# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AVENGED SEVENFOLD – Nightmare
| 25.10.2010

METALLICA / GUNS N’ ROSES evliliğinin modern çocuğu.

Emre SÜMER

2010 yılı çoğu sevdiğim gitarist için yatış yılı oldu adeta. Elbette hiçbirinin yeteneklerini sorgulayacak durumda değilim, ama Eric Weaver, Rob Arnold gibi gitaristlerin bu seneki albümlerinde, eskilerine oranla daha az rol almaları gerçekten çok ilginç, ve ne yazık ki bu garip furyaya Synyster Gates de katılmış.

Elbette Syn’in gene bu albümde yeteneklerini konuşturmadığını söylersek yalan olur, ama “City Of Evil”, “Avenged Sevenfold”, “Diamonds In The Rough” gibi albümlere kıyasla sazı eskisi kadar eline de almamış doğrusu. Zira bunu bu sene kaybettiğimiz bateristleri The Rev’in ölümüne bağlarsak yanlış olmaz. Çünkü albümün eskilere oranla daha yumuşak bir sound’a sahip olduğunu ve çoğu şarkının The Rev’in ölümü üzerine olduğunu ya da düzenlendiğini görüyoruz. Çoğu parçanın akustik gitar üzerinden yürümesi de tezimizi ispatlıyor.

Ne var ki albümün tarz olarak “City Of Evil”ı andırması gerçekten mutluluk verici. Elbette gruptan bir daha o kalitede bir albüm beklemek gibi boş bir hayale kapılmış değilim, ama en azından o sound’u görmek bile yetiyor. Özellikle Save Me, Danger Line gibi parçalarda bunu rahatlıkla görebiliyoruz.

Albüm tarz olarak “City Of Evil” ve “Avenged Sevenfold” arası bir yerde, yer yer hızlı, yer yer duygusal, daha klasik bir heavy metal tonuna sahip. Albümle aynı adı taşıyan ilk single Nightmare’in de gayet iyi bir parça olduğunu belirtmekte fayda var. Soloları ve kolay sevilen hızlı tarzıyla kısa sürede de hit oldu zaten. Ama bence albümün asıl yıldızı, grubun albüm çıkmadan önce paylaştığı ikinci parça olan Buried Alive. Buram buram klasik Metallica kokan bu parça, thrash metal ve ballad şarkı yapısının harika bir kombinasyonu olmuş. İnsan defalarca aynı şarkıyı dinleyip aynı coşkuyu tadıyor doğrusu.

Grubun güvendiği üçüncü şarkı olan ve gene albüm çıkmadan kısa bir demosunu da yayınladığı God Hates Us parçası ise bana sorarsanız tam bir hayal kırıklığı. Şu anki tarzından bir hayli farklı bir sound’a sahip olan parçanın çok ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı var. Sanırım Victim, So Far Away, Tonight The World Dies gibi parçaların ardından albümün fazla yumuşak olduğunu düşünen grup biraz sert birşeyler yapmak istemiş, ama açıkçası pek de olmamış. Şarkı herhangi bir iniş ya da çıkışa sahip olmadığı için o beklenen headbang etkisini yaratmaktan çok uzak.

Link

Benzer düzenleme sorunu Victim parçasında da mevcut. Eğer bu şarkıda biraz daha iyi bir düzenlemeye sahip olsaydı kuşkusuz grubun en iyi parçalarından biri olurdu. Ama gene de kendi başına bayağı iyi bir parça Victim.

Albümün en zayıf noktası ise tamamen The Rev’in anısına konulmuş olan Fiction parçası. Herhangi bir gitara sahip olmayan, The Rev’in vokali ve piyano ile harmanlanmış bu parça, açıkçası hiç ama hiç olmamış. Keşke bu şarkının üzerinde biraz daha çalışılıp enstrümantal bir hale getirilseydi.

Tam on bir dakikalık Save Me parçası ise, Avenged Sevenfold’un The Wicked End, M.I.A. ya da Unbound (The Wild Ride) gibi çok sevdiğim ve özlediğim “konsept” parçalarından biri. Sindirmesi biraz uzun sürse de, alışınca midede harika bir tat bırakıyor. A7X’ten 3-5 dakikalık radio hit’leri yerine gene bu tarz konsept parçaları bekliyoruz gelecekte de.

Link

Ayrıca Mike Portnoy’un da hakkını vermek lazım, albümde sergilediği performansla The Rev’i hiç aratmamış. Umarım kendisi grubun kalıcı bir üyesi haline gelir.

Sonuç olarak “Nightmare” gerçekten de A7X’ten beklenildiği kadar iyi bir albüm, ama “Sounding the Seven Trumpeth” ve “Waking The Fallen”ın haricinde punk sound’tan kurtulup profesyonelliğe adım attıkları “City Of Evil” ve “Avenged Sevenfold” gibi 3 albüm arasında ne yazık ki en zayıf olanı. Ama şunu tekrar belirtemekte fayda var, bu cümle sizi korkutmasın. “Nightmare” gene aylarca kulağınızın pasını silecek bir albüm, kuşkunuz olmasın. İnsan sadece Avenged Sevenfold’tan hep daha iyisini bekliyor o kadar…

Şefin Tavsiyeleri: Buried Alive, Nightmare, Save Me, So Far Away

Şefin Çöpe Döktükleri: Fiction, God Hates Us

Özel Not: Albümün iTunes versiyonunda I Lost It All adında mükemmel olmasa da oldukça kayda değer bir parça var. Onun haricinde albümün enstrumental versiyonunu da bulabilirsiniz. Ama Nightmare’in The Rev’in vokallerini içeren, stüdyo düzenlemesi geçirmemiş demo’sundan uzak durun, eğer A7X’ten soğumak istemiyorsanız…

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.68/10, Toplam oy: 148)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2010
Şirket
Warner Bros.
Kadro
M. Shadows: Vokal
Synyster Gates: Solo gitar
Zacky Vengeance: Ritim gitar
Johnny Christ: Bas
The Rev: Davul yazımı, "Fiction"daki vokaller
Mike Portnoy: Davul
Şarkılar
1. "Nightmare"
2. "Welcome to the Family"
3. "Danger Line"
4. "Buried Alive"
5. "Natural Born Killer"
6. "So Far Away"
7. "God Hates Us"
8. "Victim"
9. "Tonight the World Dies"
10. "Fiction"
11. "Save Me"
  Yorum alanı

“AVENGED SEVENFOLD – Nightmare” yazısına 43 yorum var

  1. Blakkheim says:

    dünyanın en iyi müziğini de yapsalar şu sıfata sahip insanlara ne saygı ne sevgi besleyebilirim. allah da belalarını versin.
    Fakat kritik güzel olmuş. Bu kadar dar görüşlü biri olmasam “dur lan belki güzeldir” diyip dikkat ederdim albüme. eline sağlık.

    Exorsexist

    @Blakkheim, ben de buna benzer birşey yazmak üzereydim. nuff said.

    önder

    @Blakkheim, tipleri kötü evet ama müzik kalitesi kesinlikle iyi yani öyle piyasa için müzik yapan dandik emo grupları gibi degiller, bütün elemanlar kendi enstrümanların da çok iyiler.Portnoy’un bu gruba girmesiyle kaliteli olduklarını pekala gördük hepimiz.

  2. Ahmet Saraçoğlu says:

    Waking the Fallen’da çok çok iyi şarkılar var ama genel olarak gruptan çok hoşlanmıyorum. Açıklama ve tavır olarak cidden lavuk arkadaşlar. Bush’u ve Irak saldırısını destekliyolardı her demeçlerinde. City of Evil turunda grubu canlı da izledim, çok eğlenceli bi konser değildi. 1000 kişiye çalmışlardı. Şimdilerde hayvan gibi büyüdüler tabi. Albümü tam olarak dinleyemedim hala ama Nightmare şarkısı çok iyi bence.

    Ugur

    @Ahmet Saraçoğlu, Zaten antipatik tipleri yeterince sinir ederken şu tavırları nedeniyle iyice gıcık oldum kendilerine.Kimse kusura bakmasın sanatçı dediğin ya sanatına siyaseti karıştırmaz ya da muhalif olur.Yalakalık yapan sanatçının amacı başkadır.

    ismail vilehand

    @Ugur, “Kimse kusura bakmasın sanatçı dediğin ya sanatına siyaseti karıştırmaz ya da muhalif olur.Yalakalık yapan sanatçının amacı başkadır.”

    bu kısma sonuna kadar katılıyorum. ha ama dış görünüş yüzünden grupların/sanatçıların harcanması yanlış bir şey. yani en azından ben öyle yapmam. müzik iyiyse gerisi hikaye.

  3. Murat Kara says:

    Grupların siyaset üzerinde ciddi bilgi birikimleri olmadan konuşmalarını hiç bir zaman onaylamadım.Ancak amerika birleşik devletlerinin çok büyük bir kısmı bugün hala vietnam savaşını amerika’nın kazandığını zannediyor.Aşırı sevdiğim bir grup değildir ama heavymetal parantezi içinde son zamanlarda adından çok bahsettirdi.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Murat Kara, Bazı yayın organları 2000 sonrasının en önemli Amerikalı metal grubu olarak niteliyolar bu arkadaşları.

    Blakkheim

    @Ahmet Saraçoğlu, Avrupa 90 lardan itibaren metal konusunda Amerika’yı solladığından mütevellit, Amerika milenyum ile “metal değişti yeğenler, bakın artık metal bu. Üstelik biz de bu konuda mına koyduk ortamın.” tavrı ile Avrupa’nın üstünlüğüne karşı sanki bambaşka bir halt yemişcesine havalanıyor ya, hastasıyım.

  4. heat says:

    bu grubun imajını es geçersek -ki pek mümkün değil ama olsun- gayet taş gibi bir müzik yaptıklarını söyleyebiliriz. son albümleri de gayet iyi olmuş. ama kritiklerinin yer aldığı bütün metal müzik sitelerinde düşük not almaktan kurtulamıyorlar. dinozor metalci olmaya gerek yok hakkaten çok itici bunların imajı..

  5. Avcı says:

    Hem kendi imajları hemde dinleyenlerin imajları beni kendilerinden uzak tutmaya yetiyor da artıyor.Heat’in dediği gibi dinazor olmaya gerek yok bunun için.

  6. Murat Kara says:

    İmajlarının sebebi önceki albümlerinde punk ağırlıklı müzik yapıyor olmalarından kaynaklanıyor.Zaman içersinde tarzlarında değişmeler oldu

  7. ben says:

    Siyahları giyip saçları uzatıp MTV’de 5 vakit çıkamazsın.Adamlar ona göre giyinmişler.(Güzel demedim)

  8. rasim says:

    bu bayan bu şekil giyinir, bu bu şekil, şu şu şekil. herkesin hayatına kimsenin karışamadığı gibi türban da kurban olduğum allahtan mı geliyordu?!

    alıntıdır…

  9. kantele says:

    qanqalar bence çoq önyargılısınız, adamlar qüzel müziq yapıyor yhaaaa (yazarken bir yandan caps lock’u açıp kapamak işini nasıl yapıyorlar daha onu çözemedim).

    deyus

    @kantele, shift kullan

    (hARikA bENche)

  10. pacerized says:

    ılk kez dınledıgım bı grup, ılk dınledıgım albumlerı. muzıklerı de baslık kadar ılgıncmıs. 90ların muzıgını sevenlerın mutlaka tanıdık seyler bulacagı sarkılar yazmıslar. neredeyse her sarkı eskılerden baska bıseylerı andırıyor. orjınaller dıyemem ama kopya dıyerek koseye atılmayacak kadar ıyı. bellı kı metallıcadan da gunsdan da ve belkı o donemkı popculardan bıle etkılenmısler ve yansıtıyorlar.

    albumun temposunun ılk 4-5 sarkıdan sonra dustugunu soyleyebılırım tabı. ozellıkle ılk sarkılar bende bu grubun gelecekte bı hıt deposu halıne gelebılecegı ızlenımı yarattı.

    ımaj konusunda dıyecek tek bı sey var: adamlar lıselı beyler.

    harbıden gencler lısede baslamıs bu ıse ve bellı kı rockstar olmak dısında pek kaygıları olmamıs. zamanla kendılerıne ozgu bı hale gelırler umarım, yoksa zaten muzıklerı de pop yonune dogru hızla seyredecektır.

  11. XRacer says:

    bir müziğin yorumunu yaparken müziğin kalitesine bakarım her zaman, elemanların tipleri, siyasetleri fazla ilgilendirmez beni. bu yüzden bu grubu severim. langır lungur 2 riffle 3 dakikalık şarkı yapmazlar. yaptılar mı adam gibi yaparlar (buried alive, save me,so far away)
    evet albümde kötü şarkılar da var ama albüm genel olarak kulağa hoş gelen melodilere sahip.

    not: yukarıdaki açıklamam, bu grubun tiplerini ve siyasi görüşlerini desteklediğim anlamına gelmiyor. sadece müziğini eleştirirken dikkat edilmesi gereken noktalar bunlar değil diyorum.

  12. blackroseimmortal says:

    çok kötü albüm, dinlerken uyudum

  13. Anıl Çakır says:

    Beyler neyi tartışıosnz ya adamaların youtube da izlenmesi sadece afterlife şarkısı 21.000.000 üstünde.. metallica nın almanya konserinde sahneye çıkartıp metalin geleceği işte bu adamlar demesi de cabası.. Trivium ve Avenged Sevenfold geleceğin adamları dünya geneli öngörü bu… Ayrıca adamların esas hitleri eski albümlerinde ve giyim tarzları gayet başarılı en azından black metalciler gibi Allaha küfretmiyorlar hatta Muhafazakar Hristiyanlar.. Bush taraftarı olup olmadıklarını M.İ.A ve Gunslinger şarkılarının çevirisinden rahatça görebilirsinz.. Bush taraftarı fln diiller dinlemek isteyenlere

    -dear god
    -bat country
    -beast and the harlot
    -lost
    -Afterlife
    -welcome to the family
    -so far away
    -M.İ.A
    -gunslinger
    -Scream
    -Blinded In Chains (NFS MOST WANTED MÜZİĞİDR AYNI ZaMANDA)
    -Almost easy (NFS PROSTREET MÜZİĞİDİR)
    -Burn It Down
    -Trashed And Scattered
    -”"Seize the day”"
    -unholy_confessions
    -Chapter four
    -Critical Acclaim

    Süper parçalarıdır dinlemenizi tavsiye ederim
    .. saygılar..

    Ugur

    Beyler ben de Justin Bieber’ı tavsiye ediyorum hepinize.Adamın videosu youtube’da 489milyon küsür kez izlenmiş.Allaha da küfretmiyor hem.Bence Avenged Sevenfold’dan daha başarılı.

    en başarılı hiti bence bu:
    http://www.youtube.com/watch?v=kffacxfA7G4

    Guinan

    @Anıl Çakır, metallica bir gruba “siz metalin geleceğisiniz siz siz süz bız bız” deyince o gruba tapınmak durumunda kalıyoruz ?

    saklanan saman

    @Guinan, metallica’nın bir gruba siz metalin geleceğisiniz falan dediği yok.

    Guinan

    @saklanan saman, bak yukarda öyle yazmış öyleymiş yani (!)

    saklanan saman

    @Guinan, aynen haklıymış kusura bakmayın ben yanlış biliyormuşum. live shit dvd sini dikkatli izleyin ride the lightning den sonra james tutuyor m.shadows’u “siz metalin geleceğisiniz koçlarım hadi göreyim sizi” diyor. o da başını eğip “büyüksün baba” diyor.

    Deniz

    @Anıl Çakır, (bkz: şakaysa komik gerçekse çok komik)

  14. SDI says:

    Avenged Sevenfold All excess Dvd sinde var o olay

  15. saklanan saman says:

    sadece bazı salak fanları yüzünden bu gruba uyuz olan o kadar çok insan var ki. hemen analarına küfür edilmiş gibi içerliyorlar. halbuki “biz seviyoruz arkadaş sevmiyorsan dinlemezsin” deyip geçseler en azından saygı görücekler.
    tiplerine gelince üstte bir arkadaş çok güzel özetlemiş olayı. tipleri elbette bir amaca yönelik. müziklerine gelince gayet güzel ve kaliteli müzik yapıyorlar bence. bok atmadan önce en azından soloları bir dinlemek gerekiyor kesinlikle.

  16. wikus van de merwe says:

    darkness surrounding şarkılarını baya severim. bu albüm de fena değil.

    ama amerikalıların bu egolarına kıl olmamak elde değil. böyle kalburüstü bi grubu bile “metalin geleceği” olarak görebiliyorlar. onlar görünce biz de görmüş oluyoruz çünkü medya (ve tabi metal medyası) onların elinde.

  17. ismail vilehand says:

    Fiction hariç bütün şarkılar harika. özellike Nightmare ve Welcome To The Family peş peşe öyle bir açıyor ki albümü, beğenmemeyi imkansız kılıyor nerdeyse.

    ayça

    @ismail vilehand, fiction’u gercekten anlayarak dinlemeyi denersen daha cok hosuna gidecegine inanıyorum :) özellikle Rev’in söyledigi kısımlara dikkat edersen sözleri falanda gayet harika:)

  18. A7X says:

    Waking The Fallen albümüyle tanıdım arkadaşları. Unholy Confessions parçasını çok uzun süre dinlemiştim o dönemde. Dış görünüşlerine bakmadan dinlemişitim tabii. Belli ki o günden bugüne çok değişmişler. Bir 2006-2008 yılları arasındaki konserlerine birde 2010-2011deki konserlerine bakıyorumda giyinişi tarzı olsun saçları makyajları olsun değişime uğramış. Daha çok hoşuma giden bir grup haline geldiler ve şuanda en beğendiğim gruplardan biri, belkide en beğendiğim gruptur Avenged Sevenfold. Kirk Hamett, Slash gibi gitaristlerde grubun solo gitaristi Synyster Gates’i çok beğenmiş ileride bundan çok daha iyi olacağını bir çok röportajda dile getirmişlerdir. Albüme gelecek olursak şarkıların çoğu anlamlı. Ölen grup elemanı Rev için So Far Away, yeni bateristleri için Welcome To The Family, albümün ismi için Nightmare parçaları yapılmış. Çokta iyi olmuş. Şuan ki dış görünüşlerinede bakacak olursanız Emo yada Punker bir grup olmadıklarını görürsünüz. Hepsinin giyinişi, makyajı kendi halinde aşırıya kaçmayacak derecede. Olumsuz karşılanmayacak derecede bir metal grubu için uygun dış görünüşe sahipler ve müziklerindeki emek, tonların güzelliği, geçmişten gelen alıntılar, Metallica, Iron Maiden gibi grupları örnek almalar gerçekten takdir edilmeli ve yabana atılmamalı.

  19. ayça says:

    ya çıldıracağımm bu albüm adanada neden olmaz harbiden köy gibi yerde yasıyorum bursada bu albüm var mı bilgisi olan lütfen cevaplasın:(

  20. Korhan Tok says:

    Aradan geçen 2 yıldan sonra (bkz:ilk yorum) klipleri olan şarkıları dinledim. Kötü değilmiş hakkaten. Bulayım ben bu albümü bi. Büyümüş müyüm nolmuşsa.

  21. LeBron says:

    Tipleri ne kadar fotoğraflarda kötü olsa da son konserlerinde bayağı düzgünlerdi açıkçası, gruba yeni katılan Arin de cuk oturmuş. Albüm de mükemmel olmasa da Metallica havasındaki şarkı Buried Alive favorim ama bazı şarkıların cidden düzenlemeye ihtiycı var.

  22. GiantZillerIndo says:

    Bunların bu denli dallama muamelesi görmesi salt şemalsiz oluşlarından değil, verdikleri ayarsız ayarsız demeçlerden kaynaklı bana kalırsa. Yoksa Skid Row’la kendinden geçip taytı geçiren ya da Ensiferum’dan gaza gelip de kılıca kalkana abanan adam mı var abi zaten ? -Retorik sordum, kurban olurum- Şov dünyası işte. Entertainment. Dinleyip seven bağrına bassın yani nedir, abartmamak lazım.

  23. brutallica says:

    Hiç çekinmeden tüm yorumları okudum, çoğu kişi müziklerinden çok tiplerine ve görüntü profillerini yadırgayarak albümü değerlendirmiş ve hatta değerlendirmiş demek yanlış olur aşağılamış,dalga geçilmiş…Kusura bakmayın ama çoğunluğu metal müzik dinleyicisinin oluşturduğu bu sitede sırf şekil ve şemallerinden ötürü bir grubun ‘yadırganması’ bana fazasıyla ironik geliyor.Ki sırf tipleriyle ilgi çeken sıradan bir grup olsa ya da mtv’ye çıkıp da rock’ır geçinen ve şarkıları beş para etmeyen boyalı maymunlardan da olsalar neyse adamların kendi tarzında bir çok metal müzik dinleyicisini etkileyecek gayet oturaklı albümleri var ve bu albümde o albümlerden biri…

  24. Emre Sümer says:

    Bu incelemeyi okuyunca hayatımın şokunu yaşadım. Zira bu inceleme tamamen bana ait, ve kendi blog’um için yazdığım bir inceleme. ahanda linki de burada: http://knighteen87.blogspot.com/2010/09/avenged-sevenfold-nightmare-studio.html Ama işin en sürpriz tarafı da şurada, bu işi yapan ise öz kuzenim. tek bir satır bile değiştirmeden copy-paste yapıp koymuş siteye. ne demeliyim sizce buna?

    DrAQA

    @Emre Sümer, “Pardon kuzenim yazmış” hadisesinin vücut bulmuş hali. :)

    patognomonic

    @Emre Sümer, kuzenin hakkinda da bi inceleme baslatabilirsin..(ya da yazabilirsin)

    Bi de bloguna şöyle bi bakayım dedim ama begenmedim.Cok klişe olmakla beraber, ayrı yazılması gereken de’nin bitisik yazılması, yazara olan saygimi oracikta sikertiyor

    Emre Sümer

    @patognomonic,

    Kime göre klişe? Neye göre? Yazıların ne kadarını okudun? Kaldı ki genelde yazım hatalarına dikkat eden biri olarak yazılar çok fazla uzadığı zaman ipin ucunu kaybettiğim olabiliyor. Zaten senin saygı duyman için açılan bir blog’da değil o, hatta sadece içeriği sadece dostlarımda kendi aramda muhabbet oluşturabilecek bir blog. O yüzden fikrin açıkçası pek te ilgimi çekmiyor.

  25. patognomonic says:

    @Emre Sümer, Yazım hataları hakkında pek birşey bilmediğin çok belli kanka: “saygı duyman için açılan blog’da değil” -da ayrı yazılacak-
    “fikrin açıkçası pek te ilgimi çekmiyor” -pek de ilgimi çekmiyor,olacak-

    Emre Sümer

    @patognomonic,

    He canım he, he gülüm, he. Ne güzel bir insansın sen öyle :D

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.