# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DYNAHEAD – Antigen
| 06.09.2010

Albümümüze kritik yazar mısınız?

“Selamlar!

Ben ……. grubundan xxx. Nasılsınız? Son albümümüz “ʚʚʚʚ” ekte, onu yorumlarsanız çok mutlu oluruz. Şimdiden teşekkür ederiz!”

Eğer bir metal sitesinde yazıyorsanız, ikide bir böyle mailler almanız da kaçınılmaz oluyor.

“Merhaba!

Biz Arjantin’den “vsvsvsvs”! Bir yıldır üzerinde çalıştığımız albümümüzü alttaki link’ten indirebilirsiniz. Albümümüzü sitenizde görmek bizi çok mutlu eder. Çok teşekkür ederiz!

Adios!”

Bazen göründüğü kadar hoş olmayabiliyor.

“İyi günler!

Biz Hindistanlı progresif metal grubu ABCABC. Tüm emeğimizi, paramızı, zamanımızı, kanımızı, terimizi akıttığımız, gece gündüz demeden uğraştığımız, en samimi duygularımızla yarattığımız bu çok sevdiğimiz ilk albümümüzün link’i aşağıda. Onu yorumlarsanız bizi çok mutlu edersiniz. Umarız albümümüzü siz de bizim kadar seversiniz. Şimdiden çok teşekkür ederiz.”

Görüyor musunuz? Böyle mail’ler eşliğinde geliyor bazı grupların yolladığı promolar ve kritik istekleri.

Eskiden olsa az bir merhamet uyanıyordu, kabul ediyorum. “Canım ya sen kalk Moğolistan’ın yaylasında müzik yap buraya gönder… Ühühühühü verdim lan 9′u!”

Ama sonra işin kaşarı oldukça durum değişti.

Bugün de benzer bir mail sonucunda elime düşmüş bir albüm var karşımızda.

Katliama hazır olun…

…diye başlamayı çok isterdim aslında. Zira durup dururken karşınıza çıkan kötü bir albümü parça pinçik etmenin zevki de başka çok az şeyden alınıyor. Ancak elimizdeki albüm “ne yazık ki” buna müsade etmiyor.

Gayet makûl bir kritik talebiyle promosunu bize yollayan DYNAHEAD Brezilya’dan kopup gelen bir progresif metal grubu. Progresif metal deyince aklınıza sanatsal triplere giren, duygulara kapılan, muhtemelen zayıf, uzun boylu ve dalgalı saçlı lavuk bir vokalist mi geliyor? Yoksa kanepeye oturmuş “Bu rifi nasıl daha saçma yaparım” diye düşünen ve sweep picking yapabildiği ilk günü hayatının en önemli anı sayan bir gitarist mi? Yahut sadece progresif metal dinleyen ve bununla gurur duyan, diğer tüm müzikleri küçük gören gözlüklü ve top sakallı bir denyo mu canlanıyor kafanızda? Dinleyici kısmını bir kenara bırakırsak, DYNAHEAD elemanlarının tasvir ettiğim türde tipler olmadığı ortada.

Grup progresif metal yapıyor yapmasına da, bunu kalıplar içerisindeki bilindik progresif metal klişeleriyle yapmıyor. Son yıllarda daha bir artan ve progresif metal janrının bayıklaşma tehlikesini kırmaya başlayan modern progresif metal gruplarından biri DYNAHEAD. Müziklerinde yer yer sert/brutal arası vokaller de var, MESHUGGAH öykünmeli ritim paternleri de, Mike Patton’ınkileri anımsatan vokal oyunları da. Bence en üst ve başarılı örneklerinden birinin MUTINY WITHIN tarafından icra edildiği bu tür, 2000′ler sonrasının sertleşme trendindeki metal içerisindeki tek kurtuluşunu da bu şekilde sağlayabilir.

Power metal de dahil olmak üzere son on yıldır pek çok grubun daha sert tonlar kullandığının, vokallerini daha sert tarzda vokallerle çeşitlendirdiğinin, kısacası daha sert ve ekstrem olanın prim yaptığının farkındasınızdır herhalde. DYNAHEAD de bu vagona atlamış ve içinde farklı etkilenimler olan, thrash metalden de, NEVERMORE tarzı sert gitarlardan da, SOILWORK gibi daha modern tınılardan da, DREAM THEATER’ın kaçınılmaz fikirlerinden de ilham alan, zengin bir progresif metal sunmuş.

Şarkıların hepsinin ilginç olduğunu söylemek mümkün değil. Hepsinin üzerine dikkatle eğilinmiş olsa da, kimi şarkılar diğerlerine göre daha ön planda. Ancak iki yıl önce çıkan “Antigen”, grubun kafasında güzel fikirler olduğunu ve ilerde daha iyi işler yapacaklarını da kesinlikle gösterir nitelikte. Sağda solda grup teknik thrash metal, math metal gibi külliyen yalan sıfatlarla anılsa da siz bunlara bakmayın. Grubun bunlarla en ufak bir alâkası yok. Sayfadaki iki şarkı hoşunuza giderse bir bakmak isteyebilirsiniz; ama dediğim gibi, bence grubun bir sonraki albümü bundan daha iyi olacak.

Son sözüm de klip şarkısında “5 biradan sonra her kız güzel gelir” yazılı tişört giyen davulcuya. Arkadaşım sen Brezilya’da yaşıyorsun. Brezilya diyorum bak. Adriana’sı var, Alessandra’sı var, plaj voleybolu var; konuşturma beni burada. Brezilya kızlarının daha az güzel olanlarını beğenmek için bile 5 bira içmen gerekiyorsa, ta buradan uçan döner tekmeyle oraya gelir ağzının orta yerine bi tane çarparım. Adamın asabını bozmayın sabah sabah.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.19/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
El Emeği Göz Nuru Plakçılık
Kadro
Caio Duarte: Vokal
Diogo Mafra: Gitar
Pablo Vilela: Gitar
Diego Teixeira: Bas
Rafael Dantas: Davul
Şarkılar
1. Clockwork I
2. Layers of Days
3. Virtual Twin
4. Tactile Haven
5. Join and Surrender
6. Bloodish Eyes
7. Depart Now
8. Do you Feel Cleansed?
9. Vorsicht!
10. The Starry Messenger
  Yorum alanı

“DYNAHEAD – Antigen” yazısına 9 yorum var

  1. Avcı says:

    Yazının başındaki kedi ve köpek resimlerine bittim.
    (:

  2. duraganyolcu says:

    şarkılar sağlammış baya. Mutiny Within’i vokalden ötürü dinleyemiyorum bildiğin ama bu vokal baya açtı beni. Listenin üstlerine ekledim.

    like fire

    @duraganyolcu, Beni de burdaki vokal rahatsız etti niyeyse :)

    Mutiny Within her şeyiyle dört dörtlük bence. Genelde çok düşük notlar veriliyor. Bi Ahmet’in yüksek not verdiğini gördüm.

  3. Ömer Kuş says:

    Off, acayip güldüm ya Endcat cuk oturmuş. Allah da seni güldürsün Ahmet.

  4. Veracruze says:

    sağlama benziyor baya grup, dinlemek lazım da internet berbat yahu bugün..

  5. Demek biraz Nevermore, biraz Dream Theater, biraz da Soilwork ha Ahmet! Hep böyle böyle kendini hazırlıyorsun ilerde gelecek yorumlara biliyorum.

  6. Aykut Özen says:

    Çok çok başarılı olacakları kesin. Klip şarkısını çok beğendim. Küçük eksikleri var ki düzeltebileceklerini düşünüyorum. Albüm kapağını ayrı bi sevdim.

  7. Ufuk says:

    Lezzetli olmuş bu.

  8. Grup çok başarılı ve gerek vokal kullanımı gerekse gitar kullanımında Nevermore esintiler sezmek beni ziyadesiyle memnun etti :) Yer yer Meshuggah varideğişik ritm kalıplarıyla gidiyorlar :) Yeni albümleride henüz alemlerde ve merakla dinleyeceğim :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.