (iyi şeyler duymadım) ama bu albümde güzel bir vokal var. Mortuus’un gırtlağı ve deneyselliği ile karşılaştırırsak zayıf kalıyor tabii ama “eski” Marduk dönemine göre değerlendirilebilir diğer yandan da. Bu nedenle eksi puan veremeyeceğim.

Marduk Satanizm ve genel olarak Hıristiyanları rahatsız edecek diğer konular ile ilgili fazlasıyla kapsamlı şarkı sözleri yazabilen (yani bundan emin olduğumu söyleyebilirim gerçekten, okumamıza pek gerek bırakmayan şarkı isimleri ve ünlü “Fuck Me Jesus” kapağı sağolsun) bir grup olarak, bu albümde mevzuyu ölüm üzerine de temalandırmış. Tabii sona “Jesus Christ… Sodomized” diye şarkı koymayı da ihmal etmemiş abiler.

Albüme dair internette yer alan incelemeler genelde inceleyenin black metalci olup olmamasına göre yükselip alçalan puanlarda. Genel olarak söylediklerimin dışında bir şey de söylenmiş değil, çünkü gerçekten çok bir numarası yok albümün. Oturup black metal dinleyen adamın zaten bildiği, dinlemeyene ise bir şey vermeyecek bir albüm “La Grande Danse Macabre”.

Marduk’tan bir şeyler almakta ısrarlıysanız “Wormwood”a alalım sizi. Puan tarza sadık icra dolayısıyla ve doğu kafası rifler hatrına yüksekçenedir. Tabii cici basları da unutmayalım.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.63/10, Toplam oy: 79)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2001
Şirket
Blooddawn Productions
Kadro
Erik "Legion" Hagstedt: Vokal
Morgan Steinmeyer Hakansson: Gitar
B. War: Bas
Fredrik Andersson: Davul
Şarkılar
1.Ars Moriendi
2.Azrael
3.Pompa Funebris 1600
4.Obedience Unto Death
5.Bonds Of Unholy Matrimony
6.La Grande Danse Macabre
7.Death Sex Ejaculation
8.Funeral Bitch
9.Summers End
10.Jesus Christ... Sodomized
  Yorum alanı

“MARDUK – La Grande Danse Macabre” yazısına 7 yorum var

  1. Exorsexist says:

    yerinde bir puandan dolayı kutluyorum yazan arkadaşı. abartı bi olayı yok albümün. La Grande Danse Macabre, Death Sex Ejaculation, Funeral Bitch gibi sağlam şarkılar barındırıyor. plague angel yazmayı düşünüyordum bunu görünce ikilemde kaldım lan.

  2. ismail vilehand says:

    Nightwing ve Heaven Shall Burn… When We Are Gathered kadar sevdiğim bir albümdür buda. tabi Panzer Division Marduk gibi allahsal bir albümle kıyaslamaya girmiyorum bile. albümde Jesus Christ… Sodomized, Azrael ve La Grande Danse Macabre gibi nefis parçalar bulunmakta. genelde bu albüm ve World Funeral diğer Marduk albümlerine oranla daha az sevilir. çıtası yüksek olan bir grup olduğu için böyle şeyler normal tabi. benden 8/10 alır bu albüm.

  3. burzum says:

    bir black metal albümü olarak son derece başarılı…fakat marduk un şanlı diskografisinin en zayıf halkası…bunun sebebide panzer division marduk gibi hayvan bir albümden sonra çıkmasıdır…

  4. Mardukcan Belphegorgil says:

    pek sevmem bu albümü. yorumlara katılıyorum. en çok dinlediğim Azrael. yine de 10 bastık tabi. neo-in flamesçi bebeler 1 basmıştır kesin.

  5. Kıvanç says:

    Jesus Christ..Sodomized
    hastasıyım

  6. Mumiy says:

    Yazının açıklamalar güzel tabiyki fakat bence 8 de yerinde bir karar olabilirdi

  7. Karlos says:

    Albüm güzel Black Metal ilahı olan şanlı Marduk’umdan çıktığı için kötü denilmesi kabul edilmez ,edilemez kötü oluşu teklif dahi edilemez lakin Panzer Division Marduk gibi doğaüstü tanrısal ve canavar gibi bir albümden sonra çıkmış olması bir şanssızlık çünkü Panzer Division Marduk albümüne kıyasla zayıf kalmış öncesinde çıkmış olsaydı daha da güzel olurdu ama yine canım Morgan’ımın elbet vardır bir bildiği … onun dışında albümde Azrael, La Grande Danse Macabre, Jesus Christ… Sodomized, Funeral Bitch ,Death Sex Ejaculation gibi saglam parçalar barındırıyor yani söz konusu Marduk olduğu iÇin akan sular durur ve boynumuz kıldan ince olur … hala nefes alıyorken ve yaşıyorken bol bol Marduk dinleyin dinletin. .. saygılar sevgiler

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.